Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czy nowy Focus 1.0 EB 125KM to dobry pomysł?

Featured Replies

Napisano

Nie wiem czy rozważyć zakup czy odpuścić, nigdy nie miałem Forda - ktoś, coś? Auto nowe, wersja 125KM manual na 8-10 lat średnio 7-9 kkm rocznie, przynajmniej tak bezproblemowej eksploatacji jak obecny Fiat Tipo, czyli turecki taczkowóz dla plebsu, który pomimo kilku napraw powiedzmy takich, które w innych autach nie występowały, sumaryczne okazał się autem zaskakująco dobrym i nawet nie trzeba było wozić zapasowego alternatora w bagażniku ;]. Bańka oleju na dolewki też służyła tylko do ozdoby.

Potrzeby nie są za wysokie, które można wyrwać za około 100kpln - ma mieć klimę automatyczną, tempomat, Android auto, czujniki i kamerę z tyłu, przyciemniane szyby, w miarę przyzwoity napęd i jeździć w mieście odcinki 5-7 km, plus weekendowe wypady za miasto oraz długa 1000-2000 km trasa x2 w wakacje.  

Jazda próbna przede mną, nie chciałbym się napalić. Jak ten silnik 1.0 EB bo mokry pasek od razu mi się kojarzy z puretech choć po pobieżnej rundce zapoznawczej w internecie nie ma problemu ale może ktoś potwierdzi lub zaprzeczy, jak rdza, elektronika, inne znane bolączki lub uciążliwości? 

Napisano
21 minut temu, gilbert3 napisał(a):

mokry pasek od razu mi się kojarzy z puretech choć po pobieżnej rundce zapoznawczej w internecie nie ma problemu

Problem jest, tyle że mniejszy niż w przypadku Puretecha.

Tzn mniej przypadków.

Z tego, co ja wyczytałem (m.in. na forum Forda).

Napisano

Znajomy mechanik specjalizuje się w Fordach, szczególnie 1.0 eb. Według niego, te silniki mają szansę sprawnie jeździć do przebiegów 100-130 kkm. Wszystko, co więcej zrobi, to bonus od Forda. Głównie siadają panewki, wały korbowe, tuleje cylindrowe. Silniki nie są przewidziane do naprawy, a jako część zamienna jest słupek, który jest sprzedawany uwaga, bez głowicy. On tego trochę skupuje, jako całe auta, wymienia silniki i pcha dalej.

Napisano

Nowy 1,0 już chyba nie ma mokrego paska. Nie skończyły się w 2019?

Napisano

Z tego co wyczytałem przed chwilą na Autokult.pl masz rację. 

Napisano
  • Autor
58 minut temu, kaczorek79 napisał(a):

jeździć do przebiegów 100-130 kkm

To trochę przerażająca wielkość,  której jednak w moich rękach to auto nie doczeka raczej, tym nie mniej jeśli to się potwierdzi to raczej odpuszczę. 

Napisano

Nowe Focusy po 2019 maja zmieniony silnik z rozrządem na łańcuchu, hydroregulatorami zaworów, przeniesionym turbo na tył silnika (lepiej termicznie) oraz poprawioną pompę olejową. Z minusów odłączanie cylindra w tej wersji jest delikatnie wyczuwalne ale problemów nie sprawia. Jak będziesz wymieniał olej raz na rok tj. co 7-9k km max. To na luzie dojeździ do 200-300k km.

Napisano
7 godzin temu, ochkarol napisał(a):

Tzn mniej przypadków.

Ten silnik od kilku lat jest już na łańcuszku...

Napisano
7 godzin temu, kaczorek79 napisał(a):

Znajomy mechanik specjalizuje się w Fordach, szczególnie 1.0 eb. Według niego, te silniki mają szansę sprawnie jeździć do przebiegów 100-130 kkm. Wszystko, co więcej zrobi, to bonus od Forda. Głównie siadają panewki, wały korbowe, tuleje cylindrowe. Silniki nie są przewidziane do naprawy, a jako część zamienna jest słupek, który jest sprzedawany uwaga, bez głowicy. On tego trochę skupuje, jako całe auta, wymienia silniki i pcha dalej.

Silniki na pasku czy łańcuchu? Te stare, to niewiele lepsze od Puretech, a dodatków wymiana rozrządu kosztuje dużo więcej niż u francuzow. 

Napisano
16 minut temu, Maciej__ napisał(a):

Silniki na pasku czy łańcuchu? Te stare, to niewiele lepsze od Puretech, a dodatków wymiana rozrządu kosztuje dużo więcej niż u francuzow. 

On robi te na pasku. Nawet nie wiedziałem, że już są na łańcuchu. 

Napisano
21 minut temu, Maciej__ napisał(a):

Ten silnik od kilku lat jest już na łańcuszku...

Zgadza się i tę kwestię rozstrzygnęliśmy dzięki @hefi kilka postów wcześniej.

Edytowane przez ochkarol

Napisano
5 minut temu, kaczorek79 napisał(a):

On robi te na pasku. Nawet nie wiedziałem, że już są na łańcuchu. 

No tak od 2019/2020 rozrzad jest na lancuchu;)

Tzn naped pompy oleju chyba nadal jest na mokrym pasku, podobnie jak w 2,0tdi.

Ale nie slychac zeby te poprawione silniki sprawialy problemy.

Edytowane przez Maciej__

Napisano
11 minut temu, fosfor napisał(a):

Spojrzałbym na Suzuki Swace, moze akurat podejdzie.

Przeciez to Corolla ;) 

Napisano
9 godzin temu, gilbert3 napisał(a):

Nie wiem czy rozważyć zakup czy odpuścić, nigdy nie miałem Forda

Jak nigdy nie miałeś Forda, to przed zakupem koniecznie! zorganizuj sobie jakąś dłuższą sesję, żeby sobie chwilę poobcować z rozwiązaniami stosowanymi w samochodach tej marki. Mówię poważnie :old:

Napisano
10 minut temu, Maciej__ napisał(a):

Przeciez to Corolla ;) 

Ale z cena Suzuki 😄

Napisano
4 minuty temu, fosfor napisał(a):

Ale z cena Suzuki 😄

Jakos znaczaco taniej to chyba nie jest, trzeba by tez porownac wyposazenie:

image.png.48b52c698877c748a05bdf3d70cd3e0a.png

Napisano
  • Autor

No dobra, ale nikt nie napisał, jak z rudą w fordach, Focusy pamiętam jedynki zgnite doszczętnie były po kilku latach? 

Napisano

Z tego co czytam na forum Forda to trochę lepiej. 

Poza tym mój ojciec użytkuje już 10 lat Fokusa MK2 poliftowego z 2010 roku i na razie cisza. Fakt, że cyklicznie konserwuje podwozie.

Napisano
11 minut temu, gilbert3 napisał(a):

No dobra, ale nikt nie napisał, jak z rudą w fordach, Focusy pamiętam jedynki zgnite doszczętnie były po kilku latach? 

Jak chcesz konkrety to wejdz na forum/grupe Forda i moze sie dowiesz.

IMHO jak nie kupujesz auta na 10-20 lat to jest to zupelnie pomijalne, to nie czasy Astry F czy wlasnie Focusa I...

Ja nie widzialem zardzewiwalego Forda z tych nowozytnych na ulicy.

Napisano

Jeżdżę takim służbowym od roku. W tej chwili ma przejechane ok. 17 tys km więc niezbyt wiele. 

Napisano
  • Autor
3 godziny temu, amazaque napisał(a):

Jak nigdy nie miałeś Forda, to przed zakupem koniecznie! zorganizuj sobie jakąś dłuższą sesję, żeby sobie chwilę poobcować z rozwiązaniami stosowanymi w samochodach tej marki. Mówię poważnie :old:

Co konkretnie masz na myśli? :hmm: 

Napisano
2 godziny temu, ochkarol napisał(a):

Z tego co czytam na forum Forda to trochę lepiej. 

Poza tym mój ojciec użytkuje już 10 lat Fokusa MK2 poliftowego z 2010 roku i na razie cisza. Fakt, że cyklicznie konserwuje podwozie.

Miałem Galaxy 1.6 ecoboost z 2012r. przez 11 lat. Podwozie trzymało się bardzo dobrze, bez żadnych konserwacji. Silnik prze ok 180tys. km miał tylko jedną usterkę - rozszczelnił się zawór nastawnika faz rozrządu. Raz wymieniłem przegub wewnętrzny w ASO, drżał przy przyspieszaniu. Także z czasów kiedy mówili, że Ford g…n warty dużo się zmieniło.

Napisano

Miałem S-max z 2007 - nie miał grama rdzy na nadwoziu, a i podwozie wyglądało lepiej niż np.: w Insignii.

Z nieprzewidzianych awarii to rozszczelnienie się kolektora wydechowego, który gwizdał jak rozsypana turbosprężarka. 

Nawet motor 1.8 TDCI wspominam bardzo dobrze, choć rozrząd przekombinowany. 
Nie mogę narzekać na (tego) Forda. 

P.S. czy ten 1.0 Forda nie występuje przypadkiem też z hybrydą? - mignęła mi na ppper.pl reklama że poniżej 100kPLN można mieć Focusa kombi, 1.0 125KM, 6 biegowy manual z hybrydą :hmm: 

Napisano
1 minutę temu, el_guapo napisał(a):

P.S. czy ten 1.0 Forda nie występuje przypadkiem też z hybrydą? - mignęła mi na ppper.pl reklama że poniżej 100kPLN można mieć Focusa kombi, 1.0 125KM, 6 biegowy manual z hybrydą :hmm: 

A slyszales kiedykolwiek o pelnej hybrydzie z manualem? ;]

Ten silnik to mild-hybrid, jak zdecydowana wiekszosc obecnie oferowanych silnikow spalinowych.

Ale nazywanie tego hybryda to raczej zwykly chwyt marketingowy i nic wiecej ;)

Edytowane przez Maciej__

Napisano
4 minuty temu, Maciej__ napisał(a):

A slyszales kiedykolwiek o pelnej hybrydzie z manualem? ;]

Nie wiem, nie znam się, nie orientuję się - serio. Piszę, co mi pepper.pl podpowiedział.

Ja od 20lat jeżdżę sadzomiotami. 

4 minuty temu, Maciej__ napisał(a):

Ale nazywanie tego hybryda to raczej zwykly chwyt marketingowy i nic wiecej ;)

Czyli efektów "hybrydy" nie ma się co spodziewać. Szkoda, bo cena dobra. 

https://www.pepper.pl/promocje/ford-focus-kombi-o-mocy-125km-mhev-wersja-titanium-x-mt6-wyprzedaz-rocznika-2023-923622

Edytowane przez el_guapo

Napisano
3 minuty temu, el_guapo napisał(a):

Nie wiem, nie znam się, nie orientuję się - serio. Piszę, co mi pepper.pl podpowiedział.

https://www.pepper.pl/promocje/ford-focus-kombi-o-mocy-125km-mhev-wersja-titanium-x-mt6-wyprzedaz-rocznika-2023-923622

Jak na obecne realia, to cena swietna :ok:

Napisano
W dniu 9.11.2024 o 09:13, ochkarol napisał(a):

Tzn mniej przypadków.

Czemu siejesz zamęt. Dawno poprawione. 

Napisano
Godzinę temu, el_guapo napisał(a):

Miałem S-max z 2007 - nie miał grama rdzy na nadwoziu, a i podwozie wyglądało lepiej niż np.: w Insignii.

Ta informacja w zasadzie nic nam nie mówi. Jak go miałeś w 2007 to nic dziwnego, a jak teraz w 2024 to wybierz się do okulisty 😉;]

Napisano
12 minut temu, janusz napisał(a):

Ta informacja w zasadzie nic nam nie mówi. Jak go miałeś w 2007 to nic dziwnego, a jak teraz w 2024 to wybierz się do okulisty 😉;]

"z 2007" a nie "w 2007" - delikatna różnica.

IMHO zabezpieczenie blach zewnętrznych miał lepsze niż taki Freemont z 2014, który do 2019 jeździł we Włoszech, w którym maska (aluminiowa) utleniała się na krawędziach, a drzwi (pod pastą uszczelniającą, tą od środka) już zaczynały korodować. 

Napisano
48 minut temu, el_guapo napisał(a):

"z 2007" a nie "w 2007" - delikatna różnica.

Oczywiście, przeczytaj jeszcze raz do czego się odnosiłem, bo dalej nie wiem w którym roku ten Ford z 2007 miał 0 gramów rdzy 👍

Napisano
W dniu 9.11.2024 o 19:36, gilbert3 napisał(a):

Mamy Fiestę z 2009, jakaś delikatna powierzchowna rdza pojawiła się, głownie w tylnej części nadwozia. Ale progi, ranty błotników itp - zdrowe. W lekko zarysowanym 8 lat temu miejscu, dopiero w tym roku pojawił się nalot rdzy. Generalnie jest w normie

A z tymi Focusami MK1 było różnie. Teść ma od nowości sedana, rocznik nie pamiętam który, ale chyba ok. 2002-2004, tylko dolna część przednich błotników poszła kilka lat temu. Progi zdrowe, podłużnice też, drzwi, nadkola, kielichy także. Ale znam też przypadek, że po 10-ciu latach auto wyglądało gorzej niż starsze Sieny Uno i inne rdzewiejące już w fabryce samochody.

Napisano

Jako posiadacz Mondeo MK5 1.5EB od 7lat - ja już forda nie kupię. Niby jeździ fajnie, wygodnie ... ale ciągle coś jest do wymiany - części robione "na styk" ... są tanie, ale raczej słabej jakości. Jedynie zawieszenie jest dla mnie ponadprzeciętne - jeśli chodzi o trwałość i jego pracę.

Rodzice mają Tourneo Courier z 1.0EB od 2019r - jeszcze na mokrym pasku, więc też znam trochę ten samochód/silnik.

Jeśli bierzesz samochód na 10lat .. i zarazem robisz krótkie odcinki ... to nie bierz forda ... a zwłaszcza z silnikiem 1.0EB, który strasznie pracuje jak jest niedogrzany i pali sporo. Ten nowy silnik jest już na łańcuchu, ale ciągle to konstrukcja podwyższonego ryzyka. 

Ford to jest dobry jak jest tani - wziąć w leasing/z wypożyczalni nowy ... pojeździć 3 lata, oddać i zapomnieć, albo wziąć nowy. Samochody dosyć jednorazowe - nie byłem uprzedzony do forda, ale sam osobiście wracam do japończyków.

W perspektywie 10 lat dołóż 10-20% do ceny - takie Suzuki Swace za 120k to moim zdaniem lepszy wybór na twoje użytkowanie - w perspektywie 8-10lat zaoszczędzisz na paliwie i naprawach ... i może taniej wyjść niż ten Focus 1.0EB. Przyjmij że Focus może palić w mieście na krótkich odcinkach 10l/100km ... a te hybryda spali ze 3-4l mniej ... i masz automat w standardzie, a nie grzebiesz kijkiem jak zwierzę 😄 

Edytowane przez Azbest

Napisano
8 godzin temu, wujek napisał(a):

Czemu siejesz zamęt. Dawno poprawione. 

Weź wyluzuj. Już dawno (jak na ten wątek) wyjaśnione. 

Napisano
11 godzin temu, el_guapo napisał(a):

wyprzedaż rocznika 2023 , zaraz mamy 2025 , więc wg papierów zaraz ma 2 lata 

Napisano
3 minuty temu, mmaciejosss napisał(a):

wyprzedaż rocznika 2023 , zaraz mamy 2025 , więc wg papierów zaraz ma 2 lata 

Jak auto na dluzej niz 4-5 lat, to bez znaczenia.

Napisano
9 godzin temu, Majkiel napisał(a):

Focusami MK1 było różnie. Teść ma od nowości sedana, rocznik nie pamiętam który, ale chyba ok. 2002-2004, tylko dolna część przednich błotników poszła kilka lat temu. Progi zdrowe, podłużnice też, drzwi, nadkola, kielichy także.

:O

Edytowane przez ZUBERTO

Napisano
W dniu 9.11.2024 o 08:50, gilbert3 napisał(a):

Nie wiem czy rozważyć zakup czy odpuścić, nigdy nie miałem Forda - ktoś, coś?

Ze wszystkich marek to w tej chwili chyba Renault najpewniejsze... Za 100k dostaniesz Megane...

Edytowane przez grogi

Napisano
  • Autor
8 godzin temu, grogi napisał(a):

Ze wszystkich marek to w tej chwili chyba Renault najpewniejsze... Za 100k dostaniesz Megane...

Nawet fajne, gdyby nie liftback mocno przypomina sedana (klepią jeszcze HB albo kombi?)... 

Napisano
28 minut temu, gilbert3 napisał(a):

Nawet fajne, gdyby nie liftback mocno przypomina sedana (klepią jeszcze HB albo kombi?)... 

To nie jest liftback, tylko wlasnie sedan,  innych wersji nadwozia juz nie oferuja.  

Napisano
1 godzinę temu, gilbert3 napisał(a):

To brać Suzuki. Do wnętrza się szybko przyzwyczaisz, a to będzie jezdziło i jeździło...

Napisano
17 godzin temu, Azbest napisał(a):

Ford to jest dobry jak jest tani - wziąć w leasing/z wypożyczalni nowy ... pojeździć 3 lata, oddać i zapomnieć, albo wziąć nowy. Samochody dosyć jednorazowe - nie byłem uprzedzony do forda, ale sam osobiście wracam do japończyków.

Absolutnie się nie zgodzę.

Ford ma swoje wady, nie ma co ukrywać, ale nie jest to jednorazowość. Czym twoim zdaniem się ona objawia? Jeśli chodzi o awaryjność jest całkiem porównywalny z markami na swoim poziomie, czy to będzie VW, Renault czy inna Toyota. 

Teść ma RAV4 i przyznam że pod każdym względem dla mnie to samochód przeciętny, S-Max dużo przyjemniejszy w obyciu, ale to nie ma co porównywać, jednak Max to Mondeo, a RAV4 pompowana Corolla.

Także nie demonizujmy, ot samochód jak każdy inny, bardziej drażni, że zdarza się że w jednych drzwiach plasticzek piśnie, i to co ciekawe PT i wiem że nie u mnie jednego. ;]

Napisano

Ja tam czasy Mondeo bardzo dobrze wspominam. Ale żeby mówić o konkretach, jak to ja, mój wybór był specyficzny

W 2006 roku kupiłem Mondeo ST220 z 2002 roku, czteroletni samochód miał około 100.000km przejechane, stan techniczny igiełka.

Jeździło to pięknie, drażniły mnie odrobinę zbyt miękkie fotele i zbyt miękkie zawieszenie. Jak zobaczyłem ile to pali to po 2 tygodniach założyłem do niego gaz.

I teraz tak, zacząłem pewną pracę i miałem już dogadane warunki na które w tamtym czasie się zgodziłem.

Samochodem w pierwszy rok zrobiłem ponad 100.000km !!! a w kolejnym roku w okolicach 60.000km

Opony wymieniałem co 4 miesiące, tankowałem go LPG codziennie, olej wymieniałem w biegu jak tylko był czas i uczciwie przyznam że nie było czasu wymieniać co 15000kkm.

Samochód zajeździłem po niecałych 2 latach i sprzedałem z przebiegiem około 260000km. Wiedziałem że będę dużo jeździł więc wykupiłem wtedy ubezpieczenie od awarii - z którego nigdy nie skorzystałem.

Przez przebieg 160000km JEDYNĄ naprawę co miałem to wymieniłem półosie i przeguby, tylne zaciski mi chłopaki dwa razy czyścili bo hamulec ręczny praktycznie w tym samochodzie nigdy nie działał poprawnie. Jedyne do czego mogłem się doczepić to wszystkie drzwi miały korozję od spodu po wewnętrznej stronie i to całkiem już widoczną.

Żeby było ciekawie to miałem płacone od kilometra i przez 2 lata na samochodzie zarobiłem 4 krotnie więcej pieniążków po odliczeniu kosztów eksploatacji niż mnie kosztował w dniu zakupu 🚀 bardzo pomogło w tym LPG bo miałem płacone jak za benzynę.

Bardzo miło wspominam ten samochoód i do dnia dzisiejszego bardzo mi się podoba jak gdzieś przejeżdza, niestety w wersji ST już od kilku lat nie widziałem ani jednej sztuki (ST miał inne zderzaki, progi, lotke na  bagażniku i charakterystyczne felgi).

Edytowane przez bengamin

Napisano
11 godzin temu, Fili_P napisał(a):
W dniu 12.11.2024 o 08:17, el_guapo napisał(a):

2023?

Jeżeli kupowałbym nowe auto z założeniem jazdy przez okres czasu, po którym stan auta ma pierwszeństwo przed rocznikiem, to czemu nie. 

Napisano
6 godzin temu, Maciej__ napisał(a):

To nie jest liftback, tylko wlasnie sedan,  innych wersji nadwozia juz nie oferuja.  

6 godzin temu, gilbert3 napisał(a):

HB jest elektrykiem, kombi nie ma.

Napisano
  • Autor
6 godzin temu, grogi napisał(a):

To brać Suzuki. Do wnętrza się szybko przyzwyczaisz, a to będzie jezdziło i jeździło...

Jakbym miał 120 do wydania to bym szukał auta za 120, ale znając życie zawsze znalazł by się ktoś, kto by zaproponował takie za 140... I tak jest zawsze z każdym zakupem wszystkiego. 

Napisano
24 minuty temu, gilbert3 napisał(a):

Jakbym miał 120 do wydania to bym szukał auta za 120, ale znając życie zawsze znalazł by się ktoś, kto by zaproponował takie za 140... I tak jest zawsze z każdym zakupem wszystkiego. 

Trzeba było powiedzieć, że masz 80... 😄

Napisano
W dniu 9.11.2024 o 17:14, Maciej__ napisał(a):

No tak od 2019/2020 rozrzad jest na lancuchu;)

Tzn naped pompy oleju chyba nadal jest na mokrym pasku, podobnie jak w 2,0tdi.

Ale nie slychac zeby te poprawione silniki sprawialy problemy.

A daje radę wymienić sam napęd pompy, bez rozbierania rozrządu? Bo jak znam pomysły w Fordzie, to nada.