Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

MG MG3 Promocja?

Featured Replies

Napisano
1 minutę temu, Filipfm napisał(a):

W futerale na instrument muzyczny :hehe:

To, ze kupil sobie wille i inne frykasy na koszt Nissana wcale go nie skresla jako goscia znajacego Nissana i wspolprace w rzadem /ministerstwem przemyslu. 

Btw. Ten chlop jest przymierzany do stołka w Stellantisie ;) tylko troche ma w papiery nas...ane

Zwykły złodziej. Powinien siedzieć a nie do Stelantisa. Ja bym im w pół roku za darmo ogarnął strategię.

Napisano
Akurat Prius ma wiekszy bagaznik niz Golf:nono:

284L vs 381L ?

Wysłane za pomocą Tapatalk
Napisano
6 godzin temu, wladmar napisał(a):

Zastanawia mnie fenomen padających termostatów w niektórych autach (u mnie w Fiacie dwa razy padł). Przecież to nie jest ani elektronika, ani elektryka, to nawet nie jest mechanika w gruncie rzeczy! To po prostu sprężyna, kawał żelastwa, który zmienia kształt (w uproszczeniu) pod wpływem temperatury. To jest rzecz, która nie ma prawa się zużyć czy zepsuć i w przypadku większości aut tak właśnie jest, ale w przypadku niektórych ten kawał żelastwa przestaje działać. 

Termostat jest trochę bardziej skomplikowany, ma element wypełniony woskiem, który zmienia stan skupienia w odpowiedniej temperaturze.

I tam się zwykle rozszczelnia, wosk wypływa do układu i termostat do wymiany.

Napisano
17 godzin temu, Maciej__ napisał(a):

To jest swietny przyklad do jakiego absurdu doszla motoryzacja spalinowa, w pogodnii za kolejnymi normami spalin ;]

Kiedys pompa pompa wody czy termostat, to byly banalnie proste, nieduze "urzedzenia", ktore sie praktycznie nie psuly.

A jak juz padlo, to koszotowalo grosze. Teraz wszystko jest kobylastym modulem, ktory kosztuje worek zlota i mozna od razu wyrzucic na smieci.

I to wszystko w imie ekologii :hehe:

Albo są plastikowe 😁

Marki nie będę wymieniał żeby niepotrzebnie nie wywołać zawału u posiadaczy 😂

Napisano
20 godzin temu, Filipfm napisał(a):

Widze, ze ta dyskusja nie ma sensu 8]

@format napisał to kilka stron wczesniej ;] 

Napisano
22 godziny temu, bizz napisał(a):

Ale auto bardzo mi się podoba, gdybym stał teraz przed zakupem nowego samochodu to celowałbym albo w BYD albo Forthing. Z tego drugiego mam bardzo dobry feedback od osoby pracującej przy homologacjach tych aut w Polsce. 

Miałeś kiedyś plugina?

Napisano
15 godzin temu, ppmarian napisał(a):

284L vs 381L ?

Wysłane za pomocą Tapatalk

A to przepraszam-nie zauwazylem ze jest to dyskusja o najnowszym Priusie:oki:

Bo wszystkie poprzednie mialy grubo powyzej 400 litrow.

Napisano
  • Popularny post
4 godziny temu, mokrii napisał(a):

@format napisał to kilka stron wczesniej ;] 

Widzę, że nie znacie definicji dyskusji(ułatwię: https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Dyskusja). Z formatem to w ogóle żadnej nie ma, bo argumenty z cyklu ja mam rację, jak myślisz inaczej to się nie znasz i można Ciebie wyśmiać, wiadomo bo on jest taki super bo uważa X, no i wiadomo jak Ty nie toś głupi... Po raz kolejny udowadnia że krętactwo polityków wywodzi się dokładnie ze społeczeństwa. ;] Format może tutaj obrzucić każdego dowolną inwektywą bez reakcji reszty administracji i moderacji.

Wy uważacie że dyskusja polega na tym, że mówisz swój argument i wszyscy wstają Ci klaszczą, wraz z kierowcą autobusu.

Nie dociera do Was że ktoś ma inne zdanie, i wcale nie gorsze, po prostu inne. Śmieszne jest również to, że "brak dyskusji" zarzucacie mi kiedy ani razu Was nie obraziłem, ale Wy jak Wam się argumenty kończą to mnie obrażacie, sugerując że nie ma ze mną dyskusji, żeby w swoich oczach "wygrać" dyskusję, a ja tutaj jestem tylko po to żeby podyskutować, wymienić poglądy, i wcale nie oczekuję że zmienicie na końcu zdanie na podobne mojemu.

Napisano
  • Autor

Wracając do tematu wątku to albo promocja się skończyła albo się promocyjne MG3 wyprzedały. 

Napisano
5 godzin temu, AstraC napisał(a):

Z @AstraC to w ogóle żadnej nie ma, bo argumenty z cyklu ja mam rację, jak myślisz inaczej to się nie znasz i można Ciebie wyśmiać, wiadomo bo on jest taki super bo uważa X, no i wiadomo jak Ty nie toś głupi...

aj ale po co ta samokrytyka ? ;] 
Dobrze że @CyberKasztan_2077 ostatnio tu nie zaglada a @r1sender ma wywalone na ten kącik ;] bo już dawno powinien ten wątek być na HejtParku :ok: :lol:

o widze że sie funkcyjni pozmieniali  ;] 

Edytowane przez mokrii

Napisano
3 godziny temu, KYRTAP napisał(a):

Wracając do tematu wątku to albo promocja się skończyła albo się promocyjne MG3 wyprzedały. 

a ja se skocze do krotoskiego w #kato

przyjrze sie temu cudu  

Napisano
6 minut temu, mokrii napisał(a):

aj ale po co ta samokrytyka ? ;]

Serio? Kolega formata bo widzę podobne działanie.

Wskaż zatem gdzie metodą formata odrzuciłem kogoś inwektywami? Jedyny moment w którym dałem się wyprowadzić z równowagi było jak odpowiedziałem @wujek jak my o silnikach, a on o prowadzeniu Vectry. Mam przytoczyć gdzie format, i jak widzę Ty, traktuje jak głupka tylko dlatego że ma ktoś inne zdanie?

Napisano
37 minut temu, AstraC napisał(a):

Wskaż zatem gdzie metodą formata odrzuciłem kogoś inwektywami? Jedyny moment w którym dałem się wyprowadzić z równowagi było jak odpowiedziałem @wujek jak my o silnikach, a on o prowadzeniu Vectry. Mam przytoczyć gdzie format, i jak widzę Ty, traktuje jak głupka tylko dlatego że ma ktoś inne zdanie?

2.5V6 było takie dobre że sprzedawało się tego tyle co nic pluzylo przodem i paliło tyle ile 4 focusy 1.0T. Dlatego nie sposób pisać o silniku pomijając prowadzenie. 

Napisano

Wiem że temat jest juz na innych torach ale jeszcze dwa dni temu były rozmowy o wolnossacych.

Opisywałem moja mazde 6 i superba 1.5 

Nie znalazlem wykresu mojej mazdy ale znalazlem inny.

Trzeba przyznac że mazda wycisła wszystko co sie da z silników wolnossących.

Dzieki sprężaniu silnika 14:1 za miast 10:1 i wtrysku bezpośredniego.

Nowe silniki mazdy te x 2.0  186 ps maja 200 nm juz przy 2000 obr a tu na dole mazda 6 2,5,l.

Fabrycznie 240 nm juz przy 2200 obr a po modyfikacji 280 nm przy 2200 obr.

Dla porównania stary mondeo 2.0 czy 2,5 mieli max 210 nm przy 5500 obr.

Screenshot_2025-01-01-20-50-44-383_com.facebook.katana.jpg

Edytowane przez vanice77

Napisano
W dniu 31.12.2024 o 17:02, rwIcIk napisał(a):

Też byłem miło zaskoczony wygodą w Tucsonie, w miarę wyciszonym wnętrzem.

Co do prowadzenia, to mój słabo - szczególnie na zakrętach. Ale miał balony nie opony ;]

Mój ma jakieś niskoprofilowe 19stki plus napęd na 4 koła. Jest całkiem ok, przyzwyczaiłem się.

Napisano
38 minut temu, wujek napisał(a):

2.5V6 było takie dobre że sprzedawało się tego tyle co nic pluzylo przodem i paliło tyle ile 4 focusy 1.0T. Dlatego nie sposób pisać o silniku pomijając prowadzenie. 

Tak, tak. Przecież zawsze wszystkie topowe wersje silnikowe i wyposażeniowe mają największy udział w sprzedaży, i teraz i na początku lat dwutysięcznych. Prawda?

A dodatkowo, skoro już rzucasz statystyki to dawaj ich źródło, który silnik jaki miał udział w sprzedaży Vectry B. Niech będzie że tylko po lifcie. :)

I tak, rozmawiamy o charakterystyce pracy silnika nie ma się nijak do prowadzenia, szczególnie w samochodach zwykłych jak standardowe wersje każdego samochodu do łykania km po autostradzie.

Napisano
Teraz, rwIcIk napisał(a):

No to inna bajka. 

U mnie były 17 i napęd na przód ;]

Niby to samo auto a robi różnicę. Tak czy inaczej wyciszenie jest bardzo dobre. Żona już ze trzy razy mnie pytała co tak wolno po wsi jadę, 40-50 km/h w ogóle nic nie słychać.

Napisano
10 godzin temu, format napisał(a):

Miałeś kiedyś plugina?

Nie, ale na papierze bardzo dobrze wygląda. Czego nie wiem?

Napisano
1 minutę temu, bizz napisał(a):

Niby to samo auto a robi różnicę. Tak czy inaczej wyciszenie jest bardzo dobre. Żona już ze trzy razy mnie pytała co tak wolno po wsi jadę, 40-50 km/h w ogóle nic nie słychać.

Da się normalnie rozmawiać wewnątrz nawet w trasie :ok:

Napisano
4 minuty temu, bizz napisał(a):

Mój ma jakieś niskoprofilowe 19stki plus napęd na 4 koła. Jest całkiem ok, przyzwyczaiłem się.

Właśnie się zastanawiam, czy na dziury aż tak gwałtownie reaguje 19" vs. 17"? 

Myślę czy u siebie 17" na 18" nie zamienić i ciekaw jestem czy zawieszenie bardzo odczuje.

Napisano
3 minuty temu, AstraC napisał(a):

Myślę czy u siebie 17" na 18" nie zamienić i ciekaw jestem czy zawieszenie bardzo odczuje.

Wszystko zależy od auta, do Tucsona idealnie pasują, nie mam żadnych negatywnych odczuć, choć jak go odbierałem spodziewałem się problemów. Było to spowodowane tym, że kiedyś kupiłem BMW 5er na 19stkach i po trzech tygodniach walki na drodze sprzedałem je i założyłem 17stki. Tam był na tyle współgrający z kierowcą układ kierowniczy że mocno przenosił na kierownicę to co działo się na drodze. Tucson jest nastawiony jednak na komfort i "czucie" drogi jest żadne, ale przez to jeździ się dość przyjemnie jeśli jeździsz spokojnie.

Napisano
22 minuty temu, AstraC napisał(a):

Ja 19 profil 35 conajmniej 2 w roku prostuje. Trzeba z 900 zł doliczyć rocznie do kosztów utrzymania. 

Napisano
2 godziny temu, AstraC napisał(a):

tak  :skromny: znam formata 

nie pisałem nic o prowadzeniu wectry astry ani nawet omegi 

taki Clarkson o tym nagrał wiecej filmów na ty rura niż tu   sygerujesz obejrzeć

Napisano
34 minuty temu, wujek napisał(a):

Ja 19 profil 35 conajmniej 2 w roku prostuje. Trzeba z 900 zł doliczyć rocznie do kosztów utrzymania. 

W TM3 mam 3 komplety na profilu 35, w esce dwa na profilu 30, w tym zimówki.

Nigdy niczego nie prostowałem, gumiarz też nigdy nie marudził. Jedynie żona mi rysuje felgi na krawężnikach.

Napisano
7 godzin temu, format napisał(a):

Nigdy niczego nie prostowałem, gumiarz też nigdy nie marudził. Jedynie żona mi rysuje felgi na krawężnikach.

Może żona omija dziury? Moja lubi wpaść z  impetem. Pewnie też seatowe felgi nie są najlepszej jakości. 

Napisano
10 godzin temu, wujek napisał(a):

W Tucsonie mam 19 na 50 chyba i auto świetnie wybiera nierówności, zero problemów.

Za to w Skodzie mam 16 też chyba na 50 i już dwie opony poszły na dziurach i każda chopke muszę 5 na h przejeżdżać.

Napisano
22 minuty temu, zinger napisał(a):

W Tucsonie mam 19 na 50 chyba i auto świetnie wybiera nierówności, zero problemów.

Za to w Skodzie mam 16 też chyba na 50 i już dwie opony poszły na dziurach i każda chopke muszę 5 na h przejeżdżać.

Bo sam profil 50 nic nie mowi, jak opona szeroka, to 50 bedzie mialo kawal gumy na boku.

Napisano
3 godziny temu, wujek napisał(a):

Może żona omija dziury? Moja lubi wpaść z  impetem. Pewnie też seatowe felgi nie są najlepszej jakości. 

Chyba najwięcej zależy właśnie od felgi. Ja mam chyba tylko w Maździe cast forming, ale ta znów jeździ na balonach. W Teslach flow forming oraz kuciznę.

Jak chcesz zamienić opex na capex to przejdź na forged i zamkniesz temat ;]

Napisano
Godzinę temu, Maciej__ napisał(a):

Bo sam profil 50 nic nie mowi, jak opona szeroka, to 50 bedzie mialo kawal gumy na boku.

Mówi mówi. Wiadomo że Tucson nie jeździ na łyżwach, wiadomo też że nie ma tam walców po 300+. Zapewne jest coś od 205 do 225, może 235. To daje 100-115mm wysokości opony. Więc masz rozstrzał na poziomie 1.5cm :)

Napisano
4 minuty temu, format napisał(a):

Mówi mówi. Wiadomo że Tucson nie jeździ na łyżwach, wiadomo też że nie ma tam walców po 300+. Zapewne jest coś od 205 do 225, może 235. To daje 100-115mm wysokości opony. Więc masz rozstrzał na poziomie 1.5cm :)

Bardziej chodzilo mi o porowanie pomiedzy Tucsonem a Citigo, oba z profilem 50 ;)

W Tucsonie jest 235/50 a w Citigo pewnie jakies 175/50 max. To juz duzo mniej gumy na boku.

Napisano
12 godzin temu, mokrii napisał(a):

tak  :skromny: znam formata 

nie pisałem nic o prowadzeniu wectry astry ani nawet omegi 

taki Clarkson o tym nagrał wiecej filmów na ty rura niż tu   sygerujesz obejrzeć

Super. Widać.
Co do prowadzenia - proponuję przeczytać moją wypowiedź raz jeszcze, bo dokładnie wskazałem kto powiedział. :)

Napisano
2 godziny temu, zinger napisał(a):

Czym innym będzie jakieś 235/50/19 niż 185/50/16 (rozmiary przykladowe, a w Citigo pewnie jeszcze bardziej żyletkowate opony).

To są nieporównywalne rzeczy w ten sposób, że profil i tu i tu 50.

Edytowane przez ZUBERTO

Napisano
23 godziny temu, rwIcIk napisał(a):

Da się normalnie rozmawiać wewnątrz nawet w trasie :ok:

🤔mi przy 120+ juz dosc mocno wiatr w drzwiach slysze

Napisano
1 minutę temu, rwIcIk napisał(a):

W Tucsonie?

Przesiądź się do skody 🙃

yep, w tucsonie. temat po forach dosc mocno znany, więc może u Was już jest jakies rozwiązanie

Napisano
Teraz, fosfor napisał(a):

yep, w tucsonie. temat po forach dosc mocno znany, więc może u Was już jest jakies rozwiązanie

Przede wszystkim to on mial poprzednia generacje, moze tam bylo lepiej ;)

Przy 120 km/h u mnie jest bardzo OK, przy 140km/h juz faktycznie slychac szumy powietrza.

Ale jak porownam z Mazda to nadal cisza ;]

Napisano
2 minuty temu, fosfor napisał(a):

Tucson to było moje pierwsze auto, w którym komfortowo się czułem. 

Napisano
Godzinę temu, rwIcIk napisał(a):

Tucson to było moje pierwsze auto, w którym komfortowo się czułem. 

Poprzedni model był lepszy pod kątem wyciszenia i jakości wnętrza, niż obecny. Teraz mocno przyoszczędzili (oczywiście podnosząc cenę).  

Napisano
W dniu 1.01.2025 o 16:10, KYRTAP napisał(a):

Było ich kilka na Polskę, jak pojechałem.do salonu, to już nie było.

Napisano
W dniu 1.01.2025 o 21:41, wujek napisał(a):

Ty to jezdzic nie umisz

Napisano
9 godzin temu, maras77 napisał(a):

Było ich kilka na Polskę, jak pojechałem.do salonu, to już nie było.

czyli zrobili sobie całkiem dobrą reklamę (zapewnie nie tylko na AK ludzie dzielili się linkami do ofert i dyskutują o marce) w sumie niewielkim kosztem

Napisano
14 godzin temu, maro_t napisał(a):

czyli zrobili sobie całkiem dobrą reklamę (zapewnie nie tylko na AK ludzie dzielili się linkami do ofert i dyskutują o marce) w sumie niewielkim kosztem

I wyczyścili magazyn i zrealizowali plany sprzedażowe. 

Napisano
W dniu 1.01.2025 o 21:16, AstraC napisał(a):

Kwestia profilu opony i zawieszenia. Jeżdżę na 255/45 R20 i jest ok. Wiadomo, bardziej czuć ale porównując do R19 jakiejs mocno odczuwalnej różnicy nie czuję. Jeden cal jezeli i tak profil wysoki to wielkiej różnicy nie robi.  Bardziej to obcierki o krawężniki robią.😉

Napisano
W dniu 1.01.2025 o 22:18, format napisał(a):

A jaka szerokość, bo na profilu 50 ja musiałem prostować;]

Napisano
8 minut temu, Rado_ napisał(a):

A jaka szerokość, bo na profilu 50 ja musiałem prostować;]

Większość 235, w Esce 265 przód i 295 tył 

Napisano
12 minut temu, format napisał(a):

Większość 235, w Esce 265 przód i 295 tył 

No to przynajmniej w tych dwóch najszerszych dramatu nie ma, ale tez za duzo nie ma. Właściwie to reguły nie ma, bo też twardość i ksztalt felgi ważny🤔

Ps. A przypomnialem sobie jak musiałem prostowac felgę..nowa felgę, ktora okazała sie krzywa dopiero po zalozeniu na auto. Kurierowi, albo magazynierowi musiała spaść.;l