Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

ON a LPG

Featured Replies

Napisano

Witam

mam astre h 1.7 cdti pali mi 5,5 -6 L w cyklu mieszanym. Miesiecznie robie pomiedzy 2,5-3kk. Zastanawiam sie czy warto zmienic auto na benzynke i je zagazować? Moja astra ma juz 182 kkm przelatane i chetnie bym ja zmienił. Czy sie taka zamiana w ogole opłaca? I jakie autko z roku 2007 nadaje sie do gazu,mozecie cos polecic.

Napisano

Przy tym przebiegu, jeśli zmienisz auto na podobną klasę, to zaoszczędzisz miesięcznie od 10 do 80 zł. Jeśli znasz swoje auto, to nie warto.

Napisano

załóż gaz do diesla

Napisano

> Witam

> mam astre h 1.7 cdti pali mi 5,5 -6 L w cyklu mieszanym. Miesiecznie robie pomiedzy 2,5-3kk.

> Zastanawiam sie czy warto zmienic auto na benzynke i je zagazować? Moja astra ma juz 182 kkm

> przelatane i chetnie bym ja zmienił. Czy sie taka zamiana w ogole opłaca? I jakie autko z roku

> 2007 nadaje sie do gazu,mozecie cos polecic.

Przebieg jest w okolicach 1/3 życia dla tego silnika. Jeśli auto nie rdzewieje, prosto jeździ i nie sprawia problemów, to zrób drugie tyle i wtedy pomyśl o zmianie. Oszczędna wolnossąca benzyna do zagazowania, po tym zabiegu może sprawiać niespodzianki, na dodatek przekonasz się, że twój dotychczasowy dieselek był dość dynamiczny. Możesz się zastanowić nad chiptuningiem idącym w stronę oszczędności - powinno się udać zejść ze spalaniem o około 0,5 litra i zwiększyć osiągi o około 20%. Cała impreza przy twoich przebiegach zwróci się przez niecały rok, na dodatek autko będzie dużo bardziej dynamiczne. Ja po kilkuletniej jeździe JTD i JTDm, nie potrafię się przestawić na wolnossącą benzynę - chyba, że zagazowane V6, o czym ciągle myślę.

Napisano

> Zastanawiam sie czy warto zmienic auto na benzynke i je zagazować?

Daj sobie spokój.

Jak pogonisz diesla to spalanie wzrośnie Ci o 1L, jak pogonisz LPG to spalanie wzrośnie Ci o kilka L.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Daj sobie spokój.

> Jak pogonisz diesla to spalanie wzrośnie Ci o 1L, jak pogonisz LPG to spalanie wzrośnie Ci o kilka

> L.

> Pozdrawiam BAS

tylko że jeden litr ropy to średnio 5.30 a gazu 2.80

Napisano

> tylko że jeden litr ropy to średnio 5.30 a gazu 2.80

Stilo potrafi mi wciągnąć po mieście do 16,5L LPG/100km(46,2zł) a nie słyszałem, żeby komuś Stilo paliło więcej niż 7L ON/100km(37,1zł).

Krowa na autostradzie przy maksymalnych dopuszczalnych prędkościach wciąga mi 8,5L ON/100km(45,05zł), gdzie Stilo przy analogicznych prędkościach spali 15L LPG(42zł), tyle że Stilo jest 300kg lżejsze od Krowy. Kolejna sprawa to, że nawet jak docisnę na niemieckiej autostradzie do końca licznika to spalanie wzrośnie mi do jakiś 9L ON/100km...

Inne aspekty to fakt, że samochody dowożące masełko do Biedronki jeżdżą na ON a nie na LPG, więc nie obawiałbym się drastycznego wzrostu cen ON bo władze dobrze wiedzą, że spowoduje to wzrost cen, inflację itd.

W przypadku autora wątku, który posiada sprawdzone autko z silnikiem diesla, taka zmiana IMO nie ma sensu.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> mam astre h 1.7 cdti pali mi 5,5 -6 L w cyklu mieszanym.

Czyli po nowym roku wyjdzie pod 40zł/100 km. O jakieś 10zł więcej, niż na LPG.

> Miesiecznie robie pomiedzy 2,5-3kk.

to miesięcznie zaoszczędzisz jakieś 300 zł. Porządna instalka zwróci się w rok. A jak kupisz z zainstalowaną, to i wcześniej (i kupując będziesz mógł ocenić jej stan i jakość).

Tylko pewnie ceny ropniaków po nowym roku spadną. Bo już nie będą tak ekonomiczne w eksploatacji.

Napisano

> Inne aspekty to fakt, że samochody dowożące masełko do Biedronki jeżdżą na ON a nie na LPG, więc

> nie obawiałbym się drastycznego wzrostu cen ON bo władze dobrze wiedzą, że spowoduje to wzrost

> cen, inflację itd.

Od nowego roku akcyza na ON idzie w górę, więc argument stracił na ważności.

Napisano

> Stilo potrafi mi wciągnąć po mieście do 16,5L LPG/100km

znajdź jakiegoś gazownika który zna się na tym co robi

Napisano

> Od nowego roku akcyza na ON idzie w górę, więc argument stracił na ważności.

co więcej ON ma wyprzedzić cenę benzyny wink.gif

Napisano

> Stilo potrafi mi wciągnąć po mieście do 16,5L LPG/100km(46,2zł) a nie słyszałem, żeby komuś Stilo

> paliło więcej niż 7L ON/100km(37,1zł).

> Krowa na autostradzie przy maksymalnych dopuszczalnych prędkościach wciąga mi 8,5L

> ON/100km(45,05zł), gdzie Stilo przy analogicznych prędkościach spali 15L LPG(42zł), tyle że

> Stilo jest 300kg lżejsze od Krowy.

Czyli ten silnik nie lubi LPG i tyle.

Nie wszystkie auta spalają tyle. A dla ciekawości może wiesz ile ten silnik spala paliwa ?

Napisano

> Witam

> mam astre h 1.7 cdti pali mi 5,5 -6 L w cyklu mieszanym. Miesiecznie robie pomiedzy 2,5-3kk.

> Zastanawiam sie czy warto zmienic auto na benzynke i je zagazować? Moja astra ma juz 182 kkm

> przelatane i chetnie bym ja zmienił. Czy sie taka zamiana w ogole opłaca? I jakie autko z roku

chcesz mienić żeby było taniej czy żeby odświeżyć auto ?

bo jeśli to pierwsze to IMO nie warto, duzo taniej nie bedzie a zmiana to zawsze loteria

a co polecić, w sumie każde auto które nie ma bezpośredniego wtrysku się nadaje do LPG

fakt że jedne lepiej inne gorzej ... ja mam podobno to gorzej i jeżdżę palacz.gif

Napisano

> Moja astra ma juz 182 kkm przelatane i chetnie bym ja zmienił

Mało. Przejedzie jeszcze drugie tyle, jak nie więcej, ale rozumiem - źle wygląda zlosnik.gif

Dla mnie gaz lepszy, bo tani w przypadku naprawy, a koszty paliwa zbliżone.

Napisano

Jak na gaz to sobie zmień na taka samą astrę 1.4 twinport , ma hydrauliczne zawory i łańcuch rozrządu i na gazie dobrze jeździ.Ale czy będzie oszczędnie pewnie tak ale zależy czy jeździsz więcej po mieście czy na trasie. Za jakiś czas ludzie sami zrezygnują z jazdy samochodami bo ich nie będzie stać na jazdę na tak drogich paliwach a kryzys dopiero nadejdzie w 2012 roku.

Ja sam jeżdżę dieslem ale przy mojej jeździe średnie spalanie mam 4,5 litra a zagazowany silnik brałby mi około 10 gazu czy na jedno wychodzi. Ale przy dieslu mam zasięg 1200km.

Napisano

> Jak na gaz to sobie zmień na taka samą astrę 1.4 twinport , ma hydrauliczne zawory i łańcuch

> rozrządu i na gazie dobrze jeździ.Ale czy będzie oszczędnie pewnie tak ale zależy czy jeździsz

> więcej po mieście czy na trasie. Za jakiś czas ludzie sami zrezygnują z jazdy samochodami bo

> ich nie będzie stać na jazdę na tak drogich paliwach a kryzys dopiero nadejdzie w 2012 roku.

Proooorok? hehe.gif

Kup drugie, mniejsze autko zasilane LPG, ktore spali max 8l/100km.

8*3zl =24PLN+2,5zl na noPb na rozruch = 26,5

6*5,4=32,5

Miesiecznie ograniczysz wydatki na paliwo o maksymalnie 200PLN.

Czy warto - decyzja zalezy od Ciebie.

Napisano

> Czyli ten silnik nie lubi LPG i tyle.

> Nie wszystkie auta spalają tyle. A dla ciekawości może wiesz ile ten silnik spala paliwa ?

Wg komputera pokładowego 12-13L noPB. Ta jednostka jest paliwożerna.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Wg komputera pokładowego 12-13L noPB. Ta jednostka jest paliwożerna.

> Pozdrawiam BAS

To co się dziwisz że tyle gazu chla ?

Policz sobie oszczędności co do zużycia paliwa, a nie straszysz ludzi że LPG się nie opłaca.

Napisano

> Witam

Ja zastanawiałem się nawet nad sprzedażą mojego diesla z 2009 roku i kupna octavi tour 1.6 z LPG z 2011 roku z salonu za nie wiele większa cenę niż bym tego sprzedał, ale jednak spalanie nie byłoby tak niskie pewnie przy mojej jeździe porównując z turbo ropniakiem, dlatego odpuszczam temat zlosnik.gif

Mam nadzieje, że jakoś Cie przekonałem.

Napisano

> Witam

nie warto zmieniać, jak już nas pytasz jakie auto się nadaje do gazu to też już widać że nie warto, bo nie masz dobrego gaziarza, którego byś zapytał o opinie, a w ciemno zakładać gaz to loteria, ja np. u siebie po pół roku zdjąłem, bo gaziarz nie ogarniał tego, a polecany był z 3 różnych źródeł

Napisano

> To co się dziwisz że tyle gazu chla ?

> Policz sobie oszczędności co do zużycia paliwa, a nie straszysz ludzi że LPG się nie opłaca.

Źle się chyba wyraziłem: chodzi mi o to, że oszczędności w stosunku do ON nie powalają na glebę, autor wątku ma sprawdzone autko a kupić coś używanego w jako takim stanie łatwe nie jest, owszem jest szansa, że coś zaoszczędzi w skali roku, ale na start będzie musiał w autko "coś " włożyć a to "coś" może spokojnie zjeść oszczędności. Kolejna sprawa to, że diesel jak się go pogoni to spali 1L więcej a noPB/LPG jak się pogoni to spali kilka litrów więcej.

Sens jeżdżenia na ON polega na tym, że diesel spala mniej, owszem paliwo jest droższe, ale pali go mniej.

Żebyśmy mieli jasność: wolę jeździć samochodem z silnikiem iskrowym, ale...

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Źle się chyba wyraziłem: chodzi mi o to, że oszczędności w stosunku do ON nie powalają na glebę,

> autor wątku ma sprawdzone autko a kupić coś używanego w jako takim stanie łatwe nie jest,

> owszem jest szansa, że coś zaoszczędzi w skali roku, ale na start będzie musiał w autko "coś "

> włożyć a to "coś" może spokojnie zjeść oszczędności. Kolejna sprawa to, że diesel jak się go

> pogoni to spali 1L więcej a noPB/LPG jak się pogoni to spali kilka litrów więcej.

> Sens jeżdżenia na ON polega na tym, że diesel spala mniej, owszem paliwo jest droższe, ale pali go

> mniej.

> Żebyśmy mieli jasność: wolę jeździć samochodem z silnikiem iskrowym, ale...

> Pozdrawiam BAS

hmm.gif ale autor pisał też o przebiegu którego się obawia ? ...

teraz pytanie czy jak będzie zmieniał to brać LPG czy ON

jak widać po tym co napisałeś trzeba by przeanalizować konkretny model, bo w stilo widać że diesel jest lepszym wyborem ok.gif

u mnie np c-max pali koło 10L LPG, a 15L to spala z przyczepą kempingową grinser006.gif

i w foce LPG/ON wyjdzie w sumie podobnie icon_rolleyes.gif

Napisano
  • Autor

> i w foce LPG/ON wyjdzie w sumie podobnie

a foka w dieslu z 2008 roku polecacie,moze są jakies minusy?

Napisano

> Źle się chyba wyraziłem: chodzi mi o to, że oszczędności w stosunku do ON nie powalają na glebę,

> autor wątku ma sprawdzone autko a kupić coś używanego w jako takim stanie łatwe nie jest,

> owszem jest szansa, że coś zaoszczędzi w skali roku, ale na start będzie musiał w autko "coś "

> włożyć a to "coś" może spokojnie zjeść oszczędności. Kolejna sprawa to, że diesel jak się go

> pogoni to spali 1L więcej a noPB/LPG jak się pogoni to spali kilka litrów więcej.

> Sens jeżdżenia na ON polega na tym, że diesel spala mniej, owszem paliwo jest droższe, ale pali go

> mniej.

> Żebyśmy mieli jasność: wolę jeździć samochodem z silnikiem iskrowym, ale...

> Pozdrawiam BAS

Też i z tym się nie zgodzę.

Lanos 1.6 spala mi do 10litrów LPG a Lacetti 1.8 nie przekracza 11 LPG. Co więcej w obydwu autach na LPG mniej odczuwam różnice w spalaniu niż przy jeździe nimi na paliwie.(ekonomia spalania jest bardziej płaska )

Autor pisze też o zmianie na nowszy model auta a tu oprócz oszczędności związanych z paliwem trzeba się liczyć z kosztami napraw co w używanym aucie jest loterią.

Ale jak by nie liczył to w benzyniaku będą niższe.

Napisano

> a foka w dieslu z 2008 roku polecacie,moze są jakies minusy?

w używanym aucie zawsze może być ich dużo. Jeżeli auto sprawne to trzeba patrzeć na to co zawsze, czyli silnik, Turbo, dwumas, wtryski, zawias, blacha.

Napisano

> To co się dziwisz że tyle gazu chla ?

> Policz sobie oszczędności co do zużycia paliwa, a nie straszysz ludzi że LPG się nie opłaca.

Tyle, że w większości przypadków różnica spalania między silnikiem wysokoprężnym a benzynowym jest taka, że zagazowanie daje dwie rzeczy. Minimalną oszczędność i zajęcie bagażnika kołem zapasowym. W małym aucie z małym bagażnikiem jest to małe koło zapasowe, w dużym samochodzie z dużym bagażnikiem - duże koło (często, ale nie zawsze można oczywiście zastosować dojazdówkę). Do tego koszt przeglądu instalacji (niewielki) i potencjalnie kolejna rzecz, która się może zepsuć (fanatycy LPG powiedzą, że się nic nigdy nie psuje, obiektywni są w stanie podać co najmniej kilka przykładów dużych kłopotów z instalacją).

IMHO w przypadku posiadania sprawdzonego auta nie ma sensu kombinować i dla kilku złotych / 100 km pakować się na potencjalną minę (tzn. kolejny używany samochód). Koszt koniecznych napraw i choćby samego pakietu "zerowego" zniweczy oszczędności z tańszego kosztu jazdy.

Napisano

> Tyle, że w większości przypadków różnica spalania między silnikiem wysokoprężnym a benzynowym jest

> taka, że zagazowanie daje dwie rzeczy. Minimalną oszczędność i zajęcie bagażnika kołem

> zapasowym. W małym aucie z małym bagażnikiem jest to małe koło zapasowe, w dużym samochodzie z

> dużym bagażnikiem - duże koło (często, ale nie zawsze można oczywiście zastosować dojazdówkę).

> Do tego koszt przeglądu instalacji (niewielki) i potencjalnie kolejna rzecz, która się może

> zepsuć (fanatycy LPG powiedzą, że się nic nigdy nie psuje, obiektywni są w stanie podać co

> najmniej kilka przykładów dużych kłopotów z instalacją).

> IMHO w przypadku posiadania sprawdzonego auta nie ma sensu kombinować i dla kilku złotych / 100 km

> pakować się na potencjalną minę (tzn. kolejny używany samochód). Koszt koniecznych napraw i

> choćby samego pakietu "zerowego" zniweczy oszczędności z tańszego kosztu jazdy.

A dodatkowo utrata wartosci na nowym aucie, sprawi ze ekonomicznie jest to nieuzasadnione grinser006.gif

Napisano

> Do tego koszt przeglądu instalacji (niewielki) i potencjalnie kolejna rzecz, która się może

> zepsuć (fanatycy LPG powiedzą, że się nic nigdy nie psuje, obiektywni są w stanie podać co

> najmniej kilka przykładów dużych kłopotów z instalacją).

> IMHO w przypadku posiadania sprawdzonego auta nie ma sensu kombinować i dla kilku złotych / 100 km

> pakować się na potencjalną minę (tzn. kolejny używany samochód). Koszt koniecznych napraw i

> choćby samego pakietu "zerowego" zniweczy oszczędności z tańszego kosztu jazdy.

Fanatykiem nie jestem. Może po prostu trafiłem na odpowiedniego gazownika. Lanos bez problemu jeździ na LPG od 8 lat i jedyne co było wymienione to parownik. Co do Laczka nie będę się odnosił bo 7miesięcy to za mało by móc coś powiedzieć na temat trwałości.

Pakiet zerowy będzie niezależnie jakie auto się zakupi.

Napisano

> Wg komputera pokładowego 12-13L noPB. Ta jednostka jest paliwożerna.

> Pozdrawiam BAS

kurde wyniki o których piszesz to jakieś nieporozumienie w takim małym aucie-moje V8 tyle spala.

Napisano

> kurde wyniki o których piszesz to jakieś nieporozumienie w takim małym aucie-moje V8 tyle spala.

W mieście? Koledze takie Audi jak Twoje spalało średnio 24.

Napisano

> W mieście? Koledze takie Audi jak Twoje spalało średnio 24.

średnie spalanie mam na poziomie 15l LPG, 12l noPb. W trasie schodzę do 12l LPG i nawet poniżej 10l noPb, ale to przy bardzo rozważnej jeździe. Nigdy nie wyjeździłem całego zbiornika tylko w mieście, ale średnie z dnia na desce nigdy nie pokazywały więcej niż 16-17l noPb, nie wiem ile lpg, bo wskazania na kompie przekłamuje.

Wcześniej nie mogłem zejść poniżej 18l ze średnim spalaniem LPG, aż do wymiany wtrysków i parownika, do tego od razu były wymienione świece, a aso w ramach jakiejś akcji wymieniło cewki i soft. Od tamtej pory spalanie znacznie spadło.

Jeszcze trzeba dodać, że ja ostatnio jeżdżę bardzo spokojnie, a to chyba robi największą różnicę.

Napisano

Musisz przekalkulować....

w przyszłym roku ON 6 zł/ litr LPG 3,60 zł/litr... ( na LPG również ma wzrosnąc akcyza.... coś około 400% .... podobno to będzie niespełna 1 zł... takie sa wymogiu UE no i deficyt w budzecie... ktoś musi utrzymac tych 35-letnich emerytów zlosnik.gif

Zużycie masz na poziomie 6 litrów ON LPG gdzieś 10 trzeba liczyć ...

Napisano

Gdyby cena za ON wynosiła 6zł a LPG 3.6zł

Zakładając ,że auto na ON spali 6l z podobne na LPG 10l

To LPG przestanie się opłacać.... ponieważ do tego dochodzą koszty serwisu - droższy przegląd , spalanie benzyny na rozruch i tuż po. Reszty nie liczę bo to elementy eksploatacyjne a w silniku diesla też wiele rzeczy może się zepsuć.

Trzeba kupić 20 letniego MERCEDESA albo golfa 2 1.6D i jeździć na biodieslu :D

Napisano

> Musisz przekalkulować....

ok.gif

> w przyszłym roku ON 6 zł/ litr LPG 3,60 zł/litr... ( na LPG również ma wzrosnąc akcyza.... coś

> około 400% .... podobno to będzie niespełna 1 zł...

poczekaj może do nowego roku z takimi wyrokami i nie spekuluj ? grinser006.gif

na dzień dzisiejszy jest przesądzona podwyżka ON o ok 15gr

Quote:

Olej zdrożeje o 15 groszy na litrze

Ministerstwo szacuje, że dodatkowe wpływy do budżetu państwa z tytułu zwiększonej akcyzy wyniosą 2,45 mld złotych. Oznacza to, że o tyle zwiększą się koszty podatników wynikające z tej podwyżki. Należy spodziewać się, że przedsiębiorcy ciężar podwyżki w znacznym stopniu będą próbowali przerzucić na konsumentów.

Projekt przewiduje wzrost akcyzy na olej napędowy z 1048 zł za 1000 litrów do 1196 zł.

http://www.forbes.pl/artykuly/sekcje/pod...-mld-zl,21365,1

a z LPG to jeszcze nic nie jest ustalone na 100% ?

Quote:

Firmy z branży nie obawiają się planowanych przez Komisję Europejską podwyżek akcyzy. KE chce, aby od 2018 roku akcyza i opłata paliwowa na LPG wzrosła z obecnych 125 euro do 500 euro za tonę.

Według najnowszych wyliczeń według średniego kursu NBP dla EUR/PLN z 3 października 2011, prognoza zmiany cen detalicznych paliw przy zmianie minimów opodatkowania akcyzą według propozycji KE ma wyglądać następująco: w 2018 roku cena ON ma być o średnio 30 groszy wyższa, cena benzyny bez zmian, a cena LPG ma być o 85 groszy - 1 zł wyższa niż obecnie. Państwa członkowskie Unii będą jednak miały możliwość skorzystania z okresu przejściowego do 2023 roku.

http://moto.wp.pl/kat,121,title,LPG-znowu-gora,wid,13967618,wiadomosc.html?ticaid=1d616

Napisano

> poczekaj może do nowego roku z takimi wyrokami i nie spekuluj ?

A co mi pozostaje ... poczekam zlosnik.gif i zobaczę .... obym się mylił zlosnik.gif

Napisano

> I jakie autko z roku

Fiatowskie 1.4 turbo dobrze się gazują ok.gif Moc 150 koni w zupełności wystarcza.

Napisano

> Stilo potrafi mi wciągnąć po mieście do 16,5L LPG/100km(46,2zł)

Wszystko zależy pod silnika. Mi brava w mieście przy normalnej jeździe paliła 11 litrów a miała ledwo sto koni. Teraz przy 150 koniach i turbo pali mi niecałe 10 a nie certolę się z pedałem.

Napisano

> Wszystko zależy pod silnika. Mi brava w mieście przy normalnej jeździe paliła 11 litrów a miała

> ledwo sto koni.

Ja mówię o 1.6 16V 103KM. W MareiW ten silnik(dyskusję nt różnic pomiędzy 1.6 16V 103KM w BBM a Stilo mamy już za sobą) palił bardzo podobne ilości noPB do Stilo, oczywiście wszystko zależy od but.gif, tak czy inaczej ten silnik oszczędny nie jest.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Ja mówię o 1.6 16V 103KM. W MareiW ten silnik(dyskusję nt różnic pomiędzy 1.6 16V 103KM w BBM a

> Stilo mamy już za sobą) palił bardzo podobne ilości noPB do Stilo, oczywiście wszystko zależy

> od , tak czy inaczej ten silnik oszczędny nie jest.

> Pozdrawiam BAS

Dobrze wiesz, że ten silnik jest wybitnie paliwożerny.

Napisano

> Dobrze wiesz, że ten silnik jest wybitnie paliwożerny.

Nigdy nie twierdziłem inaczej, wiem o tym od czasu wprowadzenia na rynek Sieny 1.6.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Tylko pewnie ceny ropniaków po nowym roku spadną. Bo już nie będą tak ekonomiczne w eksploatacji.

Ciekawe komu zleży, żeby taką propagandę rozsiewać hmm.gif

Podwyżka finalnie ma wynieść ok. 15gr/1l ON, więc przy spalaniu do 7l/100km koszt przejazdy 100km wzrośnie o 1zł. Ja rozumiem, że każda złotówka się liczy, ale ON dalej będzie się opłacał.

Napisano

> Nigdy nie twierdziłem inaczej, wiem o tym od czasu wprowadzenia na rynek Sieny 1.6.

> Pozdrawiam BAS

Ok, ale porównywanie go ze znacznie nowocześniejszym JTD jest dosyć naciągane.

Napisano

> Dobrze wiesz, że ten silnik jest wybitnie paliwożerny.

Wybitny chlor. 1,4 turbo w Punto GT paliło podobnie ale przynajmniej było z czego uderzyć.

Napisano

> Ciekawe komu zleży, żeby taką propagandę rozsiewać

> Podwyżka finalnie ma wynieść ok. 15gr/1l ON, więc przy spalaniu do 7l/100km koszt przejazdy 100km

> wzrośnie o 1zł. Ja rozumiem, że każda złotówka się liczy, ale ON dalej będzie się opłacał.

Usiłuję to wytłumaczyć od początku tego wątku, ale koledzy uparli się.

To czy ON kosztuje 20 czy 50gr więcej niż noPB albo 2,5zł czy 2,8zł do LPG ma drugorzędne znaczenie w kontekście różnic w ilości spalonego paliwa.

Zwłaszcza, że jeśli ceny ON poszybują to ceny wszystkiego w sklepach poszybują.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> To czy ON kosztuje 20 czy 50gr więcej niż noPB albo 2,5zł czy 2,8zł do LPG ma drugorzędne znaczenie

> w kontekście różnic w ilości spalonego paliwa.

A dodatkowo ta różnica odpowiednio się zmienia od zmiany prędkości i obciążenia zlosnik.gif

Napisano

> Ok, ale porównywanie go ze znacznie nowocześniejszym JTD jest dosyć naciągane.

1.6 16V to rozwinięcie bardzo starej jednostki 1.6 8V, jeśli dobrze pamiętam, natomiast (M)Jtd to rozwinięcie TD, ale zgadzam się, że JTD jest konstrukcją nowocześniejszą.

Z drugiej strony gdybym porównywał 1.6 16V 105KM by GM w Stilo to też lekkie nieporozumienie bo ten silnik ma takie same osiągi jak 1.4 16V 96KM by Fiat w Stilo.

Tak po prawdzie to porównuję jednostki, które mam(w przypadku MareiW - miałem) i znam czyli:

- MareaW 1.6 16V 103KM noPB,

- Stilo3d 1.6 16V 103KM noPB/LPG,

- Krowa 1.9 16V 150KM MJtd.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> A dodatkowo ta różnica odpowiednio się zmienia od zmiany prędkości i obciążenia

Dokładnie to porównanie zmiany jest nieliniowe bo tak jak pisałem, diesel spali 1L więcej a noPB/LPG co najmniej kilka litrów więcej przy identycznej zmianie prędkości/dynamiki jazdy.

Mój rekord MareąW 1.6 16V 103KM noPB to 6,75L/100km w nocy na trasie, przy równej i spokojnej jeździe 80-140km/h, natomiast przy pałowaniu po mieście 13,5L noPB nie było niczym trudnym a 10-12L noPB na autostradzie to też nie był wielki problem.

Pozdrawiam BAS

Napisano

Licz że po miescie trzeba liczyc pb na rozgrzewanie silnika. To nie stare instalki że odpalasz na pb i gaz sie włącza. sąsiad ma octavie i 30-40 stopni musi byc. Auto pali mu 9 gazu i 2 pb / 100km

Napisano

> kurde wyniki o których piszesz to jakieś nieporozumienie w takim małym aucie-moje V8 tyle spala.

chyba na trasie albo 30% pchasz nie jedziesz. moje v6 wciaga 9-10 na trasie nopb i 14-15 w miescie przy spokojnej jezdzie. przy butowaniu analogicznie - 12-14 trasa, 16-20 miasto. gazu 20% wiecej.

dla porownania VB x20dth - spokojna jazda 5-5.5l ON w trasie - EMERYT MODE ON (kupuje po 4.2 - 4.4l) przy ostrej potrafi 7 wciagnac, miasto 6.5-7 normalna, ostra kolo 8.5-9l.

Napisano

> średnie spalanie mam na poziomie 15l LPG, 12l noPb. W trasie schodzę do 12l LPG i nawet poniżej 10l

> noPb, ale to przy bardzo rozważnej jeździe. Nigdy nie wyjeździłem całego zbiornika tylko w

> mieście, ale średnie z dnia na desce nigdy nie pokazywały więcej niż 16-17l noPb, nie wiem ile

> lpg, bo wskazania na kompie przekłamuje.

> Wcześniej nie mogłem zejść poniżej 18l ze średnim spalaniem LPG, aż do wymiany wtrysków i

> parownika, do tego od razu były wymienione świece, a aso w ramach jakiejś akcji wymieniło

> cewki i soft. Od tamtej pory spalanie znacznie spadło.

> Jeszcze trzeba dodać, że ja ostatnio jeżdżę bardzo spokojnie, a to chyba robi największą różnicę.

skoro pali ci 12 beny albo 15 gazu to znaczy, że dobrze ci pali. ok. 20% wiecej gazu niż beny. czemu więc się dziwisz?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.