Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Spalanie nowej astry

Featured Replies

Napisano

Została zakupiona u nas w fabryce nowa astra 1.6 benzyna, kombi. Spala 25l/100 grinser006.gif. Panowie w serwisie twierdzą, że się ułoży i zacznie spalać normalnie. Domniemam, że to cecha konkretnego przypadku, ale jaka może być przyczyna? Miałam nowe samochody i spalanie na początku jak i w dalszych latach było w miarę podobne.

Napisano

> Została zakupiona u nas w fabryce nowa astra 1.6 benzyna, kombi. Spala 25l/100 . Panowie w serwisie

> twierdzą, że się ułoży i zacznie spalać normalnie. Domniemam, że to cecha konkretnego

> przypadku, ale jaka może być przyczyna? Miałam nowe samochody i spalanie na początku jak i w

> dalszych latach było w miarę podobne.

Taa ułoży hehe.gif

Napisano
  • Autor

> zmienic aso

Domyślam się, ale jak pisałem samochód nie mój, więc mnie to grzeje, ale z ciekawości o co biega?

Napisano

Silniki 1.6 są jakieś dziwne - miałem kiedyś w użyciu Forda z ich silnikiem 1.6,

to palił podobnie hehe.gifzlosnik.gif

Napisano

> Została zakupiona u nas w fabryce nowa astra 1.6 benzyna, kombi. Spala 25l/100 . Panowie w serwisie

> twierdzą, że się ułoży i zacznie spalać normalnie. Domniemam, że to cecha konkretnego

> przypadku, ale jaka może być przyczyna? Miałam nowe samochody i spalanie na początku jak i w

no moj przez pierwsze 2 baki palił ok 1l wiecej... ale nie 15 smile.gif

no ale sie ulozy smile.gif i spadnie do 23 smile.gif to wtedy ASO powie ze sportowy styl jazdy i to normalne.

Napisano

Może zbiornik dziurawy...

Napisano

> twierdzą, że się ułoży i zacznie spalać normalnie.

Aż dziw, że nie zaproponowali wysłania jej na odwyk, albo hipnozy.

Napisano

jak to spalanie jest zmierzone? Bo wyjeżdżeniu kilku baków czy z kompa?

Napisano

> Została zakupiona u nas w fabryce nowa astra 1.6 benzyna, kombi. Spala 25l/100 . [...]

Ile czasu już tak jest? Dzień, tydzień, miesiąc? U mnie w GP od razu po kupnie było podobnie (może nie 25 ale powyżej 10). Następnego dnia wywaliło 'check' (nie od razu) i w ASO komputer pokazał wadliwą sondę lambda. Wymienili na nową.

Napisano

> Ile czasu już tak jest? Dzień, tydzień, miesiąc? U mnie w GP od razu po kupnie było podobnie (może

> nie 25 ale powyżej 10). Następnego dnia wywaliło 'check' (nie od razu) i w ASO komputer

> pokazał wadliwą sondę lambda. Wymienili na nową.

No widzisz - po co wymieniali?

Przecież specjaliści wiedzą, że wystarczyło poczekać, aż sonda się "ułoży" hahaha.gifhahaha.gifhahaha.gif

Napisano

> Domyślam się, ale jak pisałem samochód nie mój, więc mnie to grzeje, ale z ciekawości o co biega?

Może niech kierowcy tej Astry przestaną kraść paliwo... wink.gif

Napisano

I to powinno być wyjaśnienie wątku poprzedniego na temat nowego auta i od razu jazdy trasy. Cóż widać tutaj użytkownicy nie oszczędzają nowego auta tylko pewnie od razu do czerwonego polo bo co to przecież nowe to gwarancja jest.

Napisano

Gdzie jest tu kolega od Opla, nie widzę go! grinser006.gif

Jeżeli tak faktycznie pali - to jest zepsuta, nie ma innej możliwości. No chyba że to ten silnik 1.6T, ten potrafi tyle spalić, jak każde turbo przy ostrzejszej jeździe. Owszem, w okresie docierania (pierwsze 1000km) silniki moga spalac nieco więcej, ale to w granicach 10%, nie 300% zlosnik.gif U mnie akurat w okresie docierania spalał prawie o połowę mniej, niż teraz, ale to dlatego, że go oszczędzałem devil.gif

Napisano

> I to powinno być wyjaśnienie wątku poprzedniego na temat nowego auta i od razu jazdy trasy. Cóż

> widać tutaj użytkownicy nie oszczędzają nowego auta tylko pewnie od razu do czerwonego polo bo

> co to przecież nowe to gwarancja jest.

Ale trasa dla nowego auta jest jak najbardziej wskazana. Akurat zrobienie 1000 km bez wkręcania na wysokie obroty (zgodnie z zaleceniami producenta nie kręcić powyżej 4.500), z przerwami na kawę i WC (przy okazji silnik się schłodzi) to najzdrowsze, co może być.

Napisano

> Jeżeli tak faktycznie pali - to jest zepsuta, nie ma innej możliwości. No chyba że to ten silnik

> 1.6T, ten potrafi tyle spalić

Jeśli tak twierdzisz, to znaczy że nie jeździłeś taką Astrą. (Co mnie nie dziwi - opinie nie poparte żadnym doświadczeniem to norma na tym forum).

Nawet stojąc (a nie jadąc) w ogromnych korkach, na zmianę z katowaniem auta non-stop na czerwonym polu, ciężko będzie Astrą 1.6T przekroczyć 15-18 litrów.

Napisano

Moja dziesięciolatka zaczęła tyle palić w poniedziałek . W serwisie ( nie mylić z ASO ) wymieniono czujnik temperatury - przez niego komp dozował właśnie takie dawki Do tego oczywiście olej, bo tam też już dostawała się benzyna.

Check nawet nie mrugnął .

Napisano

> Nawet stojąc (a nie jadąc) w ogromnych korkach, na zmianę z katowaniem auta non-stop na czerwonym

> polu, ciężko będzie Astrą 1.6T przekroczyć 15-18 litrów.

Może koledze chodzi o spalanie chwilowe? niewiem.gifzlosnik.gif

Napisano

> Gdzie jest tu kolega od Opla, nie widzę go!

yaya.gif

> Jeżeli tak faktycznie pali - to jest zepsuta, nie ma innej możliwości. No chyba że to ten silnik

> 1.6T, ten potrafi tyle spalić, jak każde turbo przy ostrzejszej jeździe. Owszem, w okresie

> docierania (pierwsze 1000km) silniki moga spalac nieco więcej, ale to w granicach 10%, nie

> 300% U mnie akurat w okresie docierania spalał prawie o połowę mniej, niż teraz, ale to

> dlatego, że go oszczędzałem

IMHO jest to teoria spiskowa mająca na celu podważyć wiarygodność Opla jako wytwórcy doskonałych, bezpiecznych i bezawaryjnych aut. Jeżeli jednak była by to sonda lambda, ew wina przepustnicy/wtryskiwaczy to zapewne rozwinięta i trzymająca na najwyższym światowym poziomie usługi serwisowe sieć Opla usunie to momentalnie ok.gif

Napisano

> IMHO jest to teoria spiskowa mająca na celu podważyć wiarygodność Opla jako wytwórcy doskonałych,

> bezpiecznych i bezawaryjnych aut. Jeżeli jednak była by to sonda lambda, ew wina

> przepustnicy/wtryskiwaczy to zapewne rozwinięta i trzymająca na najwyższym światowym poziomie

> usługi serwisowe sieć Opla usunie to momentalnie

Jeżeli usunie przepustnicę, to problem zostanie rozwiązany, ale pojawi się inny, związany z brakiem przepustnicy zlosnik.gif

Napisano

> Jeżeli usunie przepustnicę, to problem zostanie rozwiązany, ale pojawi się inny, związany z brakiem

> przepustnicy

teoretycznie tak,ale....

Pamiętam takiego jednego transita z osp który tez miał takie spalanie, ale jego przebieg to był w dziesiątkach km liczony i robił niedzielne rundki wokół kościoła, więc nie miał czasu się rozruszać i przepalić zlosnik.gif

Napisano

> Jeśli tak twierdzisz, to znaczy że nie jeździłeś taką Astrą. (Co mnie nie dziwi - opinie nie

> poparte żadnym doświadczeniem to norma na tym forum).

> Nawet stojąc (a nie jadąc) w ogromnych korkach, na zmianę z katowaniem auta non-stop na czerwonym

> polu, ciężko będzie Astrą 1.6T przekroczyć 15-18 litrów.

Ja wiem - w korkach na krótkich odcinkach w zimie brało mi do 14-14.5l/100km. Nie katowałem bo nawet nie było gdzie, ale 25l to raczej nie weźmie.

Napisano

> I to powinno być wyjaśnienie wątku poprzedniego na temat nowego auta i od razu jazdy trasy. Cóż

> widać tutaj użytkownicy nie oszczędzają nowego auta tylko pewnie od razu do czerwonego polo bo

> co to przecież nowe to gwarancja jest.

Nie realne jest zrobienie spalania w trasie 25l/100km w takiej Astrze, choćby nie wiem jak naginać.

Napisano

> Nie realne jest zrobienie spalania w trasie 25l/100km w takiej Astrze, choćby nie wiem jak naginać.

no chyba że kierowca takiej astry woła na radyjku: "mam oszczędności do sprzedania" 270635636-JUMP2.gif

Napisano

> no chyba że kierowca takiej astry woła na radyjku: "mam oszczędności do sprzedania"

Jakie oszczędności hehe.gif toć to już deficyt hehe.gif

Ale 25l/100 w miescie bardzo zakorkowanym i z klima i na bardzo krótkich odcinkach jest możliwe do osiągnięcia nawet w 1,6 .... trzeba by zobaczyc ile pali przy 90 km/h na płaskim terenie... niewiem.gif

Napisano

> Jakie oszczędności toć to już deficyt

> Ale 25l/100 w miescie bardzo zakorkowanym i z klima i na bardzo krótkich odcinkach jest możliwe do

> osiągnięcia nawet w 1,6

Chyba z kotwicą na holu.

Napisano

> Została zakupiona u nas w fabryce nowa astra 1.6 benzyna, kombi. Spala 25l/100 .

moze tam siedzi silnik SRT a nie 1.6 hehe.gif

Panowie w serwisie

> twierdzą, że się ułoży i zacznie spalać normalnie.

ale co sie ma ułozyc? przewody paliwowe?

bez jaj, zmien ASO, bo to napewno normalne nie jest ok.gif

Napisano

A które ASO tak twierdzi? Bo może jakieś mi znane ze złej strony. zlosnik.gif

Napisano

> Została zakupiona u nas w fabryce nowa astra 1.6 benzyna, kombi. Spala 25l/100 .

Mój przy 200 km/h spala chyba nawet więcej, więc nic jej nie domaga zlosnik.gif

Napisano

Miałem kiedyś auto klasy kompakt, z silnikiem 1,6 75 KM, które przy normalnej jeździe w mieście potrafiło spalić niecałe 30/100. Przyczyną był uszkodzony czujnik temperatury silnika. Nie powodował on zapalenia check engine, bo działać działał, tylko złe wartości ECU czytało.

Napisano

> Chyba z kotwicą na holu.

Kolega nie napisał czy przypadkiem jakiegoś kempingu nie ciągają.... lub innej lawety zlosnik.gif

Napisano

albo chodzi o spalanie chwilowe, albo niech kolega zacznie uzywac biegow wyzszych niz 1ka wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.