Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dziennik budowy KOZMO - dłuuugie

Featured Replies

Napisano

> Niestety lakiernik musiał zrezygnować z prac przy Kozmo.

Jaki był powód?

Napisano
  • Autor

> Jaki był powód?

Nastąpiły drobne problemy - gdzieniegdzie rozpuszczalnik ze szpachli wytrawiał delikatnie styropian - wolał nie ryzykować i zrezygnował.

Ja znalazłem rozwiązanie tego problemu ale będzie je wdrażał następny lakiernik.

Napisano

Czyli problem technologiczny...

Mam nadzieję że Twoje rozwiązanie i nowy lakiernik pozwolą kontynuować projekt ok.gif

Napisano

Przeczytałem od deski do deski. Robi wrażenie ...

NIE !! Robi OGROMNE wrażenie. Zazdroszczę wszystkiego i - od umiejętności i wiedzy do samozaparcia.

Właśnie stałem się wielkim fanem tego projektu!

Trzymam kciuki claps.gifclaps.gif

Napisano

> Nastąpiły drobne problemy - gdzieniegdzie rozpuszczalnik ze szpachli wytrawiał delikatnie styropian

> - wolał nie ryzykować i zrezygnował.

> Ja znalazłem rozwiązanie tego problemu ale będzie je wdrażał następny lakiernik.

Hmm...no trzeba uważać bo z budowlanki pamiętam co niektóre materiały budowlane robiły ze styropianu.

Powodzenia, kibicuję ok.gif

Napisano

> Nastąpiły drobne problemy - gdzieniegdzie rozpuszczalnik ze szpachli wytrawiał delikatnie styropian

sama szpachlówka uniwersalna zawiera styrol , bardzo ciężki rozcienczalnik , który odparowywuje przez kilka tygodni , a co zatym idzie trawi podłoże

im blizej końca tym bedzie gorzej , gdyż będziesz musiał użyć produktów natryskowych , w Novolu szpachla natryskowa ma swój specjalny rozcienczalnik i jest to niekwestionowana zaleta , gdyż uniemożliwia lakiernikowi uzycie NITRA , a uwierz mi ro bi to 90% lakierników

co zrobi nitro ze steropianem , chyba tłumaczyć nie muszę wink.gif ,

c

> - wolał nie ryzykować i zrezygnował.

> Ja znalazłem rozwiązanie tego problemu ale będzie je wdrażał następny lakiernik.

ciekawi mnie bardzo , Twój pomysł na izolację styropianu hmm.gif

P.S. Odbudowywuję własne Renault Espace E2 , posiada ono wadę podłoża (laminatu) i następuje na lakierze tzw "odgazowanie i pęcherzenie powłoki" , szlag mnie juz trafia , bo nie mogę dobrać odpowiednich produktów sciana.gif co te żaby spieprzyły ???

drugi raz "obieram z farby " moje E2 do golasa (ostatni raz 5 lat temu) ...

zrezygnowałem z epoksydu bo jest zbyt szczelny , podłoże robię ze szpachli natryskowej i podkładu akrylowego , chcę go malować "wodą" bo jest dużo wydajniejsza od baz rozcienczalnikowych , ale znów się boję czy nie jest zbyt szczelna (żywice lateksowe)...

dla spokoju sezonuję elementy na powietrzu by odparowały jak najwięcej rozcienczalników , to stara metoda juz niemal zapomniana wink.gif z epoki szpachli nitro wink.gif dziś tylko w oldtimerach tak się pracuje wink.gif

tak czy siak życze powodzenia claps.gif20.GIF

Napisano

poszedłem na łatwiznę i oblukałem same zdjęcia....

jesteś zdrowo poje...ny tak cholernie POZYTYWNIE ok.gifzlosnik.gif

podobnie jak tomkowski zazdroszczę od A do Z

chciałbym się kiedyś tym przejechać smile.gif

GRATKI claps.gif20.GIF

Napisano

Antek biglaugh.gif pojebany to jest jego brat biglaugh.gifclaps.gif który odważył się "latać" tą klatką biglaugh.gifclaps.gif

facet ma jaja większe niż ich garaz biglaugh.gifclaps.gif

Napisano

Opad szczeny claps.gifclaps.gifclaps.gifclaps.gifclaps.gif IMHO wątek się nadaje na PMiHM ok.gif

Napisano

> Poniżej jeden z projektów elektronicznej deski rozdzielczej jeszcze na diodach i trzech

> wyświetlaczach OLED B&W 128x64 pikseli. Chociaż elektronik, który to będzie robił ostatnio

> wspominał coś o LCD 5,3 cala 720p

Ten licznik to do SC przed liftem? One miały taką linijkę z kontrolkami w obudowie daszku? Imo niezłe miejsce na obrotomierz smile.gif I więcej miejsca zostaje na wyświetlacze w liczniku smile.gif

Gratki, jesteś pozytywnie zakręcony smile.gif

286234947-kozmo.JPG

post-24647-14352517343093_thumb.jpg

Napisano

> Antek

1. Jego brat ??

2. Ja ?? - pomyłka n->r to jeszcze jakoś zlosnik.gif

> pojebany to jest jego brat który odważył się "latać" tą klatką

rodzinna cecha hehe.gifwink.gif

> facet ma jaja większe niż ich garaz

nie widziałem jaj ani garażu zlosnik.gif

ale co prawda to fakt Szacun Ogromny waytogo.gif

Napisano

Szacun jak nie wiem claps.gif

Napisano

zrównałeś mnie z ziemią ok.gif fenomenalny wątek mam nadzieje że będziesz pisał sukcesywnie co dalej się robi w projekcie 20.GIF

Napisano

> Ten licznik to do SC przed liftem? One miały taką linijkę z kontrolkami w obudowie daszku? Imo

> niezłe miejsce na obrotomierz I więcej miejsca zostaje na wyświetlacze w liczniku

> Gratki, jesteś pozytywnie zakręcony

to ja bym nie robił na całym a np tylko w środkowej części tego paska obrotek smile.gif

albo tak jak jest w nowym lambo cały LCD ok.gifzlosnik.gif

Napisano

> Pozdrawiam

Dwa słowa cisną mi się na usta: Szacun Stary !!!

P.S. Trzymam kciuki za projekt ok.gif

Napisano
  • Autor

> Ten licznik to do SC przed liftem? One miały taką linijkę z kontrolkami w obudowie daszku? Imo

> niezłe miejsce na obrotomierz I więcej miejsca zostaje na wyświetlacze w liczniku

Ja chciałem zrobić uniwersalny wkład do nowych i starych budzików więc pominąłem tą linijkę kontrolek w starym.

Ale docelowo chyba wyląduję tam i tak wyświetlacz LCD.

Napisano

Bardzo fajne autko ok.gif Szczególnie podziwiam wytrwałość przy dopieszczaniu formy nadwozia cool.gifok.gif

Całe szczęście, że w ciężkim terenie laminat się nie sprawdza, bo nerwica byłaby murowana, patrząc na Twój ogrom pracy włożony w body wink.gif

Trzymam kciuki za projekt 20.GIF

Napisano

> Całe szczęście, że w ciężkim terenie laminat się nie sprawdza

hmm ale tomcat ma "budę" z laminatu ?

IMG_1019.JPG

pęka ? czy się weryfikuje ? grinser006.gif

a co do KOZMO to wielkie claps.gifclaps.gifclaps.gif

szacun za kawał dobrej roboty

nie wiem kogo masz od laminatów, ale na pewno w Niewiadowie jest sporo osób które to ogarniają

tam cały czas produkują przyczepki i różne elementy z laminatów icon_rolleyes.gif

Napisano

> hmm ale tomcat ma "budę" z laminatu ?

> pęka ? czy się weryfikuje ?

Widziałeś laminat w przeprawie? icon_rolleyes.gif

Napisano

> Widziałeś laminat w przeprawie?

ok.gif raczej szybkościówki

a po co ci w przeprawie laminat zlosnik2.gif

Napisano

> raczej szybkościówki

> a po co ci w przeprawie laminat

Toż to napisałem, że nie. crazy.gif

Napisano

> Spoko, fakture na 2,50 plus VAT wysle poczta

te Żuraw a combo może ciągać lawetę? bo mam takie samo i nawet niezdawałem sobie z tego sprawy

Napisano

> te Żuraw a combo może ciągać lawetę? bo mam takie samo i nawet niezdawałem sobie z tego sprawy

Dlaczego nie? Samochod jak kazdy inny.

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Dzisiaj przy okazji oglądania dzieła Artiplasta na targach Arena Moto Show 2012 w Gliwicach zupełnie niespodziewanie zostałem zaproszony do studia Antyradia Katowice. Zapraszam do wysłuchania efektu tej spontanicznej rozmowy.

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

Na razie mam w garażu przestój oczekując na wolny termin u lakiernika.

W międzyczasie zapraszam do lektury listopadowego numeru WRC w którym jest obszerna rozmowa ze mną a także do obejrzenia "Odrobiny Polski" w tym tygodniu w TVN Turbo. Pierwsza emisja dzisiaj (w sobotę 20.10.2012 r.) o 13:40. Program z gościnnym występem Żurawia ;-)

Napisano

I niech to ktos nagra, bo w pracy bede.

Napisano

> No, postarales sie z ta relacja. Nie sadzilem, ze zrobiszja az tak dokladna. Wesz, ze dopinguje

> projektowi i wierze, ze uda ci sie go w niedlugim czasie dokonczyc,

> Przy okazji zalapalem sie na jednym z filmow z budowa swojego malucha hehe LINK

komentarz wzorowy hehe.gifok.gif

Napisano

pare minut temu leciało na tvnTURBO.NIewiem czy stare czy nowy odcinek zlosnik.gif

Napisano

> I niech to ktos nagra, bo w pracy bede.

Jak się nazywa program? Może na TVN Player będzie?

Napisano

> Jak się nazywa program? Może na TVN Player będzie?

Odrobina Polski, prowadzacy Witold Odrobina. Jak znajdziesz to zapodaj, bo sam jestem ciekawy jak to wyszlo.

Napisano

> Odrobina Polski, prowadzacy Witold Odrobina. Jak znajdziesz to zapodaj, bo sam jestem ciekawy jak

> to wyszlo.

Na TVN Player dostepny za 5 dni do obejzenia, jest zapowiedz.

Napisano

Gratki smile.gif szczerze zazdroszczę umiejętności i samozaparcia. ok.gif

Powiedz mi dwie rzeczy, ile to auto obecnie waży, bo piszesz że dałeś prawie 200 kg szpachli.

Druga rzecz, ile ta zabawa pochłonęła funduszy (jeśli nie tajemnica)?

Napisano

> Na TVN Player dostepny za 5 dni do obejzenia, jest zapowiedz.

przypomnijcie jak bym zapomniał zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Na TVN Player dostepny za 5 dni do obejzenia, jest zapowiedz.

Mam nadzieję, że będę już poprawnie podpisany bo od dzisiaj mam nowe imię i nazwisko - grafik w TVN (może to Grześ, który u Lisa pisał Zbuczyn) podpisał mnie imieniem i nazwiskiem bohatera jednego ze wcześniejszych odcinków...

Napisano

jestem pełna podziwu, gratuluję i będę temat dalej śledzić ok.gif powodzenia !

Napisano

Pozwole sobie napisac, ze w najnowszym numerze WRC jest obszerny artykul o KOZMO, do przeczytania ktorego szczerze zachecam.

286384840-wrc.jpg

Poczatek artykulu z 6 stron poswieconych tematowi:

286384840-wrc2.jpg

post-11501-14352517764413_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

Zapraszam do obejrzenia programu "Odrobina Polski", który emitowany był na antenie TVN Turbo w dniach 20-25 października 2012 r. Witold Odrobina wraz z ekipą gościł w garażu z projektem Kozmo 30 lipca 2012 r.

Napisano
zrob ten film jako prywatny albo dostepny tylko na haslo, bo Cie wuje z ITI podkabluja i youtube zablokuje konto...
Napisano
  • Autor

> zrob ten film jako prywatny albo dostepny tylko na haslo, bo Cie wuje z ITI podkabluja i youtube

> zablokuje konto...

Najpierw niech mnie przeproszą za tydzień emisji na antenie a teraz tydzień emisji na tvnplayerze ze złym podpisem (zostawili imię i nazwisko gościa z poprzedniego programu - w zrzucie na YT sam poprawiłem podpis) bo nikt z nich łaskawie nie sprawdził czy wszystko jest ok przed wypuszczeniem materiału do emisji.

Napisano
nikt nikogo nie przeprosi, bo inna malpa wyszukuje materialow ITI na jutubie, a z inna Ty gadales... zablokuja konto i na tym sie skonczy.
Napisano

> Zapraszam do obejrzenia programu "Odrobina Polski", który emitowany był na antenie TVN Turbo w

> dniach 20-25 października 2012 r. Witold Odrobina wraz z ekipą gościł w garażu z projektem

> Kozmo 30 lipca 2012 r.

Gratulacje, jestem pełen podziwu.

Swoją drogą ten prowadzący to jakiś irytujący z lekka jest...

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

Witajcie,

zwracam się do Was z prośbą o głosy na filmiki o Kozmo w konkursie Millenium Banku.

Zasada jest prosta – są trzy filmiki.

250 głosów na pierwszy odsłania drugi.

250 głosów na drugi odsłania trzeci.

Odsłonięcie trzeciego to udział w finale w którym filmy ocenia jury.

Adres strony do głosowania:

http://www.youtube.com/BankMillennium

Klikamy w galerię i szukamy filmu: "KOZMO – narodziny samochodu..."

Głosy można oddawać tylko raz dziennie.

Dzięki za głosy

Napisano

> Głosy można oddawać tylko raz dziennie.

> Dzięki za głosy

ok.gif zagłosowanie

Może przypominaj się od czasu do czasu jak można codziennie głosować

Napisano

> zagłosowanie

> Może przypominaj się od czasu do czasu jak można codziennie głosować

tak jest, przypominaj się codziennie.

poszło ok.gif

Napisano

mi wyświetliło że już zagłosowałem crazy.gif a tego nie robiłem wcześniej

Napisano

> Witajcie,

> zwracam się do Was z prośbą o głosy na filmiki o Kozmo w konkursie Millenium Banku.

2 glosy oddane ok.gif