Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wymiana opon, wulkanizator, ceny i takie tam..

Featured Replies

Napisano
Jeśli masz na myśli szeroko pojętą wulkanizację to dodaj, że w 90% przypadków robiona na odwal.

A mnie dodatkowo zastanawia skad roznica w cenie miedzy 14 a 18cali. Dodam ze w moim rejonie to cena razy dwa

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Napisano
2 minuty temu, WaWeR napisał(a):

A mnie dodatkowo zastanawia skad roznica w cenie miedzy 14 a 18cali. Dodam ze w moim rejonie to cena razy dwa

Stać na większe felgi i opony, musi być stać na wyższą opłatę za zmianę opon :old:

Sprawiedliwość społeczna ;]

Napisano
Stać na większe felgi i opony, musi być stać na wyższą opłatę za zmianę opon :old:

Sprawiedliwość społeczna ;]

To jak mam 19 w aucie za 10000 a Ty masz 19 w aucie za 100k to tez zaplacisz 10x tyle?
No musi ze tak

Napisano
24 minuty temu, WaWeR napisał(a):

To jak mam 19 w aucie za 10000 a Ty masz 19 w aucie za 100k to tez zaplacisz 10x tyle?
No musi ze tak

Ooo na bogato.

Bo w poprzednim poście było max 18 ;]

Napisano
48 minut temu, WaWeR napisał(a):

Ciężar robi swoje. Mniej się przy 14 narobią niż przy 19

Napisano

Ooo na bogato.
Bo w poprzednim poście było max 18 ;]

Progres. Moze byc i 35

Napisano

Ja w swoim mk2 ma 16 lato i 15 zima .Mam całe koła tu i tu.Zmieniam sam w garazu w rodzinnym domu .Ne jest to problematyczne niby .Ale fakt robie 10tys rocznie ,więc tej opony nie jestem w stanie zajechać  .Zimówki 2020r maja 7mm .Z tym że w rozmiarze 16 czy 15 cali ceny sa adekwatne dla mnie na dwa komplety.Byc może w nowym aucie ,które zakupie pójdę w wielosezonowe już.

Napisano
1 godzinę temu, WaWeR napisał(a):

Zapewne zrobili cenę za wymianę opon od... i w tej śmiesznej kwocie robią tylko 14", których w zasadzie już na rynku nie ma. Mam dwóch klientów w sezonie z kołami 14". Za 18" liczą dwukrotnie, bo to już normalna cena. 

U mnie ceny są do 16" i od 17", ponieważ te większe to albo suv i duża masa koła, albo niski profil+szerokość i większa trudność z montażem/demontażem opony. 

Napisano

@kaczorek79
No spoko. Ale kupa osobowek nawet takich starych jak moja ma wspomniane 17.
Ani to suv ani ciezkie kola, ani szeroki, ani niski profil. Zreszta. Sa podnosniki do kol i nie jest to jakis ogromny koszt.
Tak mnie to zastanowilo. Czy poza widzi misie jest to czyms uzasadnione

Napisano
4 godziny temu, Woockush napisał(a):

Jeśli masz na myśli szeroko pojętą wulkanizację to dodaj, że w 90% przypadków robiona na odwal.

To fakt...

Napisano
Godzinę temu, WaWeR napisał(a):

@kaczorek79
No spoko. Ale kupa osobowek nawet takich starych jak moja ma wspomniane 17.
Ani to suv ani ciezkie kola, ani szeroki, ani niski profil. Zreszta. Sa podnosniki do kol i nie jest to jakis ogromny koszt.
Tak mnie to zastanowilo. Czy poza widzi misie jest to czyms uzasadnione

Czyli jaki rozmiar opon?

Pewne trudności z montażem pojawiają się właśnie od opon 205/50R17, 225/45R17. Balony typu 235/65R17 to już masa, którą człowiek musi dźwignąć 4 razy przy zdjęciu z auta, 4 razy przy montażu na auto, 4 razy kładąc na stół montażownicy (tu żaden przyrząd nie zastąpi mięśni grzbietu i brzucha, żeby unieść przed sobą na płasko koło i wcelować w zaciskające się szczęki stołu), 4 razy wkładając na wał wyważarki, 4 razy zdejmując z wyważarki. Podnośniki do kół, żeby np ułatwić montaż na aucie są, ale zabawy z takimi wspomagaczami kończą się tym, że zamiast obsłużyć auto w pół godziny, robisz 45 minut.

Dlaczego nie nazwiesz "widzi misie" usługi fryzjera, który męską głowę opitoli za 80zł w 20 minut i grzywkę kobiecie z podcięciem końcówek w 30 minut za 150zł ?

Napisano

Fakt. Robota wulkanizatora to ciężka, fizyczna praca. 

Mam kolegę w tym fachu i podziwiam go jak on mimo niezbyt potężnej budowy ciała codziennie dźwiga te koła. A często dostaje takie naprawdę potężne od aut typu X5 czy Q7. Jest dobry, nigdy mi nie zarysował felgi czy nie popsuł czujnika. No i klienci z drogimi kołami do niego przyjeżdżają. 

Nie zazdroszczę. I tak, to powinno kosztować. 

Napisano

no ciężka jest robota wulkanizatora a zwłaszcza w sezonie czyli w ich żniwach, mój wulkanizator w celu ułatwienia sobie trochę pracy zakupił

wyważarkę z windą, pierwszy raz widziałem takie urządzenie

Edytowane przez Waldek40

Napisano
W dniu 23.11.2024 o 14:52, stig napisał(a):

Posiadanie tak ciężkich kół to tez masochizm 🤣 Moje koła 18” ważą 19 kg 😜

Ale fakt. Też już mi się powoli odechciewa przekładać 🤣

W Edge też miałem 2 komplety: zimowe na 19", letnie na 20". Wymieniałem sobie koła na podwórku, nawet 3 lata temu w tym celu kupiłem sobie podnośnik hydrauliczny. Ale teraz jak założyłem zimówki to stwierdziłem, że mi się nie chce. Letnie na 20" sprzedałem, zimówki przejeżdżą przez zimę i lato a potem założę wielosezonowe. Zostawiłem 19" bo są bardziej komfortowe, no i opony w tym rozmiarze są tańsze niż 20". :)

Edytowane przez ArekMiz

Napisano
15 godzin temu, WaWeR napisał(a):

To podnieś typowe koło z 14" (185/55 R14 na feldze 5.5j) i typowe koło 18" (235/55 R18, na feldze 7.5j). Jedno waży ~12kg, drugie ~25kg.

Edytowane przez grogi

Napisano
10 godzin temu, kaczorek79 napisał(a):

Czyli jaki rozmiar opon?

Pewne trudności z montażem pojawiają się właśnie od opon 205/50R17, 225/45R17. Balony typu 235/65R17 to już masa, którą człowiek musi dźwignąć 4 razy przy zdjęciu z auta, 4 razy przy montażu na auto, 4 razy kładąc na stół montażownicy (tu żaden przyrząd nie zastąpi mięśni grzbietu i brzucha, żeby unieść przed sobą na płasko koło i wcelować w zaciskające się szczęki stołu), 4 razy wkładając na wał wyważarki, 4 razy zdejmując z wyważarki. Podnośniki do kół, żeby np ułatwić montaż na aucie są, ale zabawy z takimi wspomagaczami kończą się tym, że zamiast obsłużyć auto w pół godziny, robisz 45 minut.

Dlaczego nie nazwiesz "widzi misie" usługi fryzjera, który męską głowę opitoli za 80zł w 20 minut i grzywkę kobiecie z podcięciem końcówek w 30 minut za 150zł ?

Źle mnie odbierasz. 

Ja mam 205/55r17

miałem 215/50r17

Miałem też 205/60r16 i 205/55r16

Każda z tych opon to pewnie bardzo podobna waga (+-10kg), felgi 16 stal a 17 alu

A w cennikach, ceny różne.

I bez znaczenia czy zapodam 205/55 czy 225/45 czy 235/40, czy opona XL  przy tej samej średnicy. Zapłacę zgodnie z cennikiem, tyle samo.

Nie neguję tylko pytam. Ogólnie. 

Skoro twierdzisz że trudniej się montuje, to spoko. Rozumiem. Chciałem tylko poznać genezę różnic cennikowych. 

Co do fryzjera?. mnie on kosztuje jakieś 150 co 10 lat. Czyli tyle co nowa maszynka :P

Ile płacą moje dziewczyny?, nie chcę wiedzieć ale racja. Męskie strzyżenie ponoć zdrożało drastycznie (jak większość usług)

Napisano
7 godzin temu, WaWeR napisał(a):

Źle mnie odbierasz. 

Ja mam 205/55r17

miałem 215/50r17

Miałem też 205/60r16 i 205/55r16

Każda z tych opon to pewnie bardzo podobna waga (+-10kg), felgi 16 stal a 17 alu

A w cennikach, ceny różne.

I bez znaczenia czy zapodam 205/55 czy 225/45 czy 235/40, czy opona XL  przy tej samej średnicy. Zapłacę zgodnie z cennikiem, tyle samo.

Nie neguję tylko pytam. Ogólnie. 

Skoro twierdzisz że trudniej się montuje, to spoko. Rozumiem. Chciałem tylko poznać genezę różnic cennikowych. 

Co do fryzjera?. mnie on kosztuje jakieś 150 co 10 lat. Czyli tyle co nowa maszynka :P

Ile płacą moje dziewczyny?, nie chcę wiedzieć ale racja. Męskie strzyżenie ponoć zdrożało drastycznie (jak większość usług)

Zapłaciłem za strzyżenie kilka dni temu 150zł. Czemu ja mam wszystko drożej*?

;]

PS. Bardzo ładna fryzjerka była, ani grosza nie żałuję. 

;]

Napisano
2 minuty temu, Ryb napisał(a):

;]

No widzisz. Nie lubiłem poczty. Ale ostatnio Pocztexem jeździ bardzo ładna pani. Więc wszystko z Ali zamawiam na adres nie przez paczkomat. Tylko niestety do Pocztexu trafia tak 1/3 paczek. Więc najczęściej przyjeżdża kurier InPost. Tak się chciałem pożalić :)

Napisano
1 godzinę temu, Ryb napisał(a):

;]

1 godzinę temu, marcindzieg napisał(a):

No widzisz. Nie lubiłem poczty. Ale ostatnio Pocztexem jeździ bardzo ładna pani. Więc wszystko z Ali zamawiam na adres nie przez paczkomat. 

Wiecie chłopaki, że bez zdjęć to sobie możecie... :no:

Napisano
W dniu 23.11.2024 o 19:56, Chalek napisał(a):

Szarpiesz takie 40kg koło sam czy masz do tego jakiś mini wózek widłowy.

Przeca wrzucić 40kg i trafić na otwor centrujący... No samemu chyba nie ? 😁

Jak robiłem jak byłem studentem to koła 80kg i większe dawałem radę.
Nie siła a technika zrobi z Ciebie zawodnika.
A ważyły więcej ode mnie - po prostu obserwowałem tych do to robili i słuchałem się ich.

Napisano
5 godzin temu, marcindzieg napisał(a):

No widzisz. Nie lubiłem poczty. Ale ostatnio Pocztexem jeździ bardzo ładna pani. Więc wszystko z Ali zamawiam na adres nie przez paczkomat. Tylko niestety do Pocztexu trafia tak 1/3 paczek. Więc najczęściej przyjeżdża kurier InPost. Tak się chciałem pożalić :)

O właśnie - byłem ostatnio zaskoczony, że z Ali paczka na adres poszła InPostem, wcześniej zawsze PP. Do paczkomatu zazwyczaj zamawiam, ale tym razem nie było opcji "automat", patrzę po kilku dniach, a tutaj paczka z Ali w apce inpostowej. 

W sumie to chyba dobrze, być może da się przekierować do paczkomatu. 

Napisano

W razie czego zapraszam do mnie, ogarne wam za polowe ceny z watku :jem:

Napisano
W dniu 23.11.2024 o 19:49, kaczorek79 napisał(a):

Taka średnia w mieście. Póki co nikt nie narzeka, a cena już drugi sezon ta sama. Nie ma co przesadzać. 

Jak robisz dobrze i uczciwie, a nie na odwalsie - z optymalizacją koła i pilnując żeby nic nie porysować - to kto raz próbuje, to nie będzie kombinował gdzieś indziej. Szczególnie, że przy takich cenach będziesz miał krótkie terminy.  

Napisano
13 godzin temu, futrzak napisał(a):

O właśnie - byłem ostatnio zaskoczony, że z Ali paczka na adres poszła InPostem, wcześniej zawsze PP. Do paczkomatu zazwyczaj zamawiam, ale tym razem nie było opcji "automat", patrzę po kilku dniach, a tutaj paczka z Ali w apce inpostowej. 

W sumie to chyba dobrze, być może da się przekierować do paczkomatu. 

W sumie nie narzekam na żadną formę wysyłki. Choć najbardziej lubię jak pani przyjeżdża :)

Napisano
W dniu 24.11.2024 o 10:38, kaczorek79 napisał(a):

Tak, ale tu najcięższe koła rzadko przekraczają 35 kg. Mamy suv z Korei, Japonii i Jeepy. Toyota/Lexus robią bardzo ciężkie felgi, ok 26 kg ma koło 18" z Avensisa 3.

U mnie felga 17 alu 8,5 kg do tego opona. Jak znoszę i wnoszę do piwnicy do po dwa koła po bokach. 

Nawet nie myślałem, ze alu z oponą może ważyć powyżej 20 kg w takim rozmiarze 8]

• 2 tygodnie później...
Napisano

Skoro mamy taki wątek, to zgaduj zgadula, ile w aso Porsche wołają za wymianę czterech opon? Pojechał kolega Taycanem ze swoimi oponami, wymienili i zapłacił... 

No ile?

Napisano
12 minut temu, kaczorek79 napisał(a):

Skoro mamy taki wątek, to zgaduj zgadula, ile w aso Porsche wołają za wymianę czterech opon? Pojechał kolega Taycanem ze swoimi oponami, wymienili i zapłacił... 

No ile?

1120?

Napisano
15 minut temu, kaczorek79 napisał(a):

No ile?

2kPLN, ale napompowali alpejskim powietrzem ;]

Napisano
No ile?

Stosownie do marki. 500 euro od kola

Napisano
33 minuty temu, Maciej__ napisał(a):

2kPLN, ale napompowali alpejskim powietrzem ;]

Byłeś najbliżej. 1800 zł brutto, powietrze nasze, morskie, ale gratis pokrowce z napisem Porsche 😜

Napisano
26 minut temu, kaczorek79 napisał(a):

gratis pokrowce z napisem Porsche

I to tłumaczy te 1800PLN :oki:

Napisano
35 minut temu, kaczorek79 napisał(a):

Byłeś najbliżej. 1800 zł brutto, powietrze nasze, morskie, ale gratis pokrowce z napisem Porsche 😜

@deszczowyRoman zalaczam Cie do wgladu, zebysmy mogli stwierdzic, ze troche za drogo

Napisano
58 minut temu, kaczorek79 napisał(a):

Ciekawe ile z tej kwoty to pokrowce ? W Mercedesie były  promocje, że jak się u nich serwisowało to przekładali opony za 1PLN.

Napisano
21 godzin temu, kaczorek79 napisał(a):

Ej, jak z pokrowcami to tanio.

:skromny: