Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Śruby zabezpieczające do kół

Featured Replies

Napisano

W związku z plagą kradzieży kół na moim osiedlu zacząłem się poważnie zastanawiać nad zamontowaniem przynajmniej takiego zabezpieczenia.

Mam więc pytanie - gdzie się udać??

Na allegro - szukać taniochy (bo to to samo)??

Do ASO - trząść portfelem (bo to nie to samo)??

Do jakiegoś konkretnego miejsca które mi wskażecie??

......a juz zdążyłem zapomnieć co to znaczy bać się o samochód.

Jako ciekawostkę podam że kradzieże kół (tudzież w jednym przypadku kół razem z Toyotą Corollą) występują również na parkingu strzeżonym.

Napisano

śruby zabezpieczające nie pomogą, przynajmniej te standardowe do kupienia w marketach, sklepach samochodowych

Napisano

Jeżeli ktoś się tym zajmuje "zawodowo" to śruby nie pomogą. Gdybys się jednak zdecydował to polecam ASO lub inną uznaną firmę, która się tym trudni.

Tanie badziewie z allegro to guano. Wiem z doświadczenia.

Napisano

> Na allegro - szukać taniochy (bo to to samo)??

Ciężko znaleźć coś dobrego frown.gif

> Do ASO - trząść portfelem (bo to nie to samo)??

Kupiłem w ASO Suzuki, oryginalne 120 zł chyba...

Wywaliłem, zniszczyły się, pogięły się klucze, chyba głównie przy przekładkach.

Musiał byś sobie sam z kluczem dynamometrycznym je odkręcać i przykręcać przy każdej przekładce, gumiarze zniszczą chyba każde...

Zostaje AC i się nie przejmować smile.gif

Napisano
  • Autor

AC to bardzo dobra koncepcja tylko mam dwie obawy:

- czy zwrócą prawdziwą wartość (np. felga-500zł opona-400zł) czy urojoną minus zużycie, amortyzacja i zniżka na zły humor prezesa??

- czy zwrócą za naprawę zniszczonego zawieszenia (chyba że etyka złodziejska nakazuje podeprzeć auto)??

Napisano

Było już o tym na motokąciku wpysk.gif

Najlepsze są takie z obrotową tulejką na zewnątrz i kluczem na wpust ok.gifCoś takiego cfaniaczek.gif

Najczęstszy sposób odkręcania śrub zabezpieczających to wbicie na nie dobrej nasadki sick.gif Tutaj może być ciężko... icon_rolleyes.gif

Napisano

> W związku z plagą kradzieży kół na moim osiedlu zacząłem się poważnie zastanawiać nad zamontowaniem

> przynajmniej takiego zabezpieczenia.

> Mam więc pytanie - gdzie się udać??

> Na allegro - szukać taniochy (bo to to samo)??

> Do ASO - trząść portfelem (bo to nie to samo)??

> Do jakiegoś konkretnego miejsca które mi wskażecie??

Pracuję przy kołach od 10 lat i jedyne zabezpieczenie, które sprawia bardzo duże problemy z odkręceniem bez klucza patentowego to śruby Mcgard. Na aledrogo dostaniesz. Polecam, wysoko utwardzana stal pokryta chromem, jak otwór w feldze jest głęboki, to można zapomnieć o odkręceniu.

Napisano

> Nie polecam, po 1 sezonie wyrzuciłem je ponieważ zmieliły się łby śrub.

Też potwierdzę, że od Królaka są miękkie.

Napisano

W jednaj służbowej skodzie mam alufelgi ze skodowskimi śrubami zabezp. i 5 rok bez problemu się odkręcają i zakręcają.

Opony zmieniamy w normalnej wulkanizacji.

Napisano

> Pracuję przy kołach od 10 lat i jedyne zabezpieczenie, które sprawia bardzo duże problemy z

> odkręceniem bez klucza patentowego to śruby Mcgard. Na aledrogo dostaniesz. Polecam, wysoko

> utwardzana stal pokryta chromem, jak otwór w feldze jest głęboki, to można zapomnieć o

> odkręceniu.

Oni mają takie specjalne szczypce albo rurkę nacinaną którą po prostu

wbijają w takie zabezpieczenie i kręcą. Albo wiercą i wykręcają

takim jakimś a'la gwintownikiem. To co jest teraz to guano, bowiem

brakuje MIMOŚRODU. Wszystko wycięte w jakieś gwiazdki, krzyżyki itd.

Najlepsza jest DZIURA o średnicy mniejszej niż 1/2 średnicy śruby,

umieszczona niecentralnie w główce tejże śruby. I do tego pierścień

obracający się wokół główki. Ale takich śrub nie widziałem od dawna,

ojciec ma do 126p takie sprzed lat...

Napisano

> Oni mają takie specjalne szczypce albo rurkę nacinaną którą po prostu

> wbijają w takie zabezpieczenie i kręcą. Albo wiercą i wykręcają

> takim jakimś a'la gwintownikiem.

Szczypce Knipexa (chyba najlepsze na rynku) nie radzą sobie z tymi śrubami ze względu na twardość, natomiast, żeby wywiercić dziurę, potrzebna jest wiertarka na 230 V i co najmniej 750 W mocy.

> Najlepsza jest DZIURA o średnicy mniejszej niż 1/2 średnicy śruby,

> umieszczona niecentralnie w główce tejże śruby. I do tego pierścień

> obracający się wokół główki. Ale takich śrub nie widziałem od dawna,

> ojciec ma do 126p takie sprzed lat...

Śruby, o których piszesz są do rozpracowania w 10 sekund.

Napisano

> śruby zabezpieczające nie pomogą,

Ale pomaga najprostszy alarm z czujnikiem ruchu albo przechyłu facepalm%5B1%5D.gif.

Napisano

> Szczypce Knipexa (chyba najlepsze na rynku) nie radzą sobie z tymi śrubami ze względu na twardość,

> natomiast, żeby wywiercić dziurę, potrzebna jest wiertarka na 230 V i co najmniej 750 W mocy.

A z Królakiem masz doświadczenia? Siakoś mi ten blister tych co polecasz trąci tandetą smile.gif

> Śruby, o których piszesz są do rozpracowania w 10 sekund.

JAk?

Napisano

A z takimi z ASO Fiata miałeś do czynienia? Sprawdzają się?

Napisano
  • Autor

Adaś, kupuj McGardy ok.gif

Napisano

> A z Królakiem masz doświadczenia? Siakoś mi ten blister tych co polecasz trąci tandetą

Królak robi miękkie zabezpieczenia i niektóre typy są proste do odkręcenia za pomocą młotka oraz nasadki 16 i 18 mm.

Te starszego typu z otworem mimośrodowym odkręcają się za pomocą uniwersalnej nasadki wytoczonej przez tokarza.

Napisano

> A z takimi z ASO Fiata miałeś do czynienia? Sprawdzają się?

ASO może sprzedać wszystko, ale widziałem w takich czarnych pudełkach z logo Fiata naklejonym na wieczku i w środku były właśnie Mcgardy.

Napisano

a nie lepiej dołożyć do alarmu czujnik mikrofalowy zewnętrzny, i koszt zakupu czujnika mniejszy niż śrub

Napisano
  • Autor

> Adaś, kupuj McGardy

Widzę że wiele osób je poleca. Zainteresuję się.

Napisano

> Widzę że wiele osób je poleca. Zainteresuję się.

Miałem oryginalne Volvo, wyglądały jak teMcGardy. Byłem bardzo zadowolony do czasu aż jeden nierozgarnięty mechanik walił pistoletem i obrobił nakrętkę. Nie wiem jak to zrobił bo sam nie raz stałem na kluczu i nie było śladów na rancie. Zostało spawanie i długa przedłużka, od tego czasu mam zwykłe. Z zasady nie patrzę na ręce mechanikowi ale jeśli posiadacie takie końcówki to przykro to stwierdzić ale musicie im patrzeć na ręce.

Napisano

Większość zabezpieczeń daje się odkręcić bez nasadki... oczywiście mowa o warunkach warsztatowych bo pod blokiem nikt nie będzie "prał" młotkiem (nabijając nasadki na chama).... Z doświadczenia wiem ,ze ciężko odkręca się te z ruchomymi pierścieniami. (ale tu też wystarczy kilka uderzeń dobrym przecinakiem i pierścienie pękają).

Zabezpieczenia z grupy VW oryginalne - nacinane zewnętrznie bez oporu odkręcają się za pomocą zwykłej nasadki dwunastokątnej (odpowiedniego rozmiaru)

Warto jednak szukać zabezpieczenia z grubo nacinanymi rowkami bo te na drobnym wieloklinie potrafią się obrabiać!!!

Napisano

tez polecam McGard'y - wygladaja solidnie, chyba 3 zestawy kupilem i zadne kola mi jak dotad nie zginely, sruby przezyly po pare sezonow i wygladaja jak nowe.

Jesli natomiast chodzi o delikatnosc ww. srub i co gorsza fakt ze uszkodzenie jednej pociaga za soba koniecznosc kupna nowego kompletu mam nastepujacy sposob: zawsze zwracam uwage mechaniorom zeby dokrecali je i odkrecali zwyklym kluczem krzyzakiem, jesli slowa nie trafiaja do mozgownic i dochodza z pneumatem odpedzam kopniakami. Brutalne ale dziala zlosnik.gif

Napisano

> AC to bardzo dobra koncepcja tylko mam dwie obawy:

> - czy zwrócą prawdziwą wartość (np. felga-500zł opona-400zł) czy urojoną minus

Powiem tak, im większa kwota - tym lepiej.

Mojej serce.gif przecięli oponę (nówka), z boku - więc nie do odratowania. Oczywiście jest AC, więc gonimy do ubezpieczyciela. Niestety wartość opony poniżej 500 zł więc nei zwrócą. Gdybym wiedział wcześniej, bo by było dwie przecięte 270751858-jezyk.gif (niestety do takiego zachowania zmuszają praktyki ubezpieczyciela).

Napisano
  • Autor

Dobra rada na wszelki wypadek - dzięki.

Napisano

> a nie lepiej dołożyć do alarmu czujnik mikrofalowy zewnętrzny, i koszt zakupu czujnika mniejszy niż

> śrub

już było - te czujniki są podobno strasznie kłopotliwe

A może najlepiej gdyby autor wątku skrzyknął się z sąsiadami i zorganizował nocne patrole na osiedlu? Poodbno kiedyś było to bardzo skuteczną metodą na złodziei, zwłąszcza że peerelowska milicja przyjeżdżała szybko i nie patyczkowała się ze złodziejami

U mnie na osiedlu było ostatnio kilka przypadków dewastacji - komuś wybito szybę, innemu złamano antenę albo wycieraczki. Poodbno jest takich 3 gnojków, którym się nudzi po nocach i niszczą ludziom samochody. IMO gdyby zostali dorwani i dostali porządny wp...l to nawet prokuratura by się tym nie zajmowała zlosnik.gif

Napisano

no są wakacje a szczeniactwo się nudzi... trzeba podejść standardowo do sprawy:

- przyłapać, wpier%#$ , zapomnieć o sprawie

Jeżeli metoda okaże się nieskuteczna czynność należy powtórzyć ze zdwojoną siłą...

Napisano

> no są wakacje a szczeniactwo się nudzi... trzeba podejść standardowo do sprawy:

> - przyłapać, wpier%#$ , zapomnieć o sprawie

> Jeżeli metoda okaże się nieskuteczna czynność należy powtórzyć ze zdwojoną siłą...

taaak, a później mieć zarzuty o pobicie bezbronnego dziecka (bo 16-17to latek to przecie dziecko)

Tatauś powie, że synek niechcący się zachwiał i urwał tę antenę, a on oczywiście chciał pokryć szkody, tylko że ten cham zaczął katować jego dziecko i ono nie zdążyło zadzwonić po tatę, żeby z kasą przyjechał...

O ile się założysz, że taki albo podobny scenariusz miałby miejsce?

no i jest druga część: solidarni z gnojkiem kolesie (tym razem w kaskach) podjeżdżają w nocy skuterem (bez tablicy) i pakują ci do środka cegłę razem z przednią szybą (lub podpalają jak będą mieli więcej fantazji)...

niestety takie życie, za samo zwrócenie uwagi można mieć porysowany cały bok... sciana.gif

Napisano

> Było już o tym na motokąciku

> Najlepsze są takie z obrotową tulejką na zewnątrz i kluczem na wpust Coś takiego

> Najczęstszy sposób odkręcania śrub zabezpieczających to wbicie na nie dobrej nasadki Tutaj może

> być ciężko...

Mazda takie firmuje swoim logo i sprzedaje w salonach

niesamowicie twarde , nie ma szansy na wwiercenie się czy przecięcie przecinakiem

dospawac tez ciezko ... jedyny sposob to dobranie takiego samego lub bardzo podobnego klucza ( ale wzorów mają sporo )

Napisano

Jeden trenował na moim aucie ciosy karate... miał niefart ,ze akurat przy oknie stałem. Postanowiłem się pofatygować na dół co by nie myślał sobie... na dzień dobry dostał z liścia i z miejsca zapowiedziałem mu przy kolegach (bo byli we trzech) ,ze jak się coś z autem stanie w przyszłości to go znajdę i wywiozę do lasu!!! Jak widać poskutkowało bo przez dobre pół roku cisza i spokój. Miejsce zamieszkania gówniarza znam więc raczej nie będzie się odgrywał.

Napisano

> z miejsca zapowiedziałem mu przy kolegach (bo byli we trzech) ,ze jak się coś z autem stanie w

> przyszłości to go znajdę i wywiozę do lasu!!! Jak widać poskutkowało bo przez dobre pół roku

> cisza i spokój. Miejsce zamieszkania gówniarza znam więc raczej nie będzie się odgrywał.

zrobiłem kiedyś podobnie (tyle, że wiedziałem, że to taka patologiczna rodzinka i prawo pięści stawia ponad kodeksem karnym biglaugh.gif), kręcili się tylko koło auta, a ja zapowiedziałem, że jak coś się stanie z samochodem to ma wp...ol, "a jak to ja nie zrobię?" to też dostaniesz wp...dol, "a jak ktoś inny uszkodzi?" to też TY dostaniesz wp...ol! Tego dnia dosłownie pilnował mi samochodu! 893goodvibes.gif

Podziałało! Ale to był kolo który kiedyś przyszedł do mojej firmy i chciał sprzedać płyty rąbnięte z jednego z naszych samochodów dzień wcześniej! Został wtedy przełożony przez takie wielkie kowadło w warsztacie u mechaników i Dostał na dupsko gumowym wężem... kara.gif, oj booolaaałoooo...

Znajomy policjant prawie się posikał jak mu opowiedziałem, żałował, że oni tak nie mogą.

Ale ww przykład to raczej wyjątek i to było z 10-12lat temu. Dziś gnojki mają większa świadomość bezkarności! angryfire.gif

Napisano

No trzeba brać sprawy w swoje ręce , bo albo My ich albo oni Nas... Zwykły szary człowiek nie zareaguje nawet bo się będzie bał.

Napisano

> Najlepsze są takie z obrotową tulejką na zewnątrz i kluczem na wpust Coś takiego

> Najczęstszy sposób odkręcania śrub zabezpieczających to wbicie na nie dobrej nasadki Tutaj może

> być ciężko...

Ten sam typ mam "fabrycznie" w obu Lexusach.

Napisano

> być ciężko...

zdejmowałem coś podobnego z auta sprowadzonego z Niemiec. Wystarczy dobry przecinak , średni młotek i obrotowy pierścień schodzi bez większego problemu. Po takim zabiegu standardowo nabijamy odpowiednią nasadkę smile.gif

Napisano

> zdejmowałem coś podobnego z auta sprowadzonego z Niemiec.

facepalm%5B1%5D.gif

To chyba pozostaje trwałe zaspawanie śrub hehe.gif Swoją drogą paranoja, że musimy tak kombinować, żeby nam nie zapitolili kół sciana.gif

Napisano

> To chyba pozostaje trwałe zaspawanie śrub Swoją drogą paranoja, że musimy tak kombinować, żeby

> nam nie zapitolili kół

No niestety takie czasy nastały ,ze trzeba swojego pilnować jak oka w głowie...

Jeżeli chodzi o te śruby to nie mówię ,ze są złe!!! Pod blokiem po cichaczu są nie do odkręcenia. W warunkach warsztatowych lub na jakimś odludziu nie będą wielkim problemem... pozdrawiam

Napisano

> AC to bardzo dobra koncepcja tylko mam dwie obawy:

> - czy zwrócą prawdziwą wartość (np. felga-500zł opona-400zł) czy urojoną minus zużycie, amortyzacja

> i zniżka na zły humor prezesa??

za felgi zwroca 100% (warto zeby bylo w polisie zaznaczone, ze alufelgi!!!)

za opony niestety obcinaja zuzycie co ma jakis sens bo w koncu miales zuzyte opony a teraz masz nufki

> - czy zwrócą za naprawę zniszczonego zawieszenia (chyba że etyka złodziejska nakazuje podeprzeć

> auto)??

zwroca

Ci porzadniejsi podpieraja

Napisano

> Pracuję przy kołach od 10 lat i jedyne zabezpieczenie, które sprawia bardzo duże problemy z

> odkręceniem bez klucza patentowego to śruby Mcgard. Na aledrogo dostaniesz. Polecam, wysoko

> utwardzana stal pokryta chromem, jak otwór w feldze jest głęboki, to można zapomnieć o

> odkręceniu.

a nie jest przypadkiem tak, ze felgi alu wystarczy dobic do piasty i wszystko mozna odkrecic praktycznie palcami?

kiedys cos takiego uslyszalem wink.gif

od tamtej pory nie stosuje tego typu zabezpieczen bo przynosza one jedynie klopot uzytkownikowi

ma AC i tyle

a jak dobre zebezpieczenie bedzie to tylko przy probach zlamania to poniszcza felgi i auto, ja dziekuje

Napisano

> a nie jest przypadkiem tak, ze felgi alu wystarczy dobic do piasty i wszystko mozna odkrecic

> praktycznie palcami?

> kiedys cos takiego uslyszalem

ale że co, że jak? walisz młotem w alusa i odkręcasz? przecież to bez sensu, kto Ci kupi alusy "spałowane" młotkiem? jak chcesz je dobić? hydrauliką?

Napisano

> ale że co, że jak? walisz młotem w alusa i odkręcasz? przecież to bez sensu, kto Ci kupi alusy

> "spałowane" młotkiem? jak chcesz je dobić? hydrauliką?

mozna walic przez cos np. deseczke

Napisano

> mozna walic przez cos np. deseczke

nooom przez deseczkę to możesz z "bani" sypnąć to przy odrobinie szczęścia sobie krzywdy może nie zrobisz.

Nie ma takiej opcji nawet... felga leży na zamku piasty więc nie ma bata żeby ją tak ruszyć!!!

Napisano

> a nie lepiej dołożyć do alarmu czujnik mikrofalowy zewnętrzny, i koszt zakupu czujnika mniejszy niż

> śrub

a co robi ten czujnik?

zabezpiecza koła?

no nie bądź naiwny

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.