Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Epoka wozow drabiniastych?

Featured Replies

Napisano

Dzis spotkalem piekne auto na ladnych kolach. Nowy duzy scenic. Podszedlem zobaczyc co to za walce tam wsadzili.... 195 55 R20. Sprawdzilem ceny takich opon - za 320zl sa juz firmowe dobre opony, chinczyki polowe taniej... w tej cenie kiedys kupowalem 175 50 R13 wiec teorie spiskowe upadaja. Czy tylko wyglad decyduje o takim trendzie coraz wiekszych srednic? W moim mam 275 R20 i tak postrzegalem do tej pory duze rozmiary felg. O co tu chodzi? Trzymanie w zakrecie vs 205/50/16 raczej podobne. Milym zaskoczeniem bedzie zywotnosc takich opon ale chyba tym sie nie kierowano.

Edytowane przez lisik

Napisano
3 minuty temu, lisik napisał:

W moim mam 275 R20 i tak postrzegalem do tej pory duze rozmiary felg. O co tu chodzi?

Może hamulce w mniejszych się nie mieszczą;]

Napisano
  • Autor
4 minuty temu, volf6 napisał:

Może hamulce w mniejszych się nie mieszczą;]

O tym nie pomyslalem... to jest hybrid cos tam... moze ma tam jakis kers czy cos... obfoce pozniej...

Napisano

Takie 20" raczej komfortu nie dadzą.

Mam 17" i są to optymalne koła do mojego auta. Przyzwoicie trzyma się drogi, także na zakrętach i daje niezły komfort jazdy.

Dają też do bogatszych wersji 19" i ludziska narzekają na komfort i prowadzenie. Te 19 dają tylko wygląd :no:

Napisano

Taka moda. Kiedyś kompakty jeździły na 13" i 14"...

Napisano
5 minut temu, aviator napisał:

Hamulce nawet najgorszego kompakta nie wejdą do 14” felg dzisiaj

Napisano
3 minuty temu, kravitz napisał:

Wiadomo, że auta są coraz cięższe, a tarcze coraz większe, ale podtrzymuje, że powyżej 16" to już jest tylko trend modowy. Dla klienta "lepiej wygląda" wąska guma i wielka felga, a przy okazji producenci opon mogą windować ceny w górę...

Napisano

zauwazylem ten trend, siedze w pracy kolo takiego scenika na 19-20 a waskie jak kola z roweru :( i jaki daja komfort w aucie rodzinnym ??

Napisano

IMHO większe koła niż 18" przy normalnym zawieszeniu to nieporozumienie w aucie osobowym. Tym bardziej nie rozumiem tego w takim klocku jak Scenic ..

Jak zamawiałem Superba to gość z salonu nie mógł sie nadziwić, że chce jak najmniejsze koło a nie flagowe 20" 8-)

Napisano

Ekologia, powierzchnia styku z podłożem takiej opony jest pewnie większa niż dla 235 w R16 a opór toczenia będzie mniejszy. Za to rośnie masa koła i spada zdolność wybierania nierówności, tak mi się przynajmniej wydaje

Wysłane z mojego Moto X Play

Napisano
56 minut temu, sherif napisał:

IMHO większe koła niż 18" przy normalnym zawieszeniu to nieporozumienie w aucie osobowym. Tym bardziej nie rozumiem tego w takim klocku jak Scenic ..

Jak zamawiałem Superba to gość z salonu nie mógł sie nadziwić, że chce jak najmniejsze koło a nie flagowe 20" 8-)

Zależy do czego pojazd, bo przed sąsiadem na byle 18" lansu brak. 

Ja też wybieram to co mnie pasuje i tyle. 

Jak poprawią drogi u mnie w rejonie , to kupię coś z profilem 40 lub mniej :phi:

Napisano
2 godziny temu, aviator napisał:

Wiadomo, że auta są coraz cięższe, a tarcze coraz większe, ale podtrzymuje, że powyżej 16" to już jest tylko trend modowy. Dla klienta "lepiej wygląda" wąska guma i wielka felga, a przy okazji producenci opon mogą windować ceny w górę...

Mam dwa Lancery. Jeden na 16" kołach, a drugi na 18tkach.

I różnica w prowadzeniu tych samochodów jest ogromna.

W komforcie jazdy też.

Dodatkowo, ten który jest na 18tkach jest nieco mocniejszy i ma hamulce które ledwo wchodzą w 16" koła. Takie zamierzam już na przyszłą zimę założyć z uwagi na komfort.

I te hamulce w tym mocniejszym przez wielu są uważane jako za słabe do tego wozu :) Wychodzi zatem, że 17" by wypadało do tego kompakta wsadzić.

Taki Scenic pewnie jest cięższy niż Lancer, może wymagać większych kół i hamulców. 20" to przesada, ale trend jest raczej normalny.

Tak na chłopski rozum, to opona o większym obwodzie, na dłużej też starczy, bo mniej obrotów zrobi na kilometr, mniej się zetrze bieżnik ;)

Oczywiście ten sam obwód może mieć koło z mniejsza felgą i balonem, ale.....hamulce ;]

Napisano

Teraz nowy Scenic wychodzi tylko na 20 calach.

Podobno inżynierowie stwierdzili, że jeden rozmiar kół da najlepiej zestrojone zawieszenie, a tak przy zmianie wielkości, nie da się go idealnie zaprojektować... tak gdzieś czytałem :)

Napisano
Teraz nowy Scenic wychodzi tylko na 20 calach.
Podobno inżynierowie stwierdzili, że jeden rozmiar kół da najlepiej zestrojone zawieszenie, a tak przy zmianie wielkości, nie da się go idealnie zaprojektować... tak gdzieś czytałem [emoji4]
On ma 20 cali ponieważ tylko takie dawały stylistycznie dobre proporcje. Na mniejszych wygladalby nie tak jak stylista sobie wymyślił i do tego przy okazji doszło to co napisałeś o zestrojeniu zawieszenia. Producent nie dopuszcza innych rozmiarów felg do tego modelu.
Napisano
5 godzin temu, SebeKK napisał:

zauwazylem ten trend, siedze w pracy kolo takiego scenika na 19-20 a waskie jak kola z roweru :( i jaki daja komfort w aucie rodzinnym ??

z nowym scenikiem to ktos z branży mi kiedys tlumaczyl ze zawieszenie strojone jest pod felgę tylko w tym rozmiarze. Ponoć nie ma różnych średnic felg do scenica, wiec nastawy zawieszenia sa odpowiednio dobrane do takiej felgi i profilu opony. Nie zglebialem tematu, byc moze tak jest i w scenicu pomimo takich ogromniastych felg jedzie sie przyzwoicie. Ale musze stwierdzić ze wiek jest odwrotnie proporcjonalna do wielkości felg. Przynajmniej w moim przypadku.

Napisano
5 godzin temu, kravitz napisał:

Do felgi 14" mieści się hamulec 288mm. Wiele współczesnych kompaktów ma taką tarczę, Passat B5 1.8T miał takie tarcze i było dobrze.

Edytowane przez kaczorek79

Napisano
3 minuty temu, kaczorek79 napisał:

Do felgi 14" mieści się hamulec 288mm. Wiele współczesnych kompaktów ma taką tarczę, Passat B5 1.8T miał takie tarcze i było dobrze.

Ale TDI ten mocniejszy juz trzystacos.

Napisano
3 godziny temu, kravitz napisał:

W komforcie jazdy też.

To kwestia zawieszenia. W e46 mam lato 225/45R17, na zimę zmieniam tarcze hamulcowe na mniejsze i zakładam 195/65R15. Różnicy ani w komforcie, ani w prowadzeniu nie czuć prawie w ogóle. Tydzień temu zmieniłem z 15" na 17" i następnego dnia rano zapomniałem o tym jadąc autem do pracy. Przypomniała mi kontrolka trakcji na pierwszym zakręcie, bo spadło odrobinę śniegu, a opony już letnie.

Napisano
10 minut temu, kaczorek79 napisał:

To kwestia zawieszenia. W e46 mam lato 225/45R17, na zimę zmieniam tarcze hamulcowe na mniejsze i zakładam 195/65R15. Różnicy ani w komforcie, ani w prowadzeniu nie czuć prawie w ogóle. Tydzień temu zmieniłem z 15" na 17" i następnego dnia rano zapomniałem o tym jadąc autem do pracy. Przypomniała mi kontrolka trakcji na pierwszym zakręcie, bo spadło odrobinę śniegu, a opony już letnie.

Dziwne, bo ja w astrze już między 205/55/16, a 195/65/15 czułem dużą różnicę.

Napisano
6 minut temu, Kondi napisał:

Ale TDI ten mocniejszy juz trzystacos.

Passat B5 miał 280mm w 1.6 i 288mm we wszystkich mocniejszych 4 cyl. Dopiero V6 miało większą tarczę, ba.. Audi A6 C5 1.8T 180 KM miało 288mm, BMW e39 528i 193KM miało 296mm.

Napisano
5 minut temu, ZUBERTO napisał:

Miałem przez chwilę u siebie 205/55R16 i za cholerę nie poczułem różnicy między 195/65R15. Przejście z 15" na 17" sprawia delikatne wrażenie jazdy "jak po szynach", ale nie jest to różnica "ogromna", jak to nazwał Kravitz. W moim przypadku bardziej odczuwam różnicę masy kół. Felga zimowa waży 5,5 kg, całe koło 13 kg, felga letnia waży 10 kg, całe koło 19 kg.

Napisano
3 minuty temu, kaczorek79 napisał:

Miałem przez chwilę u siebie 205/55R16 i za cholerę nie poczułem różnicy między 195/65R15. Przejście z 15" na 17" sprawia delikatne wrażenie jazdy "jak po szynach", ale nie jest to różnica "ogromna", jak to nazwał Kravitz. W moim przypadku bardziej odczuwam różnicę masy kół. Felga zimowa waży 5,5 kg, całe koło 13 kg, felga letnia waży 10 kg, całe koło 19 kg.

Możliwe, że różnice robiły parametry felg, ale i 15" i 16" były fabryczne, więc niby przewidziane przez producenta.

Napisano
5 godzin temu, Gregs0N napisał:

Ekologia, powierzchnia styku z podłożem takiej opony jest pewnie większa niż dla 235 w R16 a opór toczenia będzie mniejszy. Za to rośnie masa koła i spada zdolność wybierania nierówności, tak mi się przynajmniej wydaje

Wysłane z mojego Moto X Play

Trafne twierdzenie. Od dawna wiadomo, że niższy profil opony, to mniejsze opory toczenia. Wystarczy spojrzeć na rozmiar opon w BMW i8/i3. W 2002r byłem na szkoleniu w Michelin i już wtedy mówili, że przyjdzie czas na wielkie felgi i wąskie opony. Wtedy nikt nie dowierzał, a teraz opony 165 na 16", czy 195 na 20" zaczynają być czymś normalnym.

Napisano
2 godziny temu, kaczorek79 napisał:

Trafne twierdzenie. Od dawna wiadomo, że niższy profil opony, to mniejsze opory toczenia. Wystarczy spojrzeć na rozmiar opon w BMW i8/i3. W 2002r byłem na szkoleniu w Michelin i już wtedy mówili, że przyjdzie czas na wielkie felgi i wąskie opony. Wtedy nikt nie dowierzał, a teraz opony 165 na 16", czy 195 na 20" zaczynają być czymś normalnym.

Ale jak to hamuje? 8]

Napisano
26 minut temu, rwIcIk napisał:

Ale jak to hamuje? 8]

normalnie, może nawet lepiej niż szeroka, na pewno na mokrym będzie lepiej

Napisano

Które koło będzie bardziej komfortowe i dlaczego ?

195/55r20 czy 195/55r15?

Edytowane przez sdss

Napisano
Godzinę temu, sdss napisał:

195/55r20 czy 195/55r15?

Bardziej będzie komfortowe to koło, które ma większy obwód, w tym przypadku 20", mniejsze koło gorzej atakuje dziury w jezdni. Jednak przy takim profilu, jak np 195/55 nierówności drogi nie są uciążliwe.

Napisano
3 godziny temu, sdss napisał:

195/55r20 czy 195/55r15?

Większe. Bo dziura będzie proporcjonalnie mniejsza w stosunku do koła...

Napisano
16 godzin temu, kaczorek79 napisał:

Dziwne, bo co ma profil (wysokosc) opony do oporow toczenia? Opory toczenia to raczej tylko kwestia powierzchni styku. Dlatego w lupo 3L wsadzali jakies masakrycznie waskie oponki.

22 godziny temu, aviator napisał:

Tez mi sie wydaje, ze to tylko moda. Kiedys czytalem, ze najbardziej optymalne ekologicznie bylyby jak najmniejsze kolka rzedu np 10 cali. Roznica wagi pomiedzy  kolem 10 calowym a takim 20 cali z renówki przemnozone przez 4 lub 5 (zapas) to grube kilkadziesiat kilogramow, jak nie blisko 100kg . Kwestie hamulcow na pewno by sie dalo rozwiazac, pozostaje wiec tylko kwestia wizualna .... nikomu sie takie malutkie kolko nie podoba

Napisano
Dzis spotkalem piekne auto na ladnych kolach. Nowy duzy scenic. Podszedlem zobaczyc co to za walce tam wsadzili.... 195 55 R20. Sprawdzilem ceny takich opon - za 320zl sa juz firmowe dobre opony, chinczyki polowe taniej... w tej cenie kiedys kupowalem 175 50 R13 wiec teorie spiskowe upadaja. Czy tylko wyglad decyduje o takim trendzie coraz wiekszych srednic? W moim mam 275 R20 i tak postrzegalem do tej pory duze rozmiary felg. O co tu chodzi? Trzymanie w zakrecie vs 205/50/16 raczej podobne. Milym zaskoczeniem bedzie zywotnosc takich opon ale chyba tym sie nie kierowano.

Gdzie masz 20” po 160 zl ?
Najtansze znalalzem Unitoyala za 380 zl
Napisano
21 godzin temu, kravitz napisał:

Zawias tez chyba inny w cywilu i ralliarcie ;)

18 godzin temu, kaczorek79 napisał:

Do felgi 14" mieści się hamulec 288mm.

Pewnie zalezy od typu hamulca  (zacisku) i rodzaju/ksztaltu felgi. W Hondzie standardowo na hamulec 300mm nie zalozysz mniej niz 16, chociaz sa sportowe felgi 15" ktore wchodza. Ale to nie jest tania impreza. Sam w zabawce mam hamulec 282 i 14 nie wejdzie. 14" wchodzi na 260.  itp

Co wiecej, mialem przygode z hamulcem 300mm - mialem zimowki na stalowych felgach. I wszystko bylo dobrze do momentu wymiany klockow :) nowy klocek wypchnal zacisk bardziej na zewnatrz i kolo nie chcialo sie obracac 8] musialem na cito kupowac 16" alu 

A tak w ogolnej dyskusji. Duże koło niekoniecznie musi oznaczać spadek komfortu. Duża średnica koła (łącznie z oponą) lepiej wybiera nierownosci. A komfort właściwy zalezy też od wysokości opony (nie mylic z profilem, ktory jest względny do szerokości), samej opony (spore roznice twardosci bocznych scianek) i samego zawiasu.

Edytowane przez Filipfm

Napisano

Proszę, wytłumaczcie, jakimi kategoriami kierował się właściciel Jeepa Wranglera zakładając na potężne felgi opony sliki ? Jeżdzi taki po Wa-wie

Napisano
21 minut temu, MACIEJU napisał:

Proszę, wytłumaczcie, jakimi kategoriami kierował się właściciel Jeepa Wranglera zakładając na potężne felgi opony sliki ? Jeżdzi taki po Wa-wie

A co miał wstawić do jazdy po Warszawie, terenowe klocki? Kwestia jak to wizualnie wygląda.

Napisano

Dziękuję za wyczerpującą odpowiedż...

Napisano
20 godzin temu, kaczorek79 napisał:

Ja w starym e34 czułem ogromną różnicę pomiędzy 15 a 17. Na plus 15 - nawet spalanie zimą było mniejsze. 

Napisano
3 godziny temu, gregoryj napisał:

Kiedys czytalem, ze najbardziej optymalne ekologicznie bylyby jak najmniejsze kolka rzedu np 10 cali. Roznica wagi pomiedzy  kolem 10 calowym a takim 20 cali z renówki przemnozone przez 4 lub 5 (zapas) to grube kilkadziesiat kilogramow, jak nie blisko 100kg . Kwestie hamulcow na pewno by sie dalo rozwiazac, pozostaje wiec tylko kwestia wizualna .... nikomu sie takie malutkie kolko nie podoba

Ale może części kierowców jeszcze bardziej nie podoba się bezsensownie duża masa nieresorowana.

To smutne, że trzeba dostosowywać się do nieumiejącej myśleć większości ...

Napisano
22 godziny temu, kaczorek79 napisał:

Masz tarcze hamulcowe zimowe i letnie? :hmm:

22 godziny temu, ZUBERTO napisał:

W golfie czułem różnicę między 195/50R15 a 185/65R14 (zima).

w e46 różnica pomiędzy 225/45R17 a 205/50R17 jest znikoma (nieistotna). Chyba tylko w przyczepności przy hamowaniu/ ruszaniu na suchym. 

Edytowane przez borbet

Napisano
1 godzinę temu, Polarny napisał:

Ale może części kierowców jeszcze bardziej nie podoba się bezsensownie duża masa nieresorowana.

To smutne, że trzeba dostosowywać się do nieumiejącej myśleć większości ...

Racja. Potem pisza, ze komfort za maly po takim upgradzie.

Cena takich opon tez troche wyzsza. Chyba same minusy

Napisano

Dla mnie komfort jest przed wygladem i sam zmieniłem 17 225 na 16 205 gdyż skoda znacznie lepiej się zachowywała na 16. przypuszczam iż problemem była szerokosc opony a nie srednica koła czy profil.

Napisano
7 godzin temu, gregoryj napisał:

Dziwne, bo co ma profil (wysokosc) opony do oporow toczenia? Opory toczenia to raczej tylko kwestia powierzchni styku. Dlatego w lupo 3L wsadzali jakies masakrycznie waskie oponki.

Ma, bo opona o niższym profilu ma sztywniejszy kord stalowy, bieżnik mniej pracuje nie tylko na boki, ale też w osi kierunku jazdy przy zmianie obciążenia.

4 godziny temu, Polarny napisał:

Ja w starym e34 czułem ogromną różnicę pomiędzy 15 a 17. Na plus 15 - nawet spalanie zimą było mniejsze. 

Stare e34 jeździło dobrze, jak było nowe, ale już lekko niedomagające zawieszenie, czy układ kierowniczy sprawia, że to auto prowadzi się słabo. Tam nawet nie było przekładni kierowniczej zębatkowej (tzw maglownicy), a konstrukcja była projektowana 33 lata temu.

3 godziny temu, borbet napisał:

Masz tarcze hamulcowe zimowe i letnie? :hmm:

Tak. Tylko przednie zmieniam, bo mi felga 15" nie wchodzi na zimę. Miałem nowe opony Pirelli jeszcze z e36 15" i żal mi było nie wykorzystać do e46, to tego kupiłem za siatkę gruszek komplet felg 15" aluminiowych, które wyglądają, jak stalówki, były takie stosowane w e46, ważą tylko 5,5 kg. Przełożenie kół lato/zima wiąże się tylko z odkręceniem jarzm i przełożeniem tarcz przednich , bo zaciski są takie same, tylko jarzma mocniej odsadzone do większej tarczy. Tak więc nawet nie trzeba przewodów hamulcowych ruszać, a przy okazji większe tarcze nie widzą soli zimą i po półtora sezonu na nich nadal wyglądają, jak nowe.

Napisano
Dnia 25.03.2018 o 10:50, aviator napisał:

No ale tragicznie wygladaja lancery na balonach a sporo ich widac

Napisano
11 godzin temu, MACIEJU napisał:

Myślisz, że jest tutaj właściciel tego Jeepa i wytłumaczy Ci jakimi kategoriami się kierował :phi:

Napisano
14 minut temu, Tilok napisał:

Myślisz, że jest tutaj właściciel tego Jeepa i wytłumaczy Ci jakimi kategoriami się kierował :phi:

Jeep to jest JEEP. Na naleśnikach jezdzi się suwami. :hehe:

Napisano
Dnia 25.03.2018 o 10:21, lisik napisał:

Czy to nie wygladalo juz karykaturalnie?

O ile kola wieksze nadaja autu estetyki to zbyt duze juz smiesza. Oczywiscie  wielkosc auta ma znaczenie.

Komfort pomijam bo na polskich miastach nie czuje tego.

Napisano

Czy tu wsadziłbyś mniejsze felgi/ koła? To by była szkarada

001.-Renault-Scenic-IV-%E2%80%93-warty-p

Przykład karykaturalnie małych kół ma tu:

1dd336dd-5ea9-4147-9d0d-65e0ed73a68e_for

Napisano
57 minut temu, Rado_ napisał:

Czy tu wsadziłbyś mniejsze felgi/ koła? To by była szkarada

Zdecydowanie, choć i tak to auto mi się nie podoba ;).

Podobnie jak trend poprawiania trakcji stosując coraz szersze opony (vide Insignia) tak poprawiania wyglądu zbyt dużymi felgami. Nie lubię tego, auto ma jeździć i wyglądać tj jak inne na zwykłych rozmiarach.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.