Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Drugie auto w domu na niewielkie przebiegi

Featured Replies

Napisano

Powoli rozglądamy się za drugim autem do domu. Mamy swoje typy, ale o tym za chwilę. Poszukujemy samochodu, który:

- będzie niewielkim (segment B lub C) i 5drzwiowym hatchbakiem

- ma mieć pod maską maksymalnie ekonomiczny silnik benzynowy

- będzie możliwie bezawaryjny (w granicach rozsądku oczywiście, bo będzie to używany samochód)

- będzie jeździł w 100% po mieście (może raz na rok pojedzie w "trasę" 30 km od Krakowa)

- wyposażenie: koniecznie abs, elektryczne szyby, klimatyzacja, mile widziane, aczkolwiek niekonieczne: esp, sterowanie radiem z kierownicy, szyberdach

- cena do 10 000 zł (za samo auto, bez ubezpieczenia itp), co oznacza, że chętnie wydam 7 czy 9,5 kpln, więcej już nie

- rocznik nie robi mi różnicy

Jeśli chodzi o kwestie wizualne to na dziś podoba nam się:

- Punto II (najchętniej z silnikiem 1.2)

- Focus I (najchętniej z silnikiem 1.4)

W obu powyższych przypadkach obawiam się rdzy - czy słusznie? Wiem, że fiatowskie 1.2 jest supertrwałe (szczególnie 8v), a jak z 1.4 w focusie? Czy użytkownicy tych aut uważają je za awaryjne?

Uprzedzając niektóre wypowiedzi:

- 3d/kombi nie wchodzi w grę

- nie, nie potrzebuję więcej mocy, to ma być auto do toczenia, im mniejszy silnik tym mniejsze opłaty, spalanie, itd.

- nie, nie dołożę 2/5/7 kpln, żeby kupić coś lepszego/nowszego/etc. zlosnik.gif

Proszę o wypowiedzi smile.gif

Napisano

Ja bym szukał raczej Pandy albo Aygo (i pokrewne). Nie wiem czy ten drugi typ ma szanse zmieścić się w budżecie.

1.2 Fiata rzeczywiście jest trwałe.

P 2 podobno rdzewieje gdzieś od środka, np w okolicach wlewu paliwa. Tak słyszałem. Sam mam Punto 2 i rdza to jest jedyna rzecz na którą narzekać w tym aucie nie mogę, ale może nie wiem wszystkiego.

Napisano
  • Autor

> Ja bym szukał raczej Pandy albo Aygo (i pokrewne). Nie wiem czy ten drugi typ ma szanse zmieścić

> się w budżecie.

Panda mi się podoba, ale serce.gif odrzuca wizualnie, więc drogą kompromisu odpada z konkursu zlosnik.gif

Aygo miewa 5 drzwi?

> 1.2 Fiata rzeczywiście jest trwałe.

> P 2 podobno rdzewieje gdzieś od środka, np w okolicach wlewu paliwa. Tak słyszałem. Sam mam Punto 2

> i rdza to jest jedyna rzecz na którą narzekać w tym aucie nie mogę, ale może nie wiem

> wszystkiego.

A może pokusisz się o dwa zdania rozwinięcia pogrubionej tezy? smile.gif

Napisano

> Panda mi się podoba, ale odrzuca wizualnie, więc drogą kompromisu odpada z konkursu

> Aygo miewa 5 drzwi?

> A może pokusisz się o dwa zdania rozwinięcia pogrubionej tezy?

Rdzy nie ma, psuje się mocno

PS. Napisałem mały eleborat, ale wcisnąłem jakiś guzik i mi wszystko zniknęło. Nie chce mi się powtarzać wink.gif

Napisano

IMO szukać czegoś mniejszego picanto, getz, panda, francuzy.

Napisano

> Aygo miewa 5 drzwi?

było było, ale zapomnij że do 10 tyś go kupisz...

od siebie dodam skode fabie.

tanie, dobre, młode stosunkowo... byłbyś zadowolony a i wybór na rynku jest ok.gif

Napisano

Pewnie takich aut jest wiele, ale z własnych doświadczeń polecam Clio II 1.2.

Ojciec kupił taki sprzęt za 4000 PLN po przedstawicielu handlowym z przebiegiem około 300 tys km, rocznik chyba 2001. Auto przejechało bez awarii 45 tys km i zostało sprzedane.

Był to 2-dzwiowy, 2-osobowy biały van, ale 5 dzwiówek też jest wiele.

Auto oczywiście wyglądało na mocno wyeksploatowane, tapicerka była nie za ciekawa, ale podstawowe podzespoły były bez zarzutu i rdzy zero. Jakieś tam inwestycje w serwis były, ale nigdy nie przekroczyły kilkaset PLN, nic poważnego.

Bardzo trwały sprzęt ok.gif

Napisano

> Powoli rozglądamy się za drugim autem do domu. Mamy swoje typy, ale o tym za chwilę. Poszukujemy

> samochodu, który:

> - będzie niewielkim (segment B lub C) i 5drzwiowym hatchbakiem

> - ma mieć pod maską maksymalnie ekonomiczny silnik benzynowy

> - będzie możliwie bezawaryjny (w granicach rozsądku oczywiście, bo będzie to używany samochód)

> - będzie jeździł w 100% po mieście (może raz na rok pojedzie w "trasę" 30 km od Krakowa)

> - wyposażenie: koniecznie abs, elektryczne szyby, klimatyzacja, mile widziane, aczkolwiek

> niekonieczne: esp, sterowanie radiem z kierownicy, szyberdach

> - cena do 10 000 zł (za samo auto, bez ubezpieczenia itp)

za dyszkę oddam Ci swoje auto , zdjęcie w profilu skromny.gif z naciskiem na "- będzie możliwie bezawaryjny" 5 lat i 0 usterki skromny.gif 10L lpg = 28 zł/100 km biglaugh.gifbiglaugh.gif

Napisano

> - będzie możliwie bezawaryjny

I będzie miał : abs, elektryczne szyby, klimatyzacja, esp, sterowanie radiem z kierownicy, szyberdach

hahaha.gifhahaha.gifhahaha.gif

Ps.

Chętnie zobaczę jakiekolwiek auto, które spełnia wszystkie wymagania Frugosa cool.gif

Napisano

> - będzie możliwie bezawaryjny

Przez kilka lat eksploatacji takiej Bravy miałem 1 awarię - pęknięty alternator. Patrząc na to jak sypią się kilkuletnie auta sądzę że było bezawaryjne.

Napisano

> I będzie miał : abs, elektryczne szyby, klimatyzacja, esp, sterowanie radiem z kierownicy,

> szyberdach

> Ps.

> Chętnie zobaczę jakiekolwiek auto, które spełnia wszystkie wymagania Frugosa

moje nie ma tylko esp biglaugh.gif ale za to ma dwa szyberdachy

Napisano

> I będzie miał : abs, elektryczne szyby, klimatyzacja, esp, sterowanie radiem z kierownicy,

> szyberdach

> Ps.

Pomijając już drobiazg, że tak wypasione małe auto nie zmieści się w limicie cenowym,

to po kiego gwizdka mu jednocześnie szyberdach i klimatyzacja ? hmm.gif

Napisano

ktoś od nas sprzedaje na AK giełdzie fokę za poniżej 10kpln - moze tym sie zainteresuj smile.gif

Napisano

> to po kiego gwizdka mu jednocześnie szyberdach i klimatyzacja ?

Ja, kupując auto, zamówiłem jednocześnie klimę i szyberdach. Bardzo mi się podoba rozjaśnione światłem wnętrze, a i lepsze przewietrzanie auta przez dach nie jest bez znaczenia.

mar00ha

Napisano
  • Autor

> ktoś od nas sprzedaje na AK giełdzie fokę za poniżej 10kpln - moze tym sie zainteresuj

Widziałem, nie spieszy mi się smile.gif.

Napisano

> Pomijając już drobiazg, że tak wypasione małe auto nie zmieści się w limicie cenowym,

Miałem takie zestawienie w jednym z aut i bardzo mi tego brakuje w obecnym. Jestem osobą nie przepadającą za klimą (pracuje w klimatyzowanym pomieszczeniu), używam jej tylko wtedy, gdy jest gorąco. Jadąc latem rano do pracy otwierałem okna, podobnie wieczorem, a szyber w takim przypadku jest przyjemniejszy. W środku dnia używałem klimy. Od ubiegłego roku latem, gdy jadę sam wybieram cabrio, a kolejne rodzinne auto obowiązkowo będzie z dziurą w dachu i klimą.

Napisano
  • Autor

> Pomijając już drobiazg, że tak wypasione małe auto nie zmieści się w limicie cenowym,

A gdzie tu wypas?

Jeśli nie jeździłeś autem które ma jednocześnie to i to to faktycznie możesz nie rozumieć smile.gif

Napisano
  • Autor

> Peugeot 206

> Opel corsa

Biorę pod uwagę, ale wolałbym jakąś szersza wypowiedź, dlaczego akurat polecasz?

Napisano
  • Autor

> szyberdach

> Ps.

Wpisz moje wymagana w otomoto - jest tego MASA.

Napisano

> Jeśli chodzi o kwestie wizualne to na dziś podoba nam się:

> - Punto II (najchętniej z silnikiem 1.2)

8V DUŻO za dużo spala przy normalnej nie emeryckiej jeździe - 10L w mieście(wrocław) to norma - to za mały motor i ma za mało mocy do tego auta - nie wierz w bajki z 5-6L wink.gif

może i mało pali pusty w trasie do 110 wink.gif ...

Napisano
  • Autor

> za dyszkę oddam Ci swoje auto , zdjęcie w profilu z naciskiem na "- będzie możliwie bezawaryjny"

> 5 lat i 0 usterki 10L lpg = 28 zł/1

Troszkę za duże...

Napisano
  • Autor

> Pewnie takich aut jest wiele, ale z własnych doświadczeń polecam Clio II 1.2.

> Ojciec kupił taki sprzęt za 4000 PLN po przedstawicielu handlowym z przebiegiem około 300 tys km,

> rocznik chyba 2001. Auto przejechało bez awarii 45 tys km i zostało sprzedane.

> Był to 2-dzwiowy, 2-osobowy biały van, ale 5 dzwiówek też jest wiele.

> Auto oczywiście wyglądało na mocno wyeksploatowane, tapicerka była nie za ciekawa, ale podstawowe

> podzespoły były bez zarzutu i rdzy zero. Jakieś tam inwestycje w serwis były, ale nigdy nie

> przekroczyły kilkaset PLN, nic poważnego.

> Bardzo trwały sprzęt

dzięki ok.gif

Napisano
  • Autor

> IMO szukać czegoś mniejszego picanto, getz, panda, francuzy.

A coś więcej? smile.gif

Napisano

> szyberdach

> Ps.

Najważniejsze są dla niego małe opłaty, klima i elektryczne szyby a to posiada taki fiacik szczególnie w wersji steel cool.gif

Napisano
  • Autor

> było było, ale zapomnij że do 10 tyś go kupisz...

> od siebie dodam skode fabie.

> tanie, dobre, młode stosunkowo... byłbyś zadowolony a i wybór na rynku jest

Ja jestem za, serce.gif fabieda średnio leży (wizualnie).

Napisano
  • Autor

> Najważniejsze są dla niego małe opłaty, klima i elektryczne szyby a to posiada taki fiacik

> szczególnie w wersji steel

Otóż to smile.gif

Tylko czytam tu, że awaryjne toto frown.gif

Napisano

> Powoli rozglądamy się za drugim autem do domu. Poszukujemy

> samochodu, który:

> - będzie niewielkim (segment B lub C) i 5drzwiowym hatchbakiem

> - ma mieć pod maską maksymalnie ekonomiczny silnik benzynowy

> - będzie możliwie bezawaryjny (w granicach rozsądku oczywiście, bo będzie to używany samochód)

> - będzie jeździł w 100% po mieście (może raz na rok pojedzie w "trasę" 30 km od Krakowa)

> - wyposażenie: koniecznie abs, elektryczne szyby, klimatyzacja, mile widziane, aczkolwiek

> niekonieczne: esp, sterowanie radiem z kierownicy, szyberdach

> - cena do 10 000 zł (za samo auto, bez ubezpieczenia itp), co oznacza, że chętnie wydam 7 czy 9,5

> kpln, więcej już nie

> - rocznik nie robi mi różnicy

> Proszę o wypowiedzi

nissan micra k11 po lifcie w 2000 r.

mam taką ( 1998 r) od 5 lat 150 tys km. z usterek u mnie to wymiana przegubu ( lubią pękać osłony gumowe) i łozysko tylnej piasty. wiem, wygląd nie każdemu pzpadnie do gustu.

Napisano

> szyberdach

> Ps.

moje małe toczydełko do miasta nie ma tylko esp i szyberdachu z tego co wymieniłeś

Napisano

> dzięki

Moje 1.2 po mieście pali niecałe 7L.

Wersja MTV ma klimę, elektryczne szyby, abs, 4 jaśki, radio ze sterowaniem przy kierownicy i 6cioma głośniczkami, wspomagania, CZ w kluczyku, fotek kierowcy ma regulowaną wysokość.

I powiem Ci, że jak na silnik 1.2 o mocy zawrotnej 60KM jestem bardzo pozytywnie zaskoczony dynamicznością tego pierdzikółka.

Napisano

> Bezawaryjne?

1.2 benzyna 16v 82 km kiedyś jechałem taką jako pasażer, przysp ok 13,5 do setki pewnie jest więc ok.gif mała pojemność ok.gif i jeden z najlepszych w fiacie małych benzyn ok.gif poza tym autka te mają mało rudej, niezłe wyposażenie no i pięknie znosi gaz

Napisano

Przechodzilem niedawno przez ten sam etap. Bylem nastawiony na Punto, Corse ,Fieste, Fabie. Przebiegi 100% miejskie i maksymalnie 20km dziennie, pomimo niewielkich przebiegow auto uzywane 7 dni w tygodniu. Z warunkow koniecznych to nieautomat (bo juz u zony wyrobilem wlasciwe nastawienie do automatow)

Skonczylo sie na tym ze mamy Leona 1,4 zlosnik.gif

A zeby dodac cos od siebie to autko 5 drzwiowe (bo to byl warunek konieczny), 2003 rok, 60.000km, 1 miesiac po przegladzie i opodatkowany na rok (co ciebie nie interesuje) a cena to 725 Funtow zlosnik.gif

Napisano

> Rdzy nie ma, psuje się mocno

tylko nadmieniłbyś, że Ty masz HGT biglaugh.gif

"zwykłe" Punto, zwłaszcza 1.2 8v się nie psują mechanicznie, co najwyżej padnie wspomaganie, ale reszta to raczej nie jest jakoś szczególnie podatna na awarie wink.gif

> PS. Napisałem mały eleborat, ale wcisnąłem jakiś guzik i mi wszystko zniknęło. Nie chce mi się

> powtarzać

Napisano

> Skonczylo sie na tym ze mamy Leona 1,4

> A zeby dodac cos od siebie to autko 5 drzwiowe (bo to byl warunek konieczny), 2003 rok, 60.000km, 1

> miesiac po przegladzie i opodatkowany na rok (co ciebie nie interesuje) a cena to 725 Funtow

Wersja nieheretycka w naszym kochanym kraju pewnie kosztowałaby ze 3k Funtów hehe.gif

Napisano

> Wersja nieheretycka w naszym kochanym kraju pewnie kosztowałaby ze 3k Funtów

Na pewno nie zmieści się w budżecie i nie nadaje się na małe miejskie przebiegi w zimie - zamarzająca odma.

Napisano

Ibiza 6k lub 6k2 z 1.4 spelni wszystkie wymagania a jak cos sie zepsuje to kazdy mechanior naprawi i nie poplyniesz przy tym finansowo zlosnik.gif

Napisano

> tylko nadmieniłbyś, że Ty masz HGT

> "zwykłe" Punto, zwłaszcza 1.2 8v się nie psują mechanicznie, co najwyżej padnie wspomaganie, ale

> reszta to raczej nie jest jakoś szczególnie podatna na awarie

Ja nie mówię o silniku. Zawieszenie, alternator, wspomaganie, wycieraczki. Mam wymieniać dalej? zlosnik.gif

Napisano

> Biorę pod uwagę, ale wolałbym jakąś szersza wypowiedź, dlaczego akurat polecasz?

P206

Dobre wyposażenie w standardzie a jak poszukasz to trafisz z rozsuwanym dachem. Nie skomplikowany w budowie części w przystępnej cenie nie ma problemu z dostępnością. Korozja nie polubiła tego modelu . O walorach estetycznych i gabarytach nie wspominam.

Corsa dobra cena zakupu jak poszperasz to znajdziesz fajnie wyposażoną. Ceny części śmiesznie tanie. Prostota budowy. Niestety lubi pani mulher.gif

Napisano

> 8V DUŻO za dużo spala

Miałem P2 z tym silnikiem, benzyny spalał przy moim stylu jazdy w mieście 7 w trasie 5,5. To mało pije. Gazu odpowiednio więcej - miasto 8, trasa 6.

Napisano

> Ja nie mówię o silniku. Zawieszenie, alternator, wspomaganie, wycieraczki. Mam wymieniać dalej?

Z tego co wymieniłeś tylko wspomaganie jest dużym minusem w Punto 2.

Reszta będzie sypała się analogicznie jak w innych autach tego segmentu i z tego rocznika.

Napisano

> Z tego co wymieniłeś tylko wspomaganie jest dużym minusem w Punto 2.

> Reszta będzie sypała się analogicznie jak w innych autach tego segmentu i z tego rocznika.

Alternator i mechanizm wycieraczek? Proszę Cię zlosnik.gif

Zawieszenie? Chcesz powiedzieć że w każdym aucie segmentu B wymienia się wahacze po 20tyś km? zlosnik.gif

Napisano

> Alternator i mechanizm wycieraczek? Proszę Cię

> Zawieszenie? Chcesz powiedzieć że w każdym aucie segmentu B wymienia się wahacze po 20tyś km?

Zrobiłem P2 JTD ponad 40kkm po polskich drogach średnio zwracając uwagę na dziury, ponad 10kkm dokręcił mój Ojciec.

Odpukać - oryginalne wahacze są całe (i zapewne siedzą w aucie od nowości), bez luzów. Auto ma teraz ~145kkm.

Mechanizm wycieraczek można naprawić domowym sposobem w kilka minut. Akurat to nie wymaga wielkiej gimnastyki.

Dużo gorzej wygląda temat wspomagania.

Napisano

> A coś więcej?

Mniejsze bedzie nowsze i z mniejszym przebiegiem. Bez problemu znajdziesz picanto z abs, klima, 4xpp. Tak samo getz. Mozna jeszcze poszukac peugota 206, czy citroena c3. Nie ma co pchac sie w kompakty IMO. Beda ze sporym przebiegiem. A jak po taniosci i np z gazem to za grubo ponizej 10k kupisz lanosa. A jak dobrze poszukasz bedzie z klima, abs 2xpp.

Napisano

> Alternator i mechanizm wycieraczek? Proszę Cię

167kkm i fabryczne grinser006.gif

> Zawieszenie? Chcesz powiedzieć że w każdym aucie segmentu B wymienia się wahacze po 20tyś km?

167kkm i dalej fabryczne elementy siedzą skromny.gif

No ale ja mam 1,2 8v, w sumie 1,2 16v też mam z fabrycznym zawiasem - 11 lat i 115kkm hehe.gif

Co do autora, jak znajdziesz zadbany egzemplarz, to śmiało kupuj P2/P2fl waytogo.gif

Napisano

> Reszta będzie sypała się analogicznie jak w innych autach tego segmentu i z tego rocznika.

LOL. hahaha.gif

mar00ha

Napisano

> LOL.

Sugerujesz, grupa VAG jest jakaś "szuper" w tym zestawieniu?

Ibiza/Polo zamarzająca odma, wadliwa linka sprzęgła - zacinanie i pękanie końcówki, padające altki, padające łożyska tylne itd. rotfl.gif

Przerabiałem Polo i Ibizę przed obecnymi Fiatami grinser006.gif

> mar00ha

Pozdrawiam 20.GIF

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.