Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nowa akcyza na sprowadzane

Featured Replies

Napisano

Nie przejdzie... to przecież bezpośrednio uderza w ich elektorat.

Krawiec

Napisano

A ja uwazam, ze to akurat dobry projekt. Skonczy sie sprowadzanie gratow. A przynajmniej stanie sie duzo mniej oplacalne.

No a jesli ktos bedzie chcial sobie sprawic np. M3 z 2002r to one w dobrym stanie i tak sa juz w DE bardzo drogie i dzisiejsza stawka akcyzy bylaby tak samo wysoka, jesli nie wyzsza. Oczywiscie bez oszukiwania na wartosci.

Natomiast tanie stare premium typu Audi A8 z 1998? Coz, premium musi kosztowac, inaczej nie jest juz premium :)

Edytowane przez A_Kras

Napisano

idziemy pewnym krokiem w kierunku zatwardziałej, komuny, bo równowaga w przyrodzie musi być, Kuba niedawno poluzowała zasady importu aut więc ktoś musi je zaostrzyć, a że naczelnik lubi zachowywać się jak typowy komunistyczny dyktator to padło na nas...

Generalnie j/w nie przejdzie.

Napisano

idziemy pewnym krokiem w kierunku zatwardziałej, komuny, bo równowaga w przyrodzie musi być, Kuba niedawno poluzowała zasady importu aut więc ktoś musi je zaostrzyć, a że naczelnik lubi zachowywać się jak typowy komunistyczny dyktator to padło na nas...

Generalnie j/w nie przejdzie.

Przeciez dla przecietnego auta praktycznie nic sie nie zmieni :nie_wiem:

Przyblokuje glownie sprowadzanie starych trupow z duzymi silnikami, a to nawet teraz jest margines ze wzgledu na akcyze ok 20%.

Napisano

Dokladnie. Zatrzyma trupy, a dla aut 5-8 letnich z silnikami do 2l nic sie nie zmieni. Ale artykul musi krzyczec "szokujace"...

Napisano

Przyblokuje glownie sprowadzanie starych trupow z duzymi silnikami, a to nawet teraz jest margines ze wzgledu na akcyze ok 20%.

serio nic? Auto z 2009r warte 30kPLN z silnikiem <2l teraz zapłaci niecały 1kPLN, a proponowane jest prawie 2kPLN - faktycznie bez zmian...

Napisano

serio nic? Auto z 2009r warte 30kPLN z silnikiem <2l teraz zapłaci niecały 1kPLN, a proponowane jest prawie 2kPLN - faktycznie bez zmian...

Jak sprowadzasz jedno auto w tygodniu to faktycznie spora roznica, jak raz na kilka lat to bez znaczenia...

Mnie to obojetne bo ani nie sprowadzam, ani sprowadzanych nie kupuje :nie_wiem:

Natomiast kazdy sposob na ograniczenie importu zlomu do PL jest dobry :ok:

A nie ma co sie czarowac, duza czesc zwozonych aut nigdy nie powinna wyjechac na drogi.

Wystarczy popatrzec co sie ciagnie na lawetach.

Napisano

a co to za roznica 2l czy 2.2l czy 5l, jak jest trup to moze byc to  tez panda 900. w PL jakas dziwna magiczna granica to 2L, tak jak i 180kkm

Napisano

Jak sprowadzasz jedno auto w tygodniu to faktycznie spora roznica, jak raz na kilka lat to bez znaczenia...

Mnie to obojetne bo ani nie sprowadzam, ani sprowadzanych nie kupuje :nie_wiem:

To nie jest kwestia wartości czy różnicy tylko samego rozgraniczania na podstawie rocznika, czy pojemności, a nie faktycznego stanu.

Natomiast kazdy sposob na ograniczenie importu zlomu do PL jest dobry :ok:

A nie ma co sie czarowac, duza czesc zwozonych aut nigdy nie powinna wyjechac na drogi.

Wystarczy popatrzec co sie ciagnie na lawetach.

Nie każdy, bo jak ma być każdy to można całkiem zakazać importu używanych albo przywalić 100% akcyzę. To też wpisuje się w określenie ''każdy''. Tylko mam nadzieję, że dostrzegasz absurd.

Niech to ograniczenie będzie oparte na czymś mierzalnym, namacalnym, niech ta akcyza będzie wynikała ze spełniania normy emisji spalin, niech ona wynika ze stanu auta (czyt. auta uszkodzone płacą więcej), niech ta akcyza będzie określana po badaniu identyfikacyjnym ect.

Rozgraniczanie opłat na podstawie rocznika to jest bzdura totalna, bo spokojnie można kupić auto starsze w lepszym stanie niż nowsze. Zresztą czym się będzie różniło takie samo auto sprowadzane z 2009, a 2010r poza tym rocznikiem, stawką akcyzy i czasami kolorem?

Wszelkie tego typu rozgraniczenia powinny być podparte jakąś obiektywną wartością, a nie metryką.

Napisano

dobrze mi się wydaje, że obecnie jest 3.1% wartości a proponowane jest dla nowych o pojemności 1499cm - 638zł, a to oznaczyłoby sporą obniżkę akcyzy dla nowych aut?
(oczywiście nie koniecznie widoczną odrazy na fakturze za nowe auto)
Napisano

Wszelkie tego typu rozgraniczenia powinny być podparte jakąś obiektywną wartością, a nie metryką.

Rok produkcji, rejestracji czy pojemność silnika jest właśnie takim obiektywnym parametrem. Trudno dyskutować, auto albo jest albo nie jest z 2009. Natomiast to co Ty proponujesz to subiektywne określenie stanu i wartości pojazdu, co daje pole do nadużyć, łapówek itd.

Nigdy nie byłem i nie jestem fanem podziałów na grupy. IMHO lepszym (choc miminalnie bardziej skomplikowanym) sposobem jest wzór na akcyzę bazową (z zależności od pojemności silnika) plus mnożnik za wiek wiek pojazdu.

Wtedy masz płynne przejście - 1.6 kosztuje ciut więcej niż 1.5, a ten ciut więcej niż 1.4...

Napisano

dobrze mi się wydaje, że obecnie jest 3.1% wartości a proponowane jest dla nowych o pojemności 1499cm - 638zł, a to oznaczyłoby sporą obniżkę akcyzy dla nowych aut?
(oczywiście nie koniecznie widoczną odrazy na fakturze za nowe auto)

Dobrze Ci się wydaje. Jeszcze lepiej jest za ponad 2.0. Taki Rav4 hybrid, Outback czy Mazdy teoretycznie powinny sporo potanieć.

Krawiec

Napisano

Dobrze Ci się wydaje. Jeszcze lepiej jest za ponad 2.0. Taki Rav4 hybrid, Outback czy Mazdy teoretycznie powinny sporo potanieć.

Krawiec

Dokładnie...

wg tego projektu dla np 2.2L jest stawka 1772zł a dzisiaj jest to 18.6%

Auto 2.2L przykładowo za 100k netto (cena przed akcyzą), brutto wychodzi  20,5k taniej niż dzisiaj.

dzisiaj 145k, po zmianach 125k

Trzeba pamiętać że od akcyzy płaci się VAT

Napisano

Jak to nic nie zmieni ?

W artykule jest napisane że przeciętne auto ma ponad 11 lat, więc pewnie większość sprowadzanych dziś samochodów łapało by się do najdroższej kategorii (starsze niż 2004).

Czyli dla przykładu teraz sprowadzam vw polo 1.2 z 2003r wartego 8000zł i zapłacę od tego 250zł a po zmianach stawek 1470zł

Napisano

Krawiec

A pamiętasz, żeby kiedykolwiek wyszło na korzyść obywatela? " nie wydaje mię się " ;)
Napisano

Rok produkcji, rejestracji czy pojemność silnika jest właśnie takim obiektywnym parametrem. Trudno dyskutować, auto albo jest albo nie jest z 2009. Natomiast to co Ty proponujesz to subiektywne określenie stanu i wartości pojazdu, co daje pole do nadużyć, łapówek itd.

no nie jest to wystarczającym parametrem bo żaden z tych parametrów nie determinuje stanu auta, ani wiek, ani moc, ani pojemność. To są jakieś cechy, które każde auto posiada. Żadna z nich nie determinuje stanu auta, bo ten zależy od właściciela i jego podejścia i tzw. kultury technicznej i dlatego napisałem, że powinien to być parametr mierzalny. Noemę emisji auto może spełniać w papierach, a nie musi w rzeczywistości (patrz VW) i to jest właśnie parametr mierzalny i dający poczucie rozsądnego podejścia do tematu.

Z tych propozycji wynika jasno, że bardziej się będzie opłacało przywieźć przystanek z rocznika 2012 niż solidny egz. z 2008r. Jak myślisz co będzie bezpieczniejsze?

Od łapówek zaś jest CBA, a nie głupie reguły determinujące stan auta po jego roku produkcji.

Jak ma być prosto to uzależnienie stawki akcyzy od normy spalin i ew uszkodzenia auta zamyka temat.

Inna sprawa, że te zmiany mają dotyczyć też aut ciężarowych i małych dostawczaków, a nadal u nas widać ogrom Ducato i Sprinterów z okolicy przełomu minenium. Dowalenie takich stawek na auta młodsze o połowę tylko przedłuży użytkowanie tych wyeksploatowanych już jednostek.

Napisano

Działanie wspierające szprzedaż nowych samochodów i ograniczjące sprowadzanie starych samochodów to dobry kierunek zmian. Będzie nieco czyściej i bezpieczniej.

Napisano

To nie jest działanie wspierające sprzedaż nowych tylko utrudniające zakup starych. Taka negatywna motywacja.

Dopłaty do nowych byłyby wspierające.

Napisano

A pamiętasz, żeby kiedykolwiek wyszło na korzyść obywatela? " nie wydaje mię się " ;)

Jak importer nie poleci w pręta to nowe auta z dużymi silnikami powinny być tańsze.

Krawiec

Napisano

Niższa akcyza na nowe jest równoznaczna z dopłatą.

Napisano

Całkiem fajne bo za auto do 6 lat z silnikiem do 2,5 litra będzie powiedzmy o połowę tańsza akcyza.
Dla mnie lepiej.

O ile to faktycznie prawda.

Napisano

To nie jest działanie wspierające sprzedaż nowych tylko utrudniające zakup starych. Taka negatywna motywacja.

Przecież jest - akcyza na nowe zostaje obniżona...

Napisano

Tylko, że wprowadzenie akcyzy, której wysokość jest uzależniona od wieku pojazdu już przerabialiśmy w Polsce. Europejski Trybunał Sprawiedliwości wyrokiem C-313/05 uznał, że jest to niezgodne z prawem EU. Ten sposób liczenia akcyzy obowiązywał do 30 listopada 2006 roku. Potem wprowadzono zmiany. Było to 10 lat temu i już chyba zapomniano o przegranej. http://www.bankier.pl/wiadomosc/Zwrot-akcyzy-na-mocy-orzeczenia-ETS-1543487.html  Importerzy używanych samochodów uzyskali zwrot zapłaconej akcyzy.

Napisano

Jak importer nie poleci w pręta to nowe auta z dużymi silnikami powinny być tańsze.

Krawiec

W dobroć ich nie wierzę. Będą szukać kasy.

Patrz punkt pierwszy, będą kroić klienta ;)

Pozdrawiam,

Szymon

Napisano

Rozgraniczanie opłat na podstawie rocznika to jest bzdura totalna

Bez sensu? AFAIK wysokość akcyzy zależna od normy euro. To dobry krok.

https://pl.wikipedia.org/wiki/Europejski_standard_emisji_spalin

EURO 1

Obowiązywała od 1993 roku. Dyrektywa 91/441/EC [11] dla samochodów osobowych oraz dla osobowych i lekkich ciężarówek - 93/59/EEC.

EURO 2

Obowiązywała od 1996 roku. Dyrektywa 94/12/EC (& 96/69/EC) dla samochodów osobowych.

EURO 3

Obowiązywała od 2000 roku. Dyrektywa 98/69/EC [12] dla wszystkich pojazdów.

EURO 4

Obowiązywała od 2006 roku. Dyrektywa 98/69/EC (& 2002/80/EC) dla wszystkich pojazdów.

EURO 5

Obowiązuje od 2009 roku Rozporządzenie 2007/715/EC[13] dla lekkich samochodów osobowych i służbowych.

EURO 6

Obowiązuje od 2014 roku Rozporządzenie 2007/715/EC[13] dla ciężkich pojazdów samochodowych.

mar00ha

Napisano

Są dopłaty 500 dla wybranych he he

Spuszczone z krzyża

Napisano

Bez sensu? AFAIK wysokość akcyzy zależna od normy euro. To dobry krok.

norma Euro nie jest uzależniona od roku produkcji, sam tu pisałem że uzależnienie od normy emisji jest dobrym sposobem.

Normy obowiązują dla nowych modeli, stare modele mogły być sprzedawane pomimo wprowadzenia wyższej normy i odwrotnie, nowsze modele mogły mieć wyższą normę niż aktualnie prawo wymagało.

Daleko szukać nie muszę, Forester  I gen ma normę E3, mimo, że był produkowany od 1998, a wtedy obowiązywało E2.

Dlatego norma sama w sobie, oderwana od rocznika z możliwością poświadczenia badaniem, że pojazd spełnia wyższą normę niż w papierach. Tak jak to funkcjonuje w DE przy 'umweltzone'

Napisano

stare modele mogły być sprzedawane pomimo wprowadzenia wyższej normy

No raczej nie bardzo. Jeżeli mówimy o Europie, oczywiście.

Rocznik jest właściwie gwarancją spełniania określonej normy.

mar00ha

Napisano

mar00ha

Całkiem możliwe, ze projekt mówi o normach Euro, natomiast gdzieś w dziennikarskiej drodze zostało to przetłumaczone na rok produkcji...

Napisano

w dół może i tak, ale nie w górę. Więc to nie może być sztywno szacowane przez rok produkcji.

Każde auto ma w papierach wpis o spełnianej normie i to wystarczy, dodawanie roku produkcji nie jest potrzebne.

Napisano

To jest świetny przykład działania wspierającego.

;)

Napisano

Spuszczone z krzyża

Z tego co wiem to opłaty zwiazane z recyklingiem są zniesione dla wszystkich.

Napisano

Oby. Ja w ogóle jestem za zakazem importu, jak w Australii czy Brazylii. 

• 3 tygodnie później...
Napisano

no mega. czyli za moje e38 obecnie zeby je ściągnąć zapłaciłbym pewnie 2-3k euro za samochód i 130k euro akcyzy... tak - to ma sens :)

zawsze mozna jezdzic samochodem na czeskich blachach... kolejną patologię stworzą i tyle.

Napisano

zastanawiam się czy nie wykupić przed styczniem ilu się da BMW E32/E34 V8 i V12. Powinny ładnie ceny skoczyć w górę ;]

Napisano

DGP dzisiaj podaje coś zupełnie innego. Stawka akcyzy ma zależeć od normy emisji, a nie od wieku.

To ma sens.

Napisano

kupilem dzis "Motor" i tutaj jest bardziej optymistyczna tabelka. generalnie dla aut mlodszych niz 2010 z duzymi pojemnosciami warto poczekac z zakupem. Ciekawe czy ceny nowych aut spadna np x5 3.0d roznica w akcyzie to ponad 58 kpln przy 330kpln cenie auta

Napisano

Nowe powinny mieć zerową akcyzę.

Trupy zaporową.

Zmiana w dobrym kierunku, ale jak zawsze diabeł tkwi w szczegółach.

Napisano

Trupy zaporową.

Akcyza to podatek od dóbr luksusowych. Potrzebujesz auta - możesz jeździć pierdzikiem <1.2 - wtedy akcyza jest malutka... Chcesz, jak Pan na zagrodzie, osiem garnków z wypasem - płać podatek. To całkiem nieźle skonstruowany podatek...

Edytowane przez grogi

Napisano

Akcyza to podatek od dóbr luksusowych.

i dlatego jest akcyza na prąd i paliwa.

Napisano

Trupy zaporową.

A jak zdefiniujesz trupa?

Trupem jest W140, które sprowadził mój Wujek, 4.2 V8 z nalotem 40kkm od dziadka z Austrii, czy trupem jest 2 letni Pasek B8 przypadkowo pospawany z dwóch?

Trupa nie zdefuniujesz wiekiem. Jedynie zidiociały głupi lud łyknie, że stare auto to złom, a że to jest właśnie elektorat PiS'u to tak robią.

Założę się, że porównując "auta powyżej 12 lat z silnikiem większym niż 4.0", ze sprowadzanymi "1-2-3 latkami" to te pierwsze są w lepszym stanie.

Napisano

I tym sposobem beda sciagane nowsze przystanki zamiast starszych samochodow.

Napisano

W końcu koniec z 15letnimi smierdzacymi trupami

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.