Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Skóra w aucie

Featured Replies

Napisano

Jakie są Wasze doświadczenia z tapicerką skórzaną w samochodach.

Nie wnikamy w marki aut - interesuje mnie to czy jest to praktyczne czy nie,

jakie są plusy posiadania skórzanych siedzeń a jakie minusy.

Wszelkie info mile widziane.

pozdrawiam

Napisano

> Jakie są Wasze doświadczenia z tapicerką skórzaną w samochodach.

zimą zimna, latem gorąca palacz.gif

Napisano

> Nie wnikamy w marki aut - interesuje mnie to czy jest to praktyczne czy nie,

> jakie są plusy posiadania skórzanych siedzeń a jakie minusy.

> Wszelkie info mile widziane.

> pozdrawiam

Jak dla mnie plus jest taki, że skóra wolniej się niszczy.

Napisano

> pozdrawiam

Jak masz dzieci - rewelacja. Wyleją coś, pochlapią, zero problemu. Ściereczka, dobry środek do pielęgnacji skóry i jest super.

Jako zaleta oczywiście również punkty "na dzielni" za prestiż grinser006.gif

Z wad. Skóra może być śliska, po jakimś czasie widać pęknięcia i nie fajnie to wygląda. Zimna w zimę, gorąca latem (nie fajnie się wsiada do mega wyziębionego lub mocno nagrzanego auta).

Z reguły, jak trafiasz auto ze skórą to w pozostałych kwestiach wyposażenia też jest "na bogato" zlosnik.gif

Napisano

> Jak dla mnie plus jest taki, że skóra wolniej się niszczy.

Kwestia dbania o auto

Raz w zyciu zafundowalem sobie skore i po raz ostatni. W lecie dupsko sparzone w zmie schlodzone ( podgrzewane siedzenia to mus ). Wole tekstylne.

wink.gif

wink.gif

Napisano

Juz mam drugie auto "w skorze" i stwierdzam, ze nastepne tez bedzie. Nie sluchaj, ze zima zimno, a latem goraca. Jezeli ktos bierze skore to zazwyczaj doplata do ogrzewanych foteli jest symboliczna. Latem nigdy nie zdarzylo sie, zebym sie poparzyl albo kleil do fotela. A wiem co mowie, bo tapicerke mam czarna, tak jak cale auto (poprzednie tez) bananaevil.gif

Napisano

Bardzo pozytywne! W samochodzie, w domu i w pracy nie ma lepszej tapicerki. Jak masz wybór - wybieraj naturalną skórę! Myślisz że po co firmy w swoich limuzynach premium walą to na siedzenia zamiast wygodnego weluru? grinser006.gif

Napisano

> Myślisz że po co firmy w swoich limuzynach premium walą to na

> siedzenia zamiast wygodnego weluru?

Żeby było drożej i premium zlosnik.gif

Napisano

> pozdrawiam

w zimę zimno ale od czego jest podgrzewanie, bardzo praktycznie i przyjemnie

Napisano

> Juz mam drugie auto "w skorze" i stwierdzam, ze nastepne tez bedzie. Nie sluchaj, ze zima zimno, a

> latem goraca. Jezeli ktos bierze skore to zazwyczaj doplata do ogrzewanych foteli jest

> symboliczna. Latem nigdy nie zdarzylo sie, zebym sie poparzyl albo kleil do fotela. A wiem co

> mowie, bo tapicerke mam czarna, tak jak cale auto (poprzednie tez)

A to ogrzewanie foteli włącza się zanim wsiądzie się do auta? Miałem bezowa skórę i nie raz się poparzylem lub przymarzlem. A jest to mniej przyjemne niż na welurze...

Napisano

> Kwestia dbania o auto

> Raz w zyciu zafundowalem sobie skore i po raz ostatni. W lecie dupsko sparzone w zmie schlodzone (

> podgrzewane siedzenia to mus ). Wole tekstylne.

Oba moje auta mają skórzane boki i nie znam problemu o którym mówisz smile.gif

Napisano

Generalnie na minus. Poza klejeniem latem i mrozem zimą skóra jest za śliska - położysz coś na siedzeniu i spadnie przy pierwszym hamowaniu.

Napisano

> pozdrawiam

jak masz dzieci - tylko skora ok.gif

Napisano

Generalnie pozytywne, choć skóra ma tez wady.

A opowieści o tym jak to ktoś sie poparzyl skóra to mnie smiesza. Mieszkam w znacznie goretszym klimacie, mam samochód z czarnym wnętrzem i nigdy sie nie oparzylem.

Napisano

z zalet:

wyglad

mniej sie brudzi - mniej kurzu sie zebiera

z wad:

jak masz jasna skore i juz sie zabrudzi to masz sporo kasy w plecy. Jakies proste i swieze zabeudzenia to OK. Cos wiekszego... masakra. Ja mialem odcisniety kawalek opony. Skonczylo sie na ponownym lakierowaniu.

Skore tez latwiej uszkodzic. Wystarczy jakas niewiasta ze spodniczka z suwakiem. Przejechanie raz po lakierowanej skorze oznacza calkiem ladna ryse albo przeciecie.

Co do cieploty. W skorzanych fotelach szybciej sie dupsko grzeje. Po prostu skora przepuszcza mniej powietrza niz material. Co do zimy to sie wypowiem za pol roku ale sa grzane fotele wiec powinno byc OK.

Generalnie wole materialowe tapicerki. Mniej z tym kombinacji. Ale u mnie w aucie jest czysto i nigdy nie mialem zle utrzymanego auta... krotko mowiac przed sprzedaza wygladaly tak jak po wyjechaniu z salonu. Po prostu jak sie dba tak sie ma ok.gif Jak ktos jest fleja i ma czarna skorzana tapicerke pewnie powie, ze wlasnie z tym jest mniej roboty

Napisano

świetna sprawa - ale duzo zależy od marki. Widziałem dwuletnie renault ze skórą tak zniszczoną, że przykro było patrzeć. z kolei 7 letni passat teścia ma skórę w świetnym stanie - i nie chodzi tu o samo dbanie o skórę - po prostu w samym dotyku skóra ta jest całkiem inna jakościowo.

Auto ze skórą przede wszystkim pachnie, świetny zapach wnętrza. Podłokietnik i boczki drzwi ze skórą świetnie podpierają przedramiona - nie obcierają jak materiał. Po prostu siedząc w tym człowiek czuje się taki dopieszczony serduszka.gif Fajnie jest mieć skórę + alcantarę pod tyłkiem - jednak sam zad dobrze jak siedzi w zimie na czymś materiałowym.

Jakbym miał wybór skóra - nie-skóra - to bior skórę w ciemno. Poza tym nie brudzi się tak łatwo, nie kurzy się - łatwo to się czyści.

Napisano

> pozdrawiam

Minusy:

Beżowa skóra niemal zawsze jest brudna (ale to zarzut do jasnej tapicerki w ogóle).

Potrafi się nagrzać/wychłodzić bardziej niż tkanina (ale raczej nie poparzy).

Na skórze bardziej widać zużycie (rysy, pęknięcia).

Plusy:

W większości przypadków łatwiej się czyści.

Fajnie pachnie.

Generalnie, nie jestem ani za, ani przeciw. Mogę mieć skórę ale nie muszę.

Napisano

> Nie, ale ogrzewanie jest odczuwalne błyskawicznie.

To zależy od auta. W Omedze trochę to trwało zwłaszcza przy -20*.

Napisano

> Auto ze skórą przede wszystkim pachnie, świetny zapach wnętrza.

to chyba kwestia gustu. Dla mnie skóra po prostu śmierdzi. W starszych autach może tak tego nie czuć, ale siedziałem niedawno w nowej Delcie, która miała nie tylko skórzane siedzenia, ale także np. kokpit obity skórą i smród był dla mnie nie do zniesienia. Raz jeschałem w dłuższą trasę w skórzanym fotelu. Całą drogę mi dupa się zsuwała z siedzania, bo skóra była śliska. I to w sumie całe moje doświadczenia ze skórą w samochodach hehe.gif

Napisano

Trzeba pamietac, ze wiekszosc bedzie miala skore ekologiczna. Jakie bylo moje zdziwienie jak konfigurowałem sobie Mercedesa i w opcji byla skora ekologiczna. Podgrzewanie to juz standard ale wentylowanych to raczej ze swieca szukac.

Napisano

ja tez naleze do przeciwnikow skorzanej tapicerki w aucie. Jezdzilem paroma autami w skorze, w tym calkiem drogimi i to nie dla mnie. Nie lubie sie slizgac, nie lubie siadac na zimnych fotelach w zimie (podgrzewanie zajmuje pare chwil), nadzwuczajnej wygody ani nic takiego nie stwierdzilem.

Jak dla mnie tylko welur i alcantara.

Napisano

> Podgrzewanie to juz standard

> ale wentylowanych to raczej ze swieca szukac.

Daje radę znaleźć i wentylację, tylko wymaga często sporej dopłaty. Właśnie zamówiłem sobie w Oplu - opcja wentylacji fotela kierowcy i pasażera to + 2400 PLN i nie z każdym fotelem jest dostępna.

Napisano

obecnie drugi samochód ze skórą - i tak już zostanie.

Dotyk, zapach, no i poza tym, niektórym samochodom (IMHO) nie przystoi welur smile.gif

co do zalet skóry - nie elektryzuje się smile.gif

Napisano

wymaga regularnego dbania o stan skóry, natłuszczania ect. jak zaniedbasz to pojawią się problemy i straci sens i wygląd.

Jeśli kupujesz nowe auto i będziesz dbał od samego początku to luz, ale przy zaniedbanej w używanym będzie masa pęknięć i zanim przywrócisz ją do poprawnego stanu to się sporo namachasz.

Generalnie wrażenia na plus, ale latem możesz się przyklejać.

Napisano

> Bardzo pozytywne! W samochodzie, w domu i w pracy nie ma lepszej tapicerki. Jak masz wybór -

> wybieraj naturalną skórę! Myślisz że po co firmy w swoich limuzynach premium walą to na

> siedzenia zamiast wygodnego weluru?

w tych mega luksusowych jest jeszcze np wełna.

Skóra to kompromis cena/wytrzymałość/styl wcale nie jest wykładnią luksusu.

Napisano

Jak kupuje samochód to tylko ze skórzana tapicerka, dla mnie jest wygodniejsza, ładnie wygląda jak się dba, mniej się brudzi, wiec jeśli samochód to tylko ze skóra lub ewentualnie połaczenie skóry i alcantary.

Napisano

> Jak dla mnie plus jest taki, że skóra wolniej się niszczy.

To jeszcze zalezy mocno od rodzaju skóry - podobnie z resztą, jak wrażenia dotykowe. Niektóre skóry wysokogatunkowe są bardzo delikatne i np. systematycznie noszone jeansy wystarczą do szybkiego zniszczenia siedziska fotela kierowcy.

Poza tym wszystkim w wielu współczesnych autach tapicerka skórzana to tak na prawdę "skóra ekologiczna". zlosnik.gif

Napisano

Mialem juz zwykla szmate, welur, skore i skore+alkantara(w obecnym aucie)

To ostatnie moge polecic.

Jak w bmw jakosc/wygoda foteli byla na bardzo wysokim poziomie to np. w vectrze b porazka. Sliska i twarda no.gif

Ogrzewanie pomaga ale dziala ze zwloka - super doznania gdy siadzie sie na fotel przy -20 i zadartej na plecach koszulce no.gif . Podobnie z klima.

Napisano

> pozdrawiam

nie mówi się skóra w aucie, tylko auto w skórze hehe.gif

Napisano

> pozdrawiam

O ile nie jest to wysokiej jakosci jak np S-klasie to dla mnie jest to zdecydowanie wada auta. Minusy to:

- zima zimna, latem ciepla, o ile jeszcze zima ratuje podgrzewanie, choc tez na to trzeba troche czasu o tyle latem jest problem a niewiele aut ma wentylowane siedzenia

- wiekszosc skor a'la Kia znacznie gorzej odprowadza cieplo, dzieki czemu czlowiek sie w aucie strasznie poci po dluzszej jezdzie

-w niektorych autach jest mega sliska - kiedys w Terracanie, zjechalem pod kierownice przy gwaltowniejszym hamowaniu icon_eek.gif - zatrzymal mnie pas pod szyja grinser006.gif

Plusy:

- latwiej ja wyczyscic

z trwalosia tez bywa roznie, czesto dobry welur ladniej wyglada niz powycierana i popekana skora.

Napisano

> pozdrawiam

1. Dupa się poci

2. Dość często się plami

3. Chętnie pęka

Ogólnie poza jedynym wyjątkiem - wentylowanej skóry, a i to nie do końca - jestem mocno na nie.

Za to ładną, "ciepłą" szmatkę bardzo wysoko cenię.

Napisano

Plusem jest takie fajne "wślizgiwanie" się w fotele podczas siadania i nie trzeba

sobie pupy poprawiać długo ok.gifsmile.gif No i materiałowa się szybciej wyciera niż

skóra crazy.gif

Napisano

> nie mówi się skóra w aucie, tylko auto w skórze

Nie mówi się "auto w skórze", tylko "furacz w (bladyn/ciemnym) świniaku".

Ewentualnie "(grzany/dmuchany/w prądzie) zydel w świniaku".

Napisano

> Nie, ale ogrzewanie jest odczuwalne błyskawicznie.

... na szmacie.

Na świniaku to już niekoniecznie.

Napisano

> Generalnie pozytywne, choć skóra ma tez wady.

> A opowieści o tym jak to ktoś sie poparzyl skóra to mnie smiesza. Mieszkam w znacznie goretszym

> klimacie, mam samochód z czarnym wnętrzem i nigdy sie nie oparzylem.

Kilka lat temu ( może 10) wsiadłem do fiata 125, miał fotele ze skaju ( czy co tam montowali), a że było lato i byliśmy nad wodą to wsiadłem w kąpielówkach.

Wrażenia bezcenne

Napisano

Użytkowałem przez ponad 2 lata auto z czarną skórą, i chyba jedyny minus jaki znalazłem, to dłuższy postój auta w upalny dzień w pełnym słońcu = dramat (ojciec u siebie ma jasną, i jest dużo lepiej).

Poza tym przy ogrzewanych fotelach minusów brak. ok.gif

Autem robiłem trochę km i często zdarzało się na szybko jeść/pić w drodze i nierzadko coś zostawało na fotelu - o łatwości czyszczenia nie muszę pisać. zlosnik.gif

Teraz kupiłem auto bez skóry i już żałuję. busted.gif

Napisano

Moje wrażenia.

Plusy:

- nie ma stresu jak dzieci napaskudzą (łatwość czyszczenia)

- ładnie wygląda (+ 'szacun' znajomych którzy oglądają wink.gif)

Minusy:

- gorąca jak auto stoi na słońcu (mam czarną 'eko' skórę)

- ślizgasz się w niektórych ubraniach (w zakrętach trza się trzymać kierownicy wink.gif - problem pewnie nie istnieje jak masz fotele o "sportowym" profilu, ja nie mam)

- trzeba chyba bardziej dbać niż o tapicerkę tekstylną (przynajmniej ja mam taką wewnętrzną potrzebę)

- moim zdaniem szybciej się zużywa (otarcia 'lakieru' w miejscach najbardziej narażonych na wycieranie)

Problem zimne zimą jest trochę na wyrost, bo zwykle zimą jest się w ciepłym ubraniu, a nie w krótkich spodenkach, a po kilku sekundach grzanie już działa.

Podsumowując. Ja w nowym aucie nie dopłaciłbym do tej opcji - wolę welur. W używanym - fajnie jakby była wentylowana i podgrzewana.

Napisano

ja mam drugie auto ze skórzanym wnętrzem i jestem na TAK.

Poprzednie to była mazda 6, w której skóra była ekologiczna i tu było średnio, bo w ciepłe dni zawsze wysiadałem ze spoconymi plecami, środki do skóry oczywiście się nie wchłaniały i zostawiały plamy, te go winylu są śliskie i strasznie się wybłyszczają. Bardzo ładnie wyglądała i łatwo się to czyściło.

teraz w a8 to inna bajka, bo skóra jest naturalna, miękka, wręcz "pije" mleczka do skóry (tu jest duży wybór i też robią sporą różnicę), pachnie bosko i nie mam problemu z mokrym podkoszulkiem. Nie ślizgam się, bo fotel mam dobrze ustawiony. Obecnie mam jasną tapicerkę i nie zauważyłem przesadnego nagrzewania się na słońcu, nie ma też problemu z utrzymaniem czystości.

Napisano

Ja jestem na tak. Mam "średni" kolor - szaro-popielaty i chyba jest to jeden z lepszych kolorów. Po pierwsze - nie nagrzewa się tak mocno w czasie upałów (ale mam też czarne szyby w samochodzie, więc i to ma na pewno wpływ na temperaturę wnętrza), do tego nie brudzi się łatwo - a i wyczyścić można bez problemu.

Skórę mam "dziurkowaną", więc i tyłek się w lecie nie poci (zresztą - po coś jest klimatyzacja), no i przede wszystkim - jest to skóra prawdziwa a nie ekocośtam.

Na plus - czyszczenie, ogólny wygląd itp. Na minus - na pewno podatność na specyficzne uszkodzenia - tzn. jeżeli masz zbyt delikatną skórę - można ją łatwo skaleczyć metalowymi częściami garderoby.

Co do ślizgania się na fotelu - odpowiednio ustawiony fotel + zapięty pas i nie ma opcji, żeby się ślizgać.

Napisano

w tym roku nie wytrzymałem, a właściwie tego lata, które do najgorętszych nie należało angryfire.gif... czarna skóra naturalna, nie jakieś eko. Tyłek i plecy się pocą, nos marznie od klimy. Mimo że fotele dobrze ukszatałtowane to i tak ślizga się zadek. No myślę sobie za jakie grzechy muszę się męczyć z tą skórą ! Decyzja zapadła po 4 latach użytkowania. Fotele oddałem do tapicera ( się zdziwił że pozbywam się skóry ). Obszyte zostały alcantarą.

Skórę w aucie miałem, doświadczałem i nigdy więcej nie kupię auta w skórze !

Owsze skóra wygląda ładnie, ale poza tym same minusy. Więc jeśli chcesz wnętrze na pokaz to sobie zafunduj skórę, a jęśli cenisz wygodę to sobie odpuść.

Napisano

Wielu znajomych przy zakupie auta świadomie rezygnuje ze skóry. Ostatnie auto miałem w skórach-podgrzewane, teraz mam welur też podgrzewany i zdecydowanie welur.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.