Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ile kosztuje ubezpieczenie nowego samochodu

Featured Replies

Napisano

Zakładając, że chcę "kupić" przez leasing nowe auto - za kwotę 115k. Ile teraz zapłacę za ubezpieczenie - czy nadal leasingodawcy wytyczają sobie firmę ubezpieczeniową i każą sobie płacić za własną?

Pamiętam jak 8 lat temu brałem w leasing auto to kupiłem pakiet dealerski i za pierwszy rok nie musiałem dopłacać za inne TU niż wymyśla leasingodawca ubezpieczenie, ale za drugi rok już tak, co w konsekwencji okazało się neutralne cenowo - to co zapłaciłem mniej TU, to musiałem dopłacać leasingodawcy.

Napisano

Co prawda prywatny zakup, dealer wycenił pełny pakiet ubezpieczenia na 2% wartości auta z faktury.

Napisano
Godzinę temu, gilbert3 napisał:

Zakładając, że chcę "kupić" przez leasing nowe auto - za kwotę 115k. Ile teraz zapłacę za ubezpieczenie - czy nadal leasingodawcy wytyczają sobie firmę ubezpieczeniową i każą sobie płacić za własną?

Pamiętam jak 8 lat temu brałem w leasing auto to kupiłem pakiet dealerski i za pierwszy rok nie musiałem dopłacać za inne TU niż wymyśla leasingodawca ubezpieczenie, ale za drugi rok już tak, co w konsekwencji okazało się neutralne cenowo - to co zapłaciłem mniej TU, to musiałem dopłacać leasingodawcy.

To zalezy ;) W pierwszym roku czesto stawki sa promocyjne lub nawet dotowane przez importera.

Wiec zaplacisz pewnie od 1PLN do 3-4% wartosci auta. 2-3% to pewnie taki standard.

Napisano
Godzinę temu, gilbert3 napisał:

Co roku porównuję pakiet dilerski z ubezpieczeniem zawieranym na własną rękę. Za własne ubezpieczenie jest zwykle dopłata rzędu 200-300zł, którą doliczam. I wychodzi mi raz tak raz tak, w zależności które auto, ile ma lat itd. Wybieram tańsze/lepsze i włala. Zapytaj wszystkich i porównaj.

Napisano
6 godzin temu, gilbert3 napisał:

Odpowiedź, to zależy :) Jak miałem finansowanie w VWFS to brałem "u nich", ogarniała to kobitka z salonu w którym brałem samochód, od dwóch lat samochód wykupiony ale dalej biorę u nich bo wychodzi tyle samo co na mieście

Napisano

Może załapiesz się na promkę pakietu dealerskiego na jakiś niski % wartości auta lub kwotę.

Przez dealera stawiam jakieś 3,5-4kzł, na wolnym rynku 2,6-3kzł.

Chyba regułą jest, że możesz wystąpić o zgodę, zapłacić za nią i wykupić ubezpieczenie gdzie chcesz, aby tylko spełniało warunki leasingodawcy.

Napisano
7 godzin temu, kaczorek79 napisał:

Co prawda prywatny zakup, dealer wycenił pełny pakiet ubezpieczenia na 2% wartości auta z faktury.

Bardzo dobra cena/procent.

Napisano
23 godziny temu, gilbert3 napisał:

Kupowałem w grudniu. Auto za 130kzł (po rabatach), pełny pakiet u dealera 2.4kzł.

Napisano
W dniu 23.01.2026 o 11:49, gilbert3 napisał:

Prywatny 115800 ubezpieczenie 2.1kpln VW T-Cross 1.5tsi u nich w salonie, wymóg przy kredycie w VW bank, ten rok 2.3kpln dlatego że wziąłem assistance 2000km po EU, obecnie pojazd w Szwajcarii. W tym miesiącu wzięty Duster, ubezpieczenie od razu z większym limitem assistance po EU 2.3kpln, do tego gap na 5 lat fakturowy 3kpln, z ciekawostek w listopadzie kupowałem polisę na Volvo V60 2.4 D5 z 2012r z przebiegiem 129kkm , suma ubezpieczenia 49kpln, pełen pakiet z dużym assistance po EU, Pl bez limitu i wyszło 2.4kpln.

Napisano
Prywatny 115800 ubezpieczenie 2.1kpln VW T-Cross 1.5tsi u nich w salonie, wymóg przy kredycie w VW bank, ten rok 2.3kpln dlatego że wziąłem assistance 2000km po EU, obecnie pojazd w Szwajcarii. W tym miesiącu wzięty Duster, ubezpieczenie od razu z większym limitem assistance po EU 2.3kpln, do tego gap na 5 lat fakturowy 3kpln, z ciekawostek w listopadzie kupowałem polisę na Volvo V60 2.4 D5 z 2012r z przebiegiem 129kkm , suma ubezpieczenia 49kpln, pełen pakiet z dużym assistance po EU, Pl bez limitu i wyszło 2.4kpln.
Gdzie bierzesz z dużym holowaniem?
Napisano
22 godziny temu, ZUBERTO napisał:

Może załapiesz się na promkę pakietu dealerskiego na jakiś niski % wartości auta lub kwotę.

Przez dealera stawiam jakieś 3,5-4kzł, na wolnym rynku 2,6-3kzł.

Chyba regułą jest, że możesz wystąpić o zgodę, zapłacić za nią i wykupić ubezpieczenie gdzie chcesz, aby tylko spełniało warunki leasingodawcy.

7 godzin temu, Fili_P napisał:

14 godzin temu, Pipper napisał:

Gdzie bierzesz z dużym holowaniem?

T-Cross w Ergo Hestia, propozycja w salonie, kredyt vwbank.

Jeszcze CR-V III gen w HDI, pakiet z dużym assistance.

Volvo w PZU

Nie pamiętam w czym mi Dustera proponowali...

Ale chyba Warta...

Napisano

Odpowiedź jest to zależy.

2024 Rok, zakup gotówkowy u dealera VW samochodu bez finansowania to mogłem z ubezpieczeniem robić co chcę. Od wartości 300k składki u delaera były w okolicy 5000-6500PLN w zależności od ubezpieczyciela.

Ostatecznie moja zaufana kancelaria co zajmuje się moimi finansami przygotowała mi ofertę PZU na 4200 PLN (przy moich pełnych zniażkach OC/AC)

Dokładnie półtora miesiąca temu odnawiałem polisę i wyszło 3800PLN składki przy wartości pojazdu Eurotax 265k. Dealer dzwonił i przysyłali mi swoją ofertę odnowienia to najlepsze co chcieli zrobić to było 4500PLN

Edytowane przez bengamin

Napisano
3 godziny temu, bengamin napisał:

Odpowiedź jest to zależy.

2024 Rok, zakup gotówkowy u dealera VW samochodu bez finansowania to mogłem z ubezpieczeniem robić co chcę. Od wartości 300k składki u delaera były w okolicy 5000-6500PLN w zależności od ubezpieczyciela.

Ostatecznie moja zaufana kancelaria co zajmuje się moimi finansami przygotowała mi ofertę PZU na 4200 PLN (przy moich pełnych zniażkach OC/AC)

Dokładnie półtora miesiąca temu odnawiałem polisę i wyszło 3800PLN składki przy wartości pojazdu Eurotax 265k. Dealer dzwonił i przysyłali mi swoją ofertę odnowienia to najlepsze co chcieli zrobić to było 4500PLN

Lokalni brokerzy potrafią zrobić pojedyncze polisy taniej. A u dilera jest masówka.

Korzystam z takiego brokera i mam dobre ceny przy najwyższych pakietach OC/AC.

Napisano
W dniu 25.01.2026 o 17:00, rwIcIk napisał:

Lokalni brokerzy potrafią zrobić pojedyncze polisy taniej. A u dilera jest masówka.

Korzystam z takiego brokera i mam dobre ceny przy najwyższych pakietach OC/AC.

I tak i nie.

Mam przykład z zeszłego roku, gdzie zleciłem wystawienie polisy firmie zaproponowanej przez bank, na co broker, który prowadził wcześniej leasing/polisy auta wyraził duże oburzenie faktem iż wziąłem gdzie taniej, argumentując że oni dostają mniejsze rabaty do rozdawania i przez to u nich nie może być taniej. Ostatecznie dostał zniżkę specjalną, przez którą było taniej, ale do doliczeniu opłaty za własną polisę wyszło drożej kilka groszy. Bynajmniej broker sobie zarobił, a ja musiałem anulować polisę.

Napisano
47 minut temu, komor napisał:

I tak i nie.

Mam przykład z zeszłego roku, gdzie zleciłem wystawienie polisy firmie zaproponowanej przez bank, na co broker, który prowadził wcześniej leasing/polisy auta wyraził duże oburzenie faktem iż wziąłem gdzie taniej, argumentując że oni dostają mniejsze rabaty do rozdawania i przez to u nich nie może być taniej. Ostatecznie dostał zniżkę specjalną, przez którą było taniej, ale do doliczeniu opłaty za własną polisę wyszło drożej kilka groszy. Bynajmniej broker sobie zarobił, a ja musiałem anulować polisę.

Aż tak to bym się nie bawił, by zrobić dobrze brokerowi.

Napisano
Teraz, rwIcIk napisał:

Aż tak to bym się nie bawił, by zrobić dobrze brokerowi.

Widzisz jaki dobry jestem, ale to był ostatni raz, poza tym dostałem od niego pewne gratisy o wartości prawie 10k PLN więc odpuściłem 😉

• 3 tygodnie później...
Napisano
W dniu 23.01.2026 o 11:52, kaczorek79 napisał:

2% to dobre ubezpieczenie, właśnie dostałem propozycję na 1,9%.

Standardowo jest 2-2,5%.

Napisano
Godzinę temu, G.O.A.T. napisał:

2% to dobre ubezpieczenie, właśnie dostałem propozycję na 1,9%.

Standardowo jest 2-2,5%.

Generalnie składka zależy przede wszystkim od widzi-mi-się ubezpieczalni i nie ma tu absolutnie żadnej logiki. Mój najbardziej kontrastowy przykład to to, że mając te same warunki brzegowe, ten sam właściciel, to samo miejsce parkowania, te same zniżki itd. W Vectrze miałem pełne OC/AC za ~5kPLN (i ~4k w krzakach typu link4), a dla kilokonia mam pełne OC/AC za ~9800zł. Tyle że suma ubezpieczenia w pierwszym to ~20kPLN, a w ostatnim 650k.

Napisano
2 minuty temu, format napisał:

Generalnie składka zależy przede wszystkim od widzi-mi-się ubezpieczalni i nie ma tu absolutnie żadnej logiki. Mój najbardziej kontrastowy przykład to to, że mając te same warunki brzegowe, ten sam właściciel, to samo miejsce parkowania, te same zniżki itd. W Vectrze miałem pełne OC/AC za ~5kPLN (i ~4k w krzakach typu link4), a dla kilokonia mam pełne OC/AC za ~9800zł. Tyle że suma ubezpieczenia w pierwszym to ~20kPLN, a w ostatnim 650k.

Oczywiście, zależy co jest w tym ubezpieczeniu i co dostajesz za opłaconą składkę.

OC może być w krzakach, AC dobrze przeczytać warunki i wiedzieć za co się płaci, bo opcji jest dużo.

Edytowane przez G.O.A.T.

Napisano
7 minut temu, G.O.A.T. napisał:

Oczywiście, zależy co jest w tym ubezpieczeniu i co dostajesz za opłaconą składkę.

Ale to są mniej więcej te same zakresy.

Napisano

2050 zł zapłaciłem za ubezpieczenie nowego auta o wartości fakturowej 120 tys. Oczywiście pakiet full ze stałą sumą ubezpieczenia, naprawy w ASO, itd. W Warcie, w ubiegłym tygodniu.

Napisano
Godzinę temu, format napisał:

Ale to są mniej więcej te same zakresy.

Niby tak ale nie. Może zwyczajowo bierzesz pakiety luxpremiumprestiżwszystkomające ale nie wszystkie takie są.

Edytowane przez G.O.A.T.

• 1 miesiąc później...
Napisano

Temat do przeanalizowania ale nie tylko pod kątem kasy imho ( bo kwota to faktycznie ok 2% realnie), ale też jakości oferty i zaufania do samej firmy. Miałem w kilku ubezpieczalniach, ale najlepiej do tej pory mi się sprawdza ergo hestia, i w nich celuję z kolejnymi autami.

Napisano
  • Autor
10 godzin temu, Makisz napisał:

Temat do przeanalizowania ale nie tylko pod kątem kasy imho ( bo kwota to faktycznie ok 2% realnie), ale też jakości oferty i zaufania do samej firmy. Miałem w kilku ubezpieczalniach, ale najlepiej do tej pory mi się sprawdza ergo hestia, i w nich celuję z kolejnymi autami.

A to nie jest tak, że w salonie bierzesz pakiet dealerski i dostajesz wtedy 2%, a jak pójdziesz do normalnego ubezpieczyciela poza salonem to ci pierdyknie z 4%?

Napisano
12 godzin temu, Makisz napisał:

Oczywiście. Jak rozumiem miałeś już szkodę z Hestii i zachowali się w 100% dobrze wypłacając odszkodowanie całkowicie pokrywające Twoje roszczenia?

Ja mam swoją listę do której ostatnio doszło dopiero drugie TU, które grają FAIR. Tych TU którzy lecą w bambooko mam więcej zlosnik

Napisano

Pierwszy rok jest najdrozszy, chyba nie da sie mniej niż 2% wartości auta. Jesli jest leasing to jeszcze doplata za to że ewentualne odszkodowanie ma byc do pełnej wartości auta bez utraty wartosci np ze wzgledu na wiek. Ja za auto o wartosci 190tyś płaciłem chyba 3,5k zł z max asissance na całą UE. I to jest dobra stawka otrzymana od dilera.

Napisano
2 godziny temu, komor napisał:

Oczywiście. Jak rozumiem miałeś już szkodę z Hestii i zachowali się w 100% dobrze wypłacając odszkodowanie całkowicie pokrywające Twoje roszczenia?

Ja mam swoją listę do której ostatnio doszło dopiero drugie TU, które grają FAIR. Tych TU którzy lecą w bambooko mam więcej zlosnik

Miałem w życiu kilka szkód (niewielkich ale jednak). Nigdy się nie zdarzyło żebym miał jakieś problemy, mimo że były likwidowane u różnych ubezpieczycieli. Wstawiam auto do ASO, jeżdżę zwykle podczas naprawy zastępczym i gdy zadzwonią odbieram naprawione. Co tu może pójść nie tak?

hmm

Napisano
13 minut temu, Ryb napisał:

Miałem w życiu kilka szkód (niewielkich ale jednak). Nigdy się nie zdarzyło żebym miał jakieś problemy, mimo że były likwidowane u różnych ubezpieczycieli. Wstawiam auto do ASO, jeżdżę zwykle podczas naprawy zastępczym i gdy zadzwonią odbieram naprawione. Co tu może pójść nie tak?

hmm

Np. brak akceptacji przez TU pełnej wyceny naprawy przez ASO. Koniec końców doszło do akceptacji, ale dopiero po przesłaniu oświadczenia do podpisania przez TU o przejęciu roszczeń związanych z odmową pokrycia kosztów elementów bezpieczeństwa (wiązka elektryczna).

Napisano
1 minutę temu, komor napisał:

Np. brak akceptacji przez TU pełnej wyceny naprawy przez ASO. Koniec końców doszło do akceptacji, ale dopiero po przesłaniu oświadczenia do podpisania przez TU o przejęciu roszczeń związanych z odmową pokrycia kosztów elementów bezpieczeństwa (wiązka elektryczna).

O, ciekawe. Nigdy mi się takie coś nie zdarzyło. Myślałem, że jak auto stoi w ASO to ich problem, nie mój.

ok

Napisano
W dniu 1.04.2026 o 12:22, Ryb napisał:

Co tu może pójść nie tak?

Przykladowo masz uszkodzenie zderzaka. Naprawa to parę godzin z jakiejs tabeli, ale praktycznie zajmuje to 3 dni, bo musi wyschnąć. A ubezpieczyciel daje cia auto na 1 dzień, bo technologiczny czas naprawy to 6 godzin. Trzeciego dnia daje ci znowu auto, żebyś sobie pojechał po odbiór. Gość co odbiera auto pierwszego dnia prosi cie czy byś go gdzieś nie podrzucił do Krakowa 🤣 (przystanek jest 400 m od domu, busy do Krakowa co kilkanascie minut, 25 minut do Krakowa). Ten co dostarcza to auto w trzecim dniu dzwoni do ciebie, czy byś po niego nie podjechał gdzieś zgarnąć, bo on nie wie w którego busa wsiąść. A wystarczyło zostawić auto na 1 dzien ekstra. I w ogóle co to za jakies rozróżnianie czasów- nie mam auta 3 dni, to niech dają zastępcze na 3 dni.

Juz przemilcze to, że wycene za to uszkodzenie dostalem na 2500, finalnie kosztowalo w ASO bliżej 8000 - dolna część zderzaka +lakierowanie, jakies ponoć plastiki. Za taką lichwe TU powinno zwracać klientowi podwójna różnicę, może by sie nauczyli wyceniać uczciwie, a nie liczyć, ze ktos sie da wydymał. To oni sie maja znać i dawać uczciwe wyceny, a nie czlowiek, który taką sytuację ma raz na 15 lat.

Allianz, ubezpieczenie od dealera.

Edytowane przez Pito

Napisano
W dniu 1.04.2026 o 12:22, Ryb napisał:

Wstawiam auto do ASO, jeżdżę zwykle podczas naprawy zastępczym i gdy zadzwonią odbieram naprawione. Co tu może pójść nie tak?

tez tak robie i tez nigdy zadnych problemow.

problemy pewnie sa jak chcesz kase na naprawe na konto i na akumulator przy okazji

BTW te wyceny ASO sa absurdalne a mimo to ubezpieczyciele to placa bez gadania zlosnik

Napisano
W dniu 23.01.2026 o 11:49, gilbert3 napisał:

Zazwyczaj 2-3% od wartości.

A konkretnie, to zależy od wszystkiego i jak będzie miało być niekorzystnie to i będzie 5% albo i więcej ;)

Napisano
22 godziny temu, Pito napisał:

nie mam auta 3 dni, to niech dają zastępcze na 3 dni.

Ja tak właśnie miałem. Przy szkodzie z AC (byłem sprawcą) miałem zastępczy do dnia, w którym wypłacili mi odszkodowanie.

Fakt, że miałem również wykupione assistance.

Napisano
W dniu 23.01.2026 o 11:52, kaczorek79 napisał:

U mnie też prywatny.

Nowe auto - 1,89%, roczne - 2,26%, dwulatek - 2,47%.

Napisano
14 godzin temu, ochkarol napisał:

Ja tak właśnie miałem. Przy szkodzie z AC (byłem sprawcą) miałem zastępczy do dnia, w którym wypłacili mi odszkodowanie.

Fakt, że miałem również wykupione assistance.

Miałem pełny pakiet dealerski, rowniez z assistance na całą Europe. Suzuki akurat oferowalo Allianz. I potem gadasz z infolinią Allianza i ładnie ci tłumaczą dlaczego ta naprawa trwa tylko 6 godzin, a to ile schnie to ich nie interesuje. I to ze auta noe masz 3 dni to tez nie ich sprawa. Zastepcze masz na dzień i spadaj na drzewo. Daje flaszkę temu, kto mi znajdzie ten niuans w ich OWU.

Napisano
W dniu 2.04.2026 o 21:56, PawelWaw napisał:

BTW te wyceny ASO sa absurdalne a mimo to ubezpieczyciele to placa bez gadania zlosnik

Odniosę się do tego, a później do całości wątku.
TU płacą bez gadania, bo czasami pomimo wyższego kosztu jednostkowego sprawa jest "czysta", wg prawa właściciel auta nie może się wzbogacić na szkodzie, czyli szkoda powinna być tak wyceniona by pokryła realną wartość naprawy-jacy są klienci w PL, wiadomo-ma zostać na akumulator, tankowanie przez rok i 2x w roku libację z lakiernikiem. Te czasy skończyły, często bywa tak, że szkoda jest wyceniona +- właściwie, a właściciel auta pisze odmowę, bo chce ugrać więcej-kilkukrotnie widziałem odmowę. Czy to dobrze czy nie-każdy może sobie odpowiedzieć. Ale równie często widzę zaniżanie wycen, co jest spowodowanie niskimi składkami, szczególnie OC, które globalnie przez ostatni rok powindowało jakieś -15%, wbrew z resztą rekomendacjom KNF, które jakiś czas temu nakazywały podniesienie OC o 30%. Finalnie jako konsumenci bekniemy za to co najmniej w dwojaki sposób, bo nie da się działać wbrew prawom rynku, jak ilość szkód rośnie, średnia szkoda (jej wartość) rośnie, to nie da się zjeżdżać ze stawek, w produkcie, który od lat wg towarzystw jest nierentowny (mowa o OC).
Sprawa pakietów aut drogich-tak, dla aut o znacznej wartości, zdarza się, że polisa jest absurdalnie niska. Natomiast zdarza się również odwrotność. Ogólnie rynek jest mocno nieoczywisty i przez ostatnie lata delikatnie pisząc "skundlony".

Napisano

Napisales dlugiego posta w ktorym miales sie odniesc do tego ze wyceny aso sa kosmiczne i sie nienodniosles nawet jednym zdaniem zlosnik

Takie wymiany argumentow to ja lubie jem

• 2 tygodnie później...
Napisano
W dniu 1.04.2026 o 09:46, komor napisał:

hehe rozumiem cię z tym ostatnim zdaniem xd sam miałem z tymi również znanymi przeboje, ale z hestią jest ok. miałem szkodę, nawet dość szybko wypłacona kasa,w spodziewanej przeze mnie wysokości. gdyby tak nie bylo to bym u nich już nie był. ale faktycznie jest tak, że kurde różnie to bywa, to raz, a dwa - nie znam idealneo TU ;)