Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Astra J 1.4 Turbo po 250000 km przebiegu - czy warto?

Featured Replies

Napisano
18 godzin temu, Maciej__ napisał:

Myslalem, ze do 1,6T pakuja inna skrzynie...

NIe irytuje Cie jej precyzja, a raczej brak? ;]

Mam Corsę z tym ,,setapem'' czyli 1.4 T + 6 B i skrzynia jest zdecydowanie największym minusem całego samochodu. Praca skrzyni i dobór przełożeń to dramat ;) 

Napisano
6 minut temu, Pepcio napisał:

Mam Corsę z tym ,,setapem'' czyli 1.4 T + 6 B i skrzynia jest zdecydowanie największym minusem całego samochodu. Praca skrzyni i dobór przełożeń to dramat ;) 

Dobor przelozen jest wg mnie akurat bradzo OK.

Napisano
17 minut temu, Maciej__ napisał:

Według mnie mocno za krótka jak na 1.6. Ekonoterrorysta karze wrzucać szóstkę przy 75, a redukować na piątkę poniżej 50km/h :chory: 

Napisano
23 minuty temu, format napisał:

Według mnie mocno za krótka jak na 1.6. Ekonoterrorysta karze wrzucać szóstkę przy 75, a redukować na piątkę poniżej 50km/h :chory: 

Na te wskazania to ja w ogole nawet nie patrze...Ogolnie staram sie nie jezdzic ponizej 2kRPM, wiec zazwyczaj jade jeden bieg nizej niz sugerowany.

Napisano
23 minuty temu, format napisał:

Manuala wziął, jaki gOOpi ;)

Ja już do daily manuala nie wezmę, po jeździe automatem ;]

Napisano

Manuala wziął, jaki gOOpi [emoji6]

Ja już do daily manuala nie wezmę, po jeździe automatem ;]

Niestety GM jest jeszcze w erze hydrokinetyków. 1.6 z automatem zbiera się do setki jak 1.4 z manualem.

tapatalked

Napisano
Teraz, format napisał:

Niestety GM jest jeszcze w erze hydrokinetyków. 1.6 z automatem zbiera się do setki jak 1.4 z manualem.

tapatalked

Niekorzystnie  :kartka:

Napisano
6 minut temu, format napisał:

tapatalked

Suzuki też ma hydrokinetyczną skrzynię i osiągi są identyczne, jak w manualu. Da się? Da się.

Napisano
2 minuty temu, wladmar napisał:

Suzuki też ma hydrokinetyczną skrzynię i osiągi są identyczne, jak w manualu. Da się? Da się.

Osiagi, czy raptem czas 0-100?

To akurat moze sie zdarzyc, jak np manual osiaga 100ke dopiero na 3 biegu...

Napisano
1 minutę temu, Maciej__ napisał:

Osiagi, czy raptem czas 0-100?

To akurat moze sie zdarzyc, jak np manual osiaga 100ke dopiero na 3 biegu...

0-100 i Vmax są identyczne. Obie skrzynie są 6-biegowe, podejrzewam, że przełożenia są identyczne.

Edytowane przez wladmar

Napisano
Teraz, wladmar napisał:

0-100 i Vmax są identyczne. Obie skrzynie są 6-biegowe.

To jeszcze nie swiadczy o tym, ze osiagi sa identyczne ;)

Moze tak byc, ze automat robi 100-ke na 2b a manual na 3-im i mimo, ze czas niby ten sam to dynamika na poszczegolnych biegach jest inna.

Napisano

0-100 i Vmax są identyczne. Obie skrzynie są 6-biegowe, podejrzewam, że przełożenia są identyczne.

Jest to rzekłbym fizycznie niemożliwe, już abstrahując od szybkości zmiany biegów, hydrokinetyk ma znacznie większe straty przekładniowe, słowem na koła trafia znacznie mniej niż przy użyciu manuala czy dsg.

tapatalked

Napisano
1 minutę temu, format napisał:

Jest to rzekłbym fizycznie niemożliwe, już abstrahując od szybkości zmiany biegów, hydrokinetyk ma znacznie większe straty przekładniowe, słowem na koła trafia znacznie mniej niż przy użyciu manuala czy dsg.

tapatalked

A to się zwróć do Suzuki, oni podają te wartości w katalogach.

Napisano
7 godzin temu, Fili_P napisał:

Znafcą całego łopla nie jestem więc mogę się mylić (sugerowałem się info z Inigni swego czasu uzyskanymi)

Mam w insigni skrzynię m32 6 biegow, więc info cienkie było.

Napisano
Mam w insigni skrzynię m32 6 biegow, więc info cienkie było.
Zależy to tylko od momentu jaki masz. Jak jest niższy niż 320Nm to masz M32.

tapatalked

Napisano
28 minut temu, wladmar napisał:

A to się zwróć do Suzuki, oni podają te wartości w katalogach.

W Suzuki to moze byc tak, że do manuala podali osiągi z automatu. Ogólnie ta marka ma tendencję do zawyżania czasu 0-100 ;]

Napisano
4 minuty temu, bartekm napisał:

W Suzuki to moze byc tak, że do manuala podali osiągi z automatu. Ogólnie ta marka ma tendencję do zawyżania czasu 0-100 ;]

Możliwe ;]

Napisano
3 godziny temu, format napisał:

Mój wrzuca 7 bieg po przekroczeniu 75 km/h.

Gdy słabo wciskam pedał gazu, silnik pracuje w zakresie 1250-1500 obr./min. 8]

Dopiero w trybie SPORT nie schodzi poniżej 1500 obr./min.

Napisano

Tylko że ty masz diesla

tapatalked

Napisano
3 minuty temu, rwIcIk napisał:

U mnie w 1.4 TSI i DSG7, 7 bieg równo przy 80 km/h wskakuje, 6-ty przy 65 km/h.

Przy 140 licznikowych jest ok. 2500 obrotów.

Napisano
2 godziny temu, format napisał:

Tylko że ty masz diesla

tapatalked

W Mitsubishi z benzyna i Cvt jedziesz po mieście poniżej 1500obr. A z sst w 2.0t nigdy nie masz 2000obr jak nie cisniesz.

W manualu jest to zwyczajnie niewygodne bo musisz się napracować, wiec dużo zmian pomijasz i jeździsz do 3tys.

Napisano
13 godzin temu, Maciej__ napisał:

Masz Corsę z tym silnikiem czy Astrę? W Corsie przełożenie główne jest jak w dieslu, na 2 biegu mogę jechać ponad 100 km/h , biegi są bardzo ,,długie'' co zamula silnik i całość sprawia wrażenie ospałej. 

Napisano
5 godzin temu, Pepcio napisał:

Masz Corsę z tym silnikiem czy Astrę? W Corsie przełożenie główne jest jak w dieslu, na 2 biegu mogę jechać ponad 100 km/h , biegi są bardzo ,,długie'' co zamula silnik i całość sprawia wrażenie ospałej. 

Ja mam Astre 140KM ale wydaje mi sie, ze przelozenia chyba beda identyczne?

Biegi sa faktycznie dlugie, ale dla mnie to jest akurat zaleta, bo przy predkosciach autostradowych jest cisza :)

Faktycznie powyzej 4b to dynamiki za wiele nie ma, ale ja i tak jestem nauczony redukowac przy wyprzedzaniu, wiec nie narzekam.

Napisano

to ja dołożę łyżeczkę dziegciu do tego obrazka:skromny: zaznaczę, że raczej intensywnie uzytkowane.

Jest tego trochę i z róznymi silnikami.

Pierwsza będzie z wolnossącym 1.6  i przebiegiem 110 tyś.km- auto ma lat 4.

Z racji tego, że samochodem jeździ kilka osób o róznych gabarytach po fotelach przednich widać przebieg, o ile tkanina bez przetarć to wypełnienia tapicerskie przestają trzymać fason. Dywaniki kierowcy i pasażera przetarte. Skóro podobna kierownica trzyma się, nie widac zuzycia ale mało przyjemna w dotyku. Wraz ze wzrostem przebiegu niektóre elementy zaczęły wpadać w rezonans. Nieszczelne tylne lewe drzwi, zapychają się kanały odpływowe, jak zaciągna wodę to jej nie oddadzą. Co jakiś czas doraźnie udrażniane.

Na samym początku coś się z panelem klimatyzacji stało, tylko gorącym dmuchał - wymieniony na gwarancji. Skrzynia 5 biegowa, na razie cicho, sprzęgło ok., silnik zaczyna pobierać olej. Awaria cewki, poza tym silnik bezproblemowy, dużo pali w stosunku do tego co oferuje.

Brak czujników w kołach- jeden problem z głowy.

Druga - 1.4T - przebieg w granicach 40 tyś. km - 2 lata.

Problemy z turbiną, jak na razie nie zdiagnozowane, aso łapki rozkłada ( inne egzemplarze wolne od tej przypadłości ), przy załączaniu lub redukcji 2 lubi "haczyć', nie zawsze aczkolwiek chyba trochę za szybko:hmm: 

Co mi się podoba? 

Ilość miejsca w kabinie, zawieszenie.

Co mi się nie podoba?

Niby nie ma czego się czepić ale auto wygląda na lepsze niż w rzeczywistości jest.

Czy bym kupił?

Raczej nie, chociaż nie wykluczam  ale tylko wersję 1.4T pod warunkiem, że cena byłaby naprawdę mocno atrakcyjna.

Czy mam odniesienie do czegoś podobnego?

Tak - jest to ceed 2014 kombi. Wolnossący silnik 1.6 skrzynia 6b. Auta na ulicy podobnie wyglądają, w środku rownież. Podobnie się prowadzą. Moje osobiste odczucie, że kia prezentuje wykonanie nieco lepsze niż opel. Teraz to co najważniejsze z punktu widzenia uzytkownika. Samochód pokonał ok. 170 tyś. km i poza eksploatacyjnymi rzeczami nic złego z autem się nie działo, żadna awaria znikąd czy przypadłość na zasadzie TTM. Mimo większego przebiegu tapicerka w ceedzie lepiej się prezentuje (chociaż jak ktoś jest obrotny to odpowiednią chemią może cuda czynić). 

Porównując ją z astrą 1.6 to za oplem nic nie przemawia. Jeżeli ktoś nie szuka uturbionego opla to w ogóle nie powinien w jego stronę spoglądać. 

Napisano
10 minut temu, r1sender napisał:

Porównując ją z astrą 1.6 to za oplem nic nie przemawia. Jeżeli ktoś nie szuka uturbionego opla to w ogóle nie powinien w jego stronę spoglądać. 

A teraz sobie wyobraz, ze byla jeszcze wersja 1,4 NA ;]

Napisano
12 minut temu, Maciej__ napisał:

ciężko mi wyobrazić sobie wrażenia z jazdy:hehe: aczkolwiek nie musi być to prawdą, wszystko zależy od przełożeń w skrzyni:hmm:

Napisano
Teraz, r1sender napisał:

ciężko mi wyobrazić sobie wrażenia z jazdy:hehe: aczkolwiek nie musi być to prawdą, wszystko zależy od przełożeń w skrzyni:hmm:

Skrzynia pewnie ta sama co w 1,6 NA ;)

Napisano

Druga - 1.4T - przebieg w granicach 40 tyś. km - 2 lata.
Problemy z turbiną, jak na razie nie zdiagnozowane, aso łapki rozkłada ( inne egzemplarze wolne od tej przypadłości ), przy załączaniu lub redukcji 2 lubi "haczyć', nie zawsze aczkolwiek chyba trochę za szybko:hmm: 

Jeśli to 1.4t z bezpośrednim wtryskiem to wszystko wygląda na to że to LSPI. Zmienić olej na dexos 1 gen 2 i zmienić ASO bo powinni o tym wiedzieć.
http://astra5klub.pl/lspi-t943.html

tapatalked

Napisano
Dnia ‎2017‎-‎11‎-‎20 o 23:03, Maciej__ napisał:

Tak myslalem ;]

A jak poczytasz na AK to olej GM to najgorszy szajc i w zasadzie po 100kkm to silnik juz na zlom ;)

Tyle mniej wiecej sa warte te wszystkie dywagacje olejow.

Astrę H zalewałem Dexosem , Zafirę B zalewałem Dexosem, teraz Corsę D i Zafirę C zalewam Dexosem..

Napisano
14 godzin temu, Maciej__ napisał:

Ja mam Merivę z tym 1,4 NA.Masa pewnie podobna wiec i odczucia zbliżone.Powiem tak-ponieważ 99% jazdy u mnie to albo miasto albo autostrady  z ograniczeniem do 120km/h to jest akceptowalnie.W przypadku tego jednego % jest żle :hehe:.Ale już raz to pisalem-ponieważ silnik lubi się kręcić to w ruchu miejskim jezdzi mi się tym lepiej niż 1,8 z V50 gdzie silnik wył z rozpaczy powyżej 4500 obr.

Napisano
3 minuty temu, wlad napisał:

Ja mam Merivę z tym 1,4 NA.Masa pewnie podobna wiec i odczucia zbliżone.Powiem tak-ponieważ 99% jazdy u mnie to albo miasto albo autostrady  z ograniczeniem do 120km/h to jest akceptowalnie.W przypadku tego jednego % jest żle :hehe:.Ale już raz to pisalem-ponieważ silnik lubi się kręcić to w ruchu miejskim jezdzi mi się tym lepiej niż 1,8 z V50 gdzie silnik wył z rozpaczy powyżej 4500 obr.

Podstawa do dobrac silinik i auto do swoich potrzeb :ok:

Napisano
Godzinę temu, Maciej__ napisał:

Podstawa do dobrac silinik i auto do swoich potrzeb :ok:

Dokładnie.Gdybym musiał na codzień wyprzedzać w normalnym ruchu to ten silnik nie byłby brany pod uwagę bo jest po prostu sporo za słaby.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.