Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wypadek Roberta Kubicy

Featured Replies

Napisano

> Ogólnie to wygląda na to, że go poskładają. Pojawia się jednak pytanie o sprawność dłoni...

> Alonso przybył do kliniki wspomóc Roberta.

Niech go poskłądaja najlepiej jak sie da, podobno jest kozak psychicznie i jesli sie da, to on da rade.

Jesli Alonso sie pojawil to wielki szacun dla niego, mam nadzieje i wierze, ze Robert ma najlepsza opieke i wsparcie na tym globie!

Napisano

> Jesli Alonso sie pojawil to wielki szacun dla niego, mam nadzieje i wierze, ze Robert ma najlepsza

> opieke i wsparcie na tym globie!

Ogólnie na różnych tweeterach życzenia spływały m.in. od Buemiego, Barichello, Hulkenberga, Glocka, teamu Mercedesa...

Napisano

A Rosjanin też się pojawił ?

Napisano
  • Autor

> A Rosjanin też się pojawił ?

Powiedział tylko że jest na ścieżce wink.gif

Napisano

> A Rosjanin też się pojawił ?

Takie coś napisał:

"Witalij Pietrow wydał oświadczenie prasowe, w którym wyznał, że chce jak najszybciej zobaczyć się ze swoim kolegą: „Życzę Robertowi szybkiego powrotu do zdrowia i za kierownicę. Nasza ekipa naprawdę potrzebuje jego doświadczenia i wiedzy podczas przygotowań do nowego sezonu. Jestem pewien, że jeszcze nie raz ujrzymy jego niesamowite występy w Formule 1”."

Edyta:

Za f1wp - "Po siedmiu godzinach zakończyła się operacja Roberta Kubicy. Kierujący zabiegiem ortopada jest umiarkowanie zadowolony - podała włoska agencja prasowa ANSA. Na razie lekarze wstrzymują się od kategorycznych ocen, ale według wstępnych informacji udało się uratować prawą dłoń kierowcy." I oby się to sprawdziło.

I dalej:

"Sportmediaset.mediaset.it podaje, że operacja zakończyła się sukcesem i cytuje słowa doktora Igor Rossello: "rehabilitacja zajmie rok czasu"."

Napisano

> ja wyczytałem że przy uderzeniu miał ok.100km/h,co nie zmienia faktu,że gdyby ta bariera nie wlazła

> do srodka,to by się prawdopodobnie nic nie stało nawet przy 120 czy 130km/h

> to poprostu zajebisty pech był

Dokładnie. Ja niedawno przy podobnej prędkości przywaliłem w barierę przodem całkowicie cywilnego punciaka i to dwa razy. Z auta niewiele zostało, ze mną też idealnie nie jest (kręgosłup), ale daleko mi do tego co się stało Robertowi, a jechał przecież autem które teoretycznie nawet przy 200 kmh powinno zapewnić mu pełnię bezpieczeństwa. Straszny pech, ale miejmy nadzieję że co się źle zaczyna to sie dobrze kończy.

Napisano

> "Sportmediaset.mediaset.it podaje, że operacja zakończyła się sukcesem i cytuje słowa doktora Igor

> Rossello: "rehabilitacja zajmie rok czasu"."

Mam szczere przeczucia, że Robert w tym sezonie usiądzie za kierownicą bolidu. Nie odegra kluczowej roli dla teamu, ale przekaże cenne wskazówki i poradzi sobie lepiej, niż potencjalny kierowca rezerwowy, który ma go zastąpić na początku sezonu. Marzeniem byłoby powtórzenie wyczynu z 2003r na Norisringu cool.gif

Teraz pozostaje poczekać kilka dni na oficjalne stanowisko samego poszkodowanego.

Napisano

> Mam szczere przeczucia, że Robert w tym sezonie usiądzie za kierownicą bolidu. Nie odegra kluczowej

> roli dla teamu, ale przekaże cenne wskazówki i poradzi sobie lepiej, niż potencjalny kierowca

> rezerwowy, który ma go zastąpić na początku sezonu. Marzeniem byłoby powtórzenie wyczynu z

> 2003r na Norisringu

> Teraz pozostaje poczekać kilka dni na oficjalne stanowisko samego poszkodowanego.

Wróci wróci - na Monaco - i wygra ok.gif

Kawał twardego materiału jest z pacjenta ok.gif

Napisano

>, a jechał przecież autem które teoretycznie nawet

> przy 200 kmh powinno zapewnić mu pełnię bezpieczeństwa.

Niestety ale rajdówka nie ejst w pełni bezpiecznym samochodem..sa uderzenia, w których klatka bezpieczeństwa nie działa...

Konstrukcja nie przewiduje, ze cos sie wbija przez ścianę grodziową do srodka auta... tak samo jak nei przewiduje sie ze auto uderzy w drzewo podłogą..

Nie ma rur które chronią podczas takich uderzeń... poprostu wyjątkowy zbiego nieszczęśliwych okolicznosci..

Oby jak najszybciej wrócił.. jest piekielnie silny psyhicznie, wiec mam nadzieje, ze szybko wróci na tor i na OSy...

Napisano

> Mam szczere przeczucia, że Robert w tym sezonie usiądzie za kierownicą bolidu. Nie odegra kluczowej

> roli dla teamu, ale przekaże cenne wskazówki i poradzi sobie lepiej, niż potencjalny kierowca

> rezerwowy, który ma go zastąpić na początku sezonu. Marzeniem byłoby powtórzenie wyczynu z

> 2003r na Norisringu

> Teraz pozostaje poczekać kilka dni na oficjalne stanowisko samego poszkodowanego.

Panowie nie napalajcie sie. Najważniejsze żeby wszystko było OK. Później będziemy się martwic kiedy wróci. Narazie informacje sa pozytywne ale to wcale nie oznacza ze nic mu nie jest. Trzynajmy kciuki waytogo.gif

Napisano

NIe jest wesoło . Link

Quote:

MIKOŁAJ SOKÓŁ: Korespondencja z Włoch

Długo zastanawiałem się, czy mam się zachować jak dziennikarz czy jak przyjaciel Roberta Kubicy. W obliczu różnych, niesprawdzonych pogłosek, które docierają do Polski, zdecydowałem się podzielić informacjami prosto ze szpitala Santa Corona.

Prawda jest taka, że Robert walczył o życie. Kiedy został przetransportowany do szpitala, po długiej i niezbyt sprawnej akcji ratunkowej, lekarze przede wszystkim zajęli się utrzymaniem go przy życiu, a nie leczeniem obrażeń, których doznał w wypadku. Na szczęście, organizm Roberta okazał się bardzo silny. W efekcie nieprzerwanej, trwającej ponad dziesięć godzin operacji, udało się nie tylko zażegnąć zagrożenie życia, ale także skoncentrować na najpoważniejszych obrażeniach. Pragnę podkreślić, że Robertem zajęła się grupa naprawdę wybitnych specjalistów.

Zdaniem lekarzy, najbliższe godziny będą miały fundamentalne znaczenie jeśli chodzi o rokowania na przyszłość. Na razie, jakiekolwiek spekulacje dotyczące czasu trwania rekonwalescencji są przedwczesne.

Prosimy wszystkich dziennikarzy i kibiców o to, by nie opierali się na pogłoskach i niesprawdzonych informacjach, ponieważ mogą w ten sposób wyrządzić wiele szkody rodzinie i najbliższym Roberta.

Postaram się na bieżąco informować o rozwoju sytuacji.

Mikołaj Sokół

Napisano

> Lotus Renault podaje, że 7h operacja a Sokół, że 10h

7h trwała ta pierwsza później składali jeszcze rękę. Pewnie dlatego takie rozbierzności.

Napisano

> 7h trwała ta pierwsza później składali jeszcze rękę. Pewnie dlatego takie rozbierzności.

hmm.gif nie jestem przekonany co do tego ... w końcu 2 zespoły jednocześnie pracowały to wydaje mi się, że jeden zajmował się nogą a drugi ręką hmm.gif pewnie będzie oficjalne stanowisko szpitala to się wyjaśni

Napisano

> nie jestem przekonany co do tego ... w końcu 2 zespoły jednocześnie pracowały to wydaje mi się,

> że jeden zajmował się nogą a drugi ręką pewnie będzie oficjalne stanowisko szpitala to się

> wyjaśni

dwa zespoly pracowany na zmiane, jeden zajmowal sie dłonia, a drugi noga, po zakonczeniu tych operacji mieli zajac sie takze ramieniem wink.gif

Napisano

> dwa zespoly pracowany na zmiane, jeden zajmowal sie dłonia, a drugi noga, po zakonczeniu tych

> operacji mieli zajac sie takze ramieniem

aha. dzięki ok.gif

Napisano

właśnie na TVN24 jakiś specjalny wysłannik się wypowiadał, że rozmawiał z lekarzem i zadał mu pytanie czy Robert będzie mógł się dalej ścigać a ten mu odpowiedział krótko "Czemu nie" więc jest nadzieja Panowie. Trzymamy kciuki! FORZA KUBICA

Napisano

> właśnie na TVN24 jakiś specjalny wysłannik się wypowiadał, że rozmawiał z lekarzem

Tez wlasnei ogladam, wazne, ze go wybudzili, jest swiadomy, kontaktuje i skarzy sie na bol operowanej reki i nogi, co oznacza, ze jest czucie i jak narazie wszystko idzie pomyslnie!

Napisano

> Tez wlasnei ogladam, wazne, ze go wybudzili, jest swiadomy, kontaktuje i skarzy sie na bol

> operowanej reki i nogi, co oznacza, ze jest czucie i jak narazie wszystko idzie pomyslnie!

Jest optymistycznie.

Piszą, że wprowadzili go z powrtoem w sen.

Zespół Lotus Renault GP wydał kolejny komunikat na temat zdrowia Roberta Kubicy. Ogólna kondycja polskiego kierowcy jest dzisiaj znacznie lepsza.

Po spędzeniu nocy pod ciągłą obserwacją, Polak został dzisiaj rano na chwilę wybudzony przez lekarzy szpitala Santa Corona w Pietra Ligure. Robert był w stanie rozmawiać ze swoimi najbliższymi. Mógł również poruszać palcami, co jest optymistycznym znakiem przed dalszym procesem rehabilitacji.

Profesor Mario Igor Rossello, dyrektor Regionalnego Centrum Chirurgii Ręki Szpitala San Paolo w Savonie, nie zauważył żadnych opuchnięć ani infekcji na prawym ramieniu Roberta, co jest kolejnym dobrym znakiem, lecz dopiero za kilka dni będzie wiadomo, czy operacja była w 100 procentach udana.

Aby uniknąć wysiłku fizycznego Polaka, lekarze podadzą łagodne leki, dzięki czemu Kubica będzie mógł spać przez minimum kolejne 24 godziny. W międzyczasie lekarze zadecydują w jaki sposób zająć się obrażeniami łokcia i barku. Być może Robert będzie musiał przejść kolejny zabieg chirurgiczny, lecz nie odbędzie się to w ciągu najbliższych dni.

Zespół Lotus Renault GP pragnie podziękować szpitalowi San Paolo w Savonie oraz szpitalowi Santa Corona w Pietra Ligure za profesjonalne podejście oraz poświęcenie. Ekipa Roberta Kubicy wyda kolejny komunikat o stanie zdrowia polskiego kierowcy dzisiaj wieczorem.

Napisano

> Sadze że jeśli wszystko dobrze sie skończy ,zakończą sie też rajdy dla niego

jeszcze nic nie osiągnął i już koniec jakie to przykre grinser006.gif idol społeczeństwa od siedmiu boleści

Napisano

> jeszcze nic nie osiągnął i już koniec jakie to przykre idol społeczeństwa od siedmiu boleści

Osiągnąłeś więcej,że tak oceniasz?

Napisano

> Zostaw... Na hp tez takich pełno...

ok.gif

Napisano

> Osiągnąłeś więcej,że tak oceniasz?

Nie ale śmieszy mnie to, że robią z niego prawie boga.

Napisano

> Nie ale śmieszy mnie to, że robią z niego prawie boga.

to raczej przez szacunek dla dobrego człowieka i wspaniałego sportowca a pasji i zamiłowania nikomu nie można odmówić i zabronić pamiętaj, że rozwijasz się tylko wtedy gdy robisz to co lubisz a nie co Ci ktoś narzuca więc jak masz zamiar tak się wypowiadać to lepiej nic nie pisz. pozdrawiam

Napisano

> to raczej przez szacunek dla dobrego człowieka i wspaniałego sportowca

Nie to raczej dlatego, że ubogie społeczeństwo na siłę szuka gdzieś idola. W sumie może dobrze, rząd się z tego cieszy. Nie mam nic do Kubicy mam nadzieje, że wyzdrowieje i osiągnie coś w F1.

Napisano

Flavio Biatore pojawił się u Roberta

"Flavio Briatore, który pojawił się w szpitalu w Pietra Ligure, rozmawiał już z polskim kierowcą. Zdaniem Włocha, po Polaku w ogóle nie widać że miał wypadek. Briatore jest wielkim optymistą, jeśli chodzi o powrót Kubicy do startów w Formule 1. - Kiedy jest pierwsze Grand Prix w Europie? Za trzy miesiące? No to macie odpowiedź kiedy Kubica wróci na tor - powiedział dziennikarzom były szef Renault."

źródło: wp.pl

Napisano

> masakra - klapa od bagażnika może z 20 metrów od samochodu leżała

A czy to na pewno było działanie belki, czy może już ratowników?

Napisano

> A czy to na pewno było działanie belki, czy może już ratowników?

pod koniec tego filmiku widać jak barierka wystaje z bagażnika shocked.gif a dalej leży klapa bagażnika. barierka przebiła cały samochód

Napisano

> pod koniec tego filmiku widać jak barierka wystaje z bagażnika a dalej leży klapa bagażnika.

> barierka przebiła cały samochód

OMG - to tego to nie widziałem icon_eek.gif

Napisano

> jeszcze nic nie osiągnął i już koniec jakie to przykre idol społeczeństwa od siedmiu boleści

Możesz mieć o Kubicy i jego talencie zdanie jakie chcesz - nikt Ci nie broni, ale startując tu z takim szyderczym tekstem, w takich okolicznościach, jawnie dążysz do prowokacji - po co?

Napisano

> Flavio Biatore pojawił się u Roberta

> "Flavio Briatore, który pojawił się w szpitalu w Pietra Ligure, rozmawiał już z polskim kierowcą.

> Zdaniem Włocha, po Polaku w ogóle nie widać że miał wypadek. Briatore jest wielkim optymistą,

> jeśli chodzi o powrót Kubicy do startów w Formule 1. - Kiedy jest pierwsze Grand Prix w

> Europie? Za trzy miesiące? No to macie odpowiedź kiedy Kubica wróci na tor - powiedział

> dziennikarzom były szef Renault."

> źródło: wp.pl

mozę 3 miesiące to optymistycznie nieco (choć bardzo bym mu tego życzył), ale IMO na Monzę możę zdążyć sie wykurować i być gotowy do startu ok.gif

choć nie znaczy że go komisja dopuści.... - po kanadzie na USA go nie chcieli od razu puścić choć praktycznie nie miał obrażeń

Napisano

> OMG - to tego to nie widziałem

osz fak, rzeczywiście mimo wszystko miał dużo szczęścia że skończyło się tylko na takich obrażeniach.

Napisano

> mozę 3 miesiące to optymistycznie nieco (choć bardzo bym mu tego życzył), ale IMO na Monzę możę

> zdążyć sie wykurować i być gotowy do startu

> choć nie znaczy że go komisja dopuści.... - po kanadzie na USA go nie chcieli od razu puścić choć

> praktycznie nie miał obrażeń

Miał wstrząśnienie mózgu i być może nie chcieli ryzykować by 5 dni po tego typu urazie wsiadał za kierownicę.

Napisano

> Miał wstrząśnienie mózgu i być może nie chcieli ryzykować by 5 dni po tego typu urazie wsiadał za

> kierownicę.

Po dzisiejszych wiadomościach okazuje się, że Robert mógł nie tylko zakończyć karierę...

Wróci szybciej niż się spodziewamy ok.gif

Napisano

> osz fak, rzeczywiście mimo wszystko miał dużo szczęścia że skończyło się tylko na takich

> obrażeniach.

o 19.00 ma odbyć się konferencja i mają podać oficjalny komunikat prasowy o stanie zdrowia Roberta

Napisano

> Nie to raczej dlatego, że ubogie społeczeństwo na siłę szuka gdzieś idola. W sumie może dobrze,

> rząd się z tego cieszy.

Idola dzięki któremu jestem dumny że jestem Polakiem. Choć na chwile zapomnieć o troskach dnia codziennego. A rząd , brak słów. Może ktoś pamięta jak po zwycięstwie w Kanadzie któryś z naszych polityków proponował odebrać obywatelstwo Robertowi. A Tobie radze zrób sobie test na iloraz inteligencji bo z tego co piszesz to widać żę będziesz miał słaby wynik. ROBERT jesteś WIELKI.

Napisano

> Możesz mieć o Kubicy i jego talencie zdanie jakie chcesz - nikt Ci nie broni, ale startując tu z

> takim szyderczym tekstem, w takich okolicznościach, jawnie dążysz do prowokacji - po co?

raczej autor tego tekstu jest zazdrośnikiem i tyle....typowo polskie zachowanie....

Polacy to tylko umieja płakać i się modlić ale cieszyć się to nie mają z czego i z kogo mlot.gif

Napisano

> raczej autor tego tekstu jest zazdrośnikiem i tyle....typowo polskie zachowanie....

> Polacy to tylko umieja płakać i się modlić ale cieszyć się to nie mają z czego i z kogo

Daj spokój, widać, że się nie zna i nie wie o kim pisze.

Taki Sir Stirling Moss widocznie ma nie po kolei w głowie wypowiadając się w superlatywach o Kubickim zlosnik.gif.

Napisano

> Nie to raczej dlatego, że ubogie społeczeństwo na siłę szuka gdzieś idola. W sumie może dobrze,

> rząd się z tego cieszy. Nie mam nic do Kubicy mam nadzieje, że wyzdrowieje i osiągnie coś w

> F1.

Następny troleusz facepalm.gif

Napisano

> Wróci szybciej niż się spodziewamy

Też tak myślę smile.gif Informacje są coraz lepsze i oby tak dalej ok.gif Ten człowiek jest "z innej planety" i czuję że wróci szybciej niż wstępnie prognozują lekarze i dramatyzują polskie media.

Napisano

Typowe teksty na które tylko czekają jak szarańcze dziennikarze szukający sensacji...a potem jak się włączy wiadomości to sie odechciewa jak się słyszy różne brednie....

Zamiast życzyć zdrowia to niepotrzebnie pisanie głupot

Napisano

> Nie to raczej dlatego, że ubogie społeczeństwo na siłę szuka

> gdzieś idola.

No tak. Głupi ci Brytyjczycy, że tak hołubią swoich sportowców. Debilni Włosi, którzy histeryzują z byle powodu, beznadziejni Amerykanie dający się niemal pokroić za "swój" football, nie wspominając o Japończykach którzy z "grubasów" robią bogów.

Jesteś niewymownie ubogi komentując ten wypadek w taki sposób. I odbiegam tu od stanu posiadania, pisząc o stanie emocjonalnym.

Napisano

Jeszcze raz powtórzę że jak jakiś Polak jest super sportowcem i zarabia dużo kasy to zawsze sie znajdzie Ktoś Kto powie że w sumie to on nic sobą nie reprezentuje...zazdrość i tyle

Napisano

> Jeszcze raz powtórzę że jak jakiś Polak jest super sportowcem i zarabia dużo kasy to zawsze sie

> znajdzie Ktoś Kto powie że w sumie to on nic sobą nie reprezentuje...zazdrość i tyle

Ja się nie dziwię. Małysz ma to całą karierę, Kubica nie pierwszy raz tak dostaje. Zazdrość, frustracja...

Mam często wrażenie że niektórzy codziennie odmawiają taką modlitwę.

Aby zadbać o higienę dyskusji na tym forum, proponuję by nie komentować więcej wynurzeń zazdrośników - od awantur jest forum onetu - nie zniżajmy się do tego poziomu, tak jak niektórzy to czynią.

Napisano

> Ja się nie dziwię. Małysz miał to całą karierę

dlatego czasami głupio mi za niektórych Polaków....ale to dłuuga i chyba nie kończąca się rozmowa...

czekajmy mam nadzieję na pozytywne wieści ganja.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.