Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

androidy, carplay'e itd

Featured Replies

Napisano
1 minutę temu, zinger napisał(a):

bangla?

jeszcze przed testami

Napisano

jeszcze przed testami

Dasz radę sprawdzić czy działa dobrze CarPlay?

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro
Napisano
7 minut temu, bergerac napisał(a):

Podłączyć mogę ale jeździć z tym iphonem nie będę ;]

Napisano
5 godzin temu, bergerac napisał(a):

Jednak podłączenie iphone mnie przerosło ale faktycznie są opcje do iphone. Na androidzie na 30 min używania działa świetnie, łączy po wejściu do auta.

Screenshot_20231128_231044_AAWireless.jpg

Screenshot_20231128_231026_AAWireless.jpg

Napisano

Ale ustawienia CarPlay i Iphona są dostępne na Androidzie ?

Czyli co? Najpierw ustawiasz na Androidzie Car Play a potem już bez ustawień podłączasz iPhona ? 

Ciut głupowate to.

Napisano
11 godzin temu, PawelWaw napisał(a):

ednak podłączenie iphone mnie przerosło ale faktycznie są opcje do iphone.

Skoro Cię przerosło to lipa, bo w przypadku CarPlay wszystko praktycznie dzieje się samo.

Napisano
Godzinę temu, jakubek napisał(a):

Czyli co? Najpierw ustawiasz na Androidzie Car Play a potem już bez ustawień podłączasz iPhona ? 

Ciut głupowate to.

nie ma apki na ios ?

Napisano
Godzinę temu, jakubek napisał(a):

Ciut głupowate to.

Tak by wychodziło, skoro nie ma żadnej apki dla AAWireless na iPhona (sprawdźcie czy jest coś takiego w waszym "warzywniaku") 😉

Tak jakby firma starała się żeby urządzenie obsługiwało CarPlay, ale tak nieoficjalnie...

Edytowane przez Wasylek

Napisano

Pewnie dlatego to beta.Jak pojawi się apka w App Store to wtedy można myśleć o kupnie do Iphona

Napisano
W dniu 24.11.2023 o 14:09, Maciej__ napisał(a):

Chyba ignorantem ;]

Dewiantem :]

Napisano

Dzisiaj przyszło, połączyło bez problemu. Raz wyskoczył komunikat o utracie połączenie z AA ale zaraz się odnalazł, ale nie wiem czy to nie wina Yanosika.

pozdr.

Wysłane z mojego RMX2170 przy użyciu Tapatalka

Napisano
53 minuty temu, leszcz napisał(a):

Dzisiaj przyszło, połączyło bez problemu. Raz wyskoczył komunikat o utracie połączenie z AA ale zaraz się odnalazł, ale nie wiem czy to nie wina Yanosika.

pozdr.

Wysłane z mojego RMX2170 przy użyciu Tapatalka

To ja kupiłem to samo co @PawelWawi od paru dni używam. Nie testowałem dokładniej, ale wygląda że działa 👍 Wziąłem droższe, bo nie chciałem za 100 ryzykować. 

Edytowane przez janusz

Napisano
20 minut temu, janusz napisał(a):

To ja kupiłem to samo co @PawelWawi od paru dni używam. Nie testowałem dokładniej, ale wygląda że działa 👍 Wziąłem droższe, bo nie chciałem za 100 ryzykować. 

Również testuje z wyzej wymienionego linku kupionej w promocji za 62 zł. Paczkę otrzymałem w ciągu 8 dni. Mogę potwierdzić że dotychczas działa bez zarzutu. Samo sparowanie na androidzie odbyło się bez problemów. 

Napisano
8 minut temu, Kukis napisał(a):

Również testuje z wyzej wymienionego linku kupionej w promocji za 62 zł. Paczkę otrzymałem w ciągu 8 dni. Mogę potwierdzić że dotychczas działa bez zarzutu. Samo sparowanie na androidzie odbyło się bez problemów. 

To ja kupiłem tego droższego 😕

Mówicie, że nie widać różnicy @PawelWaw

Napisano
13 godzin temu, janusz napisał(a):

To ja kupiłem tego droższego 😕

Mówicie, że nie widać różnicy @PawelWaw

A mogłeś kupić tańszego i zgodnie z kieliszkiem na opakowaniu - opić udany zakup. ;)

Napisano
W dniu 21.11.2023 o 06:50, akisel napisał(a):

Mógłbyś rozwinąć, na jakiej zasadzie to dziala?

w sensie ze bramę można otworzyć dzwoniąc na jakis numer, a CarPlay wie ze podjechałes do tej bramy?

Bramę masz sterowaną przez sterownik, który w jakiś sposób jest podłączony do home-kita. Czy to przez kontroler zigbee, bramkę w chmurze czy localne API. 

Telefon wykrywa (GPSu / Glonass / Galileo) że znajdujesz się w bliskości bramy. Jeśli głosowo wyrazisz zgodę, to przez chmurę Apple wyśle polecenie otwarcia bramy bezpośrednio do chmury bramy, albo do lokalnego kontrolera HomeKit, który przekaże dalej lokalnie.

Napisano
Teraz, grogi napisał(a):

Bramę masz sterowaną przez sterownik, który w jakiś sposób jest podłączony do home-kita. Czy to przez kontroler zigbee, bramkę w chmurze czy localne API. 

Telefon wykrywa (GPSu / Glonass / Galileo) że znajdujesz się w bliskości bramy. Jeśli głosowo wyrazisz zgodę, to przez chmurę Apple wyśle polecenie otwarcia bramy bezpośrednio do chmury bramy, albo do lokalnego kontrolera HomeKit, który przekaże dalej lokalnie.

A jak braknie netu to stoisz do rana ;] 

Napisano
Teraz, FrugOs napisał(a):

A jak braknie netu to stoisz do rana ;] 

Popsuli a ? Ech ta wasza mechanizacja....

Napisano
1 minutę temu, grogi napisał(a):

Popsuli a ? Ech ta wasza mechanizacja....

Ja się chyba starzeję, bo zaczyna mnie odrzucać od tych wszystkich usprawnień.

W aucie mam nawet funkcję, która automatycznie otwiera szybę w momencie gdy podjedziesz w konkretny punkt. Na cholerę to komu? Szyby nie mogę sam otworzyć? Na dodatek elektrycznej? :hehe:

Napisano
57 minut temu, kenickie napisał(a):

A mogłeś kupić tańszego i zgodnie z kieliszkiem na opakowaniu - opić udany zakup. ;)

Czekam na porównanie @PawelWawale chyba się obraził 😁 

Napisano
4 godziny temu, janusz napisał(a):

Czekam na porównanie @PawelWawale chyba się obraził 😁 

Narazie tylko tego droższego testuje i jest rewelacyjny ;]

Napisano

półtora roku jeżdżę z aawireles. faktycznie na początku od czasu do czasu się rozłączał ale już od dłuższego czasu wszystko jest ok. otwarcie auta z pilota powoduje zasilenie portu usb do którego jest podłączone i czasem zanim wsiądę jest już gotowy do pracy. używam z androidem.

Napisano
1 godzinę temu, PawelWaw napisał(a):

Narazie tylko tego droższego testuje i jest rewelacyjny ;]

U mnie też, bo mi tańszego nie sprzedałeś 🫤😁

Napisano
W dniu 23.11.2023 o 10:30, PawelWaw napisał(a):

dzisiaj po 55E, jutro bedzie pewnie po 25E ;]

Jeśli ktoś jest zainteresowany to znowu jest promocja:

image.png.48637d9cd7a93e70c490b48a0d2e6abd.png

Napisano
1 godzinę temu, GoldFinger napisał(a):

Jeśli ktoś jest zainteresowany to znowu jest promocja:

image.png.48637d9cd7a93e70c490b48a0d2e6abd.png

To jest tylko AA czy iphony też?

Napisano
3 godziny temu, zinger napisał(a):

To jest tylko AA czy iphony też?

Wg znawców na to i na to. Ale nie ma aplikacji na CarPlay żeby to ustawić. Posiłkować się trzeba aplikacją na Androida

• 9 miesięcy później...
Napisano
11 godzin temu, PawelWaw napisał(a):

W tesli musisz używać?

Napisano
Teraz, awruK napisał(a):

W tesli musisz używać?

W kia, tesla nie ma car play.

• 4 miesiące później...
Napisano
W dniu 21.11.2023 o 10:17, komandos80 napisał(a):

nawet jesli w tunelu skrecisz, zjedziesz zjazdem, ktorym nie planowales?
to takiej nawigacji faktycznie jeszcze nie widzialem

Update, bo zepsuła mi się jakiś czas temu antena GPS w Fordzie więc miałem okazję przećwiczyć nawigowanie jakby w tunelu.

Nawigacja nie mając zupełnie danych z GPS prowadziła mnie prawidłowo ok. 50km zanim się wysypała. Co więcej, łatwo nie miała bo zepsuła się w centrum Berlina a ja nie znając dobrze miasta ale mając własną koncepcję wyjechania z niego co najmniej kilka razy pojechałem nie tam gdzie podpowiadała. Za każdym razem się zorientowała, przeliczyła trasę i prawidłowo prowadziła dalej. Myślałem, że się pogubi po kilku kilometrach a było to kilkadziesiąt. Paradoksalnie, mam wrażenie, że w mieście szło jej lepiej bo było więcej manewrów i łatwiej jej było liczyć, pogubiła się dopiero na autostradzie.

Napisano
3 godziny temu, Ryb napisał(a):

Update, bo zepsuła mi się jakiś czas temu antena GPS w Fordzie więc miałem okazję przećwiczyć nawigowanie jakby w tunelu.

Nawigacja nie mając zupełnie danych z GPS prowadziła mnie prawidłowo ok. 50km zanim się wysypała. Co więcej, łatwo nie miała bo zepsuła się w centrum Berlina a ja nie znając dobrze miasta ale mając własną koncepcję wyjechania z niego co najmniej kilka razy pojechałem nie tam gdzie podpowiadała. Za każdym razem się zorientowała, przeliczyła trasę i prawidłowo prowadziła dalej. Myślałem, że się pogubi po kilku kilometrach a było to kilkadziesiąt. Paradoksalnie, mam wrażenie, że w mieście szło jej lepiej bo było więcej manewrów i łatwiej jej było liczyć, pogubiła się dopiero na autostradzie.

Och, wspaniała wiadomość i absolutnie wspaniały samochód. Na pewno każdy marzy o takiej technologii. Być może następny model z razem z VW będzie jeszcze lepszy. 

Napisano
49 minut temu, wujek napisał(a):

Och, wspaniała wiadomość i absolutnie wspaniały samochód. Na pewno każdy marzy o takiej technologii. Być może następny model z razem z VW będzie jeszcze lepszy. 

To by było coś, pick-up produkujący paliwo 😂

Napisano
59 minut temu, wujek napisał(a):

Prawidłowy wniosek z tego posta jest taki, że prawdopodobnie każda wbudowana w samochód nawigacja mająca dostęp do danych z jazdy potrafi sobie tak liczyć, tylko nie każdy miał akurat sposobność doświadczyć awarii, która to tak wyraźnie pokazała. Tymczasem Tobie jak zwykle zbyt szybko pękła żyłka, i to jeszcze tutaj - zaśmiecasz swoimi frustracjami kącik techniczny. Jestem zawiedziony, nie tak wychowuję swoich followersów.

:facepalm:

Napisano
W dniu 20.11.2023 o 13:54, maro_t napisał(a):

oglądam czasami jakieś testy aut na YT, siedzę na jakichś grupach na fb itd. Zauważyłem, że prowadzący takie programy coraz więcej czasu poświęcają elektronice w samochodzie, zwłaszcza temat łączenia się z telefonem, to jest ostatnio jakiś numer 1 i w ogóle staje się jakimś Bożkiem w motoryzacji. Czy przewodowo, czy bezprzewodowo, którym kablem się udało, którym nie. Czasami już serio więcej czasu poświęcają na to z jakim telefonem się samochód łączy niż na to jak jeździ. Tak samo ludzie na grupach pytają czy android auto działa bezprzewodowo, zanim kupią samochód. Serio to jest powód kupna lub rezygnacji? Nie jestem jakimś przeciwinikiem gadżetów, jak się to do czegoś przydaje to fajnie, ale przyznam, że w samochodzie który mam od 10 miesięcy nawet ani razu nie uruchamiałem android auto. Wystarczy mi że się łączy przez bluetooth z telefonem. A nawigacja fabryczna jest całkiem ok, dodatkowo jak byłem na wakacjach za granicą to nie musiałem się zastanwiać ile mam danych komórkowych w roamingu. I tyle. Będe potrzebował to podłączę, ale nawet jak nie zadziała to nic wielkiego się nie stanie. Żona ma iphona, połączyło jej się to jakoś samo bezprzewodowo, no fajnie, bo jest inne menu, kolorowo, są google mapy, tylko że ona i tak tylko do pracy jeździ albo do fryzjera ;].

A jak u was? Nie kupilibyście jakiegoś auta bo nie ma AA mimo że wszystko inne by Wam pasowało?

Nie czytam całego wątku bo mi się nie chce, odpowiem z mojej perspektywy. Używam tego samego auta do pracy i prywatnie, jest to dla mnie jeden z najistotniejszych elementów w samochodzie, po tempomacie (aktywnym tempomacie). 

Ma się łączyć szybko, bezproblemowo, z dwoma telefonami. Niestety na rynku jest pod tym względem dramat, jednym pozytywnie wyróżniającym się samochodem był Hyundai Tucson. Jezu, jak ja za nim tęsknię. Parował dwa telefony na raz, do tego jeden mógł być w trybie Android Auto a drugi na bluetooth tylko do odbierania połączeń. 

Wsiadam, dyktuję adres i jadę, dzwoni telefon - odbieram. 

Teraz mam Audi i jego cudowne MMI, qwa jego mać. Jeden telefon łączy się bez problemu, drugi tylko po kablu. Jak połączysz jeden telefon z AA bezprzewodowo, to drugiego na bluetooth już nie złapiesz. Jak podłączysz jeden przewodowo, to bluetooth się włączy, ale wyłączy się od razu jak ktoś zadzwoni na ten przez AA. 

Do tego regularne zawieszenie całego systemu, pewnie opartego na skomplikowanych czujnikach bo zawsze jak z kimś rozmawiam i jestem w centrum miasta którego nie znam, albo mam do wyboru jeden z trzech zjazdów oddalonych po 300 metrów każdy. 

Także super że to testują dla potomności, to bardzo istotna kwestia dla wielu z nas.

Napisano
  • Autor
27 minut temu, bizz napisał(a):

Także super że to testują dla potomności, to bardzo istotna kwestia dla wielu z nas.

OK, ale wydaje mi się że większość kierowców akurat tak intensywnie tego nie używa. Albo to ja już jestem niedzisiejszy ;]. Ja potrzebuję w zasadzie tylko bluetooth. Jak dwoni telefon w czasie jazdy, żebym mógł odebrać przyciskiem i gadać "do samochodu". W sumie nic więcej mi nie potrzebne. Nawigacji używam ze 2 razy w roku, wystarczy mi ta wbudowana w samochód. Czasem jak jadę razem z żoną to auto podłączy się do jej telefonu, ale to nie problem, bo do mnie w 80% przypadków jak dzwoni telefon, to dzwoni własnie żona ;]. Więc jak jadę z żoną w aucie to dzwoni jakaś fotowoltaika czy inny spam. Nie muszę odbierać. A jak już ten raz w roku jadę w nieznane miejsce to i tak wcześniej przygotowuję się do takiej trasy na komputerze, oglądając kluczowe punkty trasy na streetview, będąc w miarę przygotowanym i już mi wszystko jedno czy jadąc mam mapę google czy inną.

Napisano
5 minut temu, maro_t napisał(a):

OK, ale wydaje mi się że większość kierowców akurat tak intensywnie tego nie używa. Albo to ja już jestem niedzisiejszy ;]. Ja potrzebuję w zasadzie tylko bluetooth. Jak dwoni telefon w czasie jazdy, żebym mógł odebrać przyciskiem i gadać "do samochodu". W sumie nic więcej mi nie potrzebne. Nawigacji używam ze 2 razy w roku, wystarczy mi ta wbudowana w samochód. Czasem jak jadę razem z żoną to auto podłączy się do jej telefonu, ale to nie problem, bo do mnie w 80% przypadków jak dzwoni telefon, to dzwoni własnie żona ;]. Więc jak jadę z żoną w aucie to dzwoni jakaś fotowoltaika czy inny spam. Nie muszę odbierać. A jak już ten raz w roku jadę w nieznane miejsce to i tak wcześniej przygotowuję się do takiej trasy na komputerze, oglądając kluczowe punkty trasy na streetview, będąc w miarę przygotowanym i już mi wszystko jedno czy jadąc mam mapę google czy inną.

Ja nawigacji uzywam praktycznie zawsze, ale to zalatwia google maps + android auto, tel i tak podlaczam do muzyki/radia internetowego.

Telefonow z zalozenia w trakcie jazdy nie odbieram, raz ze nie lubi rozmawiac przez tel, a dwa ze praktycznie nikt do mnie dzwoni ;]

Nie wiem czy odbieram wiecej niz 2-3 polacenia tygodniowo, albo ja dzwonie jak mi pasuje, albo zalatwiam wszystko przez komunikatory z zona i znajomymi.

Napisano
  • Autor
15 godzin temu, Maciej__ napisał(a):

Ja nawigacji uzywam praktycznie zawsze, ale to zalatwia google maps + android auto, tel i tak podlaczam do muzyki/radia internetowego.

Telefonow z zalozenia w trakcie jazdy nie odbieram, raz ze nie lubi rozmawiac przez tel, a dwa ze praktycznie nikt do mnie dzwoni ;]

Nie wiem czy odbieram wiecej niz 2-3 polacenia tygodniowo, albo ja dzwonie jak mi pasuje, albo zalatwiam wszystko przez komunikatory z zona i znajomymi.

no i wychodzi, że to jest ważne głównie dla ludzi co dużo rozmawiają albo rozmowy to część ich pracy. Ja ostatnio sporo używam telefonu w pracy, ale nie do rozmów, tylko robię aplikacje na androida i serio po pracy, to nawet mi się nie chce na ten telefon patrzeć, ani bawić się w żadne parowania go z samochodem czy aplikacje do muzyki itd. Jak ktoś dzwoni to odbieram i tyle.

Napisano

Jak nie wetknę kabla by uruchomił się Android Auto, to i tak działają rozmowy i wiadomości zestawie samochodowym przez bluetooth.

Choć już tak się przyzwyczaiłem, że zawsze jeżdżę z włączoną mapą. Samochodowa ma niby live trafic, ale google mapa jest bardziej przyjazna w obsłudze.

Żona też lubi widzieć, o której będziemy, więc pomaga wtykać kabel 😁

Napisano
33 minuty temu, rwIcIk napisał(a):

Jak nie wetknę kabla by uruchomił się Android Auto, to i tak działają rozmowy i wiadomości zestawie samochodowym przez bluetooth.

Choć już tak się przyzwyczaiłem, że zawsze jeżdżę z włączoną mapą. Samochodowa ma niby live trafic, ale google mapa jest bardziej przyjazna w obsłudze.

Ja zawsze korzystam z Apple car play. Spotify, janosik, google, podcasty. Telefon może działać przez Bluetooth. 

choc rozumiem ze jest beton, który użyje tylko nawigacji fabrycznej i będzie słuchać reklam w radiu.

Napisano
49 minut temu, rwIcIk napisał(a):

Ja jeszcze tylko dodam, że w związku z tą awarią GPSu, do czasu aż serwis dostał nową antenę musiałem przez jakiś czas jeździć na AA, w tym wrócić z tego Berlina gdzie się zepsuła. Używałem zamiennie Google Maps i Waze. Prowadziło toto całkiem ok ale zwróciło moją uwagę, że tak kompletnie z tyłka pokazywanych ograniczeń prędkości to jeszcze w życiu nie widziałem. Google kompletnie nie wie jaka prędkość obowiązuje na danym odcinku i czasem pokazuje totalne bzdury typu 90 w zabudowanym czy 70 na autostradzie. Przestałem na to zwracać uwagę bo było niewiarygodne, a po naprawieniu auta z ulgą wróciłem do rozwiązania fabrycznego.

:panic:

Napisano
21 minut temu, wujek napisał(a):

choc rozumiem ze jest beton, który użyje tylko nawigacji fabrycznej i będzie słuchać reklam w radiu.

Jako częsty użytkownik nawigacji fabrycznej chętnie sprostuję - betonem można chyba nazwać kogoś, kto brak wiedzy przykrywa arogancją i myśli, że użycie nawigacji fabrycznej nie pozwala wybrać sobie źródła dźwięku innego niż radio, tak jakby to miało cokolwiek ze sobą wspólnego.

;l

Edytowane przez Ryb

Napisano
Teraz, Ryb napisał(a):

Jako użytkownik nawigacji fabrycznej chętnie sprostuję - betonem można nazwać kogoś, kto brak wiedzy przykrywa arogancją i myśli, że użycie nawigacji fabrycznej nie pozwala wybrać sobie źródła dźwięku innego niż radio, tak jakby to miało cokolwiek ze sobą wspólnego.

;l

Widzę że znów wróciłeś połączyłeś kropki które miałyby niepołączone i popsułeś Google. 

Napisano

Ja jeszcze tylko dodam, że w związku z tą awarią GPSu, do czasu aż serwis dostał nową antenę musiałem przez jakiś czas jeździć na AA, w tym wrócić z tego Berlina gdzie się zepsuła. Używałem zamiennie Google Maps i Waze. Prowadziło toto całkiem ok ale zwróciło moją uwagę, że tak kompletnie z tyłka pokazywanych ograniczeń prędkości to jeszcze w życiu nie widziałem. Google kompletnie nie wie jaka prędkość obowiązuje na danym odcinku i czasem pokazuje totalne bzdury typu 90 w zabudowanym czy 70 na autostradzie. Przestałem na to zwracać uwagę bo było niewiarygodne, a po naprawieniu auta z ulgą wróciłem do rozwiązania fabrycznego.
:panic:

A te bledy to w polsce czy w nrdfenie tez?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Napisano
8 godzin temu, Ryb napisał(a):

betonem można chyba nazwać kogoś,

W ogóle nazywanie kogokolwiek betonem jest mało kulturalne... :kara:

Edytowane przez ochkarol

Napisano

Ja tylko napomknę- AAWireless wprowadziło w tym roku nowy model swojego urządzenia, stary nie jest już dostępny. AAWireless TWO w innej już obudowie, ma dodany duży, programowalny fizyczny przycisk, który może służyć np. do przełączania pomiędzy sparowanymi telefonami, czy szybkiego parowania nowego smartfona. Apka jest ta sama, uniwersalna dla obu wersji. Więcej o nowym dynksie nie napiszę- sam nadal z przyjemnością używam starszej wersji.

https://www.aawireless.io/en/products/aawireless-two

67050297532e68522671954c_Use%20Android%2

Napisano
57 minut temu, Wasylek napisał(a):

Ja tylko napomknę- AAWireless wprowadziło w tym roku nowy model swojego urządzenia, stary nie jest już dostępny. AAWireless TWO w innej już obudowie, ma dodany duży, programowalny fizyczny przycisk, który może służyć np. do przełączania pomiędzy sparowanymi telefonami, czy szybkiego parowania nowego smartfona. Apka jest ta sama, uniwersalna dla obu wersji. Więcej o nowym dynksie nie napiszę- sam nadal z przyjemnością używam starszej wersji.

https://www.aawireless.io/en/products/aawireless-two

67050297532e68522671954c_Use%20Android%2

a przez to da się zarzucać filmy na radio ?

Bo to jedyna funkcja której mi obecnie brakuje jak czekam na rodzinkę :) 

Napisano
20 godzin temu, ochkarol napisał(a):

W ogóle nazywanie kogokolwiek betonem jest mało kulturalne... :kara:

Zgadzam się. Odwzajemniłem koledze komplement właśnie dlatego, że rażą mnie takie jego zachowania.

:ok: