Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

OC poszło w góre?

Featured Replies

Napisano

Nie, kiedyś musiałeś walczyć, co najwyżej dostałeś na kilka dni. Mam kilka przykładów znajomych. Teraz sami Ci proponują więc każdy bierze. I jakie groszowe sprawy? Teściowa 2 tygodnie ujeżdżała colta (fabie naprawiała) to jakieś minimum 1400zł kosztów, gdzie naprawa kosztowała ze 3 tys, czyli o 50% się zwiększył koszt naprawy przez zastępczy.

Auto zastępcze przysługiwało kuz x lat temu, a ze kris się o nie nie ubiegał to już inna sprawa. Koszt auta zastępczego to są groszowe sprawy, bo serwisy mają podpisane umowy z ubezpieczycielami, a często ubezpieczyciele mają swoje auta

Napisano

o kurde, rzeczywiście poszło w górę...w ubiegłym roku w mBanku niecałe 800 (OC+AC+Assistance EU), w tym już chcą lekko ponad 1000. W Avivie ok 914...

Napisano

Co tutaj dużo mówić złodzieje i tyle o kto? Wszyscy którzy maczali w tym paluchy. 964 zł za Clio 17 letnie z maks znizkami skandal.

Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka

Napisano

To raczej ma niewiele wspolnego z dobra zmiana...

TU też oberwały podatkiem bankowym, więc jakiś tam wpływ jednak ma.

Dodatkowo, każdy teraz korzysta (nie jeden się tu już chwalił) z auta zastępczego (kiedyś było tylko na kilka dni dziś cały okres naprawy) a to są bardzo duże koszta. Stąd mamy teraz zwyżki.

Akurat ten problem wygenerowały sobie same ubezpieczalnie. Jakby dostarczały auta dla poszkodowanych na podstawie własnych umów, tak jak zaleca KNF to nie płaciłyby sporo większych stawek i prowizji dla firm specjalizujących się w wyciąganiu od nich kasy.

Rynek aut zastępczych rozwinął się relatywnie szybko i te sprawy kończą się często w sądach gdzie TU płaci jeszcze więcej. To samo czeka rynek samych odszkodowań, zamiast się ciągać po sądach wystarczy żeby TU uczciwie podchodziły do sprawy, dla nich będzie taniej, będą miały lepszą reputację klientów i koniec końców wszyscy będą zadowoleni.

Dopóki TU będą zaniżały odszkodowania i utrudniały poszkodowanym i własnym klientom uzyskiwanie należnych odszkodowań to ich koszty będą większe niż przy uczciwym podejściu.

Kiedyś było tak samo pod tym względem. Koszt auta zastępczego to są groszowe sprawy.

nie są, szczególnie jak to auto dostajesz z firm zewnętrznych, które jadą po maksymalnych stawkach, a TU potem to musi płacić bo skoro samo nie zapewniło, a poszkodowanemu się należy to niestety wg zasady płacz i płać.

Napisano

Co tutaj dużo mówić złodzieje i tyle o kto? Wszyscy którzy maczali w tym paluchy. 964 zł za Clio 17 letnie z maks znizkami skandal.

To fucktycznie drogo. Mi za golfa i thalie wyszlo po 360 zl za rok

Wysłane z deski do krojenia.

Napisano

To fucktycznie drogo. Mi za golfa i thalie wyszlo po 360 zl za rok

Wysłane z deski do krojenia.

No ale przed podwyżkami.

Napisano

poszlo

bylo 330zł jest 480zł za 1.6

Wszystko idzie do góry. Ciekawe ile teraz zapłacę za Focusa, skoro rok temu płaciłem coś ol 1800 zł. ..

Napisano

15 lat place OC prze 2 lata płaciłem tez AC  przez ten okres nie miałem żadnej nawet stłuczki więc się pytam gdzie są moje pieniądze :phi:  i dlaczego mam co roku płacić coraz to większe składki :ogien: dlaczego również płacimy za jakieś durne naklejki na szybę? czemu to służy? strzygą nas jak baranów, coraz więcej ubezpieczycieli coraz więcej banków :sciana:

Edytowane przez waldek40

Napisano

No ale przed podwyżkami.

przed było po 100 zł mniej....

te 360 zł to już po

Napisano

To raczej ma niewiele wspolnego z dobra zmiana...

Stawki OC w PL byly smiesznie niskie ze wzgledu na wojne cenowa pomiedzy TU.

Sytuacja po prostu wraca do normy, auta coraz drozsze, odszkodowania wyzsze, weic nie ma w tym nic dziwnego.

Ja wiem, ze kazdy by chcial placic jak najmniej, ale polisa OC w wysokosci max 2-3 pelnych bakow paliwa to raczej nie jest drogo ;)

ale stawka przekraczająca wartość auta to już drogo... a z taką sytuacją sie ostatnio kilka razy spotkałem...

dla przykładu... samo OC za Uno 1.0 z 93' przedtem 230 a teraz 490 (PZU)

ale... popatrzie że zbliżamy sie powoli do cen i stawek jak w EU/GB

Edytowane przez fenix8

Napisano

Wszystko idzie do góry. Ciekawe ile teraz zapłacę za Focusa, skoro rok temu płaciłem coś ol 1800 zł. ..

Ja płaciłem 2100  Ac 25%

Napisano

Spokojnie za rok za dwa będziemy mieli stawki ubezpieczeń najwyższe w europie.. Skończyła się wojna cenowa teraz będzie zmowa aby wydoić klientów.

Krawiec

Oj, daleka droga jeszcze do tego... 

Napisano

W kwietniu za pakiet na mojego starego Golfa płaciłem kilkadziesiąt zł mniej niż w zeszłym roku. :)

Napisano

ale... popatrzie że zbliżamy sie powoli do cen i stawek jak w EU/GB

Owszem, jeśli chodzi o wydatki, a kiedy zaczniemy zbliżać się do ich dochodów?

Napisano

Poszło i jeszcze pójdzie parę razy.

Za długo było bez zmian. A samochodów przybywa, ludzie coraz częściej się odwołują i wyciągają więcej pieniędzy z odszkodowań.

Czymś to trzeba łatać.

Na szczęście drezyna nie musi mieć OC. ;]

Napisano

Owszem, jeśli chodzi o wydatki, a kiedy zaczniemy zbliżać się do ich dochodów?

Drogi gorsze, wypadków więcej a naprawy w ASO kosztują tyle samo - więc dlaczego ubezpieczenie miałoby kosztować mniej?

Edytowane przez grogi

Napisano

Wiek i wartość samochodu nie mają znaczenia w OC, a nawet powinno być droższe dla starszych aut, bo potencjalnie właścicielowi "bardziej zależy" by nie uszkodzić nowego auta niż starego chrupka.

Nie ma obowiązku posiadania samochodu ;)

Napisano

ale stawka przekraczająca wartość auta to już drogo... a z taką sytuacją sie ostatnio kilka razy spotkałem...

dla przykładu... samo OC za Uno 1.0 z 93' przedtem 230 a teraz 490 (PZU)

Znów, wartość auta jest bez znaczenia. Fiatem uno za 300zł może uszkodzić Maybacha i spowodować szkodę na pół miliona zł.

Napisano

Wiek i wartość samochodu nie mają znaczenia w OC,

Jesteś pewien? Bo ja kiedys placilem zwyzke za wiek auta ( miało wtedy 14 lat) bodajże 10% to było

Napisano

Jesteś pewien? Bo ja kiedys placilem zwyzke za wiek auta ( miało wtedy 14 lat) bodajże 10% to było

Zobacz 3 posty wyżej. Moim zdaniem powinna być zwyżka za wiek auta. Ale nie wszystkie TU ją stosują.

Bardziej odnosiłem się do argumentu, że OC kosztuje więcej niż samochód - to ubezpieczenie nie ma związku z wartością/wiekiem auta przecież.

Napisano

Wiek i wartość samochodu nie mają znaczenia w OC, a nawet powinno być droższe dla starszych aut, bo potencjalnie właścicielowi "bardziej zależy" by nie uszkodzić nowego auta niż starego chrupka.

a moim zdaniem ta zasada nie działa, właściciel względnie nowego auta wie, że naprawa przy niedużych i średnich szkodach będzie wykonana bo ''wystarczy'' wartości auta przed szkodą. W przypadku starszych aut nawet drobna szkoda może się skończyć całką i świadomi tego kierowcy uważają.

Naturalnie jak ktoś będzie chciał i będzie mu wszystko jedno to wydzwoni czy to 20.letnim CC czy nowiutkim prosiakiem.

Napisano

Hmmm... zrobiłem kalkulację pakietu dla Epiki i wychodzi mi w Avivie circa ta sama kwota co rok temu.

Napisano

Poszło masakrycznie. Zniżki pełne a obecna stawka z ~250 za pół roku na sporo ponad 400 (a moze i 430) na pół roku...A to tylko 1,6

Napisano

Nie ma obowiązku posiadania samochodu ;)

Na pierwszy rzut oka tak się wydaje... ale...

Im starsze auto, tym STATYSTYCZNY właściciel mniej skłonny je prawidłowo serwisować - bo przecież nie będzie wykładał wartości auta na serwis. Ergo - starszy samochód jest statystycznie gorzej utrzymany i tym samym bardziej prawdopodobne, że spowoduje szkodę. 

a moim zdaniem ta zasada nie działa, właściciel względnie nowego auta wie, że naprawa przy niedużych i średnich szkodach będzie wykonana bo ''wystarczy'' wartości auta przed szkodą. W przypadku starszych aut nawet drobna szkoda może się skończyć całką i świadomi tego kierowcy uważają.

Naturalnie jak ktoś będzie chciał i będzie mu wszystko jedno to wydzwoni czy to 20.letnim CC czy nowiutkim prosiakiem.

Piszesz chyba o AC. OC rządzi się innymi prawami...

Edytowane przez grogi

Napisano

ale polisa OC w wysokosci max 2-3 pelnych bakow paliwa to raczej nie jest drogo ;)

to zależy jak na to spojrzec. ja pełny bak mam za 70 zł, więc moja polisa kosztuje mnie 8 tankowań

Napisano

Rok temu za cinquecento 700ccm3 opłata 120zł rok teraz 320zł przy -70% zniżki w PZU   :facepalm:  

Napisano

Piszesz chyba o AC. OC rządzi się innymi prawami...

zasada jest taka sama tylko progi inne. W obu przypadkach wyznacznikiem maksymalnych kosztów naprawy jest wartość auta.

Jeżdżąc starszym autem trzeba też uważać na tych co Tobie mogą zrobić krzywdę, bo jakieś pozornie nieduże uszkodzenie przodu 'bo ktoś wymusił' może się skończyć całką niestety.

Napisano

zasada jest taka sama tylko progi inne. W obu przypadkach wyznacznikiem maksymalnych kosztów naprawy jest wartość auta.

Zdecydowanie nie.

Jeżeli już to przypadku OC wyznacznikiem jest wartość auta, ale nie Twojego, tylko "statystycznego" w danym regionie/kraju. Ale są jeszcze szkody osobowe, które jednostkowo mogą iść w miliony zł (odszkodowania za utratę zdrowia, renty, itd.)

W AC sytuacja jest prosta - górną granicą odpowiedzialności ubezpieczyciela jest wartość Twojego auta (w przypadku szkód częściowych, nawet mniej... bo wartość wraku odliczą, a naprawa jest zwykle do 70% wartości).

Napisano

@ tak samo w przypadku OC jak i AC wartością jest wycena w oparciu o tabele z dnia wystąpienia szkody. W obu przypadkach po uzyskaniu, z tabelek, ceny statystycznej robione są korekty ze względu na stan auta, czyli np opony, przebieg, historia napraw, nienaprawione uszkodzenia blacharskie ect.

Różnicą tak naprawdę jest tylko próg odpowiedzialności, który dla OC sprawcy wynosi 100% wartości przed szkodą, a dla AC często 70% (dla naprawy) i ew udziały własne.

Napisano

@ tak samo w przypadku OC jak i AC wartością jest wycena w oparciu o tabele z dnia wystąpienia szkody. W obu przypadkach po uzyskaniu, z tabelek, ceny statystycznej robione są korekty ze względu na stan auta, czyli np opony, przebieg, historia napraw, nienaprawione uszkodzenia blacharskie ect.

Różnicą tak naprawdę jest tylko próg odpowiedzialności, który dla OC sprawcy wynosi 100% wartości przed szkodą, a dla AC często 70% (dla naprawy) i ew udziały własne.

Najwyraźniej nie dociera, że (tak jak napisałeś) przy AC odpowiedzialność ubezpieczyciela kończy się zwykle na kilkunastu/kilkudziesięciu tysiącach złotych. Jednak przy OC ten próg jest jednak trochę wyżej - 5 mln euro...

Edytowane przez grogi

Napisano

Najwyraźniej nie dociera, że (tak jak napisałeś) przy AC odpowiedzialność ubezpieczyciela kończy się zwykle na kilkunastu/kilkudziesięciu tysiącach złotych. Jednak przy OC ten próg jest jednak trochę wyżej - 5 mln euro...

ale ja nie piszę o odpowiedzialności tylko o kwestiach naprawy auta jako poszkodowany. Szkody osobowe, czy szkody na mieniu to zupełnie osobny temat.

Paradoksem jest, że OC przy wyższej odpowiedzialności jest tańsze niż AC, ale to zupełnie osobna kwestia.

Ja się cały czas odnoszę do zależności wiek auta - koszt OC i na tej linii twierdzę nadal, że świadomy właściciel starszego, utrzymanego dobrze auta woli dmuchać na zimne i uważać bardziej na innych bo każda szkoda spowodowana przez kogoś na jego aucie ociera się o całkę.

Napisano

Bardzo dobrze, że poszło w górę, albo inaczej: musiało pójść, zmiany w zasadach powodują, że ubezpieczyciel musi dbać o klienta, zamiast okradać "urealnieniami" i płacić po 2-3 mln zł kary rocznie a i tak im się opłacało, bo nikt do sądu nie szedł. Oby tak dalej, wreszcie światełko nadziei na koniec patologii. 

Napisano

Mazda 3 2.0 benzyna 2006:

Oc z ac 1608, w tym oc 697

Kierowca 33 lata, 6 lat bezszkodowosci i 60% zniżek

Drugie auto ubezpieczone e kwietniu a3 1996 klekot 1.9 - 556zł

Wysłane z mojego SM-J500FN

Napisano

robię sobie kalkulacje i szlak mnie trafia, do tej pory płaciłem 650zł a teraz najniższa składka 960 zł  a w link4 1460zł :facepalm:

Napisano

Skąd wziąłeś taką wartość? :hmm:

prawdopodobnie po dodatkowe 5% jest za kontynuację i jednorazową opłatę składki.

Przynajmniej takie zasady były kilka lat temu jak miałem ubezpieczenie w PZU.

Napisano

prawdopodobnie po dodatkowe 5% jest za kontynuację i jednorazową opłatę składki.

Przynajmniej takie zasady były kilka lat temu jak miałem ubezpieczenie w PZU.

Aviva daje -4% za płatność kartą

Wysłane z mojego SM-J500FN

Napisano

Dla wlascicieli aut nim. 25letnich oraz czlonkow pzmot PZU daja dodatkowe 70% zniżki (poza twoimi posiadam i np 60%)

Czyli wyjsciowo oc kosztuje 1000zl pi Twoich znikach 60% wychodzi 400zl i dla aut 25letnich członków pzmot dodatkowo jeszcze od tego 70% czyli w sumie wychodzi 120zl

Napisano

Tu masz rację, zmieniło się: co prawda zapłaciłem za OC + AC mini jakieś 10% wartości auta, ale za to pierwszy raz od kilkunastu lat dostałem gratis w postaci... plastikowego etui na dokumenty z twardą okładką ! ! ! :hehe::lol: zmiana po byku... :phi:

Nie udawaj że nie wiesz o co chodzi...

Napisano

W fabii poszlo o ponad 50% w zeszlym roku 405PLN w tym roku 650PLN

Napisano

Dostałem wyceny (kontynuacja) OC w AXA Ubezpieczenia.

W okresie listopad - listopad:

Matiz - było 250 zł - propozycja 582 zł,

Focus - było 361 zł - propozycja 730 zł.

Jak widać wzrost o 100%, a w przypadku Matiza nawet ponad 100%, ale tu była szkoda 2 lata temu. W ubiegłym roku nie było zwyżki z tego powodu więc pewnie teraz odbijają sobie. Dobrze, że tylko na jednym pojeździe, a nie na dwóch (mam nadzieję, że tak właśnie jest :hmm:).

AC na Fordzie w zasadzie bez zmian.

Z kalkulatorów wychodzi tylko więcej.

Edytowane przez shapyr

Napisano

nie było zwyżki z tego powodu więc pewnie teraz odbijają sobie. Dobrze, że tylko na jednym pojeździe, a nie na dwóch (mam nadzieję, że tak właśnie jest :hmm:).

Może nie była rozliczona szkoda i nie było jej widać w systemie ubezpieczyciela dlatego nie dostałeś zwyżki za szkodę lub miałeś ubezpieczone zniżki. A to czy szkody z innego pojazdu są uwzględniane w drugim zależy od ubezpieczyciela. Jedne ubezpieczalnie uwzględniają inne nie.

Z reguły polisy kontynuowane sa tańsze od nowo zawieranych ale zawsze możesz poszukać jakiegoś tańszego ubezpieczyciela.

M.

Napisano

Z reguły polisy kontynuowane sa tańsze od nowo zawieranych ale zawsze możesz poszukać jakiegoś tańszego ubezpieczyciela.

M.

Moje doświadczenia wskazują, że jest zupełnie odwrotnie. Zresztą nie tylko przy okazji ubezpieczeń.

Edytowane przez rostex

Napisano

Dla wlascicieli aut nim. 25letnich oraz czlonkow pzmot PZU daja dodatkowe 70% zniżki 

To jest warunek łączny?

Napisano

Moje doświadczenia wskazują, że jest zupełnie odwrotnie. Zresztą nie tylko przy okazji ubezpieczeń.

Ja mówię o tej fali podwyżek obecnie na podstawie doświadczeń. wcześniej zmiana ubezpieczyciela wychodziła na dobre teraz tak nie ma. Podatek na rzecz dobrej zmiany ściągnięty z ubezpieczycieli ktoś musi zapłacić. ;)

Napisano

Dostałem wyceny (kontynuacja) OC w AXA Ubezpieczenia.

W okresie listopad - listopad:

Jak widać wzrost o 100%, a w przypadku Matiza nawet ponad 100%, ale tu była szkoda 2 lata temu. W ubiegłym roku nie było zwyżki z tego powodu więc pewnie teraz odbijają sobie. Dobrze, że tylko na jednym pojeździe, a nie na dwóch (mam nadzieję, że tak właśnie jest :hmm:).

AC na Fordzie w zasadzie bez zmian.

Z kalkulatorów wychodzi tylko więcej.

W pzu wzrost dka Forda na OC wyniósł ok 20%

Napisano

Ja mówię o tej fali podwyżek obecnie na podstawie doświadczeń. wcześniej zmiana ubezpieczyciela wychodziła na dobre teraz tak nie ma. Podatek na rzecz dobrej zmiany ściągnięty z ubezpieczycieli ktoś musi zapłacić. ;)

Ja zaoszczędziłem parę złotych właśnie na zmianie dotychczasowego ubezpieczyciela.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.