Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

co wybrać? dla młodej dziewczyny...

Featured Replies

Napisano

witam,

szukam jakiegoś małego (choć bez przesady), w miarę ekonomicznego autka dla córki...

oto wyniki wstępnych poszukiwań:

http://otomoto.pl/opel-corsa-C22923176.html

http://otomoto.pl/renault-clio-1-2-krajowy-klimatyzacja-C22815098.html

a może coś innego?

PS. budżet w ok.15 tys.

pozdr

Napisano

Może Fiat Panda?. Tylko trzeba poszukać wersji z klimą i wspomaganiem np. Dynamic.

Napisano

a czym córka do tej pory jeździła?

Napisano

Bierz Corse, nic zelgo nie da sie zrobic przy tym aucie.

wink.gif

Napisano
  • Autor

> a czym córka do tej pory jeździła?

a ma taką leciwą ibizę....

Napisano

Pamietaj tez, ze male auto zawsze bedzie mniej bezpieczne niz duze.

Napisano

> witam,

> szukam jakiegoś małego (choć bez przesady), w miarę ekonomicznego autka dla córki...

> oto wyniki wstępnych poszukiwań:

> http://otomoto.pl/opel-corsa-C22923176.html

> http://otomoto.pl/renault-clio-1-2-krajowy-klimatyzacja-C22815098.html

> a może coś innego?

> PS. budżet w ok.15 tys.

Kiedyś kupowałem dla żony autko za 15kzł.

Naprawdę ciężko coś sensownego znaleźć.

Sporo musiałem się najeździć i naoglądać.

A najważniejsze, kobitce musi się spodobać.

Mojej wtedy przypadło do gustu Clio.

Obecnie Yaris zlosnik.gif

Napisano

Peugeot 206 Piękne autko dla pięknej dziewczyny. Ach te kocie oczy...

Napisano
  • Autor

> Clio, jak na swoje gabaryty, miało niezłe noty w testach

ma 4 gwiazdki w NCAP...

teoretycznie pasuje smile.gif

Napisano

> a ma taką leciwą ibizę....

a bierz pan to clio.

Napisano

> Clio, jak na swoje gabaryty, miało niezłe noty w testach

W testach pewnie tak.

Wspolczesne samochody raczej wszyskie maja bardzo przyzwoite wyniki w testach, nawet i te male.

Jednak testy to jest chyba uderzenie w sciane powiedzmy przy tych 50km/h. I w takiej sytuacji najprawdopoodbniej kierowca wyjdzie caly z tego.

Problem z malymi samochodami polega jednak na tym, ze wiekszosc wypadkow nie jest w sciane, tylko z innym samochodem. A gdy sie maly zdezy z duzym, to juz tak wesolo nie jest.

Przykladowo jesli 2 identyczne samochody beda jechac 50km/h i zderza sie czolowo, to dla kazdego z nich efekt bedzie mniejwiecej taki jak uderzenie w sciane przy 50km/h.

Jednak jesli czolowo zderza sie 2 auta, jedno wazace 1000kg drugie 2000kg, to bedzie to mozna mniejwiecej porownac, jakby duze uderzylo w sciane przy 33.3km/h a male przy 66.6km/h.

A skutki zdarzenia przy 66.6km/h sa mniejwiecej 4razy gorsze, niz zdarzenia przy 33.3km/h.

Z tego wlasnie powodu male samochody sa tak niebezpieczne. (a zeby byc precyzyjnym, nie tyle male co lekkie ale to zwykle idzie w parze).

Napisano

I tu jest problem, czy wybrać mniejsze młodsze z większą ilością gwiazdek z testów, czy starsze, ale większe.

IMO Clio będzie wystarczającym. Tym bardziej, że takim autkiem raczej będzie jeździć w mieście. Przy prędkościach miejskich nie powinno nic się stać. Miałem przypadek, że właśnie w mieście dostałem ciężarówką w bok Clio i poduszki zamortyzowały uderzenie, a konstrukcja auta nie została mocno naruszona ok.gif

Napisano
  • Autor

> I tu jest problem, czy wybrać mniejsze młodsze z większą ilością gwiazdek z testów, czy starsze,

> ale większe.

> IMO Clio będzie wystarczającym. Tym bardziej, że takim autkiem raczej będzie jeździć w mieście.

> Przy prędkościach miejskich nie powinno nic się stać. Miałem przypadek, że właśnie w mieście

> dostałem ciężarówką w bok Clio i poduszki zamortyzowały uderzenie, a konstrukcja auta nie

> została mocno naruszona

podoba mi się to clio, choć podejrzenia budzi kiepsko spasowany tylny zderzak i sprzedawca- autohandel...

a może inny francuz: http://otomoto.pl/peugeot-206-pewne-auto-z-gwarancja-C22837123.html

Napisano

Ostatnio szukałem - takiego czegoś małego - do 10 klocków

skończyło się na 12 klockach - właśnie Clio II 1.4 16v 2002 ok.gif

I jak patrzę ile to to pali sciana.gif - i jak jedzie sciana.gifsciana.gif

To się zastanawiam nad moją v8 4.7 angryfire.gif

Teraz mi Hemik w głowie na lato palacz.gifhehe.gif

Napisano

wbrew pozorom Clio bedzie mniej awaryjne od 206, ale nie z tym motorem i nie w tej cenie...

Napisano

> Jeśli jeździła ibizą to może następna ibiza? Oferta oczywiście poglądowa.

Uwazam jak kolega, najmniejsza utrata wartosci w porownaniu do aut na F i do opla, nie rdzewieje i jest tani w serwisie.

Napisano

> Jednak jesli czolowo zderza sie 2 auta, jedno wazace 1000kg drugie 2000kg, to bedzie to mozna

> mniejwiecej porownac, jakby duze uderzylo w sciane przy 33.3km/h a male przy 66.6km/h.

Masz prawie rację. Prawie.

Wg. mnie większe szanse da auto które chroni przedział pasażerski przed zmiażdżeniem oraz rozprasza energię zderzenia w kontrolowany sposób i aktywnie chroni kierowcę:

[image]http://youtu.be/qBDyeWofcLY[/image]

Echhh, głupie yotube...

Klik!

Zobacz jak mały modus (na płycie podłogowej clio) wchodzi w volvo jak w masełko. Natomiast kłopot z małym lekkim samochodem przy zderzeniu jest inny i widać to na filmie - mały Modus dramatycznie zmienia kierunek, wręcz zostaje odrzucony o kilka metrów a to grozi wpadnieciem pod inny samochód i kolejnym zderzeniem.

Napisano
  • Autor

> wbrew pozorom Clio bedzie mniej awaryjne od 206, ale nie z tym motorem i nie w tej cenie...

Tzn.? Jaki powinien być tam silnik? I ile powinien kosztować.?

Napisano

206 w 1,4 HDI z 4 jaśkami i klimą claps.gifgrinser006.gif nabyłem ostatnio takie cudo 2007r za 9tys zł z przelotem 110tys i kobita mega zadowolona grinser006.gif

Napisano

Ja bym wziął Corsę, chociaz dla dziewczyny to raczej w innym kolorze smile.gif

Napisano

> 206 w 1,4 HDI z 4 jaśkami i klimą nabyłem ostatnio takie cudo 2007r za 9tys zł z przelotem

> 110tys i kobita mega zadowolona

Za ile?

Co z nim nie tak?

Napisano

a może stilo... za podana kwote mozna cos wybrac... wieksze autko niz corsa ale nie czołg, nowoczesne, ładne..

Napisano

> Może Fiat Panda?. Tylko trzeba poszukać wersji z klimą i wspomaganiem np. Dynamic.

Zamiast Pandy zdecydowanie GP! Auto bardzo ładne, a do tego bezpieczne. Może Toyotę Yaris?

Napisano

> Masz prawie rację. Prawie.

> Wg. mnie większe szanse da auto które chroni przedział pasażerski przed zmiażdżeniem oraz rozprasza

> energię zderzenia w kontrolowany sposób i aktywnie chroni kierowcę:

> [image]http://youtu.be/qBDyeWofcLY[/image]

> Echhh, głupie yotube...

> Klik!

> Zobacz jak mały modus (na płycie podłogowej clio) wchodzi w volvo jak w masełko. Natomiast kłopot z

> małym lekkim samochodem przy zderzeniu jest inny i widać to na filmie - mały Modus

> dramatycznie zmienia kierunek, wręcz zostaje odrzucony o kilka metrów a to grozi wpadnieciem

> pod inny samochód i kolejnym zderzeniem.

No wlasnie na tym odrzuceniu polega problem.

To mniejwiecej tak, jakby dokladnie w momencie zderzenia, duze auto zwolnilo tylko troche (np z 50km/h do 10) natomiast male auto niedosc ze zostanie wyhamowane do 0, to jeszcze odrzucone w tyl, czyli ewentualnie z 50km/h pojedzie 10km/h w tyl - czyli wsumie 60km/h).

Oczywiscie zaraz po zderzeniu oba auta i tak sie zatrzymuja w miejscu, ale liczy sie tak naprawde to co sie dzieje podczas zderzenia i to odrzucenie o ktorym pisales.

I wlasnie w ten sposob wieksze auto ucierpi mniej niz mniejsze.

A oczywiscie wazna sprawa jest to co przedstawia ten filmik ktory pokazales, w ktorym widac, ze kierowca takiego wiekszego volvo ma mniejsze szanse na przezycie przy 40km/h niz kierowca modusa przy 60km/h.

(liczy sa wyssane z kosmosu, ale chodzi o ideę).

Jeszcze jedna sprawa jest, ze roznica w masie volve i modusa nie jest tak duza, bo dawniej auta byly duzo lzejsze. (a tu chodzi o mase a nie wielkosc)

Jednak gdyby bylo tak jak ja napisalem na poczatku, ze jedno auto wazy 1000kg a drugie 2000kg, to efekt bylby widoczny golym okiem, jak lzejsze zostaje odrzucone w tyl.

W warunkach idealnych, powinno wtedy byc tak jak napisalem, ze gdyby oba jechaly 50km/h i zdezyly sie czolowo, to dla jednego zderzenie byloby porownywalne z uderzeniem w sciane przy 66.6km/h a dla drugiego przy 33.3km/h, czyli energia do zneutralizowania przy uderzeniu, bylaby 4x wieksza w malym aucie niz duzym.

A przy takiej roznicy, juz zadne strefy zgniotu i poduszki raczej nie pomoga na tyle.

Zjawisko to bardzo ladnie widac na tym filmiku (ogladac od 9min) jak dziewczyne odrzuca do tylu po uderzniu pilkami.

Podobnie np widac to idealnie podczas zderzenia pociagu i samochodem. Pasazerowie pociagu ledwo poczuja uderzenie a samochod zostanie pociagniety przed pociagiem. Na takiej samej zasadzie dziala to podczas zdezenia dwoch samochodow, i im wieksza roznica masy, tym bardziej ten ciezszy popchnie tego lzejszego.

Napisano
  • Autor

> 1.4 16v taki najfajniejszy chyba po lifcie

a jak w nim ze spalaniem?

wyczytałem,że ten 1,4 w corsie chleje na umór...10 l w mieście to dla niego pestka....

Napisano
  • Autor

> P206 1.4 HDI po lifcie

niezła propozycja...

może coś więcej o tym autku, bo widzę, że posiadasz?

pozdr

Napisano

> a jak w nim ze spalaniem?

> wyczytałem,że ten 1,4 w corsie chleje na umór...10 l w mieście to dla niego pestka....

1.4 16V i 8litrów noPb daję radę po 3miescie-żona spokojnie jeździ wink.gif

Napisano

Przede wszystkim taki, który się będzie jej podobał. Z kobietami to wiadomo......

Jeśli Clio się spodoba, a uważam że to bardzo fajna propozycja, zwracaj uwagę na wersje Initiale bądź Initiale Paris - bardzo dobrze wyposażone, zazwyczaj z mocniejszymi silnikami. Przykładowo: TAKI.

Pozdrawiam

Bartek

Napisano

> Klik!

> Zobacz jak mały modus (na płycie podłogowej clio) wchodzi w volvo jak w masełko.

Ciekaw jestem ile razy jeszcze ten film ktoś załączy :/ Poczytaj kiedyś o kulisach jego powstania, mała podpowiedź - w volvo czegoś brakuje smile.gif

Napisano
  • Autor

> Przede wszystkim taki, który się będzie jej podobał. Z kobietami to wiadomo......

> Jeśli Clio się spodoba, a uważam że to bardzo fajna propozycja, zwracaj uwagę na wersje Initiale

> bądź Initiale Paris - bardzo dobrze wyposażone, zazwyczaj z mocniejszymi silnikami.

> Przykładowo: TAKI.

> Pozdrawiam

> Bartek

nie biorę pod uwagę aut sprowadzanych...przy obecnym kursie euro niemożliwe jest, aby zdrowe,mocno wypasione autko kosztowało tyle, co biedniejsza wersja z kraju...

Napisano

> nie biorę pod uwagę aut sprowadzanych...przy obecnym kursie euro niemożliwe jest, aby zdrowe,mocno

> wypasione autko kosztowało tyle, co biedniejsza wersja z kraju...

OK, Twoja sprawa.

A jeszcze tak dopytam - interesuje Cię silnik benzynowy, czy diesla? Ile ta Twoja dziouszka będzie jeździć rocznie?

Z Clio bierz tez pod uwage wersje Sport, choć i na nie trzeba bardzo uważać.

A robiłem w ogóle rozeznanie, co się podoba?

Pozdrawiam

Bartek

Napisano

> Z Clio bierz tez pod uwage wersje Sport, choć i na nie trzeba bardzo uważać.

Hmmm 180 koni w takim malym aucie, to nie wiem czy najlepszy pomysl dla kogos z nieduzym doswiadczeniem grinser006.gif

Ze o znalezieniu przyzwoitego egzemplarza za 15kPLN nie wspomne...

Napisano

> Hmmm 180 koni w takim malym aucie, to nie wiem czy najlepszy pomysl dla kogos z nieduzym

> doswiadczeniem

Bez przesaaaaady, na początku lat 2000 wersje sport miały deczko mniej taki przykład . Poza tym zdarzały się wersje Sport z 1.5 dCI w okolicach 100KM

> Ze o znalezieniu przyzwoitego egzemplarza za 15kPLN nie wspomne...

To taka ogólna prawda. Ciężko się szuka czegoś zadbanego, mającego około 10 lat, kosztującego około 15 tysięcy.

Pozdrawiam

Bartek

Napisano

> Bez przesaaaaady, na początku lat 2000 wersje sport miały deczko mniej taki przykład . Poza tym

> zdarzały się wersje Sport z 1.5 dCI w okolicach 100KM

> To taka ogólna prawda. Ciężko się szuka czegoś zadbanego, mającego około 10 lat, kosztującego około

> 15 tysięcy.

> Pozdrawiam

> Bartek

To albo to jest jakis pakiet Sport, albo radosna tworczosc naszych handlarzy grinser006.gif

Napisano

> niezła propozycja...

> może coś więcej o tym autku, bo widzę, że posiadasz?

> pozdr

rok 2005 wyposażenie to 8 jasków, klimatyzacja zwykła guzikowa ale jest, radio fabryczne ze sterowaniem przy kierownicy. pełna elektryka itp.

Jeśli chodzi o silnik: spalanie w Warszawie to 5-5,5 l/100km. w trasie udało się zejść do 3,9 l/100km. old.gif

Silnik bezobsługowy przynajmniej w naszym egzemplarzu. Sprężarka prosta bez zmiennej geometrii brak koła dwumasowego. EGR sterowany podciśnieniem można śmiało zaślepić i nie wywali błędu. Jedyny mankament to dźwięk na wyższych obrotach przypomina pracę kosiarki.

Ceny części zamiennych mniejsze niż u konkurencji.

Ogólnie auto super.

Napisano
  • Autor

> OK, Twoja sprawa.

> A jeszcze tak dopytam - interesuje Cię silnik benzynowy, czy diesla? Ile ta Twoja dziouszka będzie

> jeździć rocznie?

> Z Clio bierz tez pod uwage wersje Sport, choć i na nie trzeba bardzo uważać.

> A robiłem w ogóle rozeznanie, co się podoba?

jak się właśnie dowiedziałem, corsa raczej odpada...średnio się podoba...

clio może być, peżot od biedy.

co do silnika: raczej benzyna (ok.30-40 km dziennie), choć w przypadku diesla miałbym koszty smile.gif

pozdr

Napisano

> rok 2005 wyposażenie to 8 jasków,

A gdzie te jaśki masz zamontowane???

> Jeśli chodzi o silnik: spalanie w Warszawie to 5-5,5 l/100km. w trasie udało się zejść do 3,9

> l/100km.

Szczerze? podajesz chyba chwilowe spalanie smile.gif W mieście przy spokojnej jeździe wszystkie znane mi 1,4 hdi (znajomi + sluzbowki) palą około 6,5 litra.

W trasie 3,9 - rownież nie uwierzę. Przy spokojnej jeździe 4,5 litra...

> Ogólnie auto super.

A z tym się zgodzę ok.gif

Napisano

> A gdzie te jaśki masz zamontowane???

dwie przednie, dwie w fotelach i kurtyny 4

> Szczerze? podajesz chyba chwilowe spalanie W mieście przy spokojnej jeździe wszystkie znane mi

> 1,4 hdi (znajomi + sluzbowki) palą około 6,5 litra.

bo dieslem trzeba umieć jeździć wink.gif tyle wyszło po przeliczeniu kilometrów i zatankowanego paliwa pomiar robiony kilkakrotnie

> W trasie 3,9 - rownież nie uwierzę. Przy spokojnej jeździe 4,5 litra...

ale ja do tego nie zmuszam

> A z tym się zgodzę

Napisano

> W trasie 3,9 - rownież nie uwierzę. Przy spokojnej jeździe 4,5 litra...

Jak się postarać to pewnie i 3,5 można zrobić ok.gif

4,5 to już będzie dość żwawa jazda w trasie zlosnik.gif

Napisano

> Za ile?

> Co z nim nie tak?

Magia przerabiania ciezarówki na 5 os grinser006.gif

Napisano

> dwie przednie, dwie w fotelach i kurtyny 4

Nie chcę się spierać, ale w 206 wkładali max 6 poduszek...

> bo dieslem trzeba umieć jeździć

aaa no chyba że tak zlosnik.gif W takim razie zapisze znajomych i uzytkowników mojej floty do Ciebie na szkolenie...

> pomiar robiony kilkakrotnie

Skoro tak ok.gif

Napisano

> 4,5 to już będzie dość żwawa jazda w trasie

Zwawa jazda w HDI - spalanie podchodzi pod 10 litrów (mówie o prędkościach powyżej 140-150 km/h)

Przy normalnej jeździe 80-90 na 5 biegu 1,4 hdi pali wlasnie koło 4,5 l/100.

Mniej to chyba z górki i hamowanie silnikiem...

Napisano

> witam,

> szukam jakiegoś małego (choć bez przesady), w miarę ekonomicznego autka dla córki...

> oto wyniki wstępnych poszukiwań:

> http://otomoto.pl/opel-corsa-C22923176.html

> http://otomoto.pl/renault-clio-1-2-krajowy-klimatyzacja-C22815098.html

> a może coś innego?

> PS. budżet w ok.15 tys.

> pozdr

patrząc na przykład mojej małżonki polecam Ci 206. Najlepiej 1,4 Hdi. Bardzo ekonomiczne, a przy tym dość zrywne - do miasta super.

Za 15 tys znajdziesz młode i dobrze wyposażone auto i jeszcze zostanie na ubezpieczenie i serwis ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.