Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jakie mocne auto na trasy?

Featured Replies

Napisano

Witam

Jakie auto spełnia następujące wymagania:

-cena do 30kzl

-bardzo dobre prowadzenia po polskich trasach (nie autostradach) gdzie sporo nierównych dróg, czyli chce żeby auto mi nie skakało po ulicy przy dużych prędkościach (np. raz próbowałem się utrzymać za alfą 159 jadąc bravo II, nie było problemu z dotrzymaniem prędkości, ale zawiecha już nie dawała rady i czuć było, że fura na nierównościach zaczyna wylatywać z toru jazdy)

-dobre osiągi powyżej 100km/h,

-spalanie do 12l (obojętnie pb czy on, nie lpg) przy jeździe normalnej w trasie, czyli nie eco driving i nie tryb racer mode on

-komfortowe, przede wszystkim wygodne obszerne fotele

Napisano

> Witam

> Jakie auto spełnia następujące wymagania:

> -cena do 30kzl

> -bardzo dobre prowadzenia po polskich trasach (nie autostradach) gdzie sporo nierównych dróg, czyli

> chce żeby auto mi nie skakało po ulicy przy dużych prędkościach (np. raz próbowałem się

> utrzymać za alfą 159 jadąc bravo II, nie było problemu z dotrzymaniem prędkości, ale zawiecha

> już nie dawała rady i czuć było, że fura na nierównościach zaczyna wylatywać z toru jazdy)

> -dobre osiągi powyżej 100km/h,

> -spalanie do 12l (obojętnie pb czy on, nie lpg) przy jeździe normalnej w trasie, czyli nie eco

> driving i nie tryb racer mode on

> -komfortowe, przede wszystkim wygodne obszerne fotele

Accord CL9 2.4. Wczesne roczniki lapia sie w budzet.

Napisano

Mógłbyś brać Lagunę, ale tu już nie jestem taki pewien spełnienia warunku odnośnie zawieszenia - bo to tapczan, wygodny jak mało co ale powyżej 150-160 kmh przy bocznym wietrze nie polecałbym.

Więc aby trzymało się drogi, musi być z założenia sztywniejsze - może jakaś Honda Accord, ale znowuż tu nie wiem czy fotele będą takie jakieś wymarzył.

PS. Już wiem! Wypasiony, jak najmłodszy MB W210. Nie zawiedziesz się.

Napisano

Jeździłem (niestety tylko jako pasażer) firmowym fordem mondeo z silnikiem benzynowym V6, tylko nie pamiętam, czy silnik miał pojemność 2.5 czy 3.0l. Miło wspominam jazdę, chociaż samochód miał ponad 300kkm. Takie mondeo może być sensownym samochodem na nasze drogi.

Siostra miała Chryslera Stratusa, samochód chociaż miał swoje lata, to też fajnie się prowadził po naszych drogach. Silnik oczywiście benzynka w automacie. Myślę, że coś nowszego z Chryslera też warto brać pod uwagę ok.gif

Napisano

> Witam

> -cena do 30kzl

> -bardzo dobre prowadzenia po polskich trasach (nie autostradach) gdzie sporo nierównych dróg, czyli

> chce żeby auto mi nie skakało po ulicy przy dużych prędkościach (np. raz próbowałem się

> utrzymać za alfą 159 jadąc bravo II, nie było problemu z dotrzymaniem prędkości, ale zawiecha

> już nie dawała rady i czuć było, że fura na nierównościach zaczyna wylatywać z toru jazdy)

> -spalanie do 12l (obojętnie pb czy on, nie lpg) przy jeździe normalnej w trasie, czyli nie eco

Każdy samochód z segmentu D

Napisano

musisz po prostu kupic duze i ciezkie auto

proponuje Audi A6 (c5) lub BMW 5er (e39)

wygodzniejsze fotele beda raczej w BMW, w Audi bedzie wiekszy bagaznik i wiecej miejsca z tylu

Napisano

e46 330i lub 330 diesel (chodź w 328i boczne podmuchy nie są zbyt przyjemne przy 170-180 km/h) ewentualnie e39 i silniki 3-litrowe (diesel lub benzyna)

Napisano

> Witam

> -cena do 30kzl

Jak ma być wygodnie, komfortowo i bezpiecznie przy większych prędkościach, to musi być dużo, ciężko i niestety dość drogo w eksploatacji.

IMHO takie e38 740d powinno być w miarę ok. O ile tylko znajdziesz odpowiedni egzemplarz.

Napisano

> Accord CL9 2.4. Wczesne roczniki lapia sie w budzet.

Od razu o tym samym pomyślałem. Ciężko znaleźć za 30 kzł, ale będzie to mimo wszystko auto poniżej 10 lat, dość tanie w eksploatacji, z fajnym zawiasem i silnikiem, który może spalić zarówno 9, jak i 20/100.

Napisano

> Witam

Ja bym jakiegoś mondeo poszukał, 2.5 dałby radę.

Choć ogólnie kryteria wyszukiwania, jakieś takie z d... wyjęte... zlosnik.gif

Napisano

> Ja bym jakiegoś mondeo poszukał, 2.5 dałby radę.

Powiedziałbym, że 2.0 (130KM) czy 2.2 tdci da tę samą "radę" przy połowę mniejszym spalaniu. grinser006.gif

Napisano

> Jak ma być wygodnie, komfortowo i bezpiecznie przy większych prędkościach, to musi być dużo, ciężko

> i niestety dość drogo w eksploatacji.

> IMHO takie e38 740d powinno być w miarę ok. O ile tylko znajdziesz odpowiedni egzemplarz.

740 ale bez d to lepszy pomysł, i kryterium spalania też spełni

Napisano

> PS. Już wiem! Wypasiony, jak najmłodszy MB W210. Nie zawiedziesz się.

tyle że nie każdy lubi spawać podłogę zlosnik.gif

Napisano

> Powiedziałbym, że 2.0 (130KM) czy 2.2 tdci da tę samą "radę" przy połowę mniejszym spalaniu.

dadzą spokojnie

raczej szukałbym PB, za 30tysi łatwiej znaleźć zadbaną sztukę

w sumie to wymieniłbym jeszcze:

- vectra 2.0T

- mazda 6 2.3

- superb - może 1.8T lub 2.8 ?

Nadal mnie dziwą te kryteria hehe.gif

Szukałbym czegokolwiek zadbanego w benzynie z jak najmłodszego rocznika.

Napisano

> tyle że nie każdy lubi spawać podłogę

Toteż nie doradzam przemalowanego budynia za 5 kPLN, a auto za 30 kPLN. W tej cenie można znaleźć coś sensownego, co nie znaczy, że sensownym autem będzie pierwsze napotkane w komisie - bo na pewno nie. Ale klasa auta i przyjemność z jazdy wynagrodzą to z nawiązką - choć zaraz przyjdzie Noras i powie że nie ma to jak Aveo z salonu, ale cóż...

Napisano

> 2.8T

jest sens?

koszty sporo większe: ubezpieczenia, części, spalania, serwisu itd itp

a skoro to nie ma być pocisk, tylko szybkie auto to bym nie przepłacał

Napisano

Saab 9-5 Aero? Na trasy bardzo fajne auto - komfortowe, dobrze wyciszone, w miarę ładnie się zbiera na wysokich biegach.

Zdarzało mi się takim robić trasy 500km+ ze średnią (!) prędkością powyżej 130km/h - 0 zmęczenia, spalanie w takich warunkach ok 10-11l/100km. Autka już w standardzie dobrze wyposażone, a do tego podatne na zwiększanie mocy.

A tutaj mały test i wyjaśnienie, o co w tych autach chodzi wink.gif

Napisano

> jest sens?

Jest. Można w trasie delektować się mruczeniem V6 893goodvibes.gif

> koszty sporo większe: ubezpieczenia, części, spalania, serwisu itd itp

Raczej tylko OC będzie droższe. Spalanie jak na takie osiągi i pojemność bardzo fajne. Mi po mieście zimą palił ok. 13-14L ok.gif

> a skoro to nie ma być pocisk, tylko szybkie auto to bym nie przepłacał

Ceny te same

Napisano

> Ja bym jakiegoś mondeo poszukał, 2.5 dałby radę.

Ja bym szukal mondeo ST czyli 3.0 ok.gif

Napisano

> Witam

> -cena do 30kzl

Jak chcesz gonic Alfe na zakretach, to zrob to druga Alfa. Wez model 156 z silnikiem 2.5 V6. Starczy na kazdy rocznik i pozniejsze remonty zawieszenia.

Powinienes sie zmiescic z zalozeniami z Mondeo ST220 a juz na pewno ze słabszym modelem z 2.5 V6.

No i oczywiscie kazde BMW 3 i 5 tylko ze to beda starsze sprzety.

Napisano

jak polecają Mondeo 3l to może Mazda 6 3.0 v6 zlosnik.gif tylko wybierz jak najmniej zrudziałą grinser006.gif

Napisano

E39 przynajmniej 528i i wyżej. Ewentualnie Mondeo ST220 też jest dobrym wyborem.

Napisano

> 740 ale bez d to lepszy pomysł, i kryterium spalania też spełni

Popieram i potwierdzam;-)

Napisano

Mondeo V6 - im wyżej nad 100, tym to auto lepiej jedzie zlosnik.gif

Napisano

> Od razu o tym samym pomyślałem. Ciężko znaleźć za 30 kzł, ale będzie to mimo wszystko auto poniżej

> 10 lat, dość tanie w eksploatacji, z fajnym zawiasem i silnikiem, który może spalić zarówno 9,

> jak i 20/100.

Te 20 to tylko w opcji pelny kat i raczej nie na drogach publicznych - mialem w CTR zrobione K24 z wymaksowanymi wtryskami (chyba pod 100% duty-cycle w szczycie) i na torze bralo 24-25l.

A ogolnie Accord spelnia chyba wszystkie warunki zalozyciela tematu. Jedyna wada tak naprawde to, ze w 30k znajdzie 2003r, moze 2004.

Napisano

> Witam

Subaru Outback. Choć do 30 kzł będzie pewnie ciężko ale do znalezienia.

Napisano

> Te 20 to tylko w opcji pelny kat i raczej nie na drogach publicznych - mialem w CTR zrobione K24 z

> wymaksowanymi wtryskami (chyba pod 100% duty-cycle w szczycie) i na torze bralo 24-25l.

> A ogolnie Accord spelnia chyba wszystkie warunki zalozyciela tematu. Jedyna wada tak naprawde to,

> ze w 30k znajdzie 2003r, moze 2004.

nie jedyna... nie będzie to auto komfortowe i prawdopodobnie będzie już mieć problem z blachami, czyli będzie potrzeba troche inwestycji.

a moc d.... nie urywa - są fajniejsze opcje krążownika na trasę.

Napisano

> nie jedyna... nie będzie to auto komfortowe i prawdopodobnie będzie już mieć problem z blachami,

> czyli będzie potrzeba troche inwestycji.

> a moc d.... nie urywa - są fajniejsze opcje krążownika na trasę.

Ten Accord akurat nie rdzewieje, chyba, ze ktos go zepsul. I na normalnym zawieszeniu jest normalnie komfortowy. Jak ktos tu poleca Mondeo ST220 to raczej tez na dziurach mistrzostwa komfortu nie bedzie.

Napisano

> Ten Accord akurat nie rdzewieje,

racja. zly model opisałem.

>chyba, ze ktos go zepsul. I na normalnym zawieszeniu jest

> normalnie komfortowy.

EDIT: sorki, moj blad. ktos napisał CTR i założyłem, że piszemy o accordzie ATR. nie było tematu - przepraszam smile.gif

> Jak ktos tu poleca Mondeo ST220 to raczej tez na dziurach mistrzostwa

> komfortu nie bedzie.

ano. ogolnie - ja nie rozumiem, polecania pseudosportowych wersji aut do roli GrandTourera, którego oczekuje autor.

Napisano

> ano. ogolnie - ja nie rozumiem, polecania pseudosportowych wersji aut do roli GrandTourera, którego

> oczekuje autor.

Pewnie zeby sie moc zgadzala grinser006.gif

Osobiscie tez tego nie rozumiem, ATR bym w zyciu na trasy nie polecal. ST220 w sumie moze byc jesli trasy z tych rowniejszych.

Napisano
  • Autor

> ST220 w sumie moze byc jesli

> trasy z tych rowniejszych.

no właśnie nie są równe, głównie do podlaskie drogi

Napisano

> no właśnie nie są równe, głównie do podlaskie drogi

Ktos Outbacka sugerowal chyba cool.gif Tylko nie wiem czy sie w budzecie miesci.

Napisano

> no właśnie nie są równe, głównie do podlaskie drogi

To taka jak napisałem - popatrz na Outbacka. Prowadzi się znakomicie nie tylko na suchym ale też na mokrym i śniegu. Ma spory prześwit, więc nie ma zagrożenia, że się gdzieś powiesi. Wysoki krawężnik czy wystający kanał go nie rusza. Może nie jest tak komfortowy jak MB czy BMW ale nie jest źle. I jak nie weźmiesz za dużego silnika to w spalaniu też się zmieścisz. Do tego ogólnie bardzo mała awaryjność. Tylko w budżecie ciężko się zmieścić. Ale możliwe.

Napisano

> a moc d.... nie urywa - są fajniejsze opcje krążownika na trasę.

190 KM, 1370 kg, 6 biegów. Przy sprawnym kierowniku jesteś bardzo szybki w trasie a zarazem śmiejesz się z tych, co gonią za Tobą spalając przy tym powyżej 15/100. Nie powiesz mi chyba, że 740 przy normalnej jeździe w trasie spali 12?

Napisano

> 190 KM, 1370 kg, 6 biegów. Przy sprawnym kierowniku jesteś bardzo szybki w trasie a zarazem

> śmiejesz się z tych, co gonią za Tobą spalając przy tym powyżej 15/100.

bez przesady... ja mam 180 KM w parchu codziennym i też 6 biegów i też dupy nie urywa. i nadąże za taką hondą paląc mniej niz 10. i nie jestem dzieki tej "mocy" bardzo szybki, do pełnego "komfortu" troche brakuje.

a z tym smianiem to nie rozumiem. ze niby co spali 15 próbując "nadążyć" za dychawicznym wolnossącym accordem?

>Nie powiesz mi chyba, że 740 przy normalnej jeździe w trasie spali 12?

ani razu nie przekroczylem na trasie 12 litrów moim 740. a jakbym mial manual to byloby jeszcze mniej. ok 12-13 łyka na autostradzie przy 140-150 km/h. na trasie normalnej spokojnie w okolicach 10-11 się jedzie.

Napisano

> a z tym smianiem to nie rozumiem. ze niby co spali 15 próbując "nadążyć" za dychawicznym

> wolnossącym accordem?

Najwyraźniej mamy inne definicje dynamicznej jazdy.

> ani razu nie przekroczylem na trasie 12 litrów moim 740. a jakbym mial manual to byloby jeszcze

> mniej. ok 12-13 łyka na autostradzie przy 140-150 km/h. na trasie normalnej spokojnie w

> okolicach 10-11 się jedzie.

Trochę jeździłem autami V8 z masą w okolicach 1750 kg i były to sprawne technicznie wozy. Przy mojej jeździe spalanie w trasie nie schodziło poniżej 15. W szybkiej jeździe na trasie nie schodziło poniżej 20.

Napisano

> Najwyraźniej mamy inne definicje dynamicznej jazdy.

to....

> Trochę jeździłem autami V8 z masą w okolicach 1750 kg i były to sprawne technicznie wozy. Przy

> mojej jeździe spalanie w trasie nie schodziło poniżej 15. W szybkiej jeździe na trasie nie

> schodziło poniżej 20.

troche zaprzecza temu... skoro umiesz pałować aż tak V8, to jak możesz uznawać zwykłą 4kę za dynamiczną?

btw. nie mam pojecia jak mozna spalic 20 l poza autostradą w normalnej trasie. chyba na steptronicu lecisz 170 na 3 biegu...

Napisano

> Subaru Outback. Choć do 30 kzł będzie pewnie ciężko ale do znalezienia.

Spelnia, ale poza ostatnim pkt grinser006.gif

Za 30kzl mozka kupic juz "nowy" model

Napisano

> Najwyraźniej mamy inne definicje dynamicznej jazdy.

> Trochę jeździłem autami V8 z masą w okolicach 1750 kg i były to sprawne technicznie wozy. Przy

> mojej jeździe spalanie w trasie nie schodziło poniżej 15. W szybkiej jeździe na trasie nie

> schodziło poniżej 20.

moje stare E32 przy 170km/h pali jakieś 17l/100km GAZU a 740 pali wyraźnie mniej paliwa niż stare M30.

Napisano

> moje stare E32 przy 170km/h pali jakieś 17l/100km GAZU a 740 pali wyraźnie mniej paliwa niż stare

> M30.

Tu masz Audi 4.2 Nagrałem filmik i widać jak przy 170 jest 20/100, podczas przyspieszania jest już ponad 32/100. To są wskazania kompa, który zaniżał o litr w stosunku do rzeczywistości.

Napisano

> Saab 9-5 Aero? Na trasy bardzo fajne auto - komfortowe, dobrze wyciszone, w miarę ładnie się zbiera

> na wysokich biegach.

> Zdarzało mi się takim robić trasy 500km+ ze średnią (!) prędkością powyżej 130km/h - 0 zmęczenia,

> spalanie w takich warunkach ok 10-11l/100km. Autka już w standardzie dobrze wyposażone, a do

> tego podatne na zwiększanie mocy.

> A tutaj mały test i wyjaśnienie, o co w tych autach chodzi

Ja się pod tym podpisuję smile.gif

Od kilku miesięcy mam 9-5, ale w słabszej wersji.

Baaardzo wygodnie się jeździ, jest cicho a fotele są świetne.

Napisano

> to....

> troche zaprzecza temu... skoro umiesz pałować aż tak V8, to jak możesz uznawać zwykłą 4kę za

> dynamiczną?

Stosunek masy do mocy daje odpowiedź. Jazda dynamiczna jest też adekwatna do charakteru auta.

> btw. nie mam pojecia jak mozna spalic 20 l poza autostradą w normalnej trasie. chyba na steptronicu

> lecisz 170 na 3 biegu...

A jak jechać dynamicznie, gdy wskazówka rpm nie jest w okolicach cięcia?

Napisano

> to tapczan, wygodny jak mało co ale powyżej 150-160 kmh

Jak to określił pytek zlosnik.gif

Quote:

bardzo dobre prowadzenia po polskich trasach (nie autostradach)

Napisano

> bez przesady... ja mam 180 KM w parchu codziennym i też 6 biegów i też dupy nie urywa. i nadąże za

> taką hondą pa

To jest taka jak Twoja?? Jesli tak to zycze powodzenia

rotfl.gif

Napisano

> To jest taka jak Twoja?? Jesli tak to zycze powodzenia

ale zabłysłeś. moze wstaw matiza i roftluj?

to jest 1,2 albo 1.4 TCE.

Napisano

> ale zabłysłem. moze wstaw matiza i roftluj?

> to jest 1,2 albo 1.4 TCE.

Niestety mam tylko zwykla megane 1,6 n/a, nie znam sie na wersji tce.

Bylbym wdzieczny gdybys mnie oswiecil linkiem do filmiku z megane z Twojego podpisu.

Napisano

> Stosunek masy do mocy daje odpowiedź. Jazda dynamiczna jest też adekwatna do charakteru auta.

no. w segmencie D 190 KM... nijak nie jest to auto do dynamicznej jazdy

ale nie o to wogole chodzi. auto ma byc typu GT... czyli kulturalne do przemieszczania się w trasie. czyli te 190 KM wystarczy i najlepiej do tego 1500 kg masy, żeby zapewnić komfort. no albo specyficznie zestrojone zawieszeie i dobrze wytlumione wnętrze.

> A jak jechać dynamicznie, gdy wskazówka rpm nie jest w okolicach cięcia?

mylisz chyba zastosowania samochodu... opisz mi w jaki sposób jedziesz w trasie zeby wskazówka byla przy odcięciu?

bo dynamiczna jazda w trasie to:wyprzedzasz jak chcesz, ale jak juz wyprzedzisz, to lecisz na tempomacie te 130 i masz mniej niz 3000 obr na min. to tez jest dynamiczna jazda. w przypadku BMW to masz ok 2000 obr... co więcej - u mnie w Megane wystarczy poruszac sie w przedziale 2200-4500 obr. odcięcia nie widuje...

no chyba ze Ty po polskich drogach lecisz traktując gaz binarnie, byle do odcięcia... tyle ze wtedy chyba nie twierdzisz że cokolwiek spali do 12...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.