Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

BMW E46 po wypadku do oceny ?

Featured Replies

Napisano

Witam niestety z dniem dzisiejszym straciłem moje oczko w głowie, jakaś miła pani zaparkowała w bagażniku mojego bmw efekt widać na zdjęciach

Mam do was prośbę pomoże ktoś choć trochę wycenić i doradzić co zrobić z tym autem ?

Najprawdopodobniej będzie szkoda całkowita lecz chciał bym wiedzieć za ile można to sprzedać i na ile liczyć odszkodowania od ubezpieczyciela...

Mega szkoda mi auta bo było bardzo zadbane i kupa kasy była w nie wsadzona a jakaś stara baba która się zamyśliła zniszczyła to na co wydałem kupę pieniędzy boje_sie.gif:

PS.jeśli zamieściłem temat w nieodpowiednim dziale proszę moda o przeniesienie przepraszam ale jeszcze jestem zawieszony po tym co się stało....

Na dodatek pani ma OC w Liberty Direct

Trochę danych o samochodzie:

Marka - BMW

Model - e46

Rodzaj - Sedan

Data produkcji/ Rejestracji - 07/1998, 12/1998

moc i pojemność - 190km, 2,8l

sprowadzone - tak, Niemcy

właściciel - w Polsce drugi

przebieg - 226 tyś

benzyna + Sekwencja LPG

skórzana fotele, szyberdach, automatyczna klima,elektryczne szyby i lusterka, 6 poduszek, reflektory przeciwmgłowe

<a href="www.fotosik.pl" target="_blank">e5dab8a78ba38f0b.jpg</a>

<a href="www.fotosik.pl" target="_blank">0df63a8ef3432a09.jpg</a>

<a href="www.fotosik.pl" target="_blank">2659b51b7fcfa95d.jpg</a>

Napisano

> Najprawdopodobniej będzie szkoda całkowita lecz chciał bym wiedzieć za ile można to sprzedać i na

> ile liczyć odszkodowania od ubezpieczyciela...

A pewnie wyliczą, że auto było warte z 13-14 tys.

Nie widzę szans, żeby nie zaliczyło to się w szkodę całkowitą.

Widzę, że była karetka? Jak się zakończyło?

Napisano
  • Autor

> A pewnie wyliczą, że auto było warte z 13-14 tys.

> Nie widzę szans, żeby nie zaliczyło to się w szkodę całkowitą.

> Widzę, że była karetka? Jak się zakończyło?

Zakończyło się dobrze nikt nie ucierpiał , panowie z karetki powiedzieli że gdyby nie moje auto to pani zatrzymała by się na drzewie i wtedy mogło być słabo....

Napisano

bez oceny technicznej nie da się tego wycenić

gdyż nie wiadomo jak mocno uszkodzone autko jest wewnątrz bagażnika

dopiero po takim opisie można cokolwiek powiedzieć,

jak otrzymasz papiery z TU (zażądaj pełnego wyliczenia szkody całkowitej wraz z kalkulacją naprawy i wyliczeniem wartości pojazdu - bo będzie szkoda całkowita) to zwróć uwagę na wartość auta (pewnie będzie zaniżona troszkę) oraz wartość pozostałości

a najlepiej nich ktoś kto ma o tym pojęcie to poczyta

jeśli będzie o co walczyć to ci o tym powie

może jeszcze wchodzić w rachubę naprawa do wartości pojazdu, ale tego bez rzeczoznawcy nie ruszysz...

na razie to wróżenie z fusów....

Napisano

> Części nie powalają cenami, kwestia blacharza z ramą, który to poskłada za sensowne pieniądze.

> Pozdrawiam BAS

Ale nie wiadomo, czy kierownik che jeździć autem prostowanym na ramie...

Napisano

ostrego strzała dostałeś shocked.gif

z jaką prędkością jechała kobieta, że tak zdemolowała Ci auto ? Widać jednak przewagę technologiczną, drugie auto będzie do naprawy chyba.

Napisano

auto trzeba naciagnac i wspawac cwiartke

stary samochod, moze to byc nie oplacalne zeby zrobic to "aby nie bylo widać"

Napisano
  • Autor

> Ale nie wiadomo, czy kierownik che jeździć autem prostowanym na ramie...

Auto na 100% idzie do sprzedania kwestia jest ile można za to dostać ?

3 miesiące temu była wsadzona nowa sekwencja za 3,5tyś oslabiony.gif

Na szczęście 5 minut wcześniej wyszedłem z auta wiec jestem cały i zdrowy, widząc po stanie auta za żadną kase nie chciał bym siedzieć w środku....

Napisano

> Ale nie wiadomo, czy kierownik che jeździć autem prostowanym na ramie...

Nikt nie chce, ale pewnie nie jeden jeździ nie wiedząc o tym.

Czasami bywam w różnych warsztatach i widziałem większe ulepy(dosłownie składane z 3 różnych autek).

Tylko podpowiadam rozwiązania, mając świadomość ile kosztuje ćwiartka oraz robocizna, można policzyć ile skłonny będzie zapłacić kupujący.

Oby ten kto naprawi to auto zrobił to z głową i na ramie.

Znam przypadek, że chłopaki ciągnęli jakąś betę za podłużnicę... i jakimś cudem wyszła im za długa.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Na szczęście 5 minut wcześniej wyszedłem z auta wiec jestem cały i zdrowy, widząc po stanie auta za

> żadną kase nie chciał bym siedzieć w środku....

Mojej baby Honda była podobnie albo gorzej rozpiżdżona jak jej typ wjechał w dupę, a mojej babie oprócz lekkiego szoku nic się nie stało - na szczęście.

Napisano

> Części nie powalają cenami, kwestia blacharza z ramą, który to poskłada za sensowne pieniądze.

nie opłaca sę, bo jeśli ma być dobrze to nie będze za sensowne pieniądze. Pomijając już fakt, że to auto już nigdy nie wróci do stanu w jakim było przed wypadkiem.

Napisano
  • Autor

> Mojej baby Honda była podobnie albo gorzej rozpiżdżona jak jej typ wjechał w dupę, a mojej babie

> oprócz lekkiego szoku nic się nie stało - na szczęście.

Bo baby to twarde są zlosnik.gif

Napisano

> Bo baby to twarde są

Przede wszystkim miała zapięte pasy i zagłówek okazał się dobrze ustawiony.

Mój kumpel widział jak w radiowóz stojący na czerwonym świetle, bez hamowania wjechało inne auto (kierowca prawdopodobnie usnął). Policjanci mieli niezapięte pasy i skończyło się wybitymi zębami o kierownicę i innymi obrażeniami.

Napisano

Jak chcesz wiedzieć ile warte auto wg ubezpieczyciela, wejdź na www i zacznij wypełniać arkusz wyliczania składki - zdaje się że już po wybraniu modelu zostaniesz poinformowany ile auto jest warte. Szkoda na 100% będzie całkowita. Teraz będzie zależało od Ciebie czy bierzesz wrak i dostajesz mniej kasy, czy oddajesz wrak i dostajesz więcej kasy wink.gif tak przynajmniej było w przypadku mojego kolegi. Wrak możesz sprzedać handlarzowi albo wziąć bosha i na allegro powystawiać części. Musisz siąść na spokojnie i sobie wszystko policzyć jak dostaniesz kalkulację.

Szkoda autka, dobrze że wszyscy cali. Daj znać jak się sprawa skończy.

Napisano

Powiem Ci jak to wyglądało u mnie. Auto inne i strzał inny ale wina nei moja i likwidacja z OC sprawcy.

Za jakiś czas przyjedzie rzeczoznawca i wyceni Ci auto, przyśle papierki z wyceną. To na co musisz zwrócić uwage to wartość auta przed wypadkiem to jest naistotnniejsze, wartościa wraku nei masz sie co przejmować. Najprawdopodobniej zaniża wartośc auta przed i zawyża wartośc wraku. Jesli uznasz ze tak jest to bierz rzeczoznawcę i niech wycenia auto przed strzałem, jak napisąłem wcześniej nei zajmuj się wartością wraku. Mając wycene ślesz to do ubezpieczyciela i albo uzna albo nie tu bywa różnie. Teraz jeśli chodzi o wrak to najlepiej prosisz ubezpieczyciala (jeśli sami nie zaproponują) żeby wystawli Twoje auto na ich portalach ogłoszeniowych. Jeśli nawet wycenili wrak na powiedzmy 8tyś a sprzeda się za 4 tyś to róznice muszą Ci zwrócić. Dlatego właśnei napisałem na samym początku żeby nei przejmować się wartością wraku. Tak to wyglądało u mnie, ubezpieczyciel to Compensa, nei wiem jak w Liberty. Zycze powodzenia w dochodzeniu należnych pieniążków. Szkoda auta ale najważniejsze że Ty cały. Pozdrawiam

Napisano

Oooo mocne te Fordy są obecnie icon_eek.gif

Napisano

> gdyż nie wiadomo jak mocno uszkodzone autko jest wewnątrz bagażnika

No fakt, nie widać, że połowy bagażnika nie ma...

Szkoda całkowita jak malowana.

Napisano

> Widać jednak przewagę

> technologiczną, drugie auto będzie do naprawy chyba.

ciekawe co by na to powiedziała babka która wjechała mi w tył łady z lat 70 golfem 3... w ładzie pękła mi lampa a w golfie zgięła się belka pod silnikiem, rozwalił cały przód z chłodnicą i lampami i odjechał lawetą... hehe.gifzlosnik.gif

Napisano

> 3 miesiące temu była wsadzona nowa sekwencja za 3,5tyś

To trafi Cię szlag jak wartość auta podniosą o 200-300zł za obecność instalacji gazowej hehe.gif

• 4 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Dla zainteresowanych szkoda wyceniona na 12.300 zł

Resztę sprzedałem za 8 tyś

Wyszło tak że jestem na zero i zostały mi koła zimowe z alufelgami smile.gif

Napisano

> Wyszło tak że jestem na zero i zostały mi koła zimowe z alufelgami

Widzisz - nie taka całka straszna jak ją malują.

Szybko, sprawnie i bez marudzenia kupujących pozbyłeś się problemu.

W sumie powinieneś pani podziękować, że Ci pomogła tak łatwo sprzedać 13 letnie auto.

Napisano

> Dla zainteresowanych szkoda wyceniona na 12.300 zł

> Resztę sprzedałem za 8 tyś

> Wyszło tak że jestem na zero i zostały mi koła zimowe z alufelgami

mogłeś jeszcze sekwencję wyciągnąć skoro była nowa, byś miał akurat do kolejnej beemki grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Widzisz - nie taka całka straszna jak ją malują.

> Szybko, sprawnie i bez marudzenia kupujących pozbyłeś się problemu.

Auto kupiła pierwsza osoba która przyjechała wiec naprawde szybko sie to potoczyło...

> W sumie powinieneś pani podziękować, że Ci pomogła tak łatwo sprzedać 13 letnie auto.

Tu sie mylisz auto było naprawde zadbane i doinwestowane szukam od 3 dni podobnego auta i cieżko coś wytropić w tym stanie....

Napisano

> Tu sie mylisz auto było naprawde zadbane i doinwestowane

Co wcale nie oznacza, że szybko, sprawnie i bez marudzenia kupujących byś go sprzedał.

A wręcz zakładam, że żeby za 20k zł kupować nastoletnie auto, trzeba być biednym "miłośnikiem marki" którego zwyczajnie nie stać na tą "markę".

To co piszesz o szukaniu takiego auta potwierdza tą tezę - auta są zaniedbane, bo ich użytkowników nie stać na ich utrzymanie.

Napisano
  • Autor

> Co wcale nie oznacza, że szybko, sprawnie i bez marudzenia kupujących byś go sprzedał.

> A wręcz zakładam, że żeby za 20k zł kupować nastoletnie auto, trzeba być biednym "miłośnikiem

> marki" którego zwyczajnie nie stać na tą "markę".

> To co piszesz o szukaniu takiego auta potwierdza tą tezę - auta są zaniedbane, bo ich użytkowników

> nie stać na ich utrzymanie.

Teraz to mi pojechałeś smirk.gif

myśle że temat można zakonczyć ok.gif

Napisano

> Teraz to mi pojechałeś

Nie Tobie - tym użytkownikom, których samochody oglądasz. Sam napisałeś, że nie są w stanie zadowalającym - czyli użytkownicy o nie nie dbają.

Napisano

ja na twoim miejscu bym poleżał 7 dni w szpitalu na zawroty głowy itp a następnie starał się odzyskać stracone pieniądze z cywilnego

Napisano

> ja na twoim miejscu bym poleżał 7 dni w szpitalu na zawroty głowy itp a następnie starał się

> odzyskać stracone pieniądze z cywilnego

Art. 286. § 1. Kto, w celu osiągnięcia korzyści majątkowej, doprowadza inną osobę do niekorzystnego rozporządzenia własnym lub cudzym mieniem za pomocą wprowadzenia jej w błąd albo wyzyskania błędu lub niezdolności do należytego pojmowania przedsiębranego działania, podlega karze pozbawienia wolności od 6 miesięcy do lat 8.

Art. 233. § 1. Kto, składając zeznanie mające służyć za dowód w postępowaniu sądowym lub w innym postępowaniu prowadzonym na podstawie ustawy, zeznaje nieprawdę lub zataja prawdę, podlega karze pozbawienia wolności do lat 3.

Art. 18. § 1. Odpowiada za sprawstwo nie tylko ten, kto wykonuje czyn zabroniony sam albo wspólnie i w porozumieniu z inną osobą, ale także ten, kto kieruje wykonaniem czynu zabronionego przez inną osobę lub wykorzystując uzależnienie innej osoby od siebie, poleca jej wykonanie takiego czynu.

§ 2. Odpowiada za podżeganie, kto chcąc, aby inna osoba dokonała czynu zabronionego, nakłania ją do tego.

Powinno wystarczyć.

Napisano

> ja na twoim miejscu bym poleżał 7 dni w szpitalu na zawroty głowy itp a następnie starał się odzyskać stracone pieniądze z cywilnego

Taki niuansik jak obarczenie sprawcy karą pozbawienia wolności pomijasz ?

Napisano

a tak poza tym smirk.gif

Quote:

Na szczęście 5 minut wcześniej wyszedłem z auta wiec jestem cały i zdrowy, widząc po stanie auta za żadną kase nie chciał bym siedzieć w środku....

Napisano

> ja na twoim miejscu bym poleżał 7 dni w szpitalu na zawroty głowy itp a następnie starał się

Czy w tej Łodzi wszyscy myślą tylko o wyciąganiu kasy? Panowie w białym kiedyś już w tym temacie się popisali.

Napisano

I dlatego w tym kraju nigdy nie bedzie normalnie. Klasyczne polactwo w pelnym swietle.

Napisano

> I dlatego w tym kraju nigdy nie bedzie normalnie. Klasyczne polactwo w pelnym swietle.

gdyby przywaliła w motocyklistę to by go zabiła . Zresztą nie wiedziałem, że wyszedł wcześniej bo w przeciwnym razie na bank dostałby urazu

Napisano

> A wręcz zakładam, że żeby za 20k zł kupować nastoletnie auto, trzeba być biednym "miłośnikiem

> marki" którego zwyczajnie nie stać na tą "markę".

można być miłosnikiem MODELU a nie marki. Niektórych modeli nie da się już kupić nowych, weź to pod uwagę w swoim toku myślenia zlosnik.gif

to że komuś się podoba BMW E9 nie oznacza że jako substytut kupi nową 6 i będzie wyglądał jak wieszak na złote łańcuchy..

ck-e9-cs-76.jpg

nie kazdy wyznaje w swym zyciu euro-entuzjasto-doktrynę = nowsze-lepsze zlosnik.gif

Napisano

> Niektórych modeli nie da się już kupić nowych,

Tyle że zwykle takie egzemplarze nie służą właścicielom do codziennego "tyrania".

Napisano

> gdyby przywaliła w motocyklistę to by go zabiła . Zresztą nie wiedziałem, że wyszedł wcześniej bo w

> przeciwnym razie na bank dostałby urazu

a gdyby akurat przechodzilo stadko dzieci to z pewnoscia conajmniej szescioro by zabila no.gif.to juz z tego co pamietam twoja druga proba naklaniania do oszustwa na szkode innej osoby na tym forum.zalosne czerwona.gif

Napisano

> Tyle że zwykle takie egzemplarze nie służą właścicielom do codziennego "tyrania".

kwestia podejścia, na zachodzie (np Holandia) nie jest to nic dziwnego zlosnik.gif

poza tym mi sie np osobiście podoba E46 a E90 już nie. Nie dlatego że jest nowsze ale dlatego że ma paskudny tył. No i co? Dopasowuję teorie do budźetu? hmm.gifzlosnik.gif Nie, nie mam zamiaru kupowac E46 - bo wole E32. A jeszcze bardziej E23. I nie widzę przeszkód w jeżdżeniu takim E23 na codzień zlosnik.gif Doinwestowane będzie się sprawowac lepiej niż nowa KIJA zlosnik.gif we wszystkim poza wypadkiem z druga KIJĄ. No ale bez przesady, nie jestem miłośnikiem ogrodzonych osiedli zlosnik.gif

Napisano

> Czy w tej Łodzi wszyscy myślą tylko o wyciąganiu kasy?

nie rozumiem twojego toku myślenia sciana.gif ktoś z Łodzi zrobił ci krzywdę???

jeśli ktoś wyraża jakąś opinię lub pogląd.... to nie wszyscy mieszkańcy tej samej miejscowości lub województwa mają taki sam.....

chyba zbyt daleko idące wnioski wyciągasz.....

Napisano

pierwszej nie kojarzę oslabiony.gif jakie oszukiwanie ?? od takiego uderzenia uraz kręgosłupa jest bardzo prawdopodobny. Co gorsza objawy mogą ujawnić się długo po wypadku i wtedy zostaje się z rozbitym autem oraz receptami do wykupienia.

Ciekawe co by Pani z Hondy powiedziała gdyby kierowca z Bmw zgłosił się do niej po miesiącu z zawrotami głowy no.gif

Stare przysłowie ale na czasie " chcesz mieć miękkie serce to musisz mieć twardą dupę "

Napisano

Quote:

facepalm%5B1%5D.gifhehe.gifhehe.gifhehe.gif

Weź myśl samodzielnie ok.gif

Napisano

> I dlatego w tym kraju nigdy nie bedzie normalnie. Klasyczne polactwo w pelnym swietle.

Dlaczego?

Jeżeli faktycznie trafił do lekarza z urazem który wyszedł po fakcie i ma na to odpowiednią dokumentację medyczną (nie symulował i nie doszło do spreparowania dokumentacji), to ma prawo dochodzić odszkodowania na osobie z OC sprawcy nawet do kilku lat wstecz.

Konieczność wizyt u lekarza, czy niezdolność do pracy/ normalnego funkcjonowania w tym czasie, jeśli są w związku przyczynowo-skutkowym ze zdarzeniem drogowym kwalifikują się pod roszczenie odszkodowawcze z OC sprawcy.

Napisano

> od takiego uderzenia uraz kręgosłupa jest bardzo prawdopodobny.

Szczególnie, jak 5 minut przed zdarzeniem wysiadło się z samochodu.

Podżegaczu, nie idź tą drogą.

> Stare przysłowie ale na czasie " chcesz mieć miękkie serce to musisz mieć twardą dupę "

Czyli propagujesz kłamstwo, oszustwo, wyłudzanie i zwykłe złodziejstwo.

Przydało by Ci się trochę odpoczynku czerwona.gif

Napisano

> Stare przysłowie ale na czasie " chcesz mieć miękkie serce to musisz mieć twardą dupę "

"Dla tego kto nie mówi dobrze, milczenie jest lepsze od słów."

Przysłowie jeszcze starsze. 7 dni na naukę prawa karnego to mało ale może chociaż liźniesz podstawy.

Napisano

> "Dla tego kto nie mówi dobrze, milczenie jest lepsze od słów."

> Przysłowie jeszcze starsze. 7 dni na naukę prawa karnego to mało ale może chociaż liźniesz

> podstawy.

Przepraszam za OT, ale ten człowiek daje się we znaki na różnych kącikach.

Co Was Modów powstrzymuje od perm bana?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.