Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

kupno samochodu ON

Featured Replies

Napisano

Witam,

W niedługim czasie mam zamiar kupić kolejny samochód klasy kompakt.

Przeglądam systematycznie portale z używanymi samochodami i tak naprawdę 80% rynku to auta z silnikiem diesla.

I teraz pytanie:

Czy są na rynku auta w rocznikach 2005-2007 z jakimiś nieskomplikowanymi dieslami.

Auto będzie pokonywało krótkie odcinki po 5-6 km i wiem ze może to być zabójstwo dla tego rodzaju silnika, dla tego chodzi mi o silnik bez DPF, dwumasu i najlepiej bez turbiny ze zmienną geometrią łopatek.

Coś się znajdzie??

Napisano

te kryteria spelni corolla d4d 1,4 - brak dwumasy, dpf i vgt

Napisano

> te kryteria spelni corolla d4d 1,4 - brak dwumasy, dpf i vgt

a jakieś inne bolączki tego modelu??

Napisano

> Auto będzie pokonywało krótkie odcinki po 5-6 km i wiem ze może to być zabójstwo dla tego rodzaju silnika

Dlaczego zabójstwo? blush.gif

Napisano

ktorys slabszy diesel z kia spelnial zalozenia. Dwumasy nie bylo nie wiem jak z zmienna geometria. DPFa tez nie bylo.

Napisano

> bo się nawet nei rozgrzeje?

A ten ktory jedzie za jednym razem 100km, to przez pierwsze 5-6 jest juz rozgrzany? hehe.gif

Napisano

Focus z silnikiem 1.6 90KM powinien być dobrym wyborem. Turbo bez zmiennej geometrii, brak dwumasy, brak DPFu.

To jednostka PSA, więc 307 też z nią znajdziesz.

Napisano

PSA 1.6 HDi 90 KM były w takich konfigach bez DPF, DKZ i ZGŁT.

Np. Berlingo...

Napisano

> PSA 1.6 HDi 90 KM były w takich konfigach bez DPF, DKZ i ZGŁT.

> Np. Berlingo...

rozkoduj prosze skróty smile.gif

Napisano

> Focus z silnikiem 1.6 90KM powinien być dobrym wyborem. Turbo bez zmiennej geometrii, brak dwumasy,

> brak DPFu.

> To jednostka PSA, więc 307 też z nią znajdziesz.

brak dwumasy?

Napisano

> rozkoduj prosze skróty

diesel particulate filter

dwumasowe kolo zamachowe

zmianna geometria lopatek turbiny

moim skrmnym zdaniem zlosnik.gif

Napisano

> diesel particulate filter

dense particle filter zlosnik.gif

Napisano

> bo się nawet nei rozgrzeje?

I co - nierozgrzany silnik, to zabójstwo dla niego? niewiem.gif

Dobrze, że mój o tym nie wie i jeździ bezawaryjnie.... shhh.gif

Napisano
  • Autor

> te kryteria spelni corolla d4d 1,4 - brak dwumasy, dpf i vgt

no właśnie corolla przekracza budżet bo 20 tyś to nic ciekawego nie znajdę w tym roczniku.

Benzynę bym chętnie przyjął ale jak wspomniałem ciężko znaleźć coś sensownego i to jeszcze w nadwoziu kombi

Napisano

> dense particle filter

filtre a particules? zlosnik.gif

Napisano

> brak dwumasy?

Tak. Nie wiem czy wszystkie roczniki, ale kolega biurko obok ma takiego i nie ma dwumasy.

Napisano

> I co - nierozgrzany silnik, to zabójstwo dla niego?

> Dobrze, że mój o tym nie wie i jeździ bezawaryjnie....

Tak na mój rozumek - zawsze trochę paliwa dostaje się do oleju, a dzięki dłuższej trasie i rozgrzanemu motorowi zdąży ono odparować.

Poza tym krótkie trasy obciążają aku szczególnie w okresie zimowym, a z racji tego że mowa o dieslu: nierozgrzanego nikt nie pałuje więc nie ma szans się "przedmuchać komina" (to w starszych), a i DPF będzie się częściej wypalał (to w nowszych).

Napisano

> najlepiej bez turbiny ze zmienną geometrią łopatek.

Nie ma takich turbin w samochodach. Są ze zmienną geometrią kierownicy spalin i jazda na zimno tak samo im szkodzi/nie szkodzi, jak tym bez zmiennej geometrii - gdyż wirnik jest ten sam.

Napisano
  • Autor

> Nie ma takich turbin w samochodach. Są ze zmienną geometrią kierownicy spalin i jazda na zimno tak

> samo im szkodzi/nie szkodzi, jak tym bez zmiennej geometrii - gdyż wirnik jest ten sam.

dobra dobra i tak wiadomo o co chodzi.

Ale regeneracja tej bez

Quote:

zmiennej geometrii kierownicy spalin

jest tańsza alien.gif

Napisano

> Tak na mój rozumek - zawsze trochę paliwa dostaje się do oleju, a dzięki dłuższej trasie i

> rozgrzanemu motorowi zdąży ono odparować.

No to chyba mniej szkodliwe jest dostanie się ON do oleju niż benzyny do oleju.

Mówię o krótkich dystansach. Natomiast benzyna z oleju w większości odparuje po jakimś dłuższym odcinku nagrzanym silnikiem a ON z oleju nie.

Kwestia tylko taka że 2x6km na dzień to niecałe 5000/rok. Chyba nie zdąży się zepsuć zanim nie przerdzewieje zlosnik.gif

Napisano

> Tak na mój rozumek - zawsze trochę paliwa dostaje się do oleju, a dzięki dłuższej trasie i

> rozgrzanemu motorowi zdąży ono odparować.

> Poza tym krótkie trasy obciążają aku szczególnie w okresie zimowym, a z racji tego że mowa o

> dieslu: nierozgrzanego nikt nie pałuje więc nie ma szans się "przedmuchać komina" (to w

> starszych), a i DPF będzie się częściej wypalał (to w nowszych).

Kłócił się nie będę. grinser006.gif

Moj sadzomiotacz na oryginalnym aku (2005 r.) pali w zimę jak złoto. grinser006.gif

Napisano

> Kłócił się nie będę.

> Moj sadzomiotacz na oryginalnym aku (2005 r.) pali w zimę jak złoto.

nie chce Cie martwic ale te orginalne w Fordzie nie daja znaku przed agonia. Po prostu jednego dnia dojedziesz na miejsce a drugiego juz nie odpali zlosnik.gif

Napisano

> dobra dobra i tak wiadomo o co chodzi.

> Ale regeneracja tej bez Quote:

> zmiennej geometrii kierownicy spalin

> jest tańsza

Zależy od modelu. W 1,6 HDI różnica jest pomijalna -100 - 200 zł. Kierownica się zwykle nie psuje, a reszta bebechów jest ta sama - ma nawet te same numery części.

Przy zmiennej geometrii wymagany jest dodatkowy etap regulacji takiej turbiny po regeneracji.

Oczywiście przy zakupie nowej turbosprężarki różnica w cenie jest spora i istotna.

Napisano

> nie chce Cie martwic ale te orginalne w Fordzie nie daja znaku przed agonia. Po prostu jednego dnia

> dojedziesz na miejsce a drugiego juz nie odpali

Nie martwię się. grinser006.gif

To nie czasy PRLu - aku kupisz 24h na dobę bez problemu. ok.gif

Napisano

> ktorys slabszy diesel z kia spelnial zalozenia. Dwumasy nie bylo nie wiem jak z zmienna geometria.

> DPFa tez nie bylo.

1.6 crdi 110KM ale pozniej DPF wprowadzili. Wiec wczesne roczniki.

Napisano

Jako użytkownik diesla na krótkich odcinkach (3-4 km) odradzam. Kup lepiej jakąś benzynę ok.gif

Napisano

> Nie martwię się.

> To nie czasy PRLu - aku kupisz 24h na dobę bez problemu.

Ja u siebie miałem z zakupem aku spory problem po godz. 18 zlosnik.gif

też padł z chwili na chwilę, bo całą zimę (głównie bardzo krótkie odcinki) odpalał zawsze za pierwszym razem bez zająknięcia. Tylko był inny problem z samochodem, bo go czasami zalewało i na wszystkie gary nie chodził aż nie przepalił tego i pewnego dnia (już na wiosnę) odpaliłem dziada i chodził na 1 cylinder, więc go zgasiłem, wymieniłem świece i... nie pojechałem, bo aku padł zlosnik.gif na lince jak do domu wracałem to nawet światła już nie działały zlosnik.gif

Napisano

> Nie martwię się.

Pamiętaj tylko że w fordzie nie jest typowy aku ( wymiarem)

Napisano

Mój rowniez zlosnik.gif Jezdze wylacznie odcinki po kilka km i nie narzekam ok.gif

Napisano

> Auto będzie pokonywało krótkie odcinki po 5-6 km i wiem ze może to być zabójstwo dla tego rodzaju

> silnika,

dobrze że taksówkarze o tym nie wiedzą, na postoju same diesle zlosnik.gif

Napisano

> Nie martwię się.

nie to zebym zle wrozyl ale z aku do diesla Forda mozesz miec problem zlosnik.gif

Napisano

> nie to zebym zle wrozyl ale z aku do diesla Forda mozesz miec problem

Łomatko, to raz pojade ZTMem albo taxi - nie róbmy zagadnienia z aku, które - nota bene - może paść w kazdym innym aucie. grinser006.gif

Wątek o dieslach, a nie o moim fijordzie. wink.gif

Napisano

> Przeglądam systematycznie portale z używanymi samochodami i tak naprawdę 80% rynku to auta z

> silnikiem diesla.

hehe.gif Mit diesla zlosnik.gif

Tylko ~połowa samochodów osobowych to diesle wink.gif

Napisano

> A ten ktory jedzie za jednym razem 100km, to przez pierwsze 5-6 jest juz rozgrzany?

Tylko to będzie jeden cykl na 100 km a nie 20 cykli. Dpf by sie wypalił wymaga rozgrzanego silnika po kilku kilkunastu km i do tego jeszcze kilku km przejechanych po rozgrzaniu.

Napisano

> PSA 1.6 HDi 90 KM były w takich konfigach bez DPF, DKZ i ZGŁT.

> Np. Berlingo...

a jak to poznac bo znajomy kupil focusa 1.6 90KM bez DPF-a, ale czy ma dwumase to sie zastanawiamy...

Napisano

> Witam,

> W niedługim czasie mam zamiar kupić kolejny samochód klasy kompakt.

> Przeglądam systematycznie portale z używanymi samochodami i tak naprawdę 80% rynku to auta z

> silnikiem diesla.

> I teraz pytanie:

Widzę że masz Focusa 2.0

Dlaczego nie chcesz kupić kolejnego? smile.gif

Lepiej dłużej poszukać, niż później żałować.

Napisano

Mamy 307 z 90 KM hdi. Bez dpf, dwumasy i z prosta turbina.

Na blacie 200 kkm. Jak narazie padl tylko egr.

Napisano
  • Autor

> Widzę że masz Focusa 2.0

> Dlaczego nie chcesz kupić kolejnego?

> Lepiej dłużej poszukać, niż później żałować.

to ma być auto dla mojego ojca.

Focusa tez rozważał ale chce min 2005 rok, a jak wcześniej pisałem ciężko znaleźć benzynę w tym roczniku w kombi do 20 000tyś.

Napisano

> to ma być auto dla mojego ojca.

> Focusa tez rozważał ale chce min 2005 rok, a jak wcześniej pisałem ciężko znaleźć benzynę w tym

> roczniku w kombi do 20 000tyś.

Kompakt+kombi+prosty diesel+min.2005rok+nie zajechany? To se ne da.

Jeśli ma być młode i w miarę bezawaryjne to Stilo, generalnie diesle Fiat'a są dość trwałe, ale znaleźć Stilo MW (M)JTD w tym budżecie, nie będzie łatwe.

Najprościej byłoby znaleźć Stilo MW 1.6 16V 103KM by Fiat i zagazować, od października albo listopada, wkładali 1.6 16V 105KM by GM, którego fanem nie jestem.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> to ma być auto dla mojego ojca.

> Focusa tez rozważał ale chce min 2005 rok, a jak wcześniej pisałem ciężko znaleźć benzynę w tym

> roczniku w kombi do 20 000tyś.

benzyniaki w dobrym stanie idą na pniu, ja swojego szukałem ok. roku, fakt że mi się nie spieszyło, więc nie jeżdziłem dalej niż 50-60 km oglądać, chyba ze 2 szt. to mi sprzed nosa wzięli, a tego co kupiłem to ja wziąłem komuś "sprzed nosa" , wystawiony był w środę , koleś przyjechał w piątek rano wziął dane do sprawdzenia w aso, ja zadatkowałem w piątek wieczorem, a koleś w sobotę rano po niego przyjechał i zonk zlosnik.gifzlosnik.gif

ogólnie to benzyniaki są obecnie droższe od diesli, w przypadku focusa II jest ich ok. 10% wśród wszystkich ogłoszeń, jak się od tego odejmie wersje usa, jakieś gnioty, te po które trzeba jechać 300 km to się okazuje że zostaje kilka szt. wartych uwagi

Napisano

bierz toyote z webasto bo na 5-6 km zmarzniesz zwłaszcza w 307 lub focusie

Napisano

> bierz toyote z webasto bo na 5-6 km zmarzniesz zwłaszcza w 307 lub focusie

to nie jest typowe webasto, glownym celem tego ustrojstwa jest podgrzanie cieczy chlodzacej. Cieplo w kabinie to efekt uboczny.

Napisano
  • Autor

no właśnie fiat to jedyna marka która nie jest brana pod uwagę.

Teraz ojczulek jeździ palio i na pewno nie chce fiata.

Jeśli chodzi o marzniecie to jakoś te 5 km da rade wytrzymać zimą bez jakiś większych poświeceń.

A co Toyoty to jak mówiłem to przekracza zaplanowany budżet, a z drugiej strony webasto nie jest potrzebne.

Napisano

Cii moj tez nie wie i niech tak zostanie shhh.gif

P.S.

Tylko moj dosc czesto jezdzi 3km hehe.gif

20.GIF

Napisano

> bierz toyote z webasto bo na 5-6 km zmarzniesz zwłaszcza w 307 lub focusie

O ile z Focusem masz rację, o tyle w temacie 307-ki ... bredzisz.

Ten model na Polskę i kraje sąsiednie, w standardzie miał grzałkę elektryczną w obudowie nagrzewnicy.

Problem mógłby mieć, gdyby kupił auto z rynku np. włoskiego czy hiszpańskiego.

Napisano

> O ile z Focusem masz rację, o tyle w temacie 307-ki ... bredzisz.

> Ten model na Polskę i kraje sąsiednie, w standardzie miał grzałkę elektryczną w obudowie

> nagrzewnicy.

> Problem mógłby mieć, gdyby kupił auto z rynku np. włoskiego czy hiszpańskiego.

hmmm, to co mówisz jest interesujące i google to potwierdza. W związku z powyższym powiedziałem kuzynowi by jechał do mechanika wymienić/naprawić ją bo u niego w wersji z niemiec nie działa to i auto się 8km nagrzewa

Napisano

> Cii moj tez nie wie i niech tak zostanie

> P.S.

> Tylko moj dosc czesto jezdzi 3km

No ale 3km w Galway to moze byc jazda na 1.5 godziny wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.