Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Biały kolor auta - za i przeciw.

Featured Replies

Napisano

Mowa o nowym samochodzie. Zalety? Fajny wygląd z odpowiednimi felgami. A wady?

Napisano

> Mowa o nowym samochodzie. Zalety? Fajny wygląd z odpowiednimi felgami. A wady?

myślę, że wiele zależy od modelu auta i lakieru, bo zwykły akryl, a np. perła mają się do siebie nijak wink.gif

Napisano

> A wady?

Niesprzedawalność później. Sprzedawcy od dawna próbują wylansować modę na białe, ale im to słabo wychodzi.

Więc jakbym dostał odpowiedni rabat (20-30%) to czemu nie ?

Napisano

> Mowa o nowym samochodzie. Zalety? Fajny wygląd z odpowiednimi felgami. A wady?

białe evo zdecydowanie lepiej wygląda od białego citroena

Napisano

> Niesprzedawalność później. Sprzedawcy od dawna próbują wylansować modę na białe, ale im to słabo

> wychodzi.

> Więc jakbym dostał odpowiedni rabat (20-30%) to czemu nie ?

slabo ?

ok 70% ciekawych aut ktore widze w okolice sa biale lub odcienie bialego (perla, kosc sloniowa, itd), typu: M3, 500-tka, Cayenne Turbo, nowe Evo, jakas lepsza wersja 300M, itd

Napisano

Wrócił do łask i trafił w segment aut sportowych/usportowionych. ok.gif

Z fajną felą jest cool.

Wady to chyba lepiej na nim widać brud niż wiekszości innych grinser006.gif

Napisano

> Wady to chyba lepiej na nim widać brud niż wiekszości innych

słowo kluczowe-chyba grinser006.gif

Jedynym typem brudu, który widać lepiej jest smoła, no i może kropki po muchach angryfire.gif

Tego, co najszybciej atakuje po myci, czyli kurz, nie widać wink.gif

Napisano

> słowo kluczowe-chyba

> Jedynym typem brudu, który widać lepiej jest smoła, no i może kropki po muchach

> Tego, co najszybciej atakuje po myci, czyli kurz, nie widać

i nie widać odprysków, bo podkład też jest biały ok.gifzlosnik.gif

Napisano

Obecnie mam piąte auto koloru białego ok.gif

Zalety :

nie nagrzewa się w lato jak ciemny,

nie widać brudu

nie widać zarysowań

Ze sprzedażą nigdy nie miałem problemu. Jak umyjesz auto nawoskujesz to będziesz się cieszył czystym przez długi czas.

W niektórych modelach nie spotykany kolor taki biały kruk

Napisano

Brud, ale też rdzę jak ta już zacznie się pokazywać. Mam wrażenie, że białe samochody szybciej rdzewieja od na przykład zielonych. Ma na to chyba wpływ jakiś pigment w lakierze grinser006.gif. Jednak coś za coś - biały kolor najlepiej wydobywa kształt samochodu.

Napisano

> i nie widać odprysków, bo podkład też jest biały

Zgadza się, po odpowiedniej kosmetyce świeci się pięknie zlosnik.gifok.gif

Napisano

Zależy od auta. Jedne wyglądają fajnie inne niekoniecznie. Mam białe auto i nie narzekam jakoś wad jak i zalet nie odczuwam zbyt specjalnie.

Napisano

W zeszłym roku kupiłem białe auto (tzn. to jest dokładnie biała perła) - kolor wybrałem trochę z przypadku, bo ten, który mi się podobał, zniknął z oferty w momencie, gdy składałem zamówienie. Z samochodu jako takiego jestem średnio zadowolony zlosnik.gif, z koloru za to bardzo. ok.gif Niedługo będę się rozglądał za kolejnym autem i raczej też będzie białe...

Z zalet: brudzi się wolniej niż ciemne lakiery, latem nie widać na nim kurzu, to chyba wszystko. Myje się też to w miarę łatwo, tzn. np. opłukanie na myjni samoobsługowej daje lepsze efekty niż w przypadku np. auta czerwonego albo ciemnoszarego (mam praktyczne porównanie).

Wady: kropki smoły z asfaltu widać na nim bardziej, niż na ciemnych autach trzeba je po prostu częściej usuwać.

Napisano

> Zgadza się, po odpowiedniej kosmetyce świeci się pięknie

Z tym, że są białe i białe hehe.gif Widać to, jak różne odcienie bieli zaparkują obok siebie - jeden aż bije w oczy, drugi jakby szary - ja tam wolę tego, co bije po oczach cool.gif

Napisano

> Z tym, że są białe i białe Widać to, jak różne odcienie bieli zaparkują obok siebie - jeden aż

> bije w oczy, drugi jakby szary - ja tam wolę tego, co bije po oczach

Zgadza się, ale to samo można napisać o innych kolorach: żółty, niebieski, czerwony wink.gif

Napisano

Bialy kolor to byl modny 3-4 lata temu jak 9 na 10 dziewczyn nosilo biale spodnie, a pod nimi stringi. biglaugh.gif Chociaz te spodnie to jeszcze starszy pomysl. Teraz bialy kolor - za ktory sie doplaca wiecej niz za metalizowany - to prowincjonalne bezguscie, a jak widze jeszcze bialego Fiata 500 to podpisuje sie pod slowami T. Jacykowa. zlosnik.gif Tylko on mowil o ubraniach, a ja motoryzacyjnie.

Moda jest jak pociag. Zeby powiedziec I'm cool trzeba siedziec w lokomotywie, a nie w doczepionym Warsie.

Pozdrawiam!

Napisano

Mam biały samochód

Zalety:

- przyjemny kolor,

- lepiej komponują się czarne dodatki (ale to tylko moje skromne zdanie),

- fajnie wygląda z lekko przyciemnionymi zielonkawymi szybami,

- mniej się nagrzewa,

- nie widać drobnych rys lub matowienia lakieru,

- mniej nagrzewa się wnętrze wozu,

Wadą, a jednocześnie też zaletą jest to, że widać wszelkie drobne zabrudzenia od smoły czy innych muszek oraz rdzę, a jak widać to można szybko zlokalizować ognisko rdzy na białym tle i temu zaradzić.

Napisano

Użytkowałem bialy,teraz mam grafitowy.

Gdybym mógł ponownie wybierac to bym brał biały,w brew pozorom bardzo praktyczny kolor.I tak jak koledzy pisza ,umyty i nawoskowany,długo cieszy oko właściciela. waytogo.gif

Napisano

+ 10 do rispectu na dzielni

Mniej się nagrzewa

Aktualnie w modzie

Można choć przez chwilę poczuć się jak władca bliskowschodniego szybu naftowego...

Wady? Przyciąga owady...!?

Napisano

przesiadlem sie z bialego na ciemny zielony i no.gif

ile bym go nie myl to i tak jakis zaciek sie znajdzie

na bialym zlalem woda i byl czysty

bialy z fajnymi felgami i czarnymi dodatkami bedzie ladnie sie prezentowal

jednak nie zawsze kolor pasuje do auta wiec napisz jaki model bierzesz pod uwage?

Napisano

> slabo ?

> ok 70% ciekawych aut ktore widze w okolice sa biale lub odcienie bialego (perla, kosc sloniowa,

> itd), typu: M3, 500-tka, Cayenne Turbo, nowe Evo, jakas lepsza wersja 300M, itd

Z tej półki cenowej - o.k., ale białe mondeo, astra czy inny golf nadal jest kojarzony z PeHem. grinser006.gif

Napisano

> Z zalet:

jeszcze dochodzi jeden fakt, w przypadku jakiegos zadrapania czy koniecznosci malowania elementu, dobranie bialego koloru jest tansze i latwiejsze niz innego (czyli pseudo inny odcien) zlosnik.gif

Napisano

Ja białego Golfa kupiłem z premedytacją. Sprzedawca się dziwił i próbował namówić mnie na inny kolor (mogłem wziąć dowolny bez dopłaty), ale ja chciałem biały, bo mnie po prostu w tym kolorze to auto się najbardziej podoba.

mar00ha

Napisano

> Niesprzedawalność później. Sprzedawcy od dawna próbują wylansować modę na białe, ale im to słabo wychodzi.

Ale jaki mieliby w tym interes, skoro większośc innych kolorów jest z dopłatą = większą ew. prowizją dla sprzedawcy?

mar00ha

Napisano

Mam bezpośrednie porównanie, bo miałem przed białym czarną perłę. Czarny szybciej tracił blask - lekkie zakurzenie i już nie wyglądał świeżo.

mar00ha

Napisano
  • Autor

> Z tej półki cenowej - o.k., ale białe mondeo, astra czy inny golf nadal jest kojarzony z PeHem.

Auto z segmentu van. Taki np. vw za kolor inny niż biały każe sobie nieźle dopłacać. Przy napiętym budżecie ma to znaczenie. I tak sobie kombinuję bo miałem kiedyś białą astrę i w ogóle nie myślałem o tym, że jest ona biała. Czy białe lakiery są mniej trwałe?

Napisano

> Auto z segmentu van.

Mnie się białe vany nie podobają. Jakoś tak kojarzą mi się z autami dostawczymi.

mar00ha

Napisano

> Mnie się białe vany nie podobają. Jakoś tak kojarzą mi się z autami dostawczymi.

> mar00ha

Vany z definicji się tak kojarzą

Napisano

> Vany z definicji się tak kojarzą

Niekoniecznie. Po prostu jakoś tak do rodzinnych vanów pasują mi ciemne kolory. Ale sądzę, że to kwestia indywidualnej estetyki.

mar00ha

Napisano

> Auto z segmentu van. Taki np. vw za kolor inny niż biały każe sobie nieźle dopłacać.

Biały touran mi osobiście kojarzy się z osiedlowym sklepikiem z warzywami - wydaje mi się, że może być później gorzej sprzedawalny. icon_rolleyes.gif

Napisano

Chwilowo "muderny".

Niestety, moda szybko przeminie i wróci stary stereotyp "biały=służbowy=trup na kołach z przebiegiem 1 000 000 km".

Sprzedanie takiego auta będzie sztuką, czyli na ryj leci Ci rezydual.

Coś jak kupno w dzisiejszych czasach auta bez klimatyzacji i próba sprzedania go potem za parę lat... :-)

Napisano

> Ale jaki mieliby w tym interes, skoro większośc innych kolorów jest z dopłatą = większą ew.

> prowizją dla sprzedawcy?

> mar00ha

Bo jest też biały metaliczny (w bardziej szanujących się firmach), który zazwyczaj stoi na absolutnym szczycie kwot dopłaty do lakieru.

Napisano

> Czy białe lakiery są mniej trwałe?

Teoretycznie lakiery pastelowe szybciej blakną (brak dodatkowej warstwy klaru.

W praktyce - bardzo różnie z tym bywa.

Miałem czarną pastelę - wyglądała nieźle, choć była strasznie piłowana w automatach.

Czerwone za to niemal spopielają się w oczach.

Napisano

> Teraz bialy kolor (...) to prowincjonalne bezguscie,

RISPEKT :-)

(się Mar00sia_ zdenerwuje...)

Napisano

> Bo jest też biały metaliczny (w bardziej szanujących się firmach), który zazwyczaj stoi na

> absolutnym szczycie kwot dopłaty do lakieru.

Bardzo mi się podoba ten biały perłowy, czy metaliczny (nie wiem czy to tylko kwestia nazwy, czy też "technologia" inna). Niestety, VW nie oferuje go w Polsce.

mar00ha

Napisano

> się Mar00sia_ zdenerwuje...

Pipp sam jest z prowincji małopolskiej, to i pewnie lepiej się zna na prowincjonalnych gustach. zlosnik.gif

mar00ha

Napisano

> Pipp sam jest z prowincji małopolskiej, to i pewnie lepiej się zna na prowincjonalnych gustach.

> mar00ha

Tam chociaż mają lokalną atrakcję pod postacią zimnego lesia, a w białym? Nawet żubry tam nie zaglądają...

Napisano

> Bardzo mi się podoba ten biały perłowy, czy metaliczny (nie wiem czy to tylko kwestia nazwy, czy

> też "technologia" inna). Niestety, VW nie oferuje go w Polsce.

> mar00ha

Czytamy uważnie:

W BARDZIEJ SZANUJĄCYCH SIĘ FIRMACH :-)

Napisano

> jeszcze dochodzi jeden fakt, w przypadku jakiegos zadrapania czy koniecznosci malowania elementu,

> dobranie bialego koloru jest tansze i latwiejsze niz innego (czyli pseudo inny odcien)

Nieprawda zlosnik.gif Kumpel miał białego malucha, z przyczyn losowych musiał całego pomalować, niby był biały, ale...Bardzo szybko ktoś mu przemodelował przedni błotnik, oczywiście do malowania. Po malowaniu okazało się, że błotnik jest biały, a reszta jakaś taka inna hehe.gif

Napisano

> Tam chociaż mają lokalną atrakcję pod postacią zimnego lesia, a w białym? Nawet żubry tam nie

> zaglądają...

ale wybory Mistera som ;P

Napisano

Witam serdecznie.

Po srebrzystym, drugi, najmniej brudzący się kolor.

Latem można kilka tygodni nie korzystać myjni.

Nie widać zarysowań, bo podkład zwykle tez jest biały albo jasny.

Pozdrawiam.

Napisano

> Witam serdecznie.

> Po srebrzystym, drugi, najmniej brudzący się kolor.

śmiem polemizować, najmniej brudzącym się kolorem z jaki znam jest taki:

std_911-2l.jpg

nie widac na nim brudu ani błota dzięki lekko odblaskowej poświacie z kilku metrów nawet jak jest zakurzony wygląda jak czysty zlosnik.gif

Napisano

> Nieprawda Kumpel miał białego malucha, z przyczyn losowych musiał całego pomalować, niby był

> biały, ale...Bardzo szybko ktoś mu przemodelował przedni błotnik, oczywiście do malowania. Po

> malowaniu okazało się, że błotnik jest biały, a reszta jakaś taka inna

to strasznie fajnie, ale my tu o malczykach nie piszemy zlosnik.gif

Napisano

(...) Mam wrażenie, że białe samochody szybciej

> rdzewieja od na przykład zielonych. Ma na to chyba wpływ jakiś pigment w lakierze (...)

Co to za brednie?

Napisano

> Zalety? Fajny wygląd z odpowiednimi felgami. A wady?

W przypadku auta bez klimy - tylko białe. Naprawdę różnica w temperaturze we wnętrzu między białym autem a ciemnym jest znacząca.

Poza tym niektóre auta białe całkiem ładnie się prezentują - wg. mnie zwłaszcza sedany, bo nie kojarzą się z Vanami i autami ph.

Poza tym autka typu "miejski gadżet" w kolorze białym perłowym na ładnej feldze waytogo.gif

Napisano

Ja mam 13 letnią nubire sedan w kolorze galaxy white i muszę powiedzieć. że biały bardzo ładny jest i jakoś nie widać oznak starzenia a jak się rzuci wosk to naprawdę ładnie. Mam dodatki czarne czyli lusterka i klamki w czarnym kolorze. Ładnie to się wszystko komponuje.

Napisano

> Pipp sam jest z prowincji małopolskiej

To prawda... blush.gif

> to i pewnie lepiej się zna na prowincjonalnych gustach.

Chodzi tak naprawde o tarcia na plaszczyznie moda - gust. Czyli mowiac jasniej: To co ma on - to co ja chcialbym miec. Dobry, modny gust, ktory jest godny szacunku to zawsze krok przed tym co wiekszosc chce miec. Kilka lat temu pomysl z biala perla byl tym czyms. Nasladowanie tego to po prostu prowincja, na ktora zawsze wszystkie trendy docieraja z opoznieniem bo kreowane sa w duzych miastach. Mowiac brzydko i - znow - jasniej to wiocha.

Tak jest ze wszystkim, a najlepsze porownanie to ubrania. Raz czerwien, raz fiolet, a garnitur czy mala czarna to jak czarny czy srebrny metalik.

Wracajac do bieli to juz w polowie lat 90-tych (15 lat temu) mowilo sie, ze czerwone Ferrari jest dla plotek, a prawdziwego szyku nadaje biale.

Pozdrawiam.

Napisano

> Niesprzedawalność później.

No nie wiem. Paru moich znajomych szuka teraz auta i szukaja tylko i wylacznie bialych. Uzywane, kilkuletnie wiec ciezko znalezc. Warunek kazdego z nich - musi byc biale.

Mysle ze obecnie to bardzo poszukiwany kolor.

Napisano

> Chwilowo "muderny".

> Niestety, moda szybko przeminie i wróci stary stereotyp "biały=służbowy=trup na kołach z

> przebiegiem 1 000 000 km".

> Sprzedanie takiego auta będzie sztuką, czyli na ryj leci Ci rezydual.

> Coś jak kupno w dzisiejszych czasach auta bez klimatyzacji i próba sprzedania go potem za parę

> lat... :-)

biały? z ciemnym felunkiem? ASO-salon-I właściciel? rozszarpią go w kilka dni za dobrą cenę, kurz tylko pozostanie zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.