Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jak uzywacie myjni recznych samoobslugowych ?

Featured Replies

Napisano
17 godzin temu, PawelWaw napisał(a):

Jaka jest wasza taktyka ? :jem:

Nigdy w życiu nie stałem i nie będę stał do kolejki na myjnie. Wolę jeździć brudnym :) 

Napisano

Taktyka na aktywny proszek + nabłyszczanie jest spoko, jak się sprężysz to umyjesz za 5zł małe auto, ale liczy się technika (na 3 okrążenia auta), u mnie taka:

1. Proszkiem lecisz szybko na około auta, ale tylko żeby namoczyć, zaczynasz od dachu

2. Proszkiem lecisz drugie kółko ale już metodą skanowania - poziomo miejsc w miejsc

3. Przy ostatnim elemencie (tył auta), zmieniasz na nabłyszczanie tak żeby resztą proszku z lancy umyć jeszcze tył

4. Spłukujesz nabłyszczaniem zaczynając od dachu

Napisano
Teraz, zet napisał(a):

Taktyka na aktywny proszek + nabłyszczanie jest spoko, jak się sprężysz to umyjesz za 5zł małe auto, ale liczy się technika (na 3 okrążenia auta), u mnie taka:

1. Proszkiem lecisz szybko na około auta, ale tylko żeby namoczyć, zaczynasz od dachu

2. Proszkiem lecisz drugie kółko ale już metodą skanowania - poziomo miejsc w miejsc

3. Przy ostatnim elemencie (tył auta), zmieniasz na nabłyszczanie tak żeby resztą proszku z lancy umyć jeszcze tył

4. Spłukujesz nabłyszczaniem zaczynając od dachu

Podstawa to zmiana na kolejny tryb przed zakończeniem kółka wokół pojazdu, by z instalacji wypluło resztę poprzedniego środka :ok:

Napisano

YOUTUBE

Około 1.22 widać jak podnosi wycieraczki a woda leci bez włączenia dzwigni.

Napisano
24 minuty temu, rwIcIk napisał(a):

Jeżdżę na takie, gdzie nie ma kolejek ;]

w mojej okolicy to oznacza, ze to gowniana myjnia :P i w ogole nie warto tam jechac

na tych dobrych kolejki sa praktycznie caly czas (chyba, ze przyjade w mocno dziwnych godzinach)

Napisano
1 minutę temu, komandos80 napisał(a):

w mojej okolicy to oznacza, ze to gowniana myjnia :P i w ogole nie warto tam jechac

na tych dobrych kolejki sa praktycznie caly czas (chyba, ze przyjade w mocno dziwnych godzinach)

Ja wolę taką trochę gorszą, bo i tak ręcznie domywam, wycieram, więc potrzebuję spokoju :)

Napisano
  • Autor
25 minut temu, TADA napisał(a):

YOUTUBE

Około 1.22 widać jak podnosi wycieraczki a woda leci bez włączenia dzwigni.

ty jaja sobie z nas robisz ? ;]

Edytowane przez PawelWaw

Napisano

Tylko mycie dietajlingowe na szesc wiader z uzyciem wody zdemineralizowanej.
Reszta to profanacja

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Napisano
21 minut temu, PawelWaw napisał(a):

Czemu? Tam chwilkę parę sekund 3-4 wyraźnie widać jak trzyma.

Podnosi wycieraczki i już jedzie a max. Trzeba się dobrze przypatrzyć. Na 24" dobrze widać.

Dokładnie w 1.27 następuje naciśnięcie dźwigni.

Edytowane przez TADA

Napisano

Ja jeżdżę na dwie myjnie na zmianę, bo wiem, że obie ogarniają płatności kartą. Nie wiem czy wszystkie już "powinny"?

W każdym razie na każdej z nich za 15zł ogarniam prawie na styk. Przeważnie zostaje mi nawet 1-1,5minuty na bezsensowne marnowanie wody ;]

Najpierw spłukuje felgi i zderzak opcją 'felgi i owady'

Później mycie wodą z płynem w lancy

Później szczotka z płynem

Na końcu spłukiwanie

Koniec.

Mam dodatkową taktykę na mycie 'szczotką z płynem' że najpierw myję dach, później górną część całego auta, na końcu dół. Żeby ewentualnego piachu z dolnej części auta nie roznosić na górę ;]

Kółek wokół auta robię chyba z 20 ;]

Jak wyjeżdżam do staję gdzieś z boku i ręcznikiem papierowym jadę wnęki drzwi, progi i wnękę bagażnika.

Napisano
30 minut temu, PawelWaw napisał(a):

Przesuwaj klatka po klatce od 1.23 do 1.29. Dokładnie widać jak trzyma  pistolet w ręce.

Widać nie załączoną dźwignie działający natrysk i moment naciśnięcia dźwigni i wzrost ciśnienia.

Edytowane przez TADA

Napisano
Teraz, TADA napisał(a):

Przesuwaj klatka po klatce od 1.23 do 1.27. Dokładnie widać jak trzyma  pistolet w ręce.

Widać nie załączoną dźwignie działający natrysk i moment naciśnięcia dźwigni i wzrost ciśnienia.

Obawiam sie, ze jestes jedna osoba na milion, ktora w ogole wpadla na pomysl mycia bez naciskania tej dzwigni ;]

Jak sama nazwa wskazuje, jest to myjka cisnieniowa ;)

Napisano
18 godzin temu, kaczorek79 napisał(a):

Mam od dwóch lat fajną myjnię na nowej stacji Shell koło domu. Za 1 zł pokrywam całe auto aktywną pianą, biorę szczotkę i conieco przejadę po aucie. Potem wrzucam 3 zł i dokładnie spłukuję. 

Piana na suche auto tak, bo inaczej nic nie zje z lakieru bo za szybko spłynie.

Ale tarcie szczotką po tym to trochę lakier zarysuje, pierw bym to spłukał i nałożył coś bez piasku w składzie ;]

18 godzin temu, Woockush napisał(a):

Nie zapomnij umyć portu ładowania!

A Ty też myjesz wlew paliwa?

19 godzin temu, PawelWaw napisał(a):

Ja wlasnie w kolejce do takiej przed jakims nowym bmw moze @Marcin79 ?

No wiec ja jade programem 2 a pozniej 6 i tyle. 

Moja taktyka to mycie pod domem, wiem, nie wolno, ale ja myje biodegradowalnym szamponem i zbieram wode z mycia do mausera i wywożę na pszok. Tak najskuteczniej i najwygodniej.

Ostatnio musiałem umyć wypożyczone auto więc za 2 zł ogarnąłem myciem zasadniczym i spłukałem. Wyglądało na czyste z daleka :phi:

Napisano
18 minut temu, Maciej__ napisał(a):

Obawiam sie, ze jestes jedna osoba na milion, ktora w ogole wpadla na pomysl mycia bez naciskania tej dzwigni ;]

Gdzie jest napisane że nie naciskam.

Przeczytaj post wyżej jak myję felgi i progi.

Bez dźwigni jest też duże ciśnienie.

Ale poco lepiej komuś dowalić ośmieszyć.

Edytowane przez TADA

Napisano
9 minut temu, Maciej__ napisał(a):

Na części myjni jest zwyczajnie uszkodzona i rzeczywiście bez naciskania dosyć mocno się leje.

Napisano
6 minut temu, marcindzieg napisał(a):

Na części myjni jest zwyczajnie uszkodzona i rzeczywiście bez naciskania dosyć mocno się leje.

Nawet jesli to raczej tylko chwilowy problem, bo bez sensu przelewac hektolitry wody i za to placic.

Przy czym ja korzystam tylko myjni bezdotykowych od dobrych 10 lat i jeszcze na taka nie trafilem.

Napisano
Teraz, Maciej__ napisał(a):

Nawet jesli to raczej tylko chwilowy problem, bo bez sensu przelewac hektolitry wody i za to placic.

To się odpala po zapłaceniu. Więc z punktu widzenia myjni to nawet mniejsze zużycie wody.

Napisano
9 minut temu, marcindzieg napisał(a):

Na wszystkich stanowiskach tak jest.

W ścisłości leci dpoiero po naciśnięciu programu.

Napisano
1 minutę temu, TADA napisał(a):

Na wszystkich stanowiskach tak jest.

W ścisłości leci dpoiero po naciśnięciu programu.

To może też być tak że to dla delikatnego lakieru. I to jest celowe.

Napisano

Na myjkach, które odwiedzam wygląda to bardzo różnie i całkowicie losowo, ale w podsumowaniu- bez naciskania dźwigni albo ledwo sika, albo lekko pryska, ale nigdy na tyle żeby tym sposobem cokolwiek umyć. Ba, nawet namoczyć wstępnie auta tym za bardzo się nie da, bo nie wszędzie sięgnie... Jak dla mnie to tylko takie działanie informacyjne, że program trwa.

I druga sprawa- u mnie przy płukaniu wodą "demineralizowaną" licznik zasuwa jednak szybciej niż przy wodzie zwykłej, także robienie całego płukania tym trybem jest mało ekonomiczne...

Edytowane przez Wasylek

Napisano
12 minut temu, marcindzieg napisał(a):

To się odpala po zapłaceniu. Więc z punktu widzenia myjni to nawet mniejsze zużycie wody.

OK, nie zmienia to faktu ze nigdy na zadnej myjni, przez 10+ lat nie widzilem, zeby ktos myl lanca bez cisnienia ;]

Napisano

Ja mam jedną - myć szybko ...

Napisano

Ja wlasnie w kolejce do takiej przed jakims nowym bmw moze @Marcin79 ?

No wiec ja jade programem 2 a pozniej 6 i tyle. 

Zależy od stopnia brudności i koloru auta.

Jak kiedyś miałem czarne auto to szczotka zawsze musiała iść w ruch. Inaczej masa dziwnych śladów i zacieków zostawała.

Teraz mam dwa białe i myje się elegancko. Jak mniej zabrudzone to lece twoją techniką, mycie + płukanie. Jak więcej syfu to dokładam pianę + szczotę. Te ostatnie opcje jak woskowanie czy nabłyszczanie to używam jak mi jeszcze zostaje czasu.

Napisano
25 minut temu, Maciej__ napisał(a):

OK, nie zmienia to faktu ze nigdy na zadnej myjni, przez 10+ lat nie widzilem, zeby ktos myl lanca bez cisnienia ;]

Ja tylko potwierdzam że tak jest. Ale czy ktoś tego używa to już inna sprawa.

Napisano
9 minut temu, marcindzieg napisał(a):

Ja tylko potwierdzam że tak jest. Ale czy ktoś tego używa to już inna sprawa.

Tylko ciekawe po co tak jest. Potrzeba się przestawić podejść z przodu na tył a woda cały czas mocno leci dając większe zyski myjni. 

Edytowane przez TADA

Napisano
3 godziny temu, TADA napisał(a):

Macie jakiś problem. Zadałem konkretne pytanie i opisałem jak działa tutejsza myjnia.

Jak nie macie nic mądrego do napisania  to nic nie piszcie i się odpier.....e ode mnie to raz.

A dwa to nie HP.

Trochę grzeczniej Kolego bo będziesz u Pani 😉

Rozdziawionej/zdziwionej  buźki na końcu nie widział?

PS

Dawaj linka do tej myjni, zaraz ktoś podjedzie i przetestuje/nagra film i skonfrontuje tę Twoją specyficzną/unikatową w skali kraju myjnię..... i albo Ty się czegoś dowiesz albo my zostaniemy oświeceni 😉

Napisano
29 minut temu, TADA napisał(a):

Tylko ciekawe po co tak jest. Potrzeba się przestawić podejść z przodu na tył a woda cały czas mocno leci dając większe zyski myjni. 

"Lecąca woda" dla myjni jest raczej kosztem nie zyskiem na "chłopski rozum"

Napisano
53 minuty temu, Fili_P napisał(a):

"Lecąca woda" dla myjni jest raczej kosztem nie zyskiem na "chłopski rozum"

Tak ale licznik cały czas odlicza a woda leci. Płacisz nie korzystasz w 100% i pyk kolejna monetka bo zabrakło.

Edytowane przez TADA

Napisano
2 godziny temu, Fili_P napisał(a):

Trochę grzeczniej Kolego bo będziesz u Pani 😉

Rozdziawionej/zdziwionej  buźki na końcu nie widział?

PS

Dawaj linka do tej myjni, zaraz ktoś podjedzie i przetestuje/nagra film i skonfrontuje tę Twoją specyficzną/unikatową w skali kraju myjnię..... i albo Ty się czegoś dowiesz albo my zostaniemy oświeceni 😉

Ta myjnia z linku z poprzedniego postu tak samo działa więc ta w mojej mieścinie nie jest jakaś unikatowa w skali kraju.

W skali AK to na pewno. Kiedyś przez przypadek przesunąłem tym słabszym strumieniem po ręce i było czuć spore ciśnienie.

Edytowane przez TADA

Napisano
43 minuty temu, TADA napisał(a):

Tak ale licznik cały czas odlicza a woda leci. Płacisz nie korzystasz w 100% i pyk kolejna monetka bo zabrakło.

Przy opisywanym przez całą resztę ludzi lekkim sikaniu czas też leci i płacisz.

Tak to już jest stworzone.

Edytowane przez ZUBERTO

Napisano
17 godzin temu, PawelWaw napisał(a):

juz umylem, jest czysty. zobaczymy czy bedzie dzialal :jem:

znaczy się ... będzie padało :)

Napisano
18 godzin temu, PawelWaw napisał(a):

juz umylem, jest czysty. zobaczymy czy bedzie dzialal :jem:

Sam pisałem że to nie HP ale wkleję.

spacer.pngspacer.png

Napisano
11 godzin temu, komor napisał(a):

A Ty też myjesz wlew paliwa?

I jeszcze wycieram do sucha.

Napisano
W dniu 17.03.2025 o 12:39, TADA napisał(a):

Ta myjnia z linku z poprzedniego postu tak samo działa więc ta w mojej mieścinie nie jest jakaś unikatowa w skali kraju.

W skali AK to na pewno. Kiedyś przez przypadek przesunąłem tym słabszym strumieniem po ręce i było czuć spore ciśnienie.

Daj adres, podskoczę dla dobra nauki. Tylko nie w tym tygodniu bo właśnie umyłem:)

Napisano
4 godziny temu, bizz napisał(a):

Daj adres, podskoczę dla dobra nauki. Tylko nie w tym tygodniu bo właśnie umyłem:)

Chce Ci się 200 kilosów w 1 stronę robić.:hmm:

Napisano
30 minut temu, TADA napisał(a):

Chce Ci się 200 kilosów w 1 stronę robić.:hmm:

Robię tygodniowo pod 2tyś, większej różnicy mi nie zrobi jak raz pojadę przez Opole zamiast A4. 

W zeszłym tygodniu miałem tak dość autostrady że pojechałem z Poznania od razu na bok na Oławę i krajówkami cały czas.

Napisano
19 minut temu, bizz napisał(a):

Robię tygodniowo pod 2tyś, większej różnicy mi nie zrobi jak raz pojadę przez Opole zamiast A4. 

W zeszłym tygodniu miałem tak dość autostrady że pojechałem z Poznania od razu na bok na Oławę i krajówkami cały czas.

Co będę podawać adres jak już i tak mnie osądzono że jestem 1 na milion

że nie znam się na myjni i chcę myć bez naciskania dźwigni i żeby

jeszcze kasa mi na liczniku się zwiększała.

Ale i tak mam na to ........

Napisano

A czy to prawda że chemia na myjkach samoobsługowych jest tak silna że strasznie po niej wyglądają niektóre plastiki po pewnym czasie?

Napisano

Testowalem mycia za zlotowke na 30 sekund, wersja z samym splukaniem - bylo slabo, wersja z sama piana, bylo lepiej ale zostawaly zacieki, za 2 zeta w przyplywach nonszalancji mylo pieknie po calej zimie., grunt to nalecowac lance juz na auto i w tym momencie wrzucic tego zeta, po czym lecisz rownomiernie biegnac dookola, jak dobrze sie sprezysz, dwa razy obiegniesz, jak masz gest, biegniesz tak ze splukiwaniem, ale te 2 zeta to jednak drogo, teraz myje normalnie na posesji ze szlaucha, 3,75zl/m3 mozna myc dokladnie, oplukanie, gabka z ludwikiem, splukanie, ewentualne poprawki, szczotka do felg, rozum i godnosc czlowieka z domku. 

Napisano

Coraz bardziej jestem przekonany, że ten wątek powinien trafić do HP :lol:

Napisano

Poziom cebuli level hard w tym wątku... 😁 Jedni ceramika i detailing, inni mistrzostwa świata w myciu auta na czas za 3,75 zł, gdzie nawet Prius z LPG to niepotrzebna rozrzutność 😉

Napisano
  • Autor
13 godzin temu, ochkarol napisał(a):

Coraz bardziej jestem przekonany, że ten wątek powinien trafić do HP :lol:

@Josyp pisze calkiem serio...

Napisano
W dniu 19.03.2025 o 16:05, TADA napisał(a):

Co będę podawać adres jak już i tak mnie osądzono że jestem 1 na milion

że nie znam się na myjni i chcę myć bez naciskania dźwigni i żeby

jeszcze kasa mi na liczniku się zwiększała.

Ale i tak mam na to ........

to tak jakbys odpuszczal i przyznawal sie do bledu...
nie mozna tak

podaj adres i pokazwszystkim smieszkom kto mial racje :)

Napisano
2 minuty temu, komandos80 napisał(a):

to tak jakbys odpuszczal i przyznawal sie do bledu...
nie mozna tak

podaj adres i pokazwszystkim smieszkom kto mial racje :)

Tak jak już pisałem mam na to .........

Jak nawet ktoś przyjedzie i jak sprawdzi to i tak napisze że jest ok.

Niestety ostatnio obserwuję trend nawet na AK żeby tylko kogoś ośmieszć wtedy jaki to ja jestem cool. 

Napisano
32 minuty temu, TADA napisał(a):

Tak jak już pisałem mam na to .........

Jak nawet ktoś przyjedzie i jak sprawdzi to i tak napisze że jest ok.

Niestety ostatnio obserwuję trend nawet na AK żeby tylko kogoś ośmieszć wtedy jaki to ja jestem cool. 

Eee, chyba przesadzasz. Tu i tak jest bardzo kulturalnie. Więcej dystansu👍

Napisano
7 godzin temu, PawelWaw napisał(a):

@Josyp pisze calkiem serio...

Jak tak zebrać do kupy te wszystkie wpisy, to na doktorat by się zebrało. :facepalm:

To tylko mycie samochodu... 

Napisano
Testowalem mycia za zlotowke na 30 sekund, wersja z samym splukaniem - bylo slabo, wersja z sama piana, bylo lepiej ale zostawaly zacieki, za 2 zeta w przyplywach nonszalancji mylo pieknie po calej zimie., grunt to nalecowac lance juz na auto i w tym momencie wrzucic tego zeta, po czym lecisz rownomiernie biegnac dookola, jak dobrze sie sprezysz, dwa razy obiegniesz, jak masz gest, biegniesz tak ze splukiwaniem, ale te 2 zeta to jednak drogo, teraz myje normalnie na posesji ze szlaucha, 3,75zl/m3 mozna myc dokladnie, oplukanie, gabka z ludwikiem, splukanie, ewentualne poprawki, szczotka do felg, rozum i godnosc czlowieka z domku. 
Ale kit
Nie ma tak taniej wody i ścieków w Polsce ;-)
Napisano
31 minut temu, Fili_P napisał(a):

Ale kit
Nie ma tak taniej wody i ścieków w Polsce 😉

Jakie ścieki, ziomek?!!! Mam przydomową oczyszczalnię - wówczas koszt wody to tyle co podałem, chcesz się założyć?

Napisano
W dniu 17.03.2025 o 07:53, pejus1982 napisał(a):

Moja myjka ma już z 18-20 lat i wtedy kupowałem z dolnej półki cenowej. I ona ma właśnie te 180bar. Widocznie producent dzisiaj bardziej oszczędza 🙂

Mój 2 letni Karcher K5 ma 145 bar wg instrukcji. Dopiero K7 ma 180 bar a to już jest konkretna myjka (do zastosowań przydomowych of kors) z ceną od 1300zł wzwyż :ok: