Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

OC poszło w góre?

Featured Replies

Napisano

Za Jazz"a było 292 zł obecnie 442 zł :(

Napisano

Ale OC to jest kilka baków paliwa. Nawet to droższe. Więc jeśli jego zapłacenie jest takim problemem to po co kupować samochód? Żeby postawić i podziwiać? Bo nie bardzo rozumiem.

Jak w ten sposób rozumujesz, to w końcu dasz się oskubać do gołych kości, tylko że po małym kawałeczku.  :swinka: 

Napisano

Jak w ten sposób rozumujesz, to w końcu dasz się oskubać do gołych kości, tylko że po małym kawałeczku.  :swinka:

To co - mam się oflagować i zrobić głodówkę pod Sejmem? Bo nie bardzo rozumiem.

Napisano

wiecej o 250zł to jest spora roznica przynajmniej dla mnie. Zreszta nie tylko OC drozeje, sumujac wszystko mozna sie zdziwic

To jest jeden bak paliwa, przy lacznym koszcie utrzymania samochodu w skali roku to naprawde niewiele...

Ja wiem, ze wszyscy by chcieli placic jak najmniej ale nizsze stawki juz nie wroca.

Napisano

To co - mam się oflagować i zrobić głodówkę pod Sejmem? Bo nie bardzo rozumiem.

Jak nie wnosisz nic konstruktywnego do tematu, to przynajmniej nie truj ludziom, dla których tych parę stówek nie jest bez znaczenia i kombinują jak zaoszczędzić, że to bez sensu.

Napisano

Jak nie wnosisz nic konstruktywnego do tematu, to przynajmniej nie truj ludziom, dla których tych parę stówek nie jest bez znaczenia i kombinują jak zaoszczędzić, że to bez sensu.

Czekaj - jeśli te kilka stówek to taki problem to co jak trzeba wymienić hamulce czy zawieszenie? Albo kupić komplet opon? Kupujemy używki albo drutujemy? Może warto się nad tym zastanowić. Co jest konstruktywnym podejściem do tematu? Jęczenie na forum że jest podwyżka? Maciej napisał wyżej - nie będzie taniej. I napisanie miliona jęczących postów tego nie zmieni. Może jednak warto się zastanowić czemu taka podwyżka jest takim problemem skoro stanowi mały ułamek kosztów eksploatacji samochodu.

Napisano

Byłem dzisiaj zapytać ile zapłaciłbym za ubezpieczenie gdybym dzisiaj miał ubezpieczyć samochód.

Pani powiedziała, że do obecnej ceny 650zł muszę doliczyć 200zł.

A od nowego roku najtańsza oferta na takie CInquecento 700 lub Daewoo Tico, z uwzględnieniem 60% zniżki, nie będzie niższa niż 1000zł.

I to nie jest oferta jednego ubezpieczyciela tylko kilku.

Edytowane przez fred77

Napisano

Dalej nie rozumiecie, że to bardzo dobrze że podrożało :)

Napisano

Dalej nie rozumiecie, że to bardzo dobrze że podrożało :)

Będzie odsiew małych ubezpieczycieli? Będzie łatwiej przy wypłacie odszkodowań? Będzie na "pincetplus"? Co jeszcze?

Napisano

Co jeszcze?

Będzie na premie dla prezesów a może i pracowników TU :ok:

Napisano

Będzie odsiew małych ubezpieczycieli? Będzie łatwiej przy wypłacie odszkodowań? Będzie na "pincetplus"? Co jeszcze?

A czytałeś moje wcześniejsze posty? Dokładnie wyjaśniłem   :ok:  

Będzie na premie dla prezesów a może i pracowników TU

To zapytaj dowolnego pracownika TU czy dostanie z tego tytułu podwyżkę...

Tak jak napisałem, wypłacanie odszkodowań zgodnych w prawem było fikcją i trzeba było iść do sądu, teraz się piłeczka odbiła i klient jak mu raz zrobią "urealnienie" kosztów naprawy, pójdzie gdzie indziej. No i nagle się okazało, że trzeba będzie naprawdę naprawiać i skądś kasę na to trzeba brać.  

A to że podwyżki są takie duże, tylko pokazuje jaka była skala problemu! 

Edytowane przez teg

Napisano

@@teg To niech więcej płacą ci co szkody robią a nie wszyscy. 

Jeśli ktoś jeździ kilkadziesiąt lat bez szkody to raczej zachwycony podwyżkami nie będzie, bo co on z tego będzie miał i w te cudowne podwyżki odszkodowań też nie wierzę, zwłaszcza jeśli dotyczyć to będzie starszych aut :skromny:

Napisano

... powinna kończyć się inna możliwość niż: spisanie numerów, bezwarunkowe wyłączenie z ruchu, złomowanie i wypłacenie 100% wartości auta. I to byłby koniec kolejnej patologii i "zmuszania" do robienia ulepów.

A co gdy samochód jest ważny dla kogoś ze względów sentymentalnych, historycznych, zabytkowych itp?

Jeżeli ja chcę moje Terrano wyremontować po jakimś wypadku i potrafię wóz doprowadzić do pełnej sprawności, bez odstawiania druciarni, to czemu ma mi ktoś zabronić?

A chcę wyremontować, bo samochód mi się podoba, lubię go, mam do niego sentyment, jest stary, trwały, nie psuje się, spełnia moje oczekiwania, a nowe samochody tego typu mi się nie podobają.

Napisano

http://www.pb.pl/4642063,59240,kierowcow-nie-stac-na-polise-oc

Po raz pierwszy w historii polskiego rynku ceny polis komunikacyjnych są tak wysokie, że części klientów nie stać na ich zakup.

Według agentów ubezpieczeniowych, rośnie liczba kierowców, którzy po otrzymaniu wyceny nowej polisy nie decydują się na zakup.

Napisano

http://www.pb.pl/4642063,59240,kierowcow-nie-stac-na-polise-oc

Po raz pierwszy w historii polskiego rynku ceny polis komunikacyjnych są tak wysokie, że części klientów nie stać na ich zakup.

Według agentów ubezpieczeniowych, rośnie liczba kierowców, którzy po otrzymaniu wyceny nowej polisy nie decydują się na zakup.

Do patologii pt "nie podamy Panu ceny" jeszcze nie doszło...

Edytowane przez grogi

Napisano

@teg To niech więcej płacą ci co szkody robią a nie wszyscy. 

Przecież tak właśnie jest. Możesz mieć 60 albo i 70% zniżek za bezszkodową jazdę, to jeszcze za mało jest?   :facepalm:

bo co on z tego będzie miał

Ty w ogóle rozumiesz, jak OC działa? To że mu naprawią szkodę jak ktoś w niego wjedzie, nie ważne czy ten drugi kupił najtańsze OC czy najdroższe, na dobrych częściach i na warunkach zgodnych z prawem, bez pójścia do sądu, jeśli będzie chciał w gotówce. I mu nie zrobią "urealnienia" 70%. 

niczym za dotknięciem czarodziejskiej różdżki,

Oczywiście że nie, ale to jest PROCES a to jest tylko jeden krok do przodu. 

A co gdy samochód jest ważny dla kogoś ze względów sentymentalnych, historycznych, zabytkowych itp?

No to niech ma wybór, a nie tak jak teraz, że zostawiają z wrakiem którego się nie da sprzedać, nawet jeśli się go nie zamierza naprawiać.

Bo doszło u nas do sytuacji, że ludzie myślą że ich stać na auto, a stać ich na ulepa z Niemiec i jak im się to próbuje odebrać to będzie płacz, że "niedobra zmiana biednym samochody odbiera". I tak samo z ubezpieczeniami jest. Jeśli ma być jakość i normalność to niestety, mniej osób będzie na to stać.

A to gdzieś jest zapisane, że każdego ma być stać na auto?   ;l     ;l    

Edytowane przez teg

Napisano

Bo doszło u nas do sytuacji, że ludzie myślą że ich stać na auto, a stać ich na ulepa z Niemiec i jak im się to próbuje odebrać to będzie płacz, że "niedobra zmiana biednym samochody odbiera". I tak samo z ubezpieczeniami jest. Jeśli ma być jakość i normalność to niestety, mniej osób będzie na to stać.

A to gdzieś jest zapisane, że każdego ma być stać na auto?   ;l     ;l    

Kumpel dzwonił wczoraj i mówił że dostał na Vectre z 2001 roku 1757 zl za oc - szkody z własnej winy nie miał nigdy i pełne zniżki

jeśli to jest normalne to ja dziękuję OC za 1/3 wartości samochodu,

to już drożej niż w UK 

Napisano

Do patologii pt "nie podamy Panu ceny" jeszcze nie doszło...

Ile kosztuje OC np. Niemczech, Czechach czy UK?

Krawiec

Napisano

ZTCP w 2009 auto popularne około 150GBP, usportowione (typu clio rs) 350GBP (kierowca 30 lat znizki z PL -60%)

Auto sportowe (Skyline GTR) kierowca 22 lata, bez zniżek 2000GBP

Zapewne zaraz ktoś poda nowsze dane 

Napisano

chodza sluchy ze dowala jeszcze na auta przed EUro 5 tak ze moze byc ciekawie. Faktycznie ludzie zaczna sie pozbywac pazdzierzy

Napisano

chodza sluchy ze dowala jeszcze na auta przed EUro 5 tak ze moze byc ciekawie. Faktycznie ludzie zaczna sie pozbywac pazdzierzy

i uderzą najbardziej w tą grupę, której wmawiają, że są ich obrońcami... serio w to wierzysz?

Inna sprawa, że różnice pomiędzy E4 a E5 są minimalne, a samo E5 nie obowiązuje wszystkich rodzajów pojazdów.

Napisano

Potwierdzam, kalkulacja dla Grand Vitary 2.5 V6 z 99 r. Rok temu 650, w tym roku wołają 1000 zł.

Napisano

Ubezpieczyciele nie dowalą, bo trudno sobie wyobrazić związek między normą spalin a ryzykiem szkody. To bardziej zależy od wieku auta, a on jest już teraz brany pod uwagę w taryfikacji.

Szybciej rząd wykombinuje jakiś podatek ekologiczny płatny przy okazji okresowych badań technicznych.

Napisano

Ktoś pytał ile w Niemczech kosztuje oc. Pełne znizki peugeot 407 2.0 hdi 600 euro rocznie samo oc z holowanie, do tego podatek drogowy w zależności od normy spalin itp tutaj 308 euro.

Wysłane z mojego SM-J510FN

Edytowane przez tirowiec199

Napisano

Kumpel dzwonił wczoraj i mówił że dostał na Vectre z 2001 roku 1757 zl za oc - szkody z własnej winy nie miał nigdy i pełne zniżki

to już drożej niż w UK

Już kiedyś pokazywałem dlaczego OC dla strucli będzie większe niż dla nowych aut.

Nie o samą normę Euro5 chodzi, ale o wiek pojazdu.

Im auto starsze, tym STATYSTYCZNIE (a o statystykę w ubezpieczeniach chodzi) gorzej utrzymane (przecież nie będę wymieniał amortyzatorów za połowę ceny auta) oraz tym mniej aktywnych systemów bezpieczeństwa ma.

To powoduje, że klient z paździerzem - szczególnie takim mocniejszym - jest dla ubezpieczyciela klientem niepożądanym.

Edytowane przez grogi

Napisano

Krawiec

W Irlandii: pełne zniżki (75%), brak szkody od ponad 5 lat, kierowca 35 lat, w miarę nowy stu konny Citroen - €550 za OC + Mini-Casco (od kradzieży i pożaru). To już naprawdę wyśrubowana cena, podparta indywidualnymi negocjacjami z kilkoma ubezpieczycielami... Przy danych j/w, ale szkodzie w ostatnich pięciu latach takie ubezpieczenie wędruje w granice €2000, a większość ubezpieczycieli nie będzie chciała otworzyć nowej polisy.

Kierowca bez doświadczenia też musi liczyć się z kwotą powyżej €2000, i to za dychawiczne i w miarę nowe (do 8 lat) 60 koni. Mocniejsze czy starsze auto będzie mu bardzo trudno ubezpieczyć - nikt polisy nie sprzeda.

Kupienie nowej polisy na auto sportowe, typu RX8 czy TypeR jest najzwyczajniej niewykonalne, a żeby przenieść już istniejącą polisę (np. ze stu-konnego Citroena) trzeba mieć dużo szczęścia do aktualnego ubezpieczyciela (mi się nie udało). Podobnie wykupienie nowej polisy na auto starsze niż 10 lat jest trudne, 15 lat praktycznie niemożliwe.

Wszelkie modyfikacje (nawet takie bzdury jak zmienione radio czy debadging) trzeba zgłaszać - bo ich zatajenie może być podstawą do unieważnienia polisy. Wirus?! - przykro nam, nie możemy zaoferować polisy...

Wisieńką na torcie jest to, że zniżki zbiera się osobno na każdej polisie, czyli kupując drugie auto dla siebie startujesz od zera i jesteś traktowany jak kierowca bez doświadczenia.

Są jeszcze polisy dla klasyków - 25+ lat (o dziwo, w przypadku Mercedesa i BMW ta granica jest płynna i roczniki w okolicach 2000 się już łapią). Trzeba mieć inne auto ubezpieczone normalnie, a sama polisa ma limitem ok. 5000km rocznie. Koszt... ~ €300. To najlepsza opcja na posiadanie szybszego auta weekendowego, ale znowu podatek drogowy zabija (ponad €1000 rocznie za 2.5l).

Edytowane przez grogi

Napisano

Za jakiś czas mam drugą ratę i na szczęście tylko 150zł    ;]    Za ponad pół roku przy nowej wycenie będzie ciekawie     :P

Napisano

Historia OC+NW Audi:

Rok - kwota [zł]

2006 - 1309

2007 - 1021

2008 - 765

2009 - 788

2010 - 563

2011 - 599

2012 - 559

2013 - 476

2014 - 420

2015 - 424

2016 - 601

Jeśli przełożę to na rządy...chyba wiadomo na kogo będę głosował. ;l

Pozdrawiam.

Napisano

Historia OC+NW Audi:

to jest stawka wyjściowa, czy to co płaciłeś ze zniżkami rosnącymi RdR, czy stałe zniżki?

Napisano

W maju płaciłem OC 302zł właśnie wyliczyłem ile dziś bym płacił i wzrost do 560zł  :facepalm:

Napisano

A nie jest też tak, że wystarczy generować szkody służbówką i wtedy jako Kowalski masz czyste konto?

To co mam z tego powodu pracę zmienić na taką, gdzie się dostaje służbowe auto?   ;]   Przecież to jest margines...

Jedne TU zarabiają na tym, czy inne dopłacają do interesu, a może jeszcze inne będą dalej robić urealnienia?

Dokładnie tak. To są bardzo skomplikowane kalkulacje ubezpieczycieli. Jedni dalej będą mieli tanio - dla tych co chcą tanio bo ich nie stać i im nie robi w 15-letniej igiełce z Niemiec że mu naprawią na częściach ze szrotu, a drugi jak go tak potraktują pójdzie tam, gdzie drożej. I tak za jakieś 10 lat siłą rynku sprawi, że to się unormuje. Ale trzeba czasu - to jest dopiero pierwszy krok. To potrwa.

A kolejnymi krokami będą... kolejne podwyżki?

J/w - u jednych tak, u innych nie. PROCES.

Naprawdę uważasz, że bolidy powinny być dostępne tylko dla elyty, dla wybrańców?

Nie. Ale nie jest wytłumaczeniem: dopuszczamy jazdę gratami, składanymi z kilku, naprawianymi poprzez spawanie części ze szrotu, bo... na inne ludzi nie stać.  Trzeba podwyższyć minimalny poziom tego, co dopuszczamy do ruchu. Bo prawo się nie zmieniło od 30 lat, a poziom życia przez ten czas znacznie wzrósł. 

chodza sluchy ze dowala jeszcze na auta przed EUro 5 tak ze moze byc ciekawie.

To jest akurat bzdura która na dodatek nic nie zmieni. W innych krajach stosowali dopłaty do nowych, u nas będą kary za stare...  Nikt tego nie wprowadzi, jeśli już to tak żeby nie było uciążliwe finansowo - z tego samego powodu, dla którego nikt przez tyle lat się nie wziął za walkę z ulepami, komisami, handlarzykami z Gniezna i Radomia - bo będzie że "biednym ludziom bogole i złodzieje z władzy zabierają tanie samochody". 

chyba wiadomo na kogo będę głosował.

I tu mamy przykład tego co opisałem akapit wyżej.

W maju płaciłem OC 302zł właśnie wyliczyłem ile dziś bym płacił i wzrost do 560zł 

I bardzo dobrze.  

Edytowane przez teg

Napisano

Krawiec

Wszytko zależy od właściciela. Jeden zapłaci 350, inna osoba może zapłacić 2000 tys za to samo auto.

Ale ceny OC z AC w pl już dawno dogonily a nawet przegonily uk.

Edytowane przez arthefi

Napisano

chyba będzie trzeba roztarć się z bryczką w przyszłym roku :hmm:, już w tym roku była podwyżka oc jak to pan na infolinii powiedział od 30do 40% a mi wyliczyli na ponad 50%,co z tego że auto zaczyna być już leciwe jak człek stara się jak może aby auto było sprawne, nawet teraz auto przeszło przegląd bez zająknięcia.

a tak swoją drogą to ciekawe ile płaci konik za swoje auta? :phi: czy on te auta ze swojej stopki to miał czy ma?

http://tvn24bis.pl/moto,99/przyczyny-i-skutki-podwyzek-oc-dla-kierowcow,687391.html

Edytowane przez waldek40

Napisano

a tak swoją drogą to ciekawe ile płaci konik za swoje auta? czy on te auta ze swojej stopki to miał czy ma?

on ma pozgłaszane jako zabytki i płaci chyba jak jeździ

Napisano

to już drożej niż w UK 

Mogło tak być ale chyba w droższej ubezpieczalni. Za 1,2 Jazz wyszło najkorzystniej z kontynuacją 440 zł ale mogłem też wziąć za 900 zł. Nie wiem skąd taka przebitka za zwykłe OC.

Ja wiem że płaci się za nazwę TU ale ponad 100 % to chyba przesada.

Napisano

Jęczenie rozumiem coś zmienia?

Samochód nie jest obowiązkowy, co więcej za dużo jest paździerzy na ulicach i zacznie się to w końcu normować.

Napisano

Ale ceny OC z AC w pl już dawno dogonily a nawet przegonily uk.

Cy ja wiem? Za Kiłę z 2009 w PZU wyliczyli za OC+AC 2200 zł w całkiem przyzwoitym wariancie. Przy czym na OC pełne zniżki, na AC 40. Więc przy pełnych jeszcze taniej.

Napisano

Mogło tak być ale chyba w droższej ubezpieczalni. Za 1,2 Jazz wyszło najkorzystniej z kontynuacją 440 zł ale mogłem też wziąć za 900 zł. Nie wiem skąd taka przebitka za zwykłe OC.

Ja wiem że płaci się za nazwę TU ale ponad 100 % to chyba przesada.

on co roku zmieniał gdzie najtaniej

finalnie w tym roku chyba ubezpieczy w mtu 680zl

Napisano

Jęczenie rozumiem coś zmienia?

Samochód nie jest obowiązkowy, co więcej za dużo jest paździerzy na ulicach i zacznie się to w końcu normować.

Paździerzy to dopiero zacznie jeździć ,sam się zastanawiam nad autem +25 lat ,oc śmiesznie tanie

Napisano

Paździerzy to dopiero zacznie jeździć ,sam się zastanawiam nad autem +25 lat ,oc śmiesznie tanie

Co do paździerzy

Ford Focus 99r

OC+NNW+ASSISTANCE

2014r-380zł

2015r-380 zł

2016r-480zł

Fiat 125p 87r

2014r-nie pamiętam ;]

2015r-240zł

2016- jeszcze nie kupowałem.

Napisano

za dużo jest paździerzy na ulicach i zacznie się to w końcu normować.

Ale chyba trochę mieszasz pojęcia: od pilnowania stanu technicznego jest stawka za OC, czy coroczne BT?  

Napisano

Ale chyba trochę mieszasz pojęcia: od pilnowania stanu technicznego jest stawka za OC, czy coroczne BT?

Teoria, a praktyka to niestety dwa różne światy. Statystycznie sutą starsze są paździerzami i nie ma co dorabiać dodatkowej filozofii.

Napisano

Statystycznie sutą starsze są paździerzami i nie ma co dorabiać dodatkowej filozofii.

To po co w takim razie BT dla starszych aut? Wycofać z ruchu wszystkie 5+ bo są już niebezpieczne i trują, bez dorabiania dodatkowej filozofii.

Napisano

W zeszłym roku 396, w tym 701 w tym samym towarzystwie (AXA). Inne najtańsze znalazłem za 760, a później 800-1000...

Wysłane z mojego LG-H850 przy użyciu Tapatalka

Napisano

Captiva pakiet:

w zeszłym roku coś koło 2500

nowa propozycja 3600   8]   8]   8]

Szkód nie było

Edytowane przez blue_impuls

Napisano

272->549zł (MTU) 8]   Za vw lupo 1.0 :no:   U innych znalazłem za 450zł ale niestety przysłali aktualne wyliczenie dokładnie ostatniego dnia i nie było mozliwe wypowiedzenie :ogien:

Edytowane przez tomx1

Napisano

Jak tak czytam większość postów, to nie dziwię się, że ubezpieczyciele podnieśli stawki. 
Tak śmiesznie niskie kwoty za składkę OC musiały się odbić czkawką.

Napisano

Jak tak czytam większość postów, to nie dziwię się, że ubezpieczyciele podnieśli stawki. 

Tak śmiesznie niskie kwoty za składkę OC musiały się odbić czkawką.

To znaczy- do tej pory się opłaciło a nagle przestalo? Bajdurzenie! 

Napisano

To znaczy- do tej pory się opłaciło a nagle przestalo? Bajdurzenie! 

Problem w tym, ze sie nie oplacilo...

TU na OC raczej nie zarabialy do tej pory...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.