Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jeszcze o dizlu, temperatura silnika

Featured Replies

Napisano

To mój pierwszy dizel, więc pytam. Przy zakupie mówiono mi, że dizle nagrzewają się dłużej od benzynowych. W lecie, faktycznie, zauważalnie dłużej, ale te 90 st. osiągał. Teraz, gdy przyszły mrozy, pojechałem 10 km do marketu... ciut ponad 60 st., parkowanie, powrót... i to samo. hmm.gif Normalne to? Jazda w jedną stronę jakieś pół godziny.

Napisano

norma.

jak wjedziesz na drogę wielopasmową i trochę przyspieszysz to osiągniesz te 90, ale potem jak zjedziesz i postoisz na jakichś światłach to znowu spadnie smile.gif

Napisano

> To mój pierwszy dizel, więc pytam. Przy zakupie mówiono mi, że dizle nagrzewają się dłużej od

> benzynowych. W lecie, faktycznie, zauważalnie dłużej, ale te 90 st. osiągał. Teraz, gdy

> przyszły mrozy, pojechałem 10 km do marketu... ciut ponad 60 st., parkowanie, powrót... i to

> samo. Normalne to? Jazda w jedną stronę jakieś pół godziny.

Niestety normalne, dlatego też niektóre wyposaża się w dogrzewacze. Firmowego Forda Connecta nie idzie zagrzać w mieście - wskazówka ledwo co wychyla się poza pozycję spoczynkową. Sytuację ratuje mała, dwuosobowa kabina, która dość szybko nagrzewa się nawet przy ledwo ciepłym powietrzu lecącym z nawiewu.

Napisano

wyższa sprawność = mniej ciepła

na zimę tylko pojemna benzyna grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> wyższa sprawność = mniej ciepła

> na zimę tylko pojemna benzyna

Wszystko jasne. Dzięki! ok.gif

Napisano

Chyba żeby pójść z torbami zlosnik.gif.

Napisano

> To mój pierwszy dizel, więc pytam. Przy zakupie mówiono mi, że dizle nagrzewają się dłużej od

> benzynowych. W lecie, faktycznie, zauważalnie dłużej, ale te 90 st. osiągał. Teraz, gdy

> przyszły mrozy, pojechałem 10 km do marketu... ciut ponad 60 st., parkowanie, powrót... i to

Normalne. Dopiero gdy diesel jest mocniej traktowany nagrzewa się bardziej, co od razu czuć po ogrzewaniu wnętrza, np. podczas jazdy z większą prędkością lub pod większym obciążeniem.

Ostatnio jechałem z żoną w trasie i ciągle kręciła ogrzewaniem, bo w czasie szybckiej jazdy było za gorąco, a po zwolnieniu np. w terenie zabudowanym robiło się chłodno.

Napisano

Norma- potrafi się nagrzewać bardzo długo, nawet do 30 km. Niektórzy mają bardzo optymistycznie umieszczone termometry i twierdzą, że im się szybciej nagrzewa, ale to zdecydowanie nieprawda.

Napisano

Prawda - w obecnych warunkach mój osiąga maksymalnie 80 st. (po połowie 20 km trasy do pracy).

Napisano

Też od neidawna jeżdze dizlem- służbowym bo prywatnie nigdy kelkota nie kupie. Dziś pojeżdziłem po zaspach i wloty w zderzaku zapchały się śniegiem, zauważyłem natychmiastową poprawę grzania, łapie bez problemu 80 stopni nawet przy lekkiej jeżdzie, zakryj więc tekturą kawałek chlodnicy i powinno sie poprawić.

Napisano

Ja w swojej Fabiance 1.9 SDI zasłoniłem tylko część chłodnicy tekturą - dokładnie to zasłoniłem wloty powietrza w zderzaku (nie zasłaniałem grilla) i już była poprawa - nie zagrzewał się wprawdzie szybciej, ale doszedł w ciągu 18km do 90 stopni (wskazówkowych) i stabilnie trzymał tą temperaturę, co bez tektury jest właściwie przy -8 stopniach nie do osiągnięcia...taki urok dzizla grinser006.gif

Dlatego na tą zimę uruchomiłem Lanosa na LPG zlosnik.gif

Napisano

Święte słowa, choć i tak wolę Diesla.

Napisano

Generalnie raczej reguła niż wyjątek.

Im nowsza jednostka i mniejsza pojemnosc tym dłuższe nagrzewanie. U mnie w 1.6 105km jest kiepsko frown.gif a z opisów kolegów 1.9 wnioskuję, że minimalnie szybciej łapie temperature.

Napisano

> Generalnie raczej reguła niż wyjątek.

> Im nowsza jednostka i mniejsza pojemnosc tym dłuższe nagrzewanie. U mnie w 1.6 105km jest kiepsko

> a z opisów kolegów 1.9 wnioskuję, że minimalnie szybciej łapie temperature.

Mam 1,6 HDI i nagrzewa sie bardzo szybko. Jak szybko to nigdy nie sprawdzałem ale bardzo szybko. Nie zasłaniam żadnych wlotów i mam zawsze 90 gradusów zlosnik.gif nawet przy zeszłorocznych mrozach zlosnik.gif

Napisano

> Mam 1,6 HDI i nagrzewa sie bardzo szybko. Jak szybko to nigdy nie sprawdzałem ale bardzo szybko.

> Nie zasłaniam żadnych wlotów i mam zawsze 90 gradusów nawet przy zeszłorocznych mrozach

Farciarz... No to mi zostało ino beksa.gif

Napisano

> Farciarz... No to mi zostało ino

Szyb nie skrobię. Zamykam obieg, dmuchawa max i czekam. zlosnik.gif

Napisano

Normalka

Napisano

> Mam 1,6 HDI i nagrzewa sie bardzo szybko. Jak szybko to nigdy nie sprawdzałem ale bardzo szybko.

> Nie zasłaniam żadnych wlotów i mam zawsze 90 gradusów nawet przy zeszłorocznych mrozach

To masz coś zepsute. Mam ten sam silnik i nie nagrzewa się bardzo szybko zlosnik.gif

Napisano

Dlatego ekonomia tego rozwiązania (mówię tylko spalaniu) jest bezapelacyjna.

Napisano

> To masz coś zepsute. Mam ten sam silnik i nie nagrzewa się bardzo szybko

Byc może grinser006.gif

Napisano

> Generalnie raczej reguła niż wyjątek.

> Im nowsza jednostka i mniejsza pojemnosc tym dłuższe nagrzewanie. U mnie w 1.6 105km jest kiepsko

> a z opisów kolegów 1.9 wnioskuję, że minimalnie szybciej łapie temperature.

Chyba mniejszy silnik się szybciej nagrzewa, a nie większy.

Napisano

Pewnie masz jakieś dogrzewanie (np. jak w Octaviach)...bo u mnie w Fabianie na tym zaoszczędzili...za to mam PTC (elektryczną nagrzewnicę) więc po 2km wieje w kabinie już ciepłym choć wskazówka temperatury płynu leży zlosnik.gif

Napisano

> norma.

> jak wjedziesz na drogę wielopasmową i trochę przyspieszysz to osiągniesz te 90, ale potem jak

> zjedziesz i postoisz na jakichś światłach to znowu spadnie

ok.gif

dokładnie

z tym że włączając ogrzewanie nawet jazda na dwupasmówce ok 100-120 km/h nie powoduje zagrzania silnika do 90 st

Napisano

Napisze tak :

zależy od danego silnika.

silnik 2,5 CRD w Voyagerze sie nagrzewał tempem błyskawicy ( chyba dzięki wbudowanemu Webasto)

1,9 Renófkowy troszkę wolniej ale dziś po odpaleniu + omieceniu szybek i 5 km jazdy miał już prawie normalną temperaturę.

Te benzynki które miałem to dłużej się nagrzewały.

Napisano

norma i nie zdziw sie jak temperatura silnika bedzie spadala np. gdy bedziesz stal wkorku z wlaczonym ogrzewaniem.

No i niech Cie nie zaskoczy wieksze zuzycie paliwa przy jezdzie na takich dystansach jak opisales.

Napisano

> 1,9 Renófkowy troszkę wolniej ale dziś po odpaleniu + omieceniu szybek i 5 km jazdy miał już prawie

> normalną temperaturę.

> Te benzynki które miałem to dłużej się nagrzewały.

Nie wiem ile omiatales ta renowke, ale moje 1,9dci po nocy w garazu podziemnym (ok +10st)

i okolo 7km przez miasto w tych temperaturach pokazuje normalna temp.

Napisano

> Pewnie masz jakieś dogrzewanie (np. jak w Octaviach)...

no właśnie- dziś jechałem służbową Octavią i zauważyłem, że z nawiewów leciało ciepłe powietrze po przejechaniu dosłownie 4 km, a wskazówka temeratury jeszcze długo leżała... czyzby coś miały w standardzie? (wersja bida, 1,9 TDI)

Napisano

W Stilo 1.9 po 4 km leci już sporo ciepłe powietrze, a webasto nie mam smile.gif

Wskazówka zaczyna dopiero iść w prawo dopiero po ok 8 km grinser006.gif

Mam na to taki sposób, że jeżdżę do pracy na jednym biegu niżej

i z wyższych obrotów szybciej załapuje smile.gif Jak załapie to można już

potem normalnie operować biegami smile.gifsmile.gif

Napisano

> no właśnie- dziś jechałem służbową Octavią i zauważyłem, że z nawiewów leciało ciepłe powietrze po

> przejechaniu dosłownie 4 km, a wskazówka temeratury jeszcze długo leżała... czyzby coś miały w

> standardzie? (wersja bida, 1,9 TDI)

Tak. Z tego co wiem, żizle skody mają taki bajer w standardzie zlosnik.gif

W Octavii jest to chyba automat, w Fabiance trzeba odpalić wentylator min. na 3 bieg i pokrętło temperatury dać na max grzanie.

Napisano

przy zeszłorocznych mrozach podczas dwugodzinnego powrotu do domu moje 1,6hdi nie osiągało temperatury 90stopni crazy.gif

Napisano

> przy zeszłorocznych mrozach podczas dwugodzinnego powrotu do domu moje 1,6hdi nie osiągało

> temperatury 90stopni

W te maksymalne mrozy to dłużej się auto nagrzewało ale 90 stopni osiągnęło ok.gif

Napisano

> W te maksymalne mrozy to dłużej się auto nagrzewało ale 90 stopni osiągnęło

1,6hdi przez 2 godziny kazalo mi siedziec w czapce icon_eek.gif

teraz mam 1,4hdi i jest tak samo crazy.gif nawet po rozgrzaniu trafiam na korek i temp leci w dół frown.gif

Napisano

> 1,6hdi przez 2 godziny kazalo mi siedziec w czapce

> teraz mam 1,4hdi i jest tak samo nawet po rozgrzaniu trafiam na korek i temp leci w dół

Dzisiaj przy -13 st rano zastawiłem całą chłodnice , po przejechaniu 3 km na wskaźniku temp była na 1/3 a po następnych 3km w połowie , czyli okole 85-90 st . W autku ciepło pomimo że kabina spora bo to Transitek 2.0 TDDi . Wczoraj była lipa, jednak zastawienie przodu w dieslach dużo daje.

Napisano

> Też od neidawna jeżdze dizlem- służbowym bo prywatnie nigdy kelkota nie kupie. Dziś pojeżdziłem po

> zaspach i wloty w zderzaku zapchały się śniegiem, zauważyłem natychmiastową poprawę grzania,

> łapie bez problemu 80 stopni nawet przy lekkiej jeżdzie, zakryj więc tekturą kawałek chlodnicy

> i powinno sie poprawić.

Zazwyczaj zakrywając chłodnice, zakrywasz IC .... muszę sprawdzić, ale zapewne będzie gorzej auto jeździło, masz cieplejszy dolot wtedy.

Napisano

> Zazwyczaj zakrywając chłodnice, zakrywasz IC .... muszę sprawdzić, ale zapewne będzie gorzej auto

> jeździło, masz cieplejszy dolot wtedy.

no właśnie nikt nie pisał że im większe mrozy tym lepsze osiągi mają nasze klekoty. Albo inaczej - przy dużych upałach po kilku depnieciach odczuwam ze IC w moim TDI jest niewiele wiekszy niż paczka papierosów biglaugh.gif

Napisano

> Tak. Z tego co wiem, żizle skody mają taki bajer w standardzie

> W Octavii jest to chyba automat, w Fabiance trzeba odpalić wentylator min. na 3 bieg i pokrętło

> temperatury dać na max grzanie.

Hmm, to ja w Hultaju tez muszę coś takiego mieć, bo wnętrze mi ogrzewa znacznie wcześniej zanim wskazówka raczy drgnąć do góry zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.