Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kupujemy nowe go Sparka, ma ktoś?

Featured Replies

Napisano

Witam, poważnie zastanawiam się nad kupnem dla zony nowego Sparka. W tej cenie nie kupie nic innego sensownego. Panda za droga, citigo nie podoba się.

Jak ktoś tym powozi proszę o wszelkie uwagi.

Napisano

> Witam, poważnie zastanawiam się nad kupnem dla zony nowego Sparka. W tej cenie nie kupie nic innego

> sensownego. Panda za droga, citigo nie podoba się.

> Jak ktoś tym powozi proszę o wszelkie uwagi.

A Dacia ?

Napisano

> Witam, poważnie zastanawiam się nad kupnem dla zony nowego Sparka. W tej cenie nie kupie nic innego

Ja mam juz go od 2 lat i mialem ten sam dylemat. Po obejrzeniu samochodow w 5 salonach typu FIAT, Citroen, Peugeot, KIA, Hyundai, skonczyło się na Chevrolet Spark 1.0 LS+ za 30500 PLN.

Moze trzeba było dac troche wiecej i kupic z 1.2

Napisano

Niedawno mieliśmy podobny dylemat. U nas z kolei smark odpadł ze względu na kosmiczny wyglad. spineyes.gif

Ale to oczywiście kwestia gustu. ok.gif

Panda maaaaała... icon_rolleyes.gif

I ta niszczęsna konsola wchodząca w nogę... panic.gif

Wybór padł na UP!a - mogę polecić. ok.gif

Napisano

> jakiś tekst

To auto uszkodzone. Szkoda, że nie opisują w jaki sposób...

Ja mam Citigo + LPG i jestem bardzo zadowolony, ale o jak się nie podoba, to się nie przeskoczy smile.gif

Napisano

Ale co cię interesuje?

Bo jeżeli chodzi o auto aby przejechać w mieście z punktu A do punktu B

to może być jakiekolwiek.

Moje uwagi:

1. Silnik 1,0 - do przemieszczania się wystarczy, ale jest słaby w dolnym zakresie.

2. Powyżej 4 tyś zaczyna jechać ale i wyć.

3. Po włączeniu klimatyzacji nie jedzie grinser006.gif Ale przynajmniej wieje zimnem.

4. Silniki 1,0 i 1,2 na łańcuchu.

5. W środku zaskakujaco dużo miejsca na tylnej kanapie.

6. Tylna kanapa składa się tworząc płaszczyznę z bagażnikiem.

7. W środku plastic - fantastic frown.gif

8. Co mnie osobiście najbardziej przeszkadza - duża powierzchnia kokpitu odbija się w szybie.

9. Nieergonomicznie umiejscowione sterowania szyb.

10. Słabe zabezpieczenie antykorozyjne.

Do drzwi psiknąłem Boll'a. Dół Valvoline Tectyl.

11. Spalanie w cyklu miejskim 6,9 l benzynki 95 yikes.gif

Jak dla mnie dużo.

12. 4 poduchy i kurtyny w stardardzie.

13, Łatwy dostep do żarówek 270751858-jezyk.gif

Napisano
  • Autor

> A Dacia ?

Ja bym Dacie wziął ale boje się korozji.

Napisano
  • Autor

To powiedz mi jak się ten 1.0 silniczek sprawuje i jak auto się prowadzi. zastanawiam się nad 1,2 jak dostane w dobrej promocji, jak nie to 1.0.

Jak przedstawia się spalanie. samochód musi zrobić dziennie ok. 50 km do pracy i cos jeszcze w koło komina. jakieś 20 tys. rocznie. 70% trasa

Napisano
  • Autor

Ja bym może Upa czy Citigo wziął ale w wersji 5d to cena jest przesadna no i ta blacha na drzwiach jak w maluchu. Starej nie przekonam. Spark ma sylwetkę typowo babską. Ma to być drugie auto w rodzinie więc nie potrzebny bagażnik. Jedyne co musi być to klima i radio.

Napisano

> To powiedz mi jak się ten 1.0 silniczek sprawuje i jak auto się prowadzi. zastanawiam się nad 1,2

> jak dostane w dobrej promocji, jak nie to 1.0.

> Jak przedstawia się spalanie. samochód musi zrobić dziennie ok. 50 km do pracy i cos jeszcze w koło

> komina. jakieś 20 tys. rocznie. 70% trasa

Jak to ma jeździć na trasie, to daruj sobie Sparka a poszukaj normalnego auta. Z nowych to pewno tylko Dacia cenowo się załapie, ale może warto w ogóle zrezygnować z nowego na rzecz powiedzmy dwulatka.

Napisano

> Ja bym Dacie wziął ale boje się korozji.

Dziś widziałem nową Dacie w wersji bieda na drodze. Masakra, poprzednia tak nie drażniła oczu ale teraz sick.gif

Napisano

> Starej nie przekonam. Spark ma sylwetkę typowo babską.

Może pokaż jej że Spark ma 4* a Up 5*.

Rozumiem, że kobiety lubią ładne auta, ale Spark jest brzydki.

Napisano

Może Panda 2?

Citygo fajne autko miałem okazje pojeździć i całkiem przyjemne, dobrze wyciszone, fajne materiały poza blachą na drzwiach, dobrze się prowadzi. Spark deska pad.gif

Napisano

> Może pokaż jej że Spark ma 4* a Up 5*.

> Rozumiem, że kobiety lubią ładne auta, ale Spark jest brzydki.

IMO nie jest zły...

1000x340_spark_exterior_b_03_gge_super-red.jpeg

zlosnik.gif

Napisano

> IMO nie jest zły...

Dwa bloki odemnie parkuje Spark - w zależności od kąta patrzenia jest albo poprawny albo paskudnie brzydki zlosnik.gif

Polecam jakiegoś Italiańca dla kobiety :-)

Napisano

> To powiedz mi jak się ten 1.0 silniczek sprawuje i jak auto się prowadzi. zastanawiam się nad 1,2

Do 3 tyś bardzo cichy.

Moc rozwija po przekroczeniu 3 tysiecy.

Po przekroczeniu 4,5 tyś wydaje odgłosy jakby chciał wyfrunać spod maski. zlosnik.gif

Klima zabija resztkę mocy w silniku - przed wyprzedzaniem wyłączyć zlosnik.gif

Biegi 1,2,3 do rozpędzania, biegi 4,5 do toczenia.

> jak dostane w dobrej promocji, jak nie to 1.0.

> Jak przedstawia się spalanie. samochód musi zrobić dziennie ok. 50 km do pracy i cos jeszcze w koło

Średnia z ostatnich 8 tyś zrobionych dom - praca (Tychy) - dom - teściowie

6,9 litra / 100 km cykl 100% miejski

Ponoć w trasie potrafi zejść do 5,5 l/100 km, ale ja tego nie potwierdzę.

Ogólnie dla mojej baby ładne i udane auto.

1. Duzo miejsca w środku (dla kobity 160 cm)

2. Radio jest

3. Klyma jest

4. Wspomaganie jest (hydrauliczne)

5. Bardzo miekko chodzi pedał sprzęgła. Ma też króciutki skok. Skrzynia też ładnie i precyzyjnie pracuje.

Inne:

Koszt przeglądu gwarancyjnego po roku to 460 zł

Napisano

> samochód musi zrobić dziennie ok. 50 km do pracy i cos jeszcze w koło

Moim zdaniem takie malenstwo to raczej wylacznie do miasta, moze jakies Aveo chociaz wyrwiesz albo demo czegos wiekszego?

Moja zona majac do wyboru Fabie kombi i Lacetti HB wolala tego drugiego bo wiekszy (100km/dziennie do roboty w trasie).

Teraz majac do wyboru Astre H 1,4 i 1,6 jak tylko moze to ta mocniejsza mi podbiera.

Wogole widz, ze kobiety maja ciagoty do wiekszych aut, w co 2 SUVie widac malenka blondynke.

Napisano

Mama 2 rok powozi Sparka, nie narzeka, głównie miasto i krótkie trasy. Czasem wyjazd w góry i w Bory Tucholskie na urlop wink.gif Nie narzeka na auto, uważa je za wystarczające, wcześniej matizem powoziła.

Jak na takiego małego śmierdziela i pieniądze fajnie wyposażone, w tamtym czasie konkurencja sporo więcej sobie życzyła.

Napisano

A jak utrata wartości, bierzesz to pod uwagę ?

Proponuje obejrzeć jeszcze Twingo i Alto jeśli nie były oglądane.

Napisano

> Proponuje obejrzeć jeszcze Twingo i Alto jeśli nie były oglądane.

70% trasy i Alto to nie jest dobry pomysł

Napisano

> 70% trasy i Alto to nie jest dobry pomysł

No to fakt, w sumie pomyślałem o tym ale skoro ten segment to ...

W ogóle ta klasa aut na 70% trasy to nie bardzo.

Osobiście bym wybrał Up/Citigo z gwarancją na 4 lata grinser006.gif

Trzymanie wartości może zrekompensować wyższą cenę zakupu.

Napisano

> No to fakt, w sumie pomyślałem o tym ale skoro ten segment to ...

> W ogóle ta klasa aut na 70% trasy to nie bardzo.

Nie mam pojęcia jak to teraz jest w tego typu autach. Skończyłem na etapie Seicento i Matiza.

Wtedy, Matiz był dużo lepszy na tasy. Dużo ciszej w środku (powiedziałbym, że około 100km/h to było bardzo cicho) i był bardzo miękko zawieszony. Jeśli Spark kontynuuje te tradycje, to nadaje się do spokojnej jazdy w trasie wink.gif

Napisano

> No to fakt, w sumie pomyślałem o tym ale skoro ten segment to ...

> W ogóle ta klasa aut na 70% trasy to nie bardzo.

> Osobiście bym wybrał Up/Citigo z gwarancją na 4 lata

> Trzymanie wartości może zrekompensować wyższą cenę zakupu.

Ja pomimo osobistej urazy do Fabii to jeżdżąc po trasach brałbym właśnie ją. Jak na segment B jest spora i nieźle się prowadzi.

Napisano

> Ja pomimo osobistej urazy do Fabii to jeżdżąc po trasach brałbym właśnie ją. Jak na segment B jest

> spora i nieźle się prowadzi.

Jesli ma to jezdzic w trasie i koledze choc troche zalezy na zonie to powtorze: tej wielkosci auto na szose to nieporozumienie. Za te same pieniadze znajdzie swieza FabieII albo Corse D i tym juz mozna myslec o pozamiejskiej jezdzie. To pisalem ja, ktory seicentem 900 przejechal nieraz cala polske z prerwami jedynie na tankowanie.

Napisano

Nowa Panda nie jest w srodku jakośc istotnie mniejsza od Splasha, a ten z kolei wyglada podobnie do Smarka tyle, ze chyba jest nieco mniejszy, w kazdym razie Opel i Suzuki udają, ze nie wiedza co to Spark. W wypadku przydrogiego Suzuki Sracza to się nie dziwie, szczegolnie przy tych cenach. Opel na luziku, bo Agili chyba nie ma w ofercie na Polskę. W każdym razie dojczetrojaczken, wieksze są od wszystkich wymienionych przeze mnie aut, przynajmniej z przodu. A stara Panda rzeczywiscie w srodku nieco klaustrofobiczna jest.

Napisano

> IMO nie jest zły...

Dopoki nie widać wielkości kól w blotnikach, ktore dalyby rade zakryc opone o polowe szersza. Z reszta chore proporcje kol do nadkola to znak rozpoznawczy dziel z Korei niezaleznie od marki, przynajmniej w mniejszych autach.

Napisano

> A jak utrata wartości, bierzesz to pod uwagę ?

> Proponuje obejrzeć jeszcze Twingo i Alto jeśli nie były oglądane.

Alto jest klitowate i w srodku przez plastik widac prawie konstrukcje deski rozdzielczej zlosnik.gif niemniej Suzuki montuje tam 1.0 vvt i przynajmniej malo pali.... jak donosza userzy, wiec w praktyce cholera wie zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

Więc tak, auto m usi byc nowe i starczyc na około 7-8 lat. Nowe dlatego ze w części kredytowane 3*33 lub 50/50. Te 70% trasy to drogi pozamiejskie a miasto w którym mieszkam mam 15 tyś mieszkańcó więc nie możemy porównywać do W-wy czy Gdańska. najdalej to to pojedzie może ze 100 km w jedna strone a może nie. Co do Upa czy Citigo przez tą blache w środku odpada. Spark jej sie podoba i tego nie przeskocze. A patrząc na nowe to w tej cenie nic innego z podobnym wypasem nie dostanie.

Napisano

>Spark jej sie podoba i tego nie przeskocze. A patrząc na nowe to w tej cenie nic innego z podobnym wypasem nie dostanie.

I to jest kwintesencja kupowana samochodu dla kobiety - ma się podobać i mieć nietuzinkowy kolor. I się nie psuć.

A inne parametry są co najmniej drugorzędne bądź nieistotne zlosnik.gif

Kupujesz nowe - czyli sprawy techniczno - mechaniczne nie powinny cię interesować przez ca 60 tyś / 5 lat.

Zresztą koreańskie samochody nie należą do zbytnio awaryjnych.

Poprawić tylko zabezpieczenie antykorozyjne i jeździć.

Napisano

Witam.

Znajoma posiada ww. autko wraz z "fabrycznym gazem".

Dziennie do pracy ma 40km/strona. Od dwóch lat jeździ, nie psuje się, nie narzeka. Ile przejechała.... łatwo policzyć.

W każdym razie, zadowolona bardzo. Auto w kolorze bardzo jasno niebieskim zlosnik.gif

Napisano

> Spark jej sie podoba i tego nie przeskocze.

No to o czym dyskusja ? Niech wybierze kolor i zamawiacie.

Próba przekonania kobiety w takiej konfiguracji, to jak próba przekonania Giewontu, żeby nad morze pojechał.

Napisano

> No to o czym dyskusja ? Niech wybierze kolor i zamawiacie.

> Próba przekonania kobiety w takiej konfiguracji, to jak próba przekonania Giewontu, żeby nad morze

> pojechał.

Dokładnie. Zwłaszcza że samochód nie jest zły.

Napisano

jako użyszkodnik matiza zastanawialbym sie nad połączeniem 70% trasa i spark

jesli piszesz, że i tak kredytowo będziesz się wspomagał i jeżdził pełen cykl (ok7 lat) rozważ, ćzy za ciut więcej np aveo nie wychaczysz-różnica w komforcie użytkowania nawet między sparkiem i aveo będzie już zauwazalna)

btw micry pamiętam miały w tym roku fajne cenniki i opcje kredytowe.. jak nie przeszkadza wam 3d to swifty tez jeszcze mają "poprawione" aktualnie cenniki na roczniki 2012

Napisano

> Alto jest klitowate i w srodku przez plastik widac prawie konstrukcje deski rozdzielczej niemniej

> Suzuki montuje tam 1.0 vvt i przynajmniej malo pali.... jak donosza userzy, wiec w praktyce

> cholera wie

10 lat temu donoszono, że mało pali Matiz... rotfl.gifrotfl.gif

Napisano

Sparka nie posiadam, ale jako właściciel Aveo wtrącę się z kilkoma uwagami.

Spark to ładne i dobrze wyposażone autko za przyzwoitą cenę. Tylko weź pod uwagę silnik 1,2. O 1,0 pisze się nawet na tym forum, że pali tyle co 1,2 a nie nie jedzie. 1,2 będzie też minimalnie wygodniejszy na trasę. Jak jeżdżę swoim aveo 1,2 po ekspresówce to naprawdę fajnie pali tak przy 2500 rpm = 80 km/h, ale rozjechać mnie chcą nawet ciężarówki. Żeby jechać trochę szybciej, (zwłaszcza, że u nas na południu dużo długich górek, a słabiakiem musisz mieć rozpęd) podróżuję nieco ponad 3000 rpm = 100 km/h. Ale też do litra więcej wypije Pb95.

Napisano

> Jesli ma to jezdzic w trasie i koledze choc troche zalezy na zonie to powtorze: tej wielkosci auto

> na szose to nieporozumienie. Za te same pieniadze znajdzie swieza FabieII albo Corse D i tym

> juz mozna myslec o pozamiejskiej jezdzie.

Ja poleciłem Fabię więc to skrytykowałeś i poleciłeś Fabię? hehe.gif

Napisano
  • Autor

No i zabrałem babe do salonu i dupa. Sprzedawca pokazał jej Aveo 4d z 2012r biala perła i się zaczęło. Musze jutro podjąć decyzje bo ostatnia sztuka z 2012r. cenowo atrakcyjna ( 3 tys więcej od smarka). Wersja dobrze wyposażona m.in 6 poduszek, klima, tempomat, elektryka, kontrola trakcji no i lakier perła. A teraz haczyk - silnik 70 KM. Musi jej starczyć. Silnik z Corsy tak się dowiedziałem. Musze teraz poczytać.

Napisano

> No i zabrałem babe do salonu i dupa. Sprzedawca pokazał jej Aveo 4d z 2012r biala perła i się

> zaczęło. Musze jutro podjąć decyzje bo ostatnia sztuka z 2012r. cenowo atrakcyjna ( 3 tys

> więcej od smarka). Wersja dobrze wyposażona m.in 6 poduszek, klima, tempomat, elektryka,

> kontrola trakcji no i lakier perła. A teraz haczyk - silnik 70 KM. Musi jej starczyć. Silnik z

> Corsy tak się dowiedziałem. Musze teraz poczytać.

Aveo bedzie wolne ale bardziej bezpieczne i jednak wieksze zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Aveo bedzie wolne ale bardziej bezpieczne i jednak wieksze

Myśle, ze wystarczy. Teraz ma 206-ke z 60 KM

i daje rade.

Napisano

> Musze jutro podjąć decyzje bo ostatnia sztuka z 2012r.

To chyba mają w standardach obsługi Chevy hehe.gif Ciągle ten tekst

Napisano
  • Autor

> To chyba mają w standardach obsługi Chevy Ciągle ten tekst

Sprawdziłem 3 serwisy i autentycznie tylko w pobliżu jest ten jeden w Toruniu

No stoi do dziś to chyba chętnych tylu nie ma hehe

Napisano

> Ja poleciłem Fabię więc to skrytykowałeś i poleciłeś Fabię?

Eee... nie rozumiem. Skrytykowac to skrytykowalem ale nawet nie samego sparka a jego wybor jako auta na trase. Fabia, corsa czy inne 207 za miastem sprawdzi sie o niebo lepiej przy tych samych kosztach. Chyba, ze ktos ma fobie ze auto m u s i byc nowe, to trudno.

Napisano

> Aveo bedzie wolne ale bardziej bezpieczne i jednak wieksze

Wolne, ale chyba nie w porównaniu do Sparka 1.0 hehe.gif

do 'dareks20':

Przy jeździe w trasach bierz Aveo - bezpieczniejsze, wygodniejsze, ma w standardzie ESP i tempomat ok.gif

Z tym "ostatnim egzemplarzem" to standardowa gadka sprzedawców, więc bierz na to poprawkę... Jak nie ten to inny - zobaczy ile ofert z 2012 roku jest w Internecie.

Aha - nie ma "białej perły" w palecie chevroleta. Albo to zwykły biały tylko ładnie nawoskowany i oświetlony, albo srebrny metalik wink.gif

Napisano

jak nie ma perly jak jes snowflake t

tempomat jak kawalek trasy mocny plus jak dla mnie

ale te70KM to wsilniku 1, tak nie jakiś 1litrowy?...pewnie jakiś 8v ze swoimi wadami i zaletami tej konstrukcji

tu piszaze te 70KM pomimo ze nalezy sie spodziewac ze niemrawe jest toze spalaniem tragedi nie ma raport spalania autocentrum

Napisano

> Myśle, ze wystarczy. Teraz ma 206-ke z 60 KM

> i daje rade.

policz sobie raczej ile kilogramów masy auto musi uciągnąć jeden Koń Mechaniczny 206/60KM vs to aveo

na szybko znalazlem gdzies:

P206 - 950kg/60KM=15,83kg/KM

Aveosedan 1100/70=15,71kg/KM... ergo zakładam,że będzie się jej jeździło tak samo,ale auto będzie bezpiecznijsze

qrcze sprawdzilem na stronce cheviego pisza ze 16 zaworowiec skad taka niska moc przy tej pojemnosci w tym silniku...? ciekawe jak charakterystyka wyglaa na wykresie i odczucuia w zyciu...

Napisano

> Z tym "ostatnim egzemplarzem" to standardowa gadka sprzedawców, więc bierz na to poprawkę... Jak

> nie ten to inny - zobaczy ile ofert z 2012 roku jest w Internecie.

nie wiemjak w chevim, ale w innej marce sie na takim założenu niestety "przejechałem"

do klolegi kupujacego

z torunia gładko się jedzie teraz A1-sprawdź co w Motorcentrum i w Hallerze maja jeszcze na stock'uw gdańsku

Napisano

> policz sobie raczej ile kilogramów masy auto musi uciągnąć jeden Koń Mechaniczny 206/60KM vs to

> aveo

> na szybko znalazlem gdzies:

> P206 - 950kg/60KM=15,83kg/KM

> Aveosedan 1100/70=15,71kg/KM... ergo zakładam,że będzie się jej jeździło tak samo,ale auto będzie

> bezpiecznijsze

> qrcze sprawdzilem na stronce cheviego pisza ze 16 zaworowiec skad taka niska moc przy tej

> pojemnosci w tym silniku...? ciekawe jak charakterystyka wyglaa na wykresie i odczucuia w

> zyciu...

Jeździłem 1.2 86KM w Aveo i to nie jedzie...

Coś się zaczyna dziać od 4k obr/min, ale zaczyna hałasować...

Napisano

> jak nie ma perly jak jes snowflake

A... widzisz. To nie jestem na czasie hehe.gif

Duży plus ok.gif