Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

45km/h ponad limit i... zegnasz sie z autem ...

Featured Replies

Napisano

No i stalo siezlosnik.gif[...]

487660-police-impound-cars.jpg

Od nowego roku finasowego 1/7 moj stan wprowadzil nowe prawoadmin.gif[...]

Jedziesz 45km/h ponad limit - to nie tylko chaja.gif w postaci $2,154 dotacji dla rzadu stanowego i 6 miesiecy chodzenia piechota...

Od 1/7/2012 busted.gif moze wziasc auto na 3 miesiace30.GIF, np Ferrarizlosnik.gif[...]

29217464.jpg

I drive.gif sie skonczy[...]palacz.gif[...]

A jak sie trafi przed sedzegoadmin.gif[...], to final moze byc takizlosnik.gif

I co zle czy dobre prawohmm.gif?

Napisano

Prawo jest prawem - jak sobie wybraliście takich przedstawicieli to wasza decyzja. Jakby mi ktoś takie prawo wprowadził, to bym się pewnie przeniósł do innego stanu.

Napisano
  • Autor

> W Polsce jeszcze by to ktoś wyklepał

Mowisz, ze sprzedajesz jako nowe z 1k km przebieguzlosnik.gif?

> Przesada

Ale patrzac z drugiej strony, przesada walic 50 km/h wiecej niz limithmm.gif[...]

> HanYs

Napisano

> Ale patrzac z drugiej strony, przesada walic 50 km/h wiecej niz limit[...]

w takich krajach jak my mieszkamy to sporo ,a w Polsce to słabo hehe.gifzlosnik.gif

HanYs

Napisano
  • Autor

[...]Jakby mi ktoś

> takie prawo wprowadził, to bym się pewnie przeniósł do innego stanu.

Inne stany i terytoria juz to maja od dawnahmm.gif[...]

Napisano

> I co zle czy dobre prawo?

Mówiąc krótko. Usiłowanie zabójstwa...?

Napisano
  • Autor

> w takich krajach jak my mieszkamy to sporo ,a w Polsce to słabo

[...]

Ciekawe czy by jakies auta w PL zostalyzlosnik.gif[...]

Pamietam jak NT nie mialo limitu V (wprowadzili 130km/h w 2006) i HWY Patrol busted.gif.. sprawdzal ludziom opony - czy maja odpowiedni czynnik Vzlosnik.gif[...]

Widzialem, makaronow, zabojadow potulnie placacych, nie za V, za oponyhahaha.gif[...]

Mowi sie znow o zniesieniu V 130 km/h ale tylko na niektorych HWYhmm.gif[...]

Napisano

> Czyli rozumiem, ze jestes za?

No raczej ok.gif

Obłuda jest, wydaje mi się, naszą cechą narodową.

W niedzielę grzecznie do kościółka, padamy na kolanka, obiecujemy poprawę, a za chwilę...

Z jednej strony chcemy bezpiecznie dojechać do domu, z a drugiej, wprowadzenie jakichkolwiek rygorów spotyka się z oporem.

A wystarczyło by wprowadzić za wykroczenie, coś w rodzaju aresztowania auta choćby na kilka dni.

Zaraz byłby porządek.

Napisano

> A jak sie trafi przed sedzego[...], to final moze byc taki

yikes.gif

chory kraj

wyprowadziłbym się odrazu no.gif

Napisano

> [...]

> Ciekawe czy by jakies auta w PL zostaly[...]

ciekawe czy dali by sobie odebrać hehe.gifwink.gif

> Pamietam jak NT nie mialo limitu V (wprowadzili 130km/h w 2006) i HWY Patrol .. sprawdzal ludziom

> opony - czy maja odpowiedni czynnik V[...]

sprytnie hehe.gifok.gif

> Mowi sie znow o zniesieniu V 130 km/h ale tylko na niektorych HWY[...]

u mnie chcą wprowadzić speed cameras na school i work zone furious.gif

HanYs

Napisano

co jak co ale u nas tez by mogli tak zrobic, moze wtedy wielu by pomyslalo zanim wsiadlo by za kierownice i moze by sie skonczyly "drzewa wychodzace na drogę itp"

Napisano

> No i stalo sie[...]

> Od nowego roku finasowego 1/7 moj stan wprowadzil nowe prawo[...]

> Jedziesz 45km/h ponad limit - to nie tylko w postaci $2,154 dotacji dla rzadu stanowego i 6

> miesiecy chodzenia piechota...

> Od 1/7/2012 moze wziasc auto na 3 miesiace, np Ferrari[...]

> I sie skonczy[...][...]

złe, toć nawet do roboty bym nie dojechał zlosnik.gif

Napisano

> Zaraz byłby porządek.

Ale byłby płacz jak by paski w tedeiku poaresztowali rotfl.gif

Napisano

Rozsądne rozwiązanie. Ściganci zniknęliby szybko - sami z własnej woli albo z przymusu. zlosnik.gif

dranio

Napisano

Z takim prawem to u Was nigdy nie zorganizują Euro. rotfl.gif

Napisano

Niezłe - o ile bez prawka niektórzy próbują jeszcze jeździć to bez samochodu jest znacznie trudniej.

Z ciekawości - jaka jest u Was kara za jeżdżenie z zatrzymanym PJ? Ludzie to robili?

Napisano

> ciekawe czy dali by sobie odebrać

> (...)

Natychmiast okazałoby się, że w Polsce wszyscy jeżdżą nie swoimi autami lub z wypożyczalni.

hehe.gif

Napisano

A to już zupełny bezsens.

Już lepiej jakby takie auto przekazywali na licytację a kasę przeznaczali na...

Napisano

A myślałem ze Australia to wolny kraj ale jak widać za mordę wszędzie trzymają. No cóż może to i jest metoda niewiem.gif

Napisano

W takim przypadku ze dwa razy bym się zastanowił przed depnięciem! spy.gif

A z AC można dostać kasę jak auto sprasują...!? hmm.gifhehe.gif

Napisano

> No i stalo sie[...]

> Jedziesz 45km/h ponad limit - to nie tylko w postaci $2,154 dotacji dla rzadu stanowego i 6

W PL by się to przydało za jazdę po pijaku. Po pijaku, czyli powyżej 0.5. Zabranie prawka nic nie daje, bo ludzie jeżdżą dalej bez prawka.

Napisano

w sumie.. calkiem dobre rozwiazanie

ale ja jestem zwolennikiem innego zakonczenia - owszem zatrzymanie auta a wyrok... nie kasacja a puszczenie na licytacje a uzyskane pieniadze niech zasilaja jakas instytucje tzw pozytku publicznego

Napisano

> A myślałem ze Australia to wolny kraj ale jak widać za mordę wszędzie trzymają. No cóż może to i

> jest metoda

bo.. jak to kiedys ktos powiedzial... demokracja to taki ustroj ze trzeba mocno za morde ludzi trzymac.. i ja sie z tym zgadzam

Napisano

chciałbym dożyć kiedyś wprowadzenia podobnego prawa w Polsce

Napisano

> No i stalo sie[...]

tu jestem za ok.gif

a tu trzeba mieć mocno coś z głową, albo być bogatym Państwem, żeby wpaść na tak idiotyczne pomysły.

Tego samego tyczy się wyrzucanie jedzienia, które się nie sprzedało, zamiast oddawać je potrzebującym (to w przypadku Polski - prawo podatkowe może zniszczyć przedsiębiorce, który by się na takie coś zdecydował.), lub niszczenie zupełnie(!) nowych ubrań, butów (sprowadzonych z azji, podrób, ale nie tylko.) etc, które i tak już zostały wyprodukowane, zamiast oddawać je do domu dziecka.

To jest chyba po prostu taka choroba rozwiniętych krajów niewiem.giffacepalm%5B1%5D.gif

Napisano

> A co jeśli ktoś nie jest właścicielem prowadzonego pojazdu ?

to po to sprawa w sadzie

przeciez logiczne ze ktos nie bedzie ponosil konsekwencji w postaci sprasowanego auta za to ze ktos innym tym autem cos nawywijal

Napisano

> tu jestem za

> Tego samego tyczy się wyrzucanie jedzienia, które się nie sprzedało, zamiast oddawać je

> potrzebującym (to w przypadku Polski - prawo podatkowe może zniszczyć przedsiębiorce, który by

> się na takie coś zdecydował.),

bzdura.

Napisano

Złe, choć nie do końca, bo w końcu mogli by jeszcze dodać chłoste dzieci, gwałt na żonie i otrucie psa.

Napisano

> bzdura.

to już mały OT, ale powiedz to jeszcze raz piekarniom, którym nałożono podatek (chyba od dochodu), za to, że za darmo oddawały wypieki niesprzedane do domów dziecka (z tego co pamiętam). Pare piekarń plajtneło i było o tym dość głośno (to tyle nt. bzdur).

Napisano

> to po to sprawa w sadzie

> przeciez logiczne ze ktos nie bedzie ponosil konsekwencji w postaci sprasowanego auta za to ze ktos

> innym tym autem cos nawywijal

Bardziej mi chodzi o zatrzymanie na pewien czas.

Napisano

Zważywszy na fakt że poza aborygenami wszyscy zamieszkujący ten kraj mają korzenie przestępcze.... smile.gif Kolonia Angielska nie wysyłała tam ludzi "prawych" to jest to straszliwy cios dla mieszkańców smile.gif ale z 2-giej strony i tak mają dużo wolności że pozwala się na jazdę autami.

Co do Polskich realiów to większa część aut ma znacznie ponad 10 lat i ich wartość oscyluje w granicy złomu użytkowego więc strata niewielka a ci co maja $$$$ to i tak sobie wynajmą lub w lizing lub na firmę w koszty lub jeszcze coś innego wymyślą smile.gif

Nasz minister finansów założył, że wpływy z fotoradarów w tym roku osiągną ponad miliard zł a ledwo kilkadziesiąt milionów wpłynęło a już 1/2 roku za pasem więc coś wymyśla.... coraz głośniej jest o podniesieniu taryfikatora mandatów o 100% ... a może i zrobieniu w zależności od dochodów lub i punktów mnożnik.... więc niebawem nasze społeczeństwo będzie jak Norwedzy na 50 jechać 45 ..... i ani o kilometr więcej.... smile.gif

Napisano

> Nasz minister finansów założył, że wpływy z fotoradarów w tym roku osiągną ponad miliard zł a ledwo

> kilkadziesiąt milionów wpłynęło a już 1/2 roku za pasem więc coś wymyśla.... coraz głośniej

> jest o podniesieniu taryfikatora mandatów o 100% ... a może i zrobieniu w zależności od

> dochodów lub i punktów mnożnik.... więc niebawem nasze społeczeństwo będzie jak Norwedzy na 50

> jechać 45 ..... i ani o kilometr więcej....

ja już tak (prawie zlosnik.gif) zawsze jeżdżę - NA ZŁOŚĆ TYM BARANOM żeby nawet 1zł tam nie dopłacić, żeby im się rypło biglaugh.gif

z jednej strony mnie to wkurza, a z drugiej cieszy że się do tego przyczynię hehe.gifzlosnik.gif

Napisano

głupi przepis okrutnie...

Chce mi coś rząd zabrać to mi może zabraćto co mi dał - czyli uprawnienia do kierowania pojazdem. Ale moje auto moją własnością i nikomu nic do tego.

Napisano

Tak to jest w krajach policyjnych, w których dużo mówi się o wolności a prawo ustanawia się jak za komuny.

Każdy ma wolny wybór i to chyba te z tej wolności.

Pozdrawiam.

Napisano

> No i stalo sie[...]

Z ciekawości - być może pytanie padło, a nie chce mi się czytać flejmu generowanego przez tych co MUSZĄ jechać szybciej od innych.

W jaki sposób znajduje to odniesienie do "świętego prawa własności".

Dodatkowo - co wtedy, gdy jadę nie swoim samochodem - cioci Zosi/babci Zdzisi/rent-a-car/mojego pracodawcy?

De facto karany wówczas jest właściciel, który ma słabe albo żadne możliwości przerzucenia sankcji na rzeczywistego sprawcę...

Napisano

> No i stalo sie[...]

Kretyńskie.

Rozważmy przypadek gdy prędkość została przekroczona przez nie-właściciela.

No "chyba" nie będą zabierać auta w takim przyadku? (jeśli tak, to pakuj się i uciekaj)

A więc nic prostszego niż jeżdżenie autem żony/męża/brata/szwagra czy nawet kolegi.

I tyle to prawo warte 033102bebe_1_prv.gif

Napisano
  • Autor

> Z ciekawości - [...]> Dodatkowo - co wtedy, gdy jadę nie swoim samochodem - cioci Zosi/babci Zdzisi/rent-a-car/mojego

> pracodawcy? [...]

Auto musi byc zarejstorwane na "ciebie", czyli jedziesz Rental, Company car, ciacia Wujekwink.gif, moga cie wyslac tylko piechota na 6 miesiecy, i dodac $2k dotacjipalacz.gif[...]

Auta nie moga wziascpalacz.gif[...]

Napisano

> Z ciekawości - być może pytanie padło, a nie chce mi się czytać flejmu generowanego przez tych co

> MUSZĄ jechać szybciej od innych.

> W jaki sposób znajduje to odniesienie do "świętego prawa własności".

> Dodatkowo - co wtedy, gdy jadę nie swoim samochodem - cioci Zosi/babci Zdzisi/rent-a-car/mojego

> pracodawcy?

> De facto karany wówczas jest właściciel, który ma słabe albo żadne możliwości przerzucenia sankcji

> na rzeczywistego sprawcę...

U Francuzów, gdzie występuje także możliwość konfiskaty i przepadku pojazdu, w prawie jest zaznaczone, że "o ile sprawca jest właścicielem". A jeżeli nie jest? Cóż, oprócz konfiskaty auta mogą dosolić jedne ponad 400 TYSIĘCY euro grzywny. Sprawa dotyczy spowodowania wypadku po pijaku i/lub z rażącym przekroczeniem prędkości (o ponad 50 km/h), z ofiarami śmiertelnymi, o ile mnie pamięć nie myli.

Napisano
  • Autor

> Kretyńskie.

> Rozważmy przypadek gdy prędkość została przekroczona przez nie-właściciela.

> No "chyba" nie będą zabierać auta w takim przyadku?

Nie - popatrz odp do Sibuj

(jeśli tak, to pakuj się i uciekaj)

> A więc nic prostszego niż jeżdżenie autem żony/męża/brata/szwagra czy nawet kolegi.

> I tyle to prawo warte

A ile % ludnosci ma zarejstrowane auto na wujek/babcia? Znikly, bardzo maly, malutki..

Nawet leasing u mnie jest rejestroawany pod twoim imieniempalacz.gif[...]

Napisano

> No i stalo sie[...]

W Polsce przy działaniu naszej policji drogowej, miałbyś większą szansę na skasowanie pojazdu w wypadku, niż w prasie zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Tak to jest w krajach policyjnych, w których dużo mówi się o wolności a prawo ustanawia się jak za

> komuny.

> Każdy ma wolny wybór i to chyba te z tej wolności.

No przeciez jest wolnosczlosnik.gif, czy jechac 45km/h ponad limit, czy ponizejzlosnik.gif

Nie jestem swiety, ale 45km/h IMVHO to przesada i to wielkapalacz.gif[...]

Napisano

> A ile % ludnosci ma zarejstrowane auto na wujek/babcia? Znikly, bardzo maly, malutki..

W Polsce - wysoki.

Wiesz - zniżki ubezpieczeniowe na krzywy ryj, te sprawy

> Nawet leasing u mnie jest rejestroawany pod twoim imieniem[...]

W Polsce trochę inaczej wyglada kwit rejestracji.

Generalnie jest oddzielna pozycja "właściciel" i "użytkownik", ale nigdy jeszcze nie widziałem, aby nie wpisano tam tego samego.

Napisano
  • Autor

> W Polsce - wysoki.

> Wiesz - zniżki ubezpieczeniowe na krzywy ryj, te sprawy

[...]

IMVHO przymierzali sie do tego od paru lat = tego oczekuje spoleczenstwopalacz.gif.

Od dwoch, czy 3 lat auto moze miec tylko jednego wlasiciciela, czyli nie mozesz np zarejstrowac auta na siebie i na mulher.gif[...]

Od ok 0:30 powod dlaczeozlosnik.gif - palacz.gif gumywink.gif

Napisano

Wiesz u nas też w prawie funkcjonuje przepadek narzędzia przestępstwa. I jakoś pijakom aut nie zabierają...

Krawiec

Napisano

> Nie - popatrz odp do Sibuj

> (jeśli tak, to pakuj się i uciekaj)

> A ile % ludnosci ma zarejstrowane auto na wujek/babcia? Znikly, bardzo maly, malutki..

> Nawet leasing u mnie jest rejestroawany pod twoim imieniem[...]

No więc o to chodzi- że zaczną. Ja bym tak zrobił, bo niby czemu nie?

Nie wiem jak z ograniczeniami prędkości u Was, ale 45 km/h za dużo

w wcale nie musi być jakaś prędkość kosmiczna np. na autostradzie,

może nie stwarzać kompletnie żadnego zagrożenia dla kogokolwiek

np. w małym ruchu. A wielka kara będzie i tak.

Tak jak u mnie- dozwolone 110 i jakbym jechał 155 czyli 15 km/h więcej niż dozwolone jest w Polsce,

a kompletnie legalne na autobahn w Niemczech, to popełniłbym jakieś "przestępstwo"?

Nie sądzę... (podkreślam: PUSTA autostrada)

To zabieranie aut to jest populizm, sposób na umotywowanie u opinii publicznej

wyciągania jeszcze większych pieniędzy od kierowców.

Napisano

> U Francuzów, gdzie występuje także możliwość konfiskaty i przepadku pojazdu,

No ale Francuzi to komuniści z przekonania, nie ma z czym porównywać wink.gif

Napisano
  • Autor

[...]> Nie wiem jak z ograniczeniami prędkości u Was, ale 45 km/h za dużo

> w wcale nie musi być jakaś prędkość kosmiczna np. na autostradzie,

> może nie stwarzać kompletnie żadnego zagrożenia dla kogokolwiek

> np. w małym ruchu. A wielka kara będzie i tak.

[...]

Jest jak mowisz, ze to zalezy od sytuacji. Ale jak ledziesz 60km/h wiecej niz limit to trafiasz jako News numer 1 na wydanie ogolnokrajowezlosnik.gif

> To zabieranie aut to jest populizm, sposób na umotywowanie u opinii publicznej

> wyciągania jeszcze większych pieniędzy od kierowców.

Ja to widz tak, zzabierac w zaleznosci od zagrozenia, czyli 50 km/h wiecej przy szkolach to chaja.gif, w miescie, tez, ale na pustkowiuhahaha.gif

Populizm jest oczekiwanyhmm.gif, a kasa dla stanu waznazlosnik.gif.

mulher.gif chodzila piechota przez 3 miesiace bo jechala 43 km/h w godzinach szkolnych przy limit 40km/h. 5 punktow poszlo i 30.GIFzlosnik.gif[...]

Mimo, ze ostro, takie rozwiazanie popieramhmm.gif. Moj mlody tez chodzi do szkoly, chce zeby byl bezpiecznywaytogo.gif...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.