Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Opłaty/dopłaty przy zwrocie samochodu w leasingu czy wynajmie długoterminowym?

Featured Replies

Napisano

Czy zwracając samochód po leasingu czy wynajmie długoterminowym trzeba nie liczyć z jakimiś istotnymi dopłatami?  Bo wiadomo że po 3 latach auto nie wyglada jak z salonu...  Podobni sa firmy strasznie przeczołgujące użytkowników... liczące po 1000 zl za ryski której w zasadzie nie widać czy odprysk lakieru średnicy 1 mm.,

Bo wczoraj kolega opiwuadał jak po 3 latach w lexusie doliczyli mu prawie 8 tysięcy " za nic" - no nie wiem  czy do końca za nic...- choć kolega raczej dba o auto... a jak widziałem  "jego" lexusa  na parkinu 2-3 miesiące temu wyglądał jak nowy...

Macie jakieś doświadczenia własne z dopłatami za stan auta po leasingu/najmie długoterminowym? - bać nie tego sprawdzania? - czy te powiedzmy 8 tys przy aucie za 300kzł - to mało? dużo? średnio?

Napisano
8 minut temu, delco napisał(a):

wczoraj kolega opiwuadał jak po 3 latach w lexusie doliczyli mu prawie 8 tysięcy " za nic"

ja bym to zweryfikowal :)

Napisano
10 minut temu, delco napisał(a):

Czy zwracając samochód po leasingu czy wynajmie długoterminowym trzeba nie liczyć z jakimiś istotnymi dopłatami?  Bo wiadomo że po 3 latach auto nie wyglada jak z salonu...  Podobni sa firmy strasznie przeczołgujące użytkowników... liczące po 1000 zl za ryski której w zasadzie nie widać czy odprysk lakieru średnicy 1 mm.,

Bo wczoraj kolega opiwuadał jak po 3 latach w lexusie doliczyli mu prawie 8 tysięcy " za nic" - no nie wiem  czy do końca za nic...- choć kolega raczej dba o auto... a jak widziałem  "jego" lexusa  na parkinu 2-3 miesiące temu wyglądał jak nowy...

Macie jakieś doświadczenia własne z dopłatami za stan auta po leasingu/najmie długoterminowym? - bać nie tego sprawdzania? - czy te powiedzmy 8 tys przy aucie za 300kzł - to mało? dużo? średnio?

Ja słyszałem też takie opowieści, ale nie znam nikogo osobiście kto brał auto w najem długoterminowy, a te osoby które znam i wiem że mają auto w leasingu na jdg, to jest same później wykupują ;]

Moim zdaniem, model biznesowy najmu długoterminowego, jest taki sam jak "rat 0%" w przysłowiowym Media Expert. Nie zarabiasz na samej usłudze, ale na tym, żeby klient się na czymś potknął i wtedy kosisz. Może się mylę.

Napisano
  • Autor
1 minutę temu, PawelWaw napisał(a):

ja bym to zweryfikowal :)

Realnie to jak zweryfikował? -  i co zweryfikował? 

Dopłatę? jej wielkość? stan lexusa?

Mam poprosić o wyciąg z konta? papiery z lexusa? bo samo auto już oddane...

Toteż właśnie rozpocząłem  drugą najlepszą* na świecie procedurę weryfikacji - zadałem pytanie na MK.

* bo bezdyskusyjnie najlepsza metoda weryfikacji jest zadanie pytania na HP.

Napisano
  • Autor
2 minuty temu, kravitz napisał(a):

Ja słyszałem też takie opowieści, ale nie znam nikogo osobiście kto brał auto w najem długoterminowy, a te osoby które znam i wiem że mają auto w leasingu na jdg, to jest same później wykupują

Właśnie usłyszałem po raz pierwszy opowieść o najmie długoterminowym ... bo też mam takich znajomych co po leasingu auto wykupują...

Napisano
23 minuty temu, delco napisał(a):

Realnie to jak zweryfikował? -  i co zweryfikował? 

Dopłatę? jej wielkość? stan lexusa?

Mam poprosić o wyciąg z konta? papiery z lexusa? bo samo auto już oddane...

Toteż właśnie rozpocząłem  drugą najlepszą* na świecie procedurę weryfikacji - zadałem pytanie na MK.

* bo bezdyskusyjnie najlepsza metoda weryfikacji jest zadanie pytania na HP.

zweryfikowal bajke o doplacie 8k.

bierz albo FV albo przelew z konta i bedzie jasne czy kreci a na bank kreci :jem:

Napisano
36 minut temu, delco napisał(a):

Czy zwracając samochód po leasingu czy wynajmie długoterminowym trzeba nie liczyć z jakimiś istotnymi dopłatami?  

Kazda firma ma pewnie katalog zwrotu pojazdu, gdzie mozna sobie sprawdzic jakie uszkodzenia/defekty sa dopuszczalne, a jakie nie.

Wygooglaj sobie "przewodnik zwrotu pojazdu" i tam masz bardzo szczegolowo pokazane, lacznie z przykladami na zdjeciach.

DEKRA na pewno ma taki albo tutaj: https://przewodniki-pzwlp.pl/

Napisano
46 minut temu, delco napisał(a):

Założyłem przy pierwszym Jagu 10k na ewentualne dopłaty i spałem spokojnie. Generalnie przy oddawaniu auto było jak nowe wewnątrz i na zewnątrz, ale:

- naprawiane po gradobiciu (w ASO, śladu nie było)

- przednia szyba miała mały odprysk (zaklejony)

- zderzak miał zarysowanie (zrobiła mi jedna z mam pod szkołą syna)

Nic nie musiałem dopłacać. Wynajem w mLeasing.

:ok:

PS. Nie zauważyłem też, że przed oddaniem skończyło mi się ubezpieczenie (zwykle ubezpieczają auto kilka dni przed wydaniem Tobie więc jak oddajesz ostatniego dnia wynajmu to te kilka dni jest kluczowe). Pomijając, że na miejsce oddania jechałem nieubezpieczonym autem i każdy fakap mógł być bardzo kosztowny to policzyli mi potem koszty przedłużonej automatycznie polisy OC tylko proporcjonalnie za tyle dni ile brakowało do oddania auta. Wyszło bodaj 18zł.

;]

Edytowane przez Ryb

Napisano
  • Autor
10 minut temu, PawelWaw napisał(a):

zweryfikowal bajke o doplacie 8k.

bierz albo FV albo przelew z konta i bedzie jasne czy kreci a na bank kreci :jem:

Czyli Twoim zdaniem kwota dopłaty była "podrasowana"? - Ok może...

Napisano
  • Autor
2 minuty temu, Ryb napisał(a):

Nic nie musiałem dopłacać. Wynajem w mLeasing.

Czyli mialeś wynajem a nie leasing?

Napisano
9 minut temu, Maciej__ napisał(a):

Kazda firma ma pewnie katalog zwrotu pojazdu, gdzie mozna sobie sprawdzic jakie uszkodzenia/defekty sa dopuszczalne, a jakie nie.

Wygooglaj sobie "przewodnik zwrotu pojazdu" i tam masz bardzo szczegolowo pokazane, lacznie z przykladami na zdjeciach.

Większość szanujących się firm korzysta z tego przewodnika pzwlp.

Napisano
  • Autor
10 minut temu, Maciej__ napisał(a):

Dzięki, interesujący materiał... ciekawe tylko   jak bardzo czepliwe sa marki...

Napisano
1 minutę temu, delco napisał(a):

Czyli mialeś wynajem a nie leasing?

Te wynajmy to są na papierze leasingi z wielkim wykupem żeby się księgowo zgadzało. Ale tak - był to wynajem i zwrot auta był z oględzinami a w umowie straszyły dopłaty.

Napisano

Szwagra BMW M4 i50

Najem prywatny na jdg

~70kkm 3 lata

To co zeszło po „smart detalingu”nie liczą.

Co zostało i policzyli:

„Ropka” na zderzaku rysa wielkości 1gr 2500

Rysa (nie przerwane) na skórze (tył fotela) 3600

Rysa wewnątrz bagażnika - boczek 1400zl

Ogólnie drogo ale z drugiej strony bardzo wygodnie - oddajesz i bierzesz następne

Kolejne bierze też w najmie ale dokupuję jakieś extra ubezpieczenie - nie znam szczegółów

Wysłane za pomocą Tapatalk

Napisano
2 godziny temu, delco napisał(a):

Nie ma zasady, sporo zależy od firmy. 

Ja dwa razy zwracałam auto, kolega z firmy x3 i nigdy nie było problemów ani jakiś doliczeń.

Napisano

tak jak koledzy pisali, zależy od firmy

ale trzeba uważać, bo są firmy które specjalizują się w wyciąganiu kasy 

i uszkodzenia lepiej zgłosić przed zdaniem auta, skasują za likwidację, ale nie za uszkodzenie

z ciekawostek, policzyli za palenie w aucie, choć nigdy w nim nie było palone, po odwołaniu i zrobieniu afery anulowali fakturę

policzyli za pranie tapicerki, która przed zdaniem była wyprana 

ale znowu zaklejonego odprysku na szybie nie policzyli 

RAV4 jak zdawałem było sporo odprysków, drobnych rysek, pęknięty zderzak 

zgłosiłem zderzak i dwa uszkodzenia na drzwiach jako szkody parkingowe, skasowali 1000zł za likwidację szkody i nic więcej 

u nas są auta z budowy, więc tych uszkodzeń jest naprawdę sporo - połamane plastiki, porysowane, obicia od kamieni itp

i czasem faktury są na kilkanaście tyś i więcej, a mowa np 2-3letniej daci ;)

miałem też taką sytuację że dostałem auto przedkontraktowe na 2 miesiące, było to baleno, styrane i poobijane w około 

przy zdawaniu dopisali kilka uszkodzeń i chcieli skasować za malowanie,

po awanturze anulowali wymianę szyby i zostawili jeden element do malowania za 50% 

więc przed zadaniem warto sobie zrobić dokładne fotki, żeby potem mieć jak się bronić 

i inaczej pewnie jak zdaje firma która ma kilkadziesiąt aut, a inaczej jak ktoś co ma 1 czy kilka aut 

mnie też podesłali jako wyznacznik ten katalog co podał @Maciej__

Napisano
  • Autor
1 godzinę temu, sherif napisał(a):

Nie ma zasady, sporo zależy od firmy. 

Tylko skąd to wiedzieć wcześniej... Zanim mi nie trzy lata... Żeby wziąć wynajem długoterminowy w firmie x a nie y czy też inny z

Napisano
3 godziny temu, Ryb napisał(a):

PS. Nie zauważyłem też, że przed oddaniem skończyło mi się ubezpieczenie

OC przedłuża się z automatu więc raczej mała szansa, że ubezpieczenie się skończyło - przynajmniej jeśli chodzi o OC :oki: 

Napisano
3 godziny temu, ppmarian napisał(a):

Najem prywatny na jdg

Co to za twór?

Napisano
40 minut temu, swienty napisał(a):

OC przedłuża się z automatu więc raczej mała szansa, że ubezpieczenie się skończyło - przynajmniej jeśli chodzi o OC :oki: 

I przedłużyło się. Ale gdybym jadąc oddać auto zaliczył fakap (zgodnie z prawem Murphy'ego szanse były) to by mnie kosztowało zapewne całą kwotę naprawy lub wykupu. AC nie było.

Edytowane przez Ryb

Napisano
1 minutę temu, Ryb napisał(a):

I przedłużyło się. Ale gdybym jadąc oddać auto zaliczył fakap (zgodnie z prawem Murphy'ego szanse były) to by mnie kosztowało zapewne całą kwotę naprawy lub wykupu.

Gorzej, jak kupi ktoś takie auto, nie przedłuży się OC, a kupujący odbiera po terminie i płaci karę.

Napisano
3 godziny temu, ppmarian napisał(a):

Szwagra BMW M4 i50

Najem prywatny na jdg

~70kkm 3 lata

To co zeszło po „smart detalingu”nie liczą.

Co zostało i policzyli:

„Ropka” na zderzaku rysa wielkości 1gr 2500

Rysa (nie przerwane) na skórze (tył fotela) 3600

Rysa wewnątrz bagażnika - boczek 1400zl

Ogólnie drogo ale z drugiej strony bardzo wygodnie - oddajesz i bierzesz następne

Kolejne bierze też w najmie ale dokupuję jakieś extra ubezpieczenie - nie znam szczegółów

Wysłane za pomocą Tapatalk

To jakaś patologia. Doprowadzają do sytuacji, gdzie przy 3 małych ryskach lepiej zrobić przed oddaniem szkodę całkowitą i mieć święty spokój :facepalm:.

Napisano
Godzinę temu, delco napisał(a):

Tylko skąd to wiedzieć wcześniej... Zanim mi nie trzy lata... Żeby wziąć wynajem długoterminowy w firmie x a nie y czy też inny z

A nie ma jakiś opinii w sieci w tym temacie?

Nigdy nie drążyłem, bo w firmie to flotowiec wybierał 

Express miał chyba dodatkowy pakiet, który zwalniał z odpowiedzialności za pewne szkody :hmm: 

ale oni i tak byli z tych bardziej czepliwych właśnie ;)

Napisano
26 minut temu, kadu napisał(a):

To jakaś patologia. Doprowadzają do sytuacji, gdzie przy 3 małych ryskach lepiej zrobić przed oddaniem szkodę całkowitą i mieć święty spokój :facepalm:.

Nie, już pisałem, zgłaszasz szkodę i masz w cenie likwidacji szkody temat ogarnięty 

Nikt tego nawet nie likwiduje, auto pewnie sprzedają z tymi rysami 

Napisano
  • Autor
Teraz, Koonrad napisał(a):

A nie ma jakiś opinii w sieci w tym temacie?

Pewnie są... Pytanie na ile procent miarodajne... A zwłaszcza jak to co znajdę dzisiaj będzie miarodajne za 3 lata... 

Na razie nie szukałem bo o tyle jest to trudne że nie jestem jeszcze w 100% zdecydowany na markę

Napisano
1 godzinę temu, delco napisał(a):

Regulamin + opinie

Napisano
Godzinę temu, rwIcIk napisał(a):

Gorzej, jak kupi ktoś takie auto, nie przedłuży się OC, a kupujący odbiera po terminie i płaci karę.

To nie takie łatwe. Ponieważ nikt nie skasował mi dostępu do auta przez aplikację to wiem, że pomiędzy oddaniem przeze mnie auta a czasem zanim trafiło do sprzedaży upłynęło ponad pół roku.

Napisano
Godzinę temu, kadu napisał(a):

Sprawdź zapisy umowy dot. szkody całkowitej, bo może się wcale bardziej nie opłacić. 

Napisano

Zwracaliśmy ok. 30 aut w ALD i LeasePlan i zawsze wszystko było zgodnie z przewodnikiem PZWLP.

Za to ALD chciało naciąć nas na brak zwrotu 20 000 zł za mniejszą liczbę km, niż wynikało z umowy. Zwrot dostaliśmy, ale mieliśmy w związku z tym zakaz współpracy z ALD i przeszliśmy do MHC. Tu też od 3 lat jest bardzo ok.

Zakładam, że może też być tak, że od kogoś z jdg będą bardziej ściągać kasę za ponadnormatywne zużycie, niż od floty, która weźmie od nich kolejne 30 aut.

Napisano
10 godzin temu, Ryb napisał(a):

To nie takie łatwe. Ponieważ nikt nie skasował mi dostępu do auta przez aplikację to wiem, że pomiędzy oddaniem przeze mnie auta a czasem zanim trafiło do sprzedaży upłynęło ponad pół roku.

Młody naciął się, bo kupił takie po najmie, odebrał z opóźnieniem, ale już nie było OC, więc zapłacił karę.

Napisano
1 godzinę temu, rwIcIk napisał(a):

Młody naciął się, bo kupił takie po najmie, odebrał z opóźnieniem, ale już nie było OC, więc zapłacił karę.

A nie powinien był kary poprzedni właściciel zapłacić? Przecież to jemu się skończyło OC. I jeszcze sprzedał Wam produkt z wadą, można było go szarpać z rękojmi.

Edytowane przez Ryb

Napisano
Teraz, Ryb napisał(a):

A nie powinien był kary poprzedni właściciel zapłacić? Przecież to jemu się skończyło OC. I jeszcze sprzedał Wam produkt z wadą, można było go szarpać z rękojmi.

W dniu zakupu jeszcze było OC, w dniu odbioru już nie. Młody przegapił.

Napisano

Za każdym razem jak podpisywałem umowę dostawałem opis akceptowalnych uszkodzeń. Nigdy nie robili problemów za normalne zużycie. 

Napisano
W dniu 7.01.2026 o 14:44, delco napisał(a):

Niestety potwierdzam powyższe. Mój znajomy miał auto w leasingu, po 36 miesiącach chciał wykupić, ale VB leasing chyba ma kłopoty, albo coś nie do końca poprawnie zrozumiałem, bo chcieli 100k wykupu gdy auto warte na rynku wtórnym maximum 80. Szczegółów tego leasingu nie znam, ale przy oddawaniu auta dowiedział się o rysach, których nie było widać, wycena ich usunięcia wręcz absurdalna. Łącznie koło 6k PLN brutto dopłaty. Polerka to wręcz obowiązek 

Napisano
5 minut temu, gilbert3 napisał(a):

Niestety potwierdzam powyższe. Mój znajomy miał auto w leasingu, po 36 miesiącach chciał wykupić, ale VB leasing chyba ma kłopoty, albo coś nie do końca poprawnie zrozumiałem, bo chcieli 100k wykupu gdy auto warte na rynku wtórnym maximum 80. 

Te wynajmy dlugoterminowe sa tak wlasnie skonstuowane, ze wykup sie najczesciej nie oplaca. Dzieki temu rata jest nizsza.

Jak chcial wykupowac to trzeba bylo brac klasyczyny leasing.

Napisano
21 minut temu, Maciej__ napisał(a):

Te wynajmy dlugoterminowe sa tak wlasnie skonstuowane, ze wykup sie najczesciej nie oplaca. Dzieki temu rata jest nizsza.

To był jakiś leasing, nie wynajem długoterminowy, ale tak jak mówiłem, szczegółów nie znam. 

Napisano
35 minut temu, gilbert3 napisał(a):

To był jakiś leasing, nie wynajem długoterminowy, ale tak jak mówiłem, szczegółów nie znam. 

Nazwa nie ma sie co sugerować.

Przy klasycznym leasingu nie powinien się czuć zaskoczony kwotą wykupu, bo jest z góry znana.

Był więc to zapewne najem pod nazwą leasing z możliwością wykupu wg rynkowej wartości w momencie wykupu.

Ustalili taką a nie inną wartość wykupu, by im się opłaciło.

Napisano
41 minut temu, gilbert3 napisał(a):

Wynajem dlugoterminowy, to tez forma leasingu.

Edytowane przez Maciej__

Napisano
1 godzinę temu, ZUBERTO napisał(a):

Był więc to zapewne najem pod nazwą leasing z możliwością wykupu wg rynkowej wartości w momencie wykupu.

Ustalili taką a nie inną wartość wykupu, by im się opłaciło.

No bez jaj, znasz jakąś firmę która ma taki produkt w ofercie?

Przecież zakładana wartość rezydualna musi być znana w momencie podpisania umowy żeby skalkulować ratę, a to że za x lat będzie się różnić od realnej rynkowej to też normalna sprawa.

Jak wjechał covid to ceny rynkowe skoczyły w górę i wynajmujący chętnie wykupywali auta bo od ręki sprzedawali z zyskiem.

Najbardziej przejaskrawionym przykładem były kampery. Przed Covidem można było kupić auto za powiedzmy 250 kPLN, po lockdownie ceny analogicznych modeli skoczyły o jakieś 100 kPLN i takie 2-3 latki można było sprzedać praktycznie po cenie zakupu bez straty.

Napisano
2 godziny temu, Maciej__ napisał(a):

Dokładnie tak, handlowiec chce sprzeać więc tak ustali parametry żeby wyszła niższa rata kosztem rezyduala, tylko jedna uwaga - wszystkie wartości są znane w momencie podpisania umowy, a że to tylko jakaś prognoza więc nie ma co się dziwić że za 2 lata rynek poszedł inaczej i można kupić coś taniej/drożej niż się "umawialiśmy" 2 lata temu.

Napisano
10 minut temu, Piotrus napisał(a):

No bez jaj, znasz jakąś firmę która ma taki produkt w ofercie?

Mnie najem nigdy nie interesował, ale na FB na grupach leasingowych dużo o takich tworach czytałem.

Napisano
Teraz, ZUBERTO napisał(a):

Mnie najem nigdy nie interesował, ale na FB na grupach leasingowych dużo o takich tworach czytałem.

Zastanów się, jako wynajmujący wolałbyś sobie policzyć przychód zakładając jakąś wartość końcową i od różnicy pomiędzy fakturą zakupu<>rezydualem liczyłbyś czynsz czy poszedł drogą typu "klient zapłaci pińcet co miesiąca za 2 lata się zobaczy"?

Napisano
3 minuty temu, Piotrus napisał(a):

Zastanów się, jako wynajmujący wolałbyś sobie policzyć przychód zakładając jakąś wartość końcową i od różnicy pomiędzy fakturą zakupu<>rezydualem liczyłbyś czynsz czy poszedł drogą typu "klient zapłaci pińcet co miesiąca za 2 lata się zobaczy"?

Ja nie muszę się zastanawiać, bo są takie twory i już. Nie wnikam co kto sobie wymyślił i jak mu się to spina.

Jedni nazywają je wynajmem z możliwością wykupu, a inni leasingiem i tyle.

Nawet sporo jest ofert przejęcia tego typu najmu/leasingu.

Edytowane przez ZUBERTO

Napisano
6 minut temu, ZUBERTO napisał(a):

Ja nie muszę się zastanawiać, bo są takie twory i już. Nie wnikam co kto sobie wymyślił i jak mu się to spina.

Jedni nazywają je wynajmem z możliwością wykupu, a inni leasingiem i tyle.

I naprawdę uważasz że strony nie znają wartości ewentualnego wykupu przedmiotu w momencie podpisania umowy?

Napisano
10 godzin temu, Piotrus napisał(a):

I naprawdę uważasz że strony nie znają wartości ewentualnego wykupu przedmiotu w momencie podpisania umowy?

A co to ma do rzeczy? Tego nikt nie wykupuje po wynajmie bo i po co? Trzymam auto 25 miesięcy i oddaje.cena wykupu w wynajmie jest absurdalna żeby niska rata wyszła. 

Napisano
14 godzin temu, Maciej__ napisał(a):

Dokładnie, u mnie wykup pierwszego Jaga wyniósłby więcej niż takie same auta z tego samego rocznika i z takim samym przebiegiem stały na otomoto. Kompletnie bez sensu. Nawet bardziej opłacałoby się go oddać, zaraz potem zainteresować się kiedy trafi do sprzedaży i kupić ten swój egzemplarz, tylko już taniej. Bo oni je wystawiali po cenie rynkowej. Pamiętam, że moje auto gdy już wystawili to było dużo taniej niż to co miałem na umowie jako kwota wykupu.

Napisano
W dniu 7.01.2026 o 14:44, delco napisał(a):

IMHO to dużo.

"Dopłaty" to jest manewr na dorobienie sobie dodatkowej kasy. Wszelkie uszkodzenia zgłasza się z OC przed zdaniem pojazdu jako uszkodzenia parkingowe.

Jakieś tam ryski, co to ich nie widać, powinny iść w normalną eksploatację. Jeśli przeginają, to zawsze można ich wyśmiać ;] ale sprawdź, co jest w umowie i czy nie ma przypadkiem "udziału własnego".

Napisano
57 minut temu, wujek napisał(a):

A co to ma do rzeczy? Tego nikt nie wykupuje po wynajmie bo i po co? Trzymam auto 25 miesięcy i oddaje.cena wykupu w wynajmie jest absurdalna żeby niska rata wyszła. 

Takie znaczenie, że jednak jest znana, a to jak wygląda vs rynek to już inna sprawa.

W 2021 braliśmy Corolle dla PH na 2 lata, wartość wykupu w momencie podpisania umiwy była jak to nazwałeś "absurdalna", ale po 2 latach gdy ceny nowych poszybowały w górę, okazało się że jest tak z 10 koła poniżej rynku i salon wydzwaniał czy napewno zamierzamy je oddać bo mają już klientów. 

Edytowane przez Piotrus

Napisano
32 minuty temu, Ryb napisał(a):

Dokładnie, u mnie wykup pierwszego Jaga wyniósłby więcej niż takie same auta z tego samego rocznika i z takim samym przebiegiem stały na otomoto. Kompletnie bez sensu. Nawet bardziej opłacałoby się go oddać, zaraz potem zainteresować się kiedy trafi do sprzedaży i kupić ten swój egzemplarz, tylko już taniej. Bo oni je wystawiali po cenie rynkowej. Pamiętam, że moje auto gdy już wystawili to było dużo taniej niż to co miałem na umowie jako kwota wykupu.

To jest akurat klasyka gatunku, masz pion sprzedaży który sprzedaje Ci auto z finansowaniem i masz pion remarketingu który sprzedaje później to auto po zwrocie. Do tego nad nimi jest 2 różnych dyrektorów i voila, zaczyna się cyrk.

Każdy ma inne KPI i ciężko pogodzić ich cele. Do tego dołożyć prymitywne wyliczanie wartości rezydualnej oraz bezwładność reakcji na zmieniające się otoczenie rynkowe i jest jak jest.

Napisano
14 godzin temu, gilbert3 napisał(a):

Wszystko to jest leasingiem, bo taka jest umowa, ale de facto to wynajem. Dwa razy jak zdawałem auto cenę wykupu dostałem z czapy, tzn sporo wyższą niż np średnia na Otomoto.