Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Co to za strzałki na środku jezdni między pasami?

Featured Replies

Napisano

> ??

Jeśli wyprzedzasz - wskazują miejsce gdzie lepiej żebyś już skończył.

Napisano

> ??

Przypominają o konieczności powrotu na swój pas w trakcie wyprzedzania, pewnie kawałek dalej jest zakręt i linia ciągła.

Napisano

> ??

Za granicami RP np. w Niemczech czy też Czechach, jest to standardowe oznaczenie znakiem poziomym na jezdni zbliżającego się niebezpiecznego zakrętu w prawo/lewo coś jak nasze A-1/A-2 zlosnik.gif

Napisano

> Jak Ty zdobyłeś prawo jazdy? Miałem to na kursie.

Może on nie miał. Co w tym takiego dziwnego?

Napisano

U mnie np. nie było tego na kursie, a zdawałem nie dawno bo w 2005 roku. Ale o fakcie strzałem dowiedziałem się jeżdżąc po Czechach. W PL nie widziałem na trasie ich nigdy, bo ich nie malują wink.gif

Przynajmniej ja ich nigdzie jeszcze nie widziałem.

Napisano
  • Autor

> Za granicami RP np. w Niemczech czy też Czechach, jest to standardowe oznaczenie znakiem poziomym

> na jezdni zbliżającego się niebezpiecznego zakrętu w prawo/lewo coś jak nasze A-1/A-2

tak myślałem ale na tym filmie nie trzyma się kierunku skrętów

więc pudło.

Napisano

Formalnie nazywa się znak P-6a - linia ostrzegawcza naprowadzająca.

strona 263

287262447-zrzutekranu6.jpeg

post-32829-14352522047392_thumb.jpeg

Napisano

> U mnie np. nie było tego na kursie, a zdawałem nie dawno bo w 2005 roku. Ale o fakcie strzałem

> dowiedziałem się jeżdżąc po Czechach. W PL nie widziałem na trasie ich nigdy, bo ich nie

> malują

> Przynajmniej ja ich nigdzie jeszcze nie widziałem.

Przykład zlosnik.gif

Napisano

> Przykład

widzę widzę, za mało jeżdżę chyba trasami ostatnimi czasy, osobiście się z tym jeszcze nigdy nie spotkałem.

Napisano

> Może on nie miał. Co w tym takiego dziwnego?

Dziwne że kierowca który przeszedł cykl szkoleniowy i powinien znać przepisy, znaki, linie itp. tego nie wie.

Jak ktoś napisze ze rowerzyści czy piesi nie znają przepisów to zaraz jest wielkie halo, a kierowcy to po prostu mogli przecież czegoś nie mieć na kursie grinser006.gif

Napisano

> Dziwne że kierowca który przeszedł cykl szkoleniowy i powinien znać przepisy, znaki, linie itp.

> tego nie wie.

> Jak ktoś napisze ze rowerzyści czy piesi nie znają przepisów to zaraz jest wielkie halo, a kierowcy

> to po prostu mogli przecież czegoś nie mieć na kursie

A do czego służy coś takiego to wiesz?

image024.jpg

Napisano

> Dziwne że kierowca który przeszedł cykl szkoleniowy i powinien znać przepisy, znaki, linie itp.

> tego nie wie.

> Jak ktoś napisze ze rowerzyści czy piesi nie znają przepisów to zaraz jest wielkie halo, a kierowcy

> to po prostu mogli przecież czegoś nie mieć na kursie

Znasz cały PORD ? Teoretycznie powinieneś zlosnik.gif

Nie popadajmy w paranoję. Nie jest to jakieś szczególnie ważne i popularne oznaczenie. Poza tym zauważ że zobaczył i się zapytał co to jest. A rowerzyści czy piesi wychodzą z założenia że nie muszą znać przepisów. To jest jednak pewna różnica.

Napisano

> ??

pamiętam jak kiedyś na spocie GPA dyskutowaliśmy o nich jak tylko ise pojawiły i wtedy moderator Mar00ha ( o ile dobrze pamiętam) określił je jako znaki pod tytułem: spieprzaj na swój pas biglaugh.gif

Napisano

Przypominają żeby jechać prawym pasem, bo zbliżasz się do wysepki.

Napisano

> A do czego służy coś takiego to wiesz?

To jest miejsce, w którym zderzenie jest niemożliwe! skromny.gif

Napisano

u nas jest w takiej wersji

belzecz_czerwony_pas.jpg

Napisano

Też nie wiedziałem. Uświadomiła mnie moja mulher.gif, jak kiedyś w trasie powiedziałem że nie mam pojęcia po co to strzałki. Ona do mnie, że znaczą mniej więcej: "uciekaj, uciekaj".

Prawko zdała jakieś 8 lat po mnie, więc pewnie jakoś w tym czasie się to pojawiło.

Napisano

> U mnie np. nie było tego na kursie, a zdawałem nie dawno bo w 2005 roku. Ale o fakcie strzałem

> dowiedziałem się jeżdżąc po Czechach. W PL nie widziałem na trasie ich nigdy, bo ich nie

> malują

Miałem to w 1999 roku.

Napisano

ja 12 lat temu nie miałem tego na kursie

Napisano

> u nas jest w takiej wersji

A mogli zrobić 4 pasy sick.gif

Napisano

> A mogli zrobić 4 pasy

Mogli smile.gif Wystarczyło zrobić drogę szerszą o jakieś 2 metry na całej jej długości i byłyby 4 pasy. Co z tego, że z szybkiego, lewego pasa ludzie skręcaliby do domów i sklepów i co chwilę byłby jakiś wypadek w rodzaju najechania na tył, wepchnięcia pod samochody jadące z przeciwka itp. itd. smile.gif

Napisano

> Mogli Wystarczyło zrobić drogę szerszą o jakieś 2 metry na całej jej długości i byłyby 4 pasy. Co

> z tego, że z szybkiego, lewego pasa ludzie skręcaliby do domów i sklepów i co chwilę byłby

> jakiś wypadek w rodzaju najechania na tył, wepchnięcia pod samochody jadące z przeciwka itp.

> itd.

ok.gif

ale poza zabudowanym juz tak, może nie 4 a 2+1

Napisano

> Miałem to w 1999 roku.

zwłaszcza ze wprowadzili je w 2002 grinser006.gif

Napisano

> ??

oddaj prawo jazdy ok.gif

Napisano

> zwłaszcza ze wprowadzili je w 2002

Nie wiem tylko o co te zdziwienie.

Prawko tez zrobilem wczesniej, ale widzac te strzalki na 8-ce i miejsce ich malowania, bez sprawdzania przepisow intuicyjnie wiadomo o co chodzi.

Napisano

> Nie wiem tylko o co te zdziwienie.

> Prawko tez zrobilem wczesniej, ale widzac te strzalki na 8-ce i miejsce ich malowania, bez

> sprawdzania przepisow intuicyjnie wiadomo o co chodzi.

ok.gif

spotkałem sie z tym za granicą i pamietam jak rozmawialiśmy że fajnie jakby w PL wprowadzili

i wprowadzili smile.gif

i jest tego coraz więcej

Napisano

chyba o to, ze twinsena uczyli o nich 3 lata przed wprowadzeniem w życie hehe.gif

Napisano

> chyba o to, ze twinsena uczyli o nich 3 lata przed wprowadzeniem w życie

A to to wylapalem, chodzilo mi ogolnie o zdziwienie w tym watku.

Napisano

Intuicyjnie raczej tak, ale u nas jest to inaczej oznaczane. Ktos juz dal fotke. AFAIR glowna drkga w Deblinie ma takie malowanie.

Napisano

> zwłaszcza ze wprowadzili je w 2002

W Rybniku były takie 'od zawsze' na którejś z dróg dojazdowych, miałem o tym

wykłady.

Napisano

> Przypominają żeby jechać prawym pasem, bo zbliżasz się do wysepki.

jezeli juz to zazwyczaj przed zakretem na ktorym jest linia ciagla

Napisano

> ja 12 lat temu nie miałem tego na kursie

prawie 25 lat temu tez tego ne ibylo bna kursie ale oznakowanie na tyle czytelne ze nie powinno byc problemow ze zrozumieniem intencji - nawet bez znajmosci paragrafu opisujacego to biale "cos"

Napisano

> Prawko tez zrobilem wczesniej, ale widzac te strzalki na 8-ce i miejsce ich malowania, bez

ok.gifclaps.gif

Napisano

Dokładnie tak. Ja ma prawko od 1987 r, kiedy nikt o strzałkach nie słyszał, ale widząc je na trasie intuicyjnie wiem że trzeba kończyć wyprzedzanie. Kierowcy, co z wami się dzieje?

Napisano

> Kierowcy, co z wami się dzieje?

Za mocne auta w stosunku do za słabych mózgów chyba smile.gif Szczególnie od dziadka z Niemiec, kupione "okazyjnie" od handlarza. Widać to na drogach, po starszych Audi, VW itp.

Napisano

> Kierowcy, co z wami się dzieje?

Nie wiem co się ze mną dzieje ale jak nie mam strzałek to też wiem kiedy mam skończyć wyprzedzanie smile.gif

Napisano

> Nie wiem co się ze mną dzieje ale jak nie mam strzałek to też wiem kiedy mam skończyć wyprzedzanie

Gadasz nie na temat celowo czy jest inny powód?

Napisano

> Gadasz nie na temat celowo czy jest inny powód?

Quote:

ale widząc je na trasie intuicyjnie wiem że trzeba kończyć wyprzedzanie.

Naprawdę nie widzisz idiotyzmu tego stwierdzenia? Znaczy jak nie ma strzałek to nie wiesz kiedy trzeba zakończyć wyprzedzanie?

Napisano

Ale to Hamerykańskie...Do lewoskrętu bodajże tylko i wyłącznie, bo to na jednym pasie jest...

Napisano

> jezeli juz to zazwyczaj przed zakretem na ktorym jest linia ciagla

Nie spotkałem tego przed zakrętami, zawsze przed wysepkami.

Napisano

Nie wierzę, że można o to pytać ale jeśli to prawda to jedyna pasująca odpowiedź brzmi: Jacek Gmoch Ci strzałki rozrysował żebyś wiedział jak masz jechać icon_rolleyes.gif

Napisano

> malują

U nas sporo tego jest ok.gif