Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Apoca parking

Featured Replies

Napisano

Wczoraj w pośpiechu pod jednym z lildow nie wziąłem biletu parkingowego.

oczywiscie za szybą wezwanie. Nie miałem nigdy z tym styczności odwoływać się? Olać temat?

jako, że byłem tylko po pieczywo paragon wyrzuciłem, płaciłem kartą w razie odwołania musiałbym podjechać dziś po duplikat paragonu.

Napisano

Różnie ludzie piszą o legalności tych parkingów.

Próbowałbym się odwołać.

Paragon wyrzuciłeś, ale jak znalazłeś kwit nie szło się cofnąć po niego?

Może i wstyd w koszu grzebać, ale miałbyś dowod w ręku.

Apki nie masz, Lidl na jej podstawie zwroty realizuje, może i parking szłoby załatwić.

Ostatecznie próbować na podstawie operacji kartą.

Edytowane przez ZUBERTO

Napisano

oczywiscie za szybą wezwanie. Nie miałem nigdy z tym styczności odwoływać się? Olać temat?

jako, że byłem tylko po pieczywo paragon wyrzuciłem, płaciłem kartą w razie odwołania musiałbym podjechać dziś po duplikat paragonu.

Olej

Jak sie odwolasz maja Twoje dane

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Napisano

Ja napisałem prośbę o anulowanie, żadnej odpowiedzi nie dostałem, ale żadnego wezwania od paru lat też nie dostałem. Z tego co pamiętam, to koleś na infolinii powiedział że mają tyle próśb, że nawet nie odpisują, ale jak nie odpisują, to znaczy że anulują.

Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka

Napisano
30 minut temu, vlad1431 napisał(a):

Z tego co pamiętam, to koleś na infolinii powiedział że mają tyle próśb, że nawet nie odpisują, ale jak nie odpisują, to znaczy że anulują.

Ciekawe zagranie, aby za X czasu jakaś windykacja się nie odezwała.

Napisano
Godzinę temu, vlad1431 napisał(a):

Ja napisałem prośbę o anulowanie, żadnej odpowiedzi nie dostałem, ale żadnego wezwania od paru lat też nie dostałem. Z tego co pamiętam, to koleś na infolinii powiedział że mają tyle próśb, że nawet nie odpisują, ale jak nie odpisują, to znaczy że anulują.

chyba czas u nich wdrozyc AI zeby przynajmniej ludzi traktowali ok

Napisano
Z 10 lat temu odpowiedź dostałem od razu o anulowaniu, tym razem minęło ~5 lat.[emoji3]

Napisano

Żona dostała. Paragon za bułki jest ale dla "zabawy z nimi", w ramach zajęcia się czymś podczas nudnych spotkań w pracy i chęci wypróbowania AI w codziennym życiu, pojawiło się kilka rozwiązań.

Odpisałem że na parkingu przez nich zarządzającym doszło do uszkodzenia pojazdu.

W samochodzie nie można podnosić wycieraczki bez włączenia trybu parkingowego bo są schowane pod maskę silnika.

Napisałem że mam dowód w postaci zarejestrowanego zdarzenia na kamerze w samochodzie (70mai w trybie parkingowym).

Poprosiłem o podanie mi ich numeru policy OC 😀

Dostałem od nich odpowiedź, jakby przygotowaną przez pseudoprawnika na którym to było napisane że sam sobie jestem winny, bo samochód stał na parkingu bez opłaconego bileciku za szybą.

Odesłałem im zdjęcie paragonu z wezwaniem do odpowiedzi z propozycją ugody lub sprawę zgłoszę odpowiednim władzom.

Przysłali mi odpowiedź że:

1) Anulują wezwanie do zapłaty, bo paragon wystarczy do zamknięcia procedury "egzekucji"

2) Zanim podadzą numer polisy proszą o przesłanie kopi nagrania ze zdarzenia

3) Proszą o przesłanie zdjęć uszkodzeń.

Bawimy się dalej 😀

Napisano
  • Autor
5 godzin temu, ZUBERTO napisał(a):

Różnie ludzie piszą o legalności tych parkingów.

Próbowałbym się odwołać.

Paragon wyrzuciłeś, ale jak znalazłeś kwit nie szło się cofnąć po niego?

Może i wstyd w koszu grzebać, ale miałbyś dowod w ręku.

Apki nie masz, Lidl na jej podstawie zwroty realizuje, może i parking szłoby załatwić.

Ostatecznie próbować na podstawie operacji kartą.

Ta był tak włożony że zauważyłem dopiero w garażu 

Napisano
3 godziny temu, ZUBERTO napisał(a):

Windykować mogą jak im podasz na tacy dane kierującego (dlatego w 'odwołaniu' nie należy tych danych podawać). 

Nie mogą windykować właściciela pojazdu, wyłącznie kierującego. A właściciel pojazdu ma obowiązek podać dane kierującego wyłącznie organom (policji, SM, itd), a nie jakiejś firmie krzak. Firmie krzak, jak go poprosi o dane, może wskazać najbliższą palmę i zasadniczo wtedy mogą mu skoczyć. 

Napisano
13 godzin temu, _jedrek_ napisał(a):

Jak przy kasie była skanowana karta lidl to w aplikacji jest e-pargon (więcej>zakupy>eparagon)

Osobiście w 99% przypadków nie biorę biletów z maszyny a jeżeli mi się zdarzy to nigdy nie cofam się z nimi do samochodu :)

Napisano
10 godzin temu, bengamin napisał(a):

Żona dostała. Paragon za bułki jest ale dla "zabawy z nimi", w ramach zajęcia się czymś podczas nudnych spotkań w pracy i chęci wypróbowania AI w codziennym życiu, pojawiło się kilka rozwiązań.

Odpisałem że na parkingu przez nich zarządzającym doszło do uszkodzenia pojazdu.

W samochodzie nie można podnosić wycieraczki bez włączenia trybu parkingowego bo są schowane pod maskę silnika.

Napisałem że mam dowód w postaci zarejestrowanego zdarzenia na kamerze w samochodzie (70mai w trybie parkingowym).

Poprosiłem o podanie mi ich numeru policy OC 😀

Dostałem od nich odpowiedź, jakby przygotowaną przez pseudoprawnika na którym to było napisane że sam sobie jestem winny, bo samochód stał na parkingu bez opłaconego bileciku za szybą.

Odesłałem im zdjęcie paragonu z wezwaniem do odpowiedzi z propozycją ugody lub sprawę zgłoszę odpowiednim władzom.

Przysłali mi odpowiedź że:

1) Anulują wezwanie do zapłaty, bo paragon wystarczy do zamknięcia procedury "egzekucji"

2) Zanim podadzą numer polisy proszą o przesłanie kopi nagrania ze zdarzenia

3) Proszą o przesłanie zdjęć uszkodzeń.

Bawimy się dalej 😀

Aż strach się bać :)

Ja złapałem gościa wciskającego wezwanie i zapytałem dlaczego tak szybko... powiedział że tak mu karzą. wezwanie zabrał i wsadził komuś innemu.

Napisano
12 godzin temu, vlad1431 napisał(a):

Jeszcze się nie zdarzyło mi aby nie odpisali :]

Anulowane za każdym razem  :oki:

Napisano
48 minut temu, Marcinas napisał(a):

Ja złapałem gościa wciskającego wezwanie i zapytałem dlaczego tak szybko... powiedział że tak mu karzą. wezwanie zabrał i wsadził komuś innemu.

Ale jak, jak na nim jest indywidualny numer, i możesz sobie zdjęcia swojego autka u nich na stronie obejrzeć :nie_wiem:

Napisano
15 godzin temu, _jedrek_ napisał(a):

Nic nie robić, a przede wszystkim nie podawać im danych 😉

U mnie ze 2lata już chyba minęło i cisza 

Mają tyle tych opłat, że w pierwszej kolejności wysyłają do tych co im sami dane dostarczą 

Napisano
W dniu 21.02.2025 o 20:16, rwIcIk napisał(a):

Z tego co widzę, te parkingi są raczej puste. A to o czymś świadczy.

Ja zawsze biorę bilet :old:

Ja nie biorę biletu - mam apkę i tam robię klik "parkowanie za darmochę". Zresztą jak wszędzie tam, gdzie można to elektronicznie opędzić. 

PS - na reklamacje/odwołania odpowiadają i rozpatrują. Żeby się cwaniacy nie zdziwili, bo dane dostaną z CEPiK. 

Napisano
W dniu 21.02.2025 o 20:13, Marcinas napisał(a):

Bajki z mchu i paproci - robią indywidualną dokumentację do każdego naruszenia regulaminu popartą stosownymi zdjęciami pojazdu, z widocznymi numerami rejestracyjnymi itd. 

Napisano
9 godzin temu, futrzak napisał(a):

Bajki z mchu i paproci - robią indywidualną dokumentację do każdego naruszenia regulaminu popartą stosownymi zdjęciami pojazdu, z widocznymi numerami rejestracyjnymi itd. 

Jak nie ma wizerunku kierowcy to zasadniczo mogą sobie tymi zdjęciami wykleić kanciapę, bo właściciel pojazdu nie ma obowiązku wskazać im kto kierował autem. 

Wskazać musi dopiero jak go zapyta policja, SM, prokurator albo sąd. 

Edytowane przez iwik

Napisano
9 godzin temu, futrzak napisał(a):

Ja nie biorę biletu - mam apkę i tam robię klik "parkowanie za darmochę". Zresztą jak wszędzie tam, gdzie można to elektronicznie opędzić. 

Te marketowe parkingi też?

Napisano

Tak ale tylko te na których APCOA trzyma łapę (jeśli chodzi o apkę APCOA FLOW).

Napisano
54 minuty temu, rwIcIk napisał(a):

Te marketowe parkingi też?

Tak, większość tych marketowych obsługuje APCOA - tutaj nawet linki do apek https://www.apcoa.pl/ :ok:

Napisano
Godzinę temu, iwik napisał(a):

Jak nie ma wizerunku kierowcy to zasadniczo mogą sobie tymi zdjęciami wykleić kanciapę, bo właściciel pojazdu nie ma obowiązku wskazać im kto kierował autem. 

Wskazać musi dopiero jak go zapyta policja, SM, prokurator albo sąd. 

Tak, czytałem o tym w internecie. Zapomniałeś dodać, że wizerunku kierowcy też nie moga mieć, bo RODO :hehe:

PS - nikt tymi zdjęciami nie wykleja kanciap, to materiał dowodowy w danej sprawie.

Napisano
W dniu 21.02.2025 o 20:16, rwIcIk napisał(a):

Z tego co widzę, te parkingi są raczej puste. A to o czymś świadczy.

Ja zawsze biorę bilet :old:

ja klikam w aplikacji i po sprawie. Bardzo fajne rozwiązanie, dzięki temu parkingi są do dyspozycji klientów :ok: 

Napisano
Teraz, bergerac napisał(a):

ja klikam w aplikacji i po sprawie. Bardzo fajne rozwiązanie, dzięki temu parkingi są do dyspozycji klientów :ok: 

Ludzie musza sie przyzwyczaic, ze czasy darmowego parkowania sie skonczyly.

Miejsca nie sa z gumy, a samochodow niestety coraz wiecej.

Przydalby sie jeszcze jakis sprawny system sprzatania gratow, ktore wrastaja zaparkowane na miejscach publicznych.

Napisano
20 minut temu, futrzak napisał(a):

materiał dowodowy w danej sprawie

W sprawie przeciwko komu? Właścicielowi pojazdu, bo danych kierującego nie mają, a właściciel nie zawierał z nimi umowy 'usługi parkingowej'. 

Nie mówię, zeby nie brać tych bilecikow i nie płacić za parkowanie. Mówię tylko, że ciężko im będzie taką sprawę wygrać, jeśli kierujący sam nie poda na tacy swoich danych. 

Napisano
2 minuty temu, Maciej__ napisał(a):

Przydalby sie jeszcze jakis sprawny system sprzatania gratow, ktore wrastaja zaparkowane na miejscach publicznych.

ja przede wszystkim staram się szanować własność, bo oczekuję, że inni będą szanować moją. Dlatego jak słucham takich buraków, że mogą im naskoczyć albo kanciapę wytapetować, to mam obawy czy w tym kraju kiedyś będzie dobrze.

Zwłaszcza, że apka jest darmowa i parkowanie w większości jest darmowe, więc dwa kliknięcia nie powinny być problemem. Do tego obsługuje wiele płatnych parkingów, więc wystarczy podpiąć kartę i jest to mega wygodne.

Napisano
1 minutę temu, iwik napisał(a):

W sprawie przeciwko komu? Właścicielowi pojazdu, bo danych kierującego nie mają, a właściciel nie zawierał z nimi umowy 'usługi parkingowej'. 

Nie mówię, zeby nie brać tych bilecikow i nie płacić za parkowanie. Mówię tylko, że ciężko im będzie taką sprawę wygrać, jeśli kierujący sam nie poda na tacy swoich danych. 

Ty czasem nie pomyliłeś postępowania mandatowego z cywilnym? CEPIK bez problemu udostępni dane i to wraz z materiałem dowodowym wystarczy, żeby przeprowadzić postępowanie uproszczone. Oczywiście inne pytanie czy się będzie komuś chciało, ale możliwości bez problemu dzisiaj są.

Napisano
Teraz, bergerac napisał(a):

CEPIK bez problemu udostępni dane

Cepik udostępnia dane właściciela pojazdu, a nie kierującego. A umowę z zarządcą parkingu zawiera kierujący autem, a nie właściciel pojazdu.

Policja i SM może żądać od właściciela pojazdu wskazania kierującego, a apcoa może co najwyżej o to poprosić, a właściciel nie ma obowiązku do takiej prośby się przychylić. 

Napisano
25 minut temu, iwik napisał(a):

To nie jest mandat. 

Napisano
13 minut temu, futrzak napisał(a):

To nie jest mandat. 

A gdzie użyłem słowa mandat? 

Napisano
7 minut temu, iwik napisał(a):

A gdzie użyłem słowa mandat? 

Szkoda mi czasu na dalszą dyskusję - skierują sprawę do e-sądu w postępowaniu uproszczonym i tyle, a Ty będziesz opowiadał banialuki o tapetowaniu kanciap zdjęciami :facepalm:

Napisano
58 minut temu, bergerac napisał(a):

ja przede wszystkim staram się szanować własność, bo oczekuję, że inni będą szanować moją. Dlatego jak słucham takich buraków, że mogą im naskoczyć albo kanciapę wytapetować, to mam obawy czy w tym kraju kiedyś będzie dobrze. 

Owszem, niestety, Internet jest pełen takich opowieści, bo to popularne i dobrze się sprzedaje. Szkoda tylko, że ludzie tak rzadko się chwalą windykacją z tego tytułu :oslabiony: Znaczy pewnie wiem - to już mało popularne. 

58 minut temu, bergerac napisał(a):

Zwłaszcza, że apka jest darmowa i parkowanie w większości jest darmowe, więc dwa kliknięcia nie powinny być problemem. Do tego obsługuje wiele płatnych parkingów, więc wystarczy podpiąć kartę i jest to mega wygodne.

Osobiście polecam używanie tego typu aplikacji, a nie pobór biletów, ponieważ w ten sposób dodatkowo zabezpieczamy się na przyszłość - informacja  jest w systemie. 

Napisano
W dniu 21.02.2025 o 21:23, Koonrad napisał(a):

Nic nie robić, a przede wszystkim nie podawać im danych 😉

U mnie ze 2lata już chyba minęło i cisza 

Mają tyle tych opłat, że w pierwszej kolejności wysyłają do tych co im sami dane dostarczą 

Jakie to typowe, zupełnie jak wskazanie Rumuna jako kierującego pojazdem w ankiecie mandatowej :facepalm:

Napisano
Godzinę temu, futrzak napisał(a):

Owszem, niestety, Internet jest pełen takich opowieści, bo to popularne i dobrze się sprzedaje. Szkoda tylko, że ludzie tak rzadko się chwalą windykacją z tego tytułu :oslabiony: Znaczy pewnie wiem - to już mało popularne. 

Osobiście polecam używanie tego typu aplikacji, a nie pobór biletów, ponieważ w ten sposób dodatkowo zabezpieczamy się na przyszłość - informacja  jest w systemie. 

nie opowiadaj ludziom głupot- nikt danych firmie krzak nie udostępni z CEPIK-u. Firma działa na zasadzie jak się ktoś do nich odezwie i tyle- jak ktoś ma więcej takich grzechów a maja jego dane to zaczyna się zabawa. System działa w 2 strony- obsługa tych parkingów to wolna amerykanka podobnie jak ich oznaczanie "regulaminami" . Szanuje czyjeś prawa pod warunkiem że szanuje ktoś moje- ustalił zasady niech się stosuje a nie jak ostatnio idę po bilecik do parkometru odwracam się a dzban pcha wezwanie za wycieraczkę- dać w ryj to mało powiedziane.

Napisano
2 godziny temu, iwik napisał(a):

Cepik udostępnia dane właściciela pojazdu, a nie kierującego. A umowę z zarządcą parkingu zawiera kierujący autem, a nie właściciel pojazdu.

Policja i SM może żądać od właściciela pojazdu wskazania kierującego, a apcoa może co najwyżej o to poprosić, a właściciel nie ma obowiązku do takiej prośby się przychylić. 

nie znasz się 😉- windykują, gwałcą i mordują matki. posłuchaj futrzaka 😆. Problem w tym że firmy robią co chcą na tego typu parkingach stąd "odruch obronny".

Napisano
2 godziny temu, Maciej__ napisał(a):

niech się ogrodzą - płot z prądem będzie git- musi wszystko działać w 2 strony a nie cyrk i wolna amerykanka tego typu pseudofirm i polowanie na kierowców.

Napisano
3 minuty temu, Dareek napisał(a):

nie opowiadaj ludziom głupot- nikt danych firmie krzak nie udostępni z CEPIK-u. [...]

Tak, tak, 150 tysięcy zapytań do CEPiK to firma krzak pytała. Spokojnie, jak przyjdzie co do czego to za tę usługę też zapłaci cwaniaczek jeden z drugim ;]

Napisano
32 minuty temu, Dareek napisał(a):

nie opowiadaj ludziom głupot- nikt danych firmie krzak nie udostępni z CEPIK-u. Firma działa na zasadzie jak się ktoś do nich odezwie i tyle- jak ktoś ma więcej takich grzechów a maja jego dane to zaczyna się zabawa. System działa w 2 strony- obsługa tych parkingów to wolna amerykanka podobnie jak ich oznaczanie "regulaminami" . Szanuje czyjeś prawa pod warunkiem że szanuje ktoś moje- ustalił zasady niech się stosuje a nie jak ostatnio idę po bilecik do parkometru odwracam się a dzban pcha wezwanie za wycieraczkę- dać w ryj to mało powiedziane.

Oczywiście, że udostępni.

Żona dostała od takiej firmy mandat 100zł + opłata Cepik. Nikomu nigdy nie podawała danych, sami sprawdzili.

Napisano
3 godziny temu, bergerac napisał(a):

MATKO BOSKA JAK MNIE DRAŻNI ŁAŻENIE PO TE BILETY :ogien: 

A tu nagle piszesz, że jest apka! :idea: 

Ściągnięta, zainstalowana, mega upierdliwa czynność z głowy! :jump:

Dzięki :piwko:

Napisano
15 godzin temu, futrzak napisał(a):

PS - na reklamacje/odwołania odpowiadają i rozpatrują. Żeby się cwaniacy nie zdziwili, bo dane dostaną z CEPiK. 

CEPIK ma dane właściciela. A tu odpowiada kierowca. Jak się sam głupio nie podłożysz, to nie mają na czym usiąść.

Napisano
Godzinę temu, sherif napisał(a):

Oczywiście, że udostępni.

Żona dostała od takiej firmy mandat 100zł + opłata Cepik. Nikomu nigdy nie podawała danych, sami sprawdzili.

Mandat czy tylko wezwanie do zapłaty? 

Napisano
2 minuty temu, Danielpoz. napisał(a):

Mandat czy tylko wezwanie do zapłaty? 

Żona nazwała to mandatem, ale być może było to wezwanie. Było zdjęcie, dane auta oraz godzina.

Zapłaciła i zapomniała o sprawie.

Napisano
12 minut temu, grogi napisał(a):

CEPIK ma dane właściciela. A tu odpowiada kierowca. Jak się sam głupio nie podłożysz, to nie mają na czym usiąść.

Nie drążyłem nigdy tego, ale zapewne tu działa regulamin usługi. Nieważne czy wjeżdża Święty Mikołaj, właściciel pojazdu czy jego kochanka.

Zawierasz swego rodzaju umowę cywilnoprawną na wjazd samochodu za który odpowiada właściciel. Niech właściciel się martwi komu dał auto.

Apcoa ma dowody i ma interes prawny w ściągnięciu danych z CEPIK.

Może działać.

Kumpel w jednej z korporacji jest odpowiedzialny za kontakty z nimi.

Zresztą te usługi mają różne modele zależne od wielkości parkingu, jego obciążenia, ale też atrakcyjnych miejsc w pobliżu obiektu do którego parking przynależy.

Kolega potwierdza, że Apcoa dostaje dane z CEPIK. 

Napisano
25 minut temu, sherif napisał(a):

Żona nazwała to mandatem, ale być może było to wezwanie. Było zdjęcie, dane auta oraz godzina.

Zapłaciła i zapomniała o sprawie.

jeśli robiła zakupy to wystarczy podesłać zrzut z karty i po sprawie. Bardzo prokliencko rozstrzygają reklamacje. 

Napisano
2 godziny temu, bergerac napisał(a):

jeśli robiła zakupy to wystarczy podesłać zrzut z karty i po sprawie. Bardzo prokliencko rozstrzygają reklamacje. 

Sprawdzała, musiała akurat tym razem zapłacić gotówką.

Napisano

Czyli tam gdzie jest darmowy na kilka godzin też wystarczy w apce kliknąć?