Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

MG MG3 Promocja?

Featured Replies

Napisano
5 minut temu, Maciej__ napisał(a):

Ja to doskonale rozumiem :ok:

Gdyby chinskie auta kosztowaly polowe tego co konkurencja, to wielu by zaryzykowalo bez zastanowienia.

Natomiast przy roznicach rzedu 20-30% to jednak troche inaczej sie to kalkuluje.

Szczegolnie, ze prawie 4 na 5 aut i tak w PL kupuja firmy.

Własnie, a indywidualni już dziś kupują HS-y za ponad 100 koła. W firmach ludzie wydaja nie swoją kasę i wybieraja zachodnie marki, jesli Polak ma wydac SWOJA kasę to juz czesto wybiera chińczyka

Edytowane przez zenek111

Napisano
10 minut temu, zenek111 napisał(a):

To akurat oczywiste, w chinach niektóre zachodnie marki maja wyzszy status, wiec jako facet na wysokiej pozycji musi o status dbac i kupowac to co status daje nawet jeśli byłoby gorsze.

Ale to było w Kanadzie ;]

Zasanawiam się jaką jeszcze bzdurę wymyślisz żeby gloryfikować Chińczyków. Huawei akurat robił świetne telefony. A wywalili ich bo szpiegowały - nie dlatego że były złe. I wcale bym się nie zdziwił że z tego samoego powodu nie chciała ich dyrekcja. Bo doskonale wiedzieli co jest w środku :) 

Napisano

https://autokult.pl/test-jaecoo-7-z-motyka-na-slonce,7105023891593952a

Polecam przeczytać.

Wygląda to podobnie jak w chińskich smartfonach-na papierze jest super, a w rzeczywistości już niekoniecznie.

W MG też nie wszystko działa jak producent by sobie życzył. Obserwuję grupę MG na FB i elektronika, to nie jest jeszcze przewaga Chińczyków-delikatnie mówiąc.

Napisano
19 minut temu, marcindzieg napisał(a):

Ale to było w Kanadzie ;]

A to chińczyk w Kanadzie przestaje być chińczykiem? Sam piszesz ze huaweui robi swietne telefony, jak więc inaczej wytłumaczysz ze wybrał Iphone a nie Huawei? Stac go na wszystkie wiec jedyne co mozliwe to "marka" i "status" czyli jedno i to samo. No chyba ze masz inny pomysł, jaki?

Zasanawiam się jaką jeszcze bzdurę wymyślisz żeby gloryfikować Chińczyków. Huawei akurat robił świetne telefony.

Dlaczego gloryfikujesz chińczyków?

Czy ja choc raz napisełem ze robia coś swietnego? No ani razu. Dla mnie ich zaleta jest tylko stosunek ceny do tego co oferują, a nie ze sa tak swietni ze przegonili nasze najlepsze marki. To Twoje zdanie i teraz nie rozumiem, ufasz chińczykom w temacie telefonów a kompletnie nie ufasz w temacie samochodów, skąd ta skrajnosc?

Dla mnie oni wydaja sie tacy tacy sami i w smartfonach i samochodach - najlepszy stosunek ceny do jakosci i tyle. Nic wiecej

A wywalili ich bo szpiegowały - nie dlatego że były złe. I wcale bym się nie zdziwił że z tego samoego powodu nie chciała ich dyrekcja. Bo doskonale wiedzieli co jest w środku :) 

Nie, nie dlatego, to była bajeczka dla naiwnych. Prawdziwym powodem było to:

https://itreseller.pl/huawei-z-najwieksza-liczba-patentow-technologicznych-w-europie-wynika-z-opublikowanego-indeksu-patentowego-epo-2022-europejskiego-urzadu-patentowego/

https://www.telepolis.pl/wiadomosci/huawei-ma-najwiecej-patentow-5g

https://futurebeat.pl/newsroom/chiny-zglosily-o-25-wiecej-patentow-niz-usa-w-zeszlym-roku-surowe/z0289e8

Huawei groziło tym ze przeskoczy największe firmy zachodnie, więc zachodnie koncerny lobbowały by ich ograniczyć

A wywalili ich bo szpiegowały - nie dlatego że były złe. I wcale bym się nie zdziwił że z tego samoego powodu nie chciała ich dyrekcja. Bo doskonale wiedzieli co jest w środku :) 

Internet stoi na amerykańskich serwerach, komputery pracuja na amerykańskich procesorach i amerykańskich systemach operacyjnych. Zastanówmy się kto w takim wypadku moze podsłuchiwac kogo. Chiny amerykanów czy amerykanie chińczyków? :)

Zabranie Huawei googla powoduje ze trudniej ich podsłuchiwac bo jak założa swój system i swoje procesory to bedzie trudniejsze, ale to mało wazne, wazniejsze by ograniczyć ich wzrost i rózwój.

Jest tylko jeden kraj który moze podłuchac kazdego kogo chce i kiedy chce (stad wiele miesiecy przed inwazja amerykanie wiedzieli o ataku na Ukrainę)

https://www.rp.pl/swiat/art4429691-nsa-szpiegowalo-angele-merkel-i-jej-poprzednikow

Edytowane przez zenek111

Napisano
7 minut temu, zenek111 napisał(a):

Sam piszesz ze huaweui robi swietne telefony, jak więc inaczej wytłumaczysz ze wybrał Iphone a nie Huawei?

Że albo jest idiotą albo wręcz przeciwnie - doskonale wie co jest w środku. Szef Samsunga używa Samsunga.

Napisano
17 minut temu, ghost2255 napisał(a):

Polecam przeczytać.

Wygląda to podobnie jak w chińskich smartfonach-na papierze jest super, a w rzeczywistości już niekoniecznie.

W MG też nie wszystko działa jak producent by sobie życzył. Obserwuję grupę MG na FB i elektronika, to nie jest jeszcze przewaga Chińczyków-delikatnie mówiąc.

no i fajnie. Dokładnie tak jak w Nissanie o 35 tys. droższym. Też klima działała tak, że tylko na low chłodziła, a każde inne ustawienie to było grzanie. Aż ASO dzielnie walczyło i pokonało ten problem

Napisano
7 minut temu, marcindzieg napisał(a):

Że albo jest idiotą albo wręcz przeciwnie - doskonale wie co jest w środku. Szef Samsunga używa Samsunga.

Jeszcze raz: to amerykanie podsłuchuja wszystkich, bo maja ku temu mozliwosci, cała infrastruktura komunikacyjna stoi na amerykańskich systemach, oni maja do nich backdoory i wszelkie uprawnienia. Skoro podsłuchuja nawet takich sojuszników jak Niemcy oczywiste jest ze podsłuchuja tez chińczyków.

Natomiast jasne ze chińczycy próbują podsłuchiwac amerykanów, ale niestety dla nich oni nie kontroluja światowych serwerów, nie kontrolują Windowsa, ani Androida, nawet w swoich telefonach maja czesto amerykańskie procesory Qualcooma, które wyśla odpowiednie dane do USA a nie do Chin.

Chiny mogłyby szpiegowac świat na poziomie USA wtedy jak serwery internetowe beda w chinach, jak procesory beda nie z AMD Qualcoma Nividi i Intela a z chin, a systemy beda od Huawei, ale to sie nie wydarzy.

Natomiast argument ze jakiś koreańczyk używa koreańskiego telefonu to nie wiem co ma oznaczać. Kazdy ma swoje wybory, tylko powiedziałem czemu chińćzycy potrafia wybrac zachodnie marki nawet jeśli nie uwazaja ich za lepsze (technicznie).

p.s. Jeśli jesteś szefem duzej firmy a władza chce Cie podsłuchac to i tak to zrobi. Zmiana telefonu nic nie pomoze. Telefon moze Cię bronic przed zagranicznymi służbami, ale nie przed władza Twojego kraju, oni moga Ci pluskwy do kazdej płyty chodnikowej po której stapasz przyczepić

Edytowane przez zenek111

Napisano
3 minuty temu, maro_t napisał(a):

no i fajnie. Dokładnie tak jak w Nissanie o 35 tys. droższym. Też klima działała tak, że tylko na low chłodziła, a każde inne ustawienie to było grzanie. Aż ASO dzielnie walczyło i pokonało ten problem

Może wzięli od Chińczyków żeby było taniej ;l

Napisano
2 minuty temu, zenek111 napisał(a):

Natomiast argument ze jakiś koreańczyk używa koreańskiego telefonu to nie wiem co ma oznaczać.

Widzę że tego też nie ogarniasz. To jest wizerunek firmy. Mogę kupić co chcę ale używam tego, co sprzedaję. Przynajmniej na pokaz. Bo jest najlepsze. Huawei robi świetne telefony. A ja nigdy nie twierdziłem że Chińczyk nie umie tylko jak zrobi dobrze to nie jest tanie. To jest delikatna różnica której chyba też nie ogarniasz :)

A wiesz co wizerunkowo oznacza jak szef korporacji używa produktów konkurencji? Nie kupujcie tego gówna bo nawet ja wolę konkurencję. Katastrofa wizerunkowa. Dlatego szef Samsunga używa Samsunga.

Napisano
5 minut temu, marcindzieg napisał(a):

Widzę że tego też nie ogarniasz. To jest wizerunek firmy. Mogę kupić co chcę ale używam tego, co sprzedaję. Przynajmniej na pokaz. Bo jest najlepsze.

Ja to ogarniam, ale widać chińćzycy maja inne zdanie w tej kwestii, ot róznice kulturowe. Trzeba je przyjac do wiadomosci. Jesteś dla nich "długim nosem" i kiedyś (nie wiem jak teraz) to ze w którymś miejscu siedzisz podnosiło prestiz tego miejsca.

p.s. W sumie my trochę podobnie mielismy/mamy wobec niemców i amerykanów

5 minut temu, marcindzieg napisał(a):

A ja nigdy nie twierdziłem że Chińczyk nie umie tylko jak zrobi dobrze to nie jest tanie. To jest delikatna różnica której chyba też nie ogarniasz :)

Przecież od poczatku pisze ze chińczyk ma dobry stosunek ceny do jakosci, wiec w sumie to samo co Ty teraz napisałeś

No i prosze Cie, weź już nie pisz co ja ogarniam a co nie, skup sie na chińczykach zamiast na wycieczkach w moja stronę

Edytowane przez zenek111

Napisano
15 minut temu, marcindzieg napisał(a):

a może z tego samego powodu co u nas "niemieckie", nawet stary golf był lepszy od lanosa :hmm:

Chińczycy (zresztą podobnie jest chyba w USA) cenili zachodnie marki (w USA EU auta)

Tam dalej prestiż to jest mercedes czy audi a nie ichniejszy BYD czy inne BAIC

podobnie może być z elektroniką, huawei'a może kupić każdy, ale iphone już niekoniecznie :hmm:

Napisano
11 minut temu, marcindzieg napisał(a):

Widzę że tego też nie ogarniasz. To jest wizerunek firmy. Mogę kupić co chcę ale używam tego, co sprzedaję. Przynajmniej na pokaz. Bo jest najlepsze. Huawei robi świetne telefony. A ja nigdy nie twierdziłem że Chińczyk nie umie tylko jak zrobi dobrze to nie jest tanie. To jest delikatna różnica której chyba też nie ogarniasz :)

A wiesz co wizerunkowo oznacza jak szef korporacji używa produktów konkurencji? Nie kupujcie tego gówna bo nawet ja wolę konkurencję. Katastrofa wizerunkowa. Dlatego szef Samsunga używa Samsunga.

a czym ma jeździć ? może mercem czy musi huawei ?

jednym słowem mają przegwizdane, bo te chińskie (koreańskie trochę też) multikoncerny robią prawie wszystko ;)

termomix'a do kuchni też nie wsadzi ;)

Edytowane przez Koonrad

Napisano
10 minut temu, zenek111 napisał(a):

Przecież od poczatku pisze ze chińczyk ma dobry stosunek ceny do jakosci,

Niestety nie w każdym przypadku.

Często różnica cenowa jest minimalna lub żadna.

Napisano
Godzinę temu, ghost2255 napisał(a):

Moze i nie w kazdym, ale jeśli chodzi o ten MG3 to jest masa testó, równiez polskich w których najczesciej testujacy podchodzi do tego samochodu jak my, czyli "gdzie jest haczyk"? no i czesto na koniec uwaza ze samochdód choć nie jest idealny, wiadomo, to jednak specjalnie haczyków nie ma.

Przykład:

Dla mnie haczyk to 7 sekund do setki za 71koła

Edytowane przez zenek111

Napisano
9 minut temu, ghost2255 napisał(a):

Wystarczy popatrzeć na ceny Huaweia.

Napisano
21 minut temu, Koonrad napisał(a):

a czym ma jeździć ? może mercem czy musi huawei ?

No na pewno nie produktem bezpośredniej konkurencji :)

Napisano
31 minut temu, Koonrad napisał(a):

podobnie może być z elektroniką, huawei'a może kupić każdy, ale iphone już niekoniecznie :hmm:

No właśnie ceny się za bardzo nie różnią... :)

Napisano
Godzinę temu, marcindzieg napisał(a):

No na pewno nie produktem bezpośredniej konkurencji :)

uff, czyli może jakiegoś kopciucha, bo huawei chyba w elektryki tylko się bawi ;)

z drugiej strony jakby to było jak prezes jeździ kopciuchem, a sprzedaje eko elektryki

gdzie się nie obrócić to d... :phi:

Napisano
2 godziny temu, ghost2255 napisał(a):

Polecam przeczytać.

Czytałem i o tym już wcześniej pisałem. Ważne, żeby auto było przepełnione gadżetami i wyposażeniem a przy tym kosztowało mniej. To, że te gadżety nie działają jak trzeba czy nie mają pełnej funkcjonalności to już mało istotne.

IMHO jak ryzykować to tylko przy najtańszych i prostych autach z CHRL.

Napisano
2 godziny temu, ghost2255 napisał(a):

Polecam przeczytać.

O tym już Zenek nie wspomina :phi: tak samo o tym, że te auta kiepsko się prowadzą i kiepsko hamują. Jakby takie mg3 było znacznie tańsze od np Clio to mialoby sens a takto kupa. 

Napisano
16 minut temu, sherif napisał(a):

Czytałem i o tym już wcześniej pisałem. Ważne, żeby auto było przepełnione gadżetami i wyposażeniem a przy tym kosztowało mniej. To, że te gadżety nie działają jak trzeba czy nie mają pełnej funkcjonalności to już mało istotne.

Mysle, ze gdyby byla tylko spalinowa wersja za ok 50-60kPLN to by sie sprzedawalo super.

Napisano

No właśnie. Ani nie ma rewelacyjnej ceny, ani nie wybujają się niczym szczególnym. Do tego nieznana marka i przewidywana duża utrata wartości.

Analogia do smartfonów jest jak najbardziej na miejscu. Samsung czy Iphone niby parametrami porównywalne z chińczykami a dużo droższe i się sprzedają świetnie.

Napisano
8 minut temu, ghost2255 napisał(a):

No właśnie. Ani nie ma rewelacyjnej ceny, ani nie wybujają się niczym szczególnym. Do tego nieznana marka i przewidywana duża utrata wartości.

Analogia do smartfonów jest jak najbardziej na miejscu. Samsung czy Iphone niby parametrami porównywalne z chińczykami a dużo droższe i się sprzedają świetnie.

może i sprzedają najwięcej, ale jak zsumujesz chińskie marki to już nie koniecznie :hmm:

Screenshot-2024-07-29-114627.png

9+9+15=33% rynku

Napisano
4 godziny temu, zenek111 napisał(a):

Własnie, a indywidualni już dziś kupują HS-y za ponad 100 koła. W firmach ludzie wydaja nie swoją kasę i wybieraja zachodnie marki, jesli Polak ma wydac SWOJA kasę to juz czesto wybiera chińczyka

Bo floty kupują TCO a prywatni kupują cenę (choć też powinni liczyć TCO).

Napisano
3 godziny temu, zenek111 napisał(a):

Moze i nie w kazdym, ale jeśli chodzi o ten MG3 to jest masa testó, równiez polskich w których najczesciej testujacy podchodzi do tego samochodu jak my, czyli "gdzie jest haczyk"? no i czesto na koniec uwaza ze samochdód choć nie jest idealny, wiadomo, to jednak specjalnie haczyków nie ma.

Przykład:

Dla mnie haczyk to 7 sekund do setki za 71koła

Ja mam tez wrazenie, ze nasi jutuberzy są bardzo zachowawczy w krytykowaniu aut, bo boja sie, ze nie beda dostawac kolejnych do testow.

Jak rozważałem Stingera to mialem wyogladane chyba wszystko na YT. Polski YT byl zachwycony, auto bez wad niemalze.

Wystarczyło sie przerzucic na anglojęzyczne testy a UK i US i juz wcale tak rozowo nie bylo. No albo latwiej spelnic oczekiwania naszych "testerow" niz tych na innych, bardziej dojrzałych rynkach

Napisano
W dniu 20.12.2024 o 08:19, Maciej__ napisał(a):

Przede wszystkim to trwalosc napedu hybrydowego...Toyota ma 30+ lat doswiadczenia w tym temacie.

Poki co za wiele tego MG 3 na ulicach nie widac, glownie HS bo wyglada na drozszy niz jest w rzeczywistosci ;]

Mój kumpel to kupil i ostatnio tym jechalem. W sumie jedzie się jak każdym wspolcxesnym autem, nie do odróżnienia. Także brawo dla EU, przegrali w grze w którą sami zaczęli czyli wyścig na tandetę, niepotrzebne rozwiazania i wyświetlacze ;]

Napisano
29 minut temu, koNik napisał(a):

Mój kumpel to kupil i ostatnio tym jechalem. W sumie jedzie się jak każdym wspolcxesnym autem, nie do odróżnienia. Także brawo dla EU, przegrali w grze w którą sami zaczęli czyli wyścig na tandetę, niepotrzebne rozwiazania i wyświetlacze ;]

Przecież to Tesla zaczęła 

Napisano
22 minuty temu, format napisał(a):

Przecież to Tesla zaczęła 

Można zrozumieć, że europejski przemysł motoryzacyjny przegrywa z producentami samochodów elektrycznych z innych krajów (USA, Chiny). W końcu elektryk to nowe rozdanie, sprzęt zasadniczo prostszy, nie wymaga dużego doświadczenia w budowie samochodów, na dodatek Europa nie ma i nie będzie mieć własnych akumulatorów. Dlatego dziwne, że chcieli przejść na elektromobilność, no ale dobra, zostawmy to. Zdumiewające (na pierwszy rzut oka) jest, że Europa przegrywa z Chinami jeżeli chodzi o samochody spalinowe. Nie chodzi nawet o sprzedaż w Europie (tu nadal nie jest źle), ale o sprzedaż w samych Chinach i na innych rynkach światowych. A rzecz w tym, że jak słusznie zauważył @koNik, jakość europejskich samochodów tak mocno zeszła w dół (a Chiny odwrotnie, w górę), że nie widać różnicy, więc po co przepłacać.  

Napisano
2 minuty temu, wladmar napisał(a):

Można zrozumieć, że europejski przemysł motoryzacyjny przegrywa z producentami samochodów elektrycznych z innych krajów (USA, Chiny). W końcu elektryk to nowe rozdanie, sprzęt zasadniczo prostszy, nie wymaga dużego doświadczenia w budowie samochodów, na dodatek Europa nie ma i nie będzie mieć własnych akumulatorów. Dlatego dziwne, że chcieli przejść na elektromobilność, no ale dobra, zostawmy to. Zdumiewające (na pierwszy rzut oka) jest, że Europa przegrywa z Chinami jeżeli chodzi o samochody spalinowe. Nie chodzi nawet o sprzedaż w Europie (tu nadal nie jest źle), ale o sprzedaż w samych Chinach i na innych rynkach światowych. A rzecz w tym, że jak słusznie zauważył @koNik, jakość europejskich samochodów tak mocno zeszła w dół (a Chiny odwrotnie, w górę), że nie widać różnicy, więc po co przepłacać.  

Popatrz na lata 60,70,80. Europejski przemysł rozdawał karty, inspirował innych producentów choćby japońskich, budził porzadanie, zdobywal szturmem rynki. Producenci starali się wyróżnić, brac udział w rajdach i wyścigach i być z tym jednoznacznie kojarzonym.

A dziś wozy są jak ten rydwan z rogiem bawołu ;]

Napisano
4 minuty temu, wladmar napisał(a):

A rzecz w tym, że jak słusznie zauważył @koNik, jakość europejskich samochodów tak mocno zeszła w dół (a Chiny odwrotnie, w górę), że nie widać różnicy, więc po co przepłacać.  

Tego nie wiem, nie kupuję europejskich samochodów od dłuższego czasu, bo po prostu niczego specjalnego nie oferują. Szczególnie w korelacji do ich MSRP.

A odpowiadam @koNikowi, bo zwyczajnie czytanie tego typu treści sprawia mi radość. Uzależniającą wręcz radość.

Dla przykładu.

Porządne wysokogatunkowe wnętrze, pełne przepychu, doborowe, ekskluzywne:

image.png

Wnętrze tandetne, niskiej jakości:

image.png

Napisano
7 minut temu, koNik napisał(a):

Popatrz na lata 60,70,80. Europejski przemysł rozdawał karty, inspirował innych producentów choćby japońskich, budził porzadanie, zdobywal szturmem rynki.

Europa osiągnęła szczyt swojego rozwoju już dawno temu. Dzięki temu stać ją było na filantropijne gesty typu włączenie Polski do ich struktur i karmienie miliardami dotacji na rozwój. Do tego czasu Twoje miasto wyglądało mniej więcej tak: https://dziennikpolski24.pl/krakow-tak-wygladal-kazimierz-w-latach-90-ocen-jak-sie-zmienil-zdjecia/ar/c15-13491117

Tak, wiem, współczesne jest tandetne, wszędzie ekrany itd itp. Wtedy było lepiej.

Napisano
15 minut temu, koNik napisał(a):

Popatrz na lata 60,70,80. Europejski przemysł rozdawał karty, inspirował innych producentów choćby japońskich, budził porzadanie, zdobywal szturmem rynki.

Tak było i nie tylko w motoryzacji. Na przełomie lat 80/90 w zasadzie na rynku zostały Europa i Japonia. Konkurencja była ciekawa i owocna. Teraz, jeżeli chodzi o przemysł, zostało w Europie chyba tylko lotnictwo (Airbus), reszta dogorywa. Na własne życzenie, niestety. 

Napisano
19 minut temu, format napisał(a):

Tego nie wiem, nie kupuję europejskich samochodów od dłuższego czasu, bo po prostu niczego specjalnego nie oferują. Szczególnie w korelacji do ich MSRP.

A odpowiadam @koNikowi, bo zwyczajnie czytanie tego typu treści sprawia mi radość. Uzależniającą wręcz radość.

Dla przykładu.

Porządne wysokogatunkowe wnętrze, pełne przepychu, doborowe, ekskluzywne:

image.png

Wnętrze tandetne, niskiej jakości:

image.png

Cały wic polega na tym że to górne wnętrze jest lepsze niż chińskie z tamtych lat ;]

Napisano
2 minuty temu, koNik napisał(a):

Cały wic polega na tym że to górne wnętrze jest lepsze niż chińskie z tamtych lat ;]

Wiadomix! :yay:

Napisano
18 minut temu, format napisał(a):

Europa osiągnęła szczyt swojego rozwoju już dawno temu. Dzięki temu stać ją było na filantropijne gesty typu włączenie Polski do ich struktur i karmienie miliardami dotacji na rozwój. Do tego czasu Twoje miasto wyglądało mniej więcej tak: https://dziennikpolski24.pl/krakow-tak-wygladal-kazimierz-w-latach-90-ocen-jak-sie-zmienil-zdjecia/ar/c15-13491117

Tak, wiem, współczesne jest tandetne, wszędzie ekrany itd itp. Wtedy było lepiej.

Cóż Europie jest na tyle dobrze ze postanowiła po prostu podążyć dobrze znana ścieżka upadku imperiow, kryzys motoryzacji to tylko jeden z mało istotnych elementów ogólnego kryzysu tożsamości ;)

I tak w Krakowie dawniej było lepiej. Można było walić wino z gwinta na planach i ogólnie dobrze się bawić. Dziś to kolejny skansen do którego nawet nie ma po co jeździć (do centrum znaczy) ;] A w knajpach leci disko-polo ;]

Napisano
1 minutę temu, koNik napisał(a):

I tak w Krakowie dawniej było lepiej.

0mb8n09.png

Napisano
Teraz, format napisał(a):

0mb8n09.png

Jak pewnie wiesz Twe zdanie ma dla mnie bardzo duże znaczenie ;]

Napisano
2 godziny temu, wladmar napisał(a):

Zakladamy, ze jesteś CEO jakiegoś dajmy na to FSOFM. Masz fabrykę w Chinach i fabrykę w DE. I nagle pojawia się skośny konkurent z dofinansowaniem od państwa. Co robisz żeby być bardziej konkurencyjnym??? Lud zagłosuję portfelem. Obniżyli jakość i spłoszyli klientów w UE. W Chinach to nie wiadomo to nie jest wolny rynek. 

Napisano
3 minuty temu, wujek napisał(a):

Zakladamy, ze jesteś CEO jakiegoś dajmy na to FSOFM. Masz fabrykę w Chinach i fabrykę w DE. I nagle pojawia się skośny konkurent z dofinansowaniem od państwa. Co robisz żeby być bardziej konkurencyjnym??? Lud zagłosuję portfelem. Obniżyli jakość i spłoszyli klientów w UE. W Chinach to nie wiadomo to nie jest wolny rynek. 

Nie rezygnuję z pojazdów spalinowych i wykorzystuję przewagę technologiczną, czyli nadal robię dobre (we wszystkich segmentach od premium do budżetowych!) spalinowe samochody. Kiedyś Europa miała świetne silniki i Chiny nadal tego nie mają, to co pakują do spalinowych samochodów jest słabe. To jest ta przewaga konkurencyjna, z której Europa dobrowolnie zrezygnowała. Pozostać przy Euro 6 (czy nawet Euro 4) i pokonać konkurentów technologią. Innego wyjścia nie widzę, europejskie elektryki nie mogą konkurować z Chinami, a hybrydy z Japonią. 

Napisano
17 godzin temu, Maciej__ napisał(a):

Mysle, ze gdyby byla tylko spalinowa wersja za ok 50-60kPLN to by sie sprzedawalo super.

Też tak sądze, w końcu CCC i więcej ludzi byłoby w stanie zaryzykować.

Tak czy inaczej dla nas konsumentów to jedynie plus, zawsze jest to jakaś alternatywa oraz kubeł zimnej wody dla pozostałych.

16 godzin temu, Filipfm napisał(a):

Jak rozważałem Stingera to mialem wyogladane chyba wszystko na YT. Polski YT byl zachwycony, auto bez wad niemalze.

Dokładnie też to przerabiałem przy Stingerze a potem przy Stelvio. Auta bez wad wg testów, rzeczywistość okazała się zgoła inna ;).

16 godzin temu, Zbynek napisał(a):

Bo floty kupują TCO a prywatni kupują cenę (choć też powinni liczyć TCO).

TCO oraz mobilność.

Napisano
  • Autor
13 minut temu, wladmar napisał(a):

Europa miała świetne silniki i Chiny nadal tego nie mają, to co pakują do spalinowych samochodów jest słabe.

No właśnie Europa Miała świetne silniki a Chiny zważywszy na to że w motoryzacji są od "niedawna" już mają na tyle dobre silniki że mogą je montować w autach spalinowych i sprzedawać. 

Napisano
3 minuty temu, KYRTAP napisał(a):

No właśnie Europa Miała świetne silniki a Chiny zważywszy na to że w motoryzacji są od "niedawna" już mają na tyle dobre silniki że mogą je montować w autach spalinowych i sprzedawać. 

No mają silniki. Takie sobie co prawda (mało i niezbyt imponujące), ale mają. Gdyby nie normy ekologiczne, to dieslami Europa by wygrała. Benzynowymi również. Oczywiście, mówimy o dawnych czasach i gdyby myśl techniczna była kontynuowana. Niestety, był dieselgate i PureTech (i nie tylko). Europa miała swego czasu najlepsze silniki na świecie (obok Japonii) i to mogłoby być teraz przewagą konkurencyjną, ale niestety tak się nie stało i nie sądzę, by dało się to teraz nadrobić. 

Napisano
Teraz, wladmar napisał(a):

No mają silniki. Takie sobie co prawda (mało i niezbyt imponujące), ale mają. Gdyby nie normy ekologiczne, to dieslami Europa by wygrała. Benzynowymi również. Oczywiście, mówimy o dawnych czasach i gdyby myśl techniczna była kontynuowana. Niestety, był dieselgate i PureTech (i nie tylko). Europa miała swego czasu najlepsze silniki na świecie (obok Japonii) i to mogłoby być teraz przewagą konkurencyjną, ale niestety tak się nie stało i nie sądzę, by dało się to teraz nadrobić. 

Europa miała dobre i oszczędne silniki.

Japonia wygrywała dzięki hybrydom.

Napisano

Godzinę temu, koNik napisał(a):

Cóż Europie jest na tyle dobrze ze postanowiła po prostu podążyć dobrze znana ścieżka upadku imperiow, kryzys motoryzacji to tylko jeden z mało istotnych elementów ogólnego kryzysu tożsamości ;)

Nie mów Europa postanowiła, bo to jednak my, a nie tajemniczy bezosobowy kontynent. Europa jest zwykłym skansenem dziadersów, którzy postanowili się nie rozmnożyć i w zamian sprowadzić do siebie hołotę, która nie chce pracować ani dostosować się kulturowo, za to chętnie podpalą czyjąś własność tudzież wysadzą coś w powietrze ewentualnie kogoś zgwałcą lub zadźgają nożem. :hmm: 

Resztka młodych hodowanych pod kloszem i wychowanych na komunikacji emotkami ma wyjebongo na wszystko, a ci co nie mają - wytykają palcami dziadersów, że tak ułożyli ten świat. 

Napisano
1 minutę temu, rwIcIk napisał(a):

Europa miała dobre i oszczędne silniki.

Miała. I to trzeba było rozwijać i poprzestać na Euro 4 lub Euro 6 bez kar za CO2. 

1 minutę temu, rwIcIk napisał(a):

Japonia wygrywała dzięki hybrydom.

Nadal wygrywa. A Chiny i USA wygrywają elektrykami. Jedyną przewagą Europy były i nadal powinny być silniki spalinowe, ale Europa dobrowolnie się wykastrowała ze swojej przewagi. 

Napisano
35 minut temu, wladmar napisał(a):

Miała. I to trzeba było rozwijać i poprzestać na Euro 4 lub Euro 6 bez kar za CO2. 

Nadal wygrywa. A Chiny i USA wygrywają elektrykami. Jedyną przewagą Europy były i nadal powinny być silniki spalinowe, ale Europa dobrowolnie się wykastrowała ze swojej przewagi. 

Bo co by nie powiedzieć, to Europa umie w oszczędne spalinowe :ok:

Napisano
19 godzin temu, sherif napisał(a):

20 lat temu chińskie podróbki aut budziły tylko śmiech. 10 lat temu uśmieszek politowania. Dzisiaj już zdobywają klientów w Europie, samochody wyglądają normalnie, są poskładane normalnie, mają dobre wyposażenie. Mają jeszcze jak piszesz braki prowadzeniu czy działaniu tego wyposażenia, ale w tym tempie to co będzie za kolejne 10 lat?

Napisano
  • Autor
22 minuty temu, maro_t napisał(a):

Mają jeszcze jak piszesz braki prowadzeniu czy działaniu tego wyposażenia, ale w tym tempie to co będzie za kolejne 10 lat?

W tym tempie chińskie auta elektryczne mogą wyprzeć całkowicie auta spalinowe. 

Napisano
39 minut temu, rwIcIk napisał(a):

Umie. Ale przegrywają z hybradami Toyoty, bo hybrydy są zdecydowanie bardziej oszczędne. I tutaj gdyby nie wysokie ceny paliwa (polityka fiskalna) i kary za CO2, to Europa wygrałaby. Po co kupować droższą i skomplikowaną hybrydę, jak masz oszczędny silnik? 

Rezygnując z samochodów spalinowych Europa pozbywa się przewagi nad konkurentami.

Edytowane przez wladmar

Napisano
1 godzinę temu, rwIcIk napisał(a):

Taaaa umie ale kosztem komplikacji całej jednostki która dochodzi wręcz do absurdu. Taaa kosztem zmniejszenia wszystkich powierzchni ciernych tak żeby ugrać jakąś dziesiątkę litra w spalaniu. Na koniec zostają nam cudownie oszczędne pure techy, 2.0 tsi/tfsi i reszta podobnych kibli. To nie może być sprawne przez długie lata. Choć kto powiedział że ma takie właśnie być.😅