Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Naprawili definitywnie pure tech

Featured Replies

Napisano
24 minuty temu, siwyyy77 napisał(a):

Rozważam nową corsę jako drugie miejskie auto, motor 1.2 75kM warto się w to pchać?

Jak już Francuz to kup clio. 

Napisano
35 minut temu, wujek napisał(a):

Jak już Francuz to kup clio. 

Jak ma być bezawaryjne, to lepiej Mitsubishi Colt :]

Napisano
22 godziny temu, Artur_W_wa napisał(a):

Jak ma być bezawaryjne, to lepiej Mitsubishi Colt :]

A jak się ma rdza do bezawaryjności? Podobno japońce lubią mieć wykwity.

Napisano
33 minuty temu, Ralph78 napisał(a):

Japońce w kontekście Colta? 🤪

Napisano
2 minuty temu, bartekm napisał(a):

Japońce w kontekście Colta? 🤪

Też go sprzedali? Ciężko nadążyć teraz co do kogo należy :panic: Z drugiej strony jak to bardziej przebrane np. Clio czy jakiś inny francuz to tez odpada dyskusja nie tylko o rdzy ale też o bezawaryjności:old:

Napisano
53 minuty temu, Ralph78 napisał(a):

Chyba wolę rdzę po 10 latach nóż wymianę silnika zaraz po gwarancji 

Napisano
Chyba wolę rdzę po 10 latach nóż wymianę silnika zaraz po gwarancji 
Bez dwóch zdań.

Wysłane z mojego SM-S928B przy użyciu Tapatalka

Napisano
1 godzinę temu, Ralph78 napisał(a):

Podobno antykorozja jest na bardzo wysokim poziomie

Screenshot_20241012-202329_SamsungInternet.jpg.d092b3684e619b6117a4601cb4e05937.jpgScreenshot_20241012-202539_SamsungInternet.jpg.a27bfed1d9d0c21088f458e60abbc97f.jpg

:]

Napisano
38 minut temu, Artur_W_wa napisał(a):

Podobno antykorozja jest na bardzo wysokim poziomie

Screenshot_20241012-202329_SamsungInternet.jpg.d092b3684e619b6117a4601cb4e05937.jpgScreenshot_20241012-202539_SamsungInternet.jpg.a27bfed1d9d0c21088f458e60abbc97f.jpg

:]

Może być tylko żeby nie było to kosztem bezawaryjności :phi:

Napisano
W dniu 11.10.2024 o 19:07, siwyyy77 napisał(a):

Rozważam nową corsę jako drugie miejskie auto, motor 1.2 75kM warto się w to pchać?

Ze względu na cenę i wyposażenie jeśli nie zamierzasz wykupić tego pojazdu po leasingu tak. Dwa trzy lata użytkowania samochód wraca do leasingodawcy ma pakiet serwisowy nie jest to Twój problem. W przeciwnym wypadku odradzam stanowczo. Sprzedać może być ciężko a mogą Cię spotkać wszystkie przyjemności jakie spotkały mnie i kolegę @Fili_P przy kontakcie z serwisami, importerem i samym samochodem wyprodukowanym przez Stellantis...

Napisano

Na francuskie.pl jest artykuł, (zastanawiałem się czy nie podkoloryzowany, bo może hejtem na 1.2 pt nabijają sobie wyświetlenia) i opisują puga 208 z greckiej wypożyczalni, gdzie na każde 1kkm trzeba dolać 1.5 - 2l oleju... Samochód z 2020 - 100kkm przebiegu.

Tego nawet nie da się skomentować... 

W dniu 16.10.2024 o 10:56, Rudobrody napisał(a):

Ze względu na cenę i wyposażenie jeśli nie zamierzasz wykupić tego pojazdu po leasingu tak

Nawet w kontekście tego co wyżej, zwyczajnie by mi się nie chciało żyć w wiecznym dyskomforcie, że muszę dolewać oleju w hurtowych ilościach i/lub kopać się z leasingodawcą/zastępczym autem i innymi problemami z serwisem takiego bubla, gdybym jednak tego oleju zapomniał sprawdzić/dolać przed trasą. Nie po to kupuje się nowy samochód, żeby się na dzień dobry nim przejmować i latać wokół miarki oleju jak wokół dziecka specjalnej troski- i nawet jeśli wyeliminowali tą wadę już, to zawsze będzie ten niepokój, że może jednak nie...

A tak mi się podobają te nowe peugeoty i astra też... 

Napisano
2 godziny temu, gilbert3 napisał(a):

Na francuskie.pl jest artykuł, (zastanawiałem się czy nie podkoloryzowany, bo może hejtem na 1.2 pt nabijają sobie wyświetlenia) i opisują puga 208 z greckiej wypożyczalni, gdzie na każde 1kkm trzeba dolać 1.5 - 2l oleju... Samochód z 2020 - 100kkm przebiegu.

Nawet w kontekście tego co wyżej, zwyczajnie by mi się nie chciało żyć w wiecznym dyskomforcie, że muszę dolewać oleju w hurtowych ilościach i/lub kopać się z leasingodawcą/zastępczym autem i innymi problemami z serwisem takiego bubla, gdybym jednak tego oleju zapomniał sprawdzić/dolać przed trasą. Nie po to kupuje się nowy samochód, żeby się na dzień dobry nim przejmować i latać wokół miarki oleju jak wokół dziecka specjalnej troski- i nawet jeśli wyeliminowali tą wadę już, to zawsze będzie ten niepokój, że może jednak nie...

Jeżdżę PT opisywałem tutaj na forum swoje przeboje z tym gównem.

Mój wpierdzielał litr na 120-150 km ...

Natomiast wiem, że są "szczęściarze", którzy przy 60 kkm przebiegu mają już trzeci silnik...

Napisano
Godzinę temu, Rudobrody napisał(a):

Natomiast wiem, że są "szczęściarze", którzy przy 60 kkm przebiegu mają już trzeci silnik...

Co za ekologia, zamiast wymienić zużyty olej można wymienić cały silnik :brawo:

Napisano
9 godzin temu, gilbert3 napisał(a):

W 100 % się zgadzam, nawet rozglądam się obecnie za innym autem i oglądam czasami peugeoty bo mi się podobają ale przez silnik i postawę dealerów w życiu nie kupię ich wynalazków.

Napisano

Mój od 20kkm chleje 1 L na od 600 do 1020km ( po antykarbonowaniu pierścieni).... Nie musi być auto z wypożyczalni wcale :-(

• 4 tygodnie później...
Napisano
Napisano
5 godzin temu, bartekm napisał(a):

Ciekawe co z tego wyniknie 😎

To jakaś holenderska manufaktura chyba wymodzila... 

Osobiście bym tego nie zamontował. 

Już lepiej wymienić pasek co 50-60kkm.

Edit: Strona "producenta" wyglada bardzo profesjonalnie ;]

https://www.puretechtimingchain.com/

Edytowane przez Maciej__

• 1 miesiąc później...
Napisano
1 godzinę temu, ppmarian napisał(a):

CDN ?

No przecież stallantis powiedział, że już tym razem na 100% poprawili 🤣

Napisano

Trzeba mieć nadzieję, że tym razem zamiast drobinek paska nie będą opiłki łańcuszka. 😆

Napisano
39 minut temu, iwik napisał(a):

No przecież stallantis powiedział, że już tym razem na 100% poprawili 🤣

A skąd pomysł, ze tu chodzi o ten nowy silnik z łańcuchem czy chociaż z wymienionym na "poprawiony" paskiem? 

Edytowane przez Maciej__

Napisano
35 minut temu, Maciej__ napisał(a):

A skąd pomysł, ze tu chodzi o ten nowy silnik z łańcuchem czy chociaż z wymienionym na "poprawiony" paskiem? 

A właśnie jak to jest, rozmawiałem ostatnio z gościem który kupił nowego peugeota i on twierdził że benzyny dalej sa sprzedawane z paskami (on tak kupił) a hybrydy maja już łańcuchy.

Napisano
2 godziny temu, dobromir napisał(a):

A właśnie jak to jest, rozmawiałem ostatnio z gościem który kupił nowego peugeota i on twierdził że benzyny dalej sa sprzedawane z paskami (on tak kupił) a hybrydy maja już łańcuchy.

W mild-hybrid zawsze jest lancuch, noPB to chyba poki co zalezy jeszcze od modelu.

Sukcesywnie wycofuja wersje z paskiem przy okazji zmian modelowych/liftingow.

Aczkolwiek glowy bym nie dal ;)

Napisano
Się nie śmieje jak mi pedał stwardniał na Sce przy 120 i podobnie musiałem zwalniać skrzynia i ręcznym to tak mnie wkurwiki że UDTet się udało uruchomić a i postępowanie na koniec wymiany bloku czeka w blokach startowych
Napisano
2 godziny temu, Fili_P napisał(a):
8 godzin temu, ppmarian napisał(a):

Się nie śmieje jak mi pedał stwardniał na Sce przy 120 i podobnie musiałem zwalniać skrzynia i ręcznym to tak mnie wkurwiki że UDTet się udało uruchomić a i postępowanie na koniec wymiany bloku czeka w blokach startowych

Jakieś mam takie wrażenie, że główne problemy Stellantis wynikają właśnie z tego silnika, który postanowili z uporem maniaka wciskać do wszystkiego, co tylko można. I okazuje się, że ludzie nie są głupi i jednak tego nie kupują, ciekawe dlaczego... 

image.png.a4fb5238263fed0c2fa0b6aa63c96457.png

Napisano
Jakieś mam takie wrażenie, że główne problemy Stellantis wynikają właśnie z tego silnika, który postanowili z uporem maniaka wciskać do wszystkiego, co tylko można. I okazuje się, że ludzie nie są głupi i jednak tego nie kupują, ciekawe dlaczego... 

image.png.a4fb5238263fed0c2fa0b6aa63c96457.png

A to nie byl silnik roku?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Napisano
10 minut temu, WaWeR napisał(a):

Ponoć 4-rokrotnie. ;l

Edytowane przez ZUBERTO

Napisano
7 godzin temu, ZUBERTO napisał(a):

Ponoć 4-rokrotnie. ;l

Tylko, ze to "nagroda" dziennikarzy, a nie inzynierow po testach dlugodystansowych ;]

Napisano
5 godzin temu, Maciej__ napisał(a):

Tylko, ze to "nagroda" dziennikarzy, a nie inzynierow po testach dlugodystansowych ;]

Jak jeździ to fajnie jeździ i mało pali. Co ma dziennikarz napisać.

Napisano
8 minut temu, marcindzieg napisał(a):

Jak jeździ to fajnie jeździ i mało pali. Co ma dziennikarz napisać.

Prawdę? Jeśli faktycznie 4 razy został silnikiem roku, pomimo znanych już wad, to nie świadczy dobrze o dziennikarzach. 

Napisano
17 minut temu, janusz napisał(a):

Prawdę? Jeśli faktycznie 4 razy został silnikiem roku, pomimo znanych już wad, to nie świadczy dobrze o dziennikarzach. 

To nie wiem. Natomiast wiem że mój sąsiad kocha swój THP w mini. Mimo jego wad. Więc może dziennikarze mają tak samo :)

Napisano

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Chyba nawet 3 kolejnych lat :-//
Napisano
Godzinę temu, janusz napisał(a):

To bylo w pierwszych latach produkcji.

Napisano
6 godzin temu, Maciej__ napisał(a):

Trzeba czytać miedzy wierszami i trzymać sie reguły, że nie kupuje się aut z silnikiem roku.:hmm:

Napisano
W dniu 22.12.2024 o 11:11, marcindzieg napisał(a):

Natomiast wiem że mój sąsiad kocha swój THP w mini.

To się nazywa syndrom Sztokholmski.

W dniu 21.12.2024 o 21:42, WaWeR napisał(a):

Tak, to silnik jednego roku. ;)

W dniu 21.12.2024 o 16:07, Maciej__ napisał(a):

W mild-hybrid zawsze jest lancuch, noPB to chyba poki co zalezy jeszcze od modelu.

Sukcesywnie wycofuja wersje z paskiem przy okazji zmian modelowych/liftingow.

Wsadzili do hybryd bo pasek się zrywał w takiej konfiguracji auta.

Jeśli łańcuch będzie taki trwały jak w 1.5 hdi i zostały pozostałe wady tej jednostki napędowej to będzie to kupa tyle, że z łańcuchem zamiast paska...

Napisano
4 minuty temu, Rudobrody napisał(a):

Wsadzili do hybryd bo pasek się zrywał w takiej konfiguracji auta.

Byla w ogole wersja 1,2 MHEV na pasku?

Napisano
18 minut temu, Rudobrody napisał(a):

To się nazywa syndrom Sztokholmski.

Ale on mi tłumaczył że trzeba lać porządny, prestiżowy olej i nie wolno za długo jechać na wysokich obrotach. Pyta się mnie jaki leje olej. No to mówie że jakiś syntetyk za 125 zł. To że on by w życiu takiego nie wlał, za bardzo dba o auta ;]

Napisano
W dniu 22.12.2024 o 10:53, janusz napisał(a):

Jak ględziarz głosuje (chyba w każdym filmie się chwali, jaki to on jest juror), to co się dziwisz?

Napisano
W dniu 23.12.2024 o 15:46, marcindzieg napisał(a):

Ale on mi tłumaczył że trzeba lać porządny, prestiżowy olej i nie wolno za długo jechać na wysokich obrotach. Pyta się mnie jaki leje olej. No to mówie że jakiś syntetyk za 125 zł. To że on by w życiu takiego nie wlał, za bardzo dba o auta ;]

Bo to nie THP, ale Mini. Te samochody są rewelacyjne i jak mam Minim gdzieś jechać, to mi się gębą śmieje. Mimo że niewygodnie, a po wsiadaniu będą plecy albo kolana bolały... (120cm i 200kg)

Na wiosce był specjalista od Mini. Mówił, że tu łańcuchy jak paski, przy 60kkm zmieniać i połowa problemów odpada...

Edytowane przez grogi

Napisano
  • Popularny post
Godzinę temu, grogi napisał(a):

(120cm i 200kg)

Childish Gambino Mind Blown GIF by First We Feast

Napisano
8 godzin temu, grogi napisał(a):

Bo to nie THP, ale Mini.

No jeździ fajnie. Co by o nim nie mówić :)

• 3 tygodnie później...
Napisano

@OZI a u ciebie ten silnik wystepuje ?

Kiedys pisales ze u was prawa konsumenta sa top i wyobrazam sobie ze jak istnieje to producent oddaje cala kase za auto ?

Napisano
5 godzin temu, PawelWaw napisał(a):

Kiedys pisales ze u was prawa konsumenta sa top i wyobrazam sobie ze jak istnieje to producent oddaje cala kase za auto ?

Dobre pytanie. Właśnie sprawdziłem co ma na temat silników do powiedzenia australijska strona Citroena. No cóż ;]

Screenshot_2025-01-13-14-28-53-225_com.android.chrome.jpg.3635fcb510dae89998bf6dc3b84f2570.jpg

Napisano
5 godzin temu, PawelWaw napisał(a):

Nie sądzę, by Franzuci w ogóle byli obecni na tamym rynku. 

Napisano
24 minuty temu, Igorek napisał(a):

Dobre pytanie. Właśnie sprawdziłem co ma na temat silników do powiedzenia australijska strona Citroena. No cóż ;]

Screenshot_2025-01-13-14-28-53-225_com.android.chrome.jpg.3635fcb510dae89998bf6dc3b84f2570.jpg

Wlasnie sie wycofali z rynku, jakos pod koniec 2024 ;)

https://www.citroen.com.au/about-citroen/news/citroen-announcement.html

Napisano
23 minuty temu, wladmar napisał(a):

Nie sądzę, by Franzuci w ogóle byli obecni na tamym rynku. 

Peugeot jest: https://www.peugeot.com.au/

Citroen sie wycofal ;)

Napisano
31 minut temu, PawelWaw napisał(a):

a opel ???

Opel :hmm:

Dla świętego spokoju klient kupił właśnie Opla Combo :phi:

Na pytanie z jakim silnikiem było 

"K.....a 1,2 :ogien:

:}

PS

W zeszłym jeden miał podobną reakcję jak gadaliśmy o jego Proace City :hehe:

Czekam tylko aż któryś przyjedzie Doblo rotfl

Napisano
W dniu 13.01.2025 o 17:19, PawelWaw napisał(a):

a opel ???

Opla nigdy nie było. Ale  był jakiś lokalny wynalazek ze zmienianymi znaczkami... Holden!

Np. https://en.wikipedia.org/wiki/Holden_Commodore

GM też go ubił... 

Edytowane przez grogi