Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Termin wymiany rozrządu - ile mogę go przekroczyć?

Featured Replies

Napisano

Pytanie jak w temacie, zbliża mi się termin wymiany rozrządu (przebieg 90 kkm, brakuje 200km). Ile wg Was można przekroczyć wskazany w instrukcji termin, głównie przebiegowo? Nie mam kiedy odstawić auto na cały dzień do serwisu a jeszcze w weekend mam trasę do zrobienia.

Napisano

nie ma na to żadnej reguły. Ja na twoim miejscu nie stosowałbym się do zaleceń producenta a do zaleceń warsztatów które znają daną jednostkę napędową. Np ja w oplu zmieniam co 60tyś trochę to upierdliwe ale co zrobić, podobno do 90tyś raczej mała, szansa aby dociągnąć smile.gif przynajmniej tak jest w silnikach 1.6 i 1.8 16v opla.

Napisano
  • Autor

Zaleceń warsztatów nie ma, bo silnik obsługują tylko w ASO a i tam się niewiele znają na tej jednosce napędowej. Nigdy nie zalecali wcześniej, zresztą na AK chłopaki też wymieniają zgodnie z książką serwisową.

Napisano

Dla spokojności już zamów termin i wymieniaj ok.gif

Napisano

> Pytanie jak w temacie, zbliża mi się termin wymiany rozrządu (przebieg 90 kkm, brakuje 200km). Ile

> wg Was można przekroczyć wskazany w instrukcji termin, głównie przebiegowo? Nie mam kiedy

> odstawić auto na cały dzień do serwisu a jeszcze w weekend mam trasę do zrobienia.

biorąc pod uwagę prawo murphiego, zamawiałbym termin i wymieniał

Napisano

> Zaleceń warsztatów nie ma

to trzymaj się książki, ale bierz pod uwagę, że na trwałość rozrządu oprócz przebiegu ma przede wszystkim styl jazdy kierowcy i warunki w jakich samochód jest używany. Stąd niektóre firmy zalecają częstszą wymianę rozrządu jeśli auto jeździło tylko po mieście. Nie sposób określić wytrzymałość elementów rozrządu tak aby określi, ile jeszcze można przejechać bez wymiany. Ja miałem do czynienia kiedyś z paskiem który wyglądał ok, ale napinacz się rozleciał pasek przeskoczył głowica była do robienia. Więc jeśli już na niego czas to warto to zrobić dla własnego spokoju.

Napisano

>Ile wg Was można przekroczyć wskazany w instrukcji termin,

Do momentu zerwania paska zlosnik.gif Ja robię zawsze przed terminem

Napisano

> Pytanie jak w temacie, zbliża mi się termin wymiany rozrządu (przebieg 90 kkm, brakuje 200km). Ile

> wg Was można przekroczyć wskazany w instrukcji termin, głównie przebiegowo? Nie mam kiedy

> odstawić auto na cały dzień do serwisu a jeszcze w weekend mam trasę do zrobienia.

Równie dobrze pojeździ jeszcze drugie tyle, albo jeszcze dzisiaj powie 30.GIF

Napisano

> Równie dobrze pojeździ jeszcze drugie tyle, albo jeszcze dzisiaj powie

dlatego łańcuchy teoretycznie lepsze grinser006.gif

Napisano

mozesz dowolnie przekraczac, az do strzelenia paska ...

Napisano

w mojej pandzie jest silnik bezkolizyjny dlatego będę jeszcze gługo jezdzić. instrkcja 120 tyś, teraz 130 tyś, gł trasa.

Napisano

> w mojej pandzie jest silnik bezkolizyjny dlatego będę jeszcze gługo jezdzić. instrkcja 120 tyś,

> teraz 130 tyś, gł trasa.

Nie bądź zdziwiony, jak Ci pasek strzeli w najdalszym miejscu od domu i będziesz się bujał ze sznurkami lub lawetami devil.gif

Nie mówiąc od pompach wody/oleju których wymiana może przypadać wraz z wymianami rozrządu, a które mogą Ci zajechać silnik szybciej niż się spodziewasz.

Oszczędność nie popłaca no.gif

Napisano

> w mojej pandzie jest silnik bezkolizyjny dlatego będę jeszcze gługo jezdzić. instrkcja 120 tyś,

on Chevrolet Lacetti 2,0 TCDI, ma raczej kolizyjny smile.gif

ja bym nie przekraczał, zbyt dużo znajomych remontowało silniki po strzale paska - ucz się na cudzych błędach

Napisano
  • Autor

> on Chevrolet Lacetti 2,0 TCDI, ma raczej kolizyjny

> ja bym nie przekraczał, zbyt dużo znajomych remontowało silniki po strzale paska - ucz się na

> cudzych błędach

Mojemu ojcu strzelił pasek w Fiacie Uno 1,4. Oczywiście silnik kolizyjny i trochę kasy trzeba było zostawić w ASO. Co ciekawe instrukcja zalecała przy 120 kmm, pasek strzelił przy około 100 kkm. Jak pojechał do ASO to wtedy dowiedział się od mechaników, że zaleca się co 80kkm, szkoda tylko, że na przeglądach nikt nie zaproponował wymiany rozrządu przy takim przebiegu.

Napisano

tylko teraz pytanie czy to się opłaca? Laweta wyjdzie drożej niż nawet najlepszy zestaw rozrządu.

Napisano

> Mojemu ojcu strzelił pasek w Fiacie Uno 1,4. Oczywiście silnik kolizyjny i trochę kasy trzeba było

> zostawić w ASO. Co ciekawe instrukcja zalecała przy 120 kmm, pasek strzelił przy około 100

> kkm. Jak pojechał do ASO to wtedy dowiedział się od mechaników, że zaleca się co 80kkm, szkoda

> tylko, że na przeglądach nikt nie zaproponował wymiany rozrządu przy takim przebiegu.

No to dziwi mnie twoje pytanie mając taki przykład ! zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> No to dziwi mnie twoje pytanie mając taki przykład !

Ale ja nie chcę przekroczyć przebiegu o kilka, kilkanaście tysięcy a zaledwie o 500-700 km. smile.gif

Napisano

Reguły nie ma, w Punto z 2005r wymieniliśmy w kwietniu tego roku, po przebiegu 149kkm i 6 latach.

Pasek "organoleptycznie zdrowy", ale i tak 30kkm więcej, to przegięcie crazy.gif

Napisano

> Ale ja nie chcę przekroczyć przebiegu o kilka, kilkanaście tysięcy a zaledwie o 500-700 km.

Ale nikt przecież nie jest w stanie co do kilometra przebiegu okreslić trwałość paska. Skoro producent zaleca tyle i tyle, to nie znaczy, że 200 km przed tą wartością mamy 100% pewności, że nic się nie stanie a przekroczenie 200 km to wielkie ryzyko.

500-700 km w stosunku do przebiegu rzedu 100 000 km to ułamek procenta przecież.

Napisano

A Ty myślisz, że taki pasek rozrządu jest istotą myślącą i do tego jeszcze złośliwą ??? Siedzi tam w silniku, kręci się jak wariat i tylko czeka momentu kiedy pyknie Ci te 90 kkm żeby móc się zerwać rotfl.gif. Przed 90 kkm nie wypada, gdyż inni koledzy Paska, inne Paski i Łańcuchy mogły by Twojego Paska uznać za mięczaka. Natomiast taki strzał po 90 kkm jest w zupełności usprawiedliwiony, nawet książką serwisową wink.gif

W Punto Fiat opisywał w książce wymianę przy 120 000 km, a w rzeczywistości wymieniało się po 60 000 km, bo w tych granicach paski lubiły strzelać. Ot takie Paskowe kaskaderstwo zlosnik.gif.

Jeśli ma to być 500 - 1000 km to myślę, że nic się nie stanie, choć z drugiej strony złośliwość rzeczy jest różna, być może strzeli przed bramą warsztatu.

A być może objechałbyś na pasku kolejne 90 kkm.

Tego nigdy nie wiesz wink.gif

No chyba, że jesteś hardcorem wink.gif

Napisano

jako ciekawoska

subaru US zaleca wymiane rorzadu co 100kmil co daje nam 160kkm

a subaru EU z dokladnie z takim samym silnikiem zaleca wymiane co 100kkm lub co 5 lat

i kogo sluchac jak mam subaru w specyfikacji US a jezdze po EU spineyes.gif

Napisano

> jako ciekawoska

> subaru US zaleca wymiane rorzadu co 100kmil co daje nam 160kkm

> a subaru EU z dokladnie z takim samym silnikiem zaleca wymiane co 100kkm lub co 5 lat

> i kogo sluchac jak mam subaru w specyfikacji US a jezdze po EU

ja myślę, że ten który tłumaczył książkę serwisową czy instrukcję był bardzo leniwy i nie chciało mu się przeliczać mil na kilometry zlosnik.gif

Napisano

Nie ma żadnej reguły. Ty piszesz o Fiacie Uno, któremu pasek strzelił po przekroczeniu 100 tys. km, a ja znałem takiego, który na jednym pasku przejechał ponad 300 tys. km i odjechał do krainy wiecznych autostrad (ale nie ze względu na pasek, tylko rdzewiał niemiłosiernie, a poza tym skrzynia biegów się skończyła biglaugh.gif) ok.gif

Napisano

Ja w fiescie mk4 1.8d 96' (rozrzad kolizyjny) przegapilem o 50kkm icon_rolleyes.gif, a przy wymianie ponoc był jeszcze ok.

Napisano

> jako ciekawoska

> subaru US zaleca wymiane rorzadu co 100kmil co daje nam 160kkm

> a subaru EU z dokladnie z takim samym silnikiem zaleca wymiane co 100kkm lub co 5 lat

> i kogo sluchac jak mam subaru w specyfikacji US a jezdze po EU

Inne warunki eksploatacyjne i klimatyczne.

Napisano

> Inne warunki eksploatacyjne i klimatyczne.

czym sie rozni klimt na tej samej szerokosci geograficzej w np: hiszpani i USA?

podobnie mozna stac w korkach w paryzu jak w NY

wiec?

Napisano

> czym sie rozni klimt na tej samej szerokosci geograficzej w np: hiszpani i USA?

Tym, że przez pojęcie "na rynek UE" rozumiemy sprzęt eksploatowany od warunkach od podbiegunowych do śródziemnomorskich/kontynentalnych.

> podobnie mozna stac w korkach w paryzu jak w NY

> wiec?

Tyle, że w USA masz jednak więcej sytuacji, gdzie jedziesz z zapiętym kruzem dwa dni :-)

Napisano

> Ja w fiescie mk4 1.8d 96' (rozrzad kolizyjny) przegapilem o 50kkm , a przy wymianie ponoc był

> jeszcze ok.

ktos na forum lanosa podal przyklad rozrzadu, ktory padl (napinacz aby) przy przekroczeniu rzedu 0,5 kkm. Byly przypadki podobne (jednostki dohc). Zapewne nalezy brac poprawke na jakosc podzespolow do nieprodukowanego modelu nieistniejacego koncernu.

sam skroce rzeczone 60 kkm o ca. 10 procent, obecnie ca. 53 kkm, ergo po czerwcowym wypadzie nad morze - wymiana

Napisano

a jakie macie doświadczenia ze strzelaniem pasków nie ze względu na przebieg, a ze względu na wiek?

powiedzmy interwał 5 lat i 100 tys.: przebieg tylko 50 tys. km - kiedy strzeli? przy 6? 8? 10 latach? jak to bywa, kto wie, kto słyszał? zlosnik.gif

Napisano

> latach? jak to bywa, kto wie, kto słyszał?

Kolega wymieniał teraz na dniach w Hienie zlosnik.gif1,4 pierwszy raz od nowości(kupił w salonie auto) 98r. 159000 przebieg shocked.gif

Napisano

> Kolega wymieniał teraz na dniach w Hienie 1,4 pierwszy raz od nowości(kupił w salonie auto) 98r.

> 159000 przebieg

ojciec jak miał siene 1.6 (też 98) to 65.000 rozrząd potem za 3000 polecial alternator

Napisano

> ojciec jak miał siene 1.6 (też 98) to 65.000 potem za 3000 polecial alternator

u kumpla wszystko ok tylko wymieniał sprzęgło 3razy hehe.gif

Napisano

> Kolega wymieniał teraz na dniach w Hienie 1,4 pierwszy raz od nowości(kupił w salonie auto) 98r.

> 159000 przebieg

Znam Astrę, gdzie od nowości śmiga pasek fabryczny z 99 r.

Tylko przebieg rzędu 65kkm.

Napisano

Wszystko zależy od producenta. Np Ford zaleca wymiane co 160tys km dla silników benzynowych i co 240tys km dla silników diesla ale wiadomo zawsze lepiej chyba wymienić troszke wcześniej a nie czekac do ostatniej chwili.

Napisano

A samochód ile ma lat i jak zaleca producent? W Kii wymieniałem rozrząd jak miała 65kkm i 5 lat. Zalecane było 90kkm lub 5 lat.

Napisano

> Wszystko zależy od producenta. Np Ford zaleca wymiane co 160tys km dla silników benzynowych i co

> 240tys km dla silników diesla ale wiadomo zawsze lepiej chyba wymienić troszke wcześniej a nie

> czekac do ostatniej chwili.

Czyli ja przy 90.000 w moim fordzie moge spokojnie jeszcze rok poczekać? I wtedy zmienic auto lub rozrzad

Napisano

Lepiej wymienić i mieć spokój.

Pare miesięcy temu opisywałem sytuację z accentem.

Przebieg ledwo 20-25kkm, ale ponad pięć lat minęło i na drodze (dobrze, że nie na jakiejś szybkiego ruchu) podczas zmiany biegu słychać "klup" i auto zgasło, próba odpalenia nic. Auto na krawat i do mechanika a ten cena 1200 beksa.gif.

Przebieg możesz przedłużyć wtedy będziemy mieli odnośnik kiedy pasek szczela biglaugh.gifgrinser006.gif

Napisano

> nie ma na to żadnej reguły. Ja na twoim miejscu nie stosowałbym się do zaleceń producenta a do

> zaleceń warsztatów które znają daną jednostkę napędową. Np ja w oplu zmieniam co 60tyś trochę

> to upierdliwe ale co zrobić, podobno do 90tyś raczej mała, szansa aby dociągnąć przynajmniej

> tak jest w silnikach 1.6 i 1.8 16v opla.

Ale w niektórych jest to 150kkm/10 lat i co wtedy zmienisz co 60?

Bez sensu.

Napisano

ja zawsze przekraczam ok. 5 - 10 tys km , w wielu autach , ryzykowne ale coz.. nie ma czasu zlosnik.gif

Napisano

pompa wody tez jest bezkolizyjna ?

Napisano

> pompa wody tez jest bezkolizyjna ?

Ja mam bezkolizyjną. grinser006.gif

Przebieg 191000 km.Radzisz wymienić?

Napisano

> pompa wody tez jest bezkolizyjna ?

A co ma pompa wody do kolizyjnosci silnika?

Napisano

> A co ma pompa wody do kolizyjnosci silnika?

To była iluzja. Nie zrozumiałeś.

Po co się cieszyć że ma się bezkolizyjny rozrzad i go nie robić skoro pompa po takim przebiegu w najlepszym przypadku może puszczać wodę?

Napisano

> To była iluzja. Nie zrozumiałeś.

> Po co się cieszyć że ma się bezkolizyjny rozrzad i go nie robić skoro pompa po takim przebiegu w

> najlepszym przypadku może puszczać wodę?

Moze ale nie musi, poza tym raczej latwo to zdiagnozowac...

Ja bym sie raczel martwil, ze to sie wszystko rozsypie kilkaset km od domu i zamiast rozrzadu za 500 bedzie laweta z 2kPLN grinser006.gif

No chyba, ze auto jezdzi tylko po miescie, to przynajmniej klopot mniejszy.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.