Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

auto do podrózy wakacyjnej

Featured Replies

Napisano

raz , dwa razy w ciągu roku do podrózy wakacyjnej w europie

na 2-3osoby, ekonomiczne tylko lpg, tanie w serwisie, tanie w zakupie oraz bez awaryjne. proste w naprawie - zeby sie dało naprawić np. na wsi w szopie poza granicami PL.

Napisano

> raz , dwa razy w ciągu roku.

> na 2-3osoby, ekonomiczne tylko lpg, tanie w serwisie, tanie w zakupie oraz bez awaryjne. proste w

> naprawie - zeby sie dało naprawić np. na wsi w szopie poza granicami PL.

Ziomek az mi sie nie chce odpisywac, ale nudze sie w pracy zlosnik.gif Sens ekonomiczny zadny jako taki tez sens tez bez sensu. Ale zeby podrozowac w komforcie i prestizu to cos Golf 3 LPG.

Napisano

> na 2-3osoby, ekonomiczne tylko lpg, tanie w serwisie, tanie w zakupie oraz bez awaryjne. proste w

panda 1.1 lpg

Napisano

Te podróże to do Kazimierza Wlk, czy na Gibraltar?

Napisano

ale na wschodzie czy na zachodzie?

na zachód - Volvo 740 zlosnik.gif

na wschód - Łada Samara zlosnik.gif

Napisano

Czyli auto będzie odpalane raz max 2 razy w roku ? To żadne auto nie będzie bezawaryjne po takim postoju.

Napisano

> ale na wschodzie czy na zachodzie?

> na zachód - Volvo 740

> na wschód - Łada Samara

a po polsce to maluchem hehe.gifhehe.gif

Napisano

> ale na wschodzie czy na zachodzie?

> na zachód - Volvo 740

> na wschód - Łada Samara

Jeszcze dorzuć opcje na północ i południe smile.gif

Napisano

Podróże i LPG, w dodatku poza granice... hmm... czyli tankowanie co 400km i ciągłe szukanie stacji z lpg... współczuję.

Napisano

> a po polsce to maluchem

po Polsce to byleczym, u nas wszystko naprawisz w szopie zlosnik.gif

Napisano

> Jeszcze dorzuć opcje na północ i południe

na północ i południe to tak jak na zachód

Napisano

> Podróże i LPG, w dodatku poza granice... hmm... czyli tankowanie co 400km i ciągłe szukanie stacji

> z lpg... współczuję.

no tak, Fiat Stilo JTD to prawdziwy przyjaciel podróży hehe.gifzlosnik.gif

Napisano

> Podróże i LPG, w dodatku poza granice... hmm... czyli tankowanie co 400km

A to ktoś jeździ więcej niż 400km bez żadnej przerwy? spineyes.gif

Napisano

wynajete.

jakbym nie liczyl to za te kilkadziesiat (20?) tysiecy to wynajetym mozna objezdzic 2tygodniowe wakacje przez kilka lat smile.gif a jak drozsze auto bys chcial posiadac a do tego z AC to juz za samo AC mozna juz cos sensownego wynajac na 2tygodniowych wczasach wink.gif

dlatego moje kolejne auto bedzie co najwyzej rozmiaru segmentu C a najchetniej jakies elektryczne albo hybrydowe wink.gif - jesli mnie bedzie stac.

Napisano

> Podróże i LPG, w dodatku poza granice... hmm... czyli tankowanie co 400km i ciągłe szukanie stacji

> z lpg... współczuję.

Nie trzeba w trasie szukać stacji lpg. Np targeo ustali Ci całą trasę i powie, gdzie masz zatankować, żebyś dojechał na zbiorniku do następnej. Trzema autami na lpg jechałem w trzech różnych kierunkach Europy i nie było problemu, chociaż zasięgi sięgały mi 350-360 km.

Napisano

> wynajete.

> jakbym nie liczyl to za te kilkadziesiat (20?) tysiecy to wynajetym mozna objezdzic 2tygodniowe

> wakacje przez kilka lat a jak drozsze auto bys chcial posiadac a do tego z AC to juz za samo

> AC mozna juz cos sensownego wynajac na 2tygodniowych wczasach

> dlatego moje kolejne auto bedzie co najwyzej rozmiaru segmentu C a najchetniej jakies elektryczne

> albo hybrydowe - jesli mnie bedzie stac.

ale nie przejedziesz przez całą europę wynajętym autem, albo dajmy na to - nad Bajkał zlosnik.gif

Napisano

> po Polsce to byleczym, u nas wszystko naprawisz w szopie

Czyli pasek tedei grinser006.gif

Napisano

> ale nie przejedziesz przez całą europę wynajętym autem, albo dajmy na to - nad Bajkał

nad bajkał to nie da rady

ale europę spokojnie opędzisz (może poza albanią i paroma innymi wyjatkami

Napisano

> no tak, Fiat Stilo JTD to prawdziwy przyjaciel podróży

Wiedziałem, że wsadzę kij do mrowiska. Niestety jeździłem i z LPG to wiem jak to wygląda, fakt tanio ale ustawianie podróży pod stacje lpg to niezła lipa. Śmiej się, śmiej ale na tym JTD zasięg w trasie to coś koło 1000-1200km w zależności od but.gif W służbowym HDI jest podobnie. Prawda jest taka, że w długie trasy diesla nic nie pobije, lpg jest ok ale do miasta, w trasie to udręka. Wiem wątek dotyczy lpg, zakładając przyjęte kryteria autora wątku to skłonił bym się ku lanosowi, astrze G.

Napisano

> ale nie przejedziesz przez całą europę wynajętym autem, albo dajmy na to - nad Bajkał

zaden problem... lecisz do moskwy, wynajmujesz fure i jedziesz dalej na wschod wink.gif

a jak dobrze poszukasz to da sie podleciec 'prawie' w okolice bajkalu i tam na lotnisku spokojnie sobie wynajac auto na te ostanie kilkaset km wink.gif

Napisano

> no tak, Fiat Stilo JTD to prawdziwy przyjaciel podróży

Byłem Stilo na wakacjach 3x po >2000 km. Rzadkie tankowania są

nie do przecenienia. Raz byłem ze znajomymi, co mieli gaz... "Już

zatankowałeś? Możemy już jechać?" grinser006.gif A ja raz w połowie drogi,

potem u celu, potem w połowie drogi powrotu i tyle grinser006.gif

Napisano

> raz , dwa razy w ciągu roku do podrózy wakacyjnej w europie

KLIK - LPG jest, tylko nie jako napęd zlosnik.gif

Napisano

> nad bajkał to nie da rady

> ale europę spokojnie opędzisz (może poza albanią i paroma innymi wyjatkami

Co swoje to swoje. A właśnie w takich Albaniach i innych cudach jest najlepszy klimat.

Ja zrobiłem po Europie ok. 14kkm Polonezem, w tym roku będzie kolejne 9kkm zlosnik.gif

Bez gazu zlosnik.gif

Napisano

> zasięg w trasie to coś koło 1000-1200km w zależności od W służbowym HDI jest podobnie.

> Prawda jest taka, że w długie trasy diesla nic nie pobije,

prawda jest taka że tego typu auto nie nadaje się na długie trasy, bo 1200km w takim czymś = wizyta u specjalisty od kręgosłupa zlosnik.gif

więc wole jechać w czymś wygodnym, z dużym silnikiem chocby miało byc z LPG. BTW. zasieg np mojego byłego E32 na LPG w trasie to było ok 600km zlosnik.gif

przejechałem 2 miesiące temu całą europę na LPG (9360km), i w zasadzie nigdzie nie było problemów z tankowaniem, jedynie w hiszpanii stacje LPG są rzadkie, ale spisanie kilku adresów załatwiło sprawę zlosnik.gif

Napisano

> zaden problem... lecisz do moskwy, wynajmujesz fure i jedziesz dalej na wschod

> a jak dobrze poszukasz to da sie podleciec 'prawie' w okolice bajkalu i tam na lotnisku spokojnie

> sobie wynajac auto na te ostanie kilkaset km

widzisz "drobną" różnicę w przejechaniu autem nad Bajkał od polecenia tam samolotem? hehe.gif

Napisano

> z lpg... współczuję.

Nie wiem, w czym jest problem. Wybierasz w GPSie 'Nawiguj do POI na trasie, LPG' i już masz listę stacji wg odległości od aktualnie zaplanowanej trasy... A jak się śpieszysz, to masz przecież jeszcze 800km zasięgu na benzynie...

Napisano

> Wiedziałem, że wsadzę kij do mrowiska. Niestety jeździłem i z LPG to wiem jak to wygląda, fakt

> tanio ale ustawianie podróży pod stacje lpg to niezła lipa.

Zrobiłem mandaryną 60k tylko po Europie i nie podzielam Twojego entuzjazmu.

> Śmiej się, śmiej ale na tym JTD zasięg w trasie to coś koło 1000-1200km

A na LPG + NoPB ile masz zasięgu?! Też tyle...

Napisano

> A to ktoś jeździ więcej niż 400km bez żadnej przerwy?

Np. ja. Czasem wkurza mnie, że muszę robić przerwę na tankowanie już po 800-900km. Przydałby się większy bak.

Napisano

> widzisz "drobną" różnicę w przejechaniu autem nad Bajkał od polecenia tam samolotem?

no widze wink.gif tylko pytanie co jest celem - bajkal czy jechanie samochodem wink.gif

osobiscie chetnie bym przelecial nad kawalkiem z nudnymi drogami a potem wzial rozrywkowe auto i pojezdzil po ciekawych terenach wink.gif

uwielbiam balkany - ale az do 'jadranki' moge jechac jako pasazer, a juz tam na balkanach to nie ma opcji zebym nie siedzial za kolkiem, a do tego jeszcze staram sie omijac nowe autostrady smile.gif zeby byl fun z krecenia serpentyn i smigania po zakretach grinser006.gif

Napisano

> panda 1.1 lpg

Daihatsu. Tylko i wyłącznie. grinser006.gif

Napisano

lanosa kup pan za grosze, LPG na 90% sie trafi, zrobic serwis LPG, olej cos tam co trzeba i fruuu..

W trasie spali ok 9l LPG przy predkosci ok 120-130 kmh.

No ale przydalaby sie klima dla komfortu.

A naprawy to malo ze na wsi, na drodze zrobisz niemal, toz to astra I a nawet Kadett smile.gif

Napisano

> Np. ja. Czasem wkurza mnie, że muszę robić przerwę na tankowanie już po 800-900km. Przydałby się

> większy bak.

Fakt, LPG w kole to w trasie max 350km (lanos)

Majac diesla zasiegiem w trasie dokulam do 1100km

Napisano

> no widze tylko pytanie co jest celem - bajkal czy jechanie samochodem

jedno i drugie - w przypadku takiej trasy - jazda, czucie odległości, patrzenie na zmiany krajobrazu, rozmawianie z ludźmi - samo w sobie jest celem. Samolot + wynajem nigdy czegoś takiego nie da zlosnik.gif

Napisano

> Np. ja. Czasem wkurza mnie, że muszę robić przerwę na tankowanie już po 800-900km. Przydałby się

> większy bak.

Chwilunia, a siku? Nawet na niemieckiej autostradzie robisz średnią w okolicach 100 km/h (w długiej trasie). Nie mów, że wytrzymasz 9 godzin bez zlosnik.gif

Napisano

> Chwilunia, a siku? Nawet na niemieckiej autostradzie robisz średnią w okolicach 100 km/h (w długiej

> trasie). Nie mów, że wytrzymasz 9 godzin bez

moje kobity potrafia wymusic kilka razy zatrzymanie sie pomiedzy tankowaniami zlosnik.gif

Napisano

> Chwilunia, a siku? Nawet na niemieckiej autostradzie robisz średnią w okolicach 100 km/h (w długiej

> trasie). Nie mów, że wytrzymasz 9 godzin bez

Kiedyś wytrzymałem 22 godziny bez. smile.gif

Napisano

> A na LPG + NoPB ile masz zasięgu?! Też tyle...

Miało być tanio i ekonomicznie. Nie po to chyba montuje się LPG by jeździć na benzynie zlosnik.gif

Napisano

> prawda jest taka że tego typu auto nie nadaje się na długie trasy, bo 1200km w takim czymś = wizyta

> u specjalisty od kręgosłupa

Jeździłeś, że tak twierdzisz? Nie piszę to dlatego, że prywatnie posiadam stilo ale jeżdżę różnymi furami służbowymi i akurat w stilo jest wygodnie i zmęczenie po 500km jest takie jak w focusach i 308 po 200km. Nie chcę porównywać do Twojego E32 bo to inna klasa i półka, ale wcale w stilo nie jest tak źle. Widziałem też w życiu wypasione "bety" bez regulacji lędźwiowej hehe.gif gdzie w stilo to standard.

> przejechałem 2 miesiące temu całą europę na LPG (9360km), i w zasadzie nigdzie nie było problemów z

> tankowaniem, jedynie w hiszpanii stacje LPG są rzadkie, ale spisanie kilku adresów załatwiło

> sprawę

Zaje..sta wygoda podróży z punktami obowiązkowymi.

Napisano

> A to ktoś jeździ więcej niż 400km bez żadnej przerwy?

Ja odpoczywam kiedy czuję zmęczenie a nie kiedy jest stacja benzynowa.

Napisano

> Jeździłeś, że tak twierdzisz? Nie piszę to dlatego, że prywatnie posiadam stilo ale jeżdżę różnymi

> furami służbowymi i akurat w stilo jest wygodnie i zmęczenie po 500km jest takie jak w

> focusach i 308 po 200km. Nie chcę porównywać do Twojego E32 bo to inna klasa i półka, ale

> wcale w stilo nie jest tak źle. Widziałem też w życiu wypasione "bety" bez regulacji

> lędźwiowej gdzie w stilo to standard.

no widzisz, takie auto docenia się własnie po zrobieniu np 1600km, gdzie wysiada się i stwierdza ze zdumieniem że nic nie boli zlosnik.gif

> Zaje..sta wygoda podróży z punktami obowiązkowymi.

w niemczech, francji, portugalii, holandii itd tankujesz gdziekolwiek, akurat Volvo 960 którym byłem ma zasięg ok 450-500km - jest to zasięg zbliżony do przeciętnego kompakta z silnikiem benzynowym

w hiszpanii LPG też jest w prawie każdej miejscowości, ale po prostu nie przy każdej drodze, więc trzeba sobie spisac adresy w okolicy przez którą planuje się przejeżdżać i tyle. Zapominasz poza tym że samochód ma też benzynę, dzięki czemu w razie czego można pociągnąć trochę kilometrów na niej i też się nic nie stanie jak akurat nie ma stacji smile.gif Ja tam nie widziałem problemu, prawda jest taka że moja serce.gif i tak chciała częściej stawać na sikanie hehe.gif

Napisano

> Kiedyś wytrzymałem 22 godziny bez.

o ile się nie mylę to grozi zakrzepicą zlosnik.gif

Napisano

> o ile się nie mylę to grozi zakrzepicą

Ale ja nie siedziałem non stop. Po prostu nie korzystałem z toalety. Byłem mocno zapracowany tego dnia.

hehe.gif

A w zakrzepicę specjalnie na razie nie wierzę - skoro 12h w samolocie siedzę w jednej pozycji to tak samo mogę 8-10 posiedzieć w aucie. Zacznę się martwić jak będę starszy.

wink.gif

Napisano

ja bym sie tam bal starym autem jechac gdzies dalej.WYkrzaczy Ci sie gdzies a serwis jest niestety dosc mocno drogi,poza tym bedziesz kiblowac.Juz raz tak pojechalem omega ponad 10 letnia i bylo nieciekawie

Napisano

> Nie trzeba w trasie szukać stacji lpg. Np targeo ustali Ci całą trasę i powie, gdzie masz

> zatankować, żebyś dojechał na zbiorniku do następnej.

Trzeba się rejestrować żeby mieć ta funkcjonalność?

Jakoś nie widzę tego w tym serwisie. Gdzie mogę znaleźć taka opcje planowania?

Napisano

Brzmi jak auto z wypozyczalni. Pożyczasz i zapominasz. Zero dodatkowych kosztów ok.gif

Napisano

> prawda jest taka że tego typu auto nie nadaje się na długie trasy, bo 1200km w takim czymś = wizyta

> u specjalisty od kręgosłupa

> więc wole jechać w czymś wygodnym,

Stilo jakie by nie było, to jest dosyć wygodne wink.gif Taki kanapowóz ok.gif

Napisano

Moja Leganza grinser006.gif

Napisano

> Brzmi jak auto z wypozyczalni. Pożyczasz i zapominasz. Zero dodatkowych kosztów

Aha... Zeszły rok, dwie analogiczne objazdówki po Bałkanach. Ja z żoną fabią z PL, brat z kumplami samolotem do Skopje i tam wypożyczalnia.

W Albanii jakiś dziadek im zderzak przyrysował. To co im potem wypożyczalnia ściągnęła z kredytówki spokojnie starczyło mi na podróż w obie strony i kilka noclegów... A chłopaki się skutecznie wyleczyli z takich pomysłów. W tym roku kupują jakiegoś parcha na wyjazd.

Może na zachodzie to jest w jakiś bardziej cywilizowany sposób rozwiązane, przy wyjazdach na wschód / południowy wschód trzeba bardzo uważać.