Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[KzAK] dynamiczne, komfortowe - przebiegi autostradowe - do 40kpln

Featured Replies

Napisano

Chyba muszę zmienić wannę bo ostatnio po wyjazdach zaczynam odczuwać na sobie zrobione kilometry. Ponadto z racji budowy muszę przyciąć zakładany wcześniej budżet

Założenia

- wygodne na długie podróże (średnio raz w tygodniu robię trasę +/- 500-600 km), reszta cykl podmiejski (ok 80 km dziennie)

- elastyczne przy prędkościach autostradowych (aby ze 120 na 160 miało większą dynamikę niż zarost rosnący na mojej gębie)

- min 180 KM

- noPb lubiące LPG lub Diesel. (przebiegi roczne ok 22-25 kkm)

- nieprzekraczalny budżet startowy 40 kpln (dolna granica 25 kpln) - auto na max 4-5 lat użytkowania, nie liczę na 4-5 latki poleasingowe.

- automat

- większość km robię sam, ale ma się zmieścić rodzina 2+2 w przypadku wyjazdu wakacyjnego  wliczając dmuchanego krokodyla - oraz do codziennego rozwożenia dzieciaków do przedszkola (2 foteliki) czyli 4D

- rocznik ma drugorzędne znaczenie - bardziej ważny jest stan tech. i długofalowe koszty

na pierwszą myśl przychodzą:

A6/C6 - (noPb 2.4 coś warte? czy 2.7/3.0 Diesel)

A8/D3 - 3.0 (raczej początkowe egz)

E60 - 2.5

honda legend

zielona kura superb

lex GS300

Mam okazję pod nosem range'a sporta 2.7 TD blisko górnej granicy cenowej, ale z jednej strony motor ma różne opinie, z drugiej te z 3.0 lub 3.6 są mniej popularne ( w ogłoszeniach prawie same diesle 2.7) - ponadto ze względną ekonomią ma to niewiele wspólnego bo pali podobno jak kuter. Ale to Range !!! :)  

VW - nie

MB? (W220 choruje na airmatic)

Docelowo auto może być ze skazą, obcierką itp. nie przeszkadza mi to - i tak 1-2 razy w roku ktoś mi albo zawadzi albo usiądzie na masce - już mnie takie rzeczy nie ruszają, Ma się odpychać i zadbać o mój kręgosłup w pracy :)

Coś jeszcze wartego uwagi?

Jestem miło zaskoczony jak koledze wychodzi spalanie w trasach w E66

Napisano

Renga odpuść to taki angielski Lanos. Z wysoką jakością wykonania nie ma nic wspólnego. Tylko wygląda drogo.

Napisano
7 godzin temu, Chooper napisał:

Chyba muszę zmienić wannę bo ostatnio po wyjazdach zaczynam odczuwać na sobie zrobione kilometry. Ponadto z racji budowy muszę przyciąć zakładany wcześniej budżet

Założenia

- wygodne na długie podróże (średnio raz w tygodniu robię trasę +/- 500-600 km), reszta cykl podmiejski (ok 80 km dziennie)

- elastyczne przy prędkościach autostradowych (aby ze 120 na 160 miało większą dynamikę niż zarost rosnący na mojej gębie)

- min 180 KM

- nieprzekraczalny budżet startowy 40 kpln (dolna granica 25 kpln) - auto na max 4-5 lat użytkowania, nie liczę na 4-5 latki poleasingowe.

- automat

- większość km robię sam, ale ma się zmieścić rodzina 2+2 w przypadku wyjazdu wakacyjnego  wliczając dmuchanego krokodyla - oraz do codziennego rozwożenia dzieciaków do przedszkola (2 foteliki) czyli 4D

- rocznik ma drugorzędne znaczenie - bardziej ważny jest stan tech. i długofalowe koszty

E60 - 2.5

honda legend

zielona kura superb

lex GS300

Mam okazję pod nosem range'a sporta 2.7 TD blisko górnej granicy cenowej, ale z jednej strony motor ma różne opinie, z drugiej te z 3.0 lub 3.6 są mniej popularne ( w ogłoszeniach prawie same diesle 2.7) - ponadto ze względną ekonomią ma to niewiele wspólnego bo pali podobno jak kuter. Ale to Range !!! :)  

VW - nie

MB? (W220 choruje na airmatic)

Docelowo auto może być ze skazą, obcierką itp. nie przeszkadza mi to - i tak 1-2 razy w roku ktoś mi albo zawadzi albo usiądzie na masce - już mnie takie rzeczy nie ruszają, Ma się odpychać i zadbać o mój kręgosłup w pracy :)

Coś jeszcze wartego uwagi?

Jestem miło zaskoczony jak koledze wychodzi spalanie w trasach w E66

Z takim budzetem a8 i range to bedzie skarbonka. 

Ja bym szukal albo diesla 3.0 w bmw albo tdi jak skoda. Reszta raczej pb. 

Napisano

Po moich byłych doświadczeniach z moją byłą E65 (BMW 730d) polecam.

tylko musisz trafić na nie zabitą.

w mojej przez 4 lata (od 8 roku jej życia do 12 roku) przejechałem prawie 150000 km na naprawy nie eksploatacyjne wydałem około 3000 zł 

zawias idealny do tras

zużycie - bajka poniżej 7literków 

dynamika bardzo dobra

Napisano
8 godzin temu, Chooper napisał:

Założenia

- min 180 KM

Na szybko licze i wychodzi mi ok 40000 km rocznie.

Napisano
12 godzin temu, Chooper napisał:

(średnio raz w tygodniu robię trasę +/- 500-600 km), reszta cykl podmiejski (ok 80 km dziennie)

(…)

(przebiegi roczne ok 22-25 kkm)

Zakładam dni robocze ;] (4×80+1×550)×52 = 45 240 km :hmm::phi:

Około 20k robię rocznie mając 5 km do pracy i nie jeżdżąc praktycznie w ogóle w trasy.

Napisano
6 minut temu, camel00 napisał:

Zakładam dni robocze ;] (4×80+1×550)×52 = 45 240 km :hmm::phi:

Około 20k robię rocznie mając 5 km do pracy i nie jeżdżąc praktycznie w ogóle w trasy.

To bardzo dziwne...

W roku jest około 250 dni roboczych, więc suche dojazdy do/z pracy dadzą ci ledwie 2500km

Zatem pozapracowych kilometrów robisz 8 razy tyle.

Napisano
3 godziny temu, Maciej__ napisał:

Genialne auto, ale raczej nie zaryzykowalbym tego na 4-5 lat i kolejne 100kkm przebiegu ;)

Z tego co czytalem to tam nie ma wiekszych różnic wzgledem C5 III;)

A jak za małe to C5 Touerer z tym silnikiem.

Napisano
15 godzin temu, Chooper napisał:

E60 - 2.5

honda legend

zielona kura superb

lex GS300

508 2.0 HDI 163KM - genialnie cichy, nie upasiony więc 163KM dają radę.

Napisano
16 godzin temu, Chooper napisał:

Volvo S80 D5 185KM lub 2.5 T 210KM.

Napisano
2 godziny temu, el_guapo napisał:

508 2.0 HDI 163KM - genialnie cichy, nie upasiony więc 163KM dają radę.

Oj chyba bedzie ciezko za 40kPLN znalezc cos sensownego.

Napisano

W220 faktycznie lipa, ale w211? 320cdi, jak się przejedziesz to nie będziesz chciał żadnej benzyny. Spalanie jak lecisz cały czas autostrada 170km/h(+wszystkie te rozpędzania i zwalniania przez zamulaczy i fanów wyprzedania kolumny tirów z predkoscia 110kmh) nie powinno przekroczyć 9l. Mi w 210 w zasadzie zawsze przy takiej jeździe wychodzi 9, a to kombi, zaczipowane i dużo gorsza aerodynamika niż 211. Normalnie jak lecisz do 140kmh krajowkami to wychodzi 7,5l także bajka.

Napisano

Ewentualnie to e60 z 3.0d. Tez masz cisze, komfort i bardzo dobra dynamikę na autostradzie. Plus mniejsze spalanie, bo ten silnik jest bardziej oszczędny niż cdi.

Napisano
51 minut temu, Maciej__ napisał:

Oj chyba bedzie ciezko za 40kPLN znalezc cos sensownego.

Trzeba polować - ostatnio był ładny w Warszawie z PL salonu za 39900.

Napisano
19 godzin temu, Chooper napisał:

E60 - 2.5

honda legend

zielona kura superb

lex GS300

A6C6 2.4 z ASB jeździłem, słabe trochę, auto waży od groma. Rozejrzyj się za e60 525i, ale tylko do połowy 2005r. Tam będzie jeszcze ten silnik, co u mnie w e46, stara, mało zawodna konstrukcja, ale spełniająca normę Euro 4. Silnik ma 80% max momentu od 1500 do 6000 rpm i w automacie fajnie będzie jechał. Znajomy ma taką e60 2.5 192KM z ASB i jest bardzo zadowolony a ja nawet nie mam co u niego naprawiać, widzimy się tylko przy wymianie kół.

Napisano

10 godzin temu, Swiko napisał:

Mondeo MK4

S-Max. :)

Napisano
  • Autor

co do przebiegów - podaję na podstawie aktualnych danych, bo widzę jaki mam stan licznika od przeglądu do przeglądu. 

W niektóre tygodnie robię nawet 2 kursy po 550 km w inne nie jadę wcale. W weekendy auto stoi - albo piję piwo albo jadę drugim.

Gdybym miał się szarpnąć to W221 byłoby idealnie w moim typie, ale przekraczam limit o ok 20kpln, co na ten moment nie wchodzi w grę.

Audi A6 w benzynie raczej skreślę

A8 faktycznie smok i skarbonka

Bmw 7 E65- byłoby świetne, ale już jedną w biurze mamy (kolegi) więc na razie wystarczy.

Na ten moment to chyba e60  w kombi byłoby najsensowniejsze - były w biurze dwie 3.0 i 2.5 (3.0 szybko zginęła - po 4 dniach od sprowadzenia - nie odnalazła się - dlatego kupił E65) . 2.5 została na dłużej, coś podłubana i osiągała ponad 200KM, faktycznie przy 160 jechało się tym bardzo przyzwoicie , przy bardzo dobrej kulturze spalania.

Mondeo MK4 - kiedyś jechałem jak wchodził do sprzedaży - pamiętam tylko że przy 140 było strasznie głośno :hmm:

S-Max - kolejna wanna, nawet jeżeli turbo i mocna to nadal wanna - podejrzewam, że zachowanie takiego auta na autostradzie będzie bardzo zbliżone do tego jakie znam (podmuchy wiatru, hałas)

Volvo - interesujące choć patrząc na E60 gęba się bardziej cieszy.

W niedzielę jadę z ciekawości zobaczyć tego RRS i jedną zieloną kurę :)

Napisano

Mam rangea tyle ze tego wiekszego. Jesli chodzi o komfort jest super- jest glosny w srodku przy predkosciach autostradowych i silnik tez nie jest wyciszony ale nikt z tego auta nie wychodzi zmeczony i mowia to wlasciciele roznych aut ktorzy zrobia ze mna jakas trase. Tyle ze wlasciwosci jezdne nie sa imponujace ale tutaj jest zupenie inny fun factor niz ostro pokonywane zakrety.

U mnie na pierwszy ogien poszedl remont skrzyni (4700) po 6 miesiacach  regeneracja zacisków hamulcowych (500) po roku wymienilem przednie amortyzatory z miechami (rozszczelnil sie jeden miech) - mozna to zrobic za 1000 kupujac jeden uzywany lub nowy chinski zamiennik, ja kupilem parę nowych za 4000. Wymienilem termostat- jakies niewielkie pieniadze. Auto ma juz 300kkm ja nim zrobilem w rok 40kkm. I nie chce z niego wysiadac. Cała tapicerka zrobiona jest z miekkiego plastiku- nie trzeszczy w ogole nic przy tytm przebiegu. Całe boczki drzwiowe mimo ze widac ze byly chyba 10 razy zdejmowane (przesadzam) nie trzeszcza nawet jak sie je przyciska kolanem (w bezwypadkowym a6 c6 100kkm trzeszczalo wszystko przy ucisku- konsola srodkowa, tunel, boczki, zegary-zwlaszcza dekory). No i do 2010 naglosnienie w range jest calkiem niezle- chyba 15 glosnikow- jest niezle.

Napisano
Zdecydowanie Honda Legend.

Czy Legend powiedzmy z 2009 r. jeszcze nadaje się do zagazowania - tzn. czy tam trzeba regulować luzy zaworowe?
Napisano

W każdej trzeba, czy to 91r czy 2015.

Groszowe sprawy, można łatwo samemu to zrobić.

Do gazu od hondy to się chyba tylko te nowe T jeszcze nie nadają (??) I dizle

Napisano
Dnia Friday, March 31, 2017 o 12:56, camel00 napisał:

nie wiem jak to policzyłeś, ale Ci sie chyba pomyliło

ja też mam do pracy 5 km, za to sporo jeżdżę na wycieczki i z trudem robie 10 tys od przeglądu do przeglądu, a Tobie wyszło 20 tys?

Napisano
15 minut temu, blue_ napisał:

nie wiem jak to policzyłeś, ale Ci sie chyba pomyliło

ja też mam do pracy 5 km, za to sporo jeżdżę na wycieczki i z trudem robie 10 tys od przeglądu do przeglądu, a Tobie wyszło 20 tys?

Jeżdżę nie tylko do pracy ;) W zeszłym roku było trochę mniej, ale generalnie wychodzi 17-20k.

Napisano
Dnia 31.03.2017 o 00:23, Chooper napisał:

Mam okazję pod nosem range'a sporta 2.7 TD blisko górnej granicy cenowej

Czyli standardowo. Ma być tanio czyli drogo :) .

Co do Range'a z silnikiem 2.7 diesla to z jednej strony nie czytałem o nim żadnych opinii, bo nigdy się takimi samochodami nie interesowałem ale mam własne doświadczenia. Brat ma taki samochód.

Po pierwsze - to nie jest Range Rover.

Po drugie - ten silnik jest fatalny.

Po trzecie - ten silnik jest fatalny.

Po czwarte - ten silnik jest FATALNY.

:) 

.....chociaż. Jeśli ktoś lubi gdy samochód bardzo dużo pali i nie ma mocy to mogę polecić taki zakup.

P.S. O odłażących listwach, plastikach rysujących się od odcisków palców i ogólnie doskonałej jakości montażu nie wspominam, bo to wszystko niknie przy osiągach tego silnika :) .

Napisano
Dnia 3/31/2017 o 13:03, wald0 napisał:

To bardzo dziwne...

W roku jest około 250 dni roboczych, więc suche dojazdy do/z pracy dadzą ci ledwie 2500km

Zatem pozapracowych kilometrów robisz 8 razy tyle.

Dokładnie :hehe: , wszystko się zgadza.

Ja mam 10km do pracy i epiką robię 5kkm rocznie.

W temacie, na tak duże przeloty i jak liczę w perspektywie 4-5 lat zrobienia extra 200kkm szukałbym czegoś poflotowego. Jest wtedy szansa na to, że auto za 40k PLN nie ma nakręcone już pół mln km. (nie łudziłbym się, że BMW, audi, merce za te pieniądze będą miały mniej na kołach).

Zostają mondeo (tych będzie najwięcej), insignie, może jakaś laguna 2.0dci się trafi, lub P508. Kura superb lub VW passat za mniej niż 50k w sensownym stanie w przyrodzie nie występuje.

Edytowane przez iwik

Napisano
Dnia 1.04.2017 o 09:42, mietkow napisał:

Czy Legend powiedzmy z 2009 r. jeszcze nadaje się do zagazowania - tzn. czy tam trzeba regulować luzy zaworowe?

Jeśli będziesz chcial gazować V-teca to doradzę ci coś, co może uratować twoją kieszeń. Znajdź gazownika który ogarnia te samochody. Dwie najważniejsze sprawy z tego co zdołałem się dowiedzieć po tym jak nowa instalacja stag załatwiła mi silnik 2.0 i-vtec w Hondzie Stream - parownik musi być z dużym zapasem, jeśli chodzi o staga to parownik DO 250 km ten do 150 się nie nadaje, druga sprawa to dojście gazu do listwy wtryskiwaczy z dwóch stron. Dość popularnym wbrew legendom o idealnej współpracy tych silników z LPG problemem jest ,,puchnięcie'' tłoka bodaj 1 cylindra licząc od rozrządu, a w konsekwencji stuki i konieczność remontu bądź wymiany silnika. Zakładałem LPG w polecanej firmie która wyglądała na profesjonalną, po wyjeździe na wczasy do Włoch wróciłem z przytartym tłokiem. Zgłębiałem temat i znalazłem w sieci bardzo dużo podobnych przypadków więc mój przypadek nie był odosobniony. Co do luzu zaworowego - trzeba go regulować ręcznie i wbrew obiegowym opinią nie jest to takie bezproblemowe i tanie nawet robiąc to samemu. 

Napisano
Jeśli będziesz chcial gazować V-teca to doradzę ci coś, co może uratować twoją kieszeń. Znajdź gazownika który ogarnia te samochody. Dwie najważniejsze sprawy z tego co zdołałem się dowiedzieć po tym jak nowa instalacja stag załatwiła mi silnik 2.0 i-vtec w Hondzie Stream - parownik musi być z dużym zapasem, jeśli chodzi o staga to parownik DO 250 km ten do 150 się nie nadaje, druga sprawa to dojście gazu do listwy wtryskiwaczy z dwóch stron. Dość popularnym wbrew legendom o idealnej współpracy tych silników z LPG problemem jest ,,puchnięcie'' tłoka bodaj 1 cylindra licząc od rozrządu, a w konsekwencji stuki i konieczność remontu bądź wymiany silnika. Zakładałem LPG w polecanej firmie która wyglądała na profesjonalną, po wyjeździe na wczasy do Włoch wróciłem z przytartym tłokiem. Zgłębiałem temat i znalazłem w sieci bardzo dużo podobnych przypadków więc mój przypadek nie był odosobniony. Co do luzu zaworowego - trzeba go regulować ręcznie i wbrew obiegowym opinią nie jest to takie bezproblemowe i tanie nawet robiąc to samemu. 

Dzięki za potwierdzenie moich przypuszczeń, byłem po prostu szczerze zdziwiony, że ktoś polecił Legenda pod LPG.
Sam ujeżdżam Mazdę5 1.8 na LPG od 5 lat i co 2 lata wydaję prawie tysiaka PLN na regulację tych luzów (+serwis itd.), więc w większym silniku koszt byłby jeszcze wyższy. Eksploatacja w UK na gazie się raczej nie kalkuluje (roczny przegląd gazu = £126, droższe ubezpieczenie), chyba że ktoś ma gazownię w mieście. Zostaje mocny diesel lub Lexus hybryda w moim przypadku.

Sent from my Vodafone Smart ultra 6 using Tapatalk

Napisano

Kura

Wysłane z otwieracza do konserw...

Napisano
Dnia ‎2017‎-‎03‎-‎31 o 21:08, Chooper napisał:

S-Max - kolejna wanna, nawet jeżeli turbo i mocna to nadal wanna - podejrzewam, że zachowanie takiego auta na autostradzie będzie bardzo zbliżone do tego jakie znam (podmuchy wiatru, hałas)

Dobrze podejrzewasz. Piszę o moim Galaxy, gabaryty zbliżone do S-max. Kiedy nie ma wiatru, można nim autostradą fajnie pojechać. Przy wietrznej pogodzie czasami do 130km/h lub poniżej schodzę, bo go ciężko utrzymac.

Napisano
57 minut temu, Jarek_JD napisał:

Przy wietrznej pogodzie czasami do 130km/h lub poniżej schodzę, bo go ciężko utrzymac.

Nie no, u naSZ nie ma takich wiatrów, żeby S-max/Galaxy targało - ostatni wiatER, który powodował "zdmuchiwanie" S-max z pasa ruchu, a to też tylko bezpośrednio po wyjechaniu z tunelu, napotkałem tu:

https://goo.gl/maps/cR479suq6c72

i tu:

https://goo.gl/maps/T3L5aqvCXVk

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor
Dnia 14.04.2017 o 10:46, el_guapo napisał:

Nie no, u naSZ nie ma takich wiatrów, żeby S-max/Galaxy targało - ostatni wiatER, który powodował "zdmuchiwanie" S-max z pasa ruchu, a to też tylko bezpośrednio po wyjechaniu z tunelu, napotkałem tu:

ale wszelkie Vany przy większych wiaterkach mają tendencje do "myszkowania", często np przy mijaniu Tirów przy frontowym wietrze. 

W swoim mam opony 225/45/18 które są szersze od serii i też targa, fakt że na wąskich drogach bardziej wyłapuję koleiny, ale np. na A2 czy A1 kolein na lewym pasie nie ma.

Dnia 13.04.2017 o 08:33, mietkow napisał:

Sam ujeżdżam Mazdę5 1.8 na LPG od 5 lat i co 2 lata wydaję prawie tysiaka PLN na regulację tych luzów (+serwis itd.), więc w większym silniku koszt byłby jeszcze wyższy. 

OT. Czym objawia Ci się konieczność regulacji luzów? pytam, bo w mojej ostatnio mocno skoczyło spalanie na LPG, i ja stawiam na wtryski LPG do wymiany, bo zrobiłem na nich już 70 tys.

Napisano
  OT. Czym objawia Ci się konieczność regulacji luzów? 

To tylko moja psychoza. Dla świętego spokoju robię to co dwa lata przy okazji przyjazdu do Polski, w UK koszt tej operacji jest nieco astronomiczny.Zabawną sprawą jest to, że drugi raz z rzędu do regulacji był tylko jeden zawór wydechowy, który był rzekomo "jeszcze na granicy". Do tego założyli mi źle (podgiętą) uszczelkę od pokrywy zaworów i po przyjeździe pod dom przestawiałem auta i zobaczyłem plamę oleju w miejscu gdzie stała piątka. Otworzyłem maskę a tam wszystko zarzygane olejem. Dobrze, że jeżdżę do max. 4000 rpm na gazie bo nie wiem czy by silnik dojechał w jednym kawałku przy szybszej jeździe.

Dodatkowe 60 GBP za montaż nowej uszczelki.

Na gazie zrobione 85 tys. do tej pory.

Napisano
7 minut temu, Chooper napisał:

przy regulacji co jest wymieniane? (uszczelki etc..) 

spróbuję załączyć fotki "faktur".

Wychodzę z założenia, że jak mechanik widzi auto na obcych blachach to automatycznie stosowana jest specjalna taryfa. Tak samo jak przy kupnie czegokolwiek "ślubnego".

IMG_20170425_225048.jpg

IMG_20170425_225105.jpg

Napisano

Obniż kryteria mocy i podejdzie Astra IV 1,4 140 KM z LPG. Długa skrzynia, ekonomiczne spalanie, wg mnie auto komfortowe. Oczywiście nie bedzie to Audi ani Lex, ale kupisz młode auto z normalnym przebiegiem a nie starego trupa. Biorąc pod uwagę ile chcesz nim kręcić rocznie to unikałbym starych aut.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.