Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jakie marki alusów polecacie?

Featured Replies

Napisano

Zupełnie się nie znam na felgach aluminiowych.

Chciałbym zapytać jakich marek felgi aluminiowe są dobrej jakości?

Szukałbym czegoś 16" i w miarę lekkiego (waga). Najchętniej do 500pln za sztukę .

Napisano

> Zupełnie się nie znam na felgach aluminiowych.

> Chciałbym zapytać jakich marek felgi aluminiowe są dobrej jakości?

> Szukałbym czegoś 16" i w miarę lekkiego (waga). Najchętniej do 500pln za sztukę .

O.Z. Borbet BBS

Napisano

> Szukałbym czegoś 16" i w miarę lekkiego (waga). Najchętniej do 500pln za sztukę .

Jak do 500zł/szt. to zapomnij o lekkich felgach. Jeśli felga 16-tka ze stopów ma być porównywalna wagowo ze stalową w tym rozmiarze, to będzie przeraźliwie droga.

Ważniejsze jest by była solidna. Ja ze swojej strony, niezmiennie polecam polskie ATT (www.autotiptop.com.pl). Solidne, trwałe. Lżejsze niż plastelixowe chińczyki, jakie chciałem kilka lat temu kupić w Norauto (mieli promocję na 14-tki). Zaletą jest ich ciągła produkcja - w razie uszkodzenia, nie ma problemu z dokupieniem pojedynczej sztuki.

Napisano

Jak chcesz lekkie to tylko stalówki.

Napisano

> Jak do 500zł/szt. to zapomnij o lekkich felgach.

To chyba troche zbyt pochopne wnioski... około rok temu upolowałem na angielskim ebayu nowe Team Dynamics Pro Race 2 (15", waga ok 6,4 kg sztuka), wyniosły mnie z przesyłką jakieś 1300 zł. W cenie były nawet nakrętki, wystarczyło podać do jakiego auta.

286849803-IMG_3512.jpg

I nie było to jakaś super hiper jednorazowa okazja, wtedy ten sam sprzedawca miał dziesiątki innych podobnych aukcji także z większymi rozmiarami. Myślę że i teraz się coś znajdzie jak dobrze poszukasz.

EDIT:

Przykładowa aukcja sprzedawcy u którego wtedy kupiłem, jakieś 17" do fiata:

klik

I na pewno da się coś zejść z ceny jak się dobrze zagada.

post-29398-143525200425_thumb.jpg

Napisano

ronal r42

nie wiem jaka waga

takie głupie pytanie

to 15 alu jest ciezsza od 15 stalowej?

moze znacie jakies ładnie wygladajace stalówki ?

Napisano

> takie głupie pytanie

> to 15 alu jest ciezsza od 15 stalowej?

W 99% przypadków tak. Jeśli nie w 100%. Najlżejsze felgi ze stopów, to te magnezowe.

> moze znacie jakies ładnie wygladajace stalówki ?

Nie. 270751858-jezyk.gif

Napisano

OZ Ultraleggera

Napisano

Fabryczne fiata jest spory wybór ok.gif

Napisano
  • Autor

> OZ Ultraleggera

To nie te pieniądze wink.gif ponad 700pln za sztukę to jednak dla mnie za dużo, a używanych (kot w worku) nie chcę.

Ale dziękuję za zainteresowanie 20.GIF

Napisano

> To nie te pieniądze ponad 700pln za sztukę to jednak dla mnie za dużo, a używanych (kot w worku)

> nie chcę.

> Ale dziękuję za zainteresowanie

Miałem Enzo X - sprawowały się przez 6 lat bez zarzutów.

Ale ciężkie były - dużo cięższe od stalówek no.gif

Napisano
  • Autor

> ronal r42

> nie wiem jaka waga

Mam na oku 2 ronale, po przejrzeniu forów na oko wychodzi,że felgi 16" są lżejsze niż 10kg za sztuka. Wiem, bardzooo niedokładne to jest ale ...

Szukam felg do... Civica IX którego potencjalnie zakup rozważam i chcę rozeznać najpierw temat. W standardzie są fele prawie 12kg 17". Nie wiem czy dam radę na 17" (niższy komfort, koszt opon ).

Dzięki wszystkim za rady i zachęcam kolejnych forumowiczó do wpisów jeśli mają ochotę serduszka.gif

PS: Ronal to dobra marka?

Napisano

> Mam na oku 2 ronale, po przejrzeniu forów na oko wychodzi,że felgi 16" są lżejsze niż 10kg za

> sztuka. Wiem, bardzooo niedokładne to jest ale ...

> Szukam felg do... Civica IX którego potencjalnie zakup rozważam i chcę rozeznać najpierw temat. W

> standardzie są fele prawie 12kg 17". Nie wiem czy dam radę na 17" (niższy komfort, koszt opon

> ).

> Dzięki wszystkim za rady i zachęcam kolejnych forumowiczó do wpisów jeśli mają ochotę

> PS: Ronal to dobra marka?

ronal to gigant, produkuje felgi dla innych producentów, czasem z tyłu felgi mozna zobabczyc mały odlew 'ronal'

produkuje seryjne alusy do forda, chyba tez fiat i innych marek

Napisano
Te felgi można kupić do 500 zł. Modele DR29, DR37, DR38, DR42 są podobnej wagi, jak nie lżejsze od odpowiedników stalowych. Mój klient kupił za 1800 zł komplet DR38 w rozmiarze 18" (nówki) i mocno zdziwiłem się biorąc tą felgę do ręki. Wagowo sprawiała wrażenie stalowej felgi 16". Jeździ na nich Avensisem II na niskiej oponie, często na terenie budowy i po dwóch sezonach felgi proste.
Napisano
  • Autor

> Te felgi można kupić do 500 zł. Modele DR29, DR37, DR38, DR42 są podobnej wagi, jak nie lżejsze

> od odpowiedników stalowych.

Zaskoczyłeś mnie powiem szczerze. Wieczorem w domu poczytam więcej o nich. Narobiłeś mi smaka food.gif

20.GIF

Napisano

> to 15 alu jest ciezsza od 15 stalowej?

> moze znacie jakies ładnie wygladajace stalówki ?

od barchetty:

Barchetta.jpg

Napisano

> Te felgi można kupić do 500 zł. Modele DR29, DR37, DR38, DR42 są podobnej wagi, jak nie lżejsze

> od odpowiedników stalowych. Mój klient kupił za 1800 zł komplet DR38 w rozmiarze 18" (nówki) i

> mocno zdziwiłem się biorąc tą felgę do ręki. Wagowo sprawiała wrażenie stalowej felgi 16".

> Jeździ na nich Avensisem II na niskiej oponie, często na terenie budowy i po dwóch sezonach

> felgi proste.

Balbym sie na tym jezdzic.

Napisano

Ja mam dotz togue, na dziury nie uwazam i po 3 latach sa proste.

Napisano

> Balbym sie na tym jezdzic.

Możesz to jakoś uzasadnić?

• 2 miesiące później...
Napisano
  • Autor

> OZ Ultraleggera

Ehhh tylko ta cena....

No więc tak... ponieważ do mojego wolnossącego bolidu marki Honda chcę spróbować zachwalanych lekkich felgi , bo ponoć czuć różnicę i to bardzo przy wolnossących silnikach wysokoobrotowych gdzie moment jest u góry, na placu boju na razie są:

ULTRALEGGERA 16" lub ..... Drag wheels DR 9 też 16".

Cena Ozów to 3 126,12pln vs DW 2100 pln. Czy warto dokładać 1kpln do OZów? Jak z wytrzymałością OZ? Czy biją na głowę DW czy też trudno wyrokować?

Ktoś ma jakieś PRAKTYCZNE doświadczenie?

Napisano

Oryginalne fabryczne. Niekoniecznie marki, ktora posiadasz. W nizszych kategoriach cenowych to najczesciej zdecydowanie najlepszy wybor.

Napisano

ENZO, OZ, Allesio, Ronal - te nazwy to raczej pewność że nie trafi się bubel.

Ja mam chińskie z Allegro, producent noname. Nie dość że ważą chyba (na oko

mówię) z 5 kg więcej na sztuce niż stalówki, to jeszcze są krzywe i co roku mam

jazdę z ich wyważeniem.

Także polecam kupowanie markowych alufelg.

Napisano

> Oryginalne fabryczne. Niekoniecznie marki, ktora posiadasz. W nizszych kategoriach cenowych to

> najczesciej zdecydowanie najlepszy wybor.

"Steelies" 6j 15" z Citroena C5

Ważą 4,7 kg sztuka i są z lekkich stopów

Wyglądają zaś jak każda stalowa kupa smile.gif

15x6_4x100_Steel_Wheels.jpg

Napisano

Ja mam dotz touge graphite. Bardzo wytrzymala jest wogole na nia nieuwazam a nie jest pogieta.

touge_graphite-l.jpg

Napisano

> Oryginalne fabryczne. Niekoniecznie marki, ktora posiadasz. W nizszych kategoriach cenowych to

Popieram!

Napisano

ja do tej pory 3 komplety kupowałem: marki Ronal (do BMW), MOMO i MAK.

żadnych problemów.

Napisano
  • Autor

Hmmmmm. Teraz posiadam org. 17cali Hondy, które swoje ważą. Kras mówisz, że lepiej może poszukać org. 16" Hondy ? hmm.gif

W sumie na obecnych letnich przelatam jeszcze ten sezon i pewnie ze 2 - 3, nastepne. Potrzebuje coś na zimę i najlepiej 16" ze wzgledu na cenę opon markowych w rozmiarze 17", która podchodzi pod 600pln za sztuke yikes.gif. Tak sobie pomyslalem,że można by przy okazji powoli z czasem przechodzić na węższe , tańsze w zakupie i ekonomiczniejsze (mniej noPB) opony. Co do komfortu to na 17" na razie daje radę, choć z tyłu ponoć bardziej mi żonę wytrzęsło grinser006.gif

EDYTA: Kras napotkałem aukcję usera z niby felgami 16" jakie szły do Civica IX gen:

Opis aukcji

Sprzedający pisze,że producent to ATT. Ten producent ma w ofercie fele od 370pln za sztukę. Dla Hondy klepią lepszej jakości? Czy to pic na wodę? Co masz dokładnie na myśli pisząc org. Hondowskie felgi?

niewiem.gif

Napisano
  • Autor

> Ja mam dotz touge graphite. Bardzo wytrzymala jest wogole na nia nieuwazam a nie jest pogieta.

Znasz może wagę? Najlepiej dla 16"

Napisano

> Hmmmmm. Teraz posiadam org. 17cali Hondy, które swoje ważą. Kras mówisz, że lepiej może poszukać

> org. 16" Hondy ?

Na pewno będą lżejsze.

> W sumie na obecnych letnich przelatam jeszcze ten sezon i pewnie ze 2 - 3, nastepne. Potrzebuje coś

> na zimę i najlepiej 16" ze wzgledu na cenę opon markowych w rozmiarze 17", która podchodzi pod

> 600pln za sztuke.

Żartujesz? Bridgestone Potenza w rozmiarze 225/45R17 kosztuje 100 euro. Michelin Pilot Sport 110 euro. Goodyear F1 105 euro sztuka...

Do 150 euro o których piszesz ciągle daleko.

Tak sobie pomyslalem,że można by przy okazji powoli z czasem przechodzić

> na węższe , tańsze w zakupie i ekonomiczniejsze (mniej noPB) opony. To w końcu chodzi o lekkie koła dla osiągów czy szukamy ekologicznego rozwiązania łączącego tanie opony z ładnym kołem?

Co do komfortu to na 17"

> na razie daje radę, choć z tyłu ponoć bardziej mi żonę wytrzęsło

> EDYTA: Kras napotkałem aukcję usera z niby felgami 16" jakie szły do Civica IX gen:

> Opis aukcji

> Sprzedający pisze,że producent to ATT. Ten producent ma w ofercie fele od 370pln za sztukę. Dla

> Hondy klepią lepszej jakości? Czy to pic na wodę? Co masz dokładnie na myśli pisząc org.

> Hondowskie felgi?

Nie chodzi tylko o oryginalne felgi z Hondy. W większości wypadków fabryczne alu może nie są zbyt piękne ale są tanie i solidne. W dodatku potrafią być zadziwiająco lekkie w porównaniu do tego co oferuje aftermarket wink.gif

Napisano

> Hmmmmm. Teraz posiadam org. 17cali Hondy, które swoje ważą. Kras mówisz, że lepiej może poszukać

> org. 16" Hondy ?

Mowie zeby sie ogolnie rozejrzec czy jest cos ciekawego fabrycznego w 16", niekoniecznie musi byc to produkt akurat OEM Honda. Nie jest tez to jakos szczegolnie nietypowe rozmiarowo, felg 5x114,3 jest sporo, trzeba w sumie jedynie uwazac na otwor centralny zeby nie byl mniejszy niz hondowskie 64,1 i patrzec na ET, bo Honda ma je dosyc konserwatywne.

> EDYTA: Kras napotkałem aukcję usera z niby felgami 16" jakie szły do Civica IX gen:

> Opis aukcji

> Sprzedający pisze,że producent to ATT. Ten producent ma w ofercie fele od 370pln za sztukę. Dla

> Hondy klepią lepszej jakości? Czy to pic na wodę? Co masz dokładnie na myśli pisząc org.

> Hondowskie felgi?

Wiadomo, ze producenci sami felg nie robia tylko zamawiaja. Te akurat sa ATT, do Civica R byly swego czasu Enkei, do Accorda R byly Speedline itd. Natomiast jest faktem, ze felgi pchane na pierwszy montaz sa po prostu duzo lepsze od taniego aftermarketu. Natomiast jesli chcesz faktycznie lekko i tanio to tylko stalowka.

Napisano
  • Autor

> Na pewno będą lżejsze.

> Żartujesz? Bridgestone Potenza w rozmiarze 225/45R17 kosztuje 100 euro. Michelin Pilot Sport 110

> euro. Goodyear F1 105 euro sztuka...

> Do 150 euro o których piszesz ciągle daleko.

Miałem na myśli cene ZIMOWYCH 17" 225/47 które musiałbym kupić na obecne felgi.

Napisano

> Miałem na myśli cene ZIMOWYCH 17" 225/47 które musiałbym kupić na obecne felgi.

No to idz w 16 smile.gif z Hondowych masz do wyboru Accorda 7gen, Civica 7gen (sport), Prelude VTi (wiatraki), HRV, CRV smile.gif

Do poprzedniego Civica dostałem stalówki na zimę i po wymianie klocków nie weszły zlosnik.gif więc musiałem na szybko na początku listopada coś ogarnąć. Kupiłem za jakąś śmieszną kwotę felgi z HR-V (obecnie takie znalazłem na allegro po 299 za komplet), dałem do wypiaskowania i pomalowałem sam w garażu grinser006.gif ale to była opcja budżetowa smile.gif myślę, że poniżej tysiaka dostaniesz już fele w stanie do założenia. Szukałbym np z Civica Sport 7gen smile.gif bo mają dość prosty design i powinny ładnie się prezentować na 9gen

ep3wheels.jpg

• 5 tygodni później...
Napisano
  • Autor

Oczywiście dalej się miotam w temacie , po długich bojach na razie jest opcja : OZ Lounge 10

Czy widzicie jakieś przeszkody co do użytkowania tych felg w zimie?