Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

jak zaślepie EGR to będzie mniej czy bardziej kopcił?

Featured Replies

Napisano

chodzi o diesla... mondeo... silnik TDDI...

jak wasze zdanie? skromny.gif

wstawię blaszkę miedzianą i będzie mniej czy bardziej kopcił?

Inne aspekty znam, itp itd... wink.gif

Napisano

> Powinien mniej

Zawór EGR sprawia ,że spaliny są "dopalane" ponownie .....

To jakim cudem ma mniej kopcić ??

Z reguły jeśli kopci mocniej to niewiele.....

Jeśli był sprawny EGR i go zaślepisz.... to żadnej poprawy mocy nie odczujesz.

Napisano

> chodzi o diesla... mondeo... silnik TDDI...

> jak wasze zdanie?

> wstawię blaszkę miedzianą i będzie mniej czy bardziej kopcił?

> Inne aspekty znam, itp itd...

Masz uszkodzony EGR?? .... jeśli nie , to nie zaślepiaj ...

i nie słuchaj o poprawach mocy itp. EGR niesie ze sobą szereg korzyści i sens ma tylko zaślepianie go jeśli jest uszkodzony a nowy kosztuje tyle co pół auta

Napisano

> Zawór EGR sprawia ,że spaliny są "dopalane" ponownie .....

> To jakim cudem ma mniej kopcić ??

> Z reguły jeśli kopci mocniej to niewiele.....

> Jeśli był sprawny EGR i go zaślepisz.... to żadnej poprawy mocy nie odczujesz.

Ponieważ zawory EGR z czasem staja się coraz bardziej zabite sadzą i zaczynają się zacinać. Wyobraź sobie co się stanie, kiedy w komorze spalania silnika diesla będzie zbyt dużo spalin i zbyt mało powietrza? EGR to fajna sprawa, do momentu kiedy przestaje działać poprawnie.

Napisano

> Ponieważ zawory EGR z czasem staja się coraz bardziej zabite sadzą i zaczynają się zacinać. Wyobraź

> sobie co się stanie, kiedy w komorze spalania silnika diesla będzie zbyt dużo spalin i zbyt

> mało powietrza? EGR to fajna sprawa, do momentu kiedy przestaje działać poprawnie.

EGR wpuszcza tylko 20% spalin i to tylko przy małych obciążeniach. Poza tym napisałem słowo klucz "jeśli jest sprawny"

Napisano

> Zawór EGR sprawia ,że spaliny są "dopalane" ponownie .....

> To jakim cudem ma mniej kopcić ??

nie są dopalane - podanie spalin zmniejsza ilość tlenu, obniża temperaturę spalania a w konsekwencji - obniża emisję NOx.

Niestety zwiększa się zadymienie spalin więc przy większych obciążeniach i tak zawór zostaje zamknięty.

pozdr

Napisano

> nie są dopalane - podanie spalin zmniejsza ilość tlenu, obniża temperaturę spalania a w

> konsekwencji - obniża emisję NOx.

> Niestety zwiększa się zadymienie spalin więc przy większych obciążeniach i tak zawór zostaje

> zamknięty.

> pozdr

Przy większych obciążeniach się zgadzam zawór się zamyka i nie ma różnicy... Ale z tymi małymi obciążeniami , nie rozumiem jak miałoby się zwiększać zadymienie... Sadza się nie dopali za "drugim podejściem"?

Napisano

> Przy większych obciążeniach się zgadzam zawór się zamyka i nie ma różnicy... Ale z tymi małymi

> obciążeniami , nie rozumiem jak miałoby się zwiększać zadymienie... Sadza się nie dopali za

> "drugim podejściem"?

Nie, nie dopali sie i sporo z niej zostanie w kolektorze dolotowym syfiac silnik.

Napisano

> Masz uszkodzony EGR?? .... jeśli nie , to nie zaślepiaj ...

> i nie słuchaj o poprawach mocy itp. EGR niesie ze sobą szereg korzyści i sens ma tylko zaślepianie

> go jeśli jest uszkodzony a nowy kosztuje tyle co pół auta

a to bzdurka!

w dCi mam zaślepiony EGR i:

- silnik jest bardziej elastyczny - na niższych prędkościach wbijam wyższe biegi w pórwnaniu do wcześniej

- spadło spalanie średnie

- duuużo mniej kopci

stan taki mają wszystkie zaślepione dCi, które jeden gość robił ok.gif

Napisano

> EGR niesie ze sobą szereg korzyści

wymień trzy

Napisano

> wymień trzy

- Zmniejszenie NOx w spalinach

- Zmniejszenie temperatury spalania

- Zmniejszenie EGT

- Zmniejszenie zużycia termicznego turbiny i wydechu

- Zmniejszenie degradacji oleju silnikowego / zwiększnie interwału wymiany

- Cichsza praca silnika na biegu jałowym

Wszystko to prawda, pod warunkiem wzorowego działania tego zaworu!

Napisano

Powinien mniej bo nie będzie zaciągał syfu w ponowny obieg ale nie wiem czy w Twoim przypadku będzie duża zmiana bo o ile pamiętam to któreś modele Forda tak mają że kopcą jak lokomotywy a z innym systemem wtryskowym zdecydowanie mniej

Napisano

> wstawię blaszkę miedzianą i będzie mniej czy bardziej kopcił?

przy sprawnym ukł wtryskowym powinien w ogóle nie kopcić ( albo też praktycznie niezauważalnie) ,

ja tak mam w moim jtd16v , zacinał mi się egr i przy depnięciu na chwilę zakopcił , po zaślepieniu zero kopcenia

Napisano

> - Zmniejszenie NOx w spalinach

> - Zmniejszenie temperatury spalania

Nie zauwazylem, a do tego przy zaslepionym EGR silnik dluzej sie nagrzewa.

> - Zmniejszenie EGT

> - Zmniejszenie zużycia termicznego turbiny i wydechu

I tak temperatura jest sporo nizsza w porownianiu do benzyniaka

> - Zmniejszenie degradacji oleju silnikowego / zwiększnie interwału wymiany

Ciekawe, przy zatkanym EGR trzeba przejechac wiecej km aby olej zrobil sie czarny w porownaniu do sytuacji gdy ten zawor dziala.

> - Cichsza praca silnika na biegu jałowym

EGR to jest wynalazek ekologow, jak teraz DPF/FAP. Stare diesle nie mialy EGR'a i jezdzily bezawaryjnie przez wiele kkm.

Napisano

> Nie zauwazylem, a do tego przy zaslepionym EGR silnik dluzej sie nagrzewa.

Spaliny które trafiają do kolektora ssącego przez EGR najpierw przelatują przez chłodniczkę spalin wypełniona płynem z układu chłodzenia - w ten sposób oddając swoje ciepło - energię przyspieszają nagrzewanie się silnika - a szybciej nagrzany silnik = mniejsze spalanie na krótkich dystanasach...

> I tak temperatura jest sporo nizsza w porownianiu do benzyniaka

Tak ale silnik poprzez wprowadzenie gazów obojętnych - spalin ma tak jakby sztucznie zmniejszoną pojemność - Sterownik podaje mniejszą dawkę Paliwa - stosowną do zassanego powietrza, która jest mniejsza niż w przypadku zamkniętego lub zatkanego EGR-a więc jeśli dasz mniej paliwa otrzymasz miej substancji smolnych...

> Ciekawe, przy zatkanym EGR trzeba przejechac wiecej km aby olej zrobil sie czarny w porownaniu do

> sytuacji gdy ten zawor dziala.

To nie do końca tak - mniej obciążony silnik = mniej zużyty olej...

> EGR to jest wynalazek ekologow, jak teraz DPF/FAP. Stare diesle nie mialy EGR'a i jezdzily

> bezawaryjnie przez wiele kkm.

Tak to wynalazek zielonych który czasami jest źle skonstruowany i potrafi się zaciąć i zablokować w pozycji otwartej .... i wtedy faktycznie to same straty przynosi

Ale nie należy rozpatrywać pracy EGR-a na zasadzie mam zepsuty więc jest beeee bo auto nie ciągnie i szarpie i dymi.... bo na tej samej zasadzie można powiedzieć - nie mam z tyłu hamulców to je sobie odetnę... tylko na zasadzie jest sprawny i co mi to da że go zaślepię lub wywalę z programu kasety silnika

Napisano

Ja slyszalem od znajomego mechanika ze egr obniza temperature na tloku, kiedys 2.0 diesel mial 80KM, teraz w zaleznosci od modelu i marki powiedzmy 130+KM i zaslepienie egr-u gdzie zakladamy ze autem chcemy jezdzic dluzej to proszenie sie o klopoty.

Ja w swoim dci nie zaslepialem, egr dzialal prawidlowo, przy sprzedazy auta prawie kazdy pytal czy egr zaslepiony, jak mowilem ze nie to niektorzy narzekali oslabiony.gif i tutaj bylem zdziwiony bo ludzie narzekali na cos co dziala icon_eek.gif

Napisano

> Ja slyszalem od znajomego mechanika ze egr obniza temperature na tloku,

Tak do tego się to sprowadza.... odciąża silnik gdy nie potrzebujemy 100% mocy.... a stojąc w korku lub tocząc się z stała prędkością wystarcza kilka -kilkanaście %

Napisano

> Stare diesle nie mialy EGR'a i jezdzily bezawaryjnie przez wiele kkm.

No i co z tego?

Współczesne diesle mają nieporównywalnie większe ciśnienie wtrysku a wraz z nim produkują o wiele więcej tlenków azotu. Tlenki azotu uznawane są za 10-krotnie bardziej szkodliwe od tlenku węgla (czadu).

Teraz wyobraź sobie, ile przez swoje zaślepienie recyrkulacji wprowadzasz więcej tlenków azotu do atmosfery. Teraz przemnóż to sobie przez ilość płytkich umysłów jak Twój i za kilkanaście lat jak wytłumaczysz np. swojemu dziecku, dlaczego akurat jego "dopadł" nowotwór?? (czego Ci oczywiście nie życzę).

Napisano

> No i co z tego?

> Współczesne diesle mają nieporównywalnie większe ciśnienie wtrysku a wraz z nim produkują o wiele

> więcej tlenków azotu. Tlenki azotu uznawane są za 10-krotnie bardziej szkodliwe od tlenku

> węgla (czadu).

> Teraz wyobraź sobie, ile przez swoje zaślepienie recyrkulacji wprowadzasz więcej tlenków azotu do

> atmosfery. Teraz przemnóż to sobie przez ilość płytkich umysłów jak Twój i za kilkanaście lat

> jak wytłumaczysz np. swojemu dziecku, dlaczego akurat jego "dopadł" nowotwór?? (czego Ci

> oczywiście nie życzę).

Poczytaj jaki procent szkodliwych sybstancji powstalych w wyniku spalania paliwa wprowadzaja do atmosfery samochody, a tym bardziej osobowe. A hybrydy to takie zdrowe, utylizacja akumulatorow i ich transport do EU droga morska? Wieksza pretensje mozesz miec do ludzi jezdzacych z powycinanymi katalizatorami czy dpf'ami. Jechales kiedys za samochodem z uszkodzonym dpf'em? Dlugo bys nie wytrzymal. A takich samochodow bedzie coraz wiecej, bo malo kogo stac na naprawe tego ukladu czy wymiane filtra. Wole auto z katalizatorami i chociazby uszkodzonym EGR'em niz samochod z rozwalonym filtrem czastek stalych, ktory czesto z powodu zastosowania tego ukladu nie ma juz katalizatorow.

Napisano

Ja Tobie o EGR, Ty do mnie o DPF. Zrozum, że każdy element poprawiający ochronę środowiska ma sens.

Z DPFem powinno być tak samo jak i z EGR, jeśli się zepsuje to się wymienia a nie usuwa. Niestety jak to w Polsce, zepsuje się, to go out. Głupota i płytkie myślenie nie mają granic.

Napisano

> Ja Tobie o EGR, Ty do mnie o DPF. Zrozum, że każdy element poprawiający ochronę środowiska ma sens.

Owszem ma sens, ale stosowanie roznych rozwiazan chroniacych srodowisko powinno sie zaczac stosowac od tych najwiekszych trucicieli, a nie od zwyklego szarego Kowalskiego. Na pewno sa lepsze, skuteczniejsze rozwiazania od egr'a czy dpf'u, ale tu bardziej chodzi o biznes i kase niz ekologie.

Ciekawe czy za kazdym razem bys wymienial, przy okazji rozbieral dolot, czyscil go z nagaru albo reanimowal klapy wirowe, ktora sa tez np: w Oplu. To sa spore koszta jak i zakup filtra, wiec nie dziw sie, ze ludzie kombinuja. Przecietnego Polaka jest po prostu na to nie stac.

Napisano

> Owszem ma sens, ale stosowanie roznych rozwiazan chroniacych srodowisko powinno sie zaczac stosowac

> od tych najwiekszych trucicieli, a nie od zwyklego szarego Kowalskiego.

No i tak się robi, popatrz co napisałem o najnowszych dieslach i tlenkach azotu.

> Na pewno sa lepsze,

> skuteczniejsze rozwiazania od egr'a czy dpf'u, ale tu bardziej chodzi o biznes i kase niz

> ekologie.

Ja nie znam lepszych rozwiązań. Jeśli znasz to podaj.

> Ciekawe czy za kazdym razem bys wymienial, przy okazji rozbieral dolot, czyscil go z nagaru albo

> reanimowal klapy wirowe, ktora sa tez np: w Oplu. To sa spore koszta jak i zakup filtra, wiec

> nie dziw sie, ze ludzie kombinuja. Przecietnego Polaka jest po prostu na to nie stac.

Jak mnie na coś nie stać to tego nie kupuję. Proste.

Napisano

> Owszem ma sens, ale stosowanie roznych rozwiazan chroniacych srodowisko powinno sie zaczac stosowac

> od tych najwiekszych trucicieli,

Wiesz czym się różni trujacy statek oceaniczny od samochodu ?

Że statek oceaniczny jest na oceanie i raczej jego spaliną się nie sztachniesz, a spaliny z samochodów wdychasz codziennie w sporej ilości.

Napisano

Bez urazy za OT w pewnym sensie. Ale czy naprawdę 350pln jest dla Ciebie ceną części za którą nie jesteś w stanie zapłacić?

Rozrząd wymieniasz? Oleje i opony wymieniasz?

No to zawór też wymień.

Napisano

> Bez urazy za OT w pewnym sensie. Ale czy naprawdę 350pln jest dla Ciebie ceną części za którą nie

> jesteś w stanie zapłacić?

> Rozrząd wymieniasz? Oleje i opony wymieniasz?

> No to zawór też wymień.

U mnie zawor dziala ok, ale sorry za 350 nie kupisz zaworu do nowoczesnego diesla, musisz dolozyc jeszcze przynajmniej z 200zl.

Inna sprawa, ze jesli w pore sie go nie wymieni to czeka sporo dodatkowej roboty, ktora takze kosztuje.

Napisano

> - Zmniejszenie NOx w spalinach

> - Zmniejszenie temperatury spalania

> - Zmniejszenie EGT

> - Zmniejszenie zużycia termicznego turbiny i wydechu

> - Zmniejszenie degradacji oleju silnikowego / zwiększnie interwału wymiany

> - Cichsza praca silnika na biegu jałowym

> Wszystko to prawda, pod warunkiem wzorowego działania tego zaworu!

dokładnie tak ..... claps.gif

Napisano

> wymień trzy

kolega już wymienił .....

I jak zwykle Cie zatkało , skoro zamilkłeś

Wymień 3 wady sprawnego EGR

Napisano

> U mnie zawor dziala ok, ale sorry za 350 nie kupisz zaworu do nowoczesnego diesla, musisz dolozyc

> jeszcze przynajmniej z 200zl.

> Inna sprawa, ze jesli w pore sie go nie wymieni to czeka sporo dodatkowej roboty, ktora takze

> kosztuje.

Tak na szybko bo nie mam za dużo czasu...

Zawór do mojego 1.5 dci

Zawór EGR do twojego 1.9 MJeta

Generalnie to nie majątek. I nie porównywałbym kosztów EGRu do DPFa - koszt koło 8000pln jak się orientowałem do innego samochodu wink.gif

Napisano

> Jak mnie na coś nie stać to tego nie kupuję. Proste.

No widzisz, a jednak. Przyklad z zycia: Opel Combo CDTI z dpf, auto warte jakies 15 tys zl. Jestes w stanie wydac nawet polowe wartosci samochodu na wymiane fitra czastek stalych? Watpie. A do tego przez ten wynalazek samochod malo nie splonal po tym jak podczas jazdy filtr zagrzal sie do czerwonosci. Do tego dochodzi problem z przybywaniem oleju silnikowe i rozcieczaniem go przez rope, co skraca zywotnosc silnika.

To nie moj samochod, ale znany mi przypadek. Na szczescie u siebie nie posiadam fitra czastek stalych, tylko fabrycznie dwa katalizatory spelniajace euro4, ktorych nie ruszam.

Napisano

> wymień trzy

mój mechanik od diesli powiedział że EGR to mniej więcej tak jakby oddychać tym co się wypierdzi zlosnik.gif

Napisano

> Tak na szybko bo nie mam za dużo czasu...

> Zawór do mojego 1.5 dci

> Zawór EGR do twojego 1.9 MJeta

> Generalnie to nie majątek. I nie porównywałbym kosztów EGRu do DPFa - koszt koło 8000pln jak się

> orientowałem do innego samochodu

Zamiennikow nie bralem pod uwage, ori cos ponad 500zl wink.gif. Nie mam u siebie dpf'a, tylko 2 ori katalizatory spelniajace euro4 i ich nie ruszam wink.gif

Napisano

> No widzisz, a jednak. Przyklad z zycia: Opel Combo CDTI z dpf, auto warte jakies 15 tys zl.

To dokładnie jak mój.

Mam 200 tys km na blacie, DPF od nowości, EGR wymieniany 20 tys km temu. Nie dopuszczam do uszkodzenia filtra DPF bo zdaje sobie sprawę z jego obecności i wiedzy jak jest zbudowany i jak działa. Ponadto:

1. Pozwalam na całkowite wypalenie filtra, którego zapełnienie schodzi do 15-20%.

2. Leję olej niskopopiołowy Dexos2, wymiana co 15 tys km.

3. Obserwuję dystans pomiędzy wypaleniami filtra

4. Jak napisałem wyżej po pojawieniu się błędów odnośnie zablokowanego zaworu EGR dokonałem jego wymiany za 350 zł, zamiast go zaślepić.

Jak widzisz da się, trzeba tylko chcieć. Przybywania oleju z ręką na sercu nie stwierdzam.

Napisano

> Jak widzisz da się, trzeba tylko chcieć. Przybywania oleju z ręką na sercu nie stwierdzam.

A dlugo nim jezdzisz, masz od nowosci? Znajomy kupil uzywke, najprawdopodobniej juz z zabitym filtrem i sie zaczelo oslabiony.gif. Gdyby wiedzial o tym dpf'ie na pokladzie, to by nie kupil tego konkretnego egzeplarza.

Napisano

> mój mechanik od diesli powiedział że EGR to mniej więcej tak jakby oddychać tym co się wypierdzi

jak pierdne to musze to wdychac i zyje ...

Silnik z EGR jest tak zaprogramowany i zaprojektowany , żeby z niego korzystać ...

Po raz kolejny powtarzam ....

jeśli jest uszkodzony a koszt to więcej niż 20% wartości samochodu to lepiej zaślepić ze względów ekonomicznych.

Jeśli jest sprawny , nie ruszać bo to nic a nic nie da.

Napisano

> A dlugo nim jezdzisz, masz od nowosci?

Jeżdżę nim ponad rok, mam pełny wykaz napraw z ASO w którym auto było serwisowane. Przed zakupem zajrzałem do parametrów diagnostycznych, także tych informujących o stanie filtra cząstek stałych.

Jeszcze kilka lat i w przypadku nowych aut z silnikami diesla nie będzie wyboru - czy z DPF czy bez. Nadchodzące normy spalin oddzielą ziarno od plew.

Napisano

> No widzisz, a jednak. Przyklad z zycia: Opel Combo CDTI z dpf, auto warte jakies 15 tys zl. Jestes

> w stanie wydac nawet polowe wartosci samochodu na wymiane fitra czastek stalych? ...

Kolego 90% uszkodzonych filtrów FAP/DPF można zregenerować do stanu odpowiadającemu fabrycznemu za 500-700 zł - takie technologie są już dostępne. Gotowe filtry zregenerowane to wydatek 1000-1500 zł.

Napisano

> Kolego 90% uszkodzonych filtrów FAP/DPF można zregenerować do stanu odpowiadającemu fabrycznemu -

> takie technologie są już dostępne. Gotowe filtry zregenerowane to wydatek 1000-1500 zł.

Gdzie takie mozna dostac? To teraz zamiast wycinac, bede ludziom wciskal zamienniki ok.gif

Napisano

> Gdzie takie mozna dostac? To teraz zamiast wycinac, bede ludziom wciskal zamienniki

Tu masz pierwszy link z googla, takich firm jest coraz więcej, zobacz też na Alledrogo.

http://www.dpfserwis.pl

Pozdrawiam

Napisano

> Tu masz pierwszy link z googla, takich firm jest coraz więcej, zobacz też na Alledrogo.

> http://www.dpfserwis.pl

> Pozdrawiam

Ale z opisu wynika, ze oni tam robia dokladnie to co wszyscy pozostali.

Sratatata ale i tak wytniemy.

Maja widac troche nowszego sprzetu, ciekawy jestem tylko kto im robi mapy.

Nie ma oferty zamiennik-dpf za 1,5kpln

Napisano

> Kolego 90% uszkodzonych filtrów FAP/DPF można zregenerować do stanu odpowiadającemu fabrycznemu za

> 500-700 zł - takie technologie są już dostępne. Gotowe filtry zregenerowane to wydatek

> 1000-1500 zł.

Tylko mokre się regeneruje. Suche, czyli niemce się psują nieodwołalnie.

Napisano

No będzie kopcił wtedy, jak dasz pełny gaz na niskim biegu, ale

to wszystko zależy od stylu jazdy. Ja tam dymków za mną nie puszczam,

za to silnik cieszy się, że nie musi się dławić własnym wydechem smile.gif

Napisano

Zabrakło też zmniejszenia spalania - u mnie niemal 0,5l spalanie spadło po włączeniu EGR (kupiłem auto już z odłączonym zaworem). U mnie dodatkowo szybciej się w zimie nagrzewa silnik i przy wyłączaniu silnika nie szarpie.

Napisano

> Zabrakło też zmniejszenia spalania - u mnie niemal 0,5l spalanie spadło po włączeniu EGR

Nie potwierdzam, auto pali tyle ile przed. Kwestią jest zrobienie

tego z głową i zagrzebanie w ECU tak, by podawał zamiast spalin,

dodatkowe powietrze wtedy, gdy miał to zrobić EGR ze spalinami.

Napisano

> Kolego 90% uszkodzonych filtrów FAP/DPF można zregenerować do stanu odpowiadającemu fabrycznemu za

> 500-700 zł - takie technologie są już dostępne. Gotowe filtry zregenerowane to wydatek

> 1000-1500 zł.

Widzialem fachowcow co potrafia nawet woda myc takie filtry (ale tylko mokre) tylko, ze na dlugo to nie pomaga.

To zregeneruj filtr, ktory sie potopil w srodku z powodu rozgrzania do czerwonosci hehe.gif. A dzieje sie to przy filtrach suchych gdy sporo paliwa uzbiera sie w wydechu.

Napisano

Ale czy naprawdę 350pln jest dla Ciebie ceną części za którą nie

> jesteś w stanie zapłacić?

Bicie piany o 350zl???? Zenujace, a co ile ten EGR sie wymiena?

Bo ja chyba toto mam u siebie w cromce;)

Napisano

> Tylko mokre się regeneruje. Suche, czyli niemce się psują nieodwołalnie.

Nieprawda.

2.5 TDI by VW - zregenerowany, po tej operacji przejechał 80tyś km. Ogólnie auto ma 490 tyś km

Napisano

> Widzialem fachowcow co potrafia nawet woda myc takie filtry (ale tylko mokre) tylko, ze na dlugo to

> nie pomaga.

> To zregeneruj filtr, ktory sie potopil w srodku z powodu rozgrzania do czerwonosci . A dzieje sie

> to przy filtrach suchych gdy sporo paliwa uzbiera sie w wydechu.

Nie naśmiewaj się tak. Jak pisałem już w wątku wyżej, swobodnie można zregenerować suchego DPFa.

Napisano

> Bicie piany o 350zl???? Zenujace, a co ile ten EGR sie wymiena?

> Bo ja chyba toto mam u siebie w cromce;)

Zalezy jak kto i gdzie jezdzi. Moze byc tak, ze po 20kkm zaczna byc z nim problemy. Niestety czesto pierwsze objawy sa niezauwazalne, bledow w ECU tez nie bedzie, jedynie po zlogowaniu auta mozna sie zorietowac.

Napisano

> Nieprawda.

> 2.5 TDI by VW - zregenerowany, po tej operacji przejechał 80tyś km. Ogólnie auto ma 490 tyś km

Widocznie był tylko brudny i dało się go umyć. Lub regeneracja polegała na wywierceniu otworów.

Filtry cząstek stałych dzielimy na suche - które się czyszczą same do cna, ale jak coś pójdzie nie tak, to się uszkadzają, topią, pękają. Poza tym muszą być spełnione warunki pracy silnika aby dopalić sadzę - co jeśli nie jest spełnione - powoduje zapchanie (to się da wyczyścić - zregenerować) lub stopienie filtra.

I filtry mokre - gdzie do paliwa dodawany jest katalizator w postaci tlenku ceru.

Filtr mokry jest bardziej odporny na uszkodzenie, ale programowo się zatyka tlenkiem ceru po określonym przebiegu. Tyle, że ten tlenek cery można wypłukać z niego karcherem i filtr jest znowu prawie jak nowy.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.