Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jak się kończą wyścigi w USA

Featured Replies

Napisano

Z tego co czytam większość autokącikowiczów myśli ,że w USA wszyscy jeżdżą grzecznie 55mph zlosnik.gif

Tak to czasami wygląda zlosnik.gif

a tak się najczęściej kończy hehe.gif

Nieprzyjemności są duże sick.gif trzeba użyć $$$ żeby wyjść na świat , zapłacić adwokatowi żeby dostać łagodny wyrok i albo być potem "grzecznym" albo przy kolejnej wpadce "pasiak" hehe.gif

HanYs

Napisano

U nas to prawie niemozliwe zlosnik.gifIMO bardzo dobrze za glupote trzeba placic.

Napisano
  • Autor

> Muszę bardziej uważać...

Kup sobie dobry antyradar wink.gif

Mogę polecić na priv. grinser006.gif

U mnie w IL od zeszłego roku powyżej +30 mph jest traktowane jako "felony" czyli przestępstwo. sciana.gif

HanYs

Napisano

> Kup sobie dobry antyradar

> Mogę polecić na priv.

> U mnie w IL od zeszłego roku powyżej +30 mph jest traktowane jako "felony" czyli przestępstwo.

> HanYs

Pół Niu Dziojzi poszłoby siedzieć z czego jeszcze 10% - na dożywocie. Jeżdżą zasadniczo jak mega-potłuczeni... spineyes.gif

Napisano

> Z tego co czytam większość autokącikowiczów myśli ,że w USA wszyscy jeżdżą grzecznie 55mph

muzyczka przygrywa klawa smile.gif

Napisano

Zastanawiam się dlaczego u nas nie wprowadzą metod podobnych do tych przedstawionych na filmie.

Prostych, jasnych i klarownych zasad, które są zrozumiałe, proste w stosowaniu, logiczne, dotkliwe adekwatnie do sytuacji i łatwe w stosowaniu dla Policji.

A u nas 500zł, 10pkt i dalej może szaleć. Uzbiera te 24pkt zda egzamin i dalej może szaleć i tak zbierać i zdawać ile chce z uśmiechem na ustach.

A Policja sfrustrowana, że nie może nic więcej zrobić.

Chociaż z drugiej strony może naszej Policji się nie chce. Z tego co mi się wydaje to swobodnie może walić 1000zł, punkty i zabierać uprawnienia.

Napisano

> Zastanawiam się dlaczego u nas nie wprowadzą metod podobnych do tych >przedstawionych na filmie.

> Prostych, jasnych i klarownych zasad, które są zrozumiałe, proste w stosowaniu, >logiczne, dotkliwe

> adekwatnie do sytuacji i łatwe w stosowaniu dla Policji.

> A u nas 500zł, 10pkt i dalej może szaleć. Uzbiera te 24pkt zda egzamin i dalej >może szaleć i tak

nie wszyscy, bo jak masz prawko A,B,C,T i zlapiesz 24pkt to tracisz wszystkie uprawnienia i musisz wszystko od nowa zdawać, także Ci co maja więcej niz jedno nie szaleją cool.gif

Napisano

> Z tego co mi się wydaje to swobodnie

> może walić 1000zł, punkty i zabierać uprawnienia.

Na jakiej podstawie ??

Napisano

> Zastanawiam się dlaczego u nas nie wprowadzą metod podobnych do tych przedstawionych na filmie.

Gdyż żyjemy w cywilizacji europejskiej, w której tak jak do ludzi się nie strzela tak nie zamyka się ich w więzieniach za szybką jazdę autostradą.

Zupełnie rozumiem, że nie wszystkim te rozwiązania odpowiadają, stąd też zawsze można wyprowadzić się do bardziej dzikiego kraju, wybór jest ogromny.

Napisano

> Gdyż żyjemy w cywilizacji europejskiej, w której tak jak do ludzi się nie strzela tak nie zamyka

> się ich w więzieniach za szybką jazdę autostradą.

> Zupełnie rozumiem, że nie wszystkim te rozwiązania odpowiadają, stąd też zawsze można wyprowadzić

> się do bardziej dzikiego kraju, wybór jest ogromny.

RPA, tam się więcej strzela uzbroj_zlo.gif nie wiem jak z jazda samochodem .

Napisano

> RPA, tam się więcej strzela nie wiem jak z jazda samochodem .

I pewnie nie trzeba być turystą z kilkunastoletnim stażem zlosnik.gif

Napisano

z tego co pamiętam to w Łodzi jak nie chcieli oddac dokumentów jednemu chłopakowi to reszta chłopaków solidarnie zabrała Policji tez coś zlosnik.gif

306230_169035593223700_165681396892453_226065_67432382_n.jpg

Napisano

a masz plan na przyszly tydzien ?

Napisano

> Gdyż żyjemy w cywilizacji europejskiej, w której nie zamyka

Ja to postrzegam jako działanie prewencyjne, ochrona pozostałych obywateli, minimalizacja ew. następstw i kosztów z nimi związanych i jestem za tym, by w PL złapanych na "podwójnym gazie" prosto z drogi sadzać na 30 dni bezwzględnego aresztu, pozostali pasażerowie (jeśli są) mogą kontynuować podróż pieszo, pojazd przepada na rzecz skarbu państwa. Wtedy by się może jeden z drugim zastanowił, czy warto... hmm.gif ale tak, wiem, żyjemy w cywilizacji europejskiej i tak nie wypada, to jest politycznie niepoprawne sick.gif

Napisano

> Zastanawiam się dlaczego u nas nie wprowadzą metod podobnych do tych przedstawionych na filmie.

A po co ukręcać łeb kurze znoszącej złota jaja? Nie liczy się bezpieczeństwo, a kasa do budżetu sciana.gif

Napisano

> Gdyż żyjemy w cywilizacji europejskiej, w której tak jak do ludzi się nie strzela tak nie zamyka

ok.gif

dla niektórych to jednak nie do końca jest jasne smile.gif

Napisano
  • Autor

> A po co ukręcać łeb kurze znoszącej złota jaja? Nie liczy się bezpieczeństwo, a kasa do budżetu

To samo chciałem napisać zlosnik.gif

Jeszcze nie daj Boże ludzie by zaczęli jeździć wolniej zlosnik.gif

HanYs

Napisano

> Ja to postrzegam jako działanie prewencyjne, ochrona pozostałych obywateli, minimalizacja ew.

> następstw i kosztów z nimi związanych i jestem za tym, by w PL złapanych na "podwójnym gazie"

> prosto z drogi sadzać na 30 dni bezwzględnego aresztu, pozostali pasażerowie (jeśli są) mogą

> kontynuować podróż pieszo, pojazd przepada na rzecz skarbu państwa. Wtedy by się może jeden z

> drugim zastanowił, czy warto... ale tak, wiem, żyjemy w cywilizacji europejskiej i tak nie

> wypada, to jest politycznie niepoprawne

Słusznie. Wysiądziesz do auta o godzinę za wcześnie. Alkomat pokaże 0,05 a Ty pójdziesz siedzieć i stracisz auto. naturalnie mam nadzieję, że to z głównie twoich podatków będzie się płacić za areszt itd dla ludzi którzy byli pijani kilka godzin wcześniej.

Jak to jest, że w Niemczech można mieć alkohol we krwi a mimo tego wypadki spowodowane alkoholem to odsetek?

Napisano

> Słusznie. Wysiądziesz do auta o godzinę za wcześnie. Alkomat pokaże 0,05 a Ty pójdziesz siedzieć i

> stracisz auto. naturalnie mam nadzieję, że to z głównie twoich podatków będzie się płacić za

> areszt itd dla ludzi którzy byli pijani kilka godzin wcześniej.

> Jak to jest, że w Niemczech można mieć alkohol we krwi a mimo tego wypadki spowodowane alkoholem to

> odsetek?

Jedyne logiczne wytłumaczenie to to ze Polacy maja słabe głowy.

Napisano

> Jedyne logiczne wytłumaczenie to to ze Polacy maja słabe głowy.

Raczej fakt, że zamiast leczyć przyczyny próbuje się likwidować skutki przy okazji robiąc kasę.

Kilka dni temu byłem pod Jasłem. Trochę wypiłem. Dzień później pada pytanie czy mogę prowadzić. Byłem trzeźwy. Żadnego kaca itp.

Mimo to stwierdziłem, że wstąpię na komisariat na badanie.

Pierwszy komisariat zamknięty. Kolejny otwarty, ale nie ma alkomatu. Na trzecim alkomat jest ale w terenie. Na czwartym podobnie. Kolejnego nie szukałem. W dwóch ostatnich pytałem czy mogliby się skontaktować z patrolem i zapytać kiedy ów wróci. Nie mogliby. Na trasie (130 km) nie spotkałem żadnego patrolu (długi weekend i zapowiadane wzmożone kontrole).

I bądź tu poprawnym obywatelem...

Napisano

> Ja to postrzegam jako działanie prewencyjne, ochrona pozostałych obywateli, minimalizacja ew.

> następstw i kosztów z nimi związanych i jestem za tym, by w PL złapanych na "podwójnym gazie"

> prosto z drogi sadzać na 30 dni bezwzględnego aresztu, pozostali pasażerowie (jeśli są) mogą

> kontynuować podróż pieszo, pojazd przepada na rzecz skarbu państwa. Wtedy by się może jeden z

> drugim zastanowił, czy warto... ale tak, wiem, żyjemy w cywilizacji europejskiej i tak nie

Haha, uważasz że jak pijanemu gosciowi grozić będzie nie wiadomo co, to ten po pijaku nie wejdzie za kółko?

Silna jest twa wiara.

Napisano

> Słusznie. Wysiądziesz do auta o godzinę za wcześnie. Alkomat pokaże 0,05 a Ty pójdziesz siedzieć i

> stracisz auto.

Ale kto Ci każe pić do późnej nocy? Zazwyczaj wiesz, czy następnego dnia zamierzasz/musisz gdzieś jechać, więc można tak drinkować, by rano móc legalnie jechać. Druga sprawa - alkomat pokaże 0,05: dobrze wiesz, że nawet w PL limit tyle nie wynosi, więc nie pisz bzdur. A w D jaki macie limit %% ? Proponuję przyjąć taki sam w PL i być może nagle okaże się, że po minionym długim weekendzie nie było by 5000 "pijanych" (pijanych ale jak bardzo - wypadali z aut i traktorów?) tylko 500... niewiem.gif

>naturalnie mam nadzieję, że to z głównie twoich podatków będzie się płacić za

Naturalnie to też da się rozwiązać: Ty chcąc zaspokoić swoje podstawowe potrzeby życiowe co robisz? Pracujesz. Gdzieś w konstytucji jest zapisane, że więzienie to coś jak sanatorium? Chcesz jeść - zapracuj na to kopaniem rowów, zamiataniem dróg czy czymkolwiek... ale nie, najlepiej każdemu osobna cela, net, pokój spotkań intymnych, jeść dają, na głowę nie kapie i robić nie trzeba!

> Jak to jest, że w Niemczech można mieć alkohol we krwi a mimo tego wypadki spowodowane alkoholem to

> odsetek?

Inna: kultura picia, mentalność społeczeństwa, zachowania na drodze, inne drogi, limit %%, policja.

Weekendowe statystyki wykazały złapanie ~5000 kierujących pod wpływem; nie słyszałem słowa o tym, ile wypadków było z udziałem %%, być może ten odsetek jest taki sam jak w D hmm.gif

Napisano

> Weekendowe statystyki wykazały złapanie ~5000 kierujących pod wpływem; nie słyszałem słowa o tym,

> ile wypadków było z udziałem %%, być może ten odsetek jest taki sam jak w D

Jaki z tego wniosek?

nawet zakładając bardzo dużą skuteczność w łapaniu "pijanych" czyli na przykład 10% okazuje się, że pomimo tego, że jest ich tak wielu nie są oni aż takim zagrożeniem jak nam się to wmawia.

ze statystyk policji wynika, że w 2008 roku poniżej 1/10 wypadków spowodowali kierowcy pod wpływem alkoholu. było to dokładnie 3529 wypadków.

W tym samym roku odnotowano 5 398 wypadków pod tytułem "nieprawidłowe zachowanie wobec pieszych"

Powiedz mi kiedy ostatnio widziałeś policjantów zaczajonych przed przejściem dla pieszych? Ja nigdy. A już kilka razy trafiłem na trzeźwy poranek.

Nie mówię, że nie trzeba łapać pijaków. Ale są miejsca gdzie można więcej poprawić.

Napisano

> Ale kto Ci każe pić do późnej nocy?

A co mi zabrania? To chyba moja i tylko moja sprawa jak spędzam tą czy inną noc.

> Zazwyczaj wiesz, czy następnego dnia zamierzasz/musisz gdzieś

> jechać, więc można tak drinkować, by rano móc legalnie jechać.

Tym razem nie wiedziałem.

>Druga sprawa - alkomat pokaże

> 0,05: dobrze wiesz, że nawet w PL limit tyle nie wynosi, więc nie pisz bzdur.

Tak? A z jaką zawartością alkoholu we krwi można w Polsce prowadzić pojazd?

> A w D jaki macie

> limit %% ?

Przez pierwsze dwa lata od zrobienia prawa jazdy 0,0. Później 0,3. W zakresie 0,3-0,5 karalne jedynie gdy widać, że kierowca nie panuje obd pojazdem. Powyżej 0,5 zawsze.

Proponuję przyjąć taki sam w PL i być może nagle okaże się, że po minionym długim

> weekendzie nie było by 5000 "pijanych" (pijanych ale jak bardzo - wypadali z aut i traktorów?)

> tylko 500...

Ja proponuję przejąć wiele rozwiązań dotyczących bezpieczeństwa ruchu drogowego.

> Naturalnie to też da się rozwiązać: Ty chcąc zaspokoić swoje podstawowe potrzeby życiowe co robisz?

> Pracujesz. Gdzieś w konstytucji jest zapisane, że więzienie to coś jak sanatorium? Chcesz jeść

> - zapracuj na to kopaniem rowów, zamiataniem dróg czy czymkolwiek... ale nie, najlepiej

> każdemu osobna cela, net, pokój spotkań intymnych, jeść dają, na głowę nie kapie i robić nie

> trzeba!

Jasne...

> Inna: kultura picia, mentalność społeczeństwa, zachowania na drodze, inne drogi, limit %%, policja.

> Weekendowe statystyki wykazały złapanie ~5000 kierujących pod wpływem; nie słyszałem słowa o tym,

> ile wypadków było z udziałem %%, być może ten odsetek jest taki sam jak w D

I podejście, które mówi o uczeniu kierowcy od początku a nie o robieniu kasy na nim.

Napisano

> Przez pierwsze dwa lata od zrobienia prawa jazdy 0,0. Później 0,3. W zakresie 0,3-0,5 karalne

> jedynie gdy widać, że kierowca nie panuje obd pojazdem. Powyżej 0,5 zawsze.

Zapomniałes dodać że kierowca zawodowy w czasie pracy ma mieć 0,0

Napisano

> Zapomniałes dodać że kierowca zawodowy w czasie pracy ma mieć 0,0

To wynika z prawa pracy, czy kodeksu drogowego? hmm.gif

Napisano

> Raczej fakt, że zamiast leczyć przyczyny próbuje się likwidować skutki przy okazji robiąc kasę.

> Kilka dni temu byłem pod Jasłem. Trochę wypiłem. Dzień później pada pytanie czy mogę prowadzić.

>

Za dużo komisariatów... grinser006.gif

Bym Cię ugościł drink.gif - mam alkotesty i nie ma problemu aby z nich skorzystać w razie potrzeby.

Daj znać następnym razem. palacz.gif

Napisano

> A co mi zabrania? To chyba moja i tylko moja sprawa jak spędzam tą czy inną noc.

Oczywiście, tylko nie jęcz później, że wsiadłeś do auta o godzinę za wcześnie... co za peszek hehe.gif i hipokryzja za razem sick.gif

> Tym razem nie wiedziałem.

Zawsze masz taksówki, zbiorkom itp. Co za problem?

> I podejście, które mówi o uczeniu kierowcy od początku a nie o robieniu kasy na nim.

Ale po co kierujesz te słowa do mnie? Przecież ja tego nie zmienię niewiem.gif

Napisano

> Oczywiście, tylko nie jęcz później, że wsiadłeś do auta o godzinę za wcześnie... co za peszek i

> hipokryzja za razem

Hipokryzja bo?

> Zawsze masz taksówki, zbiorkom itp. Co za problem?

Buhahaha - dobre.

> Ale po co kierujesz te słowa do mnie? Przecież ja tego nidlatego, że moim zdaniem Twój przepis na trzeźwych użytkowników dróg nie jest dobry.

Napisano

> Za dużo komisariatów...

> Bym Cię ugościł - mam alkotesty i nie ma problemu aby z nich skorzystać w razie potrzeby.

> Daj znać następnym razem.

Dzięki za zaproszenie wink.gif

Napisano

> Muszę bardziej uważać...

Niezawodny jak zawsze rotfl.gifok.gif

Napisano

> Zupełnie rozumiem, że nie wszystkim te rozwiązania odpowiadają, stąd też zawsze można wyprowadzić

> się do bardziej dzikiego kraju, wybór jest ogromny.

Nic dodać, nic ująć waytogo.gif

Napisano

> prosto z drogi sadzać na 30 dni bezwzględnego aresztu,

> pozostali pasażerowie (jeśli są) mogą

> kontynuować podróż pieszo, pojazd przepada na rzecz skarbu państwa.

Zdajesz sobie sprawę z tego, że jesteś ofiarą polskiej propagandy?

Około połowa "pijanych" kierowców w Polsce ma poniżej 0,5 promila.

A 0,5 promila właśnie to jest dopuszczalna granica w zdecydowanej większości krajów europejskich.

> Wtedy by się może jeden z

Politycznie niepoprawna jest granica 0,2 podczas gdy UE rekomenduje 0,5.

0,2 mają zdaje się tylko 2 kraje: Polska i mająca kompletnie chory stosunek

do alkoholu (państwowy monopol) Szwecja.

Napisano

> Zdajesz sobie sprawę z tego, że jesteś ofiarą polskiej propagandy?

Nie; czytasz wybiórczo - przecież napisałem, że jestem za takim limitem, jak w D, czyli 0,5%%, ale nie o tym jest ten wątek.

Napisano

> Z tego co czytam większość autokącikowiczów myśli ,że w USA wszyscy jeżdżą grzecznie 55mph

> Tak to czasami wygląda [...]

hmm.gif Widze, ze FL ma wiele wspolnego z NSW - uwielbiaja na rampach siedzieczlosnik.gif[...]

Chociaz, rownie popularny jest srodeklizak.gif - wtedy "wali"chaja.gif dwa kierunki001.gif[...]

W kierunku ruchu z "on board" i z "reki tych z naprzeciwkabusted.gif

9098b.jpg

Pulapkalizak.gif[...]

3370227980b284f0ef65.jpg

[...] i juz jest ofiarazlosnik.gif[...]

3370228436b8d51887cd.jpg

Napisano

Widzę że niszczenie mienia (trawnika) nie przeszkadza im w pełnieniu służby biglaugh.gif

Napisano

> Widzę że niszczenie mienia (trawnika) nie przeszkadza im w pełnieniu służby

A to zalezy od ilosci "sztuk"zlosnik.gif[...]

9099.jpg

Napisano

> A to zalezy od ilosci "sztuk"[...]

Widac ze trawka ladnie udeptana, pewnie od regularnej obecnosci pojazdu smile.gif

Napisano

> A to zalezy od ilosci "sztuk"[...]

piękne auta to Monaro ?

Napisano

> Widac ze trawka ladnie udeptana, pewnie od regularnej obecnosci pojazdu

aaa, to znow zalezy od ilosci "sztuk"wink.gif

9097.png

[...] ale tak wyglada trawa w zimieshhh.gif[...]

Napisano

> Nie, Commodore[...] Prosze w szczegolach[...]

U nas sprzedają to obecnie jako Chevrolet Caprice Police Vehicle. Ale ma się pojawić także jako Chevrolet Super Sport.

chevrolet-caprice-po-2_600x0w.jpg

chevrolet-caprice-po-5_600x0w.jpg

Napisano

Jakie są dopuszczalne prędkości na autostradach, a jakie na tych odcinkach gdzie tak panowie czatują wink.gif?

Napisano

> Jakie są dopuszczalne prędkości na autostradach, a jakie na tych odcinkach gdzie tak panowie

> czatują ?

W NSW 110 km / h tam jest chyba 80 km/h - srodek miasta. Ale sparawdze.

EDIT: 80 km/h przechodzi w 60 km/hlizak.gif[...]

123cgy.jpg

124mt.jpg

Napisano

> U nas sprzedają to obecnie jako Chevrolet Caprice Police Vehicle.

Nie do konca, PPV to AU Caprice/Statesman - wydluzony Commodore. Silniki te same 6.0l V8 i 6.2l V8, ale wymiarowo PPV bedzie wiekszyhmm.gif. U mnie PPV zostal odrzucony przez busted.gif stanowe, bo Commodore jest zwrotniejszy (ale tak ciut mniejszy).

Victoria ma Divvy Vans, budowane na Commodore (ale tylko V6)lizak.gif

2010-holdenutedivisionvan-victoriapolice-01-thumb.jpg

2010-holdenutedivisionvan-victoriapolice-02-thumb.jpg

2010-holdenutedivisionvan-victoriapolice-03-thumb.jpg

2010-holdenutedivisionvan-victoriapolice-04-thumb.jpg

2010-holdenutedivisionvan-victoriapolice-05-thumb.jpg

a srodek bedzie zbudowany z tych samych plastikowzlosnik.gif

ChevyPPV-night-2.jpg

2011-chevrolet-caprice-ppv-5.jpg

Chevrolet-Caprice-Ppv-Police-Car-First-chair-View-562x375.jpg

Ale ma się pojawić także jako

> Chevrolet Super Sport.

TYlko jeszcze nie do konca wiadomo, czy to bedzie Commodore czy Caprice. GM Inside Forum jest 50-50zlosnik.gif

Napisano

rotfl.gifrotfl.gifrotfl.gifrotfl.gifrotfl.gifrotfl.gif

Weźcie proszę przestańcie się chwalić tymi "czymiś V6" zlosnik2.gif

polizia_by_lamborghini_yatzer_3_5zu3o_48.jpg

TOOO jest Auto policyjne.

Napisano

> stracisz auto. naturalnie mam nadzieję, że to z głównie twoich podatków będzie się płacić za

> odsetek?

w Colorado limity sa jakies bardzo wysokie. Mnostwo osob jezdzi po kilku browarach. Jeden znajomy to raz obalil w ciagu 2,3 godzin cale winko i spokojnie sobie pojechal. Generalnie wyznacznikiem tubylcow jest "jesli nie czuje sie pijany tzn ze moge jechac". I jeszcze nie slyszalem by ktos sie rozbil czy tez trafil to pierdla.

Troche mnie to szokuje...poki co pozwalam sobie na "tylko" jedno piwo smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.