Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

ON a LPG

Featured Replies

Napisano

> chyba na trasie albo 30% pchasz nie jedziesz. moje v6 wciaga 9-10 na trasie nopb i 14-15 w miescie

> przy spokojnej jezdzie. przy butowaniu analogicznie - 12-14 trasa, 16-20 miasto. gazu 20%

> wiecej.

> dla porownania VB x20dth - spokojna jazda 5-5.5l ON w trasie - EMERYT MODE ON (kupuje po 4.2 -

> 4.4l) przy ostrej potrafi 7 wciagnac, miasto 6.5-7 normalna, ostra kolo 8.5-9l.

nie, nie muszę go pchać, po prostu silnik ma mocny "dół" i długie przełożenia-przy 120km/h mam 2000obr. Za to jak po mieście zaczniesz go gonić, to spokojnie spali 30l noPb. Sprawdzałem zaraz po zakupie. Wyniki, które podawałem wyżej osiągam przy na prawdę rozważnej jeździe. Każdy szybki start z pod świateł mocno podnosi te średnie.

Temat jest o porównaniu LPG z NO, to ja napiszę, że w przypadku a8 lepszą opcją 4,2 V8 LPG, niż klekoty, bo ten silnik jest po prostu bezproblemowy, a klekotu już nie do końca.

Napisano

> skoro pali ci 12 beny albo 15 gazu to znaczy, że dobrze ci pali. ok. 20% wiecej gazu niż beny.

> czemu więc się dziwisz?

ale ja się wcale nie dziwię, po prostu takie są proporcje przy prawidłowo działającej instalacji-dla tego jak spalał więcej, to wiedziałem, że coś jest nie tak

Napisano

ale dlaczego porownujesz silnik juz stos wiekowy PB który juz z załozenia złopał paliwo do stos nowego diesla JTD ??

zrób inaczej policz ile Ci złopie paliwa PB i policz ile oszczedzasz przy LPG.

druga sprawa kto mu kaze kupowac fiatowskiego 1,6??

przeciez jest cała masa podobnych jednostek które pala znacznie mniej

Napisano

> To LPG przestanie się opłacać.... ponieważ do tego dochodzą koszty serwisu - droższy przegląd ,

> spalanie benzyny na rozruch i tuż po. Reszty nie liczę bo to elementy eksploatacyjne a w

> silniku diesla też wiele rzeczy może się zepsuć.

no w dieslu szczególnie nowym koszty napraw sa wybitnie tanie hehe.gif

Napisano

> ale dlaczego porownujesz silnik juz stos wiekowy PB który juz z załozenia złopał paliwo do stos

> nowego diesla JTD ??

> zrób inaczej policz ile Ci złopie paliwa PB i policz ile oszczedzasz przy LPG.

> druga sprawa kto mu kaze kupowac fiatowskiego 1,6??

> przeciez jest cała masa podobnych jednostek które pala znacznie mniej

Wyjaśniłem to we wcześniejszym poście.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Wyjaśniłem to we wcześniejszym poście.

> Pozdrawiam BAS

no i na nic sie ma ekonomia diesla....

dla kogos kto smiga długie trasy owszem diesel, z kilku powodow ale do zwyklej jazdy??

nigdy w zyciu....

Napisano

> no i na nic sie ma ekonomia diesla....

> dla kogos kto smiga długie trasy owszem diesel, z kilku powodow ale do zwyklej jazdy??

> nigdy w zyciu....

Kolega pisał, że robi 2,5-3kkm miesięcznie, jeśli nie jest taksówkarzem to raczej nie robi tego jeżdżąc wokół komina.

Diesel na krótkie dystanse jest bez sensu - zanim się nagrzeje to już trzeba wysiadać.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Kolega pisał, że robi 2,5-3kkm miesięcznie, jeśli nie jest taksówkarzem to raczej nie robi tego

> jeżdżąc wokół komina.

> Diesel na krótkie dystanse jest bez sensu - zanim się nagrzeje to już trzeba wysiadać.

> Pozdrawiam BAS

dokładnie ok.gif

dodatkowo koszty ewentualnych napraw/serwisu moga polozyc na kolana...

Napisano

> Wszystko zależy pod silnika. Mi brava w mieście przy normalnej jeździe paliła 11 litrów a miała

> ledwo sto koni.

Jak pisałem, że Bravo 1.6 16v jara mi 12l/100 LPG, a Lanos 1.6 16v z LPG mieści się w 10ciu, to ci się to we łbie nie mieściło - cóż takiego się wydarzyło, że teraz okazuje się że ten paździerz potrafi tyle zjarać? smirk.gif

Napisano

> Podwyżka finalnie ma wynieść ok. 15gr/1l ON, więc przy spalaniu do 7l/100km koszt przejazdy 100km

> wzrośnie o 1zł.

Niestety, akcyza wzrośnie sporo więcej.

Teraz jest stawka poniżej unijnego minimum - 302 EUR na 1000 l. Od 1 stycznia musi być co najmniej 330 EUR na 1000 l.

Niby tylko 28/1000=2,8 Eurocenta na litr czyli 12,32 gr + VAT =15 gr.

Ale to niewłaściwe liczenie przez kurs.

Kurs do akcyzy jest brany raz do roku - jest to kurs z Europejskiego Banku Centralnego w pierwszym roboczym dniu października.

Obecnie (jeszcze) obowiązuje kurs 3,9370 * 302 EUR = 1188,97 zł/1000 l czyli 1,19 zł/l netto = 1,46 zł/l brutto akcyzy

W przyszłym roku zmieni się nie tylko stawka akcyzy ale i kurs.

Będzie 4,4050. Więc akcyza wyniesie 4,4050 * 330 EUR = 1453,65 zł/1000 l czyli 1,45365 zł/l netto + 1,79 zł/l brutto

Więc akcyza wzrośnie o 0,33 zł (1,79-1,46 zł/l)

I to już jest wiadome. Nie wiadomo, jakie będą ceny ropy naftowej na giełdach i jaka będzie polityka cenowa rafinerii.

Napisano

> Jak pisałem, że Bravo 1.6 16v jara mi 12l/100 LPG, a Lanos 1.6 16v z LPG mieści się w 10ciu, to ci

> się to we łbie nie mieściło - cóż takiego się wydarzyło, że teraz okazuje się że ten paździerz

> potrafi tyle zjarać?

Macie rozwalone układy zlosnik.gif

Ja na LPG i to 2-giej generacji w Brava 1,6 16V 103 KM doszedłem do 299 tys km i mi palił od 9 do 10,5.... latem wiecej bo szybciej pomykałem wink.gif

Napisano

mam primerę P12 z LPG KME DIEGO G3 i jest bardzo dobra to instalacja

ekonomiczna i DIESLA nie chciałbym

Napisano

> mam primerę P12 z LPG KME DIEGO G3 i jest bardzo dobra to instalacja

> ekonomiczna i DIESLA nie chciałbym

ile kkm zrobione ?

bo ja też na razie jestem zadowolony z LPG ... ale co będzie za 50kkm ... zobaczymy

przynajmniej nie trza chłodzić turbinki, nie myslę o kosztownych wymianach w dieslu ...

sielankę trochę psuje kwestia ew regulacji zaworów grinser006.gif

Napisano

> Wyjaśniłem to we wcześniejszym poście.

> Pozdrawiam BAS

nie wiem co masz za miasto ale po Trojmieście brawa 97r i stilo 03 z ty, silnikiem przy pędzlowaniu nigdy nie pożarły 16 litrów, tyle to alfa 156 2.5 potrafiła wciagnąć hehe.gif

Napisano

Ja zeby zaoszczedzić to nie przekraczam 100km/h i spala wtedy 5,7 do 6l max.jezeli mam troche mniej spalic ,to jakis kompromis musi być.140 to jaky wode lał to wtedy pojade tyle.

Napisano

> ile kkm zrobione ?

> bo ja też na razie jestem zadowolony z LPG ... ale co będzie za 50kkm ... zobaczymy

> przynajmniej nie trza chłodzić turbinki, nie myslę o kosztownych wymianach w dieslu ...

> sielankę trochę psuje kwestia ew regulacji zaworów

ma gazie przejechałem 10 tysi - absolutnie ŻADNYCH problemów :-)

Napisano

> Macie rozwalone układy

> Ja na LPG i to 2-giej generacji w Brava 1,6 16V 103 KM doszedłem do 299 tys km i mi palił od 9 do

> 10,5.... latem wiecej bo szybciej pomykałem

O tototo. Moja Marea z prawie pełnym wypasem (waży 1250 kg) wciąga po mieście około 11/100 lpg, w trasie dynamicznie 9/100 lpg, w trasie "kapelusz" 7,5/100 lpg. Benzyny analogicznie 20% mniej. Przez 70 kkm może dwa razy zbliżyłem się do 12,5/100 lpg przy pałowaniu po mieście.

Napisano

norme na miasto maiłem 9,5 litra w brawie i sporadycznie więcej spaliła. W rozliczeniu w cyklu miesięcznym zawsze się w normie miesciłem ok.gif Nie wspominam źle tego silnika wink.gif

Napisano

> ma gazie przejechałem 10 tysi - absolutnie ŻADNYCH problemów :-)

jak dołożysz jedno zero do tego przebiegu to wtedy będzie OK

10tys to żaden przebieg, ja mam 45kkm w tej chwili i daleki jestem od stwierdzenia że ford+LPG to dobre połaczenie

poprzednim autem zrobiłem 180kkm i to jest już konkretny przebieg po którym można powiedzieć że gaz do zło, lub oszczędności

w astrze przez te 180kkm nie zepsuło się nic co mogło by być następstwem używania LPG

no może to że tłumik za 120zł trza było zmieniać co 5lat

bo padnięta sonda przy 150kkm, czy pompa paliwa przy 200kkm to chyba nic niezwykłego

Napisano

> Diesel na krótkie dystanse jest bez sensu - zanim się nagrzeje to już trzeba wysiadać.

Nie każdy. Na odcinku 2 km mam już 80 stopni. Strzałka dźwiga się po kilkuset metrach.

Napisano

> Nie każdy. Na odcinku 2 km mam już 80 stopni. Strzałka dźwiga się po kilkuset metrach.

To albo masz Webasto(albo coś podobnego) albo mocno go pałujesz.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Niestety, akcyza wzrośnie sporo więcej.

> Teraz jest stawka poniżej unijnego minimum - 302 EUR na 1000 l. Od 1 stycznia musi być co najmniej

> 330 EUR na 1000 l.

> Niby tylko 28/1000=2,8 Eurocenta na litr czyli 12,32 gr + VAT =15 gr.

> Ale to niewłaściwe liczenie przez kurs.

> Kurs do akcyzy jest brany raz do roku - jest to kurs z Europejskiego Banku Centralnego w pierwszym

> roboczym dniu października.

> Obecnie (jeszcze) obowiązuje kurs 3,9370 * 302 EUR = 1188,97 zł/1000 l czyli 1,19 zł/l netto = 1,46

> zł/l brutto akcyzy

> W przyszłym roku zmieni się nie tylko stawka akcyzy ale i kurs.

> Będzie 4,4050. Więc akcyza wyniesie 4,4050 * 330 EUR = 1453,65 zł/1000 l czyli 1,45365 zł/l netto +

> 1,79 zł/l brutto

> Więc akcyza wzrośnie o 0,33 zł (1,79-1,46 zł/l)

> I to już jest wiadome. Nie wiadomo, jakie będą ceny ropy naftowej na giełdach i jaka będzie

> polityka cenowa rafinerii.

Dzisiaj patrząc na ceny ON na podkarpaciu, które na większości stacji Orlena przeskoczyły 5,50zł za litr ON zaczynam wierzyć, że za litr ON po nowym roku zaplacimy >6zł...

Już widzę jak to wpłynie na ceny oraz siłę nabywczą średniej pensji... niewiem.gif

Napisano

> To albo masz Webasto(albo coś podobnego) albo mocno go pałujesz.

> Pozdrawiam BAS

Albo zwyczajnie trzyma auto w garazu podziemnym, czy ogrzewanymok.gif

Napisano

> Albo zwyczajnie trzyma auto w garazu podziemnym, czy ogrzewanym

Zwyczajnie trzymam pod chmurką, bo garażu nie mam. Wczoraj przy temperaturze minusowej i trzygodzinnym postoju pod chmurkę temperatura startowa wynosiła kilka stopni na plusie, na wolnych obrotach popyrkał może z 5-7 minut (pokazywałem coś koledze), potem pod domem miałem 81 stopni - a przejechałem niecałe 2 km.

Napisano

> jak dołożysz jedno zero do tego przebiegu to wtedy będzie OK

> 10tys to żaden przebieg, ja mam 45kkm w tej chwili i daleki jestem od stwierdzenia że ford+LPG to

> dobre połaczenie

> poprzednim autem zrobiłem 180kkm i to jest już konkretny przebieg po którym można powiedzieć że gaz

> do zło, lub oszczędności

> w astrze przez te 180kkm nie zepsuło się nic co mogło by być następstwem używania LPG

> no może to że tłumik za 120zł trza było zmieniać co 5lat

> bo padnięta sonda przy 150kkm, czy pompa paliwa przy 200kkm to chyba nic niezwykłego

poprzednie auto na gazie ok 30 tys. km - zero problemow

obecne skodzina ok 40 tys. km na gazie - zero problemow.

jedynie filtry zmieniane i nic wiecej

spalanie na trasie ok 7/8 miasto obecnie ok 9

Napisano

> Już widzę jak to wpłynie na ceny oraz siłę nabywczą średniej pensji...

to jest jest jakaś masakra z tymi cenami ja obecnie robię ok 100-130km dziennie i już teraz nawet 11l gazu to było dla mnie za wiele, sprzedałem wiec zafirę, myślałem o stilo z dieslem ale wyjdzie jeszcze drożej. Już nawet przez myśl przeszło mi polo z silnikiem 3 cylindrowym + lpg grinser006.gif a jeszcze pół roku temu bym zupełnie nie brał takiego rozwiązania pod uwagę grinser006.gif

Napisano

> to jest jest jakaś masakra z tymi cenami ja obecnie robię ok 100-130km dziennie i już teraz nawet

> 11l gazu to było dla mnie za wiele, sprzedałem wiec zafirę, myślałem o stilo z dieslem ale

> wyjdzie jeszcze drożej. Już nawet przez myśl przeszło mi polo z silnikiem 3 cylindrowym + lpg

> a jeszcze pół roku temu bym zupełnie nie brał takiego rozwiązania pod uwagę

to szukaj Clio 1.5 dCi - wiele więcej jak 4 litry na trasie nie spali.

Napisano

> to szukaj Clio 1.5 dCi - wiele więcej jak 4 litry na trasie nie spali.

broń boże francuskiego diesla, no chyba, że HDI ale 2.0 90KM nie spali mniej niż 6l

Napisano

> broń boże francuskiego diesla, no chyba, że HDI ale 2.0 90KM nie spali mniej niż 6l

Trzeba więc wrócić do P2 1.9JTD.

W trasie przy umiarkowanym bucie spali 4,5l/100km, przy kapeluszu da radę zejść do 4l/100km.

Napisano

> No taaak, bo niemieckie są super hiper

NIe zaczynaj lepiej tej dyskusji grinser006.gif

Kolega zyje w swoim swiecie, wolnym od korozji i umilowania do starych opli wink.gif

Napisano

> NIe zaczynaj lepiej tej dyskusji

> Kolega zyje w swoim swiecie, wolnym od korozji i umilowania do starych opli

Niestety, rzeczywistość chyba jest trochę inna jak poczyta się fora traktujące o tematyce TDI. Tylko wtedy każdy zwala to na zużycie, a nie zalicza rozpadającego się motoru do awarii. Za to francuskie nie ma prawa się zużyć, one tylko się psują.

Napisano

> NIe zaczynaj lepiej tej dyskusji

> Kolega zyje w swoim swiecie, wolnym od korozji i umilowania do starych opli

opli które nie rdzewieje nalezy dodac hehe.gif

Napisano

> Trzeba więc wrócić do P2 1.9JTD.

> W trasie przy umiarkowanym bucie spali 4,5l/100km, przy kapeluszu da radę zejść do 4l/100km.

Nigdy nie udało mi się zejść poniżej 5.5l w cyklu mieszanym.

Napisano

> Niestety, rzeczywistość chyba jest trochę inna jak poczyta się fora traktujące o tematyce TDI.

> Tylko wtedy każdy zwala to na zużycie, a nie zalicza rozpadającego się motoru do awarii. Za to

> francuskie nie ma prawa się zużyć, one tylko się psują.

proszę nie porównuj starych wiecznych TDI 1Z, AHU, AFN z nowszymi konstrukcjami francuskimi bo niestety nie da się ich porównać, nie warto nawet rozpoczynać dyskusji.

Napisano

> Nigdy nie udało mi się zejść poniżej 5.5l w cyklu mieszanym.

Moj w mieszanym palil okolo 5tki, w Warszawie w granicach 6l.

Ojcu przy kręceniu się w okół komina pali ~4,5l...

W trasie w zaleznosci od butowania palil mi między 4 a 5l.

Pozostaje odczekać i zobaczyć co europejscy oszołomi postanowią - jak dowalą większą akcyzę do LPG to chyba do dojazdów do roboty (dalekich) zostanie coś pokroju Seicento 1.2 16+długa skrzynia (o ile większość to trasa w której zapodajesz max bieg i suniesz 100tką), ewentualnie inny maluch.

Napisano

> proszę nie porównuj starych wiecznych TDI 1Z, AHU, AFN z nowszymi konstrukcjami francuskimi bo

> niestety nie da się ich porównać, nie warto nawet rozpoczynać dyskusji.

To zalezy jakie zastosujesz kryteria grinser006.gif

Obecne konstrukcje dci czy hdi sa o niebo cichsze, mocniejsze i pala mniej paliwa...

A to, ze nie jezdza na opale i sa bardziej skomplikowane, to coz..

Raczej producenci nie mysla o 3 czy 5 piatym wlasicielu takiego auta, bo i po co?

Napisano

> proszę nie porównuj starych wiecznych TDI 1Z, AHU, AFN z nowszymi konstrukcjami francuskimi bo

> niestety nie da się ich porównać, nie warto nawet rozpoczynać dyskusji.

Taaaa... Wieczne diesle. Owszem, na tamte czasy raczej ciężko coś im zarzucać, ale obecnie dyskwalifikuje je jedna, jedyna przyczyna: znajdź cokolwiek takiego z przebiegiem poniżej pół miliona i nadającego się do dalszej jazdy. Więc chyba lepiej o nich powoli zapomnieć.

Napisano

Powiedzcie czemu tak jest że ropa jest po 112$ mimo, że właściwie na cały świat rozlewa się kryzys. Inwestorzy zamiast kupować złoto kupują ropę? Przecież przy takich cenach i zwalniających gospodarkach to wręcz niemożliwe, żeby popyt na ropę nie spadał...

Napisano

> Powiedzcie czemu tak jest że ropa jest po 112$ mimo, że właściwie na cały świat rozlewa się kryzys.

> Inwestorzy zamiast kupować złoto kupują ropę? Przecież przy takich cenach i zwalniających

> gospodarkach to wręcz niemożliwe, żeby popyt na ropę nie spadał...

Sam o tym dzisiaj myślałem... jak tak dalej pójdzie to cały ten eurokołchoz pierdyknie ku uciesze co niektórych, mojej niekoniecznie bo wtedy burdel będzie jeszcze większy...

Drugi paradoks - dwa miesiace temu cena barylki ropy i kurs PLN w stosunku do USD były porównywalne do obecnych... a ceny średnio 10% niższe :-)

Napisano

> Taaaa... Wieczne diesle. Owszem, na tamte czasy raczej ciężko coś im zarzucać, ale obecnie

> dyskwalifikuje je jedna, jedyna przyczyna: znajdź cokolwiek takiego z przebiegiem poniżej pół

> miliona i nadającego się do dalszej jazdy. Więc chyba lepiej o nich powoli zapomnieć.

To jest inaczej - większość z nich nadaje się, tylko portfele kupujących nie nadają się do dalszej jazdy tymi samochodami hehe.gif

Napisano

> Powiedzcie czemu tak jest że ropa jest po 112$ mimo, że właściwie na cały świat rozlewa się kryzys.

ale kryzys jest faktycznie czy tylko w mediach ?

bo to wygląda kolejne pitolenie ...

Napisano

> Taaaa... Wieczne diesle. Owszem, na tamte czasy raczej ciężko coś im zarzucać, ale obecnie

> dyskwalifikuje je jedna, jedyna przyczyna: znajdź cokolwiek takiego z przebiegiem poniżej pół

> miliona i nadającego się do dalszej jazdy. Więc chyba lepiej o nich powoli zapomnieć.

a to wina silnika czy wlasciciela??

Napisano

> To jest inaczej - większość z nich nadaje się, tylko portfele kupujących nie nadają się do dalszej

> jazdy tymi samochodami

stare 1.9 TDI spalają tyle co współczesne diesle, caddy 1.9 tdi 90KM spala tyle co punto II/stilo z silnikem 1.9 JTD i podobne konstrukcje. Żonie więcej nie spala jak 5.5l i tak już od początku czyli prawie 500tyś km które to auto przejechało.

Napisano

> stare 1.9 TDI spalają tyle co współczesne diesle, caddy 1.9 tdi 90KM spala tyle co punto II/stilo z

> silnikem 1.9 JTD i podobne konstrukcje.

Zapomniałeś o jednym drobiazgu - nowoczesne diesle przy tym samym spalaniu jeżdżą "trochę" lepiej. Ale to w sumie nieistotny drobiazg.

Napisano

> Zapomniałeś o jednym drobiazgu - nowoczesne diesle przy tym samym spalaniu jeżdżą "trochę" lepiej.

> Ale to w sumie nieistotny drobiazg.

a gdzie tu szaleć? Fakt taki diesle jest głośniejszy ale za to serwis jest za śmieszne pieniądze bo pompa niemal wieczna wtryski także smile.gif Dwumasy brak

Napisano

> Drugi paradoks - dwa miesiace temu cena barylki ropy i kurs PLN w stosunku do USD były porównywalne

> do obecnych... a ceny średnio 10% niższe :-)

Dwa miesiące temu była kampania przedwyborcza. I dosyć głośno było, że Orlen sprzedawał paliwo na swoich stacjach po cenach niezauważalnie różniących się od hurtowych. I inne stacje musiały się dostosować, żeby cokolwiek sprzedać.

Po wyborach marża wróciła do normy i stąd wzrost cen.

Napisano

> Więc akcyza wzrośnie o 0,33 zł (1,79-1,46 zł/l)

> I to już jest wiadome.

Dobrze, jeżeli nawet to koszt przejazdu 100km samochodem osobowym wzrośnie o 2zł. Czy to faktycznie spowoduje brak opłacalności "diesla"?

Napisano

> Dobrze, jeżeli nawet to koszt przejazdu 100km samochodem osobowym wzrośnie o 2zł. Czy to faktycznie

> spowoduje brak opłacalności "diesla"?

Spowoduje jego pogorszenie. Prosty rachunek - podobne auto z silnikiem X kosztuje Y zł. Z dieslem Z. Można jeszcze porównać z trzecią opcją - LPG.

Trzeba policzyć, po ilu przejechanych kilometrach która opcja będzie bardziej opłacalna.

2 zł to drożej o ile, niż przed podwyżką akcyzy? 5%? 10%? Dla mnie to dużo. I może przeważyć szalę, że ktoś nie zechce kupić od Ciebie diesla - wybierze benzynę (ewentualnie + LPG) bo mu wyjdzie, że szybciej się zwróci. I żeby sprzedać diesla właściciele będą musieli spuścić te 5-10% z ceny.

Przecież samochód to maszynka do przepuszczania pieniędzy przez cylindry. Auto przepala w ciągu żywota kilkakrotnie więcej pieniędzy, niż samo kosztowało.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.