Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Z cyklu ile to może kosztować

Featured Replies

Napisano

Stłuczka przy małej prędkości (wymuszenie pierwszeństwa). Auto w Aso czeka na wycenę, ile to może kosztować ?

Czy TU z OC sprawcy może odmówić naprawy w serwisie (auto miesięczne) ?

IMG-20210621-WA0002.jpg.16b48c9247ac666b2dcdc3ae79ad5b7c.jpg

Napisano

Dla serwisu taka robota to złote jajo, nic nie bój, TU nie odmówi a ASO skasuje jak za zboże. 

Napisano
9 minut temu, sherif napisał:

Nie może.

Bez względu na wiek, chyba że naprawa przekroczy 100% wartości auta.

Edytowane przez ghost2255

Napisano
4 minuty temu, K3 napisał:

10k +/-2k PLN...

Za 10 to nie będzie im się chciało auta na warsztat wstawiać 🤣

Mysle, że jak znam KIA to nawet wycieraczki wymienią 😎

Napisano
47 minutes ago, sherif said:

Stłuczka przy małej prędkości (wymuszenie pierwszeństwa). Auto w Aso czeka na wycenę, ile to może kosztować ?

Jesli mocowania lamp sa do wymiany to pewnie z 20k PLN o ile tam sa Ledy, a jak nie to penwnie 10-12k ;]

Ogolnie to tematem rozliczenia z TU niech sie zajmie ASO :ok:

A jak beda problemy to zostaje jeszcze BLS, sprawdz czy Twoje TU to oferuje.

Edytowane przez Maciej__

Napisano
56 minut temu, sherif napisał:

Piętnastak minumum ;]

Napisano

Ja obstawiam okolice 25-30k - jesli dojdzie reflektor, pas przedni lub jakieś czujniki - ciężko powiedzieć jakie zniszczenia pod poszyciem zderzaka.

Ostatnio w outlanderze miałem bardzo delikatne spotkanie z sarenką - uszkodzone poszycie zderzaka + kilka plastików ozdobnych + belka pod nim (na siłę mogła by zostać) + lakierowanie zderzaka.

maska, reflektory, atrapa, halogen - wszystko sprawne

w ASO z rok temu = 10.500zł

image.png.f4846612f33267f7425e7b6222bab124.png

Napisano
26 minut temu, Azbest napisał:

Ja obstawiam okolice 25-30k - jesli dojdzie reflektor, pas przedni lub jakieś czujniki - ciężko powiedzieć jakie zniszczenia pod poszyciem zderzaka.

Ostatnio w outlanderze miałem bardzo delikatne spotkanie z sarenką - uszkodzone poszycie zderzaka + kilka plastików ozdobnych + belka pod nim (na siłę mogła by zostać) + lakierowanie zderzaka.

maska, reflektory, atrapa, halogen - wszystko sprawne

w ASO z rok temu = 10.500zł

image.png.f4846612f33267f7425e7b6222bab124.png

A potem janusze sprawdzaja na autodna i mowia ze skladany z 3 😁 bo Paaaanie szkoda na 10tys to pol auta robili

Napisano
9 minut temu, Chalek napisał:

A potem janusze sprawdzaja na autodna i mowia ze skladany z 3 😁 bo Paaaanie szkoda na 10tys to pol auta robili

stare poszycie ASO wrzuciło mi do bagażnika, to mogę Januszowi dać w prezencie. Od biedy można by założyć na samochód i dokupić jedynie ten chromowany plastik ozdobny. 

Ale faktycznie szkoda zarejestrowana z AC ... wiec w historii zostaje

Napisano
  • Autor
  • Popularny post

Mam info od dealera z wyceną, nikt nawet nie zbliżył się do kwoty :bzik:.

Wycena jest na 54kzł 8]8-). Pytanie co na to TU, bo jeszcze nie jest to zatwierdzone.

Lampy całe są nieruszone, ale poza tym co widać, poleciało mocowanie chłodnicy z chłodnicami a są trzy :bzik: (mimo,że nic nie pociekło), niejaki głośnik przedni oraz dość drogi radar wraz z instalacją.

Problem jest też, że auto miało naniesioną twardą powłokę ceramiczną tydzień wcześniej. Podobno mają zwrócić na jej położenie na nowych elementach. Ciekawe czy tak będzie ..

Napisano

Ile? 54 tysiące?!

Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka

Napisano
31 minutes ago, sherif said:

Wycena jest na 54kzł 8]8-). Pytanie co na to TU, bo jeszcze nie jest to zatwierdzone.

Lampy całe są nieruszone, ale poza tym co widać, poleciało mocowanie chłodnicy z chłodnicami a są trzy :bzik: (mimo,że nic nie pociekło), niejaki głośnik przedni oraz dość drogi radar wraz z instalacją.

Problem jest też, że auto miało naniesioną twardą powłokę ceramiczną tydzień wcześniej. Podobno mają zwrócić na jej położenie na nowych elementach. Ciekawe czy tak będzie ..

Kwota absurdalna :hehe: Ciekawe czy to dlatego, ze to PHEV tak sobie licza stawki i graty x3? ;]

Przeciez jakakolwiek wieksza szkoda w 3-4 latku i bedzie calka ;)

Napisano
9 minut temu, Maciej__ napisał:

Kwota absurdalna :hehe: Ciekawe czy to dlatego, ze to PHEV tak sobie licza stawki i graty x3? ;]

Przeciez jakakolwiek wieksza szkoda w 3-4 latku i bedzie calka ;)

Się śmiejesz. Już Ukraińca ciężko do roboty poniżej 50PLN/h znaleźć. Już tylko Polacy za grosze robią. Widzę u mnie w firmie jak przychodzą i za 4 koła - Panie z czego ja się utrzymam i co dla rodziny wyślę - NIE dziękuję. A Polak robi 😳

Napisano

U mnie obicie po kamieniach wyszło 13tys, z tym, że nikt raczej tych uszkodzeń na pierwszy rzut oka nie zauwazy.

Wysłane z mojego SM-N986B przy użyciu Tapatalka

Napisano
7 godzin temu, sherif napisał:

Tutaj masz 11 kpln ale maska cała była. Wymieniona jedna lampa. U ciebie o ile żadnych radarów w atrapie nie było będzie max 15. Auto trzyletnie robione bez żadnych problemów w Aso z OC sprawcy. 

IMG_20210201_202827.jpg

Edytowane przez Lupus

Napisano
5 godzin temu, sherif napisał:

Z tymi stłuczkami przodem to jest trochę wróżenie z fusów, bo nie wiadomo co pod zderzakiem siedzi .. a aso nie naprawia tylko wymienia. 

Cena faktycznie wysoka ... ale nie jestem zszokowany, bo te wyceny na styku ASO/Ubezpieczalnie to jest obłęd. Wszyscy za to zapłacimy w składkach :)

Edytowane przez Azbest

Napisano
12 godzin temu, sherif napisał:

Wycena jest na 54kzł 8]

Grubo :hehe:

Najlepsze, że to będzie widać potem w każdym raporcie typu autoDNA i przy takiej kwocie potencjalny kupujący będzie przkonany, że na 100% były wywalone poduchy. 

Napisano

Jak auto będzie starsze to robota tylko poza ASO. Kwota absurdalna no ale, całe te ustrojstwa, radary etc. Ja w ASO nigdy nie robiłem tylko w niezależnym bezgotówkowo. 

Napisano
19 godzin temu, K3 napisał:

10k +/-2k PLN...

Haha. 14 za coś takiego (blacha deko więcej pognieciona, ale to bez znaczenia ile, a chłodnice miałem całe, tylko maska, błotnik, lampy i plastiki między nimi, bez zderzaka, zbiorniczek płynu chłodniczego) to w 2009 kosztowało TU naprawa 5 letniej Fabii.

Napisano
  • Autor
9 godzin temu, Azbest napisał:

Z tymi stłuczkami przodem to jest trochę wróżenie z fusów, bo nie wiadomo co pod zderzakiem siedzi .. a aso nie naprawia tylko wymienia. 

Cena faktycznie wysoka ... ale nie jestem zszokowany, bo te wyceny na styku ASO/Ubezpieczalnie to jest obłęd. Wszyscy za to zapłacimy w składkach :)

Niby tak, ale też myślałem że będą to okolice 10kzł, skoro to niewielka stłuczka i absolutnie nie doszło do zawieszenia.

2 godziny temu, iwik napisał:

Grubo :hehe:

Najlepsze, że to będzie widać potem w każdym raporcie typu autoDNA i przy takiej kwocie potencjalny kupujący będzie przkonany, że na 100% były wywalone poduchy. 

W tych raportach są konkretne kwoty likwidacji czy fakt, że auto było naprawiane ?

Ważne, że są zdjęcia i będzie rachunek z ASO.

Godzinę temu, wujek napisał:

Jak auto będzie starsze to robota tylko poza ASO. Kwota absurdalna no ale, całe te ustrojstwa, radary etc. Ja w ASO nigdy nie robiłem tylko w niezależnym bezgotówkowo. 

Ja raz w żony aucie też zrobiłem poza ASO, za całe 500zł zostały naprawione (rysy) i pomalowane: zderzak, błotnik, drzwi tylne, błotnik z drugiej strony i lusterko. Przy odbiorze gość mi jeszcze lampy spolerował :).

Napisano
20 godzin temu, ghost2255 napisał:

Nie może.

Bez względu na wiek, chyba że naprawa przekroczy 100% wartości auta.

Dlaczego nie może? Zawsze mogą odmówić...

Napisano
Godzinę temu, wujek napisał:

Skoro bezgotowkowo to po co w niezależnym?

Napisano
21 godzin temu, K3 napisał:

10k +/-2k PLN...

Za naprawę takiego uszkodzenia wyszło 20 tys. Wymieniona klapa, zderzak, belka, plastikowe blendy i masa plastików. Dodam, że ta wgnieciona część klapy to plastik.IMG_20210517_080604a.jpg.68f96aa5fee9171c9a2af954d39f88d9.jpg

Edytowane przez shapyr

Napisano
59 minut temu, prawoimotoryzacja napisał:

Cashback?:phi:

Napisano
Godzinę temu, prawoimotoryzacja napisał:

Zawsze mogą odmówić...

Na jakiej podstawie? ASO naprawia zgodnie z wytycznymi producenta. Jak naprawa nie przekroczy 100% wartości, to z OC jest naprawiane. 

Zresztą zawsze można iść do sądu, a to TU rzadko się opłaca.

Napisano
1 godzinę temu, sherif napisał:

W tych raportach są konkretne kwoty likwidacji czy fakt, że auto było naprawiane ?

Ważne, że są zdjęcia i będzie rachunek z ASO.

to zależy od firmy, jeżeli zaciągają dane z baz ubezpieczeniowych to mają całą historię naprawy wraz z elementami, czynnościami i cenami jednostkowymi od blach po najmniejsze spinki i folie ochronne.

Napisano
22 godziny temu, sherif napisał:

No to ładnie "staruszkowie" urządzili nowa brykę.

Za to przy nowym aucie nie masz co się martwić, że nie zrobią, najwyżej jak zrobią.

Mają to w BI składać na miejscu w Top Motors, czy KIA prowadza auta do kogoś zewnętrznego?

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, ZUBERTO napisał:

No to ładnie "staruszkowie" urządzili nowa brykę.

Za to przy nowym aucie nie masz co się martwić, że nie zrobią, najwyżej jak zrobią.

Mają to w BI składać na miejscu w Top Motors, czy KIA prowadza auta do kogoś zewnętrznego?

Tak, auto jest w BI a chyba tylko jeden jest tam serwis.

Napisano
W dniu 3.07.2021 o 15:52, Camel napisał:

Za 10 to nie będzie im się chciało auta na warsztat wstawiać 🤣

Mysle, że jak znam KIA to nawet wycieraczki wymienią 😎

jak ze 3 lata temu robiłem z AC w Rio lakierowanie tylnego błotnika, bo żona przytarła o słupek, to mi pan w Aso powiedział: "jakby Pan to robił prywatnie, to płaci Pan jakieś 1200zł, zostawia Pan samóchód jednego dnia, robimy, drugiego schnie, trzeciego Pan odbiera". A że nie po to mam AC żeby płacić 1200, to zrobiłem z AC: trwało to ze 2 tygodnie (rzeczoznawca, zgoda leasingu, wycena, jakieś pertraktacje między ASO a ubezpieczeniem, w międzyczasie jakieś papiery z leasingu nie doszły, trzeba było dzwonić żeby wysłali jeszcze raz itd). Oczywiście nic nie zapłaciłem, a potem dostałem info z fakturą że to kosztowało ubezpieczyciela 6 tys. pln. Więc pewnie w przypadku autora wątku naprawa jest realnie warta kilkanaście tys.

Napisano
6 godzin temu, prawoimotoryzacja napisał:

ASO najczęściej nie ma dobrego blacharza o lakierniku nie wspominam. Jeździłem zawsze do duzego warsztatu w Wawie hurtowe ilosci znaja sie z rzeczownawcami i chyba juz od dłuższego czasu najnowocześniejszą lakiernie. 

Napisano
6 godzin temu, Miro0412 napisał:

Pokażę zdjęcia przed naprawą, a jak jakiś debil nie będzie dalej wierzył to nie kupi ale to on straci. Dlatego ja na jakieś autodna i inne głupoty patrzę z przymrużeniem oka. Oglądają TVN Turbo i później wielkich znawców grają.

Nie pokażesz zdjęć, bo ktoś z daleka w ogóle nie przyjedzie oglądać. Kupi raport za 30 zł i na tym zakończy "oglądanie" tego samochodu. I nazywanie debilem  kogoś, kto próbuje odsiać przynajmniej wstępnie szrot, którego jest 2/3 na rynku wtórnym i nie tracić swojego czasu i pieniędzy na oglądanie ulepów kilkaset km od domu jest chyba nie na miejscu. 

Napisano

Kurcze ta KIA to jednak porządna firma i ceny mają konkretne. Ja kiedyś wymieniałem plastikową listewkę na klapie bagażnika z AC. Oni chcieli, żeby auto na naprawę zostawiać.... Kazałem im to założyć w czasie przeglądu 😂 Ale potem i tak przyszło pismo z TU, że chyba przeszło 2k za to skasowali. A potem jakieś kolejne pismo i też coś o 2k pisali, już nie pamiętam. Może nawet i 4k za to wyszarpali 🤪

A nieszczęsny Ford za rozwalonego Focusa mocno z tyłu i trochę z przodu (niestety poszedł tylko klakson, a chłodnice i radary nie) to wyklepał za 62k... A mi by pasowało, żeby sam przód wycenili na 50k, to bym teraz powypadkowym nie jeździł. Ech, gdybym nie włączył autohold ;)

PS: Ile kilometrów przejechali?

Edytowane przez rallyrychu

Napisano
Nie pokażesz zdjęć, bo ktoś z daleka w ogóle nie przyjedzie oglądać. Kupi raport za 30 zł i na tym zakończy "oglądanie" tego samochodu. I nazywanie debilem  kogoś, kto próbuje odsiać przynajmniej wstępnie szrot, którego jest 2/3 na rynku wtórnym i nie tracić swojego czasu i pieniędzy na oglądanie ulepów kilkaset km od domu jest chyba nie na miejscu. 
Ale to już jego problem i strata...
Krajowe auta po pierwszym wlascicielu sprzedają się bez żadnych problemów :ok:
Napisano
10 godzin temu, rallyrychu napisał:

Kurcze ta KIA to jednak porządna firma i ceny mają konkretne. Ja kiedyś wymieniałem plastikową listewkę na klapie bagażnika z AC. Oni chcieli, żeby auto na naprawę zostawiać.... Kazałem im to założyć w czasie przeglądu 😂 Ale potem i tak przyszło pismo z TU, że chyba przeszło 2k za to skasowali. A potem jakieś kolejne pismo i też coś o 2k pisali, już nie pamiętam. Może nawet i 4k za to wyszarpali 🤪

A nieszczęsny Ford za rozwalonego Focusa mocno z tyłu i trochę z przodu (niestety poszedł tylko klakson, a chłodnice i radary nie) to wyklepał za 62k... A mi by pasowało, żeby sam przód wycenili na 50k, to bym teraz powypadkowym nie jeździł. Ech, gdybym nie włączył autohold ;)

PS: Ile kilometrów przejechali?

patrząc po tych wycenach napraw, można pomyśleć, że jesteśmy najbogatszym krajem Europy ;]

Napisano
12 minut temu, maro_t napisał:

patrząc po tych wycenach napraw, można pomyśleć, że jesteśmy najbogatszym krajem Europy ;]

Ceny oryginalnych części zamiennych w ASO są absurdalne i w zasadzie, przy naprawie z OC, TU nie ma możliwości tych cen zakwestionować (o ile wycena całości mieści się w wartości auta). Każda taka szkoda to dla nich eldorado, wiadomo że z wolnej ręki nie dostaliby zlecenia naprawy na taką kwotę, albo jak w moim przypadku, wymiany tylnego plastikowego zderzaka w 9 letnim Peugeocie za 10 koła :pukpuk:

Napisano
4 minuty temu, iwik napisał:

Ceny oryginalnych części zamiennych w ASO są absurdalne i w zasadzie, przy naprawie z OC, TU nie ma możliwości tych cen zakwestionować (o ile wycena całości mieści się w wartości auta). Każda taka szkoda to dla nich eldorado, wiadomo że z wolnej ręki nie dostaliby zlecenia naprawy na taką kwotę, albo jak w moim przypadku, wymiany tylnego plastikowego zderzaka w 9 letnim Peugeocie za 10 koła :pukpuk:

fajnie, tylko że kto ostatecznie za to płaci? :(

Napisano
On 7/3/2021 at 9:03 PM, sherif said:

Kwota gruba... a jeszcze jakby doliczyć auto zastępcze na czas naprawy i odszkodowanie za utratę wartośći handlowej to wyjdzie z 65 k zł ;) 

Jeśli będziesz się domagał to zwrócą Ci z ceramikę. Kluczowe byś nie zapomniał się upominać, bo lubią zapominać o tym.

No to grubo - KIA przebiła poziom ASO BMW kilka lat temu (ojciec na autostradzie dostał krzesłem, które wiatr zdmuchnął z ciężarówki) i tam wyszło za podobne szkody + reflektor + wynajem zastępczego (na bodajże 3 tyg) coś ok. 30k zł.

Napisano
39 minut temu, maro_t napisał:

Klienci w swoich podwyższonych składkach ;]

Napisano
37 minut temu, maro_t napisał:

No wiadomo kto. Mnie się to wcale nie podoba i moim zdaniem ktoś w końcu powinien takie absurdy ukrócić. 

Napisano
  • Autor
42 minuty temu, Manx napisał:

Kwota gruba... a jeszcze jakby doliczyć auto zastępcze na czas naprawy i odszkodowanie za utratę wartośći handlowej to wyjdzie z 65 k zł ;) 

Jeśli będziesz się domagał to zwrócą Ci z ceramikę. Kluczowe byś nie zapomniał się upominać, bo lubią zapominać o tym.

No to grubo - KIA przebiła poziom ASO BMW kilka lat temu (ojciec na autostradzie dostał krzesłem, które wiatr zdmuchnął z ciężarówki) i tam wyszło za podobne szkody + reflektor + wynajem zastępczego (na bodajże 3 tyg) coś ok. 30k zł.

Pewnie z reflektorami byłoby pow 60kzł :phi:. Sam ciekaw jestem na czym się to skończy i jaka dokładnie będzie zatwierdzona lista do naprawy.

31 minut temu, iwik napisał:

No wiadomo kto. Mnie się to wcale nie podoba i moim zdaniem ktoś w końcu powinien takie absurdy ukrócić. 

Z drugiej strony chciałbyś mieć miesięczny samochód z naprawianą blacharsko maską czy pokruszonymi kostkami elektrycznymi bo szkoda było wymieniać :) ?

IMO żeby był uczciwiej TU powinno zabierać wymienione części i sprzedawać je na rynku wtórnym osiągając tym częściową rekompensatę, tylko komu by się w to chciało bawić. Dodatkowo takie nowe części powinny być liczone w ASO z max rabatem, bo w końcu duży odbiorca części w skali kraju :phi:.

Napisano
6 minutes ago, iwik said:

to nie są absurdy - niestety koszty napraw osiągnęły poziom zachodni czy USA. Kiedys w PL ludzie się ciszyli, bo można było niezbyt mocno uszkodzone, świeże auto sciągnąć za ułamek ceny, bo "zachodnie/amerykańskie głupki nie wiedzą, że to dobre auto, które można natio naprawić" ;)

Napisano
10 minutes ago, sherif said:

Pewnie z reflektorami byłoby pow 60kzł :phi:. Sam ciekaw jestem na czym się to skończy i jaka dokładnie będzie zatwierdzona lista do naprawy.

A w takich przypadkach bywa zabawnie jak wychodzi ich zdaniem dużo. Ojciec wstawił kiedys auto do ASO BMW i ubezpieczyciel sprawcy nie chciał płacić za wymianę reflektorów (5000 zł/szt), w których popękały mocowania, uznając że problemu nie ma. Auto stało rozgrzebane ponad 2 tyg, bo ASO BMW nie chciało sciągać nowych reflektorów nie mając tego klepniętego, a rzeczoznawca ubezpieczyciela nie kwapił się na oględziny i im to odrzucał zza biurka. Przepychanki trwały 2 tyg. W międzyczasie ojciec jeździł zastępczym BMW 3. Po 2 tyg musiei chyba dostać jakąś pierwszą fakturę od wypożyczalni i wtedy wysłali rzeczoznawcę na oględziny - przyjechał  i potwierdził, że rzeczywiscie połamane i trzeba wymieniać. Finalnie niedość że zapłacili za nowe reflektory, to dołożyli jeszcze parę k zł za niepotrzebne przedłużanie auta zastępczego :hehe:

Napisano
  • Autor
24 minuty temu, Manx napisał:

to nie są absurdy - niestety koszty napraw osiągnęły poziom zachodni czy USA. Kiedys w PL ludzie się ciszyli, bo można było niezbyt mocno uszkodzone, świeże auto sciągnąć za ułamek ceny, bo "zachodnie/amerykańskie głupki nie wiedzą, że to dobre auto, które można natio naprawić" ;)

Tylko nikt takich aut nie naprawia w ASO. Podałem wyżej przykład za lakierowanie (i naprawę !!) 6 elementów dałem w Warszawie 3lata temu 500zł :phi:.

9 minut temu, Manx napisał:

Finalnie niedość że zapłacili za nowe reflektory, to dołożyli jeszcze parę k zł za niepotrzebne przedłużanie auta zastępczego 

Całe szczęście, ze są te samochody zastępcze, w końcu to jakiś koszt i motywacja :).

Napisano
20 minut temu, Manx napisał:

Finalnie niedość że zapłacili za nowe reflektory, to dołożyli jeszcze parę k zł za niepotrzebne przedłużanie auta zastępczego :hehe:

polityka jest słaba... jak miałem C2 do naprawy z OC, nadkole i szyba tył, z jakieś 4tys by mnie zadowalało w gotówce, no ale nie, wycena na 1500zł no to robimy bezgotówkowo, finalnie prawie 7tys z naprawą i jazdą autem zastępczym

Napisano
W dniu 3.07.2021 o 15:40, sherif napisał:

Brać kasę do ręki, pisać odwołania później i naprawić własnym sumptem to zostanie spora górka. 

Opcja druga ASO zrobi chętnie, bo to złote jajo jest, a ubezpieczyciel zapłaci bez mrugnięcia okiem. 

Napisano
  • Autor
5 minut temu, mrBEAN napisał:

Brać kasę do ręki, pisać odwołania później i naprawić własnym sumptem to zostanie spora górka. 

i tak auto by do ASO trafiło, może jedynie większy rabat by zastosowali :).

Napisano
Godzinę temu, Manx napisał:

to nie są absurdy - niestety koszty napraw osiągnęły poziom zachodni czy USA.

Koszty roboczogodziny rozumiem, ale dlaczego ta sama (oryginał, nie zamiennik) część poza ASO potrafi kosztować 2-3 krotnie mniej? 

Jakby złożyć samochód z części kupionych w ASO, to by kosztował 5x tyle co w salonie (bez żadnej robocizny).