Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Octavia RS

Featured Replies

Napisano

TSI 2.0 220 KM skrzynia 6-biegowa ręczna lub DSG6, 0-100: 6,8 s; top: 248 km/h

TDI 2.0 184 KM skrzynia 6-biegowa ręczna lub DSG6, 0-100: 8,1 s; top: 232 km/h

286965451-001.jpg

286965451-002.jpg

286965451-003.jpg

post-31702-1435252061818_thumb.jpg

Napisano

> TSI 2.0 220 KM skrzynia 6-biegowa ręczna lub DSG6, 0-100: 6,8 s; top: 248 km/h

> TDI 2.0 184 KM skrzynia 6-biegowa ręczna lub DSG6, 0-100: 8,1 s; top 232 km/h

> Również jako kombi.

no. ze 2 sztuki w PL sprzedadzą smile.gif mało działkowców interesuje ten znaczek wink.gif

Napisano
  • Autor

> no. ze 2 sztuki w PL sprzedadzą mało działkowców interesuje ten znaczek

Czemu? Z poprzedniej wersji spotyka się RSki na ulicy, więc chyba z tej też trochę zejdzie. Pytanie najważniejsze: za ile.

Napisano

> TSI 2.0 220 KM skrzynia 6-biegowa ręczna lub DSG6, 0-100: 6,8 s; top: 248 km/h

> TDI 2.0 184 KM skrzynia 6-biegowa ręczna lub DSG6, 0-100: 8,1 s; top 232 km/h

1. Ładna.

2. TSI jedzie fajnie.

3. TDI jedzie bardzo słabo jak na auto skądinąd sportowe.

4. Jeśli cena będzie taka jak się spodziewam (wysoka z tendencją do bardzo wysokiej) to niestety szału nie zrobi (zwłaszcza diesel).

Napisano

> Czemu? Z poprzedniej wersji spotyka się RSki na ulicy, więc chyba z tej też trochę zejdzie.

no to wlasnie te 2 sztuki smile.gif

> Pytanie

> najważniejsze: za ile.

za dużo.

Napisano

> TDI 2.0 184 KM skrzynia 6-biegowa ręczna lub DSG6, 0-100: 8,1 s; top: 232 km/h

Fajna, kupię sobie taką z TSI grinser006.gif

Za 10 lat... frown.gif

Napisano

> TDI 2.0 184 KM skrzynia 6-biegowa ręczna lub DSG6, 0-100: 8,1 s; top: 232 km/h

yyy jakiś quiz typu znajdź różnicę między wesrsją cywilna a RS-bo nie widzę za specjalnie poza znaczkiem...

Napisano

Kiedyś sobie zanabęde na rynku wtórnym błękitne kombi z tsi na pokładzie. food.gif

Napisano

> yyy jakiś quiz typu znajdź różnicę między wesrsją cywilna a RS-bo nie widzę za specjalnie poza

> znaczkiem...

Najwazniejsza: wielowahacz z tylu zamiast belki.

Napisano

Jesli bedzie zauwazalnie tansza niz Golf GTI (ktorym przeciez pod spodem jest) to sie sprzeda.

Napisano

> Jesli bedzie zauwazalnie tansza niz Golf GTI (ktorym przeciez pod spodem jest) to sie sprzeda.

niestety nigdy nie była. a jesli byla - to i tak sprzedaz byla marginalna (u nas).

Napisano

ładna, dla mnie plus, że nie wygląda jak "nadmuchana choinka z pseudosportowymi dodatkami"

OT

ale kupować coś tylko po to, żeby móc być podmiotem w pozwie zbiorowym to chyba nie dla mnie zlosnik.gif

Napisano

> 3. TDI jedzie bardzo słabo jak na auto skądinąd sportowe.

sportowe? nie popadajmy w przesadę zlosnik.gif to jest kombiwóz dla tatusia w okolicach 40 zlosnik.gif

Napisano

> 1. Ładna.

> 2. TSI jedzie fajnie.

> 3. TDI jedzie bardzo słabo jak na auto skądinąd sportowe.

> 4. Jeśli cena będzie taka jak się spodziewam (wysoka z tendencją do bardzo wysokiej) to niestety

> szału nie zrobi (zwłaszcza diesel).

Kumpel ma poprzednią generację 2.0 TDI bodajże 170KM i jedzie to bardzo fajnie ok.gif

Napisano

to kombi nawet ładne, gdyby kogos spytac co to za auto to pewnie wielu by nie pomyslalo ze tak moze wygladac Skoda

Napisano

> to kombi nawet ładne, gdyby kogos spytac co to za auto to pewnie wielu by nie pomyslalo ze tak moze

> wygladac Skoda

faktycznie. pewnie dzięki designowi nowych modeli Audi, który dorównał nudą Skodzie kombi z profilu.

Napisano

Fajnie jedzie z dsg

Napisano

> sportowe? nie popadajmy w przesadę to jest kombiwóz dla tatusia w okolicach 40

No, w ofercie Skody RS to "sportowa" seria. To powinno jeździć lepiej niż byle kanapa.

A 8,1 do setki szału nie robi. Podobnie potrafią jeździć auta zupełnie niesportowe.

Napisano

> Kumpel ma poprzednią generację 2.0 TDI bodajże 170KM i jedzie to bardzo fajnie

Sęk w tym, że wiele aut jedze równie fajnie. Ot, choćby zwykła Octavia 1.8 TSi 160KM.

To jaki sens ma kupowanie RSa co jedzie wolniej od zwykłej Octy?

Napisano

> Kiedyś sobie zanabęde na rynku wtórnym błękitne kombi z tsi na pokładzie.

Wtedy nie będzie Ci to w głowie. Będziesz jeździł tylko wokół komina, nie przekraczał 2krpm i będziesz rzucał mięsem w kierunku każdego młodszego, który Cię wyprzedził. A wszystko przez uwierający kapelusz. wink.gif

Napisano

> Kiedyś sobie zanabęde na rynku wtórnym błękitne kombi z tsi na pokładzie.

to ja też dołączam do cyklu , jak będę statecznym panem to wraz z kapeluszem kupię tą skodę zlosnik.gif

Napisano

> Czemu? Z poprzedniej wersji spotyka się RSki na ulicy, więc chyba z tej też trochę zejdzie. Pytanie

> najważniejsze: za ile.

hmm.gif chyba zdecydowanie więcej widać Golfów GTI, RSa tylko raz widziałem icon_eek.gif

Napisano

> chyba zdecydowanie więcej widać Golfów GTI, RSa tylko raz widziałem

etam, po Krakowie trochę jeździ, jeden nawet poległ z E12 zlosnik.gif

Napisano

> Kumpel ma poprzednią generację 2.0 TDI bodajże 170KM i jedzie to bardzo fajnie

Taaa w połączeniu z DSG jak jeździłem to miałem wrażenie 0-1 albo nic się nie dzieje albo wciska przez chwilę i dalej nic grinser006.gif

Napisano

Żeby jeszcze była opcja 4x4...

Krawiec

Napisano

Normalnie jak Ferrari, 6.8 sekund do setki!

Napisano

> niestety nigdy nie była. a jesli byla - to i tak sprzedaz byla marginalna (u nas).

Troche byla ale minimalnie. Wiec nic dziwnego, ze ludzie woleli VW.

Napisano

Jest tak dobrze, ze za 10 lat może dla niej odejde od VW/Audi shocked.gifok.gif

Napisano

> faktycznie. pewnie dzięki designowi nowych modeli Audi, który dorównał nudą Skodzie kombi z

> profilu.

Audi nigdy nie mialo polotu w swoich "normalnych" autach.

Napisano

> Normalnie jak Ferrari, 6.8 sekund do setki!

Ile kosztuje Ferrari, a ile taka Skoda? smile.gif

Napisano

> Normalnie jak Ferrari, 6.8 sekund do setki!

jak bieda-ferrari 30 lat temu zlosnik.gif

Napisano

> Taaa w połączeniu z DSG jak jeździłem to miałem wrażenie 0-1 albo nic się nie dzieje albo wciska

> przez chwilę i dalej nic

Zależy do czego porównać ten samochód 270751858-jezyk.gif

Jeździłem Subaryną STI i Evo X 290KM więc do tych aut ta skoda się toczyła a nie jechała zlosnik.gif

Ale do normalnej eksploatacji i wożenia rodziny mowa o kombi jest idealna, niby kombi ale z pazurem który ma umiarkowany popyt na ropę wink.gif

Tylko oszczędność z paliwa za XXX km włoży się w turbo, 2-masę itd... zlosnik.gif

Napisano

> Sęk w tym, że wiele aut jedze równie fajnie. Ot, choćby zwykła Octavia 1.8 TSi 160KM.

> To jaki sens ma kupowanie RSa co jedzie wolniej od zwykłej Octy?

W wersji RS są inne fotele - bardzo wygodne, aluminiowe dodatki wewnątrz mi strasznie do gustu to auto przypadło wink.gif

Napisano

biale kombi vrs food.gif

Napisano

> yyy jakiś quiz typu znajdź różnicę między wesrsją cywilna a RS-bo nie widzę za specjalnie poza

> znaczkiem...

Bo o to tu właśnie chodzi, żeby były to detale.

Za to lubię swoją Fabię.

Szczególnie jak chcę wyprzedzić spokojnie auto, a jegomość daje w palnik (najcześciej klasa D, Passaty 2.0 TDI to plaga spineyes.gif).

Bo przecież nie będzie go Fabia wyprzedzać ...

I w takim momencie szybko sprowadzam ich na ziemię biglaugh.gif

To auto jest dla innego odbiorcy, ma być skromne, ale z charakterkiem.

Dla wyglądu robią zabawki Ford, Fiat, Renauar i inni.

Napisano

Wbrew pozorom Octavii RS sprzedaje się naprawdę sporo, czego nie można powiedzieć o Fabii RS 270751858-jezyk.gifzlosnik.gif

Napisano

> niestety nigdy nie była. a jesli byla - to i tak sprzedaz byla marginalna (u nas).

Zawsze była tańsza i to sporo.

W cenniku była tylko trochę tańsza, ale na Golfa jak dostaniesz 5% rabatu to już można do Częstochowy iść, a na Octavię był realny rabat 15-18%.

I tu już się robi różnica...

Octavii RS widziałem kilka sztuk, Golfa GTI ciężko zobaczyć.

Od tego są takie wersje żeby się mało sprzedawało, szczegónie w takim kraju jak u Nas.

Punto Abarth, Focus ST/RS, Golf GTI, Polo GTI, Fabia RS, Seat Ibiza/Leon Cupra, Octavia RS, Renault Megane/Clio RS itd.

W każdej marce sprzedaż tych wersji jest marginalna.

To nie Szwajcaria, że co 5 auto to Golf GTI.

W sumie przydałyby się jakieś dane oficjalne sprzedaży takich usportowionych,

ciekawe jak to wygląda w rzeczywistości hmm.gif

Napisano

to jakis zart chyba - przyspieszenie to auto ma delikatnie mowiac - nienajlepsze - jak na auto ze znaczkiem rs na klapie...

do nowej rski powinni wsadzic tsi 260 koni - wtedy byloby ok, obawiam sie ze te 220 bedzie takie sobie i 200 konna 15 letnia preluda taka rske objedzie - ze nie wspomne o type s na przyklad...

Napisano

znowu slabe silniki - szkoda frown.gif

Napisano

> to jakis zart chyba - przyspieszenie to auto ma delikatnie mowiac - nienajlepsze - jak na auto ze

> znaczkiem rs na klapie...

> do nowej rski powinni wsadzic tsi 260 koni - wtedy byloby ok, obawiam sie ze te 220 bedzie takie

> sobie i 200 konna 15 letnia preluda taka rske objedzie - ze nie wspomne o type s na

> przyklad...

Nie tylko Preluda ale i wiele innych aut, chociazby Peugeot 205 T16 z lat 80 tych, ktory w serii mial 200KM i cos ponad 250Nm momentu food.gif

Inne auto to Calibra 2.0 Turbo 204KM.

Napisano

> Myślę, że w ośce nie trzeba więcej, a nawet nie jest wskazane,

> bo i tak nie można tego przenieść na asfalt.

zależy od warunków grinser006.gif

Napisano

> A chodzi o to, by nie zależało od nich

> Zrozumiałem to dopiero, jak w weekendy sobie latam Imprezą

latałem, dziękuję wystarczy grinser006.gif żeby zbudować Imprezę czy Evo o osiągach MPSa (na suchym) musiałbym mieć jakiś kosmiczny budżet crazy.gif Więc pozostanę przy swoim zdaniu skromny.gif

Napisano

> zależy od warunków

Pewnie ze tak, tylko ile razy się zdąży mieć te właściwe nim się auto sprzeda? Tego diesla to jeszcze rozumiem, auto się nada w trasę i ma w gruncie rzeczy normalny silnik do komfortowej jazdy i bezproblemowego wyprzedzania. Ale ta benzyna to chyba tylko do palenia gumy.

Napisano

> latałem, dziękuję wystarczy żeby zbudować Imprezę czy Evo o osiągach MPSa (na suchym) musiałbym

> mieć jakiś kosmiczny budżet Więc pozostanę przy swoim zdaniu

Dlatego napisałem w weekendy hehe.gifgrinser006.gif

Napisano

> Pewnie ze tak, tylko ile razy się zdąży mieć te właściwe nim się auto sprzeda? Tego diesla to

> jeszcze rozumiem, auto się nada w trasę i ma w gruncie rzeczy normalny silnik do komfortowej

> jazdy i bezproblemowego wyprzedzania. Ale ta benzyna to chyba tylko do palenia gumy.

ziew.gif