Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Coraz droższe samochody

Featured Replies

Napisano

Screenshot2024-11-21at11_06_00AM.png.3b5f9a015f13cf075a35d8c70dd3967e.png

Ford postanowił chyba być marką luksusową - średnia cena ich samochodu w USA to $55.6K. Trochę producentów porąbało z cenami. A potem się dziwią że sprzedaż kuleje....

Napisano
2 minuty temu, Rado_ napisał(a):

U nas większość marek chce byc luksusowa:hmm:

No ba :)

Skoda, Subaru...

Nawet Dacia ;]

Napisano

Coś Fordowi nie wychodzi dobrze ta podwyżka, skoro muszą zwalniać ludzi  🤔

Napisano
2 godziny temu, vanice77 napisał(a):

Wczoraj widzialem cene vw Tiquan 3.0 niecale 400 tys zł, okazja cenowa

Faktycznie drogo. Lepiej Q7👍

Napisano
  • Autor
6 godzin temu, bob96 napisał(a):

Coś Fordowi nie wychodzi dobrze ta podwyżka, skoro muszą zwalniać ludzi  🤔

Winią za to stopy procentowe i fazy księżyca. 

Napisano
9 godzin temu, Danielpoz. napisał(a):

Faktycznie drogo. Lepiej Q7👍

No nie wiem na youtobie na kanale Auto wizja była niedawno testowana q7 z tym samym silnikiem 7,7 sec do 100 km i cena 648 tys zl.

Napisano
1 minutę temu, vanice77 napisał(a):

No nie wiem na youtobie na kanale Auto wizja była niedawno testowana q7 z tym samym silnikiem 7,7 sec do 100 km i cena 648 tys zl.

7,7 do setki?  To jakiś dostawczak czy auto z lat 90?🤣

Napisano
43 minuty temu, vanice77 napisał(a):

Dziwne . W zeszłym roku q7 diesel V6, kosztowal od 280tys zl.

Napisano

Tylko Mazda...

Napisano
16 minut temu, deszczowyRoman napisał(a):

Dziwne . W zeszłym roku q7 diesel V6, kosztowal od 280tys zl.

Pewnie totalny golas.

image.png.02cfb8f4e7d71d8032aa26f9309051e1.png

Napisano
15 godzin temu, Florydzialski napisał(a):

Ford postanowił chyba być marką luksusową - średnia cena ich samochodu w USA to $55.6K. Trochę producentów porąbało z cenami. A potem się dziwią że sprzedaż kuleje....

Poczekaj na Trumpa i Muska :chipsy:

Napisano

No właśnie cena bazowa, za wszystko sie dopłaca jak w porshe i crna z 300 rosnie na 650 k

Edytowane przez vanice77

Napisano
16 godzin temu, Florydzialski napisał(a):

Tak zupełnie bez szydery, to największe padła widać najdroższe ;]

To jest uważam dobra koncepcja

Napisano

Ford, opel , no skody nie ma na liście ale te firmy wiedzą jak firma zarządzać, juz w przeszłości miały wszystkie bankrura 🤭

Dalej nic sie nie zmieniło, etam najwyższej znowu ktoś im dupę uratuje i kupi udziały.

Edytowane przez vanice77

Napisano
10 minut temu, vanice77 napisał(a):

Ford, opel , no skody nie ma na liście ale te firmy wiedzą jak firma zarządzać, juz w przeszłości miały wszystkie bankrura 🤭

Dalej nic sie nie zmieniło, etam najwyższej znowu ktoś im dupę uratuje i kupi udziały.

Przeciez to dane z US, wiec niby skad by tam miala byc Skoda ? :hehe:

Napisano

Dlatego napisałem że skody nie ma i była by wielka trójka, jeszcze dodać volvo a wiesmagen u bram bankructwa.

Tymczasem Japończycy, honda , mazda, toyota czy Lexus chwała sie wiekrzymi przychodami.

Napisano
17 godzin temu, Florydzialski napisał(a):

A Stallantisa, czy nawet GM to nie pogrzało? Ten pierwszy zbiorowisko marek których nikt nie chce....

Za pandemii księgowi zobaczyli, że drogie samochody też się sprzedawały. Zaśliniły im się pyski jak psu Pawłowa i stwierdzili, że teraz taki będziemy mieli model biznesowy...

Tyle, że oszczędności przeżarte, stopy procentowe ciaśniejsze i szary ludzik bardziej jednak planuje... Odbije się to czkawką, oj odbije... 

Napisano
3 minuty temu, grogi napisał(a):

A Stallantisa, czy nawet GM to nie pogrzało? Ten pierwszy zbiorowisko marek których nikt nie chce....

Za pandemii księgowi zobaczyli, że drogie samochody też się sprzedawały. Zaśliniły im się pyski jak psu Pawłowa i stwierdzili, że teraz taki będziemy mieli model biznesowy...

Tyle, że oszczędności przeżarte, stopy procentowe ciaśniejsze i szary ludzik bardziej jednak planuje... Odbije się to czkawką, oj odbije... 

Stellantis w US to glownie marki: Jeep, Dodge i RAM, Chrysler wiec nic dziwnego, ze srednia cena abstrakcyjna.

Tam chyba nie ma w ofercie nic relatywnie malego i taniego ;]

Edytowane przez Maciej__

Napisano
3 minuty temu, Maciej__ napisał(a):

Stellantis w US to glownie marki: Jeep, Dodge i RAM, Chrysler wiec nic dziwnego, ze srednia cena abstrakcyjna.

Tam chyba nie ma w ofercie nic relatywnie malego i taniego ;]

O to właśnie chodzi. Chcą robić tylko premium pickupy i premium supercars... 

Napisano
18 godzin temu, vanice77 napisał(a):

Wczoraj widzialem cene vw Tiquan 3.0 niecale 400 tys zł, okazja cenowa

chyba jednak to byl Touareg

Napisano
5 godzin temu, Danielpoz. napisał(a):

Pewnie totalny golas.

image.png.02cfb8f4e7d71d8032aa26f9309051e1.png

Q7 w cenie Skody 2,0TDI to w sumie dobra opcja. 

Napisano
2 godziny temu, grogi napisał(a):

Oczywiście to tylko moje domniemania, ale chyba doszło do jakiejś zmowy kartelowej czy jak to się tam nazywa. Wszyscy producenci znacząco podnieśli ceny. Niby motywują to tym, że obowiązkowe systemy elektroniczne, bajery, bezpieczeństwo... Ale! To samo stało się z producentami motocykli, gdzie nie ma żadnych nowych systemów, nie ma żadnych drogich bajerów. Ba, nawet te same modele, zupełnie bez zmian, z tym samym Euro 5 nagle podrożały w ciągu ostatnich 3 lat o 50%. Nie widzę innego powodu, jak tylko chciwość i zmowa. 

Napisano

Producentów pogięło i tyle. Abstrachując od wzrostu kosztów (bo to zawsze jest) i wzbogacania wyposażenia, bo regulatorzy tego wymagają, to mam wrażenie, że zaczęli celowo windować ceny aut spalinowych, żeby ludzie przestali marudzić, że elektryki takie dużo droższe. 

Dość ciekawe porównanie od mojego znajomego. W 2019 roku, kiedy w PL wprowadzano limit kosztów auta w leasingu, ustalony na 150 000 zł, kupił do firmy Passata Varianta 2.0 TDI z DSG  - kosztowało go to auto prawie 140 000 zł. W tym roku, czyli 4 lata później, za podobną kwotę kupił swojej żonie dobrze wyposażoną Skodę Kamiq...czyli jakby Fabię kombi, która identyfikuje się jako SUV :facepalm: Jakby chciał kupić sobie nowego Passata, to musiałby zapłacić ponad 200 000 zł i nie zmieściłby się w  rządowym pułapie kosztów w leasingu. Czyli inflacja to ponad 30%.

Druga sytuacja - w 2020 szukając auta rozważałem BMW X3 G01 xdrive 20i, które wówczas było wycenione na 170 000 zł. Patrzyłem niedawno, że takie auta, krajowe, bezwypadkowe, z rozsądnym przebiegiem, po 4 latach stoją w ogłoszeniach za tyle, co wtedy mogłem kupić nowe 8]. A dziś nowe rocznik 2024, to realnie około 230 000 zł.

Napisano
27 minut temu, Manx napisał(a):

Dość ciekawe porównanie od mojego znajomego. W 2019 roku, kiedy w PL wprowadzano limit kosztów auta w leasingu, ustalony na 150 000 zł, kupił do firmy Passata Varianta 2.0 TDI z DSG  - kosztowało go to auto prawie 140 000 zł. W tym roku, czyli 4 lata później, za podobną kwotę kupił swojej żonie dobrze wyposażoną Skodę Kamiq...czyli jakby Fabię kombi, która identyfikuje się jako SUV :facepalm: Jakby chciał kupić sobie nowego Passata, to musiałby zapłacić ponad 200 000 zł i nie zmieściłby się w  rządowym pułapie kosztów w leasingu. Czyli inflacja to ponad 30%.

Ale skumulowana inflacja od 2019 to ponad 40%, wiec co w tym dziwnego? :nie_wiem:

Napisano
5 minut temu, Maciej__ napisał(a):

Ale skumulowana inflacja od 2019 to ponad 40%, wiec co w tym dziwnego? :nie_wiem:

W Polsce. W Niemczech zdecydowanie mniej, a ceny wzrosły podobnie (zresztą PLN-EUR kosztuje praktycznie tyle samo). 

Napisano
22 godziny temu, Rado_ napisał(a):

U nas większość marek chce byc luksusowa:hmm:

Zaraz Dacia nazwie się premium i będzie pozamiatane. To będzie trochę jak mortadela premium czy parówki premium :phi:

Napisano
3 godziny temu, wladmar napisał(a):

W Polsce. W Niemczech zdecydowanie mniej, a ceny wzrosły podobnie (zresztą PLN-EUR kosztuje praktycznie tyle samo). 

Nie znam cen w DE, bo mnie nie dotycza, w Szwajcarii inflacja pewnie byla jeszcze nizsza nizsza, tylko co z tego?

Jezeli ceny koszyka inflacyjnego wzrosly w PL o ponad 40%, to nie wiem czemu nagle wzrost cen aut o 30%+ wszystkich dziwi :nie_wiem:

Mieszkania w analogicznym okresie zdrozaly przeciez jeszcze bardziej ;]

PS. Srednie wynagrodzenie wzroslo ponad 60% od 2019.

I zeby nie bylo, ze mi sie to podoba, ale takie sa fakty, jak sie narozdawalo $$$ na lewo i prawo to poznie jest jak jest.

Napisano

Jeśli dane auto jest produkowane np w Hiszpanii to dlaczego w Polsce jest 20% droższe od tego samego auta w Niemczech, np nowa o formentor 1.5 czy nowy model cupry.

Co ma inflacja do tego ?

Auta drożeja po inflacja w pl ? A to polskie auta i polska jest producentem ?

Moge udowodnić że taka cupra w de jest 20 % taniej , nie 1-3 % 20 % .

Jeśli cupra produkowana w Hiszpanii i produnent auta Hiszpania to cena wzrasta bo w Polsce inflacja ? 

Tak się oszukuje  ludzi w pl.

W de 20% taniej auto hiszpanskie bo w de mniejsza inflacja - acha 

Edytowane przez vanice77

Napisano
5 minut temu, vanice77 napisał(a):

Jeśli dane auto jest produkowane np w Hiszpanii to dlaczego w Polsce jest 20% droższe od tego sameho autacw Niemczech, np nowa o formentor 1.5 czy nowy model cupry.

Co ma inflacja do tego ?

Jeśli cupra produkowana w Hiszpanii i produnent auta Hiszpania to cena wzrasta bo w Polsce inflacja ? 

Ty moze najpierw wroc do szkoly podstawowej i naucz sie pisac z sensem i bez bledow, a potem bedziesz udowadnial :hehe:

Napisano

Będzie ciężko, chodziłem do szkoly  w pl do 6 klasy tylko.

Czekam aktualnie na nissan qashqai i kupiłem je dokładnie 31% taniej w de jak w pl po rabacie.

Moge pokazać umowę.

Edytowane przez vanice77

Napisano
13 minut temu, vanice77 napisał(a):

Moge pokazać umowę.

Dzieki, obedzie sie :ok:

Napisano
50 minut temu, vanice77 napisał(a):

Jeśli dane auto jest produkowane np w Hiszpanii to dlaczego w Polsce jest 20% droższe od tego sameho autacw Niemczech, np nowa o formentor 1.5 czy nowy model cupry.

Co ma inflacja do tego ?

No to czekamy 🍿

Napisano
6 godzin temu, Manx napisał(a):

Producentów pogięło i tyle. Abstrachując od wzrostu kosztów (bo to zawsze jest) i wzbogacania wyposażenia, bo regulatorzy tego wymagają, to mam wrażenie, że zaczęli celowo windować ceny aut spalinowych, żeby ludzie przestali marudzić, że elektryki takie dużo droższe. 

Druga sytuacja - w 2020 szukając auta rozważałem BMW X3 G01 xdrive 20i, które wówczas było wycenione na 170 000 zł. Patrzyłem niedawno, że takie auta, krajowe, bezwypadkowe, z rozsądnym przebiegiem, po 4 latach stoją w ogłoszeniach za tyle, co wtedy mogłem kupić nowe 8]. A dziś nowe rocznik 2024, to realnie około 230 000 zł.

Sprawdź ile kosztował uncja złota w 2019 i ile uncji kosztował Passat, teraz sprawdź po ile jest uncja w 2024 i ile  uncji potrzeba żeby kupić Passata.

Edytowane przez sdss

Napisano
14 godzin temu, Maciej__ napisał(a):

Nie znam cen w DE, bo mnie nie dotycza, w Szwajcarii inflacja pewnie byla jeszcze nizsza nizsza, tylko co z tego?

Jezeli ceny koszyka inflacyjnego wzrosly w PL o ponad 40%, to nie wiem czemu nagle wzrost cen aut o 30%+ wszystkich dziwi :nie_wiem:

Ale tu chodzi o ogólnoświatowy wzrost cen na samochody. W Polsce tak, da się to wytłumaczyć inflacją, mamy bardzo wysoką. Ale już w Niemczech czy wspomnianej Szwajcarii nie. W samej Japonii roczna inflacja od 2019 nie przekraczała 1% (w 2021 nawet mieli lekką deflację), w 2023 roku 3%, a jednak i tam samochody podrożały prawie o 50%. Motocykle zresztą też i nie da się tego wytłumaczyć drogimi nowoczesnymi kamerami, kurtynami i inną elektroniką. Harley to samo - znacząco podnieśli ceny tych samych modeli produkowanych bez zmian, znacznie ponad inflację. Więc albo mamy do czynienia ze zmową producentów (możliwe, całkiem prawdopodobne) albo rządy wszystkich krajów ukrywają prawdziwą inflację (możilwe, mało prawdopodobne), albo są jakieś inne czynniki o których nie wiemy, a które wpływają na to, że najbardziej drożeją właśnie pojazdy, a nie np. elektronika czy sprzęt AGD. 

Napisano
15 godzin temu, vanice77 napisał(a):

Będzie ciężko, chodziłem do szkoly  w pl do 6 klasy tylko.

Czekam aktualnie na nissan qashqai i kupiłem je dokładnie 31% taniej w de jak w pl po rabacie.

Moge pokazać umowę.

Już ostatnio to nam próbowałeś wmówić. Wymyślałeś ceny aut z kosmosu. Podawałeś wyższe ceny niż są w cenniku o tym że nie uwzględniałeś np 20% rabatu w nissanie to nawet nie wspomnę 😉

Napisano
W dniu 22.11.2024 o 09:17, kravitz napisał(a):

Tak zupełnie bez szydery, to największe padła widać najdroższe ;]

To jest uważam dobra koncepcja

21 godzin temu, Manx napisał(a):

Zaraz Dacia nazwie się premium i będzie pozamiatane. To będzie trochę jak mortadela premium czy parówki premium :phi:

Niestety ceny aut popularnych marek dogoniły premium. Po co kupować np Kia jak w tej samej cenie jest premium. Obstawiam że Stellantis zaraz będzie miał grube probly, VAG wiadomo A Ford wycofa się z EU. 

Napisano
17 godzin temu, vanice77 napisał(a):

Moge pokazać umowę.

ja bym zobaczyl bo pewnie jakas bajka :jem:

Napisano
1 godzinę temu, Maciej__ napisał(a):

Najpierw to jeszcze musza wygrac z PIS, co wcale nie wydaje sie takie oczywiste ;)

8]

Napisano
1 godzinę temu, wladmar napisał(a):

8]

W zlym oknie przegladarki odpisalem ;]

Napisano
W dniu 21.11.2024 o 17:37, marcindzieg napisał(a):

No ba :)

Skoda, Subaru...

Nawet Dacia ;]

I Fiat jak już pisałem za Tipo w promocji 95 kilo złotych 🤣

Napisano
W dniu 21.11.2024 o 17:09, Florydzialski napisał(a):

W Toyocie wkurza mnie kultura kmiotow parkujacych obok i obijajacych drzwi a blacha w Yarisie jest cienka (MR22). Z kazdej strony po 6-7 wyraznych wgniotek i obic lakieru. Zamowilem wlasnie gumowe listwy, drzwi machne zaprawkowo. Trzeba bedzie i tak pewnie polakierowac ale jak listwy beda na odpowiedniej wysokosci to nie bedzie widac.

Motocykl mam japonski, i nastepny to tez bedzie Yamaha tylko pewnie MT-09 lub najnowszy Tracer 9.

A Passat - nie wiem czy ufac tej marce i brac B9 z TSI 1.5 czy zajezdzic B7 TDI do konca i kupic Camry czyli Lexusa dla biedoty.

Napisano
3 godziny temu, t_kucyk napisał(a):

W Toyocie wkurza mnie kultura kmiotow parkujacych obok i obijajacych drzwi a blacha w Yarisie jest cienka (MR22). Z kazdej strony po 6-7 wyraznych wgniotek i obic lakieru. Zamowilem wlasnie gumowe listwy, drzwi machne zaprawkowo. Trzeba bedzie i tak pewnie polakierowac ale jak listwy beda na odpowiedniej wysokosci to nie bedzie widac.

Motocykl mam japonski, i nastepny to tez bedzie Yamaha tylko pewnie MT-09 lub najnowszy Tracer 9.

A Passat - nie wiem czy ufac tej marce i brac B9 z TSI 1.5 czy zajezdzic B7 TDI do konca i kupic Camry czyli Lexusa dla biedoty.

Byłem na nie i kupiłem B9 po testach 😎

A nie miało być już pancerwagena.  

Napisano
11 godzin temu, Camel napisał(a):

Byłem na nie i kupiłem B9 po testach 😎

A nie miało być już pancerwagena.  

Ktory silnik?

Napisano
10 minut temu, t_kucyk napisał(a):

Ktory silnik?

1,5

Napisano
23 godziny temu, wladmar napisał(a):

Ale tu chodzi o ogólnoświatowy wzrost cen na samochody. W Polsce tak, da się to wytłumaczyć inflacją, mamy bardzo wysoką. Ale już w Niemczech czy wspomnianej Szwajcarii nie. W samej Japonii roczna inflacja od 2019 nie przekraczała 1% (w 2021 nawet mieli lekką deflację), w 2023 roku 3%, a jednak i tam samochody podrożały prawie o 50%. Motocykle zresztą też i nie da się tego wytłumaczyć drogimi nowoczesnymi kamerami, kurtynami i inną elektroniką. Harley to samo - znacząco podnieśli ceny tych samych modeli produkowanych bez zmian, znacznie ponad inflację. Więc albo mamy do czynienia ze zmową producentów (możliwe, całkiem prawdopodobne) albo rządy wszystkich krajów ukrywają prawdziwą inflację (możilwe, mało prawdopodobne), albo są jakieś inne czynniki o których nie wiemy, a które wpływają na to, że najbardziej drożeją właśnie pojazdy, a nie np. elektronika czy sprzęt AGD. 

Tylko samochód pochodzący dajmy na to z Hiszpanii nie jest cały hiszpański tylko jednak międzynarodowy - oczywiste jest, że części robi się we wielu krajach, a części do tych części w jeszcze większej liczbie krajów. Inflacja średnia nie jest też inflacją konkretną w danej dziedzinie. Poza tym wzrost wynagrodzeń też się przekłada na cenę produktu, a czym innym zachęcać ludzi jak nie płacą, skoro wszędzie brakuje rąk chętnych do roboty. W samochodach dokłada się jeszcze aspekt UE, która wciąż dokręca śrubę norm, systemów pikaczy i końca tego szaleństwa nie widać, to wszytko podnosi cenę. Do tego spadek popytu na auta europejskie w Chinach i mamy rezultat w postaci ceny salonie, który w konsekwencji działa jak procent składany. 

Napisano
14 minut temu, gilbert3 napisał(a):

Tylko samochód pochodzący dajmy na to z Hiszpanii nie jest cały hiszpański tylko jednak międzynarodowy - oczywiste jest, że części robi się we wielu krajach, a części do tych części w jeszcze większej liczbie krajów. Inflacja średnia nie jest też inflacją konkretną w danej dziedzinie. Poza tym wzrost wynagrodzeń też się przekłada na cenę produktu, a czym innym zachęcać ludzi jak nie płacą, skoro wszędzie brakuje rąk chętnych do roboty. W samochodach dokłada się jeszcze aspekt UE, która wciąż dokręca śrubę norm, systemów pikaczy i końca tego szaleństwa nie widać, to wszytko podnosi cenę. Do tego spadek popytu na auta europejskie w Chinach i mamy rezultat w postaci ceny salonie, który w konsekwencji działa jak procent składany. 

No a dlaczego podrożały samochody japońskie i koreańskie? I dlaczego o 50% podrożały motocykle? I to nie tylko w Polsce, ale i na całym świecie.

Napisano
32 minuty temu, wladmar napisał(a):

No a dlaczego podrożały samochody japońskie i koreańskie? I dlaczego o 50% podrożały motocykle? I to nie tylko w Polsce, ale i na całym świecie.

Bo mogły? ;]

Napisano
18 minut temu, wladmar napisał(a):

Ja tam generalnie nie usprawiedliwiam tych podwyżek i nie bronię producentów bo pewnie jakaś część prawdy leży po stronie chytrych księgowych, ale jednak mam wrażenie, że patrzysz tylko na sam produkt, a przecież samochód czy motocykl to nie tylko to co widzisz jako wyrób, ale wszystko co z nim związane - transport, serwis, dystrybucja, utrzymanie salonów, gwarancje, marketing... Duża część kosztów jest po prostu ponoszona na miejscu.

Pewnie jeszcze jakieś opłaty importowe dla producentów z Azji, ale nie orientuję się dokładnie, więc to tylko przypuszczenie. Nie wiem czym wędrują samochody z Korei, ale jeśli drogą morską, to transport tamtędy podrożał od 2019 więcej niż dwukrotnie osiągając apogeum w lipcu tego roku (teraz co prawda spada, ale produkty przetransportowane już tą drogą trzeba sprzedać i jeszcze na tym zarobić). Pewnie transport drogowy tak samo. 

Z tego co się orientuję, to Japończyków czy Koreańczyków też ubywa i to szybko, więc siłą rzeczy mimo niskiej inflacji też pewnie trzeba młodych do fabryk ściągać kasą... I to pewnie nie tylko fabryk samych samochodów ale części do tych samochodów też...