Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Toyota Yaris z silnikiem 1,0- pytanie

Featured Replies

Napisano

Pytanie do tych co nie mają a jeźdżili lub jeżdżą (bo posiadacze nie napiszą prawdy smile.gif ):

czy należy spodzeiwać się mułowatości na poziomie powiedzmy CC900 ?

Napisano

> Pytanie do tych co nie mają a jeźdżili lub jeżdżą (bo posiadacze nie napiszą prawdy ):

> czy należy spodzeiwać się mułowatości na poziomie powiedzmy CC900 ?

Jeździłem Yarisem I z silnikiem 1,0. Bez porównania lepiej niz CC900, oczywiście musisz wysoko kręcić, nawet aby ruszyć. Inaczej możesz np. zginąć zlosnik.gif

Napisano

Jeśli chodzi o pierwszą generację to jeździ podobnie jak seicento 1.1.

Napisano

Nie mam. Jeździłem.

Wcale nie jest mułowaty. Powiedziałbym wręcz przeciwnie. Zaskoczył mnie bardzo pozytywnie. Jak na tak małą pojemność jest bardzo OK.

Jeździłem też Corsą z silnikiem 1.2 i mimo teoretycznie lepszego "wszystkiego" było gorzej niż w tej Toyocie.

Napisano

> Pytanie do tych co nie mają a jeźdżili lub jeżdżą (bo posiadacze nie napiszą prawdy ):

Jeździ nieporównywalnie lepiej (obojętnie w jakim wariancie) i naprawdę mało pali ok.gif

Napisano

Ja bym brał 1,3. Tym już się fajnie jeździ i niejeden się zdziwił na drodze co to potrafi.

Napisano

Witam serdecznie.

> Ja bym brał 1,3. Tym już się fajnie jeździ i niejeden się zdziwił na drodze co to potrafi.

To fakt, kiedyś załadowanym na maksa (5 osób i bagaż pod sufit) CR-V 2.0 150KM nie byłem w stanie nawet dogonić takiej Yariski. :-O

Pozdrawiam.

Napisano

Nie wiem czy pierwsza generacja czy druga.

Pierwsza Yariska 1.0 objeżdżała CC Sporting smile.gif

Napisano

do ok 3500 obr/min silnik.... nie jedzie potem zaczyna ciagnac

srednie z jazdy podmiejskiej z ok 200km komputerek pokazywal na poziomie 7l/100km

wskazniki - jak dla mnie porazka ani czytelne ani wygodne

witac w autku taniosc i oszczednosc ale w sumie jedzie sie do przodu i na glowe nie kapie

Napisano

Jeździłem daję radę w 2osoby i mały bagaż więcej robi się ciepło zlosnik.gif

Napisano

Jeździłem Yarkiem II z silnikiem 1.0. Nie mam niestety porównania do CC900. Moje spostrzeżenia:

- silnik warczy, na pierwszy rzut uch brzmi to fajnie, ale nie przekłada się na osiągi,

- trzeba go wyżej kręcić, żeby chciał jechać; na niskich obrotach - muł

- słabo wyciszony, ostatnio żona wracała z Łodzi do Wawy i skarżyła się po powrocie na ból głowy wywołany hałasem

- oszczędny, w trasie udało mi się zrobić 4.7l/100km, prędkość średnia ok. 80km/h

- bardzo fajny na miasto, bo wszędzie się wciśniesz i masz dobrą widoczność

- fajnym patentem jest przesuwana tylna kanapa, można powiększyć bagażnik, bądź odwrotnie - dać więcej miejsca na nogi, np. dzieciom siedzącym w fotelikach

- na miasto - kupiłbym, na dojazdy gdzieś dalej - nie kupiłbym

- a już na pewno nie z tym silnikiem

Może Yarek III jest lepszy? hmm.gif Powinien.....

Pozdro

Bartek

Napisano

Yaris I 1.0 zasowa lepiej od SC 1.1 - kwestia trzymac wiecej jak 3500 obr

Napisano

Jeździłem i Yarisem i Aygo z tym silnikiem - do Yarisa za słaby.

Napisano

Chyba najlepiej podsumował Yarka 1.0 Pietro - ten silnik jest fajny do Aygo ale do Yarka - powiedzmy - bez rewelacji.

Dynamika - dla mnie na dojazdy do pracy jest w zupełności wystarczająca. Ale gdy jest rodzinka z bagażami to już tak miło nie jest. Do tego po włączeniu klimatyzacji to jest muł.

Silnik jest głośny, na autostradzie przy V>100km/h wyłączam CBradio bo i tak nic nie usłyszę. Mam porównanie do Picanto, gdzie jest o niebo ciszej. Czy silnik jest oszczędny? Może być przy statecznej jeździe do 80km/h (zszedłem <5l), ale przy normalnej miejskiej jeździe spalanie ok. 6,2l.

Jeśli chodzi o większy silnik - 1,3 to mam takowego Yarka w rodzinie i ponoć rewelacji (odczuwalnej różnicy w mocy) nie ma. Do tego jest dużo wyższe spalanie - już lepiej celować w dieselka.

Autko za to jest wygodne, dość pakowne, do wskaźników się człowiek przyzwyczaja.

Oglądałem Yarisa III i dla mnie osobiście to porażka na całej linii - mam wrażenie, jakby to księgowi projektowali to auto. W tych samych wersjach auta już Y II po lifcie był uboższy niż moja wersja z 2006r. (z hitów: brak w bagażniku podwójnego dna, mniej poduszek w standardzie itp.).

Np. w YIII nie ma przesuwanych tylnych foteli - bo (jak mi tłumaczył pan w salonie) "przecież powiększono bagażnik i jest wystarczający"). Do tego prawie brak schowków.

Teraz Y III to taki "auris wersja bida".

Napisano

Moje uwagi

> Jeździłem Yarkiem II z silnikiem 1.0. Nie mam niestety porównania do CC900. Moje spostrzeżenia:

> - silnik warczy, na pierwszy rzut uch brzmi to fajnie, ale nie przekłada się na osiągi,

Dokładnie

> - trzeba go wyżej kręcić, żeby chciał jechać; na niskich obrotach - muł

Po włączeniu klimy jest jeszcze gorzej

> - słabo wyciszony, ostatnio żona wracała z Łodzi do Wawy i skarżyła się po powrocie na ból głowy

> wywołany hałasem

Dla mnie najgorzej jest w mieście. Ciągłe ruszanie w tym warkocie sick.gif

> - oszczędny, w trasie udało mi się zrobić 4.7l/100km, prędkość średnia ok. 80km/h

Mi po mieście wciągał koło 8L

> - bardzo fajny na miasto, bo wszędzie się wciśniesz i masz dobrą widoczność

W miarę wysoko zawieszony daje radę krawężnikom ok.gif

> - fajnym patentem jest przesuwana tylna kanapa, można powiększyć bagażnik, bądź odwrotnie - dać

> więcej miejsca na nogi, np. dzieciom siedzącym w fotelikach

Jeszcze mała uwaga. Przednie fotele nie dadzą się ustawić dla wygodnego podróżowania osobnikowi > 180cm

Napisano

Yaris I 1.0 jest wyraźnie dynamiczniejszy od Yarisów II/III 1.0 (różnica ponad 2 sekund w 0-100km/h).

Po pierwsze z powodu zupełnie innego silnika (R4 vs R3), a po drugie z powodu masy.

Napisano

> Nie wiem czy pierwsza generacja czy druga.

> Pierwsza Yariska 1.0 objeżdżała CC Sporting

Chyba zakatowanego grinser006.gif

Napisano

Sprecyzuj, o którą generacje pytasz- jak już wspomniano wcześniej, były różne rodzaje silnika 1.0.

Napisano

> Yaris I 1.0 jest wyraźnie dynamiczniejszy od Yarisów II/III 1.0 (różnica ponad 2 sekund w

> 0-100km/h).

> Po pierwsze z powodu zupełnie innego silnika (R4 vs R3), a po drugie z powodu masy.

III ma akurat niższa masę niż II wink.gif

Napisano

Mój były kierownik miał takiego Yarisa. Jechało to lepiej niż Uno 1.0 , a paliło dużo mniej. Dobre auto , on strasznie je chwalił. Przejeździł nim ponad 120kkm i nie zaliczył żadnej awarii. Auto było z 2004 r. Polift.

Napisano

yaris 1 gen jedzie fajnie z silnikiem 1.0 o ile nie pochodzi z europy bo tu też go robili. Yaris 2 gen z silnikiem 1.0 to tragedia i odradzam. Mieliśmy obydwa modele zarówno z 1.0 jak i 1,3 i w 2 gen tylko 1.3 jechało

Napisano

Kiero miał wyprodukowanego we Francji, a chodził naprawdę dobrze zlosnik.gif

Napisano

> Kiero miał wyprodukowanego we Francji, a chodził naprawdę dobrze

siedziałeś w jedynce francuskiej i japońskiej??

Miałemn porównanie i po 60 tys francuz miał problemy, tu zamek centralny, tu coś trzeszczało, sprzęgło padło itp, a w japońskim nic

Napisano

> Chyba zakatowanego

Niestety zdrowego zlosnik.gif

Napisano

Nie siedziałem w japońcu. Chłop jest pierwszym właścicielem, zrobił ponad 120kkm i nic się w tym aucie nie zepsuło (poza eksploatacyjnymi sprawami). Nie wiem jakie są teraz losy Yariski bo odszedł na emeryturę.

Napisano

> Nie siedziałem w japońcu. Chłop jest pierwszym właścicielem, zrobił ponad 120kkm i nic się w tym

> aucie nie zepsuło (poza eksploatacyjnymi sprawami). Nie wiem jakie są teraz losy Yariski bo

> odszedł na emeryturę.

No mówie my mieliśmy w domu 4 yarisy i bliska rodzina kupiła 3 sztuki. Te Japońskie działały sporo lepiej niż te Francuskie. Wszyscy mieli ciężką nogę i auto nie miało łatwego życia.

Aha yaris 2 generacji ma tandetne plastiki i trzeba to powiedzieć jasno jakość przypomina plastik z butelek i spasowanie tragiczne.

Napisano

To fakt że plastiki w środku są.. marne .. bardzo..

Napisano
  • Autor

> Sprecyzuj, o którą generacje pytasz- jak już wspomniano wcześniej, były różne rodzaje silnika 1.0.

Chodzi mi o nowy, z salonu.

Myślałem też o innych, ale to na osobny wątek.

Napisano

> Chodzi mi o nowy, z salonu.

> Myślałem też o innych, ale to na osobny wątek.

Odpuść 3 gen to nawet wg gości z aso tylko dla zdesperowanych firm i kapeluszy, jechałem na jeździe próbnej i tragedia

Napisano

> To fakt że plastiki w środku są.. marne .. bardzo..

Nie bójmy się porównania z du tico. Po 20 kkm u ojca robili deske bo się rozpadła podobnie jak z tyłu osłony amorków. Ogólnie te plastiki kiepskawe, ale w 3 gen poprawili

Napisano

> Odpuść 3 gen to nawet wg gości z aso tylko dla zdesperowanych firm i kapeluszy, jechałem na jeździe

> próbnej i tragedia

icon_eek.gif

Co rozumiesz przez słowo TRAGEDIA ?

Napisano

> Co rozumiesz przez słowo TRAGEDIA ?

auto waży 200 kilo na oko więcej niż yaris 1 a ma taką samą moc, bo yarisy jedynki cżesto miały więcej niż deklarował producent. Potem obcięli 1 cylinder w ramach downsizingu i popsuli silnik tym

Napisano

> auto waży 200 kilo na oko więcej niż yaris 1 a ma taką samą moc, bo yarisy jedynki cżesto miały

> więcej niż deklarował producent. Potem obcięli 1 cylinder w ramach downsizingu i popsuli

> silnik tym

III z silnikiem 1.0 wazy 980kg

1.33 wazy 1025kg

Myślisz ze I wazy 200 kg mniej ?

II z 1.33 wazy 1040kg

Napisano

No niestety moc nie powala, żeby ruszyć trzeba kręcić bo te auto nie ma dołu, jak już jedzie to jedzie ale ruszanie i przyśpieszanie jest lipne, takie jest moje odczucie zlosnik.gif

Napisano

> No niestety moc nie powala, żeby ruszyć trzeba kręcić bo te auto nie ma dołu, jak już jedzie to

> jedzie ale ruszanie i przyśpieszanie jest lipne, takie jest moje odczucie

Moc nie powala ale jazda "zerojedynkowa" działa i naprawdę Yarek gania. Gorzej jeśli jeździmy na niskich i średnich obrotach - wtedy tragedia.

Napisano

> III z silnikiem 1.0 wazy 980kg

nie bardzo podobnie wazył, katalogowo podawali coś koło 14 sekund, a auto przyśpieszało koło 12,9, sporo szybciej niż seria podawała. Postaw yarisa 1 i yarisa 3 koło sklepie i stawiam dyche że 1 generacja mocno złoi trójkę.

Napisano

> nie bardzo podobnie wazył, katalogowo podawali coś koło 14 sekund, a auto przyśpieszało koło 12,9,

> sporo szybciej niż seria podawała. Postaw yarisa 1 i yarisa 3 koło sklepie i stawiam dyche że

> 1 generacja mocno złoi trójkę.

Moze i złoi ale żeby od razu tak mocno... to po pierwsze.

Po drugie porównaj wielkość tych aut wewnątrz jak i na zewnątrz.

Rozstaw osi:

III 2510

I 2370

Dodam tylko ze III ma o centymetr większy rozstaw osi od octavii I.

Napisano

> Co rozumiesz przez słowo TRAGEDIA ?

Że nie tłoczy w 8 sek do paczki...

Napisano

> Chodzi mi o nowy, z salonu.

> Myślałem też o innych, ale to na osobny wątek.

Miałem okazję z 1,5 tygodnia się bujać.

Dzikiego szału nie ma, ale po mieście daje radę.

Zdecydowanie cichszy niż poprzednie generacje, więc pierdzenie 3-garów nie jest aż tak denerwujące.

ALE - ja raczej dopłaciłbym do 1,3, przy czym ja akurat w 90% z uwagi na czwarty cylinder, a w pozostałych 5% z uwagi na osiągi (które wcale nie są dużo lepsze).

Napisano

> nie bardzo podobnie wazył, katalogowo podawali coś koło 14 sekund, a auto przyśpieszało koło 12,9,

> sporo szybciej niż seria podawała. Postaw yarisa 1 i yarisa 3 koło sklepie i stawiam dyche że

> 1 generacja mocno złoi trójkę.

... a zrobi to tylko z uwagi na inne przełożenia.

Napisano

> Moze i złoi ale żeby od razu tak mocno... to po pierwsze.

> Po drugie porównaj wielkość tych aut wewnątrz jak i na zewnątrz.

> Rozstaw osi:

> III 2510

> I 2370

> Dodam tylko ze III ma o centymetr większy rozstaw osi od octavii I.

No i dlatego nie wiem jakim cudem zachowali tą samą masę całkowitą. Chyba że katalog sobie, a życie sobie.

Możliwe tez że skrzynia psuje efekt wiem tylko że po przesiadce z yarisa 1 w yarisa 2 przeraziłęm sie plastikami, po jeździe próbnej yarisem 3 z silnikiem 1.0 i 1,33 kupiłem kię bo nie spodobało mi się co oferowało to auto.

Napisano

> ... a zrobi to tylko z uwagi na inne przełożenia.

aż tak źle?? bo 1,33 miało 6 biegów a 1.0 nie pamiętam. Tak czułem że oni popsuli to skrzynią biegów że tak ospałe auto się zrobiło

Napisano

Jeździłem całkiem niedawno taką yariską i właśnie wydawała mi się ewidentnie bardziej mułowata od mojego seja 1,1. Na niskich obrotach do 3 tyś porażka

Napisano

> Że nie tłoczy w 8 sek do paczki...

1.33 tłoczy do setki w 11.7 wiec nie nazwałbym tego tragedia.

Na pewno nie jest to bentley GT ale jak na auto B klasy to nie jest źle.

Napisano

> 1.33 tłoczy do setki w 11.7 wiec nie nazwałbym tego tragedia.

> Na pewno nie jest to bentley GT ale jak na auto B klasy to nie jest źle.

Mój Ty fanie tabelek...

Napisano

> Mój Ty fanie tabelek...

Wiesz...

Ze stoperem ani z innymi podobnie działającymi urządzeniami nie będę biegał.

A to co oferuje 1.33 w zupełności wystarcza mi do przemieszczenia się z punktu A do punktu B.

Napisano

Przesiadłem się na takiego yarisa z CC i powiem tak: po zmianie auta, yaris wydawał mi się bolidem F1. Bardzo fajny silnik, totalnie bezawaryjny, rozrząd na łańcuchu. Jednak jak wsiadam czasami w swojego byłego yarisa (babcia go teraz ma) to wydaję mi się, że przyspieszenie ma tragiczne - porównuje do lanosa i megane II.

Napisano

Mama jeździ na co dzień, ja od święta. Auto mało pali, fajne do miasta, choć dość szerokie. Silnik 1.0 - hmm ... trzeba mocno wkręcić żeby to się jakoś odepchnęło, moje byłe SC 900 na pewno było wolniejsze, jednak jakbym miał kupować to 1.3 byłby zdecydowanie lepszym wyborem ok.gif

Napisano

Mnie bardzo pozytywnie zaskoczył.... silnik pracuje na wolnych obrotach trochę "brutalnie" ale jazda nim jest Ok.... nie ma tragedii Plastyki sick.gif siedzenia OK... schowki super... Spalanie w trasie 6 literków z 3 osobami.... ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.