Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

mandaty znowu wieksze...

Featured Replies

Napisano

> .. przynajmniej takie sa plany

> http://moto.onet.pl/1668637,1,zmiany-w-mandatach,artykul.html?node=13

i prawidlowo

do tego jeszcze albo bym obnizyl ilosc maksymalnych punktow jakie mozna sobie zebrac albo zwiekszylbym ilosc punktow za wykroczenia

Napisano

no to niuniu bedziesz musiał zwolnić zlosnik.gif

ja sie nie boje bo zwykle przestrzegam

Napisano

popieram

kilka dni temu jak zatrzymałem się na czerwonym to wyprzedził mnie porszak cayenne, bo pewnie nie chciało mu się czekać na zielone, a takiemu te 250zł kary to śmiech na sali. W UK jakby musiał zapłacić 2500 funtów to bolałoby na pewno mocniej

Napisano

Cytat:

"Projekt podniesienia wysokości mandatów popiera policja."

hehe.gifhehe.gifhehe.gif Zdziwiłbym się, jakby nie popierała. Czysty zysk dla nich zlosnik.gif A tak generalnie popieram akcje, ale zamiast zwiększać mandaty zwiększyłbym ilość punktów karnych, bo tych "bogatszych" uczestników drogi raczej zbytnio nie będzie obchodziło, ile kasy muszą zapłacić i dalej będą jeździć tak jak jeżdżą. Mam dziwne wrażenie, że to nie ma podnieść bezpieczeństwa, tylko zwiększyć przychody państwa.

Napisano

> popieram

> kilka dni temu jak zatrzymałem się na czerwonym to wyprzedził mnie porszak cayenne, bo pewnie nie

> chciało mu się czekać na zielone, a takiemu te 250zł kary to śmiech na sali. W UK jakby musiał

> zapłacić 2500 funtów to bolałoby na pewno mocniej

taa a pincet go zaboli ? ... zresztą wzrost kwoty mandatu nie przełoży się na wykrywalność i dalej przejedzie nie zauważony oslabiony.gif

Napisano

> taa a pincet go zaboli ? ... zresztą wzrost kwoty mandatu nie przełoży się na wykrywalność i dalej

> przejedzie nie zauważony

tir w drzwi kierowcy go zaboli na pewno

Napisano

Niczego to nie zmieni. Nie wysokość kary odstrasza, tylko jej nieuchronność. Policja ma absolutnie gdzieś najbardziej niebezpieczne zachowania, czyli przejazd na czerwonym, wyprzedzanie na pasach itp. W miejscach niebezpiecznych z suszarkami też nie stoją, bo bardziej się opłaca stać w miejscach bezpiecznych, gdzie są bzdurne ograniczenia. Oczywiście, że policja nie może być wszędzie i zawsze, ale im nawet na tym nie zależy. Do tego jest społeczne przyzwolenie na bardzo niebezpieczną jazdę, nikt nie zadzwoni na policję i nie zgłosi faktu, że auto o rejestracji X na jego oczach przejechało na czerwone (co np. w Niemczech jest normalne).

Myślę, że większy porządek na drodze zrobią kamerki w prywatnych autach, niż podwyższenia mandatów. Coraz więcej ludzi jeździ z kamerkami, coraz więcej też zgłasza na policję niebezpieczne zachowania innych kierowców. I to popieram ok.gif W świadomości kazdego kierowcy musi zostać zakodowane, że wyprzedzając na pasach może być nagrany z kamerki auta obok i ten filmik na pewno znajdzie się na policji.

Napisano

> taa a pincet go zaboli ? ... zresztą wzrost kwoty mandatu nie przełoży się na wykrywalność i dalej

> przejedzie nie zauważony

500 to wg mnie dalej mało, 1000 za 51+km/h to powinno być minimum

Napisano

a w Niemczech wołają w celem złożenia zeznań? bo jak pomyślę, że miałbym przez to stracić kilka godzin życia siedząc na komendzie to myślę, że nie tylko mnie się tego odechciewa

Napisano

> Zdziwiłbym się, jakby nie popierała. Czysty zysk dla nich A tak generalnie popieram akcje, ale

> zamiast zwiększać mandaty zwiększyłbym ilość punktów karnych, bo tych "bogatszych" uczestników

> drogi raczej zbytnio nie będzie obchodziło, ile kasy muszą zapłacić i dalej będą jeździć tak

> jak jeżdżą. Mam dziwne wrażenie, że to nie ma podnieść bezpieczeństwa, tylko zwiększyć

> przychody państwa.

Punkty karne? Jak ktoś ma kasę, to za parę tysięcy zł wyrabia sobie ukraińskie PJ i ma gdzieś punkty smirk.gif

Napisano

No to teraz policjanci będą mieli większe zarobki biglaugh.gif

Napisano

> Punkty karne? Jak ktoś ma kasę, to za parę tysięcy zł wyrabia sobie ukraińskie PJ i ma gdzieś

> punkty

wystarczy 60 funa na agielskie i tez bedzie bez punktow palacz.gif

Napisano

> Niczego to nie zmieni. Nie wysokość kary odstrasza, tylko jej nieuchronność. Policja ma absolutnie

> gdzieś najbardziej niebezpieczne zachowania, czyli przejazd na czerwonym, wyprzedzanie na

> pasach itp.

ok.gif

taki przypadek z przed kilku tyg, teren zabudowany, podówjna ciągła i przejścia co chwilę

jedziemy sobie kolumną 70? może i 80 grinser006.gif

nagle wyrywa się gość i wyprzedza cała kolumnę, więc na liczniku ma pewnie koło 100km/h,

wyprzedza nie mając żadnej widoczności co sie dzieje na przejściu ... i co ? nic,

przecież tym manewrem to by z 1500zł uzbierał ?

a jeszcze ... na CB odzywa się gość do tego wyprzedzającego i zwraca mu uwagę żeby nie przeginał,

tamten coś odpyskował, po czym pada że ten pierwszy jest policjantem blush.gif ... nastaje cisza,

a pan "szybki" jedzie dalej nieniepokojony (mijając kolejne patrole z suszarkami) hmm.gif

Napisano

> a w Niemczech wołają w celem złożenia zeznań? bo jak pomyślę, że miałbym przez to stracić kilka

> godzin życia siedząc na komendzie to myślę, że nie tylko mnie się tego odechciewa

Kiedyś było tak, że trzeba było pojechać na komisariat, zostawić kopię filmiku na jakimś nośniku i złożyć krótkie zeznania. Trwa to 15 minut. Policja przejmuje sprawę i więcej nie masz z tym nic wspólnego, oskarżycielem jest policja, ty jesteś świadkiem, ale w przypadku filmiku nikt cię nigdzie już nie wzywa, bo filmik jest wystarczającym dowodem w sprawie. Ważne, oczywiście, żeby na filmiku był "watermark" z datą i godziną.

Ostatnio podobno wystarczy przesłać sam filmik (przynajmniej w Krakowie), podać swoje dane i to ponoć wystarcza. Tego jeszcze nie testowałem. Tak samo działa SM w przypadku nieprawidłowego parkowania, wystarczy przesłać zdjęcie na maila.

Napisano

Wzrost kar za różnorakie wykroczenia popieram, ale 400zł za brak zapalonych swiatel to przegięcie klnie.gifczerwona.gif Kierowca jadący bez zapalonych świateł to normalnie morderca... klnie.gifczerwona.gif

Napisano

> 500 to wg mnie dalej mało, 1000 za 51+km/h to powinno być minimum

Pod warunkiem, że ograniczenia prędkości oraz granice obszarów zabudowanych będą wyznaczali fachowcy wg konkretnej metodyki, a nie urzędniczyna który wymyśla ograniczenia z kosmosu.

Zgadnij jakie tu są ograniczenia prędkości. Jak nie zgadniesz, to przejedź wcześniej i zobacz.

1

2

Napisano

Pomysł posła Platformy Obywatelskiej Beaty Bublewicz z Olsztyna...

każdy przy urnie może ocenić pomysł kwoty 400 zł za brak świateł....

prostytuowanie prawa... zamiast usuwać z ruchu niebezpiecznych kierowców w postaci punktów, krótkookresowego pozbawienia itp. to tylko podwyższają haracz i liczą kasę (20mld) w 2013 roku.

Napisano

> Pod warunkiem, że ograniczenia prędkości oraz granice obszarów zabudowanych będą wyznaczali

> fachowcy wg konkretnej metodyki, a nie urzędniczyna który wymyśla ograniczenia z kosmosu.

> Zgadnij jakie tu są ograniczenia prędkości. Jak nie zgadniesz, to przejedź wcześniej i zobacz.

> 1

> 2

w wątku o znakach już jest informacja, że mają być zmienione reguły

no i zawsze dla kogoś "coś jest bez sensu" nawet jeśłi na 2 pasmówce jest 50 to ma się do tego stosować i już (bo droga ładna i prosta to można pędzić ehh)

Napisano

> Pomysł posła Platformy Obywatelskiej Beaty Bublewicz z Olsztyna...

> każdy przy urnie może ocenić pomysł kwoty 400 zł za brak świateł....

> prostytuowanie prawa... zamiast usuwać z ruchu niebezpiecznych kierowców w postaci punktów,

> krótkookresowego pozbawienia itp. to tylko podwyższają haracz i liczą kasę (20mld) w 2013

> roku.

no, ale co za problem jeździć zgodnie z przepisami? Ja chyba już od 10 lat nie dostałem żadnego mandatu i nie rozumiem ludzi, którzy łamią przepisy bo "mnie to nie dotyczy i mnie się spieszy"

Napisano

U nas jak zwykle jest tak że nawet dobry pomysł ma polskie wykonanie czyli stanie po krzaczorach w mega głupich lokalizacjach i golenie frajerów celem łatania dziury budżetowej zamiast faktycznego karania najbardziej przeginających cwaniaków.

Napisano

> no, ale co za problem jeździć zgodnie z przepisami?

czuję, że nie zaliczasz się do grupy docelowej mojego posta zlosnik.gif

Napisano

no to trzeba do tej Bublewicz czy kogo tam apelować o jasne reguły gry i kto i jak kogo może golić

Napisano

> U nas jak zwykle jest tak że nawet dobry pomysł ma polskie wykonanie czyli stanie po krzaczorach w

> mega głupich lokalizacjach i golenie frajerów celem łatania dziury budżetowej zamiast

> faktycznego karania najbardziej przeginających cwaniaków.

a czym rozni sie taki "frajer" zlapany z krzakow na przekroczeniu np predkosci od przeginajacego cwaniak zlapanego na przekraczaniu predkosci?

Napisano

> no i zawsze dla kogoś "coś jest bez sensu" nawet jeśłi na 2 pasmówce jest 50 to ma się do tego

> stosować i już (bo droga ładna i prosta to można pędzić ehh)

claps.gifok.gif

Napisano

> a czym rozni sie taki "frajer" zlapany z krzakow na przekroczeniu np predkosci od przeginajacego

> cwaniak zlapanego na przekraczaniu predkosci?

Tym czym różni się jazda 60/40 na prostej drodze od tego jak widuję cwaniaczków jadących 120 w mieście i gadających przez komórkę w swojej furze za xxx xxx PLN.

Napisano

> Tym czym różni się jazda 60/40 na prostej drodze od tego jak widuję cwaniaczków jadących 120 w

> mieście i gadających przez komórkę w swojej furze za xxx xxx PLN.

czyli niczym poza wysokacia mandatu/punktow w momencie zlapania

oba przypadki z krzakow moga byc wylapane i adekwatnie do zaslug zostana docenione

a tylko to co wyjdzie w tej sytuacji to to ze przyjecie progu ostatniego jako 50+ jest bledne i mozna albo dalej zrobic progi albo okreslic np procentowo przekroczenie predkosci

Napisano

> a takiemu te 250zł kary to śmiech na sali.

ale na takiego zawsze można znaleźć coś jeszcze zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

Bo trzeba podnieść o tyle żeby zwiększyć wpływy do budżetu ale nie o tyle żeby kierowcy z powodów finansowych zaczęli przepisowo jeździć bo wtedy... pusto w kasie i cała robota na nic.

Napisano

> Bo trzeba podnieść o tyle żeby zwiększyć wpływy do budżetu ale nie o tyle żeby kierowcy z powodów

> finansowych zaczęli przepisowo jeździć bo wtedy... pusto w kasie i cała robota na nic.

a ja się pytam ile byłoby w budżecie, gdyby wprowadzić mandaty za:

narkotyki

prostytucję

pobicia

gwałty

itp. zlosnik.gif

Napisano

> a ja się pytam ile byłoby w budżecie, gdyby wprowadzić mandaty za:

> narkotyki

> prostytucję

> pobicia

> gwałty

> itp.

Weź to wyedytuj/usuń zanim 'ktoś' przeczyta zlosnik.gif

Napisano

... bo

1. Co to znaczy "znowu"? Takie określenie implikuje, że ostatnia podwyżka była "chwilę temu".

Ostatnia zmiana wysokości max grzywny miała miejsce 15+ (piętnaście)+ lat temu. Wtedy, to Ty jeszcze ujeżdżałeś rowerek bobo.

2. No i?

Obecnie wysokości grzywien są ŚMIESZNIE NISKIE.

Najwyższa grzywna to ok 1/3 najniższego wynagrodzenia.

Na samym początku to było ok 80+% najniższego wynagrodzenia. Ja tu widzę olbrzymią dewaluację kary.

Jaki to ma efekt odstraszający/karający?

Póki co to sranie w gacie jest za punkty...

3. Mandaty, aby dorównać do średniej europejskiej - i uprzedzając rzucających się jak kupsko w trawie - TAKŻE W ODNIESIENIU DO ZAROBKÓW powinny być o jedno zero większe.

Ale grunt, że można pochlipać...

Napisano

> Weź to wyedytuj/usuń zanim 'ktoś' przeczyta

ale, że co ? można zarabiać na stwarzaniu śmiertelnego zagrożenia na drogach i "utrzymywaniu stanu" i zbieraniu haraczu a nie można zarabiać na innych występkach i nawet o tym rozmawiać...

gdzie jest ta różnica, bo bardziej się boję zabicia na pasach niż pchnięcia nożem, pobicia itp.... i dla mnie przejście systemu w finansowy zamiast punktowego jest nie...do...przyjęcia.

Napisano

> ale, że co ?

Że ktoś to przeczyta i jeszcze wprowadzi. zlosnik.gif

> można zarabiać na stwarzaniu śmiertelnego zagrożenia na drogach i "utrzymywaniu stanu"

> i zbieraniu haraczu a nie można zarabiać na innych występkach i nawet o tym rozmawiać...

To miałem na myśli. Że same 'droższe' mandaty (o tyle co proponują) niczego oprócz kasy nie zmienią. I o to niektórym chodzi.

Są systemy w innych krajach europejskich które działają. Wystarczy zobaczyć jak nasza 'kawaleria' jeździ za granicą.

Wyrywalność/nieuchronność po pierwsze. Po drugie - żegnamy się na jakiś czas z PJ i nie jeździmy (wiąże się to z wykrywalnością bo przecież co za problem jeździć z zatrzymanym PJ).

Po trzecie - po kieszeni. Ale konkretnie. Pół wypłaty powiedzmy. A nie pińcet dla wszystkich. Bo dla niektórych to pińcet to na waciki...

Napisano

> Że ktoś to przeczyta i jeszcze wprowadzi.

ale to fajne by mogło być i pogodziło większość osób, tak jak z szybką jazdą, chce zapalić blanta to palę, jak mnie złapią to płacę 200zł mandat i niech spadają... zlosnik.gif

Napisano

Popieram, przy czym powinna za tym pójść poprawa oznakowania na drogach.

M. in.:

- powinna zostać zweryfikowana zasadność istniejących ograniczeń;

- powinny być ponawiana znaki, jeżeli ograniczenia są na dłuższym odcinku drogi;

- wprowadzenie ograniczeń np do 70 przed ostrym zakrętem, za którym są "białe tablice" i nierzadko suszarka.

Ale w tej kwestii jestem realistą zlosnik.gif

Napisano

> no i zawsze dla kogoś "coś jest bez sensu" nawet jeśłi na 2 pasmówce jest 50 to ma się do tego

> stosować i już (bo droga ładna i prosta to można pędzić ehh)

Dziwne żeby pędzić na dziurawej i krętej - chyba że uważasz że to ma sens.

Jeżeli wg ciebie 2-pasmówka z zabudowaniami oddalonymi o kilkaset metrów powinna mieć ograniczenie do 60, to jakie powinno być w prawdziwym obszarze zabudowanym? 20?

Ograniczenia są ustawiane "bo tak", bez pomiarów, obliczeń czy jakiejkolwiek metodyki mającej cokolwiek wspólnego z infrastrukturą drogi. Stąd też są olewane.

Generalnie szczytem naiwności jest sądzić, że jeżeli urzędasy mylą się praktycznie w każdej dziedzinie, to akurat w kwestii oznakowania są ekspertami.

Wpisz sobie na yt "absurdalne oznakowanie" czy coś w tym stylu i przestań sobie wmawiać że żyjesz w idealnym świecie zarządzanym przez idealnych fachowców.

Napisano

> Niczego to nie zmieni. Nie wysokość kary odstrasza, tylko jej nieuchronność. Policja ma absolutnie

> gdzieś najbardziej niebezpieczne zachowania, czyli przejazd na czerwonym, wyprzedzanie na

> pasach itp. W miejscach niebezpiecznych z suszarkami też nie stoją, bo bardziej się opłaca

> stać w miejscach bezpiecznych, gdzie są bzdurne ograniczenia. Oczywiście, że policja nie może

> być wszędzie i zawsze, ale im nawet na tym nie zależy. Do tego jest społeczne przyzwolenie na

> bardzo niebezpieczną jazdę, nikt nie zadzwoni na policję i nie zgłosi faktu, że auto o

> rejestracji X na jego oczach przejechało na czerwone (co np. w Niemczech jest normalne).

> Myślę, że większy porządek na drodze zrobią kamerki w prywatnych autach, niż podwyższenia mandatów.

> Coraz więcej ludzi jeździ z kamerkami, coraz więcej też zgłasza na policję niebezpieczne

> zachowania innych kierowców. I to popieram W świadomości kazdego kierowcy musi zostać

> zakodowane, że wyprzedzając na pasach może być nagrany z kamerki auta obok i ten filmik na

> pewno znajdzie się na policji.

Taaa....

Zgłosiłem kiedyś fakt wymuszenia na mnie pierwszeństwa poprzez przymusowy zjazd na nieutwardzone pobocze, zresztą kto by szedł na czołówę z ciężarówką, oczywiście numery zapamiętałem, ba nawet zawróciłem za gościem i jadąc za nim ok 10km dzwoniłem na policję, zero reakcji, po kolejnym telefonie dyżurny kazał przyjechać i zgłosić sytuację, podać nr. I co ? po 14 dniach dostałem pismo, że sprawca nie przyznaje się do winy i chcą świadków, których z oczywistych względów jadąc sam nie miałem.

Sprawa umorzona, i to nie pierwszy taki przypadek u mnie...

Co do jazdy po Niemczech, parokrotnie w nieznanym mieście z uwagi na poszukiwanie adresu oraz swój błąd nie zauważyłem czerwonego światła i co ? Żadnej kontroli, ba nawet mnie nie gonili, także nie koloryzuj... "bo w dojczlandi" panic.gifooniee.gif

Napisano

> Taaa....

> Zgłosiłem kiedyś fakt wymuszenia na mnie pierwszeństwa poprzez przymusowy zjazd na nieutwardzone

> pobocze, zresztą kto by szedł na czołówę z ciężarówką, oczywiście numery zapamiętałem, ba

> nawet zawróciłem za gościem i jadąc za nim ok 10km dzwoniłem na policję, zero reakcji, po

> kolejnym telefonie dyżurny kazał przyjechać i zgłosić sytuację, podać nr. I co ? po 14 dniach

> dostałem pismo, że sprawca nie przyznaje się do winy i chcą świadków, których z oczywistych

> względów jadąc sam nie miałem.

> Sprawa umorzona, i to nie pierwszy taki przypadek u mnie...

I wlasnie dlatego przydaje sie kamerka na szybie.

To by byl wlasnie ten twoj swiadek ktorego ci zabraklo.

Napisano

jedno jest w tym pocieszające: to już zapewne ostatnia kadencja POsłanki Bublewicz, same buble produkuje poczynając od propozycji likwidacji zielonej strzałki

GP

Napisano

> Dziwne żeby pędzić na dziurawej i krętej - chyba że uważasz że to ma sens.

> Jeżeli wg ciebie 2-pasmówka z zabudowaniami oddalonymi o kilkaset metrów powinna mieć ograniczenie

> do 60, to jakie powinno być w prawdziwym obszarze zabudowanym? 20?

> Ograniczenia są ustawiane "bo tak", bez pomiarów, obliczeń czy jakiejkolwiek metodyki mającej

> cokolwiek wspólnego z infrastrukturą drogi. Stąd też są olewane.

> Generalnie szczytem naiwności jest sądzić, że jeżeli urzędasy mylą się praktycznie w każdej

> dziedzinie, to akurat w kwestii oznakowania są ekspertami.

> Wpisz sobie na yt "absurdalne oznakowanie" czy coś w tym stylu i przestań sobie wmawiać że żyjesz w

> idealnym świecie zarządzanym przez idealnych fachowców.

przecież nigdzie nie nie napisałem, gdzie żyję facepalm%5B1%5D.gif

są przepisy i znaki i trzeba je respektować. Sensowność to sprawa drugorzędna i jak ludzie mają z tym problem to można pisać do zarządu dróg i czekać na odpowiedź

Napisano

> 500 to wg mnie dalej mało, 1000 za 51+km/h to powinno być minimum

za +51 to pół roku bez prawka.

nieodpowiedzialnych kierowców należy izolować ok.gif

Napisano

> A nie było zmiany w czerwcu 2012 r.

Gdzie?!

Pincet-max jest od -nastu lat.

Napisano

> przecież nigdzie nie nie napisałem, gdzie żyję

Twoja niezłomna wiara w fachowość partaczy od oznakowania wskazuje na to że ufasz im bezgranicznie. Jesteś typowym przypadkiem "im bardziej fakty odbiegają od ideologii, tym gorzej dla faktów". Kiedyś na stronach policji był raport o oznakowaniu - na 2 km dróg były 3 poważne błędy (typu np. niejednoznaczne pierwszeństwo przejazdu). Ale dalej sobie powtarzaj:

> są przepisy i znaki i trzeba je respektować. Sensowność to sprawa

> drugorzędna

Sensowność oznakowania to sprawa pierwszorzędna. Ty z tym problemu nie masz, bo przyjmujesz świat bezkrytycznie - co ci powiedzą, to wykonasz. Większość ludzi jednak ma wbudowany mechanizm, który powoduje że mają opór przed robieniem rzeczy bez sensu. A bezsensowne prawo to najlepsza droga do jego olewania - i nie jest to wina kierowców.

Napisano

> i prawidlowo

> do tego jeszcze albo bym obnizyl ilosc maksymalnych punktow jakie mozna sobie zebrac albo

> zwiekszylbym ilosc punktow za wykroczenia

po czesci sie zgodze,

obnizenie limtu punktow i przedluzenie czasu ich likwidacji z roku do 2 lat.

Przyklad niemieckiego systemu na rok 2013

8 punktow na w zaleznosci od wykroczenia 2 - 3 lata max punktow za jedno wykroczenie trzy - 3.

wink.gif

Napisano

> a w Niemczech wołają w celem złożenia zeznań? bo jak pomyślę, że miałbym przez to stracić kilka

> godzin życia siedząc na komendzie to myślę, że nie tylko mnie się tego odechciewa

Tracisz gora poltorej godziny, za zeznania w sadzie masz placone albo przez pracodawce albo w/g taryfikatora dla prowadzacych dzialalnosc gospodarcza czyli tyle na ile wystawisz sobie rachunek - tylko bez przesady.

wink.gif

Napisano

> Punkty karne? Jak ktoś ma kasę, to za parę tysięcy zł wyrabia sobie ukraińskie PJ i ma gdzieś

> punkty

Tez mozna ukrocic, sprawdzajac czy osoba ktora je otrzymala rezydowala na Ukrainie 185 dni, jezeli nie sprawa o falszowanie dokumentow i odsiadka.

wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.