Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dodge Ram 5500

Featured Replies

Napisano

longhaul660.jpg

longhaul2660.jpg

Ponad 7 metrów długości, napęd na wszystkie koła, 640 l zbiornik paliwa (pozwalający na przejechanie 2700 kilometrów bez tankowania), waga 4.2 tony, silnik Cummins diesel o pojemności 6.7 litra.

Kupilibyście?

Napisano

> Ponad 7 metrów długości, napęd na wszystkie koła, 640 l zbiornik paliwa (pozwalający na

> przejechanie 2700 kilometrów bez tankowania), waga 4.2 tony, silnik Cummins diesel o

> pojemności 6.7 litra.

> Kupilibyście?

Idealnie spełnia moje potrzeby zlosnik.gifhehe.gifok.gif

Napisano

Nie wiem do czego można u nas wykorzystać takie auto

Napisano

> Nie wiem do czego można u nas wykorzystać takie auto

Zapewne znalazłby nabywców Panów w garniturkach podjeżdżających pod biurowce i apartamenty cool.gif

Napisano

> Zapewne znalazłby nabywców Panów w garniturkach podjeżdżających pod biurowce i apartamenty

musieli by miec kat C zlosnik.gif

Napisano

> Kupilibyście?

Nie jest to ani praktyczna ciężarówka (zresztą żaden pickup nią nie jest), ani komfortowa osobówka. W poważniejszy teren też tym nie wjedziesz.

W sumie to nie wiem do czego miałoby służyć to auto.

Napisano

> Nie wiem do czego można u nas wykorzystać takie auto

Jeżdżąc do pracy przez budowany odcinek S17 widuję podobne auto na budowie.

Oprócz szpanu służy do ciągnięcia przyczepki na której przewożony jest świder do wiercenia otworów pod słupy do ekranów dzwiękochłonnych...

Ogólnie można to samo zrobić mniejszym autem, ale jak ktoś lubi sobie przedłużyć i w dodatku stać go na takie fanaberie to why not hehe.gif

Napisano

> Ponad 7 metrów długości, napęd na wszystkie koła, 640 l zbiornik paliwa (pozwalający na

> przejechanie 2700 kilometrów bez tankowania), waga 4.2 tony, silnik Cummins diesel o

> pojemności 6.7 litra.

> Kupilibyście?

Matematykę miałem dość dawno, ale średnie spalanie tego diesela wychodzi w okolicach 24 litrów na setkę no.gif

Napisano
  • Autor

> Jeżdżąc do pracy przez budowany odcinek S17 widuję podobne auto na budowie.

> Oprócz szpanu służy do ciągnięcia przyczepki na której przewożony jest świder do wiercenia otworów

> pod słupy do ekranów dzwiękochłonnych...

> Ogólnie można to samo zrobić mniejszym autem, ale jak ktoś lubi sobie przedłużyć i w dodatku stać

> go na takie fanaberie to why not

U nas np. się tak wykorzystuje RAM'y:

2008-DODGE-RAM-3500-MEGA-CAB-FEATHERLITE-48-FT-TRAILER-20120320044105.jpg

albo tak:

112_0409_03l+2004_dodge_ram_2500_4x4_quad_cab_slt_pickup+towing.jpg

Wtedy taki samochód ma sens...

Napisano

> U nas np. się tak wykorzystuje RAM'y:

> albo tak:

> Wtedy taki samochód ma sens...

U nas i w Europie używa się do czegoś takiego ciągników siodłowych

Napisano

> Kupilibyście?

Raczej nie, gdy wygram w lotto kupię Suburbana ok.gif

Napisano
  • Autor

> U nas i w Europie używa się do czegoś takiego ciągników siodłowych

I trzeba mieć prawo jazdy odpowiedniej kategorii. Tutaj wystarczy normalne prawo jazdy na osobowy i mozna ciągnąć łódź.

Napisano

> I trzeba mieć prawo jazdy odpowiedniej kategorii. Tutaj wystarczy normalne prawo jazdy na osobowy i

> mozna ciągnąć łódź.

a tak z ciekawości, jakie są u was kategorie i co (tak plus minus) obejmują, bo jak do tej pory się dowiedziałem, że 4 tonowe auto (plus ogromną przyczepę) moża prowadzić na zwykłe prawko

Napisano

Marek on ma ten zbiornik na pace? bo napewno nie jest pod o ile prawda jest ze posiada 640 litrowy bak

Napisano

> I trzeba mieć prawo jazdy odpowiedniej kategorii. Tutaj wystarczy normalne prawo jazdy na osobowy i

> mozna ciągnąć łódź.

u nas i tak trzeba miec PJ takie jak na ciagnik z naczepa czyli CE lub jesli bez naczepy to C zlosnik.gif wykupic viaboxa i placic podatek drogowy... sick.gif, a chcac to miec na firme - Licencje, przynajmniej na "potrzeby wlasne"

Napisano

W USA jak najbardziej targalbym nim przyczepe z motorowka. W PL hmm.gif 2012 RAM 1500 LARAMIE LONGHORN CREW CAB 4X2 5'7" BOX taki by w zupelnosci wystarczyl a i tak bylby ogromny.

Napisano

> W USA jak najbardziej targalbym nim przyczepe z motorowka. W PL 2012 RAM 1500 LARAMIE LONGHORN

> CREW CAB 4X2 5'7" BOX taki by w zupelnosci wystarczyl a i tak bylby ogromny.

jezdziles kiedys ramem z 400konnym silnikiem ktory jest 4x2??? oslabiony.gif

Napisano

> mozna ciągnąć łódź.

Gdybym przyjechał do USA z moim PJ kat B to mógłbym tym jeździć czy nie?

To samo pytanie w kontekście dużego campera? Np.:

20081117225703_1.jpg

Jeśli nie, to co musiałbym zrobić, ile to by trwało?

Pozdrawiam BAS

Napisano

> pojemności 6.7 litra.

> Kupilibyście?

jakby byl krotszy, mial nomalny bagaznik i palil 5l/100km, to bym sie zastanowil icon_rolleyes.gif

Napisano

> pojemności 6.7 litra.

> Kupilibyście?

nie, klekot idzie z tego niesamowity. Jak mieszkalem w Jackson Hole to co drugi mial takie auto, czulem sie jak na jakims zlocie traktorow 001.gif.

Zapewne, dalej maja ten sam N/A silnik. grinser006.gif Fakt, ze mozna tym ciagnac przyczepy od tira, ale u nas od tego sa ciezarowki i ciagniki siodlowe. To ze zdjecia to tez w sumie ciezarowka, tyle ze bez paki i niska.

Napisano

> Nie jest to ani praktyczna ciężarówka (zresztą żaden pickup nią nie jest), ani komfortowa osobówka.

> W poważniejszy teren też tym nie wjedziesz.

> W sumie to nie wiem do czego miałoby służyć to auto.

moze popropstu do jazdy, nie kazde auto musi do czegos slużyc zlosnik.gif ja bym kupil serduszka.gif

Napisano
  • Autor

> Gdybym przyjechał do USA z moim PJ kat B to mógłbym tym jeździć czy nie?

> To samo pytanie w kontekście dużego campera? Np.:

> Jeśli nie, to co musiałbym zrobić, ile to by trwało?

> Pozdrawiam BAS

Mój znajomy takim jeździ i jeszcze ciągnie za sobą Honde Odyssey i ma tylko standardowe prawo jazdy.

Napisano

> pojemności 6.7 litra.

> Kupilibyście?

I spalanie na poziomie 20l/100km przy bardzo spokojnej jezdzie hehe.gif

Napisano

> Mój znajomy takim jeździ i jeszcze ciągnie za sobą Honde Odyssey i ma tylko standardowe prawo

> jazdy.

Polskie?

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> Polskie?

> Pozdrawiam BAS

Amerykańskie, on z Texasu jest. W sumie to nie wiem jak to by z polskim działało. Tutaj podstawowe prawo jazdy jest:

Quote:

CLASS E: Any non-commercial motor vehicles with Gross Vehicle Weight Rating (GVWR) less than 26,001 pounds, including passenger cars, 15 passenger vans including the driver, trucks or recreational vehicles and two or three wheel motor vehicles 50 cc or less, such as mopeds or small scooters. (see below). Farmers and drivers of authorized emergency vehicles who are exempt from obtaining a commercial driver license must obtain a Class E license.

Czyli taki samochod się łapie jeżeli waży 26000 funtów lub mniej. Polskie niby jest tylko do 7700 funtów i jak masz międzynarodowe to będzie tak napisane. Więc możliwe ze nie możesz.

Z drugiej strony jak masz jakiekolwiek prawo jazdy to Ci ten autobus wypożyczą, a Policja tez nie będzie robiła jaj. Gorzej w razie jakiegoś wypadku jakby np. poszkodowany uznał ze da się z Ciebie kasę wycisnąć.

Napisano

> Amerykańskie, on z Texasu jest. W sumie to nie wiem jak to by z polskim działało. Tutaj podstawowe

> prawo jazdy jest:

> Quote:

> CLASS E:

Nie mam zamiaru przeprowadzać się do USA, myślałem o wakacjach, ale czy mogę od ręki wymienić moje PJ na amerykańskie Class E?

Wprawdzie byłaby to głupota, ale jeśli da się to od ręki załatwić to jest to dużo prostsze rozwiązanie niż robić C lub CE w PL.

EDIT:Ciekawe jakby to wyglądało w drugą stronię, czyli na co wymieniliby w PL takie class E?

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> Wprawdzie nie mam zamiaru przeprowadzać się do USA, myślałem o wakacjach, ale czy mogę od ręki

> wymienić moje PJ na amerykańskie Class E?

> Wprawdzie byłaby to głupota, ale jeśli da się to od ręki załatwić to jest to dużo prostsze

> rozwiązanie niż robić C lub CE w PL.

> Pozdrawiam BAS

Niestety nie, żeby uzyskać prawo jazdy USA musisz być na wizie innej niz B1/B2 i mieć SSN. Poza tym to nie jest prosta wymiana, trzeba nadal zdać egzamin zarówno z przepisów jak i z jazdy.

Ale gdybym był na Twoim miejscu to bym się tym nie przejmował, tylko wynajął takiego i jeździł. Jazda w tym kraju jest banalna, szczególnie w okolicach w których wynajęcie tego ma sens (zachód). Prędkości tym raczej nie przekroczysz a to jedyny powód dla którego może cię zatrzymać policja. A ta tez nie będzie wchodziła w szczegóły bo ich zdaniem nawet najprostsze prawo jazdy wystarcza.

Napisano

> Ale gdybym był na Twoim miejscu to bym się tym nie przejmował, tylko wynajął takiego i jeździł.

> Jazda w tym kraju jest banalna, szczególnie w okolicach w których wynajęcie tego ma sens

> (zachód). Prędkości tym raczej nie przekroczysz a to jedyny powód dla którego może cię

> zatrzymać policja. A ta tez nie będzie wchodziła w szczegóły bo ich zdaniem nawet najprostsze

> prawo jazdy wystarcza.

Kwestia jak by zareagował np. ubezpieczyciel, gdybym na polskim PJ B spowodował kolizję lub wypadek?

Wiem, że na AK wszyscy jeżdżą tak, że im kolizje i wypadki z ich winy nie grożą a w USA jeździ się spokojniej niż w PL, ale mimo wszystko, wsiadając do samochodu, liczę się z ryzykiem kolizji/wypadku z mojej winy.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> Kwestia jak by zareagował np. ubezpieczyciel, gdybym na polskim PJ B spowodował kolizję lub

> wypadek?

> Wiem, że na AK wszyscy jeżdżą tak, że im kolizje i wypadki z ich winy nie grożą a w USA jeździ się

> spokojniej niż w PL, ale mimo wszystko, wsiadając do samochodu, liczę się z ryzykiem

> kolizji/wypadku z mojej winy.

> Pozdrawiam BAS

Niestety nie umiem odpowiedzieć na to pytanie. Jestem pewien ze gdyby doszło do czegoś poważnego to prawnicy by szybko odkryli to o czym piszemy. Ale nie umiem Ci powiedzieć jaki byłby efekt końcowy dla Ciebie.

Napisano

> ale czy mogę od ręki wymienić moje

> PJ na amerykańskie Class E?

w Illinois możesz zrobić nowe tymczasowe na okres ważności wizy,

o wymianie nie ma mowy zlosnik.gif

HanYs

Napisano

> U nas i w Europie używa się do czegoś takiego ciągników siodłowych

Czyli masz łódkę czy motorówkę i chcąc to pociągnąć nad wodę musisz kupować/wynajmować ciągnik siodłowy ? facepalm[1].gif

HanYs

Napisano

> Czyli masz łódkę czy motorówkę i chcąc to pociągnąć nad wodę musisz kupować/wynajmować ciągnik

> siodłowy ?

> HanYs

Niekoniecznie, odpowiedni samochod, prawko, laweta i pojechal (zalezy jeszcze od wielkosci tej lodki).

To o ciagniku tyczylo sie chyba bardziej naczepy, w ktora stado koni mozna schowac.

Napisano

> Czyli masz łódkę czy motorówkę i chcąc to pociągnąć nad wodę musisz kupować/wynajmować ciągnik

> siodłowy ?

> HanYs

A taka lodka przekracza 3 tony masy wlasnej??? wink.gif

Napisano

> nie, klekot idzie z tego niesamowity. Jak mieszkalem w Jackson Hole to co drugi mial takie auto,

> czulem sie jak na jakims zlocie traktorow .

> Zapewne, dalej maja ten sam N/A silnik.

Oczywiscie z jest to silnik z turbo no mamy 21 wiek!

Napisano

> pojemności 6.7 litra.

> Kupilibyście?

W teksasie i owszem smile.gif

Napisano

> pojemności 6.7 litra.

> Kupilibyście?

czyli jedno tankowanie do pełna to około 4 tys. pln zlosnik.gif

I jak tym zaparkować pod Biedronką? rotfl.gif

Napisano

> czyli jedno tankowanie do pełna to około 4 tys. pln

> I jak tym zaparkować pod Biedronką?

Tam koło rampy załadunkowej, gdzie przywożą TIRem zaopatrzenie yay.gif

Napisano

> jezdziles kiedys ramem z 400konnym silnikiem ktory jest 4x2???

Jezdzilem i nie widze problemu. Pewnie, ze lepszy bylby 4x4 ale bez przesady.

Napisano

> pojemności 6.7 litra.

> Kupilibyście?

Nie. My w Europie mamy siusiaki cokolwiek dłuższe niż 3" w stanie wzwodu. 270751858-jezyk.gif

Napisano

> siodłowy ?

> HanYs

lepiej kupić takie coś tylko żeby łódkę nad wodę zaciągnać ?

bo nie wyobrażam sobie jazdy na co dzień 7m autem hmm.gif

poza tym duże łodzie to chyba w porcie zostają, a małe ... pociągnie std auto

nawet w USA tych aut nie ma wiele hmm.gif

do czego takie auto może służyć ?

odpowiednik EU

mbsprinternikeschimana2hw2.jpg

grinser006.gif

Napisano

Cudo cudo cudo serce.gif

Bez wahania bym kupil 001.gif

Kiedys kupie... Moze jak bede przechodzil kryzys wieku sredniego, jedni chca sportowe auto wtedy, a ja bede chcial wlasnie amerykanskiego pickupa 001.gif

Napisano

> Jezdzilem i nie widze problemu. Pewnie, ze lepszy bylby 4x4 ale bez przesady.

Szkoda kupowac tak okaleczone auto jak 4x2 i sie tym czyms meczyc

Napisano

> Cudo cudo cudo

> Bez wahania bym kupil

> Kiedys kupie... Moze jak bede przechodzil kryzys wieku sredniego, jedni chca sportowe auto wtedy, a

> ja bede chcial wlasnie amerykanskiego pickupa

!49tys zl netto z HEMI w wersji RAM 1500

Napisano

> Szkoda kupowac tak okaleczone auto jak 4x2 i sie tym czyms meczyc

Wiadomo bo tu tyl lekki. Ale 300KM Expedition z zalaczonym napedem na tyl idzie bez problemu.

Napisano

> Wiadomo bo tu tyl lekki. Ale 300KM Expedition z zalaczonym napedem na tyl idzie bez problemu.

Widzisz tak sie sklada ze mam expeditiona i do glowy by mi nie wpadlo smigac na samym tyle skoro producent wyposazyl auto w 4x4.

Wiesz jest roznica przejachac sie okazjonalnie wink.gif a jezdzic na codzien w przeroznych warunkach pogodowych.

Napisano

Nawet najmniejszy Regular Cab w PL wydaje się czymś niespotykanym i "za dużym" jak na nasze warunki, więc takie 5500 to byłby kosmos. Choć trzeba przyznać, że wygląda zgrabnie smile.gif

Napisano
  • Autor

> Choć trzeba przyznać, że wygląda zgrabnie

W tym samym sensie co Pudzian wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.