Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Automat, Automat

Featured Replies

Napisano
W dniu 3.01.2026 o 09:34, Ryb napisał(a):

Automat też da się rozbujać, tylko trzeba umieć. 

;]

Jak? Tak sprawnie jak manuala to raczej bedzie ciężko, bo nie chodzi tylko o zmianę R/D,a o chwilowe wysprzęglenie, stoczenie się pare cm i ponownie załączenie napędu po  osiagnieciu drugiego maksimum.

Napisano
25 minut temu, fosfor napisał(a):

Jak? Tak sprawnie jak manuala to raczej bedzie ciężko, bo nie chodzi tylko o zmianę R/D,a o chwilowe wysprzęglenie, stoczenie się pare cm i ponownie załączenie napędu po  osiagnieciu drugiego maksimum.

Tak sprawnie jak manuala to nie, ale cośtam rozbujasz. W niektórych (podejrzewam, że w większości) da się szybko przełączyć na D->N->D bez hamulca lub można lekko nacisnąć hamulec (tak żeby nie hamowało ale żeby zadziałał czujnik) i go oszukać. Nie jest to oczywiście to samo co przód->tył->przód w manualu, raczej przypomina bujanie sprzęgłem bez zmiany biegu ale da się w ten sposób całkiem sprawnie auto rozbujać przy odrobinie wprawy.

Napisano
W dniu 2.01.2026 o 12:20, Camel napisał(a):

I automatem nie pobujasz autem jak sprzęgłem w manuału - takie moje zdanie.

Pobujasz jak najbardziej. I jeszcze łatwiej wachlować R <-> D.

Napisano
8 godzin temu, Polarny napisał(a):

Pobujasz jak najbardziej. I jeszcze łatwiej wachlować R <-> D.

Takim zwykłym, normalnym, nieprzerobionym? No nie, bo musisz wcisnąć hamulec, a w manualu nie.

Napisano
56 minut temu, fosfor napisał(a):

Takim zwykłym, normalnym, nieprzerobionym? No nie, bo musisz wcisnąć hamulec, a w manualu nie.

W starszych automatach, jak byla mechaniczna wajcha to byc moze sie dalo pobujac...

Obecnie wszystkim steruje elektronika (shift by wire) i bez wcisniecia hamulca nie zmieni kierunku jazdy.

Napisano
24 minuty temu, Maciej__ napisał(a):

W starszych automatach, jak byla mechaniczna wajcha to byc moze sie dalo pobujac...

Też się nie da zmienić kierunku jazdy bez hamulca. 

Edytowane przez marcindzieg

Napisano
38 minut temu, Maciej__ napisał(a):

Obecnie wszystkim steruje elektronika (shift by wire) i bez wcisniecia hamulca nie zmieni kierunku jazdy.

Zdecydowanie, ja u siebie mam juz guziczki więc w ogole po temacie.

Ale też mam 4x4 i razem spisuje sie to super.

14 minut temu, marcindzieg napisał(a):

Chyba d - N - D sie dalo, ale teraz nie sprawdzę 😄

Napisano
38 minut temu, marcindzieg napisał(a):

Ale wystarczy tylko lekko dotknąć pedał żeby zapalił się Stop i puszcza blokada.

W nowszych musisz się zatrzymać, a Audi mam nawet blokadę selektora (chociaż u tak jest jest elektroniczny) i chwilę trwa zanim puści blokada.

Napisano

nie wystarczy wgrac do softu opcji bujania ???

Napisano
43 minuty temu, PawelWaw napisał(a):

nie wystarczy wgrac do softu opcji bujania ???

Jak zakopiesz Teslę to dzwonisz prosto do melona i on wysyła od ręki OTA aktualizację, która wyświetli na ekranie obok kominka też huśtawkę. I już możesz sobie bujać do upadłego.

;]

Napisano
15 minut temu, Ryb napisał(a):

Jak zakopiesz Teslę to dzwonisz prosto do melona i on wysyła od ręki OTA aktualizację, która wyświetli na ekranie obok kominka też huśtawkę. I już możesz sobie bujać do upadłego.

;]

tak to by wygladalo w tesli, tymczasem w WV, 30 lat planowania, 20 lat testow i tak sie nie udalo wgrac OTA aktualizacji hustawka ;]

Napisano
17 minut temu, PawelWaw napisał(a):

tak to by wygladalo w tesli, tymczasem w WV, 30 lat planowania, 20 lat testow i tak sie nie udalo wgrac OTA aktualizacji hustawka ;]

Tymczasem Niemcy 6 lat temu...

Napisano
6 minut temu, Ryb napisał(a):

jak to niemcy, zrobili to zle i jeszcze wdrozyli na produkcje ;]

Napisano
3 minuty temu, PawelWaw napisał(a):

jak to niemcy, zrobili to zle i jeszcze wdrozyli na produkcje ;]

Na razie jest źle, ale gdy tylko melon to nieudolnie skopiuje to stanie się najlepszym, superinnowacyjnym ficzerem na świecie, którego nikt inny nie ma!

:skromny:

Napisano
11 minut temu, Ryb napisał(a):

Ulubiony ficzer wszelkiej maści raperów. Kiedyś widziałem na Picadilly Circus jakiś leszczy w kominiarkach jak nagrywali telefysk a obok skikał GLS

Napisano
Teraz, Piotrus napisał(a):

Ulubiony ficzer wszelkiej maści raperów. Kiedyś widziałem na Picadilly Circus jakiś leszczy w kominiarkach jak nagrywali telefysk a obok skikał GLS

Owszem, ale zastosowany zgodnie z przeznaczeniem też działa. 

Napisano
2 godziny temu, Ryb napisał(a):

BYD się nawet ze śniegu sam otrzepuje, tak od 49s

Napisano
1 godzinę temu, yack napisał:

BYD się nawet ze śniegu sam otrzepuje, tak od 49s

W Panamerze kilka lat temu wstawili aktywne zawieszenie i dodali "party trick", że można przechylać samochód przy pomocy telefonu.

Napisano
W dniu 5.01.2026 o 07:43, fosfor napisał(a):

U mnie wystarczy, że lekko dotykam hamulec. Aż sprawdzę przy najbliższej okazji, czy bez hamulca się da przełączyć. Zresztą - nawet jeżeli trzeba nacisnąć hamulec, to jaki to problem?

W każdym razie zmiana kierunku napędu to ułamek sekundy - w manualu możesz się rozbujać w jedną stronę, a w drugą bezwładnie potoczyć na rozsprzęgleniu. W automacie można bujać w obie strony.

Napisano
16 minut temu, Polarny napisał(a):

U mnie wystarczy, że lekko dotykam hamulec. Aż sprawdzę przy najbliższej okazji, czy bez hamulca się da przełączyć. Zresztą - nawet jeżeli trzeba nacisnąć hamulec, to jaki to problem?

W każdym razie zmiana kierunku napędu to ułamek sekundy - w manualu możesz się rozbujać w jedną stronę, a w drugą bezwładnie potoczyć na rozsprzęgleniu. W automacie można bujać w obie strony.

Przy tych prędkościach hamulec zatrzyma auto. Różnica jest taka, że nie mozesz rozsprzęglić i bujnąć się bezwładnie. W automacie można kombinować z obejściami, ale po prostu nie ma kontroli nad sprzęgłęm i bez modyfikacji nie zrobisz 1:1 tego co w manualu.

Napisano
Godzinę temu, fosfor napisał(a):

Przy tych prędkościach hamulec zatrzyma auto. Różnica jest taka, że nie mozesz rozsprzęglić i bujnąć się bezwładnie. W automacie można kombinować z obejściami, ale po prostu nie ma kontroli nad sprzęgłęm i bez modyfikacji nie zrobisz 1:1 tego co w manualu.

To, że hamulec zatrzyma auto, to żaden problem (btw. przy niskich prędkościach muszę mieć hamulec wciśnięty, by wrzucić bieg do jazdy - dopiero co sprawdzałem; jednak nie muszę się zatrzymywać) - przy bujaniu się są momenty zatrzymania i tak się szczęśliwie składa, że są to też idealne momenty na zmianę biegu R <-> D.

A bujnąć się bezwładnie akurat można bez problemu - bo na N mogę przełączyć w dowolnym momencie.

Tak czy owak, automatem jest minimalnie trudniej się bujnąć z zaspy, ale za to - jak już ktoś opanuje tę sztukę - jest to efektywniesze (działa napęd w przód i w tył, a nie tylko w jedną stronę i luz).

Napisano

Zamiast bujać trzeba atakować z rozpędu ;)

w terenie sporo automatów jeździ i jakoś dają radę - przód-tył-przód-tył 

Napisano
4 godziny temu, fosfor napisał(a):

Z moich doswiadczen z  DSG ,eCVT i teraz elektryka wynika ze bez problemu da sie to zrobic:oki:

Napisano

Tutaj krótka prezentacja, jak szybko można zmieniać w automacie biegi D <-> R (gdyby nie działało przejście do odpowiedniego tstampa, to prezentacja tego jest od 12:14):

Napisano
2 godziny temu, Polarny napisał(a):

Tutaj krótka prezentacja, jak szybko można zmieniać w automacie biegi D <-> R

Prawie 3s. Tym to auta nie rozbujasz.

Napisano
21 godzin temu, Koonrad napisał(a):

Zamiast bujać trzeba atakować z rozpędu ;)

w terenie sporo automatów jeździ i jakoś dają radę - przód-tył-przód-tył 

Były filmiki takich co atakowali z rozpędu zaspy. NIe wiedzieli że pod zaspą jest betonowy kosz :).

Napisano
14 godzin temu, Venganto napisał(a):

Prawie 3s. Tym to auta nie rozbujasz.

Na początku trochę kręcił kierownicą i to go spowolniło. Ale sama zmiana biegu momentalna.

Napisano
Godzinę temu, sherif napisał(a):

Były filmiki takich co atakowali z rozpędu zaspy. NIe wiedzieli że pod zaspą jest betonowy kosz :).

Jeśli znajdziesz na środku parkingu słupek to należy obudować go bałwankiem i liczyć, że ktoś postanowi skasować tego bałwanka.

;]

Napisano
55 minut temu, Ryb napisał(a):

Jeśli znajdziesz na środku parkingu słupek to należy obudować go bałwankiem i liczyć, że ktoś postanowi skasować tego bałwanka.

;]

Tak nie robię, bo mało sam się nie naciąłem kiedyś. Na szczęście nie mam już Subaru i nie muszę udowadniać że mogę pojechać na skróty :)

Napisano
W dniu 2.01.2026 o 10:16, Camel napisał(a):

i ch.... by dal w zaspach śniegu po 30-50cm..

Wracałem z Ranczo żony manualem (wyśmiewanym przez wszystkich ;) ) i gdyby nie on nie dałbym rady na przykład swoim automatem.

Manualem mogłem go rozbujać przód/tył i jakoś poszło - ciężko, ale dało  radę i Klebery wielosezon też.

3 lata temu Duster na wielosezonowych continentalach 3 letnich nie dał rydy w podobnych warunkach - łopata poszła w ruch :) 

To nie automat jest tu problemem. :)

Edytowane przez komandos80

Napisano
26 minut temu, komandos80 napisał(a):

To nie automat jest tu problemem. :)

Musial byc bardzo swiezy puch, ze sie nie powiesil na podwoziu ;)

Napisano
14 godzin temu, rwIcIk napisał(a):

Po świeżym śniegu to i CC przebijałem się kilka km by dojechać do drogi krajowej.

nie sadze, zeby w takim sniegu CC bylo w ogole w stanie ruszyc pod gorke, a co dopiero przepchnac tyle sniegu przed soba :)

Napisano
2 minuty temu, komandos80 napisał(a):

nie sadze, zeby w takim sniegu CC bylo w ogole w stanie ruszyc pod gorke, a co dopiero przepchnac tyle sniegu przed soba :)

No nie w takim i nie pod górkę.

Śnieg do wysokości prześwitu. Dwie koleiny za mną zostawały.

Napisano
1 godzinę temu, komandos80 napisał(a):

Tyle to nie, ale zderzakiem to sam zgarniałem. Akurat wtedy pojawiły się zimówki i na drugą zimę takie zakupiłem. Różnica była gigantyczna, miałem wrażenie, że mogę wjechać wszędzie. Mieszkałem zawsze na płaskim :). To samo z innymi autami na dobrych oponach pojedzie, praktycznie póki się nie powiesi w śniegu lub trafi na lód.

Napisano

Wracałem z Ranczo żony manualem (wyśmiewanym przez wszystkich ;) ) i gdyby nie on nie dałbym rady na przykład swoim automatem.

Manualem mogłem go rozbujać przód/tył i jakoś poszło - ciężko, ale dało  radę i Klebery wielosezon też.

3 lata temu Duster na wielosezonowych continentalach 3 letnich nie dał rydy w podobnych warunkach - łopata poszła w ruch :) 

Prawda że w manualu lepiej i bezpieczniej po sniegu pod góre ale to pierwsza taka zima od 15 lat a nastepna bedzie pewnie za 25. 

Napisano
6 godzin temu, Truecolor napisał(a):

to pierwsza taka zima od 15 lat

Tia?

Świdnik k/Lublina 2022 rok:

Lublin, 2023 rok:

Napisano
9 godzin temu, Truecolor napisał(a):

Prawda że w manualu lepiej i bezpieczniej po sniegu pod góre

A jakie niebezpieczeństwa czyhają na kierowcę w aucie z automatem, który ośmieli się podjechać po śniegu pod górę?

Napisano

Podaję hasło:

Trytytki śniegowe. Wozisz w schowku, w przypadku potrzeby zakładasz najpierw 2 szt, jak nie pomoże to 4 itp.

obraz.png.3c696c4f2441e7b3ca9cbe990d2f6c73.png