Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Elektryki, a ciągnięcie przyczepy.

Featured Replies

Napisano
2 godziny temu, Zbynek napisał(a):

Będąc na dużym dużym kempingu we Włoszech, gdzie widać przekrój przyczep i kamperów z połowy Europy, nie widziałem takiego zestawu. Jak przyczepa kempingowa to holownik spalinowy, a jak elektryk to zaparkowany obok domków typu mobile home, z przedłużaczem wystającym z okna (mimo dedykowanego stanowiska do ładowania elektryków).

Taptaraptap

Jest już sporo materiałów w sieci nawet po PL o elektrykach z kempingiem na haku

Gdzieś czytałem że zasięg spada do 200-250km, więc słabo

Ale na południu EU widziałem Tesle z przyczepą, więc da się 

A co do haka i bagażnika, to musi być  wbity w dowód do montowania bagażnika? 

Napisano
3 godziny temu, Zbynek napisał(a):

Będąc na dużym dużym kempingu we Włoszech, gdzie widać przekrój przyczep i kamperów z połowy Europy, nie widziałem takiego zestawu. Jak przyczepa kempingowa to holownik spalinowy, a jak elektryk to zaparkowany obok domków typu mobile home, z przedłużaczem wystającym z okna (mimo dedykowanego stanowiska do ładowania elektryków).

Taptaraptap

Dlatego napisałem, że pewnie kręcą się tylko dookoła komina . Jak Dania ma od południa do północy 400 km długości to elektryki mają sens . 

Napisano
13 minut temu, Koonrad napisał(a):

Jest już sporo materiałów w sieci nawet po PL o elektrykach z kempingiem na haku

Masz w dowodzie adnotacje montażu haka. Nie ma rozgarniczenia czy do przyczepy czy tylko do bagażnika .

Swojego czasu rozmawiałem w Toyocie o montażu haka do Camry tylko pod bagażnik rowery i powiedzieli że się da .

A i jeszcze bmw ma opacje montażu haka tylko z przezanczniem pod bagażnik rowery . Nie trzeba wtedy wymieniać chłodnic  i jest niby taniej przez to .

Napisano
15 godzin temu, Ryb napisał(a):

Możesz sobie zamontować, pytanie jaka będzie DMC na haku i jak daleko z tym zestawem zajedziesz. Oraz czy Ci się nie znudzi rozpinać zestawu co 100-200km żeby się naładować. 

:skromny:

Od czego ma się żonę i dzieci?

Napisano
17 godzin temu, Marcin79 napisał(a):

Masz w dowodzie adnotacje montażu haka. Nie ma rozgarniczenia czy do przyczepy czy tylko do bagażnika .

Swojego czasu rozmawiałem w Toyocie o montażu haka do Camry tylko pod bagażnik rowery i powiedzieli że się da .

A i jeszcze bmw ma opacje montażu haka tylko z przezanczniem pod bagażnik rowery . Nie trzeba wtedy wymieniać chłodnic  i jest niby taniej przez to .

Juz na etapie wyboru samochodu, hak był dla mnie absolutnym wymogiem (rowery praktycznie co tydzień, przyczepa do prac ogródkowych co kilka tygodni, w zimie są niestety dni że muszę nawet co drugi dzień pociągnąć na holu do głównej już odśnieżonej drogi)

Jak się okazało po czasie a czego byłem nie świadomy, tak fabryczny hak w VW jest droższy ale wiąże się to też z tym, że samochód wyjedzie z fabryki z większą chłodnicą (nie wiedziałem o tym).

Napisano
1 godzinę temu, bengamin napisał(a):

Juz na etapie wyboru samochodu, hak był dla mnie absolutnym wymogiem (rowery praktycznie co tydzień, przyczepa do prac ogródkowych co kilka tygodni, w zimie są niestety dni że muszę nawet co drugi dzień pociągnąć na holu do głównej już odśnieżonej drogi)

Jak się okazało po czasie a czego byłem nie świadomy, tak fabryczny hak w VW jest droższy ale wiąże się to też z tym, że samochód wyjedzie z fabryki z większą chłodnicą (nie wiedziałem o tym).

Myślę, że przy takim zastosowaniu brak większej chłodnicy jest bez znaczenia 👍

Napisano
3 godziny temu, bengamin napisał(a):

Miałem hondę odyssey i tam jeżeli ktoś chciał ciągać większe przyczepy to była montowana chłodnica płynu skrzyni biegów. Normalne modele były beż tej chłodnicy.

Napisano
2 godziny temu, janusz napisał(a):

Myślę, że przy takim zastosowaniu brak większej chłodnicy jest bez znaczenia 👍

Zgadza się. W moim przypadku jednak z uwagi na wybrany silnik akurat większa chłodnica ma sens - już i tak producent zrezygnował z uwagi na temperaturę z osłon silnika od spodu i przez jakiś czas zabierali na akcji serwisowej te estetyczne osłony od góry silnika bo się topiły.

54 minuty temu, MarcG napisał(a):

Miałem hondę odyssey i tam jeżeli ktoś chciał ciągać większe przyczepy to była montowana chłodnica płynu skrzyni biegów. Normalne modele były beż tej chłodnicy.

Przy DQ500 akurat chłodnica skrzyni biegów jest w standardzie

Ale powróćmy do tematu. Nawet jeżeli samochód jest fabrycznie nieprzystosowany do montażu haka, a jakaś firma produkuje do niego hak ale zamiast homologacji daje atest to jak to zalegalizować. Przewidywane są problemy z diagnostą przy przeglądach. Może być problem nawet jeżeli nie z policją w razie kontroli to przy jakimkolwiek zdarzeniu gdzie ubezpieczyciel może się przyczepić.

A wspominam o tym ponieważ właśnie zdarzenie miało miejsce 4 tygodnie temu. Zderzak, błotnik, lampa, naprawa bezgotówkowa z OC sprawcy w ASO (bo samochód ma 18 miesięcy i jest na gwarancji). Podczas oddawania do ASO właśnie przedstawili ojcu ofertę na nowy Camry który ma pojawić się w Grudniu i powstaje pytanie co z tym zrobić. Chętnie bym przejął tą sztukę dla żony ale właśnie bez możliwości transportu rowerów pomysł upada.

Edytowane przez bengamin

Napisano
22 godziny temu, Koonrad napisał(a):

Probowalem to kiedys rozkminic i wydaje mi sie, ze teoretycznie nie musi ;]

Praktycznie auto z hakiem, ktory nie jest wbity w DR, nie przejdzie corocznego badania technicznego :hehe:

Napisano
2 minuty temu, Maciej__ napisał(a):

Praktycznie auto z hakiem, ktory nie jest wbity w DR, nie przejdzie corocznego badania technicznego :hehe:

Przecież pierwszy przegląd jest po trzech latach, więc w zasadzie przy odpowiednim leasingu to już problem następnego właściciela ;]

Napisano
1 minutę temu, wladmar napisał(a):

Przecież pierwszy przegląd jest po trzech latach, więc w zasadzie przy odpowiednim leasingu to już problem następnego właściciela ;]

Racja, zapomnialem ze to AK ;]

Napisano
42 minuty temu, wladmar napisał(a):

Mi wbicie haka do dowodu zajęło chyba rok. Bo jakoś nie było okazji. ;l

Hak zakładany do nowego auta ale przez dilera, przed odbiorem samochodu.

Napisano
W dniu 12.07.2024 o 19:05, fred77 napisał(a):

Co to znaczy, że konstrukcyjnie nie jest przystosowany?

Do każdego samochodu da się jakoś dopasować hak. Kwestia tylko tego czy to będzie jakoś estetycznie wyglądać.

Nie mam na myśli tutaj jakiegoś druciarstwa, tylko czy jakikolwiek producent przewiduje jakiś hak do tego pojazdu.

W przypadku Camry nie idzie tu o warunki konstrukcyjne tylko o homologację

Takie samo Camry na rynek japoński może mieć hak a Europę już nie

A fizycznie można zamontować co na własne oczy widziałem (w Europie a nie Japonii)

Tylko jest to dość ryzykowne bo licho nie śpi i niech coś spadnie z przyczepy i np zrobi komuś krzywdę i zacznie się grzebanie i wyjdzie że hak nieleganie (chociaż bez wpływu na zdarzenie) to może być nieciekawie.

Bałbym się tak jeździć a brak haka w Camry doskwiera mi osobiście 😎

Napisano
26 minut temu, Ryb napisał(a):

Ja tam nie lubię dziadostwa i pojechałem od razu po wyjechaniu z salonu. Fachowiec ze stacji nawet nie wyszedl z biura sprawdzić czy przyjechałem tym samochodem czy rowerem. Wystarczyły kwity do podbicia.

Napisano
3 minuty temu, MarcG napisał(a):

Ja tam nie lubię dziadostwa i pojechałem od razu po wyjechaniu z salonu. Fachowiec ze stacji nawet nie wyszedl z biura sprawdzić czy przyjechałem tym samochodem czy rowerem. Wystarczyły kwity do podbicia.

U mnie też nie sprawdzał tylko na auto popatrzył z daleka. Ale jakoś nie miałem czasu się zebrać i podjechać.

:mlot:

Napisano
17 minut temu, Ryb napisał(a):

U mnie też nie sprawdzał tylko na auto popatrzył z daleka. Ale jakoś nie miałem czasu się zebrać i podjechać.

:mlot:

Ja porozbijalem samochody na mnie i na żonę. Mam 3 młodych kierowców i nie chciałem szkód przenosić na wszystkie. No i teraz połowę spraw załatwią zona bo je niestety nawet bym chciał ale nie mogę ;]

Napisano
2 godziny temu, Maciej__ napisał(a):

Jeżeli zauważy, że jest (schowany/zdemontowany) hak ;).

To samo tyczy się kontroli drogowej. Jak przyuważą hak, bez wpisu, to mogą zatrzymać DR i nałożyć mandat. Jak była akcja z rejestracjami z allegro to specjalnie wyłapywali kierowców z rowerami na platformach w celu kontroli.

Napisano
1 godzinę temu, Ryb napisał(a):

Ja w miesiąc ogarnełem, wraz z 3cią tablicę i to przy leasingu ;).

Głupotą za to jest, że kupuje się nowy samochód z hakiem a DR dostaje się bez wpisu :bzik:. U mnie tez chyba jakaś dod chłodniczka jest.

Napisano
7 minut temu, sherif napisał(a):

Ja w miesiąc ogarnełem, wraz z 3cią tablicę i to przy leasingu ;).

Głupotą za to jest, że kupuje się nowy samochód z hakiem a DR dostaje się bez wpisu :bzik:. U mnie tez chyba jakaś dod chłodniczka jest.

U mnie diler chciał to zrobić jeśli trochę poczekam ale uznałem, że jak sam ogarnę to będzie szybciej. 

;l

Zmian żadnych u mnie nie ma bo każdy Ranger jest konstrukcyjnie przystosowany do ciągania 3.5 tony.

Edytowane przez Ryb

Napisano
1 minutę temu, Ryb napisał(a):

U mnie diler chciał to zrobić jeśli trochę poczekam ale uznałem, że jak sam ogarnę to będzie szybciej. 

;l

No to dobrze, że sam ogarnąłeś ;]

Napisano
Teraz, janusz napisał(a):

No to dobrze, że sam ogarnąłeś ;]

Tylko to "szybciej" mi słabo wyszło.

;l

Napisano
33 minuty temu, sherif napisał(a):

To samo tyczy się kontroli drogowej.

W X3 nic nie widać, jest specjalna zaślepka zderzaka pod którą chowa się mocowanie haka i gniazdo

Pewnie że jak zacznie szukać to znajdzie

Pytanie czy na przeglądzie nie powinienem haka mieć zapiętego ?

Niby powinni sprawdzić choćby gniazdo, a jeszcze się nie zdarzyło 

Więc na SKP haków nie szukają ;)

33 minuty temu, sherif napisał(a):

Jak przyuważą hak, bez wpisu, to mogą zatrzymać DR i nałożyć mandat. Jak była akcja z rejestracjami z allegro to specjalnie wyłapywali kierowców z rowerami na platformach w celu kontroli.

Ale są bagażniki montowane do karoserii i one haka nie wymagają 

A hak służy do ciągnięcia przyczepy, tak jest chyba w przepisach - urządzenie sprzęgające do tworzenia zespołu pojazdów?

W przypadku montażu bagażnika jest tylko mocowaniem dodatkowego elementu, coś jak belki dachowe :hmm:

Oczywiście teoretyzujemy, ale tak to w praktyce wygląda i tak powinno być przez służby oceniane

I coś takiego nawet występuje 

"Urządzenie integrujące bagażnik rowerowy (przypominające wyglądem hak holowniczy), nie mają na swojej tabliczce określonej wartości parametru D (uciąg haka w kN)"

https://www.eurodiagnosta.pl/technologiae/haki_hybrydy/haki_hybrydy.html

Edytowane przez Koonrad

Napisano
51 minut temu, Koonrad napisał(a):

W X3 nic nie widać, jest specjalna zaślepka zderzaka pod którą chowa się mocowanie haka i gniazdo

Pewnie że jak zacznie szukać to znajdzie

Pytanie czy na przeglądzie nie powinienem haka mieć zapiętego ?

Niby powinni sprawdzić choćby gniazdo, a jeszcze się nie zdarzyło 

Więc na SKP haków nie szukają ;)

Gniazdo sprawdzaja tylko na pierwszym przegladzie, przed wbiciem w DR...

Potem to juz nikogo nie interesuje ;]

Napisano
19 minut temu, Maciej__ napisał(a):

Mi chyba ze dwa może trzy razy podpinali, na 20 lat rotfl

Napisano
6 godzin temu, Maciej__ napisał(a):

To jeszcze mamy jedną zagadkę - jak zgodnie z przepisami zamówić 3 tablicę do platformy, skoro nie ma haka? Jest adnotacja "bagażnik", ale tak bez haka? ;l

Napisano
4 godziny temu, sherif napisał(a):

To samo tyczy się kontroli drogowej. Jak przyuważą hak, bez wpisu, to mogą zatrzymać DR i nałożyć mandat.

Musiałoby im na tym bardzo zależeć...

4 godziny temu, sherif napisał(a):

Jak była akcja z rejestracjami z allegro to specjalnie wyłapywali kierowców z rowerami na platformach w celu kontroli.

Słyszę o tym drugi raz i to drugi raz na AK - ile było takich łapanek? 

Napisano
Godzinę temu, futrzak napisał(a):

To jeszcze mamy jedną zagadkę - jak zgodnie z przepisami zamówić 3 tablicę do platformy, skoro nie ma haka? Jest adnotacja "bagażnik", ale tak bez haka? ;l

Tak, są bagażniki które nie potrzebują haka a potrzebują tablicę. WK się to załatwia. Szybko, miło i sprawnie👍

Napisano
Godzinę temu, Danielpoz. napisał(a):

Tak, są bagażniki które nie potrzebują haka a potrzebują tablicę. WK się to załatwia. Szybko, miło i sprawnie👍

Na allegro jeszcze szybciej, sprawniej i milej :)

Napisano
20 minut temu, PawelWaw napisał(a):

Na allegro jeszcze szybciej, sprawniej i milej :)

I Smart😂

Napisano
  • Autor
W dniu 14.07.2024 o 16:38, Koonrad napisał(a):

Możesz sobie zamontować hak, podpiąć gniazdo elektryczne i nie trzeba go legalizować. Tylko, że nie można wtedy ciągnąć przyczepy. Można montować tylko bagażnik. 

To jest wygodna opcja dla pojazdów, które w homologacji mają wyraźnie zaznaczone, że nie mogą ciągnąć przyczepy.

Ale jeżeli pojazd może ciągnąć przyczepę to jak już jest ten hak to legalizacja nie jest jakimś olbrzymim kosztem i nie ma jakichś wygórowanych procedur. 

Napisano
  • Autor
21 godzin temu, bengamin napisał(a):

Podejrzewam, że są takie VW z hakami montowanymi niefabrycznie i jeżdżą bez wymienionej chłodnicy tak samo.

Edytowane przez fred77

Napisano
  • Autor
17 godzin temu, MarcG napisał(a):

Myślę, że to kwestia wykręcenia zaślepek w obudowie i wkręcenia w ich miejsce chłodnicy oraz dolanie oleju. 

Napisano
  • Autor
17 godzin temu, bengamin napisał(a):

Zgadza się. W moim przypadku jednak z uwagi na wybrany silnik akurat większa chłodnica ma sens - już i tak producent zrezygnował z uwagi na temperaturę z osłon silnika od spodu i przez jakiś czas zabierali na akcji serwisowej te estetyczne osłony od góry silnika bo się topiły.

Przy DQ500 akurat chłodnica skrzyni biegów jest w standardzie

Ale powróćmy do tematu. Nawet jeżeli samochód jest fabrycznie nieprzystosowany do montażu haka, a jakaś firma produkuje do niego hak ale zamiast homologacji daje atest to jak to zalegalizować. Przewidywane są problemy z diagnostą przy przeglądach. Może być problem nawet jeżeli nie z policją w razie kontroli to przy jakimkolwiek zdarzeniu gdzie ubezpieczyciel może się przyczepić.

A wspominam o tym ponieważ właśnie zdarzenie miało miejsce 4 tygodnie temu. Zderzak, błotnik, lampa, naprawa bezgotówkowa z OC sprawcy w ASO (bo samochód ma 18 miesięcy i jest na gwarancji). Podczas oddawania do ASO właśnie przedstawili ojcu ofertę na nowy Camry który ma pojawić się w Grudniu i powstaje pytanie co z tym zrobić. Chętnie bym przejął tą sztukę dla żony ale właśnie bez możliwości transportu rowerów pomysł upada.

Można zamontować hak. Nie trzeba go legalizować. Nie możesz ciągnąć przyczepy, możesz mieć tylko bagażnik.

Gniazdo elektryczne musisz mieć trzynastostykowe, bo musi być obsługiwane światło cofania.

Napisano
  • Autor
17 godzin temu, Maciej__ napisał(a):

Przejdzie.

Napisano
  • Autor
16 godzin temu, Marko33 napisał(a):

W przypadku Camry nie idzie tu o warunki konstrukcyjne tylko o homologację

Takie samo Camry na rynek japoński może mieć hak a Europę już nie

A fizycznie można zamontować co na własne oczy widziałem (w Europie a nie Japonii)

Tylko jest to dość ryzykowne bo licho nie śpi i niech coś spadnie z przyczepy i np zrobi komuś krzywdę i zacznie się grzebanie i wyjdzie że hak nieleganie (chociaż bez wpływu na zdarzenie) to może być nieciekawie.

Bałbym się tak jeździć a brak haka w Camry doskwiera mi osobiście 😎

Problem jest tylko wtedy gdy pojazd nie jest przystosowany do ciągnięcia przyczepy, a ją ciągnie. 

Z bagażnikiem można bez problemu jeździć, nawet bez adnotacji "HAK" w dowodzie rejestracyjnym.

Napisano
  • Autor
14 godzin temu, sherif napisał(a):

To samo tyczy się kontroli drogowej. Jak przyuważą hak, bez wpisu, to mogą zatrzymać DR i nałożyć mandat.

Nieprawda. 

Edytowane przez fred77

Napisano
  • Autor
13 godzin temu, Maciej__ napisał(a):

A powinno, bo nie raz miałem styczność z sytuacją, gdzie stan instalacji elektrycznej haka wołał o pomstę do nieba.

Napisano
  • Autor
10 godzin temu, futrzak napisał(a):

Normalnie. Zamawiasz i już. 

Napisano

Po co zakładasz temat skoro wszystko wiesz i sam sobie odpowiadasz?

Brak przelogowania?🤔

🤣

Napisano
Problem jest tylko wtedy gdy pojazd nie jest przystosowany do ciągnięcia przyczepy, a ją ciągnie. 
Z bagażnikiem można bez problemu jeździć, nawet bez adnotacji "HAK" w dowodzie rejestracyjnym.
Mi właśnie ta przyczepa bardziej potrzebna niż platforma pod rowery

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Napisano
  • Autor
10 godzin temu, futrzak napisał(a):

Musiałoby im na tym bardzo zależeć...

Słyszę o tym drugi raz i to drugi raz na AK - ile było takich łapanek? 

Miałem dwie kontrole z bagażnikiem na haku, zwracają uwagę na trzecią tablicę, ale żeby to jakąś akcją nazwać to nie powiedziałbym. Po prostu gdy zatrzymują pojazd z bagażnikiem to w systemie widać czy ma wydaną trzecią tablicę, więc żadnej specjalnej akcji nie trzeba.

Napisano
24 minuty temu, fred77 napisał(a):

Przejdzie.

To akurat potwierdzam. Legalizowałem sąsiadowi busa z fabrycznym hakiem bo leasing 10 lat temu mu nie wbił. Sama Pani w urzędzie się dziwiła że przez tyle lat przechodził przeglądy.

Trzecią tablicę miał od zawsze.

Napisano
  • Autor
3 minuty temu, Marko33 napisał(a):

Mi właśnie ta przyczepa bardziej potrzebna niż platforma pod rowery

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

No to pogadaj z jakimś diagnostą. Nie jestem pewien czy w ich systemie nie da się tego jakoś sprawdzić. Zapytaj też w ASO. 

Czasami może się okazać, że może ktoś kiedyś się pomylił. Czasami bywało tak, że jak samochód był zarejestrowany jako ciężarowy lub pojazd specjalny to nie mógł ciągnąć przyczepy, a po zmianie przeznaczenia już mógł. Różnie z tym bywa. Popytaj.

Napisano
4 minuty temu, fred77 napisał(a):

Czasami bywało tak, że jak samochód był zarejestrowany jako ciężarowy lub pojazd specjalny to nie mógł ciągnąć przyczepy, a po zmianie przeznaczenia już mógł. Różnie z tym bywa. Popytaj.

Co za bzdury😱

Napisano
  • Autor
19 minut temu, Danielpoz. napisał(a):

Co za bzdury😱

Bzdury powiadasz? Skoda Octavia 1, którą obecnie jeżdżę kupił, jako nową, mój tata. Kupił ten samochód na firmę, jako ciężarowy, z kratką. Samochód ten miał adnotację, że jako ciężarowy nie może ciągnąć przyczepy. To był rok 2001. Nie mam pojęcia czemu tak było. Może jakieś masy się nie zgadzały albo krata coś uniemożliwiała. Nie wiem.

Po jakichś piętnastu latach, gdy tata zakończył działalność to zmienił ciężarowy na osobowy i hak można było założyć.

Są jeszcze niektóre pojazdy specjalne, które mają zabudowaną tylną część pojazdu, gdzie nie ma możliwości montażu haka, a które można przerobić na zwykły pojazd. Da się to zrobić legalnie, przepisy na to pozwalają. 

Edytowane przez fred77

Napisano
9 minut temu, fred77 napisał(a):

Bzdury powiadasz? Skoda Octavia 1, którą obecnie jeżdżę kupił, jako nową, mój tata. Kupił ten samochód na firmę, jako ciężarowy, z kratką. Samochód ten miał adnotację, że jako ciężarowy nie może ciągnąć przyczepy. To był rok 2001. Nie mam pojęcia czemu tak było. Może jakieś masy się nie zgadzały albo krata coś uniemożliwiała. Nie wiem.

Po jakichś piętnastu latach, gdy tata zakończył działalność to zmienił ciężarowy na osobowy i hak można było założyć.

Są jeszcze niektóre pojazdy specjalne, które mają zabudowaną tylną część pojazdu, gdzie nie ma możliwości montażu haka, a które można przerobić na zwykły pojazd. Da się to zrobić legalnie, przepisy na to pozwalają. 

Ale masz pecha z tymi bzdurami🤣🤣🤣

Miałem octavie właśnie 2001r na firmę którą osobiście kupiłem jako nową. Uwaga! z hakiem 😎

I po co Ty tak ciągle zmyślasz🫣

Napisano
43 minuty temu, fred77 napisał(a):

Miałem dwie kontrole z bagażnikiem na haku, zwracają uwagę na trzecią tablicę,

Nie wiem co robiłeś, że w ogóle były kontrole (i ile to prawda), ale pytałem o łapanki - wiesz coś o tym?

43 minuty temu, fred77 napisał(a):

ale żeby to jakąś akcją nazwać to nie powiedziałbym. Po prostu gdy zatrzymują pojazd z bagażnikiem to w systemie widać czy ma wydaną trzecią tablicę, więc żadnej specjalnej akcji nie trzeba.

Abstrahując od tego, że raczej nie wiesz co widzieli w magicznym systemie, ale cieszę się z potwierdzenia, że wydawanie przez WK 3 tablicy to bzdura, bo służy tylko do zaspokojenia urzędniczych potrzeb. Gdyby ważne było źródło tej tablicy to by sprawdzili jej homologację, a nie tylko czy w dokumentach istnieje jako wydana.  

Napisano
  • Autor
10 minut temu, futrzak napisał(a):

Nie wiem co robiłeś, że w ogóle były kontrole (i ile to prawda), ale pytałem o łapanki - wiesz coś o tym?

Abstrahując od tego, że raczej nie wiesz co widzieli w magicznym systemie, ale cieszę się z potwierdzenia, że wydawanie przez WK 3 tablicy to bzdura, bo służy tylko do zaspokojenia urzędniczych potrzeb. Gdyby ważne było źródło tej tablicy to by sprawdzili jej homologację, a nie tylko czy w dokumentach istnieje jako wydana.  

A myśl se co chcesz. Masz mieć legalną trzecią tablicę i tyle, a jak lubisz sobie komplikować życie i lamentować to se komplikuj i lamentuj. Było tłumaczone po co jest legalna trzecia tablica, jak Ci się nie podoba to walcz z tym okrutnym systemem, skoro trzecia tablica ogranicza Ci wolność, nie pozwala nabrać powietrza i rozwinąć skrzydeł.

Edytowane przez fred77

Napisano
  • Autor
14 minut temu, Danielpoz. napisał(a):

Ale masz pecha z tymi bzdurami🤣🤣🤣

Miałem octavie właśnie 2001r na firmę którą osobiście kupiłem jako nową. Uwaga! z hakiem 😎

I po co Ty tak ciągle zmyślasz🫣

Tata kupił też Seicento Van z hakiem i co ma to do rzeczy. Nie wiem czemu tak było. Nie mogło być haka w Octavii i tyle. Po zmianie przeznaczenia już jest.

Napisano
4 minuty temu, fred77 napisał(a):

Tata kupił też Seicento Van z hakiem i co ma to do rzeczy. Nie wiem czemu tak było. Nie mogło być haka w Octavii i tyle. Po zmianie przeznaczenia już jest.

Że do identycznej octavi z tego samego roku mogłem zamontować hak. Nie brnij😂