Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Branie oleju - mechanik coś spaprał? Długie

Featured Replies

Napisano
6 godzin temu, Lukass186 napisał:

Przed otwarciem silnika auto nie brało wcale oleju.

Czyli wszystko wskazuje na to, ze błędem była wymiana pierścieni...

Z drugiej strony-jeśli mechanik gwarantuje, ze wie jak usunąć usterkę to niech działa;]

Napisano
10 godzin temu, binges napisał:

Witam.

czy przed tą jazdą autostradową wszystko było OK?

może te nowe pierścienie się zapiekły lub popękały w wyniku złego ułożenia, dotarcia się?

czy była mierzona owalizacja cylindrów?

Ale rozmowa jest o silniku z przebiegiem w okolicach 100kkm...

Napisano

A moze po prostu zmien olej? Mi yaris na 5w30 zacząl zauwazalnie pic olej (taki lał mechanik). Wrocilem do zalecanego 0w20 i spokój.

Napisano
7 godzin temu, Vadero napisał:

Ale rozmowa jest o silniku z przebiegiem w okolicach 100kkm...

Błagam Cię ... na prawdę w to wierzysz ? 

Auto z 2008 roku i w 2015 roku 100k przebiegu :hehe: I to jeszcze astra ... 

Napisano
3 minuty temu, Dembu napisał:

Nie wszczynaj kolejnej wyliczanki kto ma bliżej do kościoła.

Napisano
  • Autor
9 godzin temu, Dembu napisał:

Mogę poszukać kolejnych skanów. Mam gdzieś na mailu

2.jpg.a83f81e56b439f107dbc99cb68905110.jpg

Napisano

Mogę poszukać kolejnych skanów. Mam gdzieś na mailu

No faktycznie ... Przebieg oryginał ...

Rozumiem, ze przeglądałes to co tu wkleiłeś przed zakupem? ... Bo widac tu czarno na białym dlaczego ktos pozbył sie tego samochodu.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Napisano
25 minut temu, Dembu napisał:

Rozumiem, ze przeglądałes to co tu wkleiłeś przed zakupem? ... Bo widac tu czarno na białym dlaczego ktos pozbył sie tego samochodu.

Z ciekawości, to co tam widać? Nie znam tego języka.

Napisano
23 minuty temu, badyl1982 napisał:

Z ciekawości, to co tam widać? Nie znam tego języka.

Najlepszy jest ten z 2012-05-23...

Napisano
  • Autor
5 godzin temu, grogi napisał:

Najlepszy jest ten z 2012-05-23...

Przetłumaczysz ?  

Wyczytaliscie ze grzebał w silniku jakiś praktykant? 😆

Napisano
  • Autor
7 godzin temu, Dembu napisał:

Co wyczytałeś?

Napisano
Dnia 12.04.2017 o 17:29, Dembu napisał:

co w tym dziwnego, mam auto (leona) z 2008 roku z przebiegiem 111kkm, a drugie z 2012 z przebiegiem 141kkm. Nie każdy tłucze kilometry na autostradach

Napisano
  • Autor

Aktualizuje. Tak jak pisałem wszesniej wąż z odmy zaślepiony, na wyjściu z pokrywy założony kawałek węża z plastikową butelką na końcu.  Wlałem do silnika 0,5l oleju 200km przejechane i znowu pali się żółta kontrolka o niskim stanie oliwy. A w butelce na samym dnie odrobina wody a raczej pary zabarwiona na żółto czystym olejem. Może 50ml jest... Nie jestem mechanikiem ale to raczej pokrywa nie jest...

Co myślicie? 

Edytowane przez Lukass186

Napisano
5 godzin temu, Lukass186 napisał:

Aktualizuje. Tak jak pisałem wszesniej wąż z odmy zaślepiony, na wyjściu z pokrywy założony kawałek węża z plastikową butelką na końcu.  Wlałem do silnika 0,5l oleju 200km przejechane i znowu pali się żółta kontrolka o niskim stanie oliwy. A w butelce na samym dnie odrobina wody a raczej pary zabarwiona na żółto czystym olejem. Może 50ml jest... Nie jestem mechanikiem ale to raczej pokrywa nie jest...

Co myślicie? 

Moja szklana kula powiada aby sprawdzić czy nie leje się gdzieś olej pod auto....mogły też polecieć pierścienie ...stawiaj do mechaniora niechaj na gwarancji naprawia to co spartolił

Napisano
6 godzin temu, Lukass186 napisał:

wąż z odmy zaślepiony, na wyjściu z pokrywy założony kawałek węża z plastikową butelką na końcu.  Wlałem do silnika 0,5l oleju 200km przejechane i znowu pali się żółta kontrolka o niskim stanie oliwy. w butelce odrobina wody a raczej pary zabarwiona na żółto czystym olejem. Może 50ml jest... Nie jestem mechanikiem ale to raczej pokrywa nie jest...

Co myślicie? 

Skoro po "ominięciu" pokrywy z magiczną membraną (na którą tak stawiał mechanik... ciekawe, kto by sponsorował ten etap eksperymentu?) olej dalej znika, to moim skromnym zdaniem:

- gubisz go gdzieś, jak zasugerował kolega 4thelement;

- silnik go jednak spala: pierścienie? UPG?

- jeśli nie sprawdzasz poziomu oleju fizycznie bagnetem, to uszkodzeniu uległ układ/system kontroli poziomu oleju, a oleju w silniku masz już tyle, że wał korbowy jest smarowany rozbryzgowo :phi:

Napisano
  • Autor
1 godzinę temu, 4thelement napisał:

Moja szklana kula powiada aby sprawdzić czy nie leje się gdzieś olej pod auto....mogły też polecieć pierścienie ...stawiaj do mechaniora niechaj na gwarancji naprawia to co spartolił

Auto stoi w garażu.  Na posadzce nie ma kropli oleju...

Napisano

Auto stoi w garażu.  Na posadzce nie ma kropli oleju...

Moze leje tylko pod cisnieniem... Aczkolwiek to caly spod auta bylby urzygany.
Napisano
  • Autor

Tak wygląda wydech - tylko sadza. W butelce trochę wody z olejem.

20170415_100935.jpg

20170415_101053.jpg

20170415_101056.jpg

Napisano

Gdyby gubił olej w takich ilościach, to miałbyś wszystko w oleju łącznie z tylnym zderzakiem. Olej się spala, jeśli nie wraca w kolektor odmą, a nie wraca po Twoim eksperymencie, to zapewne wali w komory spalania przez pierścienie. 

Napisano
  • Autor

Wydech nie powinien być usmolony, tłusty gdyby palił olej?

Po świętach jestem u nich umówiony na wymianę pokrywy. Butelki demontować nie będę, zobaczymy co powiedzą...

Napisano
  • Autor

A próba olejowa nic nie wykazała, gdyby odwrotnie założyli pierścienie pokazała by coś? Chyba nie? Moim zdaniem to chyba coś nie halo z głowicą.

Napisano
16 minut temu, Lukass186 napisał:

A próba olejowa nic nie wykazała, gdyby odwrotnie założyli pierścienie pokazała by coś? Chyba nie? Moim zdaniem to chyba coś nie halo z głowicą.

Co to znaczy nic nie wykazała?

Zresztą próba olejowa to ma za zadanie stwierdzić czy kompresja ucieka górą czy dołem, do zużycia oleju nic nie wnosi.

Napisano
  • Autor

Chodzi o to, że kompresja jest ok nawet po zalaniu olejem. Bez ponownego rozebrania chyba się nie obędzie.

Napisano
10 minut temu, Lukass186 napisał:

Chodzi o to, że kompresja jest ok nawet po zalaniu olejem. Bez ponownego rozebrania chyba się nie obędzie.

Czyli zawory w głowicy szczelne, zresztą skoro była w regeneracji to nic dziwnego. Choć to i tak nic nie mówi o stanie uszczelniaczy zaworowych ale wątpię by to nimi tyle oleju wciągało.

Moim zdaniem problem leży w pierścieniach zgarniających, może źle współpracują ze zużytą już nieco tuleją, może tłoki mają już rozklekotane rowki na pierścienie i jest zbyt duży luz pierścienia w rowku tłoka.

Edytowane przez volf6

Napisano
11 minut temu, volf6 napisał:

Czyli zawory w głowicy szczelne, .

Moim zdaniem problem leży w pierścieniach zgarniających,

Ale co ma szczelność zaworów (w domyśle: na przylgniach) do konsumpcji oleju?

Pierścienie: OK, gdyby pękły, ale jeśli źle współpracują, to jak: przejechały 1500km i stwierdziły: chrzanić to, idą święta, od tej pory nie zgarniamy oleju... :nie_wiem::phi:

Napisano
2 godziny temu, Lukass186 napisał:

Tak wygląda wydech - tylko sadza. W butelce trochę wody z olejem.

20170415_101053.jpg

Daj fotki świec.

Napisano
18 minut temu, romano11 napisał:

Ale co ma szczelność zaworów (w domyśle: na przylgniach) do konsumpcji oleju?

Pierścienie: OK, gdyby pękły, ale jeśli źle współpracują, to jak: przejechały 1500km i stwierdziły: chrzanić to, idą święta, od tej pory nie zgarniamy oleju... :nie_wiem::phi:

O głowicy juz pisałem a co do pierścieni to nie wiem skąd wziąłeś 1500km, autor pisze, ze tak jest od samego początku, znaczy od momentu "remontu" czyli m.in. wymiany tych pierścieni:skromny:

Napisano
  • Autor

Przez 1500km w trakcie docierania po remoncie i delikatnej jeździe nie brało. Po wymianie oleju i rozpoczęciu normalnej jazdy zaczął znikać olej

Napisano
1 minutę temu, Lukass186 napisał:

Przez 1500km w trakcie docierania po remoncie i delikatnej jeździe nie brało. Po wymianie oleju i rozpoczęciu normalnej jazdy zaczął znikać olej

A to przepraszam, jakoś mi to umknęło:oki:

Choć może bardziej chodzi o tą delikatna jazdę niż sam przebieg...

Napisano

prowadnice zaworów 

w tym silniku są  tzw.  5-tki,  niestety nie każdy  warsztat  ma sprzęt do ich  wymiany. 

W Bydgoszczy jest  tylko 1 co to robi  spośród 5 od głowic. 

Może  autorowi spece  zrobili  głowicę bez  ruszania  prowadnic  ( z braku sprzętu) 

Napisano
  • Autor

Możesz coś więcej w kwestii tych piątek? Może coś im podpowiem choć wątpię żeby nie wiedzieli. Choć już mnie nic nie zdziwi 8-)

Napisano

a przykładzie  silników  Opla 

stare 16-tki np.  vectra b miały  prowadnice  6-tki  (6mm średnicy),  nowe np.  vectra  c ma 5-tki  czyli  5mm średnicy i np.  duży  zakład w Bydgoszczy  auto szlif  nie  jest  w stanie  wymienić  zużytych  prowadnic  typu  5-tki. 

Najmniejsze jakie  ogarniają  to  6-tki 

Napisano

I jak sie sprawa potoczyla? Zmieniliscie pokrywe? Mechanik silnik otwiera?

Napisano
  • Autor

Jutro umawiam się na termin. Dla utwierdzenia się w przekonaniu pojeździłem trochę i wychodzi na to że nie pokrywa. Przykładowo przejazd z weekendu 160km autostradą z prędkością >140km/h I znikło 0,5l oleju. W butelce którą założyłem niewiele się zmieniło. 

• 2 tygodnie później...
Napisano

Jakieś wieści z pola walki?

Napisano
  • Autor

Dziś odstawiłem auto. Mechanik nadal się upiera że winowajcą jest pokrywa zaworów, jednak przed wymianą zrobią kolejny raz próbę olejową. Zapytałem jak to możliwe skoro założona jest butelka a olej się w niej nie pojawia. Otrzymałem odpowiedź ze nie ma ciśnienia. Wiec zapytałem gdzie znika ten olej? -jest wyciskany dołem.

Nie rozumiem, przecież jak nie odmy podlaczonej od kolektora ssacego to co? Przez głowice olej ucieka do cylindrów i jest przepalany? Ktoś ma jakiś pomysł, mogą mieć rację? 

Jakoś sobie tego nie potrafię wytłumaczyć i zrozumieć. Ktoś chyba mnie ładuje bez mydła. W każdym bądź razie jak odbiorę auto to zaraz jadę na autostradę.

Pytanie do Was- czy próba olejowa może wykazać że np jest problem z głowicą?  Czy tylko pokazuje kopresje na cylindrach ? Mi się wydaje jak ktoś sugerował ze to coś nie halo z górą  jest...

Napisano

Mechanik ma rację w kwestii ciśnienia. Żeby mieć pewność, musiałbyś podłączyć butelkę szeregowo z wężem idącym od pokrywy do kolektora. Wtedy membrana w pokrywie będzie w swoim "naturalnym środowisku".

Nie ma natomiast racji jeśli chodzi o wyciskanie oleju. Zawór w pokrywie jest tak skonstruowany, że otworzy się jeśli pod nią jest nadciśnienie. I otwiera się, bo butelka się napełnia.

Głowica jest połączona ze skrzynią korbową kilkoma kanałami, więc praktycznie nie ma możliwości, żeby - przy otwierającym się zaworze odmy - w skrzyni korbowej powstawało nadciśnienie.

Próba olejowa pokaże tylko kondycję pierścieni tłokowych.

Napisano
Godzinę temu, Lukass186 napisał:

Dziś odstawiłem auto. Mechanik nadal się upiera że winowajcą jest pokrywa zaworów

Pytanie do Was- czy próba olejowa może wykazać że np jest problem z głowicą?  Czy tylko pokazuje kopresje na cylindrach ? Mi się wydaje jak ktoś sugerował ze to coś nie halo z górą  jest...

Próba olejowa ma za zadanie - tu już Orochimaru napisał :phi:

Natomiast ja widzę nowe rozwiązanie problemu: skoro z butelką jest OK... może by tak to zostawić? :phi:

Napisano
  • Autor

Właśnie nie jest ok. Bo w butelce jest woda i para a oleju na bagnecie dalej ubywa

Napisano

No to jeśli oleju dalej ubywa i nie wydostaje się on poprzez pokrywę do butelki i dalej do kolektora dolotowego... to rozumiem, że olej znika dołem, ale nie rozumiem, dlaczego mechanik uczepił się tej pokrywy? :hmm:

Napisano
3 minuty temu, romano11 napisał:

No to jeśli oleju dalej ubywa i nie wydostaje się on poprzez pokrywę do butelki i dalej do kolektora dolotowego... to rozumiem, że olej znika dołem, ale nie rozumiem, dlaczego mechanik uczepił się tej pokrywy? :hmm:

To mozna sprawdzic kamera czy jest nagar na tlokach i jak wygladaja swiece. Przy takim zuzyciu swiece powinny zarosnac nagarem. 

Napisano

A co wam da to foto świec, przecież wiadomo, ze olej jest spalany. Skoro nigdzie wycieków nie ma a olej ubywa to innej możliwości nie ma:skromny:

Kolega zastanawia się jedynie jaką droga olej dostaje się do cylindrów:) I w niczym tu stan świec nie pomoże a nawet wygląd nagaru na tłokach;]

Napisano
  • Autor

Raport sytuacyjny:

Wczoraj odebrałem samochód została wymieniona pokrywa zaworów (nówka) oraz wykonana próba olejowa która wypadła dobrze- 850zł z robocizną. Wg mechanika to na bank pokrywa i w najbliższym czasie nie będę musiał się pojawiać.

Dziś rano na bagnecie 3/4 oleju po nocnym postoju w garażu. Dolałem 250ml żeby było full. Wyjazd na autostradę dla próby - trasa w dwie strony A1 niecałe 200km, Zabrze->Ostrava. Tempomat 140km/h i nie więcej. Po zawróceniu w Ostravie i jakiś 100 km pojawiła się kontrolka o niskim stanie oliwy :facepalm:. Kontrolka zapala się gdy jest stan poniżej połowy. Od min do max wchodzi 1l. Wychodzi na to że auto na trasie pali ok 1l/1000km.

Jeżeli próba olejowa wyszła w porządku to oznaczać może tylko i wyłącznie problem z głowicą. Mam rację?

Po prostu ręce , cycki mi opadły aż do samej ziemi....

Napisano

Wg mnie pierscienie albo gladzie cylindrowe.

Napisano
  • Autor

ktoś zarysował gładź cylindra w czasie naprawy? Przypomnę, że przed otwarciem silnika motor nie brał grama oleju.

Napisano
42 minuty temu, Lukass186 napisał:

ktoś zarysował gładź cylindra w czasie naprawy? Przypomnę, że przed otwarciem silnika motor nie brał grama oleju.

Wystarczy że pierścienie są źle założone, zamki się pokrywają ...Ale tutaj by raczej wyszło to na próbie olejowej bo by ciśnienie nie wzrosło ...Ale ja obstawiam właśnie miejsce tłoki, pierścienie, gładzie 

Napisano

Wspolczuje Ci Lukas. Ale bylo jechac do tego mechanika  ktory zwalil Ci silnik tak ze zaczal Ci brac olej i niech naprawia za darmo. Zobacz se spawa sadowa z najlepszymi prawnikami wyszla by Cie taniej niz tyle co im zostawiles. Z reszta te kolejne platne naprawy nic nie dajace to tez powinienes zadac zwrotu kasy skoro nie pomogly.

Edytowane przez patgaw

Napisano
  • Autor

Samochód jest cały czas "naprawiany" u tego samego mechanika. Pokrywę nową założył ten sam co otwierał silnik. W poniedziałek chce jechać do nich powiedzieć żeby zadzwonili jak naprawią auto i zostawię im kluczyki.  8-)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.