Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Najoszczędniejszy Waszym zdaniem samochód

Featured Replies

Napisano

Jakie są Wasze typy?

nie ważna klasa, grupa, poziom wyposażenia.

Liczy się realne spalanie przy normalnej jeździe.

Ja proponuję Daewoo Tico 0.8 noPb

Napisano

> Jakie są Wasze typy?

> nie ważna klasa, grupa, poziom wyposażenia.

> Liczy się realne spalanie przy normalnej jeździe.

zaraz ci napiszą, że 1.9 TDI z grupy VAG grinser006.gif

> Ja proponuję Daewoo Tico 0.8 noPb

+ LPG

Napisano

> Jakie są Wasze typy?

Moim zdaniem takie dywagacje nie mają sensu, bo spalanie nie jest jedyną składową oszczędzania.

Napisano
  • Autor

> zaraz ci napiszą, że 1.9 TDI z grupy VAG

mój ojciec ma oktawke 1.9 tdi... jemu faktycznie pali mało... około 5l, a mnie skubana 7 jak nic zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Moim zdaniem takie dywagacje nie mają sensu, bo spalanie nie jest jedyną składową oszczędzania.

nie chodzi o oszczędzanie,

po prostu sezon ogórkowy - temat też.

podaj swój typ ok.gif

Napisano

> nie chodzi o oszczędzanie,

> po prostu sezon ogórkowy - temat też.

> podaj swój typ

Dla mnie najoszczędniejszy SAMOCHÓD to jakieś 1,4 benzynowe. zlosnik.gif

Napisano

> Jakie są Wasze typy?

Tylko problem w tym, ze inna jest normalna jazda tico, a inna mercedesem klasy E.

Przykładowo jadąc w sposób typowy dla tico. Jestem w stanie zejść do ok 3 litrów ON BMW 320d eficient dynamic. I nie jest to ecodriving lecz zwykła spokojna jazda. Powyższe spalanie jest na poziomie tego co deklaruje producent. Ecodriving pozwala na osiąganie lepszych wyników.

Napisano
  • Autor

> Tylko problem w tym, ze inna jest normalna jazda tico, a inna mercedesem klasy E.

> Przykładowo jadąc w sposób typowy dla tico. Jestem w stanie zejść do ok 3 litrów ON BMW 320d

> eficient dynamic. I nie jest to ecodriving lecz zwykła spokojna jazda. Powyższe spalanie jest

> na poziomie tego co deklaruje producent. Ecodriving pozwala na osiąganie lepszych wyników.

dlatemu napisałem przy normalnej jeździe ok.gifok.gif

czemu na ak zawsze jest pod górę?

Napisano

> Tylko problem w tym, ze inna jest normalna jazda tico, a inna mercedesem klasy E.

> Przykładowo jadąc w sposób typowy dla tico. Jestem w stanie zejść do ok 3 litrów ON BMW 320d

> eficient dynamic. I nie jest to ecodriving lecz zwykła spokojna jazda. Powyższe spalanie jest

> na poziomie tego co deklaruje producent. Ecodriving pozwala na osiąganie lepszych wyników.

Wszystko się da. Skoro mi na trasie udało się osiągnąć spalanie ca. 6 L pb95/100 km w nowym focusie 1.6 105KM goniąc do do czerwonego pola non stop to dieslem też się da mało, lecz taka jazda nie daje ani odrobiny przyjemności chyba że jedziesz przez piękne pola i wozisz się powoli zlosnik.gif

Oszczędność zazwyczaj = po prostu jazda, męcząca jazda wink.gif

Napisano

Nieduże auta z małymi klekotami 1.3 cdti/mjtd albo 1.6 hdi/tdci

Napisano
  • Autor

> Wszystko się da. Skoro mi na trasie udało się osiągnąć spalanie ca. 6 L pb95/100 km w nowym focusie

> 1.6 105KM goniąc do do czerwonego pola non stop to dieslem też się da mało, lecz taka jazda

> nie daje ani odrobiny przyjemności chyba że jedziesz przez piękne pola i wozisz się powoli

> Oszczędność zazwyczaj = po prostu jazda, męcząca jazda

dlatego pytanie brzmiało:przy normalnej jeździe, zgodnej z przepisami...

nie prowadzimy tu castingu na mistrza jazdy na kropelce

pytanie KvM teżbzdurne bo co spali więcej na 100? to tico czy merc?

jak zapytam o najszybsze auto to jakie będa odpowiedzi?

ale jak to najszybsze? najszybsze na 3 biegu czy z górki albo moze z przepaści no i czy w deszczu?

a odpowiedź i tak będzie: motór śwagra facepalm%5B1%5D.gif

nie ma drugiego dna

pytanie było:

najoszczędniejsze Twoim zdaniem auto.

uściślijmy:

- poruszanie się zgodznie z przepisami,

- trasa / miasto 50/50

- sposób jazdy normalny

- marka, model, silnik

zepsułem zabawę?

Napisano

> dlatemu napisałem przy normalnej jeździe

Ale co rozumiesz przez "normalną jazdę"? wink.gif Dla mnie normalna jazda to albo krakowskie korki, gdzie zużycie liczy się na motogodziny, a nie na przejechane kilometry, albo jazda autostradowa 180 km/h. Przy czym 80% mojego przebiegu jest autostradowa. A dla kogoś "normalna jazda" to miasto w stylu Nowego Sącza, a autostradę widuje raz na parę lat. Nie ma czegoś takiego jak "normalna jazda", tak samo jak nie czegoś takiego jak "średnie zużycie dla danego modelu". Każdy ma inny styl jazdy, inne drogi i jednemu samochód będzie palił 12/100, a innemu ten sam samochód 6/100.

Napisano

> zepsułem zabawę?

Nie zlosnik.gif

Nie wiem, nie jestem mistrzem normalnej jazdy.

Stawiam na tico 0.8 z LPG, taniej chyba nic nie jeździ po PL, jeśli chodzi o paliwo i części ....

Napisano
  • Autor

> Nie

> Nie wiem, nie jestem mistrzem normalnej jazdy.

> Stawiam na tico 0.8 z LPG, taniej chyba nic nie jeździ po PL, jeśli chodzi o paliwo i części ....

nie chodzi o taniej facepalm%5B1%5D.gif

no i jak tu ma być dobrze skoro każdy ma cos swego do dorzucenia? hehe.gif

Napisano

> nie chodzi o taniej

> no i jak tu ma być dobrze skoro każdy ma cos swego do dorzucenia?

najtaniej = najoszczędniej. wg definicji którą podałem zlosnik.gif

Ale skoro tak to dorzucę jeszcze powiedzmy no nie wiem .... 1.9 TDI grinser006.gif albo lepiej 1.4 TDI lub 1.2 TDI

Napisano

> najoszczędniejsze Twoim zdaniem auto.

> uściślijmy:

> - poruszanie się zgodznie z przepisami,

> - trasa / miasto 50/50

> - sposób jazdy normalny

> - marka, model, silnik

> zepsułem zabawę?

Tak się można pobawić zlosnik.gif

Najoszczędniejsze auto, jakim kiedykolwiek jechałem (biorąc pod uwagę mój styl jazdy, drogi itp.) to była Fabia 1.4 TDI. Zużycie przez 800km wyniosło 4.1/100. I postanowiłem, że nigdy więcej nie wsiądę do auta, które ma trzycylindrowy silnik diesla grinser006.gif Mam uraz sick.gif

Napisano

> nie chodzi o taniej

to o co chodzi spineyes.gif

całkiem fajne spalanie wychodzi w C1, cykl powiedzmy mieszany poniżej 5L

jadąc spokojnie na trasie to może w 4L by się zmieścił hmm.gif

dorzucić LPG i jeździ taniej jak TICO

Napisano

> nie chodzi o taniej

Problem jest taki, że zaistniała sprzeczność między tytułem wątku, a zadanym w wątku pytaniem.

Dla mnie nie jest najoszczędniejszym samochód, który najmniej spala. Po doświadczeniach kilku moich znajomych uważam np. że 1,8 benzynowe w Fordzie wcale aż tak bardzo nie jest nieoszczędne. Bo nie muszę znienacka wyrzucić tysiaka na nieudaną regenerację turbo, a następnie dowiedzieć się że nie ma zamiennika (RAV4 - wg posiadacza nowe turbo kosztuje 8 tys. i nie można znaleźć nic w zamian - trochę to dziwne, ale nie mam powodu mu nie wierzyć, a sprawdzać mi się nie chce).

Itd

Więc albo zatytułuj wątek - "auto o najmniejszym spalaniu", albo będziesz ciągle narażony na pouczenia o oszczędności. zlosnik.gif

Napisano

Nasza fiacina 500 z silnikiem 1.2 69KM spala przy 60km/h na najwyższym biegu +/-3,5l. Średnia wychodzi 5l. Teraz poszedł do gazu i wychodzi 6l LPG co daje 15zł za każde 100km.

Napisano

> Nasza fiacina 500 z silnikiem 1.2 69KM spala przy 60km/h na najwyższym biegu +/-3,5l. Średnia

> wychodzi 5l. Teraz poszedł do gazu i wychodzi 6l LPG co daje 15zł za każde 100km.

60km/h na V-tce? Jakie toto ma obroty wówczas?

Napisano

> Nasza fiacina 500 z silnikiem 1.2 69KM spala przy 60km/h na najwyższym biegu +/-3,5l. Średnia

> wychodzi 5l. Teraz poszedł do gazu i wychodzi 6l LPG co daje 15zł za każde 100km.

Aczkolwiek jest to męczenie silnika... Po równym daje radę, ale każdy nawet mały podjazd wymusza redukcję...

Napisano

> 60km/h na V-tce? Jakie toto ma obroty wówczas?

Jakieś 1600-1700obr/min...

Napisano

Solaris Urbino U18... zlosnik.gif 150ludzi/30l/100km

Co daje zużycie 0,2l/100km na osobę... grinser006.gif

Napisano

> Jakieś 1600-1700obr/min...

To już sporo. Sądziłem, że to będzie jakieś 1200, co by oznaczało powolne zarzynanie silnika.

Napisano

> To już sporo. Sądziłem, że to będzie jakieś 1200, co by oznaczało powolne zarzynanie silnika.

W małych benzynówkach, można zakładać że przy 100km/h masz coś około 3tyś obr/min

Powiedzmy że +/- 300obr/min wink.gif

Wychodzi, że przy 60km/h powinno być coś w okolicach 2000obr/min

Tak miałem w Lanosie, w Seicento i mam w Punto. Pewnie było tak też i w Matizie, ale nie było obrotka wink.gif

Napisano

Obojętnie jaki z silnikiem 1,9 TDI 90/110 KM

Z benzynowych Aygo / Yaris 1,0.

Napisano

Panda 1,1 BiedaEdyszyn z LPG - tanie w zakupie, tanie w naprawach i tanie paliwo.

Napisano

S Ł U Ż B O W Y

co wygrałem?

Napisano

Mojemu koledze z pracy Polonez pali 6 litrów Pb po mieście hehe.gif

A tak na poważnie to kiedyś w CC 900 na trasie udało mi się spalić 4,26 l Pb na 100 km.

Napisano

> Jakie są Wasze typy?

AX 1.5D

Napisano

Przy tak niskich obrotach można jedynie utrzymywać prędkość. Przyspieszanie, jazda pod górkę albo z obciążeniem wymaga redukcji - to dla mnie oczywiste.

Napisano

VW Lupo 3L 1.2 tdi lub seat arosa 1.2 tdi w 3 litrach ON da się zmieścić.

Napisano

> Mojemu koledze z pracy Polonez pali 6 litrów Pb po mieście

> A tak na poważnie to kiedyś w CC 900 na trasie udało mi się spalić 4,26 l Pb na 100 km.

chyba jak go pchał - moje caro poaliło po miescie i 13 w zimie

za to raz w 1000km trasce (jaslo>katowice>warszawa>jasło) spalił ni mniej ni wiecej jak 6.6 lnopb/100km yikes.gif sam bylem w takim szoku ze w okolicach czestochowy myslaem ze sie wskaźnik paliwa zepsuł i "na wyrost" podjechalem na stacje hehe.gif

Napisano

Mój najoszczędniejszy samochód jaki miałem to Fiat 126p

Palił średnio chyba z 5,5 - 5,8 l /100 - wynik nie powala

Najmniej spalił chyba 4,4 l /100 km.

Ale przez 3 lata dołożyłem do niego z częściami, ubezpieczeniami i pierdami i pomocą mechanika w pewnych sprawach - 1300 zł

I wszędzie się mieścił.

Napisano

Twingo 1.5 dci 68

Wszystkei modele z tym silnikiem są oszczedne smile.gif

Napisano

> Jakie są Wasze typy?

Nissan Leaf

Napisano
  • Autor

> Problem jest taki, że zaistniała sprzeczność między tytułem wątku, a zadanym w wątku pytaniem.

> Dla mnie nie jest najoszczędniejszym samochód, który najmniej spala. Po doświadczeniach kilku moich

> znajomych uważam np. że 1,8 benzynowe w Fordzie wcale aż tak bardzo nie jest nieoszczędne. Bo

> nie muszę znienacka wyrzucić tysiaka na nieudaną regenerację turbo, a następnie dowiedzieć się

> że nie ma zamiennika (RAV4 - wg posiadacza nowe turbo kosztuje 8 tys. i nie można znaleźć nic

> w zamian - trochę to dziwne, ale nie mam powodu mu nie wierzyć, a sprawdzać mi się nie chce).

> Itd

> Więc albo zatytułuj wątek - "auto o najmniejszym spalaniu", albo będziesz ciągle narażony na

> pouczenia o oszczędności.

najoszczędniejszy nie znaczy najekonomiczniejszy ok.gif

należałoby więc rozumieć, że najoszczędniejszy oznacza jak najmniejsze zuzycie w tym przypadku paliwa ok.gif

Napisano

> AX 1.5D

I to jest jedyna słuszna odpowiedź. To, co to auto robiło z paliwem, to nieosiągalne marzenie wieeeeelu producentów. A robiło to BEZ CR, turbo i Bóg wie czego jeszcze. Z elektroniki to tylko radio tam siedziało, cała reszta to tylko mechanika, nie zepsuta elektroniką.

Napisano

Mam dwa.

Opel omega diesel znajomego ma grzałke w baku i jeździ na czymkolwiek, ma dostep do tłuszczu z barów itp i na tym jeździ już parę lat. Nie płaci za to nic, koleś ma kase ale nie lubi płącić za diesla.

Drugie auto: Kolega ma lupo 3l z softem w niemczech. Soft na podniesienie mocy plus ekologia i to auto pali w trybie mieszanym koło 3 -3.5 litra

Napisano

Służbowy grinser006.gif

Napisano

> Jakie są Wasze typy?

Tico LPG i taniej się nie da zlosnik.gif

Napisano

> Obojętnie jaki z silnikiem 1,9 TDI 90/110 KM

Nie jest to prawda zlosnik.gif

Kolega jeździł Octavią I 1.9 90KM i przesiadł się na Octavię II 1.4TSI LPG

Twierdzi, że przejazd 100km tą nową Octavią kosztuje go złotówkę mniej zlosnik.gif

Trasy od prawie 5 lat pokonuje dokładnie te same.

Napisano

Firmowy zlosnik.gif

Yaris HSD grinser006.gif

Może Twingo 1.5 dci jeszcze nie było.

A niedługo do polskich salonów wjedzie Clio 1.5 dci, deklarowane średnie spalanie 3,2l 270751858-jezyk.gifgrinser006.gif

Napisano

Ha!

Kiedyś jeździłem VW Caddy 1.9 SDI, mocy to nie miało w ogóle ale jakbym tego nie katował to zużywało max 6l/100km zlosnik.gif

Cuudowne autko smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.