Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

OC poszło w góre?

Featured Replies

Napisano

To znaczy- do tej pory się opłaciło a nagle przestalo? Bajdurzenie!

Samo OC się nie opłacało, zyski przynosiła sprzedaż produktów stowarzyszonych takich jak AC, assistance czy NW.

Nałożyły się teraz dwa zjawiska - poprawa jakości likwidacji szkód oraz KNF, która w obawie o kondycję TU, naciska na zaprzestanie sprzedaży nierentownych produktów i usług.

Nie ma siły - OC będzie drożeć.

Napisano

Samo OC się nie opłacało, zyski przynosiła sprzedaż produktów stowarzyszonych takich jak AC, assistance czy NW.

Nałożyły się teraz dwa zjawiska - poprawa jakości likwidacji szkód oraz KNF, która w obawie o kondycję TU, naciska na zaprzestanie sprzedaży nierentownych produktów i usług.

Nie ma siły - OC będzie drożeć.

Oraz trzecie zjawisko - dojenie TU przez serwisy -  koszt naprawy szkody z OC jest często znacznie wyższy niż wykonanie tej samej naprawy za gotówke (te same części, ta sama robocizna)... 

Niemniej podniesienie w wielu przypadkach o ponad 100% jest niezbyt fair. Nikt nie zmuszał TU do oferowania OC jeśli te były nierentowne, więc jeśli firmy traciły to przez własną głupote a teraz przerzucają to na klienta... :no:

Jakby woda czy prąd skoczyły o 100% bo elektrownie czy wodociągi dopłacają to nawet nie myśle jaki by sie lament podniosł...

Napisano

Niemniej podniesienie w wielu przypadkach o ponad 100% jest niezbyt fair. Nikt nie zmuszał TU do oferowania OC jeśli te były nierentowne, więc jeśli firmy traciły to przez własną głupote a teraz przerzucają to na klienta... :no:

Nie próbują odrobić przecież starych strat. Polisy sprzedawane teraz mają być rentowne, nic więcej. I dopiero teraz widać, jak tanio było wcześniej...

Napisano

Trafiło i na mnie, Ducato 2.5d rok temu 450zl a teraz 903zl, grubo...

Napisano

Czyli co: skoro TU funkcjonowało, to wynik finansowy był dodatni, tak?

Ale teraz nagle trzeba zyski zwielokrotnić, więc trzeba wydoić klienta... jak zwykle zresztą   :no:

Napisano

Ciekawe, czy jak stawki poszły sporo w górę, to czy w końcu tez będzie to działać i w drugą stronę. Bo większość wycen z OC ledwo starczało na naprawę u Zenka w stodole. Koledze z pracy miesiąc temu przytarli auto(warte ok 8-9tys) trzy elementy. Drzwi i błotnik do wyklepania, tylny zderzak lakierowanie dostał niecałe 700pln  :hehe:

Napisano

Ciekawe, czy jak stawki poszły sporo w górę, to czy w końcu tez będzie to działać i w drugą stronę. Bo większość wycen z OC ledwo starczało na naprawę u Zenka w stodole. Koledze z pracy miesiąc temu przytarli auto(warte ok 8-9tys) trzy elementy. Drzwi i błotnik do wyklepania, tylny zderzak lakierowanie dostał niecałe 700pln  :hehe:

Mogl robic bezgotowkowo :ok:

Napisano

Traciły nie do końca przez własną głupotę. Na rynku toczyła się wojna cenowa, która pierwotnie została sprowokowana przez direct-y będące (wtedy) oddziałami firm zagranicznych i nie podlegające polskiemu nadzorowi. Żeby utrzymać się na rynku inni ubezpieczyciele musieli utrzymywać stawki na praktycznie niezmienionym poziomie pomimo tego że wzrastały koszty odszkodowań wskutek np. rekomendacji dotyczących pojazdów zastępczych czy zasądzanych coraz wyższych zadośćuczynień za szkody osobowe.

Niestety (albo stety) polskie prawo a ściślej ustawa o działalności ubezpieczeniowej nakłada na TU obowiązek kalkulacji składek tak aby produkty był rentowne. Ubezpieczenia komunikacyjne OC stanowią odrębną grupę ustawową dla której towarzystwa prowadzą rachunki techniczne, zatem było tylko kwestią czasu kiedy KNF zauważy problem i pogrozi paluszkiem ubezpieczycielom. Jakiś czas temu zauważył, pogroził, więc zaczęły się podwyżki.

A że przerzucają na klienta? Cóż, to jest działalność gospodarcza więc zawsze ostatecznie za wszystko płaci klient.

Napisano

A że przerzucają na klienta?

Zgoda za wyjątkiem "przerzucają na klienta".

Jest to zwyczajne przywrócenie to stanu business'u ekonomicznie uzasadnionego (rentownego).

Źródło jest jedno = ubezpieczający / ubezpieczony / składka.

OC komunikacyjne obawiam się rentowne nigdy nie będzie, ale przynajmniej winno oscylować w okolicach zera.

Dzisiejszy stan rzeczy ... kancelarie odszkodowawcze, pojazd zastępczy, utrata wartości pojazdu, wyższe zadośćuczynienia => OK, wyższe składki => nie OK.

Parafrazując, zjeść ciastko i mieć ciastko  :bzik:

Napisano

Ale teraz nagle trzeba zyski zwielokrotnić, więc trzeba wydoić klienta... jak zwykle zresztą   :no:

Nie zwielokrotnić. Zbilansować produkt OC - na to naciska KNF (jakby nie naciskała i towarzystwo padło, to byłby lament pt. "gdzie było Państwo!?")

A z drugiej coraz większe odszkodowania, bo raz likwidacja jest bardziej uczciwa, a dwa poszkodowani zaczynają dochodzić swoich praw.

Napisano

Przedłużałem OC dla Vectry 1.9 2006r i w stosunku do poprzedniego roku miałem propozycję o kilka złotych taniej, niż zapłaciłem rok temu. Dziwne że mówi się o rosnących stawkach. Przekonam się jednak w styczniu, jak będę znowu ubezpieczał Audi...

Napisano

A z drugiej coraz większe odszkodowania, bo raz likwidacja jest bardziej uczciwa, a dwa poszkodowani zaczynają dochodzić swoich praw.

Zaraz okaże się że Ci którzy wstawiają do Aso na naprawę bezgotówkową są wszystkiemu winni, bo przecież można było wstawić do Cześka i jeszcze by na akumulator zostało a odszkodowanie i tak niższe niż przy pierwszej opcji.

A jeszcze niedawno na AK jechano po tych co im zostało na aku...

Napisano

Dziś kupiłem OC na dresowóz BMW z motorownią 2.8 i wyszło 850zł. Szczerze to pozytywnie się zaskoczyłem, aczkolwiek podobno jeszcze rok temu zapłaciłbym z 500zł ...

Napisano

To moja kolej ;) Chevrolet Lacetti 1.8 2006r , jeszcze na jakiś pakiet się zalapalem i oc/ac/nw 785zl , w zeszłym roku bardzo podobnie płaciłem ,

Napisano

z ciekawosci zrobiłem wycenę bo zbliza mi sie OC w grudniu

Punto 1.1 '97

w grudniu 2015r. zaplacilem za OC 401zł w PZU

teraz PZU proponuje 761zł  +90% rdr...

Napisano

Tak na pocieszenie agent u którego ubezpieczam , powiedział że od stycznia jeszcze 20% w górę idzie

Napisano

W czerwcu 2015 roku płaciłem za polisę OC ok. 380 zł (Proama). Rok później otrzymałem ofertę kontynuacji polisy w cenie 730 zł. Uciekłem do PZU gdzie zaoferowali polisę w cenie 480 zł. Strach pomyśleć co będzie w czerwcu przyszłego roku. Prawdopodobnie jedynym wyjściem jest skakanie po towarzystwach. Premie za lojalność w przypadku samej polisy OC są raczej żadne.

Napisano

Przedłużałem OC dla Vectry 1.9 2006r i w stosunku do poprzedniego roku miałem propozycję o kilka złotych taniej, niż zapłaciłem rok temu. Dziwne że mówi się o rosnących stawkach. Przekonam się jednak w styczniu, jak będę znowu ubezpieczał Audi...

W lipcu ubezpieczałem Audi, pełen pakiet AC/OC/Nw w Hestii wyliczyli mi na 4,5 kzł. No lekko się zgarbiłem żeby, aż tyle za premiuma bulić. Za Forda pełen pakiet płaciłem 1,8 kzł.

Napisano

W lipcu ubezpieczałem Audi, pełen pakiet AC/OC/Nw w Hestii wyliczyli mi na 4,5 kzł. No lekko się zgarbiłem żeby, aż tyle za premiuma bulić. Za Forda pełen pakiet płaciłem 1,8 kzł.

Podwyżki to ostatnio chyba były

Napisano

jedynym wyjściem jest skakanie po towarzystwach. Premie za lojalność w przypadku samej polisy OC są raczej żadne.

Na to wygląda. Liczy się nowy klient. Sam jestem po "rozpoznaniu terenu" i nikomu nie zależy na zatrzymaniu klienta, ale już w "obcych" TU przyjaźnie zerkają na nowego klienta...   :nie_wiem:

Napisano

Auto z 2011 r. o wartości ok. 29 kpln, w zeszłym roku płaciłem ok. 1800 zł, wczoraj odnawiałem polisę w PZU i do zapłaty mam 1900 zł. 

- OC

- AC

- NNW

- Assistance na PL

- Ochrona szyb

Napisano

z ciekawosci zrobiłem wycenę bo zbliza mi sie OC w grudniu

Punto 1.1 '97

w grudniu 2015r. zaplacilem za OC 401zł w PZU

teraz PZU proponuje 761zł +90% rdr...

OC rok temu w Link4 406zl, teraz przysłali 513, agent też w Link4 zaproponował 477.

Napisano

Auto z 2011 r. o wartości ok. 29 kpln, w zeszłym roku płaciłem ok. 1800 zł, wczoraj odnawiałem polisę w PZU i do zapłaty mam 1900 zł.

- OC

- AC

- NNW

- Assistance na PL

- Ochrona szyb

Komplety i pakiety inaczej liczą.

Swoją drogą od 2011 płacę tyle samo za pakiet, tylko wartość auta spada.

Napisano

W sierpniu ubezpieczalem 2.0 i zaplacilem 444zl zamiast 404zl jak rok temu :) Ubezpieczalem sie internetowo w Generali.

Go Hard or Go Home

Napisano

Ubezpieczalem sie internetowo w Generali.

No właśnie: ktoś tu pisał, że rankomat łże...   :hmm:    u mnie jest lepiej, niż u multiagentki (pozdrawiam sympatyczną p. Monikę   :phi: ), lepiej, niż oferta delira (niby jakiś pakiet, ale cenowo średnio atrakcyjny), no chyba ze wstawiam nieodpowiednie dane do rubryk   :hehe:  

Napisano

Na to wygląda. Liczy się nowy klient. Sam jestem po "rozpoznaniu terenu" i nikomu nie zależy na zatrzymaniu klienta, ale już w "obcych" TU przyjaźnie zerkają na nowego klienta... :nie_wiem:

Dlaczego? Ja jestem w jednej ubezpieczalni od 4 lat. Co roku robię rozpoznanie rynku i wychodzi że "moi" dają mi najlepszą cenę.

W tym roku wyszło mi taniej o 80 zł od najtańszej oferty konkurencji rok temu chyba 150zł a 2 chyba około 200zł.

Edytowane przez Model1

Napisano

Bo pojemność ma coraz mniejsze znaczenie.

Różnicowanie po pojemnościach (rodem z PRL-u) jest bezsensowne

Oczywiscie. Tyle ze tu chodzi o to samo auto w tym samym miejscu i u tego samego kierowcy. Zwyzki nie mam, mandatow nie mam, postepowan przeciw mnie nie ma. Czyli wszystko po staremu tylko skladka wzrosła.

A ile bedzie mysial zaplacic mlody czlowiek? Bez znizek? Ze zwyzkami?

Beda kupowane trupy ktore ktos ubezpieczyl, i na pewno nie beda ani utrzymane ani trzymane dalej. Nie wzrosnie kultura techniczna, bo jak ktos bedzie mial perspektywę wsadzic w jakas naprawe a wsadzic w ubezpieczenie to zgadnij co wybierze.

Napisano

u mnie w stosunku do zeszłego roku:

foka 300 - > 450 (link4)

megane 450 - > 630 (generali)

Napisano

Czyli wszystko po staremu tylko skladka wzrosła.

Nie wzrosnie kultura techniczna, bo jak ktos bedzie mial perspektywę wsadzic w jakas naprawe a wsadzic w ubezpieczenie to zgadnij co wybierze.

Wybierze to, do czego będzie zmuszony i na pewno nie będzie to naprawa, tylko danina na rzecz TU.

Na dobrą sprawę to w PL nikogo nie obchodzi stan techniczny bolidów, byle tylko klient płacił składki... płaci za BT, płaci za OC, a co dany pojazd sobą reprezentuje - kogo to interesuje?   :nie_wiem:

Tak, wiem, bolid nie jest przymusem, ale z takim podejściem to można łatwo i w każdej dziedzinie życia cofnąć się do średniowiecza - tylko nie wiem, czy to dobra droga...

Napisano

Liczy się też wiek posiadacza, historia, marka pojazdu, pojemność silnika.

W niektorych TU znaczenie ma kolor pojazdu, a takze to czy jestes zonaty czy juz rozwiedziony i inne pierdoly.

Edytowane przez maag

Napisano

Dziś kupiłem OC na dresowóz BMW z motorownią 2.8 i wyszło 850zł. Szczerze to pozytywnie się zaskoczyłem, aczkolwiek podobno jeszcze rok temu zapłaciłbym z 500zł ...

Na Warszawe? Ktore TU?

Napisano

W niektorych TU znaczenie ma kolor pojazdu, a takze to czy jestes zonaty czy juz rozwiedziony i inne pierdoly.

Potwierdzam: pytanie o kolor (bolidu, nie skóry    :hehe: ), stan cywilny i wiek najmłodszego dziecka to norma. Natomiast żadne z TU nie zapytało, czy jestem userem AK i jaki mam nick...   :phi:;l

Napisano

Zyski na OC? :hehe:  :hehe:  :hehe:

Ze skladkami jakie sa tu opisywane jako "drogie"?  ;l

Napisano

Zgodnie z analizami dużego biura brokerskiego składki w stosunku rocznym podrożały średnio o 25%. Korekty cen będą nadal prowadzone, przyjmuje się, że jeszcze kilkanaście procent polisy podskoczą do góry. Szacuje się, że wzrosty zostaną przyhamowane w IV kwartale 2017 roku i dopiero 2018 rok będzie stabilny cenowo. Zmiany wynikają w głównej mierze z tego, że cały rynek ubezpieczeń komunikacyjnych jest na wielkim minusie od lat bo prowadzona była agresywna wojna cenowa. Jeżeli ubezpieczyciele połaszą się o dodatnie wyniki do różnica w cenie składki w ujęciu 2015 do IV kwartał 2017 może wynieść nawet 50%.

Raczej 100%.

Napisano

To teraz ja nietypowo: PZU niezauważyła że przedłużyłem u nich umowę i przysłali nowe OC (czyli zdublowali własną polise). Ale ciekawe że ja ubezpieczyłem u nich OC za 311 zł a oni po zdublowaniu już chcieli za to auto 470 zł. Taka panie, promocja!

Edytowane przez 1Marek1

Napisano

Aż z ciekawości policzyłem rankomatem swojego forka.. 599 PLN za OC w maju zapłaciłem 503...

Krawiec

Napisano

Pierwszy raz ubezpieczany Bravo, po długich bojach 1500 z groszami oc ac nnw, ac z warsztatem bez amortyzacji i 2000 wkładu własnego.

Ale co najgorsze, trzeba uważać, bo jakbym zaufał pierwszej lepszej ofercie zaplacilbym 2000 i to na kosztorysie i amortyzacji!

Smutne to, że trzeba znać się na kolejnej rzeczy tak dokładnie.

A co do ogółu.

Stawki z Irlandii mnie przerażają.

Nie warto mieć samochodu, naprawdę w te stronę to powinno zmierzać?

Tak samo mlodzi kierowcy. Nie mają szans na zrobienie zniżek w zasadzie.

A nie można po mocy auta zrobić?

A nie można dać duuuzych zniżek tym co nie mają wypadków a mocno podnieść tym co mają wypadki, mandaty, kolizje?

Sporo osób tutaj ma podejście

"auto to nie obowiązek".

Dla mnie to argument, przepraszam z dupy.

Rozumiem, że Ferrari to nie obowiązek,

ale bez przesady... Zwykły samochód nawet o nieco większej mocy powinien być dostępny dla każdego, zwlaszcza dla osób z nienaganna przeszłością drogowa.

Ps te przytoczone tutaj irlandzkie stawki to jakby ryzyko nie bylo kalkulowane

tylko przerzucane na klienta.

Napisano

To jakieś szaleństwo. W zeszłym roku za pakiet AC/OC/NNW/Assistance w najwyższej opcji płaciłem 1150 PLN za lacetona wartego 11 tys.

Dzisiaj dostałem propozycję odnowienia na dotychczasowych warunkach - prawie 1800 PLN 8] 8] 8]  :facepalm:

Napisano

To jakieś szaleństwo. W zeszłym roku za pakiet AC/OC/NNW/Assistance w najwyższej opcji płaciłem 1150 PLN za lacetona wartego 11 tys.

Dzisiaj dostałem propozycję odnowienia na dotychczasowych warunkach - prawie 1800 PLN 8] 8] 8]  :facepalm:

Propozycje odnowienia zawsze były z kosmosu...

Krawiec

Napisano

Pierwszy raz ubezpieczany Bravo, po długich bojach 1500 z groszami oc ac nnw, ac z warsztatem bez amortyzacji i 2000 wkładu własnego.

Ale co najgorsze, trzeba uważać, bo jakbym zaufał pierwszej lepszej ofercie zaplacilbym 2000 i to na kosztorysie i amortyzacji!

Smutne to, że trzeba znać się na kolejnej rzeczy tak dokładnie.

Proponujesz zatem stawki kontrolowane centralnie?! ;)

Albo jak w Nowej Zelandii - gdzie OC od szkód wyrządzonych na osobie jest zrobione osobno, przez panstwową spółkę ACC? http://www.aa.co.nz/insurance/car-and-vehicle-insurance/third-party-car-insurance/third-party-insurance/

A co do ogółu.

Stawki z Irlandii mnie przerażają.

Nie tylko Ciebie... http://www.thejournal.ie/insurance-premiums-ireland-2853949-Jul2016/

Nie warto mieć samochodu, naprawdę w te stronę to powinno zmierzać?

To kraj słabo zaludniony, ludzie często dojeżdżają do pracy wiele kilometrów. A nawet w miastach komunikacja publiczna praktycznie nie istnieje.

Zdecydowanie nie warto mieć drugiego samochodu, co mnie, jako miłośnika czterech kółek, bardzo boli...

Co jest bardziej niepokojące, to to że nie warto zgłaszać mniejszych szkód z AC - w tej chwili tak do €5k to opłaca się szarpnąć z własnej kieszeni...

Tak samo mlodzi kierowcy. Nie mają szans na zrobienie zniżek w zasadzie.

Jeśli masz ubezpieczenie, to wypracowujesz dwa elementy:

- zniżki, które obniżają składkę,

- historia - jeśli nie masz szkód, to dostajesz lepszą składkę bazową niż bez historii, a za szkody idzie w kosmos...

Także warto rok się przemęczyć, następna składka będzie już niższa...

A nie można dać duuuzych zniżek tym co nie mają wypadków a mocno podnieść tym co mają wypadki, mandaty, kolizje?

Ale tak przecież to wygląda... W tej chwili jestem idealnym klientem TU (statystycznie oczywiście, nie przypisuję sobie żadnych z cech wymienionych jako logiczne)

- średni wiek (głupoty młodości już z głowy, ale refleks jeszcze jest)

- dzieci (znowu mniej skłonny do robienia głupot na drodze)

- auto MPV (buja się a nie skręca, wiec też jeździ powoli)

- brak szkód w ostatnich 5 latach

- max zniżki

I dzięki temu płacę jakieś 10 razy mniej niż ktoś, kto ma kilka żółtych lampek...

Ps te przytoczone tutaj irlandzkie stawki to jakby ryzyko nie bylo kalkulowane tylko przerzucane na klienta.

Ryzyko jest ogromne - bo przywędrowała tutaj moda z USA... Masz stłuczkę z winy innej osoby, dostajesz ataku bólu karku. Odszkodowanie idzie w dziesiątki tysięcy...

Za wyjątkiem Aviva, chyba wszystkie TU są w tej chwili na minusie jeśli chodzi o ubezpieczenia motoryzacyjne.

Edytowane przez grogi

Napisano

Ps te przytoczone tutaj irlandzkie stawki to jakby ryzyko nie bylo kalkulowane

tylko przerzucane na klienta.

Na szybko znalazłem jakąś porównywarkę ubezpieczeń w Irlandii. Za mojego forestera wyszło full 750E... od wartości 30k Euro.. OC/AC/NNW... Fakt samo OC kosmos bo 649E...

Krawiec

Napisano

- OC

- AC

- NNW

- Assistance na PL

- Ochrona szyb

Bo najbardziej po tyłku dostali ci, co płacili grosze...

Napisano

Na szybko znalazłem jakąś porównywarkę ubezpieczeń w Irlandii. Za mojego forestera wyszło full 750E... od wartości 30k Euro.. OC/AC/NNW... Fakt samo OC kosmos bo 649E...

To jeszcze popatrz jaki to jest full... Ile tam jest kosztów fire brigade i jaki udział własny w szkodach (także z OC!!), czy jest jakaś dodatkowa ochrona szyb i zniżek albo assistance.

Napisano

Za premiuma się płaci :)

Audi/VW/Honda są w grupie najczęściej kradzionych samochodów i jak miałem Punto to za to że to Fiat do kalkulacji przyjmowali dodatkowy rabat -10% = auto niskiego ryzyka, zaś za Audi do AC ładowali +30% u kolegi :)

Napisano

Drożej codziennie, tydzień temu robiłem kalkulacje w rankomacie i CUK. Wyszło mi 600 zł, w międzyczasie zadzwonił znajomy który ma agencję i zaproponował 637. Po starej znajomości powiedziałem że wezmę u niego i pal sześć te 37 zł. Dziś zadzwonił, że przyszły nowe kalkulacje i u niego już wychodzi 677 zł.

Wszedłem na kalkulator oniline i z moich poprzednich 600, zrobiło się już 645 zł.

Spieszmy się kupować OC tak szybko drożeją....     :facepalm:

Edytowane przez Pij

Napisano

Drożej codziennie (...)

Spieszmy się kupować OC tak szybko drożeją....     :facepalm:

To ciekawe kiedy można kupic polise ważna od 25.01.2017r?

Edytowane przez 1Marek1

Napisano

W AXA kupisz bez problemu z takim wyprzedeniem

Napisano

Proponujesz zatem stawki kontrolowane centralnie?!

Albo jak w Nowej Zelandii - gdzie OC od szkód wyrządzonych na osobie jest zrobione osobno, przez panstwową spółkę ACC? http://www.aa.co.nz/...arty-insurance/

W żadnym wypadku. Skoro teraz stawki wylicza się na podstawie koloru auta i jego pojemności, czemu nie wyliczać na podstawie mocy?

Z resztą chyba faktycznie idealnie byłoby mieć OC na osobę - deklarujesz moc aut jakimi będziesz jeździł, jak się coś stanie, to ubezpieczyciel odstąpi od wypłaty odszkodowania, a Ty w dyby.

To kraj słabo zaludniony, ludzie często dojeżdżają do pracy wiele kilometrów. A nawet w miastach komunikacja publiczna praktycznie nie istnieje.
Zdecydowanie nie warto mieć drugiego samochodu, co mnie, jako miłośnika czterech kółek, bardzo boli...

Co jest bardziej niepokojące, to to że nie warto zgłaszać mniejszych szkód z AC - w tej chwili tak do €5k to opłaca się szarpnąć z własnej kieszeni...

To jakaś totalna paranoja, słabo zaludniony kraj, bez "MPK" i jeszcze robią wszystko, by aut nie mieć? PARANOJA.

Ale tak przecież to wygląda... W tej chwili jestem idealnym klientem TU (statystycznie oczywiście, nie przypisuję sobie żadnych z cech wymienionych jako logiczne)
- średni wiek (głupoty młodości już z głowy, ale refleks jeszcze jest)
- dzieci (znowu mniej skłonny do robienia głupot na drodze)
- auto MPV (buja się a nie skręca, wiec też jeździ powoli)
- brak szkód w ostatnich 5 latach
- max zniżki

I dzięki temu płacę jakieś 10 razy mniej niż ktoś, kto ma kilka żółtych lampek...

Ok, tylko co jeśli jako miłośnik motoryzacji chcesz mieć auto...Z jajem? Ale takie które kosztuje niewiele?

Zwłaszcza jeśli by to było kolejne auto w domu...

Ale po co można kroić jak za pierwsze - tu czuję lekkie oszustwo.

Ryzyko jest ogromne - bo przywędrowała tutaj moda z USA... Masz stłuczkę z winy innej osoby, dostajesz ataku bólu karku. Odszkodowanie idzie w dziesiątki tysięcy...
Za wyjątkiem Aviva, chyba wszystkie TU są w tej chwili na minusie jeśli chodzi o ubezpieczenia motoryzacyjne.

No tak. Kiedyś czytałem, nie wiem czy to prawda i jakie dokładnie były okoliczności,

że osoba złodziejowi płaciła grube odszkodowanie bo mu po ręku przejechał jak ten chciał ukraść felgi czy jakoś tak...

A może centralnie sterowana firma od OC to nie jest zły pomysł?

Ma zarobić tyle, by wyjść na lekki plus a nie nachapać się jak prywaciarz?

W zasadzie była by to taka zrzutka. Jak będzie mało wypadków, za rok wszyscy płacą mniej...

I tak w kółko... Co rok sprawozdanie i jazda.

Napisano

Skoro teraz stawki wylicza się na podstawie koloru auta i jego pojemności, czemu nie wyliczać na podstawie mocy?

Przecież ubezpieczając auto podajesz dokładnie jego parametry w tym rodzaj silnika i moc, więc jest już teraz brana pod uwagę.

A może centralnie sterowana firma od OC to nie jest zły pomysł?

Ma zarobić tyle, by wyjść na lekki plus a nie nachapać się jak prywaciarz?

Prywaciarze się póki co nie nachapali na OC komunikacyjnym, bo od wielu lat notują w tej grupie ujemny wynik techniczny.

W zasadzie była by to taka zrzutka. Jak będzie mało wypadków, za rok wszyscy płacą mniej...

I tak w kółko... Co rok sprawozdanie i jazda.

Opisałeś z dużym przybliżeniem standardową działalność zakładu ubezpieczeń. Z przybliżeniem, bo rok to zbyt krótki okres na rozliczenie. Wypłaty ciągną się latami, poszkodowany ma 3 lata na samo zgłoszenie szkody, a jej wartość może z czasem znacząco wzrastać zwłaszcza przy szkodach osobowych. Z tworzenia rezerw na szkody zaszłe i nie zgłoszone można pisać doktoraty.

Napisano

A na polisie nie będzie * dotyczącej rekalkulacji w przypadku podwyżek cen?   :hmm:

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.