Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Auto rodzinne do 40k PLN - co polecacie?

Featured Replies

Napisano

Witam

Szukam auta rodzinnego, kombi do 40k PLN. Mój wybór padł na Vectrę C kombi CDTI 150KM po liftingu - chociaż może się zmienić smile.gif

A co Wy polecacie?

Pozdrawiam

Napisano

> Witam

> Szukam auta rodzinnego, kombi do 40k PLN. Mój wybór padł na Vectrę C kombi CDTI 150KM po liftingu -

> chociaż może się zmienić

> A co Wy polecacie?

> Pozdrawiam

Za 40KPLN chcesz kupić auto kosztujące jako nowe trzy razy tyle? Przecież ono nie ma prawa być w dobrym stanie.

Szukaj czegoś klasę niżej. Może jakiś Focus albo Astra? Lub coś z Korei: i30, ceed.

Napisano

> Za 40KPLN chcesz kupić auto kosztujące jako nowe trzy razy tyle? Przecież ono nie ma prawa być w

> dobrym stanie.

Wow, skąd wytrzasnąłeś takie stwierdzenie?

Napisano

> Za 40KPLN chcesz kupić auto kosztujące jako nowe trzy razy tyle? Przecież ono nie ma prawa być w

> dobrym stanie.

> Szukaj czegoś klasę niżej. Może jakiś Focus albo Astra? Lub coś z Korei: i30, ceed.

Dokładnie. Choć to już zależy od kupującego, czy chce mieć "święty spokój".

Napisano

> Witam

> Szukam auta rodzinnego, kombi do 40k PLN. Mój wybór padł na Vectrę C kombi CDTI 150KM po liftingu -

> A co Wy polecacie?

> Pozdrawiam

Wiem, że koreańskie to guano i ogólnie ble, ale zainteresuj się Lacetti. Nie wiem jaki masz gust, więc ciężko mi powiedzieć czy Ci się spodoba. Ale w tej cenie to dwulatka bardzo dobrze wyposażonego znajdziesz (z silnikiem diesla). A jak nie potrzebujesz jakiś bajerów tylko klima, elektryczne szyby, wspomaganie, czyli podstawowe rzeczy to nowego z salonu wyrwiesz.

Napisano

> Witam

> A co Wy polecacie?

> Pozdrawiam

ok 40 tysi: z rodzinnych kombi sam wybralbym Volvo V50 - jako dobre wozidełko. jakbym był w humorze to szukałbym tez Alfy 159 - mniej rozsądny wybor, no ale "Cuore sportivo".

Napisano

> Wow, skąd wytrzasnąłeś takie stwierdzenie?

Z konfiguratora Opla. Nowa Insignia kombi z dieslem i jakimś sensownym wyposażeniem bez problemu kosztuje 120KPLN. Vectra w swoim czasie nie różniła się ceną od Insigni.

Za 1/3 ceny wyjściowej to można kupić auto bardzo wyeksploatowane albo powypadkowe. W obu przypadkach jest to proszenie się o kłopoty.

Napisano

> Za 1/3 ceny wyjściowej to można kupić auto bardzo wyeksploatowane albo powypadkowe. W obu

> przypadkach jest to proszenie się o kłopoty.

Za 1/3 ceny wyjściowej można po prostu kupić auto używane w odpowiednim wieku. To nie zawsze idzie w parze z dużą eksploatacją albo wypadkowością.

Napisano
  • Autor

Aktualnie jeżdżę Lanosem i nie chce już drugiego koreańca - chociaż ten narazie zostaje. Potrzebuje auta z klimą, wspomaganiem i elektryki trochę smile.gif

Napisano

> Za 1/3 ceny wyjściowej można po prostu kupić auto używane w odpowiednim wieku. To nie zawsze idzie

> w parze z dużą eksploatacją albo wypadkowością.

Vectry po liftingu ze stupięćdziesięciokonnym dieslem raczej nie kupisz w "odpowiednim" wieku.

Ponadto wiek zwykle idzie w parze z eksploatacją.

Napisano

> Witam

> A co Wy polecacie?

> Pozdrawiam

uważam, że jak spuścisz klasę niżej to kupisz też całkiem niezłe auto i do tego nowsze. Jak by nie patrzeć to może nawet na gwarancji.

Napisano

> Witam

> A co Wy polecacie?

> Pozdrawiam

Jesli może być to mniejsze auto, kompakt, to może:

- Focus

- Megane

- Astra

Za te pieniądze można przyzwoite auto kupić, i to całkiem młode.

I dealer da na nie rok przyzwoitej gwarancji.

Napisano
  • Autor

> Vectry po liftingu ze stupięćdziesięciokonnym dieslem raczej nie kupisz w "odpowiednim" wieku.

> Ponadto wiek zwykle idzie w parze z eksploatacją.

Czy 4-latek, ew. 3-latek z pewną korekcją ceny wzwyż to "nieodpowiedni" wiek?

Napisano

> Czy 4-latek, ew. 3-latek z pewną korekcją ceny wzwyż to "nieodpowiedni" wiek?

Które auto bez przygód i ogromnego wyeksploatowania straci 2/3 wartości w 3 lata?

Napisano

> Które auto bez przygód i ogromnego wyeksploatowania straci 2/3 wartości w 3 lata?

Bezwypadkowa igiełka od dziadka z Niemiec.

Napisano

> Witam

> A co Wy polecacie?

Volvo V50 ok.gif

Pakowne ,ładne i ekonomiczne w D kombi ok.gif

Napisano

> Bezwypadkowa igiełka od dziadka z Niemiec.

facepalm.gif Zapomniałem. hehe.gif

Napisano

> Witam

> A co Wy polecacie?

> Pozdrawiam

w tej cenie szukałem jednak czegoś na bazie kompakta - poręczniejsze do miasta

ale żeby miejsca nie brakowało to poszedłem w te napompowane grinser006.gif

wiec jeśli opel to zafira B, a może c-max, scenic, touran, picasso itp hmm.gif

Napisano

> Wiem, że koreańskie to guano i ogólnie ble, ale zainteresuj się Lacetti. Nie wiem jaki masz gust,

> więc ciężko mi powiedzieć czy Ci się spodoba. Ale w tej cenie to dwulatka bardzo dobrze

> wyposażonego znajdziesz (z silnikiem diesla). A jak nie potrzebujesz jakiś bajerów tylko

> klima, elektryczne szyby, wspomaganie, czyli podstawowe rzeczy to nowego z salonu wyrwiesz.

Tak sobie popatrzyłem na otomoto i jest do kupienia trochę tych aut z 2008 r, full wypas za np. 28000 zł. Czemu ? hmm.gif Czyzby chodziło o spalanie prawie 8l w mieście?

Napisano

> Witam

> A co Wy polecacie?

> Pozdrawiam

jeśli miałbym dziś sam zmieniać auto to kupiłbym Cromę

do 40 kpln kupisz rocznik 2007 ze 150 konnym dieslem 1.9

wyposażenie będzie bardzo przyzwoite a do tego spory bagażnik

sam pewnie bym szukał wersji w jasnej skórce, z dużą navi i wielkim szyberdachem ale ich mało jest niestety

coś takiego jak TEN EGZEMPLARZ, ten akurat ma 2.4 jtd ale to żaden problem biglaugh.gif

Napisano

> Tak sobie popatrzyłem na otomoto i jest do kupienia trochę tych aut z 2008 r, full wypas za np.

> 28000 zł. Czemu ? Czyzby chodziło o spalanie prawie 8l w mieście?

Bo to koreańskie guano. Ludzie jeżdżą znaczkami a nie autami, stąd takie ceny. Korzyść natomiast jest taka, że większość jest od pierwszych właścicieli z prawdziwymi przebiegami. Może spalanie jest przyczyną, ale tego to nie wiem.

Napisano

> Witam

> Szukam auta rodzinnego, kombi do 40k PLN.

> A co Wy polecacie?

Dacia Logan MCV juz od 34650 PLN miesci sie w tych kryteriach ok.gif

Napisano

> http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C13806754

Nie wiem dlaczego ale jak widze auto na takiej feldze wydaje mi sie ze chinskiej, to zawsze wyglada to jak odwrocenie uwagi.

Przynajmniej u nas wsrod handlarzy to staly wybieg.

Wole jak auto jest na oryginalnych kolach wyglada to lepiej.

Napisano

> Bo to koreańskie guano. Ludzie jeżdżą znaczkami a nie autami,

Dokładnie, nie ma lansu, sąsiadowi gul nie skoczy.

A co do spalania - spinanie się o litr na 100 km jest dla mnie śmieszne, bo taka różnica w spalaniu jest pomijalna w całkowitych kosztach eksploatacji samochodu.

A na poważnie - jako auto rodzinne polecam minivana - jest pod każdym względem lepsze rozwiązanie niż kombi.

Napisano

> Witam

A jakiej wielkosci jest ta rodzina: 2+1, 2+2 czy 2+więcej?

> A co Wy polecacie?

Jesli rodzina z 1 bądź 2 dzieci, polecam coś na bazie kompakta. Wcale nie koniecznie kombi, bo hatchbacki z klasy kompaktów są również pojemne. Czyli na przykład Focus, Corolla, Cee'd czy inne takie.

Natomiast jak rodzinka jest nieco większa bądź potrzebuje więcej miejsca na bagaże a dodatkowo czasami jeździ w składzie 5os lub więcej, to polecam minivany - a w szczególności Mazdę 5 oraz Toyotę Verso. Touran tez może być. To auta o długości circa 4.5m, więc nadal poręczne w mieście, ale mają jedna dużo większe możliwości załadunkowe. Z wymienionej trójki - Mazda 5 jest najfajniejsza moim zdaniem. I za 40tysiaków spokojnie ją kupisz.

Pozdrawiam

Bartek

Napisano

> Z konfiguratora Opla. Nowa Insignia kombi z dieslem i jakimś sensownym wyposażeniem bez problemu

> kosztuje 120KPLN. Vectra w swoim czasie nie różniła się ceną od Insigni.

Insignia wchodziła bodaj dwa lata temu, a przed wejsciem wyprzedawali vectrę w dobrych cenach. Głowy nie położę, ale mozna pewnie było kupic diesla kombi poniżej 100 tzł.

> Za 1/3 ceny wyjściowej to można kupić auto bardzo wyeksploatowane albo powypadkowe. W obu

> przypadkach jest to proszenie się o kłopoty.

Za 40% ceny kupiłem czterolatka z 80 t-cznym przebiegiem - śmiga aż miło. grinser006.gif

Napisano

> duzy przelot,ale ogolnie model chyba udany

ale może jeden z nielicznych, który ma podany prawdziwy przebieg. Nie wierze, że 3 letni samochód z dieslem używany na zachodzie będzie miał poniżej 100 tyś przebiegu i w dodatku jest sprzedawany za mniej niż połowę ceny nowego.

Napisano

nie krecony, mozna sprawdzic w kazdym serwisie smile.gif

model wedlug mnie bardzo udany ok.gif

Napisano

> ale może jeden z nielicznych, który ma podany prawdziwy przebieg. Nie wierze, że 3 letni samochód z

> dieslem używany na zachodzie będzie miał poniżej 100 tyś przebiegu i w dodatku jest

> sprzedawany za mniej niż połowę ceny nowego.

otoz to ok.gif

Napisano

> to ma raptem 150kkm - niewiele jak na takie auto

No właśnie. Ciekawe tylko, czemu samochodów po tym przebiegu floty się pozbywają ?

Napisano

> to ma raptem 150kkm - niewiele jak na takie auto

Zerknija na Giełdę - ciekawe dlaczego Mati poleca to auto? hehe.gifok.gif

Napisano

> Zerknija na Giełdę - ciekawe dlaczego Mati poleca to auto?

w czym problem ?? pytal o auto rodzinne, uwazam ze to bardzo dobry wybor, wiec czemu mam nie zaproponowac auta, skoro ma go na sprzedaz moj znajomy hmm.gif

Napisano

> Witam

Kupiłem za mniejsze pieniądze niespełna 3 letniego Fiata Cromę 150 KM MJTD w manualu.... z śmiesznym przebiegiem... w sumie to to samo co Vectra C ... całe podwozie i silnik jest identyczny hehe.gif no prawie ... Fiat nie wstawia tych komór wirowych do kolektora.... więc o jeden problem mniej... ok.gif

Napisano

> No właśnie. Ciekawe tylko, czemu samochodów po tym przebiegu floty się pozbywają ?

Bo moze sie juz calkiem zamortyzowal?

Tutaj niech mnie poprawi jakas fachura od ksiegowosci.

Albo zostal sprowadzony jak rozbity (nie koniecznie mocno) i po prostu pozbyli sie problemow (ja takie mam: fura z wypozyczalni w belgii sie stuknela komus i polacy ja sprowadzili i wyklepali).

Napisano

duzy?

czyli uwazasz, ze przebieg powyzej 100 tys to duzo jak na diesla i auto tej klasy?

Napisano

> No właśnie. Ciekawe tylko, czemu samochodów po tym przebiegu floty się pozbywają ?

moze dlatego, ze niektore samochody sa rowniez zajmowane przez bank, na skutek niewyplacalnosci ich wlasciciela, lub też poprostu wziety na nie leasing zostaje splacony, ale nie sa wykupione

Napisano

> Insignia wchodziła bodaj dwa lata temu, a przed wejsciem wyprzedawali vectrę w dobrych cenach.

> Głowy nie położę, ale mozna pewnie było kupic diesla kombi poniżej 100 tzł.

> Za 40% ceny kupiłem czterolatka z 80 t-cznym przebiegiem - śmiga aż miło.

Vectrę C kombi Cosmo można było kupić za 90kpln. skromny.gif

Napisano

jakbym był w humorze

> to szukałbym tez Alfy 159 - mniej rozsądny wybor, no ale "Cuore sportivo".

Na kierownicę i parę innych pierdół by starczyło hehe.gif

Napisano

> duzy?

> czyli uwazasz, ze przebieg powyzej 100 tys to duzo jak na diesla i auto t

zwyczajnie po pewnym przebiegu otwiera sie skarbonka i trzeba do auta troche inwestowac.Ja szukal bym cos z mniejsyzm przebiegiem po prostu nie wszystkie maja kosmiczne przebiegi

Napisano

> Dokładnie, nie ma lansu, sąsiadowi gul nie skoczy.

Dla mnie akurat liczy się to co auto sobą reprezentuje, jego osiągi , a nie znaczek producenta. A opinie jakiegoś sąsiada mnie mało interesują smile.gif

> A co do spalania - spinanie się o litr na 100 km jest dla mnie śmieszne, bo taka różnica w spalaniu

> jest pomijalna w całkowitych kosztach eksploatacji samochodu.

No nie wiem czy pomijalna - jak się robi np. 15000 km rocznie, to różnica wynosi 15000*4,3/100=645 zł rocznie czyli ok. 54 zł miesięcznie - starczy na ok. 18 piw w markecie zlosnik.gif

Akurat w porównaniu z moim autem ta różnica wynosi ok. 2 l, czyli ok. 110 zł miesięcznie - akurat na parking strzeżony grinser006.gif

Napisano

> zł rocznie czyli ok. 54 zł miesięcznie

Jak policzysz sobie utratę wartości, to te 54 zł/mies to będzie pikuś.

Załóżmy - lacetti 2009, średnia cena 35 kpln

- lacetti 2006, średnia cena 22 kpln

Utrata wartości - 13 tys zł / 3 lata, tj. 361 zł miesięcznie.

Dolicz do tego koszty przeglądów, serwisu - okaże się że paliwo jest najmniejszym problemem.

Inna sprawa, że lacetti się bezproblemowo gazuje.

Napisano

> jakbym był w humorze

> Na kierownicę i parę innych pierdół by starczyło

okolice 40 tys to dolny pulap cen tych aut... czyli starczy na całość nie tylko na kierownice smile.gif

Napisano

troche leciwa by byla ale znajomy znalazl a4 b6 z 2004 roku w s-linie nie klepana zadban nawet za okragle 40 kolka zeby.GIF z tempomatem ksenonem ori z duza nawigacja rns-e itp yikes.gif ja ogladalem to bylem w szoku zeby.GIF ale kupowal to od znajomego tzn od koscia u ktorego kupil juz 5 samochodow i w koncu gosciu sprzedawal swoj czyli ten ktorym jezdzil chyba 2 lata zeby.GIF autko fajne ale imo jak wydawac 40 kola to minimum 2005 rok zeby.GIF

Napisano

> Vectrę C kombi Cosmo można było kupić za 90kpln.

W masterlease w leasingu dla firm majacych co najmniej 3 auta u nich szla od 62tys. z tego co pamietam (o wersje sie nie bede bil, bo nie pamietam).

Napisano

> Insignia wchodziła bodaj dwa lata temu, a przed wejsciem wyprzedawali vectrę w dobrych cenach.

> Głowy nie położę, ale mozna pewnie było kupic diesla kombi poniżej 100 tzł.

Ale te tanie Vectry z wyprzedaży nie mają jeszcze 3-4 lat i nie kosztują 40tys. Poza tym Insignia kombi była później i Vectrę kombi dłużej klepali, ergo wyprzedaże były później.

> Za 40% ceny kupiłem czterolatka z 80 t-cznym przebiegiem - śmiga aż miło.

Klasy Vectry? Jeśli tak to miałeś szczęście. Ale nie każdy musi je mieć.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.